Γιώργος Τζίτζιφας

Γιώργος Τζίτζιφας (Lithras)
Experience: 3857 (219 points to next level)

 
600
3 hours 24 minutes ago
Battlefield V 3 hours 24 minutes ago

Πολεμήστε στα άγνωστα θέατρα επιχειρήσεων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένα φαινόμενο “ντόμινο” στα FPS, με τα Battlefield 1 και Call of Duty: WWII να επιστρέφουν μετά από καιρό στις μάχες των αρχών και των μέσων του 20ου αιώνα. Η νέα κυκλοφορία της DICE ακολουθεί αυτό το μοτίβο στην νέα της κυκλοφορία, μεταφέροντας τις συγκρούσεις της στα πεδία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι αρχικές αντιδράσεις του κοινού στο πρώτο τρέιλερ δεν ήταν και οι πιο θετικές, μιας και εκείνο δεν έκανε ξεκάθαρο το τι θα πρέπει να περιμένει κανείς ακριβώς από το Battlefield V, ενώ η πρωταγωνιστική θέση μιας γυναίκας στο βίντεο έκανε πολλά φρύδια να σηκωθούν όσον αφορά το θέμα της ιστορικής ακρίβειας.

Οι μάχες που έμειναν στην αφάνεια
Η σειρά Battlefield δεν φημίζεται για τα σενάριά της, μιας και στην πλειοψηφία των games της σειράς οι single-player αποστολές αποτελούν απλά tutorials για να προετοιμαστείτε για το multiplayer. Ωστόσο, στο Battlefield 1 εισήχθησαν τα War Stories, αυτοτελείς αποστολές διάρκειας περίπου μιας ώρας έκαστη, οι οποίες εξιστορούν τα κατορθώματα διαφόρων στρατιωτών του εκάστοτε θεάτρου επιχειρήσεων. Το Battlefield V περιλαμβάνει τρεις τέτοιες ιστορίες (συν μία που θα γίνει διαθέσιμη μέσα στον Δεκέμβριο και επιπλέον War Stories που θα προστεθούν με DLC αργότερα) στις οποίες αναλαμβάνετε τον ρόλο τριών διαφορετικών μαχητών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Battlefield V 1

Η πρώτη ιστορία σας μεταφέρει στην βόρεια Αφρική όπου πρέπει να προκαλέσετε δολιοφθορές στις εγκαταστάσεις των Γερμανών, ενώ στην δεύτερη αναλαμβάνετε τον ρόλο μιας Νορβηγίδας αντάρτισσας της αντίστασης που προσπαθεί να σώσει την μητέρα της από την αιχμαλωσία. Στην τρίτη ιστορία θα ζήσετε ένα μέρος των επιχειρήσεων για την απελευθέρωση της Γαλλίας μέσα από τα μάτια ενός Αφρικανού στρατιώτη που επιστρατεύτηκε από τις αποικίες (Senegalese Tirailleurs). Η DICE απέφυγε την πεπατημένη σεναριακή οδό και αντί να μας παρουσιάσει ακομα μια απόβαση στην Νορμανδία, επέλεξε ως επί το πλείστον άγνωστες στιγμές του πολέμου, φέρνοντας μια σχετική φρεσκάδα. Και οι τρεις ιστορίες είναι πολύ καλά αποδοσμένες, με μια κινηματογραφική αισθητική και πολλές έντονα συναισθηματικές στιγμές, όμως εκείνη με τον στρατιώτη των Senegalese Tirailleurs ξεχωρίζει για τον συγκινητικότατο τρόπο που περνάει μηνύματα κατά του ρατσισμού και της αποικιοκρατίας.

Πολεμήστε δίχως αύριο
Τα War Stories λειτουργούν ως tutorial, όπου μπορείτε να εξοικειωθείτε με τον στιβαρότατο χειρισμό και τα όπλα του Battlefield V. Οι δύο από τις τρεις αποστολές έχουν έντονο το στοιχείο stealth, κάτι στο οποίο όμως δεν μπορεί να πει κανείς ότι το ΑΙ ανταποκρίνεται 100%. Κάποιες φορές θα πυροβολήσετε κάποιον και οι συνάδελφοί του 5 μέτρα πιο πέρα δεν θα πάρουν χαμπάρι, ενώ κάποιες άλλες θα πυροβολήσετε κάποιον με σιγαστήρα και ένας συμπολεμιστής του 15 μέτρα μακριά και με γυρισμένη πλάτη θα γυρίσει και θα σας πυροβολήσει αυτόματα σαν να είχε μάτια και στην πλάτη. Αυτό σημαίνει πως ένα καλά μελετημένο σας πλάνο μπορεί να πάει στραβά χωρίς να το επιδιώκετε και να βρεθείτε σε αρκετά δύσκολη θέση, καθώς οι μάχες έχουν αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο πρόκλησης.

http://www.youtube.com/watch?v=BeRrIbnXAyg

Τα τέσσερα classes του Battlefield V (Assault, Medic, Support και Recon) έχουν το καθένα το δικό του σετ από διαθέσιμα όπλα και ταιριάζει σε διαφορετικό στιλ παιξίματος. Το Assault Class ειδικεύεται στην “παραδοσιακή” μάχη πεζικού, ο Medic μοιράζει medkits και ειδικεύεται στο να επαναφέρει τραυματισμένους συμπολεμιστές, ο Support μοιράζει πυρομαχικά και υποστηρίζει τους συμπαίκτες του με πυρά πολυβόλων και ο Recon χρησιμοποιεί Sniper Rifles από μακριά και ανιχνεύει τους εχθρούς. Κάθε class ξεκινάει στο παιχνίδι με μια ειδικότητα, ενώ παίζοντας multiplayer και ανεβαίνοντας ranks ξεκλειδώνεται και η δεύτερη, η οποία διαθέτει διαφορετικές ιδιότητες. Έτσι, έχετε επιλογές για ποικιλία από στιλ μέσα στο ίδιο class, κάτι που προσδίδει επιπλέον πιθανούς συνδυασμούς ικανοτήτων και εξοπλισμού.

