Γιάννης Σιδηρόπουλος

Γιάννης Σιδηρόπουλος (JaGuAr)
Experience: 15880 (484 points to next level)

 
600
10 hours 9 minutes ago
Crash Team Racing: Nitro-Fueled 10 hours 9 minutes ago

Η επιστροφή των θρυλικών karts του PS1.

Τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα άμα τα πιστεύουμε και στον χώρο του gaming έχουν υπάρξει αμέτρητες επιθυμίες των fans που απέκτησαν σάρκα και οστά, ακόμα κι αν χρειάστηκαν παρακάλια πολλών ετών. Ένα κομμάτι που χαρακτηρίζει την γενιά που διανύουμε είναι το πλήθος των επανεκδόσεων που πραγματοποιούνται. Υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις πια κλασικών games που δέχθηκαν κάποιο remake ή remaster, απλά και μόνο επειδή αποτελούσαν διακαή πόθο πολλών gamers της υφηλίου. Ένας από αυτούς τους πόθους διέθετε για ακόμα μία φορά την μορφή του Crash Bandicoot, του πορτοκαλί μαρσιποφόρου, που παρότι έκανε το comeback του προ δύο ετών με το N.Sane Trilogy, είχε αφήσει κάτι ακόμα πίσω του, βαθιά κρυμμένο στις βιβλιοθήκες του πρώτου PlayStation. Καλά καταλάβατε, το Crash Team Racing θεωρείται από το 1999 που κυκλοφόρησε μέχρι και σήμερα ένα εκ των κορυφαίων τίτλων με αγωνιστικά οχήματα και δεν περιγράφεται πόσοι εκατομμύρια fans περίμεναν αγωνιωδώς την επιστροφή του -ίσως- καλύτερου Racing που γνώρισε ποτέ ο gaming κόσμος.

crash team racing nitro fueled 1
Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τα εγκεφαλικά που μοιράστηκαν απλόχερα από τον Geoff Keighly, όταν στην σκηνή των The Game Awards 2018 είδαμε επιτέλους την ανακοίνωση του πολυπόθητου remaster. Φέροντας την ταμπέλα Nitro-Fueled, καθότι η λέξη “remaster” είναι πολύ uncool για έναν χαρακτήρα-είδωλο σαν τον Crash, όλοι μάρκαραν στα ημερολόγιά τους την 21η Ιουνίου ως ημέρα χαράς, αφού θα κυκλοφορούσε αυτό που τόσο πολύ ζήτησαν. Προσωπικά, έχοντας αφιερώσει μερικές εκατοντάδες ώρες στον original τίτλο, σε πάρα πολύ μικρή ηλικία, ήθελα και ήλπιζα, όπως όλοι, το αποτέλεσμα να μην είναι χαμηλότερο του εξαιρετικού. Τόσο σε μένα όσο και σε αρκετούς φανατικούς υποστηρικτές του CTR, η όψη της Beenox ως developer μας ανησύχησε, αφού οι παρελθοντικές τις δημιουργίες (βλέπε Skylanders και Amazing Spider-Man) ήταν ολίγον τι εφιαλτικές. Στην πράξη όμως θα δείτε πως η εταιρεία ανταποκρίθηκε των προσδοκιών, αφήνοντας μας πλέον μόνο μία μικρή ανησυχία: μήπως μεγαλώσαμε για το Crash Team Racing και θα μας βρει αδιάφορους; Η απάντηση εδώ όχι μόνο είναι 101% αρνητική, αλλά όπως θα διαπιστώσετε σε αυτό το review, καταλήξαμε να πωρωνόμαστε περισσότερο και από όταν ήμασταν παιδιά με το Nitro-Fueled.

Νοσταλγία με turbo
Το Crash Team Racing είχε παρουσιαστεί καινοτόμο σε πολλά μέτωπα, χαρακτηριστικό εκ των οποίων ήταν η παρουσία του Adventure mode, με την διακριτική περιπέτεια των ηρώων που είχε πρωτοφτιάξει η Naughty Dog. Σε αυτή την έκδοση δεν θα συναντήσετε κάποια διαφορά στην σύντομη, χαριτωμένη ιστορία του παιχνιδιού, αφού για ακόμα μία φορά ο σατανικός Nitros Oxide τρωγόταν για φασαρίες και είχε τις ανασφάλειές του, οδηγώντας τον στο να απειλήσει την Γη. Ο μόνος τρόπος να αφήσει την υδρόγειο σώα και αβλαβή ήταν να αντιμετωπισθεί από τον καλύτερο οδηγό karts σε αγώνα ένας εναντίων ενός και να νικηθεί. Ο γκρινιάρης villain απείλησε πως θα κατέστρεφε τον κόσμο που ζει και βασιλεύει ο Crash στην περίπτωση όπου δεν υπήρχε κάποιος αντάξιος αντίπαλος για να τον κατατροπώσει σε αγώνα ταχύτητας. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε τον χαρακτήρα που θέλετε να ελέγχετε και να νικήσετε όλες τις δοκιμασίες που οδηγούν στην τελική μάχη με τον Nitros Oxide για να σωθεί το σύμπαν.

http://www.youtube.com/watch?v=fE-i_sheWhk

Εδώ παρατηρήσαμε την πρώτη ευχάριστη προσθήκη στη νέα έκδοση και συγκεκριμένα την δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε classic ή nitro-fueled μορφή του Adventure mode. Στην περίπτωση του δευτέρου, όχι μόνο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιονδήποτε θέλετε από τους ξεκλειδωμένους χαρακτήρες, αλλά μπορείτε και να τους αλλάξετε χωρίς κανέναν φόβο στην διάρκεια του. Αν επιλέξετε το πρώτο, θα βιώσετε την αυθεντική εμπειρία που μας είχε χαρίσει ο τίτλος του 1999, με την ίδια ακριβώς δομή. Ο δρόμος προς τον Nitros Oxide δεν έχει ροδοπέταλα, αλλά μία σειρά από Warp Pads που οδηγούν σε διαφορετικά challenges έκαστο. Θεωρείται αυτονόητο πως πρέπει να κατακτήσετε την πρωτιά και στα 16 βασικά races του παιχνιδιού, ενώ παράλληλα μπορείτε να επενδύσετε όσο χρόνο θέλετε και στα προαιρετικά CTR Challenges, Relic Races και Crystal Challenges που επέστρεψαν για να σας αποφέρουν έναν σωρό από rewards. Όσοι ψαχτούν παραπάνω και συγκεντρώσουν collectibles θα βρούνε πολλές εκπλήξεις, μαζί με ένα κρυφό ending.

