Την εποχή που το DOS ήταν βασιλιάς, τα desktop PCs του σήμερα θα θεωρούνταν υπερυπολογιστές όπως το SkyNet! Η ιδέα του να έχει κάποιος  τουλάχιστον ένα 3 GHz μηχάνημα με 256 MB video card και 1 GB RAM στο desktop του θα θεωρούνταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Τη σήμερον ημέρα μπορείτε να πάτε σε κάποιο κατάστημα και να αγοράσετε ένα PC το οποίο είναι σίγουρα πιο φθηνό από αυτό που αγοράσατε το 1991.
 
 
Για τους λάτρεις κλασσικών videogames όμως, υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο δε είναι τόσο εύκολο να λυθεί. Τα games του παρελθόντος δεν ήταν σχεδιασμένα για λειτουργία στα συστήματα του μέλλοντος και σε περιβάλλον Microsoft Windows. Ήταν κατεξοχήν προγραμματισμένα για λειτουργία στο πρώτο σύστημα για PC, το DOS. Για να καταφέρετε να παίξετε τα κλασσικά διαμαντάκια σας χρειάζεται πολύ ψάξιμο και δυστυχώς, αρκετά DOS games δεν αναγνωρίζονται από ταWindows για παράδειγμα.
 
 
Βέβαια, υπάρχει πάντα μια μικρή πιθανότητα να κάνετε install ένα DOS game στα Windows, να κάνετε double-click στο startup file icon από το My Computer και να χαρείτε. Αν όμως δε γίνει κάτι, υπάρχουν κάποιες άλλες λύσεις, όχι όμως 100% λειτουργικές.
 
 
Το μεγαλύτερο θέμα των DOS games το οποίο δεν επιτρέπει τη λειτουργία τους στα Windows είναι το sound compatibility. Τα games που αναζητούν απευθείας σύνδεση σε συμβατή κάρτα ήχου Soundblaster δε μπορούν να την εντοπίσουν στα  7. Ειρωνικό, καθώς τα πιο παλιά games, τα οποία χρησιμοποιούσαν τα ηχεία του PC σας, είναι πιο πιθανό να «τρέξουν» από αυτά των mid-90’s.
Επιπλέον, τα περισσότερα DOS games σαν επιτρέπουν να ρυθμίσετε τη sound card που έχετε. Η καλύτερη επιλογή γιαSoundblaster compatibility  είναι να χρησιμοποιήσετε τις επιλογές IRQ 7 και DMA 1. Εάν αυτό δε πιάσει, τότε δείτε αν ο τίτλος έχει επιλογή για   General MIDI ή MT-32 sound card. Αν υποστηρίζει μόνο επιλογή PC Speaker sound, τότε ας κλείσει το θέμα εκεί.
 
 
Μερικές φορές μπορεί να είστε τυχεροί και χρησιμοποιώντας την επιλογή compatibility mode, η οποία ξεγελά το software, να καταφέρετε να «τρέξετε» απευθείας το game χωρίς πολλά πολλά. Για να το κάνετε αυτό πατήστε δεξί  click στο startup icon του τίτλου στο My Computer και επιλέξετε Properties. Από κει, click στο Compatibility tab. Η μεγαλύτερη πιθανότητα για λειτουργία είναι η επιλογή Windows 95.
 
 
Αν δε καταφέρετε κάτι με αυτά, τότε ρίξτε μια ματιά εδώ: http://www.dosgames.com
Αν κι εκεί δε βγάζετε άκρη, ρίξτε μια ματιά τότε κι εδώ: http://sourceforge.net/projects/dosbox
Αυτό το site σας παρέχει ένα μικρό πρόγραμμα με την ονομασία DOSBox το οποίο είναι η τελευταία σας ελπίδα για να χαρείτε τα πολυαγαπημένα σας all-time classic games. Αυτό το πρόγραμμα εξομοιώνει το παλιό x86 hardware και τη λειτουργία DOS με τέτοιο τρόπο που ξεγελά τα games σας τα οποία νομίζουν ότι τρέχουν σε PC των 90s.