GameWorld Blogs

Γράψτε τα άρθρα σας στα blogs και δείτε τα να δημοσιεύονται στην κεντρική σελίδα του GameWorld.gr, στην ενότητα Blogs, κάτω δεξιά. Κάθε κείμενό σας θα πρέπει να έχει μέγεθος κατ' ελάχιστο 2-3 παραγράφους και να αφορά προσωπική άποψη και όχι είδηση. Αν δεν δημοσιευθεί εντός 24 ωρών τότε στείλτε email στο info@gameworld.gr για δημοσίευση.

Τα παιχνίδια αποβλακώνουν τους νέους 2: Το ειδεχθές Internet και ο χαιρέκακος υπολογιστής

b2ap3_thumbnail_9.jpg

Έχοντας ήδη αναλύσει τις γνώσεις, αλλά και τις ικανότητες που μπορεί κάποιος να αποκομίσει παίζοντας παιχνίδια αποφάσισα να γράψω ένα blog για τους λόγους που τα παιχνίδια δεν λαμβάνουν την προσοχή και τα εύσημα που τους αρμόζουν στην κοινωνία. Ουσιαστικά θα αναλύσω τους λόγους που τα υπόλοιπα μέσα, με κύριο μέσο την τηλεόραση, τα μειώνουν. Υπάρχουν πολύ λόγοι που η τηλεόραση πλήττεται από τα παιχνίδια οπότε το μόνο της όπλο είναι η παραπληροφόρηση μπας και ο κόσμος απομακρυνθεί από τους υπολογιστές και ασχοληθεί καθόλου με αυτήν. Πλέον με την ανάπτυξη και την εξέλιξη του Internet η τηλεόραση έχει χάσει τεράστια ποσοστά τηλεθέασης. Κανείς νέος δεν βλέπει τηλεόραση και πλέον τείνουν και τα μεγαλύτερα άτομα να απομακρύνονται από αυτήν. Το αποτέλεσμα είναι η τηλεόραση να ακολουθεί την στρατηγική "για να νικήσω θα κάνω τους άλλους να χάσουν". Τι εννοώ? Η τηλεόραση μην μπορώντας να κοντράρει το Internet και τα παιχνίδια ούτε κατά διάνοια προσπαθεί να τα μειώσει και να χαλάσει την εικόνα που έχουν για αυτά οι άνθρωποι. Έχοντας μέρα παρά μέρα ρεπορτάζ για την "ηλεκτρονική μοναξιά", τους εθισμένους στο διαδίκτυο και όλους αυτούς που αυτοκτόνησαν με το Internet (και ναι αυτό το έχω ακούσει σε ρεπορτάζ) περνάει στους ημιμαθείς την ιδέα πως ότι περιστρέφεται γύρω από τον υπολογιστή είναι αισχρό, ανάρμοστο και διαφθείρει την αγνά μυαλά των νέων. Επιπλέον ο "εθισμός στο Διαδίκτυο" δεν είναι επιστημονικός όρος. Η ψυχολογία δεν τον παραδέχεται ως αληθινό ψυχολογικό πρόβλημα.

Η διαταραχή εθισμού στο διαδίκτυο δεν συμπεριλαμβάνεται στο τελευταίο εγχειρίδιο DSM (DSM-5, 2013),[1] το οποίο χρησιμοποιείται τακτικά από ψυχιάτρους. Wikipedia

Το θέμα είναι πως υπάρχουν τόσα είδη εθισμού (ποτά, ναρκωτικά κ.α.) αλλά η τηλεόραση ασχολείται μόνο με τον εθισμό στο διαδίκτυο. "Ε καλά δεν υπάρχουν πιο σοβαρά πράγματα να ασχοληθεί". Απαντώ στον εαυτό μου, "Προφανώς και υπάρχουν, αλλά ποιος ο λόγος". Δεν υπάρχει κέρδος στην είδηση ότι ένας ναρκομανής πέθανε στην Ομόνοια, ο προϋπολογισμός και τα ποσοστά τηλεθέασης μένουν ίδια. Από την άλλη με την είδηση ότι η κατάλληλη πτέρυγα του Παίδων έχει 90 παιδιά εθισμένα στο διαδίκτυο έχει έμμεσο κέρδος ( η οποία είναι και ψευδής με βάση σχετικό ρεπορτάζ του Gameworld). 

