Featured
Γιάννης Μοσχονάς

Γιάννης Μοσχονάς (Blood King)
Experience: 4750 (350 points to next level)

 
600
2 days ago
Star Wars Jedi: Fallen Order 2 days ago

Ένας Jedi φέρνει την άνοιξη στον γαλαξία.

To 2010 συστάθηκε η αμερικανική εταιρεία ανάπτυξης Respawn Entertainment. Προτού ακόμα αρχίσει την παραγωγή Video Games, η εν λόγω εταιρεία είχε μια τεράστια περιουσία στο ενεργητικό της, ένα μικρό αριθμό από ταλαντούχους υπαλλήλους, υπεύθυνους για την δημιουργία της σειράς Call of Duty. Το συσσωρευμένο ταλέντο άρχισε μάνι μάνι την δημιουργία ενός τρομερά φιλόδοξου project που εξελίχτηκε στην γνωστή σειρά FPS Titanfall.

Αφήνοντας πολλούς gamers με ανοιχτά στόματα να θαυμάζουν και να συμμετάσχουν στο δημιούργημά τους, η Respawn Entertainment εκμεταλλεύτηκε την απορρόφησή της από την Electronic Arts και απόκτησε πρόσβαση στην IP του Star Wars. Η παρουσία του Stig Asmussen σε ρόλο game director της εταιρείας το 2014 εξασφάλισε το ότι ο Star Wars τίτλος που βρισκόταν στα σκαριά, θα προσφέρει 3rd Person προοπτική. Έχοντας απολαύσει την δουλειά του Asmussen στο God of War III, κάτι μέσα μας έλεγε ότι το νέο Star Wars game θα μας θαμπώσει, όπερ και εγένετο.

star wars jedi fallen order 1

Η κυνηγετική περίοδος για τους Jedi άρχισε
Βρισκόμαστε πέντε χρόνια μετά τα γεγονότα που σημάδεψαν το σύμπαν του Star Wars στο Episode III: Revenge of the Sith. Ο Cal Kestis είναι ένας έκπτωτος άγγελος, ένα μέλος του πάλαι ποτέ κραταιού τάγματος των Jedi το οποίο απειλείται πλέον από ολοκληρωτικό αφανισμό εξαιτίας της διαβολικής εντολής 66 του αυτοκράτορα Palpatine. Η εξολόθρευση του συμβουλίου των Jedi και του μεγαλύτερου αριθμού των μελών του τάγματος, έχει αναγκάσει τους ελάχιστους επιζήσαντες να περάσουν στην αφάνεια, κυνηγημένη από τις αδυσώπητες αυτοκρατορικές δυνάμεις. Ο Cal δουλεύει σε μια μάντρα κατεστραμμένων διαστημοπλοίων, ανακυκλώνοντας τα υλικά απομεινάρια των Clone Wars και του αγώνα της γαλαξιακής αυτοκρατορίας για ολοκληρωτική επικράτηση.

Ένα εργατικό ατύχημα υποχρεώνει τον ήρωά μας να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του για να σώσει τον συνάδελφό του, βάζοντας σε κίνηση της αυτοκρατορικές αρχές και αναγκάζοντάς τον να το σκάσει με το αστρόπλοιο Stinger Mantis. Εκεί κάνει δύο νέους φίλους, μια έκπτωτη Jedi και έναν έμπειρο εξωγήινο πιλότο. Οι τρεις παράνομοι εξυφαίνουν ένα παράτολμο, σχεδόν απίθανο σχέδιο, την ανασύσταση του τάγματος των Jedi. Κυνηγώντας μια σειρά από στοιχεία που άφησε πίσω του ένας δάσκαλος Jedi, ταξιδεύουν σε διάφορα πλανητικά συστήματα, αντιμετωπίζοντας τις αυτοκρατορικές ορδές, και βοηθώντας τις επαναστατικές δυνάμεις στον αγώνα για την ελευθερία.

http://www.youtube.com/watch?v=JOdTJGfsxE8

Το Jedi: Fallen Order πιάνει εύκολα τον σφυγμό της επικής διαστημικής όπερας του George Lucas, ενσωματώνοντας όλα τα χαρακτηριστικά που την κατέστησαν το διασημότερο franchise επιστημονικής φαντασίας όλων των εποχών. Ο πρωταγωνιστής, που είναι και ο μοναδικός playable χαρακτήρας, βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των ενεργειών όμως η προσωπικότητά του παραμένει αναλλοίωτη στο σύνολο της περιπέτειας. Είναι ο κλασικός καλός Jedi με άμεμπτη ηθική που δεν πέφτει ποτέ θύμα της γοητείας της σκοτεινής πλευράς ή όποιων αρνητικών συναισθημάτων. Στους NPC παρατηρούμε μια αξιόλογη προσπάθεια εσωτερικής τους ανάπτυξης. Η Cere Junda κουβαλάει βαρύ τραύμα στην ψυχή της και απολαμβάνουμε τις προσπάθειές της να ανανήψει. Ο πιλότος του μεταφορικού μας μέσου, ο Greez Dritus παρουσιάζεται αρχικά κακότροπος και προβληματικός αλλά η στάση του αλλάζει όσο περνά ο καιρός.