Απαρτία ισούται με ευτυχία
Σε τέτοια games αναπτύσσεται στο υπόβαθρο πάντα ένα άγχος για το ποιους χαρακτήρες θα συναντήσουμε στο επιλεγμένο ρόστερ. Αυτό διότι εξυπακούεται πως δεν μπορεί να λείπει κα-νέ-νας από την αρχική έκδοση, αλλά εννοείται πως δεν θα μας χαλούσε να βλέπαμε και κανένα νέο οδηγό να λαμβάνει πρόσκληση για το μεγάλο τουρνουά. Αντιλαμβάνεστε κοινώς τον ενθουσιασμό που κατέκτησε τις ψυχές όλων μας όταν είδαμε πως πέραν των 15 χαρακτήρων που προϋπήρχαν στο πρώτο CTR, είδαμε 11 ακόμα νέους racers από το σύμπαν του Crash, που έλαμψαν ή πέρασαν και δεν φάνηκαν σε άλλα games του franchise, ανεβάζοντας αισθητά των αριθμό των επιλογών μας στους 26 πιλότους των karts. Η Beenox επέλεξε να συμπεριλάβει σχεδόν κάθε πρόσωπο που είχε συγκεντρώσει μερικά λεπτά οθόνης σε οποιοδήποτε Crash Bandicoot τίτλο και το αποτέλεσμα είναι αξιοθαύμαστο, ιδίως αν λάβουμε υπόψιν πως θα διεξαχθούν in-game events που θα προσφέρουν ακόμα περισσότερους unlockable χαρακτήρες όπως ο Spyro the Dragon ως guest. Δεν μπορούσαμε να ζητήσουμε κάτι παραπάνω από άποψη χαρακτήρων, εφόσον όλοι οι OGs όπως οι Papu Papu, Tiny, Ripper Roo και Penta Penguin έδωσαν το παρών.

crash team racing nitro fueled 2
Εκπλήξεις ανάλογου βεληνεκούς θα σας περιμένουν και στις περίπτωση των πιστών. Τα 32 racing tracks είναι υπεραρκετά και υπερβολικά χορταστικά, αφού μπορείτε να τα εναλλάσσετε συνεχώς και να βρείτε stages που σας ταιριάζουν ή διαδρομές που πρέπει να αποφεύγετε πάση θυσία, εφόσον θα έχετε τρακάρει σε κάθε πιθανή στροφή. Φυσικά και εδώ υπήρξαν πολλά tracks που εισήχθησαν για χάρη του remaster και δεν υπήρχαν στην αρχική έκδοση, αφού οι developers επέλεξαν να συνδυάσουν τις παλιές αγαπημένες διαδρομές του CTR με αυτές του Crash Nitro Kart, της αν μη τι άλλο απογοητευτικές κόπιας του πρώτου που είχε κυκλοφορήσει για το PS2. Καλώς ή κακώς, η επιλογή αυτή βάζει ένα βαρίδιο στην αρνητική μεριά της ζυγαριάς, εφόσον οι πίστες του CNK ήταν αχρείαστες σε ένα remaster που αφορούσε καθαρά και μόνο τον τίτλο του PS1 και είναι σίγουρα αρκετοί οι fans που, όσο κι αν χαρούν που έχουν μερικές πίστες παραπάνω για να ασχοληθούν, θα νιώσουν “ξένοι” σε αυτές τις τοποθεσίες. Βέβαια, η ανανέωση που έχουν υποστεί και οι μεν και οι δε είναι εκθαμβωτική, επομένως αυτή η ξαφνική προσθήκη θα αφήσει γλυκόπικρη αίσθηση σε αυτούς που δεν δέχονται λίγη σάλτσα παραπάνω στο φαΐ τους.

Παλιό καλό CTR
Στα του χειρισμού, η αλήθεια είναι πως κανένας πιστός οπαδός του Crash και της παρέας του δεν θα ήθελε να δει σημαντικές διαφορές με τα όσα γνώρισε και καθιερώθηκαν μέσω του αυθεντικού Crash Team Racing. Το να βάλει μία εταιρεία ανάπτυξης του χεράκι της και να πειράξει κάποιες βασικές λειτουργίες, ενδέχεται να αποβεί μοιραίο και να χαλάσει όλο το ευχάριστο, κατά τα άλλα, περιβάλλον που με τόσο κόπο έχτισε ο original τίτλος. Ευτυχώς η Beenox δεν θέλησε να παίξει με την φωτιά και είναι πράγματι πολύ μικρές οι πινελιές με τις οποίες πιτσίλισε το gameplay του πρώτου παιχνιδιού. Οι αγώνες στο Nitro-Fueled έχουν στην προκαθορισμένη μορφή τους οκτώ χαρακτήρες που πρέπει μέσα στο διάστημα των τριών laps να βρεθούν στην πρώτη θέση, αξιοποιώντας κάθε πιθανό πλεονέκτημα που έχει να προσφέρει το κάθε track. Έχοντας εμπνευστεί από το Mario Kart, τα power ups επέστρεψαν και είναι έτοιμα αφενός να σας βοηθήσουν να κερδίσετε και να διευκολύνουν το έργο σας και αφετέρου να σας τυραννήσουν μέχρι αηδίας, αφού μία ρουκέτα, μία βόμβα ή ένα ενοχλητικό ρολόι, μπορούν να αλλάξουν καθοριστικά το αποτέλεσμα του αγώνα.