Στο “Company” menu είναι αποθηκευμένοι οι 8 χαρακτήρες σας, ένας από κάθε class για Συμμάχους και Γερμανούς αντίστοιχα. Μπορείτε να αλλάξετε την εμφάνιση του καθενός τους, να επιλέξετε στολές, εξοπλισμό, ειδικότητες, καθώς και να ααναβαθμίσετε τον εξοπλισμό τους. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι ναι μεν υπάρχουν και επιλογές για γυναικείους χαρακτήρες, όμως σε καμία περίπτωση δεν “κλέβουν την παράσταση”. Ούτως ή άλλως, με κράνος και στολή δεν διαφέρουν από τους άνδρες, πόσο μάλιστα μέσα στην μάχη, τις περισσότερες φορές θα τις καταλάβετε μόνο από την φωνή. Οι “πιουρίστες” ίσως χαλαστούν από την παρουσία αυτή, αλλά από την στιγμή που Άγγλοι πολεμούν Γερμανούς στην... Ολλανδία, το να κατηγορεί κανείς τις γυναίκες ως πηγή της όποιας ιστορικής ανακρίβειας είναι ένας τουλάχιστον φαιδρός ισχυρισμός.

Battlefield V 2

Μετά από τον σαματά που έγινε με το θέμα των microtransactions στο Battlefront, η ΕΑ φαίνεται να προσπαθεί να φτιάξει την εικόνα της όσον αφορά τον τομέα αυτό, δηλώνοντας ότι το Battlefield V δεν θα περιέχει loot boxes και πως όλο το περιεχόμενο που θα προστεθεί αργότερα θα είναι δωρεάν. Όντως, πέρα από κάποια συγκεκριμένα αισθητικά αντικείμενα που θα μπορείτε να αγοράσετε με χρήματα, ό,τι άλλο έξτρα διατίθεται προς αγορά μπορείτε να το αποκτήσετε ξοδεύοντας Company Coins τα οποία αποκτάτε παίζοντας και ολοκληρώνοντας Challenges.

Η ποικιλία των όπλων είναι ικανοποιητική, με 30 κύρια και 16 δευτερεύοντα όπλα της εποχής χωρισμένα σε 10 κατηγορίες (assault rifles, semi-automatic rifles, bolt-action rifles, self-loading rifles, submachineguns, light machineguns, medium machineguns, shotguns, sidearms και melee), ενώ περιλαμβάνονται και 16 επιπλέον κομμάτια εξοπλισμού, όπως πχ. το sticky dynamite. Τα 26 οχήματα που περιλαμβάνονται έχουν ικανοποιητική ακρίβεια στον χειρισμό, αν και δίνουν μια αίσθηση μεγαλύτερης ανεξαρτησίας από το πεζικό σε σχέση με το Battlefield 1, γεφυρώνοντας κάπως τον ρόλο τους ανάμεσα σε αυτό και τα games της σειράς που διαδραματίζονται σε πιο σύγχρονες εποχές. Το κάθε κύριο όπλο και το κάθε όχημα έχει το δικό του σύστημα αναβάθμισης όσο το χρησιμοποιείτε και έχει γίνει αρκετά καλή δουλειά στο θέμα του balance, καθώς κανένα όπλο δεν φαντάζει “άχρηστο”, ακόμα και χωρίς upgrades.

Battlefield V 3

Η συνεργασία είναι το κλειδί για τη νίκη
Οι γνώριμες μάχες 64 παικτών της σειράς επιστρέφουν σε 8 διαφορετικά maps, τα οποία ποικίλουν σε πυκνότητα κτιρίων και τοποθεσιών από διάφορα σημεία της Ευρώπης, όπως τα έρημα τοπία της Β. Αφρικής, η Γαλλική επαρχία, οι ακτές της Νορβηγίας και τα ερείπια του Rotterdam, το οποίο είναι το map που ξεχωρίζει λόγω της ατμόσφαιράς του και της ποικιλίας που προσφέρει με τους στενούς κλειστούς χώρους, τις ανοιχτές περιοχές και τους δρόμους που προσφέρονται για σφοδρές οδομαχίες. Η μορφή του κάθε map αλλάζει κατά την διάρκεια της μάχης, καθώς τοίχοι, οροφές, οχυρώσεις και κτίρια μπορούν να καταστραφούν, αναγκάζοντάς σας να αναπροσαρμόσετε τις τακτικές σας στα νέα δεδομένα.

Θα χρειαστεί να συνεργαστείτε με την ομάδα σας πιο πολύ από ποτέ.

Όσον αφορά τα modes, τα γνώριμα Conquest, Domination, Team Deathmatch και Frontlines είναι παρόντα, με τα περισσότερα να έχουν αρκετές ομοιότητες στην όλη εμπειρία που προσφέρουν και κύριο σκοπό να κατακτήσετε τα objectives και/ή να σκοτώσετε αρκετούς εχθρούς μέχρι να μειώσετε τα tickets τους στο 0. Από τα “απλά” multiplayer modes, το Frontlines ξεχωρίζει λόγω της ενδιαφέρουσας και ρευστής δυναμικής του, καθώς κάθε objective που καταλαμβάνει η ομάδα ξεκλειδώνει το επόμενο και η μάχη αλλάζει σημείο εστίασης. Το πολυαναμενόμενο Battle Royale mode που ονομάζεται “Firestorm” θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο, οπότε έχετέ το υπόψη αν αποτελεί κριτήριο για την αγορά του παιχνιδιού τώρα ή αργότερα.

Battlefield V 4

Ωστόσο, το multiplayer mode που προταγωνιστεί στο Battlefield V είναι το Grand Operations mode, το οποίο περιλαμβάνει τρεις μάχες στην σειρά και το αποτέλεσμα της κάθε μίας έχει αντίστοιχες επιπτώσεις για τους νικητές και τους ηττημένους. Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο του συγκεκριμένου mode είναι οι μάχες “Airborne Assault” που υπάρχουν μόνο σε αυτό και είναι συνήθως η πρώτη από τις τρεις μάχες. Στο Airborne Assault οι αμυνόμενοι πρέπει να ετοιμάσουν τις οχυρώσεις τους γύρω από κάποια objectives τα οποία οι επιτιθέμενοι πρέπει να καταστρέψουν. Το twist όμως έρχεται με το γεγονός ότι οι επιτιθέμενοι πέφτουν με αλεξίπτωτο από μεταγωγικά αεροσκάφη σε όποιο σημείο επιθυμούν, δίνοντας έτσι έναν σχετικά απρόβλεπτο χαρακτήρα στην έκβαση της μάχης.