Στο πεδίο της μάχης μας συντροφεύει το απαραίτητο “εξάρτημα” σε κάθε Star Wars ιστορία, ένα χαριτωμένο ρομποτάκι που ακούει στο όνομα BD-1. Ο BD επικοινωνεί μαζί μας με δύο τρόπους, με αστείους μηχανικούς ήχους σαν τον θρυλικό R2-D2 και με τις κινήσεις του σώματος του, ένα είδος ξεκαρδιστικής παντομίμας που μας κάνει να τον αγαπήσουμε σαν κατοικίδιο. Αν και δεν αναπτύσσεται σαν χαρακτήρας, είναι μια αστείρευτη πηγή θετικών συναισθημάτων και πολύτιμος βοηθός στην εξερεύνηση. Η βασική ανταγωνίστρια μας εν ονόματι Second Sister είναι μια αντί-ηρωίδα με σοκαριστικό παρελθόν, ένας χαρακτήρας με βάθος που εμπλουτίζει την αφήγηση.

star wars jedi fallen order 2

Το όχημα που μας μεταφέρει από πλανήτη σε πλανήτη, το Stinger Mantis, είναι ένα κομβικό σημείο της περιπέτειας που μας ενθουσιάζει με την αισθητική του αλλά δεν προσφέρει και πολλά πράγματα για να αλληλεπιδράσουμε. Το φύτεμα εξωγήινων σπόρων στο θερμοκήπιο του Greez δεν μας λέει τίποτα. Η παραμετροποίηση του φωτόσπαθου στον σχετικό πάγκο έχει κάποια αισθητική αξία αλλά δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικό. Το Holotable είναι το κεντρικό σημείο του σκάφους απ’ όπου επιλέγουμε τον επόμενο πλανήτη που θα κατακτήσουμε και οι κουβέντες με τους συμπολεμιστές μας είναι λιγοστές. Χωρίς να προσφέρει πολλά πράγματα πλην της νοσταλγίας που αισθανόμαστε για αστρόπλοια με παρόμοιο εσωτερικό όπως το Millennium Falcon, μας κάνει να αισθανόμαστε σαν μέλη του πληρώματος και πραγματικοί ταξιδιώτες του διαστήματος.

Μάρτυρες ενός ασύλληπτου γαλαξία
Το μέγεθος των επιπέδων είναι απίστευτο, δεν μπορούμε να το συλλάβουμε την πρώτη φορά που προσγειωνόμαστε σε έναν πλανήτη. Απροσπέλαστα σημεία μας ειδοποιούν για ανεξερεύνητες περιοχές στις οποίες θα μας δώσουν πρόσβαση τα Force abilities, οι αναβαθμίσεις του BD-1 και τα λιγοστά navigation abilities που προκύπτουν στην πορεία. Ο Cal παρουσιάζει υπερφυσικές ικανότητες ψυχομετρίας και είναι ικανός να αναπαραστήσει περιστατικά του παρελθόντος “διαβάζοντας” τα ψυχικά κατάλοιπα που άφησαν οι πρωταγωνιστές τους. Ο εμπλουτισμός της αφήγησης από αυτά και τα κιβώτια με διακοσμητικά αντικείμενα και αναβαθμίσεις των health και force μας σπρώχνουν στην εξερεύνηση των πάντων.

star wars jedi fallen order 3

Τα game mechanics που μας επιτρέπουν να κατακτήσουμε όλους τους χώρους είναι υποδειγματικά. Τα τελειότερα Platform και Action Adventure mechanics τίθενται στην διάθεσή μας για να φτάσουμε παντού και να δούμε τα πάντα. Αρπάζουμε την βλάστηση και τις σιδερένιες κατασκευές των αυτοκρατορικών δυνάμεων και σκαρφαλώνουμε ολόκληρα βουνά σαν τον Spider-Man. Γαντζωνόμαστε σε βράχια με νεοαποκτηθέντα νύχια. Αναπνέουμε κάτω από την επιφάνεια του νερού αναζητώντας υποθαλάσσιες σπηλιές. Στριμωχνόμαστε σε περάσματα τόσο στενά που ίσα ίσα χωράει το σώμα μας τοποθετημένο πλάγια.

Εκτελούμε διπλά άλματα για να αρπάξουμε την τελευταία στιγμή μια προεξοχή προτού σκάσουμε σαν καρπούζι στο τσιμέντο. Τρέχουμε πάνω σε τοίχους και χρησιμοποιούμε την επιφάνειά τους για να πηδήξουμε ψηλότερα και μακρύτερα. Το πιο cool game mechanic είναι το σλάλομ που κάνουμε κατεβαίνοντας γλιστερές πλαγιές σαν παγκόσμιοι πρωταθλητές του snowboarding. Πολύ θα θέλαμε να μας έβλεπαν η Lara Croft και ο Nathan Drake από μια γωνιά για να σκάσουν από το κακό τους. Όχι μόνο διαθέτουμε τα καλύτερα game mechanics του είδους, τα συνδυάζουμε κιόλας σε αρκετές περιπτώσεις, ρίχνουμε και τα Force powers και δημιουργείται ένα ηφαιστειακό μείγμα συναρπαστικής δράσης.

star wars jedi fallen order 4

Ο Cal Kestis έχει παράξενο όνομα που παραπέμπει σε εκ διαμέτρου αντίθετα πράγματα. Εμείς προτιμήσαμε να γαντζωθούμε από το Cal, εμπνευσμένοι από τον Superman Kal-El και επιχειρώντας να τον μετατρέψουμε σε νέο Skywalker. Το επώνυμό του το αγνοούμε γιατί ποιος θα ήθελε ποτέ έναν Jedi… χέστη; Για να τον μεταμορφώσουμε σε Skywalker μαζεύουμε xp από τις μάχες και τα μυστικά που βρίσκουμε και τα εναποθέτουμε στο μικρό αλλά περιεκτικό skill tree του. Χωρισμένο σε τρία παρακλάδια, μας καλεί να ιεραρχήσουμε τις ανάγκες μας έως ότου ξεκλειδώσουμε τα πάντα.