crash team racing nitro fueled 3
Υπήρξαν μικρά modifications στα εν λόγω power ups, αρχικά για να είναι πιο αποτελεσματικά και πρακτικά (μπορείτε μερικά να τα εκτοξεύσετε προς τα πίσω ή μπροστά, ενώ φυσιολογικά δεν μπορούσατε). Δυστυχώς όμως είναι μερικές περιπτώσεις που, αυτές οι τυχερές δυνάμεις με τις οποίες θα σας ευλογήσουν τα κουτιά που σπάτε, δεν συνεργάζονται ιδιαίτερα, εννοώντας πως άλλοτε θα κάνουν σωστά την δουλειά τους, ενώ σε άλλες περιπτώσεις θα σας τρολλάρουν στο έπακρο, στερώντας σας τελικά τη νίκη. Η χρήση όμως καθενός από αυτά είναι εξίσου ικανοποιητική και διασκεδαστική, ακόμα και 20 χρόνια αργότερα, ιδίως αν ανοίξετε την ηλεκτροφόρα σφαίρα που συντρίβει τους πάντες ή τις προστατευτικές μάσκες αλά Aku-Aku. Τα Wumpa Fruits αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της σειράς και όπως και στην παλαιότερη έκδοση, οφείλετε να τα συλλέγετε τόσο για να αυξήσετε την μέγιστη σας ταχύτητα όσο και για να τουμπανιάσετε το περιεχόμενο των βοηθητικών κουτιών με ακόμα μεγαλύτερης ισχύος αντικείμενα. Όλοι γνωρίζουν πως το TNT που οποιοσδήποτε πια μπορεί να αποφύγει, έχει άλλη φάση όταν μεταλλαχθεί σε Nitro.

Πω πω μία στροφάρα…Έλα Crash!

Αυτά όμως τα αφήνουμε για τους casuals, αφού είναι ευρέως γνωστό πως για να θεωρηθεί κάποιος ικανός και έστω καλός (…Καλός!) παίκτης στο CTR οφείλει να κατακτήσει την μέθοδο του power sliding, κατά κόσμον drifting. Πλανάσθε πλάνην οικτράν αν νομίζετε πως μπορείτε να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις των online matches (spoiler alert) ή του hard difficulty απλά τρέχοντας και στρίβοντας σωστά όποτε το απαιτεί η πίστα. Το πιο redeeming στοιχείο του παιχνιδιού είναι για την ακρίβεια η συνήθεια στην χρήση των drifts, έτσι ώστε να κερδίζετε τα μέγιστα από κάθε στροφή, εκεί που άλλοι αδυνατούν να διατηρήσουν το τετράκυκλό τους μέσα στα επιθυμητά όρια. Η τεχνική αυτή έχει παραπάνω αξία στο Nitro-Fueled, αφού το turbo boost που λαμβάνετε κάθε φορά που driftάρετε like a boss μπορεί να επεκταθεί άλλες δύο φορές, δίνοντας σας σημαντική επιτάχυνση. Όποιος αξιωθεί να γίνει ένα με αυτή τη νοοτροπία μπορεί να ελπίζει σε πολλές νίκες και trophies/achievements, ειδάλλως είναι σαφέστατα πιο νοήμων να στρέψουν την δυσκολία στο easy. Ενίσχυση της ταχύτητας πραγματοποιείται και μέσω του hang time turbo, μίας έκρηξης της τουρμπίνας που συμβαίνει όποτε κάνετε άλματα από ψηλές τοποθεσίες.

crash team racing nitro fueled 4
Τα κρυφά μονοπάτια για να κόψετε ύπουλα δρόμο βρίσκονται ακριβώς εκεί που τα αφήσατε προ δύο δεκαετιών και συνίστανται για να αυξήσετε το προβάδισμά σας ή να καλύψετε το χαμένο έδαφος που προκλήθηκε επειδή κάποιο αναθεματισμένο botάκι έβγαλε πάνω σας το άχτι του. Απαράλλαχτα είναι και τα ξεκαρδιστικά εμπόδια που περιείχε και συνεχίζει να περιέχει κάθε track, της τάξης των σαρκοφάγων φυτών ή τοτέμ που εκπέμπουν φωτιά. Συνολικά, στο gameplay και το πρόσωπο του Nitro-Fueled θα βρείτε το Crash Team Racing σχεδόν ολόιδιο, εφόσον οι όποιες αλλαγές έγιναν προσέδωσαν ένα εξτρά ενδιαφέρον στο ήδη λατρεμένο Racing. Η Beenox δεν θέλησε να ρισκάρει με τρομερές αλλαγές στην καταξιωμένη φόρμουλα του παιχνιδιού και πολύ καλά έκανε, περιορίζοντας τον εαυτό της στο σμίλευμα των τραχιών σημείων και των ατελειών του original CTR. Είναι πολύ λίγες οι φορές που θα σας ξεγελάσουν χαρακτηριστικά όπως τα physics ή το hitbox, χάρις στην φοβερή δουλειά και το μεράκι της Beenox, που μετά από αυτό το remaster θα ανέβει στα μάτια πολλών gamers.

