League of Legends:Karthus Guide

Ποιος είναι ο Karthus και που παίζεται:

Ο Karthus είναι ένας μάγος ο οποίος παίζεται στο mid lane και ανήκει στην κατηγορία των utility mages.Τι σημαίνει αυτό;Η κατηγορία των utility mages διαφέρει από τους assassins κατά πολύ.Η δουλειά τους στο παιχνίδι είναι να αποκτήσουν μεγάλο μέγεθος farm όσο το δυνατόν συντομότερα και να αποτελέσουν μια aoe απειλή στα teamfight του mid και late game.Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το laning αυτών των champion early είναι σχετικά αδύναμο.Όμως,όσα death και να μαζέψουν οι utility mages,αν έχουν παίξει σωστά το παιχνίδι τους και έχουν πολύ υψηλό farm,δεν θα μείνουν καθόλου πίσω,σε αντίθεση με τους assassins,που αν μείνουν πίσω κατά τη διάρκεια του early game,η μετάβαση τους στο mid και το late game είναι δύσκολη.

Ο Karthus θεωρείται από τους καλύτερους farmer στο παιχνίδι.Μπορεί να καθαρίζει τα creep στο lane εύκολα με τα skill του,και κάνοντας αυτό, μπορεί να προσθέτει στο farm του τα wraiths και τα wolves.Τα skill του είναι σχεδιασμένα για farm και teamfight,και θα τα αναλύσω παρακάτω.

Τα skill του Karthus:


Passive:Death Defied

Όταν o Karthus πεθαίνει,παραμένει για 7  δευτερόλεπτα ακόμα ακίνητος στο σημείο όπου σκοτώθηκε.Κατά τη διάρκεια αυτών των δευτερολέπτων,μπορεί να χρησιμοποιήσει όλα του τα skill κανονικά,χωρίς αυτά να κοστίζουν κάτι.Σημείωνω εδώ πως ο Karthus, για όσο είναι ενεργή η passive του δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει summoner spells και τις active των items του.

Αυτή η passive είναι πολύ χρήσιμη,γιατί ακόμα και αν πεθάνεις στο teamfight,μπορείς ακόμα να προσφέρεις πολύ damage και το slow από την W.Η έξυπνη χρήση της passive διαφοροποιεί τους παίκτες Karthus από καλούς και μέτριους.Πάντα να χρονομετράτε από μέσα σας τα δευτερόλεπτα που σας μένουν στην passive,καθώς η ultimate σας έχει channel time 3 δευτερόλεπτα.Δηλαδή,αν παρασυρθείτε και spammaρετε spells συνεχώς δεν θα σας μείνει χρόνος για να ρίξετε τo ultimate skill σας.Κρατάτε πάντα ανοιχτή την E σας όσο είναι ενεργοποιημένη η passive,καθώς το damage και το zone που θα κάνει είναι κάτι παραπάνω από φονικό!

Q:Lay Waste

Η Q του Karthus είναι ένα μικρό smarcast aoe spell,με πολύ μικρό cooldown.Δηλαδή,όπου έχετε τοποθετημένο τον κέρσορα του ποντικιού σας,πατώντας την Q,μετά από μια καθυστέρηση διάρκειας μισού δευτερολέπτου,προκαλείται ζημιά σε σχετικά μικρή εμβέλεια.Η ζημιά αυτή διπλασιάζεται αν ο στόχος σας είναι ο μόνος που χτυπήθηκε από την Q.Σε αυτό το διπλασιασμό δυστυχώς παίζουν ρόλο και τα αντίπαλα minion,οπότε αν πετύχετε και τον αντίπαλο champion και τουλάχιστον ένα ακόμα minion,τότε η ζημιά θα είναι σχετικά χαμηλή.

Με αυτό το spell,επειδή έχει μικρό cooldown και χαμηλό mana cost,μπορείτε να το χρησιμοποιείτε διαρκώς στο farming,και αν το τοποθετείτε σωστά μπορείτε να παίρνετε όλα τα minion κάθε wave,ακόμα και τα caster minion κάτω από το turret σας!Για μένα,αυτό είναι το spell που κάθε Karthus πρέπει να έχει maxάρει στο level 9.