Όλες οι ανήσυχες Ελληνίδες μάνες ακούγοντας για αυτή την φρίκη δεν θα αφήνουν τα παιδιά τους να πλησιάζουν τον υπολογιστή. Αλλά επειδή είναι και πολυάσχολες γυναίκες με κάτι θα πρέπει να τα απασχολούν για να μην είναι όλη μέρα στα πόδια τους.

Που να τα βάλουν?...Που να τα βάλουν?... Α ναι στη τηλεόραση σε αυτό το ακίνδυνο, πράο και αγαθό κατασκεύασμα.

b2ap3_thumbnail_baby-tv.png

 Εδώ έρχεται και το επόμενο επιχείρημα. Πολύ γονείς δεν κάνουν την δουλειά τους σωστά. Έχοντας μεγαλώσει ένα παιδί που δεν είναι όπως το θες εσύ για τον α΄ή β΄λόγο πρέπει να βρεις κάποιον να ρίξεις τις ευθύνες, επειδή ή εσύ είσαι αλάνθαστος ή απλά δεν θες να παραδεχθείς το λάθος σου. Οπότε αντί ο μέσος Έλληνας γονιός να παραδεχτεί το "λάθος" του, απλά κατηγορεί τις εταιρίες παιχνιδιών. Η λογική πολλών γονιών είναι φταίει το παιχνίδι ή η εταιρία που το έφτιαξε, αλλά όχι εγώ που το πήρα στο παιδί μου για δώρο όταν έκλεισε τα 5. Και πες πως η εταιρία είναι ανώμαλη , αλλοπρόσαλη και παράφρων και θέλει να αλλοιώσει την αρμονική κοινωνία μας, εκείνο το σηματάκι με το χαρακτηριστικό +18 κάτω αριστερά λες να το έχουν βάλει για ομορφιά? Πραγματικά Έλληνα γονιέ δεν σε ανησύχησε λίγο ότι το παιχνίδι λέει από πίσω Violence ή Drug Use ή Sexual Content ή όλα αυτά μαζί. Αλλά πες ότι όντως όλα αυτά δεν παραξένευσαν τον γονιό, το άλλο πρόβλημα είναι ότι πολλοί γονείς δεν θέλουν να ασχοληθούν με το τι κάνει το παιδί τους στον υπολογιστή, οπότε καλύπτουν την αδιαφορία με κατηγορίες σε άλλους. Σου έχω νέα γονιέ αν όντως θες να προστατεύσεις το παιδί σου από την επαίσχυντη κοινωνία που ζούμε απαγόρευσε του επίσης να βλέπει τηλεόραση, να ακούει ραδιόφωνο, να βλέπει διαφημιστικές ταμπέλες σε δρόμους και να πηγαίνει το βράδυ στο γκάζι με τους φίλους του για να γιορτάσει τα δωδέκατα γενέθλιά του. Κοινώς προστάτεψε το απόλυτα ή για αρχή τουλάχιστον πάψε να βρίσκεις εύκολους στόχους. Και γιατί το Internet και τα παιχνίδια είναι εύκολος στόχος? Για το λόγο ότι βγαίνεις και το κατακρίνεις στη τηλεόραση και είναι απόλυτα φυσιολογικό, ενώ αν κατακρίνεις την τηλεόραση σε κόβουν, σε βρίζουν και ενίοτε σε απαλλάσσουν από τα άγχη της ζωή σου με μια δημόσια εκτέλεση (on air πάντα).