Σε γενικές γραμμές, η DICE ενθαρρύνει την ομαδικότητα, έχοντας κάνει κάποιες ρυθμίσεις στο gameplay με αυτό τον σκοπό. Τα sniper rifles κάνουν μικρότερο damage μεν, αλλά όχι αρκετά λιγότερο ώστε να χαλάσει το balance μεταξύ των classes. Πλέον το health σας δεν αναπληρώνεται πέρα από κάποιο σημείο χωρίς medkit και μπορείτε να κουβαλάτε πάνω σας μόνο ένα, οπότε οι medics είναι απαραίτητοι. Η υποστήριξη μάχης με medkits, πυρομαχικά κλπ. αποδίδει περισσότερους πόντους από παλαιότερα, το οποίο σημαίνει ότι νέοι παίκτες μπορούν να συμβάλλουν στην μάχη σε αυτούς τους ρόλους και να λάβουν ένα σεβαστό score ακόμα και αν δεν είναι δεινοί σκοπευτές. Επίσης, χωρίς την χρήση κάποιων συγκεκριμένων skills ή αντικειμένων δεν μπορείτε να κάνετε spot εχθρούς για τους συμπαίκτες σας, οπότε η άμεση επικοινωνία είναι ακόμα σημαντικότερη από πριν.

Battlefield V 5

Τα χρώματα του πολέμου
Είναι άξιο απορίας το πως κάποια πράγματα μπορούν να “ξεφύγουν” της υπόληψης των developers, ειδικά σε τόσο γνωστές σειρές. Ενώ ο ο σχεδιασμός των μοντέλων και των τοπίων είναι λεπτομερέστατος, ο φωτισμός σε ικανοποιητικότατα επίπεδα και εν γένει οπτικά το αποτέλεσμα είναι πολύ όμορφο, τα bugs και τα glitches τα οποία είναι παρόντα στο Battlefield V δύνανται να είναι άλλωτε αστεία και άλλωτε εκνευριστικά. Παράδειγμα του “αστείου” είναι πτώματα να “παγώνουν” σε αστείες στάσεις και παράδειγμα “εκνευριστικού” είναι όταν προσπαθείτε να στοχεύσετε να κοιτάτε το κοντάκι και όχι τα σκοπευτικά του όπλου σας. Αν και συμβαίνει ελάχιστα, μπορεί να γίνει σε κάποια κρίσιμη στιγμή και να σας ξενερώσει.

Τα animations του χαρακτήρα σας, του περιβάλλοντος και των οχημάτων είναι αρκετά ομαλά σε γενικές γραμμές, με εξαίρεση κάποιες άτσαλες κινήσεις στα μοντέλα άλλων παικτών (κατά πάσα πιθανότητα λόγω της ανταπόκρισης του χειρισμού τους και πως μεταφράζονται στην δική σας οπτική γωνία), ενώ το framerate σε γενικές γραμμές είναι σταθερό, αν και παρατηρήθηκαν ορισμένες πτώσεις σε στιγμές μεγάλων εκρήξεων εν μέσω έντονων μαχών.

http://www.youtube.com/watch?v=BeRrIbnXAyg

Το στρες της μάχης στα αυτιά σας
Η δουλειά που έχει γίνει στον ακουστικό τομέα του Battlefield V είναι άψογη. Το soundtrack είναι σαν να βγήκε από χολιγουντιανές πολεμικές ταινίες και κυμαίνεται από διακριτικές ambient φόρμες μέχρι ορχηστρικά κομμάτια που τονίζουν την ένταση της δράσης, καθώς και συγκινητικότατες μελωδίες παντρεμένες με στρατιωτικά εμβατήρια. Οι στρατιώτες φωνάζουν μέσα στο χάος της μάχης έτσι όπως αρμόζει και το κομφούζιο πυροβολισμών και εκρήξεων σας μεταφέρει την ανδρεναλίνη και τον πανικό που επικρατεί στο πεδίο της μάχης.

Τα ηχητικά εφέ είναι ρεαλιστικότατα και επιβλητικά, με ξεκάθαρη την αίσθηση απόστασης και κατεύθυνσής τους. Το voice acting είναι εξαιρετικό, με μεγάλο ατού όπως πάντα η χρήση των μητρικών γλωσσών των στρατιωτών (Αγγλικά και Γερμανικά στο multiplayer, συν Γαλλικά και Νορβηγικά στα αντίστοιχα War Stories). Το μόνο “μελανό” σημείο που στερεί από το Battlefield V την απόλυτη ηχητική τελειότητα είναι η προφορά του εκφωνητή του Άξονα, ο οποίος μιλάει στα Αγγλικά με γερμανική προφορά.

Battlefield V 6

Δεν φτάνει τον προκάτοχό του, αλλά είναι άξιο προσοχής
Έχει πέσει πολλή δουλειά στην ανάπτυξη του Battlefield V. Αν και μερικοί ίσως δυσανασχετούν με το ότι κάποια modes και επιπλέον χαρακτηριστικά θα προστεθούν αργότερα, η συνολική ποιότητά του φανερώνει ένα προσεγμένο project, με μόνη εξαίρεση τα όποια bugs και glitches που αν και μπορεί να ενοχλήσουν κάποιες στιγμές, δεν θα σας χαλάσουν την εμπειρία. Στο σύνολό του είναι αυτό που θα περίμενε κανείς από ένα παιχνίδι Battlefield και ήδη το υπάρχον περιεχόμενο θα σας κρατήσει απασχολημένους μέχρι να κυκλοφορήσουν και οι επόμενες (δωρεάν) προσθήκες.