Παρ’ όλη την αγάπη μας για τα φωτόσπαθα, σταθήκαμε μακριά από το μεσαίο παρακλάδι του Lightsaber, επιλέγοντας να ενισχύσουμε τα Survival και Force. Η ενίσχυση των Grasping Pull και Howling Push είναι παντοδύναμα όπλα για πολυάριθμους αλλά και μεμονωμένους αντιπάλους. Το παραπανίσιο health και force εξασφαλίζει ότι δεν θα μείνουμε ποτέ από τις δύο μπάρες που αντιπροσωπεύουν ουσιαστικά την υγεία μας. Από τα skills της Lightsaber κατηγορίας, αγαπήσαμε το Lightsaber Throw και τα χτυπήματα που σχετίζονται με το dash, με τα οποία καλύπτουμε γρήγορα την απόσταση από τον αντίπαλο και τον πετσοκόβουμε, υποχωρώντας στην συνέχεια και επαναλαμβάνοντας την κίνηση. Επειδή τα xp δεν είναι άφθονα, επικεντρωνόμαστε στα πολυτιμότερα skills και αφήνουμε τα υπόλοιπα σε περίπτωση που έχουμε πλεόνασμα xp.

star wars jedi fallen order 5

Δεν μας αρέσουν καθόλου οι σκοτούρες γιατί ασχολούμαστε με το Jedi: Fallen Order με σκοπό την διασκέδαση. Το κόλλημα σε μια περιοχή επειδή ο αντίπαλος μοιάζει ανίκητος με αποτέλεσμα να τρώμε συνέχεια τα μούτρα μας, μπορεί να αποβεί μοιραίο για την εμπειρία. Τα τέσσερα επίπεδα δυσκολίας εξασφαλίζουν το ότι δεν θα παρατήσουμε ποτέ τον αγώνα ενάντια στην Γαλαξιακή αυτοκρατορία. Τα πρώτα δύο κάνουν την μάχη παιχνιδάκι και τους αντίπαλους να εξοντώνονται εύκολα και με μεγάλη ταχύτητα. Τα επόμενα δύο την καθιστούν ένα Γολγοθά από συγκρούσεις ολοένα και δυσκολότερες και απευθύνονται μόνο σε εκείνους που θέλουν να ακονίσουν στο έπακρο τις ικανότητές τους. Η δυνατότητα να αλλάξουμε το επίπεδο δυσκολίας ανά πάσα στιγμή μέσω του μενού, μας βοηθά να παίζουμε σε πολλά επίπεδα ανάλογα με την περίσταση.

Αν κινηθούν, σκοτώστε τους
Ο Cal είναι ο πιο παραδοσιακός Jedi που έχουμε συναντήσει στις Star Wars περιπέτειες μας. Σαν άλλος Obi-Wan, περιφρονεί την χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας των φονικών λέιζερ και επαναπαύεται στις ιδιότητες του φωτόσπαθού του για να αντιμετωπίζει με επιτυχία τις δύσκολες καταστάσεις. Κατά συνέπεια, οι μάχες που δίνει στο Jedi: Fallen Order είναι όλες σώμα με σώμα. Η αγριότητα και η ακρίβεια τους, σε συνδυασμό με τα φανταστικά οπτικοακουστικά εφέ και την δόνηση του χειριστηρίου, μας μεταδίδουν την αυθεντική εμπειρία του να είμαστε ένας γενναίος ιππότης Jedi.

Η πράσινη φωτεινή λεπίδα μας (επιλέξαμε το χρώμα της με βάση το φωτόσπαθο του Luke Skywalker στο λατρεμένο Return of the Jedi) συγκρούεται μανιωδώς με τις λεπίδες, τα ατσάλινα νύχια και τα λέιζερ των εχθρών μας. Τα γρήγορα και εύστοχα χτυπήματά μας κατακαίουν σάρκες τεράτων, σκίζουν θώρακες αυτοκρατορικών και λιανίζουν ανδροειδή και μηχανές. Γουστάρουμε να επιστρέφουμε τα λέιζερ των Stormtroopers στον αποστολέα με μια κίνηση του φωτόσπαθου και να τους καθαρίζουμε έτσι εύκολα και από μακρινή απόσταση. Δεν υπάρχει ούτε μια μάχη που να μην περιέχει το στοιχείο της πρόκλησης, που να μην απαιτεί την προσοχή μας. Οι εχθροί έχουν μεγάλη γκάμα κινήσεων, μπλοκάρουν συνέχεια τις επιθέσεις και ψάχνουν να βρουν άνοιγμα στην άμυνα για να μας βλάψουν.

Τα game mechanics και οι επικές περιστάσεις στις οποίες τα αξιοποιούμε μας κάνουν να νιώθουμε ανώτερα όντα, άξιοι συνεχιστές της Jedi παράδοσης.

Το timing κυριαρχεί σε όλες τις μανούβρες. Αν δεν πατήσουμε το block την σωστή στιγμή, το health bar δέχεται άγριο πλήγμα. Αν δεν εκτελέσουμε αποφυγή προς κατεύθυνση αντίθετη του χτυπήματος που πλησιάζει, την κάτσαμε. Η σωστή χρήση του block, το πάτημα ένα κλάσμα δευτερολέπτου πριν την επαφή του φωτόσπαθου με την εχθρική βολή ή όπλο, φέρνει τον εχθρό σε δύσκολη θέση. Μια ποικιλία από εντυπωσιακά animations ξεπηδά από το πετυχημένο block και η δυνατότητα να ξεκάνουμε γρήγορα τις απειλές αντί να περιμένουμε υπομονετικά πότε θα τους ροκανίσουμε την ενέργεια. Η χορογραφία της μάχης είναι τέλεια, αντάξια ενός Jedi σε οποιαδήποτε ιστορία του μύθου. Οι μάχες με υποψήφια θύματα που κραδαίνουν φωτόσπαθα διαθέτουν το μεγαλείο της ιστορικής πάλης μεταξύ Luke και Darth Vader.