b2ap3_thumbnail_-1260x1680.jpg

Η τηλεόραση προσπαθεί να περάσει πέρα όλων των άλλων πως το διαδίκτυο απαρτίζεται κατά κύριο λόγο από ανθρώπους που θέλουν να σε βλάψουν, να σε ρεζιλέψουν και να σου πάρουν τα λεφτά και τα προσωπικά στοιχεία. Ναι ξέρεις γιατί οι άνθρωποι που συναναστρέφομαι καθημερινά είναι υποδείγματα ηθικής όπως το αφεντικό μου που με απέλυσε πριν κλείσω μήνα για να μην πληρώνει αποζημίωση,  ο συμπαίκτης στην ομάδα μπάσκετ που μου έκανε δώρο μια ρήξη χιαστών για να μπει βασικός, αλλά και ο τύπος που μου την έπεσε με μαχαίρι για να του "δανείσω" το κινητό μου, όταν γύριζα χθες το βράδυ στο σπίτι μου .

b2ap3_thumbnail_316622682_ca7d24ad7d_z.jpg

 Η γεροντοκρατία είναι και αυτός ένας λόγος που τα παιχνίδια, ο υπολογιστής και το Internet υποβαθμίζονται από τα υπόλοιπα μέσα μαζικής (παρα)πληροφόρησης. Εν μέρη το καταλαβαίνω τα σημερινά παιδιά μεγαλώνουν με ένα τελείως διαφορετικό τρόπο από εκείνους, αλλά πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι κάτι το διαφορετικό δεν είναι και κακό. Ακούς τον κάθε γεροκάγκουρα να σου λέει για της κόντρες που έκανε με τα μηχανάκια, ή για το πόσες φυλακές έφαγε στον στρατό και μετά σου λέει να προσέχεις μην παρασυρθείς από τον υπολογιστή. Μα ναι παρασύρθηκα κάποτε και εγώ σαν νέος. Όταν ήμουν δημοτικό ένα site μου έβγαλε μήνυμα ότι ήμουν ο εκατομμυριοστός πελάτης και κέρδισα το Nokia 3510, κι εγώ για λίγα δευτερόλεπτα το πίστεψα. Δηλαδή από τι άλλο να παρασυρθώ? Όταν πιάσεις το παιδί σου να βλέπει "ακατάλληλες" ταινίες φταίει αυτό που μπήκε και τις είδε και όταν η ανήλικη κόρη σου κλεφτεί με τον 55χρονο που γνώρισε στο facebook φταίει αυτή που έκανε φίλο της έναν άγνωστο που δεν έχει ιδέα ποιος είναι. " Μα αυτά είναι παιδιά". Άμα αυτά είναι παιδιά και απαλλάσσονται από τις ευθύνες φταίει αυτός που τα ανέθρεψε έτσι, Έλληνα γονιέ. Κάνε εσύ την δουλειά σου και μετά κοίτα να ρίχνεις ευθύνες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως όλοι αυτοί δεν ξέρουν τι είναι το Internet ή ο υπολογιστής (Έτσι εκμεταλλεύεται όλο αυτό το μπέρδεμα η τηλεόραση για να αυξήσει τα ποσοστά της). Και να προσθέσω ότι για τους περισσότερους ηλικιωμένους παιχνίδι, υπολογιστής, internet είναι το ίδιο. Δεν γίνεται να περνάει η άποψη ανθρώπων που δεν γνωρίζουν το αντικείμενο που κρίνουν. Είναι σαν να διαβάζεις review από άτομο που δεν έχει παίξει το παιχνίδι που κριτικάρει. Κοινώς είσαι κατά 99.9% σίγουρος πως η άποψή του θα είναι λάθος.

b2ap3_thumbnail_attention-unless-you-know-the-whole-situation-keep-your-mouth-shut2.png

Να προσθέσω και το χιλιοειπωμένο επιχείρημα πως τα παιχνίδια είναι ένα πολύ σύγχρονο μέσο ψυχαγωγίας και το Internet μια πιο σύγχρονη πλατφόρμα σε σχέση με την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο με αποτέλεσμα η λογοκρισία και η αρνητική κριτική να είναι 10 φορές μεγαλύτερη από αυτή τον άλλον μέσων. Παλαιότερα γινόταν ακριβώς το ίδιο με τις ταινίες και ακόμα πιο παλιά με την μουσική και το ραδιόφωνο.

b2ap3_thumbnail_evolution2-o-640x347.jpg

Προφανώς και δεν πιστεύω πως τα παιχνίδια και το διαδίκτυο έχουν μόνο θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία, έχουν και αρνητικά. Το πρόβλημα είναι πως στον πολύ κόσμο προβάλλονται μόνο τα αρνητικά με αποτέλεσμα με βάση την κοινή γνώμη να θεωρούνται μια σύγχρονη μάστιγα.