Πολλές προκλήσεις για τους βετεράνους
Σίγουρα θα αφιερώσετε αρκετό χρόνο στο Adventure mode κυρίως επειδή είναι μονόδρομος για να ξεκλειδώσετε κάποιους χαρακτήρες και αρκετά skins του παιχνιδιού. Πάραυτα, η καρτέλα του Local Arcade διαθέτει τόσες επιλογές που πιθανότατα θα μετρήσει τις περισσότερες ώρες καψίματος για τον καθένα. Σε αυτήν θα βρείτε τα Single και Cup Race, στην περίπτωση όπου θέλετε να αγωνιστείτε σε μονό αγώνα ή πολλαπλούς αγώνες τύπου Grand Prix αντίστοιχα. Σε αυτά έχετε τον πλήρη έλεγχο των επιλογών, όσον αφορά στον αριθμό παικτών, laps και δυσκολία. Ευχάριστη ήταν η επιστροφή και του Battle mode με όλα τα παρακλάδια του (Last Kart Driving, Capture the Flag, κλπ.) για όσους θέλουν να ξεφύγουν από την ροή των αγώνων ταχύτητας και να βάλουν λίγη καταστροφή και περισσότερες εκρήξεις στο ρεπερτόριό τους. Τέλος έχουμε τα Time Trials για να δοκιμάσετε τους εαυτούς σας με μόνο σας εχθρό τον χρόνο και τα τρία άλλα challenges που προαναφέραμε και υπάρχουν ήδη στο Adventure mode.

crash team racing nitro fueled 5
Κρατάτε στο πίσω μέρος του μυαλού σας πως κάθε χαρακτήρας ανήκει σε διαφορετικό playstyle, αφού όλοι τους έχουν διαφορετική μοιρασιά στατιστικών στις παραμέτρους Speed, Acceleration και Turn. Ανάλογα το mode που έχετε επιλέξει και τις ικανότητές σας, ίσως πρέπει να διαλέγετε με προσοχή τον main σας. Στο αρχικό μενού θα βρείτε και μία νέα επιλογή, το Pit Shop. Πρόκειται για το in-game online store του παιχνιδιού στο οποίο μπορείτε να ξοδέψετε όλα τα Wumpa Coins σας για να ξεκλειδώσετε μερικούς από τους κλειδωμένους χαρακτήρες, skins και πολλά gears για τα οχήματά σας, αφού στην Nitro-Fueled έκδοση, όλα τα karts είναι πλήρως customizable. Το παραπάνω feature αποτελούσε αίτημα της πλειονότητας όσων λάτρευαν το Crash Team Racing και η Beenox τους παρέδωσε απλόχερα ένα μέρος για να αξιοποιούν την πρόοδό τους στο παιχνίδι. Να πούμε όμως και του στραβού το δίκιο, το rewarding system είναι λίγο άδικο, αφού σας προσφέρονται πολύ λίγα coins σε σχέση με την τιμή των ημερησίως ανανεώσιμων προϊόντων, αλλά κάνουμε τον σταυρό μας που δεν επιλέχθηκε κάποια μορφή μικροσυναλλαγών για να “λυθεί” το πρόβλημα, αφού μία τέτοια κίνηση θα ήταν τεράστιο σφάλμα. Εύγε Beenox…και δεν στο ‘χα.

Δείξτε την αξία σας στον καναπέ σας ή παγκοσμίως
Η μόνη playable επιλογή που δεν σχολιάσαμε ως τώρα είναι το νεόφερτο online mode, κάτι ανήκουστο για τα δεδομένα του PS1, ωστόσο βασικό για τα πρότυπα της σύγχρονης γενιάς. Δεν θα νοούταν επανέκδοση του μοναδικού Crash Team Racing χωρίς την δυνατότητα να αναμετρηθείτε online με άλλους fans της σειράς εν έτει 2019 και για ακόμα μία φορά η Beenox δεν θέλησε να μας χαλάσει χατίρι. Με την είσοδό σας στο online lobby θα βρείτε τους εαυτούς σας να στέκεται στο πλάι επτά ακόμη παικτών. Ψηφίζοντας μία από τις τέσσερις random επιλογές, η πλειοψηφία θα κρίνει δημοκρατικά την πίστα/mode στην οποία θα κληθείτε να αποδείξετε τις ικανότητές σας. Η online εμπειρία είναι εξ ολοκλήρου συναρπαστική, είναι η εκπλήρωση μίας επιθυμίας που χαρακτήριζε τις σκέψεις όλων εμάς που αφιερώσαμε ατελείωτες ώρες μπροστά στο Crash Team Racing του PS1 και ελπίζαμε πως θα έρθει η μέρα και η ώρα που θα συνδεθούμε με άλλους παίκτες για να αποδείξουμε τι έχουμε μάθει και να τεστάρουμε τα όριά μας. Η διασκέδαση και η ευχαρίστηση που θα νιώσετε άπαξ και καταφέρετε να τερματίσετε σε υψηλές θέσεις δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια.

crash team racing nitro fueled 6
Δίχως παράπονα θα παραμείνουν και όσοι απολαμβάνουν το local multiplayer. Η νέα, Nitro-Fueled έκδοση υποστηρίζει split-screen μέχρι και τεσσάρων παικτών ώστε να μπορείτε να μαζευτείτε με την παρέα σας και να τσακωθείτε ελεύθερα για το ποιος έχει τα skills, ποιος ήταν κωλόφαρδος που του έτυχε ρουκέτα λίγο πριν τον τερματισμό και ποιος θα τελείωνε τελευταίος ακόμα και αν έπαιζε μόνος του. Όσοι έχετε την τύχη να συναναστρέφεστε με άτομα που έχουν εμπειρία με το παιχνίδι και γνωρίζουν τα κόλπα και τα τερτίπια του, ετοιμαστείτε για αξέχαστες μάχες στα Crash Cove, Coco Park και Dingo Canyon. Οι παροχές σε multiplayer αυξάνουν κατά πολύ την αντοχή του παιχνιδιού στον χρόνο καθώς είναι ένα πλήρως ανταγωνιστικό video game και με την φήμη που έχει σίγουρα θα λάβει την αναγνώρισή του και στην eSports σκηνή, με τα σχετικά τουρνουά και όλες αυτές τις μεγάλες διοργανώσεις. Εδώ υπήρξαν άτομα που έλιωναν το Crash Team Racing για 1000+ ώρες, φανταστείτε πόσες ώρες μπορεί να μετρήσει κάποιος που λατρεύει το παιχνίδι όταν αυτό διαθέτει online και παρουσιάζεται εμφανώς βελτιωμένο σε κάθε τομέα του. Η ανατριχίλα συνεχίζεται mode προς mode.