Cooldown:1 δευτερόλεπτο

Mana cost: 20 / 26 / 32 / 38 / 44 mana

Ζημιά από μαγεία (Multiple Target): 40/60/80/100/120 (+0,3 ανά ability power)

 

Ζημιά από μαγεία (Single Target): 80/120/160/200/240 (+0,6 ανά ability power)

W:Wall of Pain

Η W του Karthus τοποθετεί έναν τοίχο του οποίου το μέγεθος ανεβαίνει όσο ανεβάζεται το skill,διάρκειας 2 δευτερολέπτων.Όποιος αντίπαλος περάσει από μέσα του,χάνει το 15% του magic resist του και δέχεται ένα slow,το οποίο όμως ελλατώνεται όσο περνούν τα δευτερόλεπτα.Επίσης,αποκτάτε και vision στην τοποθεσία που τοποθετήσατε τον τοίχο για όλη του τη διάρκεια.Χρησιμοποιείστε τον και έτσι,ώστε να αποφύγετε τα facecheck σε θάμνους που δεν έχετε wards μέσα,αποφεύγοντας έτσι το θάνατο.

Για μένα,αυτό το spell maxάρετε το τελευταίο,μιας και τα υπόλοιπα spells είναι πιο χρήσιμα από αυτό.Το δωρεάν penetration που κερδίζεται μέσα του δεν ανεβαίνει,σε αντίθεση με το slow που ξεκινάει από 40%  στο level 1 και φτάνει 80% στο level 5 του spell.

Cooldown:18 δευτερόλεπτα

Slow:40%/50%/60%/70%/80%

E:Defile

Η E του Karthus είναι ένα spell το οποίο έχει αρχικά την εξής passive:Για κάθε unit που σκοτώνετε,παίρνεται πίσω έναν αριθμό από mana.Αυτό βοηθάει υπερβολικά στο farming σας,καθώς σας επιτρέπει να κάνετε last hit με την Q,χωρίς να χάνετε σχεδόν καθόλου mana.Προσοχή όμως,αν δεν υπολογίζετε σωστά πόσα hp είναι το damage της Q σας,αν αποτύχετε να πάρετε το last hit από τα creep έναν ορισμένο αριθμό φορών,θα ξεμείνετε από mana σχετικά γρήγορα.

Η active της E σας,έχει την εξής επίδραση:Ανοίγει ένα κυκλικό aoe γύρω από τον Karthus,το οποίο δεν έχει cooldown,προκαλεί ζημιά σε όποιον αντίπαλο είναι μέσα του αλλά καίει ένα συγκεκριμένο αριθμό από mana κάθε δευτερόλεπτο που είναι ανοιχτό.

Η E πρέπει να maxάρεται μετά την Q,τόσο για την αύξηση στη ζημιά,όσο και για την αύξηση στο mana που παίρνετε πίσω όταν σκοτώνετε ένα unit.

Μаnа που παίρνετε ανά νεκρό unit : 20 / 27 / 34 / 41 / 48 

Маnа Cost ανά δευτερόλεπτο:30 / 42 / 54 / 66 / 78 

Mαγική Ζημιά: 30 / 50 / 70 / 90 / 110 (+0.2 ανά ability power)

R:Requiem:

Η ulti του Karthus είναι από τις δυνατότερες στο παιχνίδι.Εφόσον πατήσετε το R,ο Karthus κάνει channel για 3 δευτερόλεπτα και μετά κάνει damage σε όλους τους αντίπαλους παίκτες όπου και να βρίσκονται στο χάρτη.Όμως,υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να έχετε υπ'όψιν σας πρωτού ρίξετε την ulti.Το πρώτο είναι το αν υπάρχει κάποιος αντίπαλος με cc που μπορεί να διακόψει το channeling.Οι μορφές CC που μπορούν να το κάνουν αυτό είναι τα: Stun,Silence,Taunt,Knockup,Knockback,,Fear,Polymorph,Suppresion,καθώς και κάθε εξαναγκασμένη μετακίνηση σας (π.χ Hook του Βlitzcrank).