ΘΕΤΙΚΑ
- Σχεδόν άψογος ηχητικός τομέας
- Όμορφα αποδοσμένα τοπία της Ευρώπης και της Β. Αφρικής
- Κινηματογραφικού χαρακτήρα single-player αποστολές
- Καλός χειρισμός
- Με τα classes υποστήριξης μαζεύετε score χωρίς να απαιτείται καλό σημάδι
- To Grand Operations mode προσφέρει ποικιλία από modes σε 1 match

ΑΡΝΗΤΙΚΑ
- Λίγα War Stories
- Αδικαιολόγητα bugs & glitches
- "Αψυχολόγητο" ΑΙ στο single-player mode
- To υπάρχον περιεχόμενο ίσως φανεί "λίγο" σε μερικούς

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 9.5
Σενάριο: 7.5 
Gameplay: 8

Αντοχή: 7
Γενικά: 7.9

Περιέχει μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, αλλά όφειλε να αναπτυχθεί περισσότερο σε πολλούς τομείς.

Γιώργος Τζίτζιφας

Γιώργος Τζίτζιφας replied to the topic 'Battlefield 5 Battle Royale Mode(Firestorm)' in the forum. 18 hours 40 minutes ago

Εδώ και μερικές μέρες λιώνω στο Battlefield V στο PS4. Μπορώ να πω ότι οι single player αποστολές είναι πολύ κινηματογραφικά (με την καλή έννοια) αποδοσμένες και μέχρι στιγμής έχω απολαύσει αρκετά το multiplayer. Να αναμένετε review σύντομα!

Read More...

Γιώργος Τζίτζιφας replied to the topic 'Fallout 76' in the forum. 3 days ago

To Fallout 76 υποφέρει από πολλά προβλήματα στις κονσόλες ειδικά, όπου το framerate πέφτει στα τάρταρα. Ωστόσο περιέχει μερικά πολύ καλά στοιχεία που "δένουν" με τον κόσμο του Fallout, παρά τα όποια του προβλήματα.

Αναλυτικά την άποψή μου μπορείτε να διαβάσετε στο review μου .

Read More...

3 days ago
Fallout 76 3 days ago

Η ανακατάληψη ενός διαλυμένου κόσμου δεν είναι απλή υπόθεση.

 

Τρία χρόνια μετά το καταπληκτικό Fallout 4, η Bethesda κυκλοφορεί μια νέα, διαφορετική και ταυτόχρονα οικεία περιπέτεια στις ερημιές της post-Apocalyptic Αμερικής. Για περίπου πεντέμιση μήνες, παρά τις αμφιβολίες που εξέφρασε μερίδα των fans της σειράς (εξάλλου δεν ήταν η πρώτη φορά, πολλοί γκρίνιαζαν όταν κυκλοφόρησε το Fallout 3), η Αμερικανική εταιρεία ανάπτυξης έχτισε μεγάλο hype μέσω μιας εκτενούς προωθητικής καμπάνιας η οποία υποσχέθηκε μια online εμπειρία Fallout στην οποία “οι παίκτες θα φτιάχνουν την δική τους ιστορία”. Ωστόσο, κοιτώντας πέρα από τα μεγάλα λόγια και στο αποτέλεσμα καθεαυτό, φαίνεται ότι δυστυχώς, τα όποια καλοφτιαγμένα μέρη του παιχνιδιού και οι όποιες καλές ιδέες καταρρακώνονται από διάφορα λάθη του τεχνικού τομέα, καθώς και παραλείψεις οι οποίες αντί για το χτίσιμο ιστορίας που υποσχόταν η εταιρεία, τελικά αφήνουν ανεκμετάλλευτα κενά.

Βγαίνοντας πρώτοι στον έξω κόσμο
Η υπόθεση του Fallout 76 το τοποθετεί χρονικά στην θέση του prequel της σειράς, καθώς εκτιλύσσεται στο έτος 2102, μόλις 25 χρόνια μετά το πυρηνικό ολοκαύτωμα του παράλληλου σύμπαντος του Fallout. Ο χαρακτήρας σας είναι ένας από τους κατοίκους του Vault 76 στην Δυτική Virginia των ΗΠΑ, το οποίο σε αντίθεση με τα περισσότερα Vaults που συναντώνται στα άλλα games της σειράς δεν είναι μέρος κάποιου πειράματος, ούτε βρίσκεται υπό την τυρρανία κάποιου σαδιστικού Overseer. Αντιθέτως, οι κάτοικοι του Vault 76 είναι η αφρόκρεμα των πολιτών της χώρας, οι οποίοι προορίζονται να ξαναχτίσουν τον πολιτισμό μετά από 25 χρόνια εγκλεισμού, απολαμβάνοντας εξαιρετικές (σε σχέση με τα άλλα Vaults) συνθήκες διαβίωσης.

Fallout 76 1

Μετά από μια νύχτα εορτασμών, φτάνει η πολυπόθητη μέρα να βγείτε στον έξω κόσμο, την οποία η Vault-Tec (η εταιρεία που ανέλαβε την κατασκευή των πυρηνικών καταφυγίων σαν το δικό σας) ονόμασε “Reclaimation Day”. Φυσικά η επανακατάκτηση δεν είναι απλή υπόθεση, καθώς η φύση στα Απαλλάχια Όρη (όπως σε όλη την χώρα) έχει μεταλλαχθεί, η ραδιενέργεια έχει μολύνει σχεδόν τα πάντα και οι επιζώντες που δεν είχαν την δική σας τύχη και δεν έχουν μετατραπεί σε (σχεδόν) άμυαλα κτήνη, έχουν οργανωθεί σε είτε αδίστακτες συμμορίες, είτε σε ομάδες που θυμίζουν από μονάδες σωμάτων ασφαλείας μέχρι θρησκευτικές σέχτες. Πέραν αυτού, υπάρχουν τρία σιλό στην ευρύτερη περιοχή τα οποία περιέχουν ακόμα πυρηνικούς πυραύλους και δεν πρέπει να πέσουν σε λάθος χέρια.