Η προσθήκη του δίκοχου φωτόσπαθου στο οπλοστάσιο μας αυξάνει άμεσα την πώρωση. Το κρατάμε στα χέρια και το περιστρέφουμε σαν έλικα αποκρούοντας τα λέιζερ. Τα νέα animations μας κάνουν να χτυπάμε διαδοχικά και με τα δύο μέρη του φωτόσπαθου, θερίζοντας εύκολα αντίπαλους που στέκονται κοντά ο ένας με τον άλλο. Η σύγκρουση με μεγαλόσωμους εχθρούς είναι μια μοναδική εμπειρία. Οι δύο κόψεις του ξίφους μας χαράζουν πύρινες πληγές στο κορμί του αντιπάλου, τον γεμίζουν τραύματα που διακρίνονται καθαρά. Συνδυάζοντας τις Force powers με το φωτόσπαθο ολοκληρώνεται η ψυχολογική μας μεταμόρφωση σε Jedi.

star wars jedi fallen order 6

Κοπιάστε να σας δείξουμε τι σημαίνει Δύναμη
Οι αθλητικές ικανότητες του Cal, οι γνώσεις του στις πολεμικές τέχνες και στην χρήση του φωτόσπαθου είναι αδιαμφισβήτητες και τις αποδεικνύουμε σε κάθε μας βήμα, κόβοντας τους εχθρούς μας σε πολύ λεπτές φέτες. Δυστυχώς, όσο περνά η ώρα, οι εχθροί δυναμώνουν, κινούνται γρηγορότερα, χτυπούν δυνατότερα, μπλοκάρουν ευκολότερα τις επιθέσεις μας. Η Force, η αόρατη δύναμη που χειριζόμαστε σαν Jedi, έρχεται για να μας βγάλει από την δύσκολη θέση. Οι εχθροί που ξέρουν να μπλοκάρουν έχουν ανάγκη ένα Force Slow για να αρχίσουν να κινούνται σαν να βρίσκονται στον πάτο του ωκεανού. Ομάδες από εχθρούς, που μας εμποδίζουν τον δρόμο σε στενά μονοπάτια πάνω από γκρεμούς, έχουν ανάγκη από ένα Force Push για να πάνε να βρουν το δίκαιο πεπρωμένο τους στον πάτο ενός φαραγγιού. Αυτά τα άτιμα τα probe droids ποιος τα έχει αμολήσει και μας πρήζουν ρίχνοντας ευθύβολα λέιζερ από μεγάλη απόσταση; Με το Force Pull τα φέρνουμε σε απόσταση αναπνοής και τα κόβουμε στα δύο με το φωτόσπαθό μας.

Οι Force powers που διαθέτουμε και αναπτύσσουμε μας διευκολύνουν στην μάχη και μας ανοίγουν την πρόσβαση σε όλα τα μέρη ενός πλανήτη. Τραβάμε από μακριά σχοινιά και κληματσίδες και το παίζουμε Ταρζάν πετώντας πάνω από τεράστια χάσματα. Ελαχιστοποιούμε την ταχύτητα ανεμιστήρων και λοιπών περιστρεφόμενων μηχανισμών και περνάμε αλώβητοι από μέσα τους. Σηκώνουμε την παλάμη μας και, με μια μεγαλοπρεπή κίνηση, χωρίς άμπρα κατάμπρα και μαγικά ξόρκια, ρίχνουμε ένα Force Pull σε ραγισμένες επιφάνειες και τις κάνουμε σκόνη.

star wars jedi fallen order 7

Είναι ευτύχημα η κατανομή των Force powers στα shoulder buttons του χειριστηρίου για εύκολη πρόσβαση και συνδυασμό με την κίνηση και τα χτυπήματά μας. Το Force meter είναι ένας δείκτης που εμποδίζει την υπερβολική χρήση των υπερφυσικών μας δυνάμεων. Δεν μας αρέσει καθόλου φυσικά γιατί γουστάρουμε να χειριζόμαστε την Force ασταμάτητα αλλά έπρεπε να υπάρχει αλλιώς οι ξιφομαχίες δεν θα είχαν λόγο ύπαρξης. Χτυπώντας τους εχθρούς και με λίγη ανάπαυση στα meditate points ανανεώνουμε το Force meter εύκολα.

Η επίλυση των περιβαλλοντικών γρίφων δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των Force powers μας όμως αυτές είναι το μεγάλο μας όπλο. Για παράδειγμα, ο γρίφος με τις τεράστιες σιδερένιες σφαίρες και τις υποδοχές τους, μας βρίσκει να αλλάζουμε πατώματα σπρώχνοντας και έλκοντας τες μέχρι να φτάσουν στην θέση που θέλουμε. Στην κορύφωσή του, αρπάζουμε μια σφαίρα στον αέρα με το Force Slow και την ανακατευθύνουμε εκεί που θέλουμε. Ο κολλητός μας ο BD-1 και η παρατηρητικότητά είναι τα επόμενα όπλα που χρησιμοποιούμε για να τους λύσουμε. Ο BD-1 χακάρει με άνεση τις αυτοκρατορικές συσκευές ανοίγοντας πολύτιμα κιβώτια, σφραγισμένες πόρτες, απενεργοποιώντας ενεργειακά πεδία. Μας επιτρέπει να τσουλάμε σε σχοινιά που γεφυρώνουν απροσπέλαστα χάσματα, λειτουργώντας σαν τροχαλία. Χακάρει ακόμα και τα εχθρικά droids σε προχωρημένο στάδιο, προσθέτοντας νέους συντρόφους στην αποστολή μας.

star wars jedi fallen order 8

Αν αμφιβάλουμε ακόμα για την αξία του BD-1 και την συμβολή του στην νίκη αρκεί να κοιτάξουμε τον χάρτη, τα healing items και την ικανότητα να σκανάρει το περιβάλλον. Το πιστό μας ρομπότ είναι η καλύτερη πληροφοριακή πηγή του παιχνιδιού. Μας δίνει πρόσβαση σε έναν τρισδιάστατο χάρτη με πολλά επίπεδα ο οποίος, χωρίς να είναι απόλυτα αναλυτικός, μας βοηθά να βρούμε τον δρόμο μας προς τα βασικά objectives και να σημειώσουμε τις περιοχές που δεν έχουμε εξερευνήσει. Ο ζωηρός BD-1 κατεβαίνει συνέχεια από την πλάτη μας όπου φωλιάζει και πηγαίνει να σταθεί στα σημεία που μπορούν να σκαναριστούν. Τον ακολουθούμε, πιέζουμε το κάτω button του σταυρού και αποκτούμε αμέσως χρήσιμες πληροφορίες για το lore του πλανήτη και των κατοίκων του. Στην μάχη, ο BD-1 μας σώζει την ζωή. Αρκεί να απομακρυνθούμε για δύο δευτερόλεπτα από τον εχθρό για να μας ρίξει ένα διεγερτικό που θα γεμίσει το άδειο health bar μας.

