Γιατί η συνεχόμενη αποτυχία της Microsoft να εισέλθει στην αγορά των Smartphone έπρεπε να την ανησυχεί.

Γιατί η συνεχόμενη αποτυχία της Microsoft να εισέλθει στην αγορά των Smartphone έπρεπε να την ανησυχεί.

Στο σημερινό blog θα ήθελα να αναφερθώ σε μια ανησυχία που ίσως να απασχολεί αρκετούς Microsoft fans τα τελευταία χρόνια. Με αφορμή την πρόσφατη είδηση ότι τα Android ξεπέρασαν τα Windows και είναι πλέον το πιο διαδεδομένο λειτουργικό σύστημα, θα ήθελα να παραθέσω κάποιες προσωπικές σκέψεις σχετικά με αυτό που -δείχνει να μην- βλέπει η Microsoft. Ότι εαν δεν εγκαθιδρύσει τα Windows σε κινητές συσκευές τότε, πολύ απλά, απειλείται ευθέως το ίδιο το οικοσύστημα των Windows.

Αρχικά να τονίσω πως είμαι χρήστης Windows Phone και πως προσωπικά για εμένα, το λειτουργικό αυτό είναι πολύ ανώτερο των άλλων δύο. Live Tiles, γρήγορη απόκριση στα menu, πολλές λειτουργίες, συχνά security patches και η διαλειτουργικότητα με τα Windows 10 PC και Xbox είναι αυτά που με έχουν κερδίσει. Στο θέμα των εφαρμογών όμως, που είναι και το πιο σοβαρό, υστερεί σε μεγάλο βαθμό. Πολλές εφαρμογές δεν υπάρχουν καν ή υπάρχουν αλλά είναι σε πολύ κακή κατάσταση, με κορυφαίο παράδειγμα να αποτελούν τα άθλια ports του Facebook και του Messenger, κάτι για το οποίο φυσικά δεν ευθύνεται η Microsoft αλλά το Facebook. Παρόλα αυτά, ο καταναλωτής δεν θα ενδιαφερθεί για το ποιος ευθύνεται, και θα κάνει το καλύτερο για εκείνον που είναι να πάρει κάποια συσκευή με καλύτερες εφαρμογές. Φυσικά, υπάρχουν και εφαρμογές που δουλεύουν καλά και έχουν όλα τα τελευταία features όπως πχ το Viber, Instagram, WhatsApp όμως όταν σημαντικές άλλες εφαρμογές δεν βρίσκονται στα acceptable standards, τότε σίγουρα υπάρχει πρόβλημα.

Σίγουρα, οι εταιρίες, οι gamers και κάποιες άλλες ομάδες χρηστών πάντα θα χρησιμοποιούν τους υπολογιστές τους ως βασικό μέσο browsing όμως τι συμβαίνει με τον μέσο καταναλωτή; Η απάντηση είναι ότι το κινητό έχει αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό, αν όχι τελείως, τον υπολογιστή. Και πως να μην το κάνει άλλωστε, αφού για την «καθημερινή χρήση» το κινητό είναι πολύ πιο βολικό και φυσικά μπορείς να το παίρνεις παντού μαζί. Βλέπουμε μεγάλα sites, όπως το Facebook, να δίνουν προτεραιότητα στις Mobile εφαρμογές (βλ. Live, Day, Stories που είναι διαθέσιμα σε συσκευές Android και iOS αλλά όχι ακόμα στο website) και αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού το Facebook με 1.8 δις χρήστες μπορεί να γνωρίζει πολύ καλύτερα από τον μέσο στατιστικό αναλυτή σε ποια συσκευή browsάρουν οι χρήστες του. 

Επιπλέον, ο μέσος χρήστης θα ψάξει όχι απαραίτητα για την καλύτερη τεχνολογικά συσκευή, αλλά για το καλύτερο οικοσύστημα συσκευών. Η ιδέα να συνδεθούν όλες οι υπηρεσίες σε μια, ήταν μια πολύ σωστή κίνηση για την Microsoft. Windows 10 σε 1δις συσκευές, είχε πει ο Satya Nadella, όμως κάποια χρόνια μετά, βλέπουμε να μην έχει επιτύχει καν στο μισό αυτόν τον αριθμό. Η είσοδος και χρήση των Windows 8 και αργότερα των Windows 10 σε Xbox, PC, HoloLens, κινητά και άλλες συσκευές ήταν σίγουρα μια αναμενόμενη κίνηση από την Microsoft, όμως απέτυχαν να επιτύχουν το κυριότερο. Την εγκαθίδρυση των Windows 10 Mobile ως λειτουργικό σύστημα στα smartphones. Χωρίς αυτό, προσωπικά δεν καταλαβαίνω τι νόημα έχει το νέο εγχείρημα της  Microsoft, το UWP, αφού δεν πιστεύω πως θα υπάρξουν ποτέ αρκετοί developers οι οποίοι θα ασχοληθούν να αναπτύξουν μια εφαρμογή που να τρέχει σε Xbox και PC χωρίς να υπάρχει το απαραίτητο πλέον κίνητρο της κινητής συσκευής.

Η Microsoft όχι απλά έχει αποτύχει παταγωδώς, αλλά πλέον έχει κάνει σοβαρή ζημιά στην σχέση της με τους fans της. Μετρώντας πλέον 3 reboots στην πλατφόρμα των Mobile, έχει στην κυριολεξία παρατήσει κάθε φορά την προσπάθεια της, στον βωμό μιας άλλης «καλύτερης» ιδέας. Κινείται ως ανεμοδούρα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να την εμπιστευτούν, παρακολουθήσουν και ακολουθήσουν ούτε οι χρήστες, ούτε οι developers. Το τελευταίο reboot, που ήταν τα Windows 10 Mobile, υποτίθεται πως θα ήταν και η άμεση απάντηση σε Apple και Google, όμως λίγο η καταστροφική στρατηγική της Microsoft στην προώθηση, λίγο η πώληση της Nokia που ήταν και ο κύριος πυλώνας της και λίγο η -για ακόμη μια φορά- κακή μετεγκατάσταση χρηστών από τα Windows Phone 8.1 στα Windows 10 Mobile, την έχουν φέρει σε μια πολύ άσχημη θέση που ότι και να κάνει είναι χαμένη. 

Από την μια πλευρά, εαν παρατήσει πάλι το εγχείρημά της (που αυτό διαφαίνεται να κάνει) τότε θα είναι η τέταρτη φορά που το κάνει αυτό στους fans της και πλέον με δυσκολία μπορώ να καταλάβω ποιος θα ξαναεμπιστευτεί κάποιο Windows Phone. Από την άλλη, αν ισχύσει η έντονη φημολογία ενός Surface Phone με πλήρη Windows 10, τότε πάλι κατά τη γνώμη μου το εγχείρημα θα οδηγήσει σε αδιέξοδο αφού δεν είναι ο σκοπός του μέσου καταναλωτή να τρέχει Win32 apps στο κινητό του. Το σοβαρότερο πρόβλημα όμως είναι, η παθητικότητα με την οποία αντιμετωπίζει η Microsoft αυτήν την αποτυχία. Και με την ολοένα και αυξανόμενη αγορά -και χρήση- των Smartphones αντί του υπολογιστή, τι μέλλον μπορεί να έχει το οικοσύστημα των Windows χωρίς mobile πτυχή; ...

Ένας τίτλος που δεν έχει καμία σχέση με το κείμενο
Ακόμα και οι pros κάνουν λάθη
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Friday, 02 June 2023

Captcha Image

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.gameworld.gr/

Notification