Μεγάλωσε και ομόρφυνε
Σε όλα τα remasters και remakes αυτό που όλοι περιμένουν να αντικρίσουν και να κρίνουν αν η πρωτοβουλία άξιζε τον κόπο είναι η οπτική αναβάθμιση αυτή καθαυτή. Στο Nitro-Fueled σημειώθηκε θεαματική βελτίωση στα γραφικά με βάση τα πρότυπα που είχε θέσει η Vicarious Visions με το N.Sane Trilogy. Η διαφορά των 20 χρόνων δεν θα μπορούσε να γίνει περαιτέρω αισθητή, αφού όλα αυτά τα πολύγωνα, οι ακατέργαστες μεριές, τα φτωχά σχέδια και τα όχι και τόσο λεπτομερή designs, εξαφανίστηκαν και υποδέχθηκαν τη νέα μορφή που με υπερβολική προσοχή έφτιαξε η Beenox από τότε που ανέλαβε το τολμηρό αυτό project. Οι μοντέρνες απεικονίσεις σε ό,τι έχει να κάνει με χαρακτήρες, πίστες, animations, οπτικά εφέ και το μενού φέρνουν όλη την εμπειρία, που τόσοι αγαπήσαμε στο CTR, στα σημερινά δεδομένα. Η αναβάθμιση του οπτικού τομέα είναι συγκινητική και καθιστά σοκαριστική την διαφορά ανάμεσα στην remastered έκδοση με την αρχική.

crash team racing nitro fueled 7
Ο επανασχεδιασμός των χαρακτήρων αλλά και των tracks αγγίζει την τελειότητα και είναι καθηλωτική η ιδέα του ότι κανείς πίσω στο 1999 δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως το Crash Team Racing θα έφτανε να έχει αυτή την παρουσία. Όλα αυτά γιατί η Beenox έμεινε πιστή στην κληρονομιά που άφησε ένας τίτλος της προηγούμενης χιλιετίας, προσφέροντάς μας παράλληλα καινοτόμα και πανέμορφα designs στους χαρακτήρες και σε κάθε τοποθεσία, με αποτέλεσμα ο κόσμος του παιχνιδιού να δείχνει σαφώς πιο ζωντανός, πιο αληθινός. Θέλαμε να παραπονεθούμε για τα skins λιγάκι, γιατί τα περισσότερα είναι recolored εκδόσεις των βασικών μοντέλων των racers, αλλά όταν ένα video game παρουσιάζει μία τόσο πλούσια χρωματική παλέτα, και συνθέτει μία επίδειξη ομορφιάς και ανωτερώτητας, είναι κρίμα να ασχοληθούμε με μικρολεπτομέρειες. Έχοντας γράψει το review του Team Sonic Racing προ ενός μήνα μάλιστα, εκτιμώ ακόμα περισσότερο την προσοχή που έδειξαν οι developers ώστε όλα τα δεδομένα του παιχνιδιού να είναι καθώς πρέπει. Ο οπτικός τομέας ειλικρινά λάμπει όπως όλοι ήλπιζαν.

Nitro-Soundtracked
Χωρίς πολλές εκπλήξεις παρουσιάστηκε το soundtrack του παιχνιδιού, έχοντας φυσικά όλα τα κομμάτια σε ανανεωμένες μορφές. Τα remastered τραγούδια που καλύπτουν το υπόβαθρο των αγώνων ή των menus έχουν και αυτά την χάρη τους, προσδίδοντας έναν ακόμη βαθμό στον παράγοντα νοσταλγία, αφού είναι ουκ ολίγες οι φορές που η μουσική θα σας ταξιδέψει στην παιδική σας ηλικία και το πρώτο Crash Team Racing. Η επεξεργασία που υπέστησαν ορισμένα hits ήταν θαυμάσια και θα ξυπνήσει όλες αυτές τις αξέχαστες στιγμές που περάσατε μπροστά στην οθόνη σας με το γκρι τότε DualShock. Το retro ύφος διατηρήθηκε, ώστε να μην υπάρξουν παράπονα περί διαστρέβλωσης του αρχικού DNA.

crash team racing nitro fueled 8
Τα sound effects ενισχύθηκαν και αυτά με το δικό τους boost για να ακούτε καλύτερα και να αγωνιάτε περισσότερο για το αν η ρουκέτα που κατευθύνεται προς τα πάνω σας θα βρει τελικά τον στόχο της. Στο συγκεκριμένο Kart Racing επικρατεί έτσι κι αλλιώς ένας χαμός από ηχητικές αποδόσεις, που οφείλονται στα σπασμένα γκάζια, τις συγκρούσεις και τις βρισιές που πιθανότατα θα ρίχνετε με κάθε αποτυχημένη στροφή ή χτύπημα. Περνώντας στα voice overs, υπήρξαν αρκετές αλλαγές σε ηθοποιούς που χάρισαν τις φωνές τους στους αγαπημένους χαρακτήρες, όχι όμως στους βασικότερους πρωταγωνιστές όπως οι Crash, Coco και Dr. Neo Cortex. Όλοι τους ξεστομίζουν τις καθιερωμένες ατάκες που συνήθιζαν από την εποχή του PS1, με εξαίρεση τον Crash που δυσκολεύεται λιγάκι να μιλήσει όσα χρόνια και αν περάσουν (ντομάτες στο Crash of the Titans).