Το κύριο questline σας βοηθά αρκετά στο να εγκλιματιστείτε στις λειτουργίες του παιχνιδιού, αλλά οι φίλοι των προηγούμενων Fallout θα απογοητευτούν από την έλλειψη επιλογών διαλόγων. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε σε βιαστική ανάπτυξη, είτε να έγινε επίτηδες προκειμένου να δοθεί έμφαση στο online gaming κομμάτι. Ωστόσο, υπάρχουν στον κόσμο αρκετές σημειώσεις και holotapes τα οποία δίνουν αρκετή λεπτομέρεια στην ιστορία των επιζόντων του ολοκαυτώματος, κάτι στο οποίο δεν έχει δοθεί τόση προσοχή σε προηγούμενα games. Δυστυχώς όμως, δεν αρκεί για να ικανοποιήσει στον βαθμό των προκατόχων του.

http://www.youtube.com/watch?v=ckWIbPmy0o8

Επιβιώστε στην κατεστραμμένη από τα πυρηνικά δυτική Virginia
Κάποια πράγματα που δουλεύουν καλά, δεν χρειάζεται να αλλάξουν. Η Bethesda συνεχίζει να χρησιμοποιεί τους ίδιους μηχανισμούς gameplay με τους οποίους θα νιώσετε εξοικειωμένοι αν έχετε εμπειρία με τα προηγούμενα 2 Fallout. Τα βασικά χαρακτηριστικά σας συνοψίζονται στην λέξη S.P.E.C.I.A.L. (Strength, Perception, Endurance, Charisma, Intelligence, Agility, Luck), το καθένα από τα οποία επηρεάζει διαφορετικές δραστηριότητες. Τα skills από τα προηγούμενα Fallout έχουν αφαιρεθεί και την θέση τους έχουν πάρει τα perk cards, τα οποία περιέχονται σε πακέτα που ανοίγετε κάθε 2 levels μέχρι το level 10 και μετά κάθε 5 levels. Αφού φτάσετε το level 50 θα συνεχίσετε να ανεβαίνετε levels και να παίρνετε perk cards, αλλά δεν θα μπορείτε πλέον να ανεβάσετε άλλο τα stats σας

Tα perk cards περιέχουν επιπλέον δυνατότητες οι οποίες μπορούν να κατανεμηθούν στα αντίστοιχα stats, όπως για παράδειγμα μια κάρτα με ένα perk που σας κάνει πιο ανθεκτικούς στην ραδιενέργεια των φαγητών μπορεί να κατανεμηθεί στο Endurance. Ο αριθμός καρτών που μπορεί να έχει κάθε stat εξαρτάται από το πόσα levels έχετε αφιερώσει σε αυτό, ενώ αν έχετε διπλές κάρτες μπορείτε να τις “ενώσετε” και να λάβετε μια αναβαθμισμένη έκδοση. Κάποιες κάρτες απαιτούν συγκεκριμένο αριθμό πόντων στο αντίστοιχο stat, ενώ κάποια crafting recipes απαιτούν συγκεκριμένα perks. Το lockpicking έχει μείνει ίδιο με το Fallout 4, ενώ το hacking λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο όπως παλαιότερα, αλλά καμία από τις δύο ικανότητες δεν βελτιώνεται με εξάσκηση, παρά μόνο με αύξηση του αντίστοιχου stat και perk cards.

Fallout 76 2

Ο χαρακτήρας σας μπορεί να είναι ορατός από προοπτική πρώτου ή τρίτου προσώπου, ικανοποιώντας τους φίλους των FPS και των Shooters αντίστοιχα. Οι μηχανισμοί μάχης και ο χειρισμός είναι σχεδόν πανομοιότυποι με τα προηγούμενα Fallout, οπότε δεν θα σας ξενίσουν καθόλου. Και εδώ το Pip-Boy σας είναι φυσικά μαζί σας και σας παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την κατάσταση του χαρακήρα σας, το inventory σας, τις σημειώσεις και τα holotapes που έχετε μαζέψει, τα quests σας και φυσικά λειτουργεί και ως ραδιόφωνο για να ακούτε την αγαπημένη σας vintage ή κλασσική μουσική, ενώ παράλληλα μπορεί να συντονιστείτε με συχνότητες έκτακτης ανάγκης διαφόρων factions που σηματοδοτούν κάποια events ή νέα quests. Προσοχή μόνο, διότι καθώς πρόκειται για online game, το να κοιτάξετε το Pip-Boy δεν θα κάνει pause το παιχνίδι.

Άξιο αναφοράς είναι ότι το V.A.T.S. πλέον δεν κάνει τον χρόνο να κυλά πιο αργά, κάτι που είναι λογικότατο αφού πρόκειται για ένα online game, αν και δεν χρειάζεται να σημαδεύετε προκειμένου να το ενεργοποιήσετε, οπότε έχει την χρήση του. Παλιοί και νέοι εχθροί κάνουν την εμφάνισή τους, κάνοντας το όλο σκηνικό γνώριμο και ταυτόχρονα δίνοντας και έναν πιο “φρέσκο” αέρα, αλλά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στον τομέα του AI. Ακόμα και χωρίς να επενδύσετε σε Agility, δεν είναι λίγες οι φορές που αν πυροβολήσετε έναν εχθρό σκυμμένοι και σας δει, αντί να σας επιτεθεί θα κάτσει εκεί που είναι ή θα περπατάει αργά τριγύρω, ή θα έρθει καταπάνω σας και απλά θα σας κοιτάει χωρίς να σας επιτεθεί.

Fallout 76 3

Ο εξοπλισμός που μπορείτε να βρείτε και να χρησιμοποιήσετε είναι ο τυπικός που θα περίμενε κανείς από ενα Fallout, δηλαδή είτε αντικείμενα από πριν τον μεγάλο πόλεμο που δεν καταστράφηκαν, είτε πατέντες από υλικά του περιβάλλοντος (κοινώς, σκουπίδια). Τα γνωστά φαγητά και power-ups είναι επίσης παρόντα και σε μεγαλύτερη αφθονία, καθώς χρονικά βρίσκεστε πολύ πριν ανοίξουν τα υπόλοιπα Vaults. Τα caps (καπάκια αναψυκτικών) παραμένουν η βασική μορφή in-game χρήματος, ενώ δεν λείπουν και τα microtransactions με τα οποία μπορείτε να αγοράσετε cosmetic αντικείμενα ξοδεύοντας Atoms. Atoms μαζεύετε ολοκληρώνοντας διάφορα challenges και ξοδεύοντας πραγματικά χρήματα. Η Bethesda πρόσθεσε επιπλέον μηχανισμούς Survival στο Fallout 76 και εκτός από την ραδιενέργεια, θα πρέπει να έχετε το νου σας στους δείκτες πείνας και δίψας, καθώς όσο είστε πεινασμένοι ή/και διψασμένοι θα έχετε διάφορα penalties, οπότε η αναζήτηση τροφής και νερού είναι μια μόνιμη ενασχόληση.

