Οι δυο πλευρές του gaming

Σχετικά με πρόσφατα γεγονότα, τον θάνατο παιδιού στην Σανγκάη έπειτα από 19 ώρες gaming και άλλων παρόμοιων φαινομένων θέλω να σχολιάσω αν τελικά τα games κάνουν καλό ή κακό σε όσους παίζουν.

b2ap3_thumbnail_video-games.jpg 

Φράσεις του τύπου «πώς κάθεσαι τόσες ώρες μπροστά σε μια οθόνη;» ή «σταμάτα να παίζεις, έχεις αποβλακωθεί», τις έχουμε ακούσει όλοι λίγο πολύ όσοι παίζουμε videogames. Πώς επιδρούν όμως πρακτικά τα βιντεοπαιχνίδια στον ανθρώπινο εγκέφαλο; Μας αποβλακώνουν ή μας κάνουν εξυπνότερους ; 

Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει πως το gaming βελτιώνει τη δημιουργικότητα, τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων και την αντίληψη. Τα οφέλη που αποκομίζει κάποιος από τα παιχνίδια ποικίλλουν από συντονισμό ματιού-χεριού μέχρι και την αυξηση της ικανότητα οδήγησης το βράδυ. Επισης εχει αποδειχθει πως όσοι έπαιζαν παιχνίδια βασισμένα στη δράση, ήταν σε θέση να λάβουν γρηγορότερα αποφάσεις κατά 25%, χωρίς να χάνουν σε ακρίβεια, από αυτούς που δεν παίζουν. Σύμφωνα με άλλους ερευνητές, οι εμπειρότεροι gamers μπορούν να λάβουν αποφάσεις και να δράσουν ανάλογα με αυτές γύρω στις έξι φορές το δευτερόλεπτο, δηλαδή τέσσερις φορές πιο γρήγορα απ' ό,τι οι κανονικοί άνθρωποι.
Επίσης, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Rochester, οι πιο προπονημένοι gamers μπορούν να επικεντρωθούν σε πάνω από έξι πράγματα ταυτόχρονα χωρίς να μπερδευτούν, σε αντίθεση με έναν κανονικό άνθρωπο που μπορεί να έχει μόνο τέσσερα στο μυαλό του.

Φυσικά, η πολύωρη ενασχόληση με τα videogames έχει και την αρνητική της πλευρά. Διάφορες τομογραφίες του εγκεφάλου έδειξαν πως τα βίαια βιντεοπαιχνίδια μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται το μυαλό νέων ανδρών έπειτα από μία εβδομάδα παιξίματος, καταπιέζοντας τη δραστηριότητα που είναι συνδεδεμένη με σημεία του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον έλεγχο των συναισθημάτων, όπως δήλωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Indiana. Κάποιες άλλες μελέτες βρήκαν συσχετισμό ανάμεσα στο ψυχαναγκαστικό gaming και την παχυσαρκία, την εσωστρέφεια και την κατάθλιψη.

b2ap3_thumbnail_images.jpg

Τα videogames αλλάζουν το μυαλό σου, τον τροπο σκεψης σου και επηρεάζουν τις ανθρώπινες ικανότητες. Δηλαδή ό,τι κάνει και το πιάνο, το να μαθαίνεις να διαβάζεις και να οδηγάς. Ολα αυτά αλλάζουν τη φυσική δομή του μυαλού, καθώς ο συνδυασμός της συγκέντρωσης και της ανταμοιβής ερεθίζει τους νευροδιαβιβαστές όπως η ντοπαμίνη, ενισχύει νευρωνικά κυκλώματα, ακολουθώντας τον ίδιο τρόπο που η άσκηση χτίζει τους μυς. Τα παιχνίδια όμως χτυπούν το σύστημα της επιβράβευσης με έναν τρόπο που δεν το κάνουν όλες οι δραστηριότητες. Τα βιντεοπαιχνίδια είναι τα εργαλεία, ο τρόπος που θα τα χρησιμοποιήσουμε εξαρτάται από εμάς και μόνο.

Η περισσότερη προσοχή έχει επικεντρωθεί στο εάν τα videogames μάς κάνουν φονικές μηχανές. Δεν έχει δοθεί αρκετή προσοχή στα μοναδικά και ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά που έχουν τα videogames, εκτός της βίας. Πιο συγκεκριμένα, μια έρευνα από ερευνητές του Queen Mary and University College του Λονδίνου, δείχνει πως το Starcraft και γενικότερα τα πολύπλοκα RTS (real-time strategy) games βελτιώνουν τη δεξιότητα του μυαλού και την πολυδιεργασία (multitasking). Η έρευνα μας δείχνει πως η γνωστική ευελιξία (cognitive flexibility), ένας ακρογωνιαίος λίθος της ανθρώπινης νοημοσύνης, δεν είναι ένα στατικό χαρακτηριστικό, αλλά μπορεί να εξασκηθεί και να βελτιωθεί χρησιμοποιώντας διασκεδαστικά εργαλεία όπως το gaming. Φυσικα ολες αυτές οι πληροφορίες δεν προκαλούν καθόλου έκπληξη στους επαγγελματίες παίκτες, που έχουν δει τα αποτελέσματα της πολύωρης προπόνησης.