Ένα διαμάντι αρχαίας εποχής
Το Crash Team Racing: Nitro-Fueled αποτελεί και με την βούλα μία συγκλονιστική αναβίωση ενός κορυφαίου ή του κορυφαίου Kart Racing. Διαθέτει την ίδια σπάνια ποιότητα, που δύσκολα θα βρείτε σε άλλα games του είδους, αφήνοντας μας και το αίσθημα πως δεν πέρασε ούτε μία μέρα από όταν παίζαμε τον αρχικό τίτλο, ενώ στην πραγματικότητα έχουν συμπληρωθεί δύο ολόκληρες δεκαετίες. Θυμηθήκαμε κάτι που δεν ξεχάσαμε ποτέ, πως αυτός ο τίτλος πραγματικά ήταν μία επανάσταση στο genre και η μαγευτική αυτή επανέκδοση νοηματοδοτεί το κίνημα των remasters ακριβώς όπως έκαναν τα Crash Bandicoot N.Sane Trilogy και Spyro Reignited Trilogy. Η νοσταλγία που πιθανότατα θα νιώσετε αν έχετε ιστορικό με το παιχνίδι δεν έχει όρια και ενώ ουσιαστικά είναι κάτι που όλοι περιμέναμε μανιωδώς, εξακολουθεί να παρουσιάζεται ως έκπληξη στα μάτια μας.

crash team racing nitro fueled 9
Ενώ δεν είναι άψογο, πάλι μπορεί ερχόμενο από μία άλλη γενιά να δείξει τον δρόμο σε όλα τα Kart Racing της εποχής που αδυνατούν να παρουσιάσουν κάτι ιδιαίτερο ή ενδιαφέρον για να συγκεντρώσουν κοινό. Η αλήθεια είναι σκληρή και όπως τότε είχαμε όλοι το CTR ως πρότυπο ποιοτικού τίτλου αυτής της κατηγορίας, πλέον έχουμε κάθε δικαίωμα να κάνουμε το ίδιο και σήμερα. Τα εύσημα φυσικά αποδίδονται στην Beenox που ανέλαβε αυτό το project πάθους εκ μέρους όλων μας, δείχνοντας και μετατρέποντας όλα τα στοιχεία του CTR με σεβασμό και λεπτομέρεια. Είναι μεγάλο ρίσκο για μία εταιρεία να αγγίζει τέτοια θρυλικά games με στόχο να τους δώσει νέα πνοή, αφού πάντα εγκυμονεί ο κίνδυνος να καταστραφεί η εμπειρία που αγάπησαν εκατομμύρια άνθρωποι. Κι όμως η Beenox, που τόσοι αμφισβήτησαν, τα κατάφερε σε τεράστιο βαθμό και έφερε ξανά τον Crash στην pole position των Kart Racing. Ένα ακόμη όνειρο των fans έγινε λοιπόν πραγματικότητα, μέχρι το επόμενο.

Θετικά:
- Ποιοτικό gameplay
- Αξιέπαινη οπτική αναβάθμιση
- Εξαιρετικά μοντέλα χαρακτήρων και σχεδιασμός των tracks
- Διασκεδαστικό online mode
- Προσθήκη διακριτικού customization
- Πληρέστατο ρόστερ χαρακτήρων
- Ευχάριστα ανανεωμένο soundtrack
- Διατήρηση του βασικού DNA
- Νοσταλγικό περιεχόμενο σε κάθε γωνία

Αρνητικά:
- Τσιγκούνικο ως προς τα rewards
- Αχρείαστες οι πίστες του CNK
- Η δυσλειτουργία ορισμένων power ups
- Μέτρια κατάσταση των servers μέχρι το πρώτο patch

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 8
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 8.5

Μετά από αυτό δώστε μας και ένα Crash Bash και πάρτε μας τα πορτοφόλια και την ψυχή!

Γιάννης Σιδηρόπουλος

4 days ago
Οι fans ζητούν περισσότερη πορνεία στο Red Dead Redemption II 4 days ago

Δημιουργούν σενάρια και ελπίζουν για DLC.

Οι fans του νέου Red Dead Redemption επιθυμούν την πορνεία να γίνει σημαντικό στοιχείο του Red Dead Online.

Μία συζήτηση που ξεκίνησε στο Facebook group με τίτλο The Red Dead Redemption II αφορούσε την πορνεία, στοιχείο που απουσιάζει εμφανώς από το δημοφιλές Western Action-Adventure. Αυτό διότι η σειρά Red Dead είναι “παιδί” της Rockstar Games άρα και “αδερφάκι” της σειράς Grand Theft Auto, όπου εκεί η πορνεία…πάει και έρχεται. Λόγω αυτού, βρέθηκαν πολλοί fans που εξέφρασαν την επιθυμία τους να υπάρξει περισσότερη πορνεία στο Red Dead Redemption II.

Ένας χρήστης έγραψε: “Νιώθω πως η πορνεία θα έπρεπε να αποτελεί μεγαλύτερο στοιχείο του παιχνιδιού, όχι μόνο λόγω της σειράς Grand Theft Auto, αλλά και επειδή τι καλύτερο μπορείς να κάνεις από το να ξοδέψεις χρόνο στο παιχνίδι με μία πόρνη”. Κάποιος άλλος το πήγε ακόμα παραπέρα, φέρνοντας τα DLC στην συζήτηση: “Πιστεύω πως θα έπρεπε στα σίγουρα να έχουμε σχετικές αποστολές ή έστω να υπάρχει ένα online playable σενάριο. Χρειάζονται περισσότερα πράγματα να κάνουμε, αφού δεν υπάρχουν πολλά για να αλληλεπιδράσουμε στον χάρτη του παιχνιδιού. Το να ασχολούμαστε με την πορνεία θα ήταν πολύ cool DLC”.

Άλλοι κάθισαν να φτιάξουν ιδανικά σενάρια σχετικά με το πώς θα κολλούσε η πορνεία στην ιστορία του Arthur Morgan και πόσο θα μπορούσε αυτή να αλλάξει την εξέλιξη της ιστορίας. Αξίζει να μπείτε στο εν λόγω γκρουπ μόνο και μόνο για να δείτε την φαντασία ορισμένων fans να οργιάζει. Δύσκολα πάντως θα ασχοληθεί η Rockstar με αυτό το ζήτημα.

Διαβάστε το review του Red Dead Redemption II και συζητήστε για αυτό στο σχετικό forum topic.