Είτε είστε μόνοι, είτε με παρέα, η αίσθηση της μοναξιάς θα σας συντροφεύει.

 

Θα πρέπει όμως επίσης να καταναλώνετε έγκαιρα τα φαγητά που κουβαλάτε, καθώς με την πάροδο του χρόνου χαλάνε και χρειάζονται πέταμα (μπορείτε να τα φάτε και χαλασμένα, αλλά με δικό σας ρίσκο). Επιπλέον έχουν προστεθεί και διάφορες ασθένειες που μπορεί να πάθετε αν καταναλώσετε ραδιενεργό ή χαλασμένο φαγητό, αν χτυπηθείτε από κάποια σκουριασμένη παγίδα ή αν σας δαγκώσει/τσιμπήσει κάποιος εχθρός. Η ραδιενέργεια βρίσκεται σχεδόν παντού και θα πρέπει να έχετε τον νου σας, καθώς αυτή μικραίνει τον μέγιστο αριθμό HP (ζωής) που έχετε και για να μειωθεί θα πρέπει να πάρετε RadAway, εκτός αν θέλετε να περιμένετε να δείτε τι μεταλλάξεις μπορείτε να πάθετε. Το όλο concept της επιβίωσης δένει ωραία με τον κόσμο του Fallout, αλλά οι δείκτες πείνας και δίψας κατεβαίνουν υπερβολικά γρήγορα, με αποτέλεσμα να γίνονται ενοχλητικοί.

Fallout 76 4

Το σύστημα Crafting θυμίζει εκείνο του Fallout 4. Μπορείτε να κατασκευάσετε, να επισκευάσετε και να ενισχύσετε όπλα, θωράκιση, φάρμακα και φαγητά, ενώ με το C.A.M.P. μπορείτε να χτίσετε την δική σας φορητή βάση. Κι εδώ, όπως και στο Fallout 4 μπορείτε να χτίσετε από κάτι απλό μέχρι ένα πολύπλοκο κτίριο, έχοντας μεγάλη γκάμα επιλογών από πατώματα, τοίχους, σκάλες, διαχείρηση ενέργειας, συστήματα ασφαλείας κλπ. Ένα από τα θετικά στοιχεία του Fallout 76 είναι το ότι μπορείτε να χτίσετε την βάση σας παρέα με φίλους σας, μοιράζοντας το κόστος σε υλικά. Plans και Recipes για crafting μπορείτε να βρείτε διάσπαρτα σε διάφορα σημεία, ενώ μερικά τα λαμβάνετε και ως ανταμοιβές από quests. Ευτυχώς, ο κόσμος έχει τεράστιες ποσότητες αντικειμένων που μπορείτε να μαζέψετε και να διαλύσετε για να πάρετε τα απαιτούμενα υλικά.

Αν δεν είστε αρκετά υπομονετικοί για να διαβάζετε χαρτιά και terminals ή να ακούτε holotapes, με η έλλειψη NPCs θα κάνει την εμπειρία σας βαρετή. Το διάβασμα και οι παύσεις για προσεκτική ακρόαση όντως μπορεί να κουράσουν, ωστόσο υπάρχει συνοχή στα quests, τα οποία κινούνται γύρω από την εξερεύνηση, την εξάσκηση κάποιων ικανοτήτων και την πολιτική μεταξύ των διαφόρων factions. Η εξερεύνηση παραμένει όμως ένα δυνατό σημείο του Fallout 76, καθώς ο (έγχρωμος πλέον) χάρτης είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο των προηγούμενων Fallout, προσφέροντας πολλή επιπλέον έκταση να ψάξετε, να εξερευνήσετε και να πολεμήσετε. Μπορείτε να κάνετε Fast Travel μεταξύ σημείων που έχετε ήδη ανακαλύψει (ξοδεύοντας ελάχιστα caps), ενώ αν πεθάνετε, τα σκουπίδια που έχετε μαζέψει πετάγονται στο έδαφος και όποιος επισκεφθεί το σημείο που πεθάνατε, μπορεί να τα πάρει. Το μεγάλο μέγεθος του χάρτη σε συνδυασμό με το ότι μπορείτε να βάλετε map marker στο σημείο αυτό αφού πεθάνετε σημαίνει ότι τις περισσότερες φορές μπορείτε να κάνετε respawn στο πιο κοντινό σημείο και να πάτε να μαζέψετε το loot που πετάξατε.

Fallout 76 5

Το "θα φέρω παρέα" μπορεί να σημαίνει "θα σου ρίξουμε ατομική βόμβα"
Αν και μπορείτε κάλλιστα να παίξετε μόνοι, το Fallout 76 μπορεί να γίνει πολύ πιο διασκεδαστικό αν έχετε και παρέα. Ο χαμηλός πληθυσμός κάθε server μπορεί να απογοητεύσει κάποιους, αλλά η Bethesda ποτέ δεν υποσχέθηκε ένα “MMO Fallout”. Η έλλειψη NPCs κάνει τους άλλους παίκτες τους μόνους άλλους ανθρώπους με τους οποίους μπορείτε να επικοινωνήσετε και ταιριάζει με την λογική ότι το πηρυνικό ολοκαύτωμα έγινε σχετικά πρόσφατα και δεν έχουν οργανωθεί πλήρως οι κοινωνίες που συναντώνται αργότερα και γενικά ο ανθρώπινος πληθυσμός δεν έχει ανακάμψει ακόμα. Mπορείτε να σχηματίσετε ομάδες έως τεσσάρων ατόμων και να χτίσετε μαζί το C.A.M.P. σας, να ολοκληρώσετε quests, να κυνηγήσετε άλλους παίκτες ή να καταλάβετε μια βάση πυρηνικών πυραύλων και να βομβδαρδίσετε τους εχθρούς σας (ή τυχαία σημεία του χάρτη, έτσι για τον χαβαλέ).

