A Normal Lost Phone 4 years ago

Όλα κρυμμένα στο κινητό τηλέφωνο.

Το 2017 μία αρκετά υποσχόμενη indie κυκλοφορία έκανε την εμφάνισή της σε PC, Switch, iOS και Android. Ανεπτυγμένο από την Accidental Queens, το A Normal Lost Phone μας έδωσε την ευκαιρία να μπούμε σε ένα διαφορετικό ταξίδι εξερεύνησης από αυτά που έχουμε συνηθίσει. Ξεκινάτε να ανακαλύψετε την ιστορία πίσω από ένα κινητό τηλέφωνο που βρήκατε στον δρόμο, μόνο από την οθόνη του (δεν θα δείτε καμία στιγμή κάτι διαφορετικό της οθόνης). Ένα αρκετά σύντομο παιχνίδι που αξίζει την προσοχή σας και που δεν σας απασχολήσει περισσότερες από δύο ώρες.

Ποιος είσαι Sam;
Η υπόθεση της ιστορίας είναι αρκετά απλή. Σε μία βόλτα σας, βρίσκετε ένα κινητό πεταμένο στο έδαφος. Αποφασίζετε να το πάρετε και να ανακαλύψετε ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του, και τι του συνέβη. Κάπως έτσι αναλαμβάνετε δράση και ξεκινάτε να ξετυλίγετε την ιστορία. Από την αρχή κιόλας καταλαβαίνετε πως ο κάτοχός του ονομάζεται Sam, και είναι η μέρα των γενεθλίων του. Πηγαίνοντας στο πάρτι του, κάτι συμβαίνει και εξαφανίζεται. Στην προσπάθειά σας θα βρείτε διάφορα μηνύματα και φωτογραφίες που θα σας κάνουν να γνωρίσετε καλύτερα τον Sam, αλλά και τους συγγενείς του, τους φίλους του, τους γνωστούς του.

a normal lost phone 1

Ένα αρκετά ενδιαφέρον σενάριο, με εκπλήξεις που θα σας έρχονται από εκεί που δεν το περιμένετε, αλλά και περιττές πληροφορίες, που απλά θα σας βοηθήσουν να μάθετε σε μεγαλύτερο βάθος την ζωή του Sam. Μετά από ένα σημείο γίνεται σχετικά προβλέψιμο, αλλά δεν παύει να είναι μία ιστορία που σας κρατάει στην οθόνη και δεν καταλαβαίνετε πότε περνάει η ώρα.

Συνομιλίες για όλους
Σε όλη την διάρκεια του A Normal Lost Phone θα βλέπετε την οθόνη του κινητού και μόνο. Υπάρχουν κάποιες εγκατεστημένες εφαρμογές που θα σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε τι συνέβη στον Sam ανήμερα των γενεθλίων του. Βασική πηγή πληροφοριών για την ζωή του είναι τα e-mails και τα SMS τα οποία αντάλλαξε με συγγενείς και φίλους. Πολλά από αυτά περιττά για την ολοκλήρωση του παιχνιδιού, αλλά ενδιαφέροντα για μια πιο βαθιά προσέγγιση στην ιστορία. Βλέπετε τα σκαμπανεβάσματα στις σχέσεις του, τις κόντρες και τις φιλίες του. Για να έχετε περισσότερη πρόσβαση στο κινητό, πρέπει να συνδεθείτε στο in-game wi-fi. Ο κωδικός αποτελεί τον πρώτο γρίφο που πρέπει να λύσετε για να ξεκινήσετε. Εφαρμογές όπως Calendar, Gallery, Browser, Weather, Lovbirds θα σας διευκολύνουν με τον τρόπο τους. Εκτός αυτής της εξερεύνησης από εφαρμογή σε εφαρμογή δεν έχετε άλλες δυνατότητες. Βέβαια, μόλις φτάσετε στο τέλος δεν υπάρχει κάτι ακόμα να κάνετε, έχετε τερματίσει στο 100% το παιχνίδι. Από την στιγμή που θα ξεκινήσετε μέχρι την ολοκλήρωση του παιχνιδιού θα έχουν περάσει 1,5-2 ώρες.