4 days ago
Ο φεμινιστικός οργανισμός της Anita Sarkeesian πνίγεται στα χρέη 4 days ago

Και αυτή σκέφτεται το Cyberpunk.

Ο οργανισμός Feminist Frequency της Anita Sarkeesian φαίνεται πως δεν τα βγάζει πέρα οικονομικά.

Τελευταία κυκλοφορούν αρκετά βίντεο που σχολιάζουν την οικονομική κατάσταση του οργανισμού Feminist Frequency. Αυτά σχολιάζουν τα ετήσια έσοδα του οργανισμού σε σύγκριση με τα πόσα χάνει ανά τον χρόνο και τα αποτελέσματα είναι άκρως αρνητικά για την φεμινίστρια Anita Sarkeesian που ηγείται αυτού. Μετά την έκφραση της επιθυμίας της να συμμετέχει στην ανάπτυξη του Cyberpunk 2077 κατάφερε να τραβήξει και πάλι πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας, λίγο καιρό αφού οι SJW την αποκάλεσαν ρατσίστρια και ομοφοβική. Σε ένα βίντεο του TheQuartering αναλύονται όλα τα οικονομικά στοιχεία του Feminist Frequency και όπως θα δείτε, τα αποτελέσματα είναι πολύ άσχημα.

http://www.youtube.com/watch?v=RNTRbis9WHw

Ανάμεσα στο 2016 και το 2017 τα έσοδα του οργανισμού άγγιξαν τα 343.721 δολάρια. Στο 2017 τα έσοδα ξεκίνησαν στα 253.736 και αυξήθηκαν έχοντας όμως έξοδα 438.192 δολαρίων. Συμμαζεύοντας λίγο την κατάσταση βρέθηκαν με ένα διακριτικό ποσό των 149.711 δολαρίων στις τσέπες τους, πράγμα που έμελλε να αλλάξει το 2018, αφού μέσα στο περασμένο έτος συγκέντρωσαν 354.525 δολάρια ξοδεύοντας τα 323.557 από αυτά. Το κέρδος; Κάνοντας τα μαθηματικά απομένουν 30.67 δολάρια, πολύ χαμηλό ποσό στην περίπτωση που θέλει η Sarkeesian να διατηρήσει τον οργανισμό.

Και το Game Objective μπήκε στην διαδικασία να σχολιάσει τα έσοδα του Feminist Frequency, βγάζοντας ανάλογα συμπεράσματα και υποστηρίζοντας πως η Anita Sarkeesian “δεν έχει μία”.

http://www.youtube.com/watch?v=uwhFHl8PlFk

Η ηγέτιδα του κινήματος έχει απολύσει αρκετό από το προσωπικό της λόγω χρεών κλείνοντας τα γραφεία τους άμεσα. Θυμίζουμε πως το 2014 η Sarkeesian είχε συγκεντρώσει 440.000 δολάρια μέσω Kickstarter για την θέσπιση του οργανισμού Feminist Frequency.

Διαβάστε για την Anita Sarkeesian και το Cyberpunk 2077 και συζητήστε για αυτό στο σχετικό forum topic.

4 days ago
Dota Underlords: Διπλάσιος αριθμός ταυτόχρονων παικτών από το peak του Artifact 4 days ago

Ενώ βρισκόμαστε ακόμα στην beta.

Τα νούμερα του Dota Underlords στην beta εκθέτουν φανερά την αποτυχία του Artifact.

Η beta του Dota Underlords ξεκίνησε εχθές και έφτασε περίπου του 170.000 ταυτόχρονους παίκτες, με βάση τα στατιστικά του SteamDB. Μάλιστα το νούμερο αυτό αφορά μόνο όσους έπαιξαν από PC Και όχι τους χρήστες Android και iOS. Πρόκειται φυσικά για έναν standalone τίτλο που περίμεναν αρκετοί fans και δεν είναι επί πληρωμή στην beta, παρόλα αυτά αυτό δεν απέτρεψε όσους αρέσκονται στο να βλέπουν στατιστικά να το συγκρίνουν με το Artifact.

Τα δεδομένα του GitHyo καταγράφουν πως το Artifact στο peak του έφτασε μόλις τους 60.000 ταυτόχρονους παίκτες στην καλύτερη ημέρα του, νούμερο που δεν πλησίασε καμία άλλη μέρα όλον αυτό τον καιρό που κυκλοφορεί. Η σύγκριση αυτή μιλάει από μόνη της και τονίζει τόσο το καλό ξεκίνημα του Dota Underlords όσο και την τραγική, μέχρι τώρα, πορεία του Artifact. Η Valve έχει υποσχεθεί να πραγματοποιήσει σημαντικές αλλαγές στο παιχνίδι, μέχρι τότε όμως δύσκολο να λάμψει.

Διαβάστε περισσότερα για το Dota Underlords και συζητήστε για αυτό στο σχετικό forum topic.

4 days ago
Τουρνουά PUBG Nations Cup με 16 χώρες 4 days ago

Θα λάβει χώρα τον Αύγουστο.

Η PUBG Corp. ανακοίνωσε την διεξαγωγή ενός διεθνούς τουρνουά PlayerUnknown’s Battlegrounds.

Το PUBG Nations Cup θα αποτελέσει διοργάνωση ένωσης 16 χωρών που θα αναμετρηθούν για το έπαθλο των 500.000 δολαρίων. Πρόκειται για ένα τουρνουά που θα λάβει χώρα τον ερχόμενο Αύγουστο, με 16 εθνικές ομάδες τεσσάρων παικτών έκαστη, που θα επιλεχθούν από τους fans του παιχνιδιού. Πρόκειται για την πρώτη πολύ μεγάλη διοργάνωση που στήνεται γύρω από το δημοφιλές Battle Royale.