Ο Ryan «State» Visbeck, επαγγελματίας παίκτης του Starcraft 2, δήλωσε πως «οτιδήποτε σε κάνει να σκέφτεσαι κριτικά, να προσαρμόζεσαι σε διαφορετικές καταστάσεις μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και να εφευρίσκεις νέες στρατηγικές, θα έχει θετικό αντίκτυπο στην καθημερινότητά σου». Επίσης ο Jens «Snute» Aasgaard, της Team Liquid, έχει πει πως το Starcraft τον βοηθά συχνά στο να παίρνει γρήγορες αποφάσεις και να μαθαίνει πώς να σκέφτεται. «Κάποιες φορές, όταν παίρνουμε αποφάσεις, οι πληροφορίες είναι περιορισμένες και το να έχεις εμπειρία από games όπως το Starcraft μπορεί να σε βοηθήσει να βάλεις προτεραιότητες με τον πιο αποδοτικό τρόπο, ή να αντιδράσεις με κάποιον τρόπο που βγάζει περισσότερο νόημα», είπε ο ίδιος. Από την άλλη, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τα παιχνίδια βολών (First Person Shooter), που αυξάνουν τα αντανακλαστικά, το συντονισμό, την ικανότητα συγκέντρωσης και το multitasking.

b2ap3_thumbnail_we_love_gaming_wallpaper_by_maxxxkilla-d3d0mym.jpg

Τι μας προσφέρουν τελικά τα games; Ενα είδος εκτόνωσης, που μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτο; Μια εύκολη διέξοδο από μια πραγματικότητα η οποία δεν είναι έτσι όπως θα θέλαμε; Ενα διασκεδαστικό και ευχάριστο τρόπο να εξασκήσουμε τον εγκέφαλό μας; Ή απλώς μια ασχολία για να γεμίσουν οι ελεύθερες ώρες μας;
Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα διαφέρει ανάλογα με την οπτική του καθενός. Το μόνο σίγουρο είναι πως τα βιντεοπαιχνίδια είναι τα εργαλεία, ο τρόπος που θα τα χρησιμοποιήσουμε εξαρτάται από εμάς και μόνο.

 

Υποτιμημένα games: Viewtiful Joe
Ανατομία μιας ατμομηχανής
 

Comments 7

atSOFt on Wednesday, 11 March 2015 09:56

Είδα τελευταία (χτές για την ακρίβεια) μια "διαφήμιση" κοινωνικού περιεχομένου, αυτες που τις βαζουν μετα τις 1 κατι ΜΚΟ... u know... :/

Αναφερόταν στην εξαρτηση απο το διαδίκτυο. Το καναλι ήταν ο AlphaTV αν και θα προβάλλεται σίγουρα και σε αλλες συχνότητες. Ενημερωση στους πιστσιρικαδες είναι υποχρεωση μας να κανουμε και εμεις οι μεγαλύτεροι. Παρατηρω να μπαίνει στη ζωη όλων σχεδον των νεων το FB συγκεκριμένα. Καλως η κακως είναι γεγονός. Κατ'εμε είναι περιτο όμως να υπαρχει ολοκληρη πτερυγα και να δαπανούνται χρήματα για περιπτώσεις "εξαρτησης" καταχρησης ή λαθος χρήσης του υπολογιστή τη στιγμή που υπαρχουν άλλες αναγκες. Ας περιληφθεί σε ψυχο-κοινωνικές αντιμετωπίσεις και ας εφαρμοστεί το προτυπο "παιδία". Όλα τα αλλα είναι αχρείαστα κατ'εμε.

Είδα τελευταία (χτές για την ακρίβεια) μια "διαφήμιση" κοινωνικού περιεχομένου, αυτες που τις βαζουν μετα τις 1 κατι ΜΚΟ... u know... :/ Αναφερόταν στην εξαρτηση απο το διαδίκτυο. Το καναλι ήταν ο AlphaTV αν και θα προβάλλεται σίγουρα και σε αλλες συχνότητες. Ενημερωση στους πιστσιρικαδες είναι υποχρεωση μας να κανουμε και εμεις οι μεγαλύτεροι. Παρατηρω να μπαίνει στη ζωη όλων σχεδον των νεων το FB συγκεκριμένα. Καλως η κακως είναι γεγονός. Κατ'εμε είναι περιτο όμως να υπαρχει ολοκληρη πτερυγα και να δαπανούνται χρήματα για περιπτώσεις "εξαρτησης" καταχρησης ή λαθος χρήσης του υπολογιστή τη στιγμή που υπαρχουν άλλες αναγκες. Ας περιληφθεί σε ψυχο-κοινωνικές αντιμετωπίσεις και ας εφαρμοστεί το προτυπο "παιδία". Όλα τα αλλα είναι αχρείαστα κατ'εμε.
Mr.Dododi on Wednesday, 11 March 2015 16:38

Πολύ ωραίο άρθρο και είναι πάντα επίκαιρο αυτό το θέμα. Είχα γράψει κι εγώ κάτι αντίστοιχο σε παλαιότερο blog και πιστεύω πως, όπως σε όλα τα πράγματα, ισχύει το παν μέτρον άριστον. Επειδή μας αρέσει το gaming δεν είμαστε junkies, έλεος!