Επιστροφή στους γρίφους και την παρατηρητικότητά μας. Με την χρήση της λογικής αποφασίζουμε ποιο καλώδιο θα τοποθετηθεί που για να ενεργοποιήσει το τερματικό που θα μας ανοίξει την έξοδο. Βρίσκουμε τους μηχανισμούς που ανεβάζουν την αλυσίδα μιας παγιδευμένης σφαίρας σε αρκετό ύψος ώστε, η πτώση της να σπάσει το περίβλημα και να την καταστήσει αξιοποιήσιμη. Η παρατήρηση και η ανάλυση των οπτικών δεδομένων είναι συνώνυμο της επιτυχίας μας σαν Jedi.

star wars jedi fallen order 9

Στριμώχνοντας μια γαλαξιακή αυτοκρατορία
Είμαστε Jedi, οι υπεράνθρωποι του Star Wars universe και τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την πορεία μας. Το A.I. επιστρατεύει μια μεραρχία από Stormtroopers, αυτοκρατορικό εξοπλισμό και γηγενή πλανητικά τέρατα για να το πετύχει. Οι Stormtroopers είναι τα αγαπημένα μας θύματα γιατί είναι και τα πιο εύκολα. Αναφερόμαστε στους απλούς φαντάρους γιατί οι αξιωματικοί τους και διάφορα είδη από heavy troopers δυσκολεύουν τα πράγματα. Η αντιμετώπιση των AT-ST εξελίσσεται σε περιπέτεια. Καλυπτόμαστε πίσω από φυσικά εμπόδια, τους τα πετάμε με το Force push, πηδάμε δεξιά και αριστερά για να αποφύγουμε τις βολές, προσπαθούμε να τα παρασύρουμε για να ρίξουν τις νάρκες κοντά στα πόδια τους. Τι χαρά να κομματιάζεις τα αδύνατα ποδαράκια τους με ένα φωτόσπαθο.

Οι bounty hunters είναι ζόρικοι, μόνο η Force μπορεί να μας δώσει το προβάδισμα ενάντια στην ταχύτητά και την ευστοχία τους. Από την εξωγήινη πανίδα ξεχωρίσαμε τα ογκώδη πλάσματα που μοιάζουν με Trolls και Ogres αλλά και τις σιχαμερές αράχνες που μας παγιδεύουν στον ιστό τους και μετά πάνε να μας φάνε σαν μύγες. Οι Inquisitors είναι τα bosses που μας φοβερίζουν περισσότερο αλλά βγαίνει τελικά η... προπόνηση αφού μάθουμε το επιθετικό μοτίβο και αναπτύξουμε αντίμετρα. Είναι τόσο ζόρικες που τις χαρακτηρίζουμε ότι πιο κοντινό σε αληθινό user αντιμετωπίσαμε στην περιπέτεια.

star wars jedi fallen order 10

Η οπτικοακουστική στρατηγική του Jedi: Fallen Order είναι αντάξια ενός game designer με την ιδιοφυΐα του Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Οι πλανήτες που επισκεπτόμαστε δεν είναι απλά και μόνο μια σειρά από γραμμικά levels αλλά ολοκληρωμένα οικοσυστήματα, κατασκευασμένα με ασύλληπτη προσοχή στην λεπτομέρεια και σεβασμό στο Star Wars lore. Ο πιο ζωντανός κόσμος είναι ο Kashyyyk, η πατρίδα των αγαπημένων μας Wookiees. Η πυκνή ζούγκλα μας κάνει να νιώθουμε σαν εξερευνητές του Αμαζονίου και η επιθετική χλωρίδα και πανίδα να προσέχουμε το κάθε βήμα που κάνουμε. Εκτός από τα ανθρωποφάγα τέρατα και φυτά όμως ερχόμαστε σε επαφή με πλάσματα μυθικής ομορφιάς και μαθαίνουμε πολλά για τις τελετές ενηλικίωσης των Wookiees και τον σεβασμό που δείχνουν προς την υπέροχη φύση που τους περιβάλλει.

Δεν έλειψαν οι σκληρές μάχες στο αποστειρωμένο εσωτερικό των αυτοκρατορικών εγκαταστάσεων. Πέραν της γνώριμης σύνθεσής τους , απολαύσαμε την αντίθεση με τους ζωντανούς οργανισμούς και κόσμους που έχουν σκλαβώσει. Οι αυτοκρατορικές δυνάμεις είναι μια ανίερη ένωση ζωικών συστημάτων με άψυχες μηχανές, αλλοτριωμένα πλάσματα χωρίς ελπίδα εξιλέωσης άρα δίκαιοι αποδέκτες της οργής μας. Τι να πρωτοθαυμάσουμε στον νεκρικό κόσμο του Dathomir, ένα εντελώς Αρειανό τοπίο με την κόκκινη σκόνη να έχει καταβροχθίσει τα πάντα. Το Jedi: Fallen Order μας κόβει κυριολεκτικά την ανάσα επιστρατεύοντας μια προοπτική αντάξια του διαστημικού έπους. Ο δεξιός μοχλός του χειριστηρίου που ελέγχει την κάμερα κινείται συνέχεια πάνω κάτω σαν να παρακολουθούμε κατακόρυφο αγώνα τένις. Την μια χαζεύουμε τεράστια αγάλματα σκαλισμένα θαρρούμε από μεγαλοφυείς γλύπτες. Την άλλη αντικρίζουμε οικοδομήματα που φτάνουν μέχρι τα σύννεφα σαν τον Πύργο της Βαβέλ και μας πιάνει υπαρξιακός τρόμος.