Ο Jake Sin, director των Central eSports, δήλωσε το εξής για το PUBG Nations Cup: “Το Nations Cup, το πρώτο PUBG-hosted παγκόσμιο eSports event της χρονιάς, είναι η ενσάρκωση των διεθνών διοργανώσεων, που φέρνει μαζί τους κορυφαίους παίκτες από όλο τον κόσμο για να εκπροσωπήσουν την χώρα τους. Θα κλείσει με τον ιδανικότερο τρόπο ένα φανταστικό καλοκαίρι των PUBG eSports και αναπομονούμε να συνεχίσουμε να διατηρούμε αυτό το momentum για το υπόλοιπο του χρόνου”.

Δεν έχει εξακριβωθεί ποιες χώρες θα συμμετέχουν στο PUBG Nation Cup, αφού η ανακοίνωσή τους αναμένεται να γίνει μέσα στον Ιούλιο.

Διαβάστε το review του PlayerUnknown’s Battlegrounds και συζητήστε για αυτό στο σχετικό forum topic.

Ελάτε να παίξουμε μαζί PUBG γράφοντας το ID σας σε αυτό το forum topic.

4 days ago
Respawn: "Η εξερεύνηση στο Star Wars Jedi: Fallen Order θυμίζει αυτή του Metroid" 4 days ago

Σημαντικά traversal στοιχεία στο νέο Action-Adventure.

Οι developers του Star Wars Jedi: Fallen Order εξήγησαν την επιρροή τους από την σειρά Metroid.

O Jeff Magers, level designer του παιχνιδιού, μίλησε στο Game Informer για το νέο Star Wars game και την εξερεύνηση στον μεγάλο κόσμο του. Εντύπωση προκάλεσε το κομμάτι στο οποίο υποστηρίζει πως η δομή του παιχνιδιού έχει εμπνευστεί από το Metroid Prime, χωρίς να εξηγήσει όμως ως προς ποια άποψη ισχυρίζεται κάτι τέτοιο.

Μεταξύ άλλων δήλωσε: “Θέλουμε να εμπιστευτούμε τους παίκτες στο να βρουν τον δικό τους δρόμο και να ανακαλύψουν τον κόσμο χωρίς εξαναγκασμούς”. Αυτό φαίνεται και από την ολοκληρωτική απουσία των objective markers, αφού η ανακάλυψη της πορείας σας πραγματοποιείται μέσω του περιβάλλοντος και ενός 3D χάρτη.  Ως προς το κομμάτι του Metroid, μπορεί να μην έδωσε κάποια σαφή απάντηση αλλά τόνισε πως η Respawn φρόντισε να δώσει ελευθερία στους παίκτες και hand-crafted περιβάλλοντα και στιγμές. Υπάρχουν levels του παιχνιδιού που θα χαθούν ή δεν θα έχετε πρόσβαση αν δεν έχετε την κατάλληλη μορφή του The Force και εξήγησε: “Θα κάνετε συνεχώς re-traversing ανάμεσα σε αυτά τα levels που νωρίτερα ήταν πιο linear και ίσως είχατε προσπεράσει ορισμένα ability gates στην πορεία σας”.

http://www.youtube.com/watch?v=Z6ynCg6dOHA

Ο ίδιος ξεκαθάρισε επίσης πως θα μπορείτε να πηγαίνετε με το Stinger Mantis ανά πάσα στιγμή σε οποιονδήποτε πλανήτη. Επομένως το replayability έχει βασική αξία, αφού υπάρχουν πολλές περιοχές και μυστικά για να ανακαλύψετε αφού σημειώσετε κάποια επιθυμητή πρόοδο.

Το Star Wars Jedi: Fallen Order θα κυκλοφορήσει στις 15 Νοεμβρίου για PC, PS4 και Xbox One.

Διαβάστε περισσότερα για το Star Wars Jedi: Fallen Order και συζητήστε για αυτό στο σχετικό forum topic.

4 days ago
Halo Infinite beta 4 days ago

Θα ξεκινήσει πρώτα στο Xbox.

Η 343 Industries μας παρείχε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την beta του Halo Infinite και την κυκλοφορία του παιχνιδιού.

Παρά την παρουσία του παιχνιδιού στην E3, η εταιρεία ανάπτυξής του συνέχισε να μας προσφέρει νέα δεδομένα όσον αφορά στο νέο κεφάλαιο της σειράς Halo. Μέσω ενός blog post, η 343 Industries ξεκαθάρισε αρχικά πως το Halo Infinite θα υποστηρίζει LAN και θα έχει split-screen δυνατότητες, χαρακτηριστικό που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο Halo 5. Πιο σημαντική όμως φάνηκε η ανακοίνωση που αφορούσε την beta έκδοση του παιχνιδιού. Συγκεκριμένα τα beta tests που είναι γνωστά ως “flights” θα λάβουν χώρα αρχικά στο Xbox και αργότερα στα PC. Επίσης οι περίοδοι των δοκιμών θα ξεκινήσουν ως σύντομα testings και θα μεγαλώνουν σταδιακά, μέχρι να φτάσουμε στην κυκλοφορία του παιχνιδιού τον χειμώνα του 2020.

Χαριτολογώντας η εταιρεία έγραψε: “Το Flighting ίσως έρθει αργότερα για τους PC Players, επειδή τους αντιμετωπίζουμε ως first-class πολίτες”. Επιβεβαιώθηκε επίσης πως οι χαρακτήρες του Halo Infinite θα έχουν μαύρα undersuits, μία μικρή λεπτομέρεια με την οποία είχαν ασχοληθεί αρκετοί fans στα Halo 4 και 5, όπου υπήρχαν διάφορα χρώματα προς χρήση. Τέλος, οι δημιουργοί του παιχνιδιού αναφέρθηκαν στο customization: “Αν σας άρεσε το επίπεδο του armor customization στο Halo: Reach, θα μείνετε απολύτως ευχαριστημένοι με αυτό του Halo Infinite”.

Το Halo Infinite θα κυκλοφορήσει προς το τέλος του 2020 για PC και Xbox One.

Διαβάστε περισσότερα για το Halo Infinite και συζητήστε για αυτό στο σχετικό forum topic.

4 days ago
Notification