 

Προκειμένου να μπείτε σε PvP θα πρέπει όλοι οι συμμετέχοντες να ανταποδώσουν πυρά ή να συμμετέχουν στο ίδιο event/quest και να είναι συντονισμένοι στον αντίστοιχο ραδιοφωνικό σταθμό. Έτσι, η Bethesda αποτρέπει το “τυχαίο” ganking και προωθεί την ομαδικότητα. Ωστόσο, όπως και όταν παίζετε μόνοι, αν δεν σας ενδιαφέρει τόσο η εξερεύνηση, ίσως βαρεθείτε γρήγορα μη έχοντας πολλά πράγματα να κάνετε. To Fallout 76 περιλαμβάνει και ένα ψευτο-Battle Royale mode, το “Hunter/Hunted” στο οποίο σας δίνεται ένας άλλος παίκτης-στόχος ενώ γίνεστε και ο ίδιος στόχος κάποιου άλλου. Θα πρέπει να σκοτώσετε τον στόχο σας και τον κυνηγό σας πριν λήξει ο χρόνος, ενώ η περιοχή του mode συρρικνώνεται. Το εν λόγω mode απαιτεί τουλάχιστον τέσσερις παίκτες για να ξεκινήσει, ενώ η ανταμοιβή αποδίδεται σε XP και caps και εξαρτάται από το πόσα kills κάνατε και πόσους κυνηγούς αποφύγατε.

http://www.youtube.com/watch?v=qpJpWaDiSsY

Ξαναζεσταμένο φαγητό
Όσον αφορά τον χαρακτήρα σας αρκετές επιλογές για εξατομίκευση της εμφάνισής του. Ένα καλό που έκανε η Bethesda εδώ είναι το ότι έχετε την δυνατότητα να αλλάξετε αργότερα την εμφάνισή σας, κάτι το οποίο δεν ήταν δυνατό στα προηγούμενα Fallout. Ωστόσο, αυτό μαζί με τα όμορφα περιβάλλοντα είναι τα μόνα “δυνατά χαρτιά” του οπτικού τομέα του παιχνιδιού. Αν το Fallout 76 είχε κυκλοφορήσει πριν 3-4 χρόνια, θα μπορούσε κανείς να παραβλέψει τα όποια προβλήματα, δικαιολογόντας την στασιμότητα της ποιότητας για χάρη της ομαλής online ροής.

Εν έτει 2018 όμως, τα γραφικά του Fallout 76 είναι στην ουσία μια ανακυκλωμένη έκδοση εκείνων του Fallout 4, η οποία αν και στα PC είναι σαφώς ανώτερη, στο PS4 δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες ενός σύγχρονου video game αυτού του είδους και βεληνηκούς. Αν και ο σχεδιασμός των cartoons και των μοντέλων είναι καλός, τα glitches είναι παρόντα (όπως και σε κάθε Elder Scrolls ή σύγχρονο Fallout), ενώ το framerate πέφτει στα τάρταρα ακόμα και αν κάνετε κάτι απλό, όπως το να τραβήξετε όπλο. Τα animations όταν δεν είναι glitchαρισμένα κινούνται σε ομαλά επίπεδα, αν και μερικές φορές φαντάζουν “απότομα”, ενώ ο φωτισμός μερικές φορές φαίνεται να μην ταιριάζει στις καιρικές συνθήκες.

Fallout 76 6

Τα αγαπημένα hits της θείας από την Αμερική
Δεν νοείται Fallout χωρίς vintage μουσική. Τηρώντας την “παράδοση”, το Pip-Boy σας έχει και αυτή την φορά ενσωματωμένο ραδιόφωνο όπου μπορείτε να περιπλανιέστε και να σκοτώνετε ακούγωντας τα hits των 40s και των 50s. Την συνταγή “χαλάει” κάπως η προσθήκη του “Take me Home, Country Roads” του John Denver το οποίο είναι κομμάτι των 70s, αλλά λόγω της προφανούς σκοπιμότητάς της προσθήκης αυτής (το τραγούδι αναφέρεται στην δυτική Virginia), το “παραστράτημα” αυτό μπορεί να συγχωρεθεί. Αν και οι NPCs με επιλογές διαλόγων απουσιάζουν, το voice acting των αφηγήσεων και των holotapes είναι αξιοπρεπέστατο. Τα ηχητικά εφέ του Fallout 76 είναι ικανοποιητικότατα, αν και υπάρχουν κάποια θεματάκια σχετικά με την απόσταση και την κατεύθυνση προέλευσης μερικών ήχων. Για παράδειγμα, μπορεί να ακούτε ξεκάθαρα ένα τέρας σαν να ήταν μπροστά σας, αλλά εκείνο να βρίσκεται 2 ορόφους πιο κάτω.

Mod στην τιμή full game
Αν επρόκειτο για κάποιο DLC του Fallout 4, το Fallout 76 θα ήταν καλοδεχούμενο. Όμως, το να λανσάρεται ένα τόσο σεναριακά ελλιπές παιχνίδι ως ένα νέο Fallout, είναι σίγουρα λάθος, καθώς ο τεράστιος χάρτης με τον αναλογικά μικρό πληθυσμό παικτών δεν αρκεί για να γεμίσει το κενό, ενώ τα προβλήματα με τα γραφικά είναι απαράδεκτα στην έκδοση για κονσόλες, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι απαιτεί συνδρομή στο PS Plus προκειμένου να παίξετε. Ωστόσο, δεν λείπουν και τα καλά στοιχεία, όπως το ότι μπορείτε επιτέλους να εξερευνήσετε έναν μεγάλο κόσμο μαζί με φίλους. Αν μπορείτε να παραβλέψετε τα αρνητικά στοιχεία και σας αρέσει η εξερεύνηση, τότε το Fallout 76 συστήνεται και με το παραπάνω.