star wars jedi fallen order 11

Η αποθέωση της πετυχημένης προοπτικής παρουσιάζεται στο σκαρφάλωμα μας πάνω σε ένα θεόρατο AT-AT walker των αυτοκρατορικών. Αισθανθήκαμε σαν ψύλλοι στο τρίχωμα μεγάλου σκύλου σκαρφαλώνοντας στο θωρακισμένο κορμί του αυτοκρατορικού θηρίου. Θυμηθήκαμε δε αντίστοιχες συναρπαστικές στιγμές από το θρυλικό Shadow of the Colossus. Το σκαρφάλωμα και η διείσδυση στο εσωτερικό του AT-AT ήταν το πρώτο μισό της εμπειρίας, το άλλο μισό ήταν που μας ξετρέλανε. Μπήκαμε στην καμπίνα των πιλότων, τους εξουδετερώσαμε και πήραμε τον έλεγχο. Βιώσαμε μια αυθεντική Star Wars εμπειρία οδηγώντας το μεγαθήριο ενάντια σε άλλο AT-AT και στην συνέχεια, στην βάση των αυτοκρατορικών. Το μέρος άρχισε να ξερνά Stormtroopers. Laser turrets και AT-ST άνοιξαν πυρ εναντίον μας. Αρχίσαμε να ρίχνουμε ενεργειακές βόμβες και να θερίζουμε με λέιζερ οτιδήποτε έδινε έστω και την υποψία της κίνησης στο οπτικό μας πεδίο. Εκρήξεις και καταστροφή κυριάρχησαν μέσα σε δευτερόλεπτα.

To Jedi: Fallen Order παίζεται με τα ηχεία της τηλεόρασης ή το surround σύστημα που ενδεχομένως διαθέτουμε στην διαπασών. Η ορχηστρική μουσική που τόσο αγαπήσαμε στα Star Wars πιέζει τα τύμπανα μας από παντού. Όταν χαμηλώνει, διακρίνουμε τους ήχους του περιβάλλοντος και ανατριχιάζουμε από τον ρεαλισμό τους. Οι χαρακτηριστικές φωνές των Stormtroopers και των Inquisitors που φιλτράρονται από τα μηχανικά προσωπεία είναι απόκοσμες και τονίζουν το χάσμα που τους χωρίζει από την βιολογική ταυτότητα.

Οι ήχοι των φωτόσπαθων που συγκρούονται γεμίζοντας σπίθες το περιβάλλον μας ταξιδεύουν στην παιδική ηλικία και αναζωπυρώνουν την αγάπη μας για το Star Wars universe. Σαν κερασάκι στην ακουστική τούρτα καταναλώνουμε τις φωνές των ταλαντούχων voice actors οι οποίοι έχουν πάρει στα σοβαρά τους ρόλους τους. Φυσικά ξεχωρίζουμε τον αγαπημένο μας ηθοποιό Forrest Whitaker στον ρόλο του επαναστάτη Saw Gerrera (είναι η εντύπωσή μας ή το όνομα του θυμίζει πολύ τον ιστορικό επαναστάτη Τσε Γκεβάρα;). Η Elizabeth Grullon παραδίδει μαθήματα voice acting ερμηνεύοντας με πάθος τις γραμμές διαλόγου της Second Sister.

http://www.youtube.com/watch?v=xcx8B-7VflU

Αφού περάσαμε τόση ώρα μετρώντας τις χαρές που μας προσέφερε το Jedi: Fallen Order καιρός να λογαριάσουμε και τις λύπες που προήλθαν από αυτό. Ο θάνατος του Cal στα χέρια των εχθρών τον οδηγεί σε respawn στο πλησιέστερο meditation point ή checkpoint για να ακριβολογούμε. Σε κάποιες περιπτώσεις το checkpoint μας υποχρέωσε να το ρίξουμε στον ποδαρόδρομο για αρκετή ώρα έως ότου φτάσουμε εκεί που ήμασταν. Η διάρκεια του loading μετά τον ψηφιακό μας θάνατο είναι υπερβολική, χαλάει τον γρήγορο ρυθμό της περιπέτειας. Πάλι καλά που ο Cal δεν πεθαίνει διαμιάς αλλά χάνει ένα ποσοστό του health όταν, μια απρόσεκτη μας κίνηση, τον στέλνει... σούμπιτο σε πτώση από τεράστιο ύψος.

Στην πλειονότητα των μαχών τα frames διατηρούνται σε σταθερό επίπεδο. Αναθεματίσαμε τις περιστάσεις που το PS4 λύγισε από το βάρος των μυριάδων πολυγώνων και άρχισε να χάνει frames. Η χειρότερη εικόνα που αντικρίσαμε ήταν στην έξοδο μας από ανελκυστήρα αυτοκρατορικής εγκατάστασης. Προτού ακόμα βγούμε στο ανοικτό πλατό, η graphic engine έδειχνε ανίκανη να μορφοποιήσει τα πολύγωνα, να φωτίσει και να βάψει τον κόσμο γύρω μας. Το αποτέλεσμα ήταν να “απολαύσουμε” για μερικά δευτερόλεπτα έναν πίνακα αφηρημένης τέχνης όπου τα χρώματα, τα μοντέλα των χαρακτήρων, ο φωτισμός και τα αντικείμενα είχαν γίνει αχταρμάς.

star wars jedi fallen order 12

Η πώρωση μας κρατά δεμένους στον μακρινό γαλαξία
Η καρδιά μας δεν παύει να σφυροκοπάει στο στήθος σε όλη την διάρκεια του νέου Star Wars έπους, η οποία αγγίζει τις 20 ώρες. Φωτόσπαθα, λέιζερ, χαζοί Stormtroopers, τσαχπίνικα ρομπότ, σατανικοί αυτοκρατορικοί αξιωματούχοι και τυχοδιώκτες, τεράστιες μηχανές καταστροφής, χαριτωμένοι εξωγήινοι και φοβερά τέρατα. Όλα τα συστατικά μιας ιδανικής Star Wars ιστορίας σερβίρονται στο Jedi: Fallen Order και τα καταβροχθίζουμε με βουλιμία.