Το δεύτερο που πρέπει να έχετε στο μυαλό είναι η δυνατότητα των αντιπάλων να διασωθούν από την ulti σας.Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω διάφορων shield,ή αντικειμένων (π.χ Zhonyas Hourglass),καθώς και μέσω skill άλλων champion (πχ. Kayle's Intervention).

Και το τρίτο και το πιο βασικό που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι το πόση ζημιά μπορείτε να κάνετε χρησιμοποιώντας την ulti σας.Πάντα να υπολογίζεται τα resistances των αντιπάλων.Αν ο Ezreal των αντιπάλων έχει 120 HP,με μια ulti στο level 6 θα τον αποτελειώσετε.Από την άλλη,αν ο Galio των αντιπάλων έχει 120 HP,θα επιζήσει από την ulti σας,έστω και με ελάχιστα HP.Κάθε ulti που ρίχνετε πρέπει να οδηγεί είτε σε multikill είτε σε θανάτους των πιο σημαντικών αντιπάλων.Η μόνη εξαίρεση στον κανόνα αυτό είναι κατά τη διάρκεια του laning,όπου μπορείτε να μαζέψετε 300 gold εύκολα σκοτώνοντας κάποιον αντίπαλο που ξέφυγε από την ομάδα σας.

Και μην ρίχνεται την ulti αν το kill είναι σίγουρο ότι θα το πάρει η ομάδα σας!Το cooldown είναι υπερβολικά μεγάλο,και επειδή θελήσατε να κλέψετε το kill από έναν συμπαίκτη σας,πολλές φορές και μάταια,στερείτε μια μεγάλη πηγή ζημιάς από την ομάδα σας για το επόμενο teamfight!Επίσης ποτέ μην ρίχνετε ulti για στόχους που δεν το αξίζουν.Όταν ο Blitzcrank της αντίπαλης ομάδας ξεφεύγει από την ομάδα σας με 50 HP,αν το σκορ του είναι 0/6 μην ρίξετε την ulti!Για 100 gold δεν αξίζει να χαραμίσετε ένα cooldown ύψους τριών λεπτών!Από την άλλη,αν ο θάνατος κάποιου προσώπου της άλλης ομάδας μπορεί να σας δώσει κάποια objectives,τότε ενεργοποιήστε την ελεύθερα.

Κατά τη διάρκεια των teamfight,η ulti σας πρέπει να ενεργοποιείται όταν έχουν πέσει όλα τα cooldown και έχουν μείνει οι αντίπαλοι με λίγα hp,ή αφότου πεθάνετε κατά τη διάρκεια της passive σας.Αξίζει να σημειωθεί πως αν ρίξετε ulti ενώ είστε υπό την επήρεια της  passive σας,κανένας δεν μπορεί να τη διακόψει!

Mana Cost: 150/175/200 mana

Cooldown: 200/180/160 δευτερόλεπτα

 

Ζημιά από μαγεία: 250/400/550 (+0,6 ανά ability power)

Item Build:

Ξεκινήστε με Faery Charm,5 health potion,1 mana potion και ένα ward,καθώς και με το κίτρινο trinket.Έτσι έχετε πολύ sustain στο lane,καθώς και είστε ασφαλείς με τα 2 ward από κάποια early dive.

Προσπαθήστε στην πρώτη σας αγορά να αποκτήσετε το Tear of the Godess και το Catalyst The Protector.Έτσι αποκτάτε παραπάνω sustain,και το extra mana regeneration θα βοηθήσει πολύ στο farming σας!

Προς το mid game,φροντίστε να έχετε: Sorcerer Shoes,Rod of Ages,Seraph's Embrace(ή ένα Archangel Staff με πολλά stacks στο tear,από 600 και πάνω είναι πολύ καλά για τη συγκεκριμένη φάση του παιχνιδιού.

Μετέπειτα,προχωρήστε σε Rabadon's Deathcap,Zhonya's Hourglass και Void Staff,τα οποία θα ανεβάσουν το damage σας αισθητά και το Zhonya's θα σας κρατήσει λίγη ώρα παραπάνω στα teamfight.