ΘΕΤΙΚΑ
- Τεράστιος χάρτης και μέρη για εξερεύνηση
- Ατμοσφαιρικά τοπία
- Customization χαρακτήρα και εξοπλισμού
- Τα επιπλέον Survival στοιχεία ταιριάζουν στην σειρά

ΑΡΝΗΤΙΚΑ
- Ελλιπές σενάριο
- Προβληματικά γραφικά
- Πολλά bugs
- Κακό AI
- Οι δείκτες πείνας και δίψας πέφτουν υπερβολικά γρήγορα
- Φαίνεται “άδειο” λόγω του μικρού αριθμού παικτών ανά server

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 8
Gameplay: 7.5
Σενάριο: 5 
Αντοχή: 7.5
Γενικά: 7

Περιέχει μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, αλλά υπάρχει πολύς χώρος για περεταίρω ανάπτυξη.

Γιώργος Τζίτζιφας

 

1 week ago
1 week ago
Το Just Dance 2019 έστελνε μηνύματα για συνδρομή σε εξάχρονο παίκτη 1 week ago

Η Ubisoft ζήτησε συγγνώμη μετά από παράπονα των γονιών του για μηνύματα τέτοιας φύσης στο kids mode.

To Just Dance 2019 έχει εισάγει μια συνδρομητική υπηρεσία και μια ετήσια χρέωση προκειμένου να παρέχει πρόσβαση σε κάποιο μέρος του περιεχομένου του.

Μια μητέρα παραπονέθηκε στο reddit ότι το παιχνίδι έστελνε επανελειμμένα μηνύματα στον εξάχρονο γιό της ζητώντας συνδρομή προκειμένου να παιχτούν ορισμένα κομμάτια που φαίνονταν στα menu. To παράπονό της ωστόσο εστιάζει στο ότι τα μηνύματα αυτά στέλνονταν ενώ το παιχνίδι λειτουργούσε σε kids mode, το οποίο σύμφωνα με την Ubisoft αποτελεί ένα ασφαλές περιβάλλον για να χορεύουν και να διασκεδάζουν παιδιά.

Το Eurogamer ήρθε σε επαφή με την Ubisoft για το συγκεκριμένο ζήτημα και η εταιρεία απάντησε πως συνειδητοποίησε ότι "η διαφορά του τι περιλαμβάνεται μέσα στην κασέτα/δίσκο και το τι είναι μέρος της συνδρομητικής υπηρεσίας στο kids mode μπερδεύει μερικούς παίκτες", ότι δεν σκόπευε σε καμία περίπτωση να δημιουργήσει κάποιο άβολο κλίμα για τους γονείς, ότι "συνει" και ότι θα φροντίσει να λύσει το ζήτημα το συντομότερο δυνατό.

Το Just Dance 2019 κυκλοφορεί για PS4, Xbox One, Switch, PS3, Xbox 360, Wii U, ακόμα και το παλιό Wii.

Δείτε το review μας για το Just Dance 2018 και συζητήστε για το Just Dance 2019 σε αυτό το forum topic.

1 week ago
"Έφυγε" o Stan Lee 1 week ago

Ο θρυλικός δημιουργός comics της Marvel απεβίωσε στα 95 του χρόνια.

Ο Stan Lee, ο οποίος έπαιξε τεράστιο ρόλο στην εξέλιξη των comics και της "nerd" κουλτούρας απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 95 ετών.

Σύμφωνα με κεπρόσωπο της κόρης του, ο Lee μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Cedars-Sinai της, όπου εξέπνευσε. Τα ακριβή αίτια θανάτου του παραμένουν άγνωστα, ωστόσο αντιμετώπιζε αρκετά προβλήματα υγείας τον τελευταίο χρόνο, έχοντας περάσει πνευμονία και έχοντας παρουσιάσει προβλήματα με την όρασή του.

O Stan Lee ίδρυσε την Marvel μαζί με τον Jack Kirby το 1961, ξεκινώντας με το Fantastic Four. Στην συνέχεια δημιούργησε τα Spider-Man, Black Panther, The Incredible Hulk, X-men, Iron Man και Avengers. Ο Lee έκανε cameo εμφανίσεις σε όλες τις ταινίες της Marvel, τις οποίες μπορείτε να δείτε στο βίντεο παρακάτω:

http://www.youtube.com/watch?v=HnByuUqMeko

Συζητήστε για την ζωή και την τεράστια προσφορά του Stan Lee στο αντίστοιχο forum topic.

1 week ago
Τυφλός παίκτης νικά τον "The Master" Ryu στο Street Fighter V 1 week ago

Προσπάθησε μόλις δύο φορές.

Αρκετοί φίλοι των Fighting δυσκολεύονται να νικήσουν την "The Master" εκδοχή του Ryu στο Street Fighter V: Arcade Edition.

Ωστόσο, ο Ολλανδός παίκτης με το ψευδώνυμο BlindWarriorSven δεν φάνηκε να δυσκολεύεται, παρά το γεγονός ότι είναι τυφλός από τα 6 του χρόνια. Αφού έχασε την όρασή του, συνειδητοποίησε ότι μπορεί να παίξει ακόμα Street Fighter II, μιας και οι κινήσεις των χαρακτήρων κα΄νουν διαφορετικούς ήχους και έτσι έπαιζε χρησιμοποιώντας μόνο την ακοή του. 

Ο "The Master" Ryu είναι μια πιο δυνατή εκδοχή του γνωστού μαχητή της σειράς Street Fighter με εξαιρετικά μεγάλο βαθμό δυσκολίας και προκειμένου να τον πολεμήσει κανείς θα πρέπει να ξοδέψει 1000 "fight money", το currency του Street Fighter V. O BlinWarriorSven διάλεξε τον Ken αν και έχασε τον πρώτο αγώνα, κατάφερε να νικήσει στην δεύτερη προσπάθεια μέσα σε 52 δευτερόλεπτα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις μάχες του BlindWarriorSven με τον "The Master" Ryu στο παρακάτω βίντεο:

http://www.youtube.com/watch?v=K8wy_hCiSiE

To Street Fighter V: Arcade Edition κυκλοφορεί για PC και PS4.

Διαβάστε το review του Street Fighter V: Arcade Edition και συζητήστε περισσότερα για αυτό στο παρακάτω forum topic.

1 week ago
1 week ago
Notification