http://www.youtube.com/watch?v=JuPGCNDhFtw

Πότε πέρασαν δύο ώρες;

Ζωγράφισαν
Η οθόνη που περιηγείστε είναι εύχρηστη με όμορφα εικονίδια, ενώ όλο στυλ της φαίνεται σαν να είναι ζωγραφισμένο στο χέρι. Στον τομέα των γραφικών αδιαμφησβήτητα ξεχωρίζει το Gallery με τις φωτογραφίες. Ο ίδιος, ο πατέρας του, η κοπέλα του, οι φίλοι του είναι μερικοί από όσους βλέπουμε εκεί. Εξαιρετικές εικόνες που είναι στην πραγματικότητα ζωγραφιές και όχι αληθινές φωτογραφίες. Αυτό το γεγονός δείχνει πόση δουλειά έχει πέσει σε ένα φαινομενικά απλό παιχνίδι. Το A Normal Lost Phone χρησιμοποιεί την μηχανή γραφικών Unity.

Ένα όμορφο χαλί
Αν και δεν υπάρχουν ομιλίες ή φωνητικά μηνύματα, ο ήχος κάνει αισθητή την παρουσία του στο A Normal Lost Phone. Εκτός του κλασικού ήχου των πλήκτρων, υπάρχει μουσική υπόκρουση καθ’ όλη την διάρκεια του παιχνιδιού. Μέσα από την εφαρμογή “Music” μπορείτε να επιλέξετε ανά πάσα στιγμή τι θα ακούτε, ακριβώς όπως στο πραγματικό σας κινητό. Μπορείτε να σταματήστε κάποιο τραγούδι, να βάλετε την τυχαία αναπαραγωγή, και να κάνετε skip όποιο δεν σας αρέσει. Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού θα μπορέσετε να κατεβάσετε στο κινητό μερικές ακόμα μελωδίες που λειτουργούν ακριβώς όπως τα υπόλοιπα κομμάτια. Όλες οι επιλογές είναι σωστές και ιδανικές για έναν background ήχο όσο παίζετε.

a normal lost phone 2

Μια κι έξω
Καταλήγοντας, το A Normal Lost Phone είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα κυκλοφορία που μπορεί να αξιοποιηθεί ακόμα και από το κινητό σας τηλέφωνο. Η πολύ χαμηλή τιμή (2,99€ για PC, Android, iOS) σε συνδυασμό με την διάρκειά του σας δίνουν μία value-for-money εμπειρία να γίνετε ντετέκτιβ. Το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται είναι αρκετά απλό, οπότε δεν χρειάζεται κάποια εξειδικευμένη γνώση της αγγλικής γλώσσας. Από την άλλη, το πολύ διάβασμα ίσως γίνει κουραστικό για ορισμένους, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να συλλέγουν πληροφορίες και να τις αξιοποιούν. Μία κυκλοφορία που χρειάστηκε περισσότερη δουλειά απ’ ότι φαίνεται στην ανάπτυξη των χαρακτήρων, της ομαλής εξέλιξης της ιστορίας και στις ζωγραφιές που εμφανίζονται ως φωτογραφίες. Εν τέλη, θα περάσετε ένα ευχάριστο δίωρο προσπαθώντας να διαλευκάνετε μία υπόθεση έχοντας μόνο το κινητό ενός αγνώστου.

Θετικά:
- Βασικές γνώσεις αγγλικών
- Μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη χαρακτήρων
- Ταιριαστές επιλογές μουσικής
- Πολύ χαμηλή τιμή

Αρνητικά:
- Αρκετά σύντομο
- Πολλές περιττές πληροφορίες
- Μηδενικό replayability

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 6.5
Gameplay: 7.5
Σενάριο: 7.5
Αντοχή: 3
Γενικά: 7.3

Ένα ταξίδι που θα σας βάλει στον ρόλο του ντετέκτιβ και δεν θα θέλετε να βγείτε.

Μιχάλης Χριστοφέλης

Notification