ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ DSL

ADSL στην Ελλάδα

ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ DSL

ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ DSL

                               

                                  ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ DSL

 

Μια που είναι και επίκαιρο το θεμα αυτό, παραθέτω το παρακάτω blog

 

Όταν ξεκίνησε το ADSL στην Ελλάδα, η ελάχιστη ταχύτητα σύνδεσης ήταν 384Kbps. Σήμερα, η μικρότερη σύνδεση είναι 2Mpbs, η μεγαλύτερη είναι 24Mbps, ενώ στο πρωτόκολλο VDSL οι ταχύτητες φτάνουν μέχρι και τα 50Mbps. Το συμβόλαιο οποιουδήποτε παρόχου Internet για σύνδεση ADSL, θα δείτε πως αναφέρεται στην εκάστοτε ταχύτητα ως τη "μέγιστη δυνατή" ή να λέει πχ "Μέχρι 24Mbps". Για να συνδεθούμε στο Internet μέσω ADSL, η τηλεφωνική γραμμή που ξεκινάει από το σπίτι μας καταλήγει με μια συσκευή δικτύου που ονομάζεται Digital Subscriber Line Access Multiplexer (DSLAM).

 

Ο παρακάτω πινακας δείχνει ενδεικτικά την απόσταση από DSLAM Line attenuation σε ταχύτητα download

 

 

1.0 km 13.81 dB 23 Mbit
1.5 km 20.7 dB 21 Mbit
2.0 km 27.6 dB 18 Mbit
2.5 km 34.5 dB 13 Mbit
3.0 km 41.4 dB 8 Mbit
3.5 km 48.3 dB 6 Mbit
4.0 km 56 dB 4 Mbit
4.5 km 62.1 dB 3 Mbit
5.0 km 69 dB 2 Mbit

 

 

Έλεγχος ταχύτητας μιας ADSL σύνδεσης

http://www.speedtest.net/

 

 

Η τιμή του Ping δείχνει το χρόνο ανταπόκρισης ενός υπολογιστή όταν αυτός είναι συνδεδεμένος μ` έναν άλλο (server). Κατά τη διαδικασία αυτή αποστέλλεται ένα πακέτο δεδομένων ICMP (Internet Control Message Protocοl) echopacket στο server και υπολογίζεται ο χρόνος που απαιτείται για τη σχετική απάντηση (echo reply). O χρόνος μετριέται σε κλάσματα δευτερολέπτου (ms) κι όσο μικρότερη είναι η τιμή τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα της σύνδεσης.

Πώς βρίσκω τη δική μου ταχύτητα ADSL στο MODEM

 

Όλοι οι router έχουν την πληροφορία για την ταχύτητα συγχρονισμού, και την αναγράφουν στο web interface τους. Για να μπούμε στο Web Interface αρκεί να γράψουμε στο browser τη διεύθυνση IP του router (συνήθως 192.168.1.1 ή 192.168.2.1). Αναλογα με τον παροχο που δινετε το modem. Για cyta είναι (192.168.1.1:8080),

Αφου είμαστε στην login screen του modem εδώ γράφουμε user name – pass. Συνήθως περιλαμβάνετε στο manual, που περιέχεται στο κουτι του modem

 

 

 

Από κει και περα αναλογα με το Modem, ψαχνουμε να βρουμε εκει που λεει (Line Attenuation, Noise Margin και Output Power)

         

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ Line Attenuation, Noise Margin και Output Power

Line attenuation(εξασθένηση γραμμής σε dB) : Δείχνει πόσο σήμα χάνεται πάνω στη γραμμή (απώλεια σήματος) από αυτό που στέλνεται προς κάποια κατεύθυνση – Αυτό πρέπει να είναι χαμηλό νούμερο και όχι μεγαλύτερο από 60-65 dB.

Ενδεικτικές τιμές
20dB και κάτω: τέλειο
20dB-30dB: εξαιρετικό
30dB-40dB: πολύ καλό
40dB-50dB: καλό
50dB-60dB: φτωχό με πιθανά προβλήματα σύνδεσης
60dB και πάνω: σίγουρα προβλήματα σύνδεσης

 