Με αυτό το build,θα είστε αρκετά tanky ώστε να αντέξετε στα teamfight για αρκετή ώρα και συνεπώς να κάνετε πολύ παραπάνω aoe damage από αν χτίζατε glass-cannon!

Summoner Spells,Runes,Masteries:


Για summoner spells μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Flash και το Ignite αν πιστεύετε ότι μπορείτε να αναμετρηθείτε με τον αντίπαλο σας στο lane (δεν προτείνεται στα περισσότερα match-up).

Μπορείτε να αντικαταστήσετε το Ignite με Teleport αν θέλετε και να βοηθήσετε έτσι τα υπόλοιπα lanes να βγουν μπροστά.

Υπάρχει επίσης το playstyle Teleport-Revive του PhantomLord,αλλά εφόσον το Revive θα βγει από το Summoner's Rift και θα μπορείτε να το πάρετε μόνο στο Dominion θεωρώ πως είναι μια τακτική που δεν χρειάζεται να αναλύσω.

Όσο για τα Runes,ένα καλό runepage είναι:

9X Magic Penetration Marks

9x Armor Seals

9x Scaling Abilty Power/Magic Resist Glyps

3x Flat Abilty Power Quintessences

 

Με αυτό το page έχετε αρκετή ζημιά και αρκετό sustain για να παραμείνετε ζωντανοί στο lane και να αποτελείτε απειλή σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Masteries: http://dpatti.com/s4/#7asSAjdjkvE

Teamfighting:


Στα teamfights,τοποθετηθείτε έτσι ώστε να κάνετε ζημιά σε όσο το δυνατόν περισσότερους αντιπάλους.Αν χρειαστεί χρησιμοποιείστε και το Flash για να βρεθείτε στη μέση της αντίπαλης ομάδας.Για να επιζήσετε λίγο παραπάων,πατήστε και το Seraph's Embrace και το Zhonya's Hourglass.ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΤΕ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΤΕ!Ο θάνατος σας σημαίνει αυτόματα πως μπορείτε να ρίξετε μια ανενόχλητη ulti,η οποία late game κάνει εξωπραγματική ζημιά!

Τελευταίες σκέψεις:


Παίξτε το lane σας παθητικά,μην χάνετε minions για να κάνετε poke τον αντίπαλο.Στα περισσότερα match-ups,αν εκτεθείτε πολύ μακριά από το tower,θα καταλήξετε κατά πάσα πιθανότητα νεκροί.Ζυγίστε τον αντίπαλο σας και τον αντίπαλο jungler και υπολογίστε πότε μπορείτε να αρχίσετε να παίζετε επιθετικά.Όταν έρθει εκείνη η ώρα,θα είστε πολύ πιο δυνατοί από όσο περιμένετε.Ζητείστε και το δεύτερο blue buff από τον jungler σας.Αν δεν το χρειάζεται αυτός,είναι ιδιαίτερα ευχάριστο για εσάς,καθώς όλα τα stats που προσφέρει το blue buff είναι χρήσιμα για εσάς!Ακόμα,αν ο αντίπαλος κάνει roam,ειδοποιήστε την ομάδα σας για αυτό,και συνεχίστε το farm.Κάντε push το lane σας και πάρτε τα λυκάκια και τα wraith όσο πιο συχνά μπορείτε.Μην ακολουθήσετε τον αντίπαλο σας στο roam του!Με σωστά wards,τα υπόλοιπα lane μπορούν να  κάνουν τον αντίπαλο midlaner να χάσει το χρόνο του,το οποίο σημαίνει πως θα χάσει xp και minions!Εσείς απλά συνεχίστε το farming μέχρι να νιώθετε πλέον δυνατοί!Αν χρειαστούν βοήθεια τα υπόλοιπα lane,μπορείτε να συνεισφέρετε με την ulti σας.Γι αυτό και πάντα προσοχή στο minimap.Τέλος,χρησιμοποιείτε πάντα ward για το lane σας,καθώς είναι γνωστό πως το midlane μπορεί να δεχτεί gank από παντού!

2013: Μια καλή χρονιά για το gaming
Gameworld - Το καλύτερο Gaming Site της Ελλάδας ;
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Thursday, 18 April 2024

Captcha Image

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.gameworld.gr/

Notification