Το cast είναι εξαιρετικό, το σενάριο συναρπαστικό και πιστό στο lore της σειράς. Η προοπτική των πλανητών μας αφήνει με ανοικτό το στόμα, τα οικοσυστήματα βρίθουν από εξωγήινη ζωή. Οι αδιάκοπες μάχες και η συστηματική εξερεύνηση ξεχειλίζουν από ενέργεια. Οι γρίφοι έχουν το σωστό επίπεδο δυσκολίας ώστε να λειτουργούν το μυαλό μας χωρίς να μας απελπίζουν. Αν δεν γονάτιζε το PS4 σε αρκετά σημεία και απουσίαζαν κάποιες γραφικές ατέλειες και bugs, το Jedi: Fallen Order θα ήταν σχεδόν τέλειο στο είδος του.

Θετικά:
- Σκοτεινή πλοκή πιστή στην λαογραφία του Star Wars
- Eνδιαφέρουσα ανάπτυξη καλοσχεδιασμένων χαρακτήρων
- Δυναμικό σύστημα μάχης
- Αξιόλογο A.I. και μεγάλη γκάμα αντιπάλων
- Η χρήση της Δύναμης μας κάνει να νιώσουμε σαν τον ήρωα
- Καλοφτιαγμένα game mechanics που οδηγούν σε απίστευτα σκηνικά δράσης
- Εκπληκτικά γραφικά και ήχος, αντάξια του Star Wars universe

Αρνητικά:
- Το PS4 γονατίζει κατά καιρούς σαν βαρυφορτωμένο μουλάρι από τον όγκο και την ποιότητα των γραφικών
- Σποραδικά bugs
- Οριακά ικανοποιητική διάρκεια

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 8.5
Gameplay: 8
Σενάριο: 8
Αντοχή: 6.5
Γενικά: 8

Μετά από αυτή την εμπειρία μπορούμε να μιλήσουμε για δυναμική επιστροφή των Jedi στην gaming κουλτούρα.

Γιάννης Μοσχονάς

Γιάννης Μοσχονάς replied to the topic 'Star Wars Jedi: Fallen Order' in the forum. 2 days ago

570921-jedi%20fallen%20order%20launch%20trailer.jpg
Η καρδιά μας δεν παύει να σφυροκοπάει στο στήθος σε όλη την διάρκεια του νέου Star Wars έπους, η οποία αγγίζει τις 20 ώρες. Φωτόσπαθα, λέιζερ, χαζοί Stormtroopers, τσαχπίνικα ρομπότ, σατανικοί αυτοκρατορικοί αξιωματούχοι και τυχοδιώκτες, τεράστιες μηχανές καταστροφής, χαριτωμένοι εξωγήινοι και φοβερά τέρατα. Όλα τα συστατικά μιας ιδανικής Star Wars ιστορίας σερβίρονται στο Jedi: Fallen Order και τα καταβροχθίζουμε με βουλιμία.

Το cast είναι εξαιρετικό, το σενάριο συναρπαστικό και πιστό στο lore της σειράς. Η προοπτική των πλανητών μας αφήνει με ανοικτό το στόμα, τα οικοσυστήματα βρίθουν από εξωγήινη ζωή. Οι αδιάκοπες μάχες και η συστηματική εξερεύνηση ξεχειλίζουν από ενέργεια. Οι γρίφοι έχουν το σωστό επίπεδο δυσκολίας ώστε να λειτουργούν το μυαλό μας χωρίς να μας απελπίζουν. Δείτε το παρακάτω βίντεο για μια μικρή γεύση από το έπος:
[video]

Read More...

6 days ago
Indivisible 6 days ago

Τρελοκόριτσο σε αποστολή υψηλού κινδύνου.

Η δημιουργική ομάδα της εταιρείας ανάπτυξης Lab Zero Games έχει τις ίδιες gaming καταβολές με εμάς, τους βετεράνους του χώρου. Το δισδιάστατο Fighting, Skullgirls, του 2012 είναι η απόδειξη της βαθιάς αγάπης τους προς τα υπέροχα retro Fighting με τα οποία μεγαλώσαμε όπως τα Street Fighter, Fatal Fury και King of Fighters. Το 2015 η Lab Zero Games άρχισε την εκστρατεία χρηματοδότησης του επόμενου project της εν ονόματι Indivisible.

Ο φιλόδοξος στόχος του ενάμιση εκατομμυρίου δολαρίων δεν επιτεύχθηκε εντός της προθεσμίας που τέθηκε αλλά, μια μικρή παράταση, οδήγησε στο ποθητό αποτέλεσμα. Με τα λεφτά στην τσέπη, η ταλαντούχα ομάδα της Lab Zero Games άρχισε να σχεδιάζει το ένα απίθανο πλάσμα μετά το άλλο, ένα σωρό εξωτικά τοπία και αντιπάλους, μια σειρά από έξοχα game mechanics. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό όπως διαπιστώσαμε με χαρά, οργώνοντας το Indivisible.

indivisible 1

Η εκδίκηση είναι δική της
Η Ajna, το αντιδραστικό αγοροκόριτσο που βρίσκεται στο επίκεντρο της ιστορίας και αποτελεί τον πρώτο playable χαρακτήρα, δεν θα μας έπειθε ποτέ να την χειριστούμε αν δεν έτρωγε με το “καλημέρα” ένα άγριο χτύπημα της μοίρας. Τα τσιράκια ενός σατανικού μάγου εισβάλλουν στο χωριό της σκοτώνοντας τους πάντες. Ανάμεσα στα θύματα είναι και ο πατέρας της. Η δικαιολογημένη οργή που την κυριεύει απαιτεί να ξεπληρωθεί ο λογαριασμός με αίμα και η Ajna, υπό τις οδηγίες μας πλέον, αρχίζει ένα πολύωρο ταξίδι στον κόσμο της παίρνοντας εκδίκηση και αναζητώντας απαντήσεις.