Πολύ ωραίο άρθρο και είναι πάντα επίκαιρο αυτό το θέμα. ;) Είχα γράψει κι εγώ κάτι αντίστοιχο σε παλαιότερο blog και πιστεύω πως, όπως σε όλα τα πράγματα, ισχύει το παν μέτρον άριστον. Επειδή μας αρέσει το gaming δεν είμαστε junkies, έλεος!
Manos on Friday, 13 March 2015 00:06

Εξαιρετικό άρθρο, well done!

Εξαιρετικό άρθρο, well done!
JimmisRock on Monday, 16 March 2015 19:28

Ευχαριστω, δεν συνηθιζω να γραφω για θεματα gaming αλλα αυτη η "πιπιλα" πρεπει να σταματησει. Παιζουμε, διασκεδαζουμε και μπορουμε να μαθουμε κιολας απο τα games

Ευχαριστω, δεν συνηθιζω να γραφω για θεματα gaming αλλα αυτη η "πιπιλα" πρεπει να σταματησει. Παιζουμε, διασκεδαζουμε και μπορουμε να μαθουμε κιολας απο τα games
atSOFt on Tuesday, 31 March 2015 21:59

Φοβερό το blog σου. Από τα πιο ενδιαφέροντα που έχω βρει. Πάντα με ενδιέφερε να μάθω σχετικά με την σειρά The Witcher.

Ciri,Yennefer και Tris Merigold απο τους θηλυκούς χαρακτήρες που γουστάρω να βάζω με Mods στο Skyrim.Με βλέπω μελλοντικά που θα έχω κονσόλα ή καλύτερο PC να στρέφομαι σε Witcher 3 κατευθείαν.

Αν και είναι αρκετά δύσκολο παιχνίδι οι ωραίες θηλυκές παρουσίες και οι πικάντικες σκηνές μου έχουν τραβήξει την προσοχή.

Φοβερό το blog σου. Από τα πιο ενδιαφέροντα που έχω βρει. Πάντα με ενδιέφερε να μάθω σχετικά με την σειρά The Witcher. Ciri,Yennefer και Tris Merigold απο τους θηλυκούς χαρακτήρες που γουστάρω να βάζω με Mods στο Skyrim.Με βλέπω μελλοντικά που θα έχω κονσόλα ή καλύτερο PC να στρέφομαι σε Witcher 3 κατευθείαν. Αν και είναι αρκετά δύσκολο παιχνίδι οι ωραίες θηλυκές παρουσίες και οι πικάντικες σκηνές μου έχουν τραβήξει την προσοχή.
Professor_Severus_Snape on Sunday, 10 May 2015 04:27

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο, το οποίο αναλύει και τις δύο όψεις του νομίσματος. Το ζήτημα του gaming και των θετικών - αρνητικών του είναι μονίμως στην επικαιρότητα και οι έρευνες που δημοσιεύονται κατά καιρούς βοηθούν στο να διευκρινίζονται κάποια σημαντικά ζητήματα, όπως οι επιπτώσεις του παιχνιδιού μπροστά σε μια οθόνη, μέσα από την παρατήρηση και το πείραμα.

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο, το οποίο αναλύει και τις δύο όψεις του νομίσματος. Το ζήτημα του gaming και των θετικών - αρνητικών του είναι μονίμως στην επικαιρότητα και οι έρευνες που δημοσιεύονται κατά καιρούς βοηθούν στο να διευκρινίζονται κάποια σημαντικά ζητήματα, όπως οι επιπτώσεις του παιχνιδιού μπροστά σε μια οθόνη, μέσα από την παρατήρηση και το πείραμα.
chrisplokami on Monday, 18 May 2015 18:11

Όλοι γνωρίζουμε μερικούς τίτλους οι οποίοι αποτελούν προϊόντα εξάρτησης και όχι απαραίτητα διασκέδασης.. Παρ' όλα αυτα δεν μπορούμε να τα βάζουμε όλα στο ίδιο σακί.. !

Όλοι γνωρίζουμε μερικούς τίτλους οι οποίοι αποτελούν προϊόντα εξάρτησης και όχι απαραίτητα διασκέδασης.. Παρ' όλα αυτα δεν μπορούμε να τα βάζουμε όλα στο ίδιο σακί.. !
Already Registered? Login Here
Guest
Friday, 14 May 2021

Captcha Image

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.gameworld.gr/

Notification