Μάστιγα? Τα παιχνίδια? Το Internet? Όχι τα ναρκωτικά? Ούτε ο καρκίνος? Σίγουρα κάποιος μέσω του διαδικτύου μπορεί να παρασύρει κάποιον άλλον, αλλά το να κατηγορήσουμε το διαδίκτυο είναι το ίδιο με το σε ένα φόνο να κατηγορήσουμε το πιστόλι. Το Internet και τα παιχνίδια και γενικά ο υπολογιστής είναι ένα μέσο και είναι στο χέρι σου το πως θα το δεις. Παραδείγματος χάρη την πυρηνική ενέργεια κάποιοι την είδαν ως πηγή παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και άλλοι την είδαν ως...

b2ap3_thumbnail_Explosion.jpg

Ένα μαγευτικό παραμύθι στη Σκανδιναβική μυθολογία
Έκλεισε το κανάλι του στο youtube ο Βασίλης....
 

Comments 2

Professor_Severus_Snape on Wednesday, 25 November 2015 07:21

Πολύ ωραίο το blog, σε συνέχεια του αντίστοιχου τον προηγούμενο μήνα. Καταπιάνεσαι με ένα θέμα που βρίσκεται πάντοτε στην επικαιρότητα καθώς συντηρείται ανοήτως, όπως 99/100 που προβάλλονται στην TV. Εγώ θα σταθώ στο γεγονός ότι η παραπληροφόρηση και η δαιμονοποίηση ενός αντικειμένου, εν προκειμένω του υπολογιστή και του ίντερνετ, πάντοτε θα βρίσκει πρόσφορο έδαφος μεταξύ των αδαών. Εννοείται πως η προπαγάνδα της τηλεόρασης ΚΑΙ για αυτό το θέμα, βασίζεται ακριβώς εκεί: Στην ημιμάθεια.

Πολύ ωραίο το blog, σε συνέχεια του αντίστοιχου τον προηγούμενο μήνα. Καταπιάνεσαι με ένα θέμα που βρίσκεται πάντοτε στην επικαιρότητα καθώς συντηρείται ανοήτως, όπως 99/100 που προβάλλονται στην TV. Εγώ θα σταθώ στο γεγονός ότι η παραπληροφόρηση και η δαιμονοποίηση ενός αντικειμένου, εν προκειμένω του υπολογιστή και του ίντερνετ, πάντοτε θα βρίσκει πρόσφορο έδαφος μεταξύ των αδαών. Εννοείται πως η προπαγάνδα της τηλεόρασης ΚΑΙ για αυτό το θέμα, βασίζεται ακριβώς εκεί: Στην ημιμάθεια.
Mario07 on Wednesday, 25 November 2015 12:37

Έχεις δίκιο, ουσιαστικά δεν φταίει μόνο η τηλεόραση φταίνε και οι (ημιμαθείς) άνθρωποι που επιτρέπουν όλο αυτό και δέχονται χωρίς ενδοιασμούς την παραπληροφόρηση (δεν φταίνε που δεν έχουν γνώσεις το θέμα είναι πως τις περισσότερες φορές δεν έχουν ούτε λίγη θέληση να ασχοληθούν με κάτι ώστε να έχουν μια σοβαρή άποψη).

Έχεις δίκιο, ουσιαστικά δεν φταίει μόνο η τηλεόραση φταίνε και οι (ημιμαθείς) άνθρωποι που επιτρέπουν όλο αυτό και δέχονται χωρίς ενδοιασμούς την παραπληροφόρηση (δεν φταίνε που δεν έχουν γνώσεις το θέμα είναι πως τις περισσότερες φορές δεν έχουν ούτε λίγη θέληση να ασχοληθούν με κάτι ώστε να έχουν μια σοβαρή άποψη).
Already Registered? Login Here
Guest
Friday, 21 February 2020

Captcha Image

Notification