Noise Margin ή SNR (Signal to Noise Ratio) (σε dB) : Εδώ μετράμε τη σχέση που έχει το ωφέλιμο σήμα της γραμμής (signal – αυτό που μεταφέρει τα data μας) με το θόρυβο της (noise) γι αυτό λέγεται και S/N δηλ. Signal/Noise. Αυτό σημαίνει ότι όσο μεγαλύτερο είναι το αποτέλεσμα της διαίρεσης «οφέλειμο σήμα» / «θόρυβος» τόσο καθαρότερο σήμα έχουμε. Πρακτικά ένα snr μικρότερο από 6 σε συνδιασμό με μεγάλο Line Attenuation (εξασθένιση γραμμής), δημιουργεί προβλήματα συγχρονισμού με αποτέλεσμα συχνές αποσυνδέσεις της γραμμής και φυσικά λάθη στο modem/router.
Παράδειγμα – το πολύ συχνό S/N = 30dB είναι πολύ καλή τιμή μέτρησης και σύμφωνα με τα παραπάνω σημαίνει ότι το ωφέλιμο σήμα είναι 1000 φορές μεγαλύτερο από το θόρυβο.
Αρα το όριο των 12db σημαίνει ότι το ADSL καλό είναι να παίζει όταν το σήμα είναι 15,85 φορές μεγαλύτερο από το θόρυβο.
Ενδεικτικές τιμές
dB: κακό, είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν προβλήματα συγχρονισμού και αποσυνδέσεων
6dB-6.9dB: οριακό, είναι το εξ ορισμού όλων των ISP για να επιτύχουν τις μέγιστες ταχύτητες συγχρονισμού
7dB-10dB: μέτριο αλλά δεν αφήνει πολύ χώρο για διακυμάνσεις
11dB-20dB: καλό χωρίς προβλήματα συγχρονισμού
20dB-28dB: εξαιρετικό
29dB και πάνω: κορυφαίο

 

Output Power (σε dBm): Δείχνει πόση ισχύ βάζει το modem στη γραμμή για να διατηρήσει το συγχρονισμό (πόσο παιδεύεται το Modem δηλαδή για να διατηρήσει τη γραμμή). Υψηλά νούμερα μεγαλύτερα από 15-16 dBm δείχνουν πιθανά προβλήματα. To dBm σημαίνει ισχύς ανά milliwatt άρα ουσιαστικά με τον τύπο των dB υπολογίζουμε το νούμερο και αυτό που βρίσκουμε το ονομάζουμε mW.
Παράδειγμα – το output power (downstream) = 3dBm είναι μια καλή τιμή μέτρησης και σύμφωνα με τα παραπάνω σημαίνει ότι η ισχύς που βάζει το modem στη γραμμή για το downsteam είναι 2mW. Αρα το όριο των 15dbm σημαίνει ότι το ADSL καλό είναι να παίζει με ισχύ όχι μεγαλύτερη από 30mW.]

 

τέλος υπάρχου και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα μας, όπως αυτο ειναι το φυσικό μέσο (καλώδια χαλκού). Να είναι είτε παλιά, είτε χαλασμένα 

ROBLOX
Halo: Additional sub-story & intel
 

Comments 6

Parou on Wednesday, 27 May 2015 08:49

πολύ ενημερωτικό το blog σου Άκη Μπράβο!

πολύ ενημερωτικό το blog σου Άκη :D Μπράβο!
akiszax on Wednesday, 27 May 2015 09:33

thnks hellen

thnks hellen
JImBala on Friday, 10 July 2015 16:36

Χρήσιμο, εμαθα και καποιες πληφορίες που δέν ηξερα! Μπράβο! Εγω προσφατα έπιασα 24αρα στη περιοχη μ και πηρα τρελή ανασα. 2,3 mb / sec ακατεβατο!

Χρήσιμο, εμαθα και καποιες πληφορίες που δέν ηξερα! Μπράβο! Εγω προσφατα έπιασα 24αρα στη περιοχη μ και πηρα τρελή ανασα. 2,3 mb / sec ακατεβατο!
akiszax on Friday, 10 July 2015 18:32

Σε ευχαριστώ φίλε μου, σε ποια περιοχή μένεις ? και έχεις 24Μbs, λογικά πρέπει να έχεις βάλει 35αρα σύνδεση.

Σε ευχαριστώ φίλε μου, σε ποια περιοχή μένεις ? και έχεις 24Μbs, λογικά πρέπει να έχεις βάλει 35αρα σύνδεση.
JImBala on Friday, 10 July 2015 20:56

Ειμαι απο Χαλκιδική και πρόσφατα αναβαθμίστηκε η ταχύτητα μας με ένα σύστημα μέσω δορυφόρου! Πληρώνω κανονικά 24αρι adsl!

Ειμαι απο Χαλκιδική και πρόσφατα αναβαθμίστηκε η ταχύτητα μας με ένα σύστημα μέσω δορυφόρου! Πληρώνω κανονικά 24αρι adsl!
generationx on Sunday, 12 July 2015 16:33

Χρησιμοτατο αρθρο !

Χρησιμοτατο αρθρο ! :)
Already Registered? Login Here
Guest
Friday, 17 September 2021

Captcha Image

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.gameworld.gr/

Notification