Το παρελθόν της δεν είναι και πολύ διαφανές, αφήνοντας χώρο για ένα σωρό απίθανες αποκαλύψεις και ανατροπές που μας περιμένουν στην εξέλιξη του σεναρίου. Η θαρραλέα μας πολεμίστρια, ακόμα και υπό την έμπειρη καθοδήγησή μας είναι αδύνατον να ξεφορτωθεί εχθρούς και μαγικά εμπόδια μόνη της. Η περιπλάνηση μας φέρνει σε επαφή με ένα φανταστικό cast χαρακτήρων οι οποίοι μας πλαισιώνουν αυτόματα, ο καθένας για τους δικούς του λόγους.

http://www.youtube.com/watch?v=6-fKavAXorw

Οι ήρωες και οι ηρωίδες που θα μοιραστούν τα... βάρη μας δεν περπατάνε δίπλα μας αλλά τους κουβαλάμε μέσα στο κεφάλι μας. Ούτε η τσάντα του Sport Billy δεν είχε τόσο χώρο όσο το κεφαλάκι της Ajna και αυτό μας κάνει να τη θεωρούμε εντελώς... ελαφρόμυαλη. Η Ajna είναι το avatar μας στις περιπλανήσεις και στις Platform ακροβασίες και οι συνοδοιπόροι μας εμφανίζονται μόνο στις οθόνες των συζητήσεων και στην διάρκεια της μάχης. Η συμμετοχή τους στους διαλόγους εμπλουτίζει σφόδρα το σενάριο και βάζει τις βάσεις για άφθονες χιουμοριστικές καταστάσεις. Η προσωπική ιστορία του καθενός προστίθεται στο αφηγηματικό ψηφιδωτό που υλοποιείται από ώρα σε ώρα.

Η Ajna είναι το κλασικό ζωηρό και αθυρόστομο κορίτσι που συναντούμε στα anime οπότε οι πιο σοβαροί σύντροφοι της πρέπει να την καθησυχάζουν όταν τα πράγματα οδεύουν προς εκτροχιασμό. Η Rajmi είναι η καταθλιπτική μάγισσα της παρέας και το πιο διασκεδαστικό άτομο που μας ακολουθεί. Την τραβάει η δυστυχία, η βρώμα, η σήψη και η δυσωδία. Βλέπουμε το λάγνο βλέμμα της όταν επίκειται σύγκρουση και τα σχόλια που παροτρύνουν την Ajna να τα κάνει όλα μπάχαλο και πέφτουμε στο έδαφος από τα γέλια.

indivisible 2

Στο πλήρωμά μας ενσωματώνεται σταδιακά κάθε καρυδιάς καρύδι. Εξαπατημένοι στρατιωτικοί, καυχησιάρες πειρατίνες, φουκαριάρες βοτανολόγοι, αετομάτηδες τοξότες και πολλοί άλλοι ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της περιπέτειας. Τους συμπαθήσαμε όλους, εκτιμήσαμε το βάθος που προσδίδουν στο σενάριο και στον κόσμο του παιχνιδιού και τους τοποθετήσαμε ήδη νοητικά στους πιο καλοσχεδιασμένους που έχουμε συναντήσει ποτέ. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει η πιο συμπαθητική companion από όλους, η μαγευτική Thorani, μια πραγματική θεότητα που μας σκλαβώνει με την τρυφερότητα και την ομορφιά της.

Το ένα χέρι νίβει το άλλο
Οι game designers έδειξαν πολύ γρήγορα το ταλέντο τους, απαντώντας σε ερωτήματα που ακροβατούσαν στην άκρη της γλώσσας μας. Ας πούμε, είναι δυνατόν να έχουμε τόσους πανίσχυρους companions και οι δυνάμεις τους να μην επηρεάζουν καθόλου το περιβάλλον εκτός μάχης; Γιατί να φορτώνεται το βάρος των αλμάτων και την συντριβή των φυσικών εμποδίων μόνο η μικρή Ajna; Η απάντηση στα ερωτήματα μας υπήρξε γρήγορη και αποφασιστική. Η “μικρή” Ajna αποκτά τρομακτικά skills σε ανύποπτο χρόνο, μαγικές δυνάμεις που ήταν κρυμμένες μέσα της. Αρχίζει να τρέχει σαν τον άνεμο, να συντρίβει βράχους και να ενεργοποιεί μυστικιστικές πύλες. Τα μέλη της παρέας δίνουν σταδιακά το ένα μετά το άλλο χρήσιμα skills για να αποκτήσουμε πρόσβαση σε απάτητες περιοχές.

indivisible 3

Τα νέα game mechanics που παρέχονται ασταμάτητα ενδυναμώνουν το έντονο Platform στοιχείο που μας πωρώνει ολοένα και περισσότερο. Levels χωρισμένα σε πατώματα απαιτούν να τα σκαρφαλώσουμε για να φτάσουμε στον προορισμό μας. Μικροσκοπικά ανοίγματα σε τοίχους απ’ όπου θα χωρούσε μόνο ο Μίκυ Μάους χάσκουν κάνοντας μας να αναρωτιόμαστε τι κρύβεται στο διπλανό δωμάτιο. Στην αρχή η διαδικασία απαιτεί άλματα ακριβείας και γκέλες από τοίχο σε τοίχο. Οι άκακες επιφάνειες αντικαθίστανται σύντομα από ηλεκτροφόρα πατώματα και μυτερά καρφιά.

Η Ajna έχει πολλές ικανότητες αλλά ανάμεσά τους δεν βρίσκεται η ικανότητα του φακίρη για να περπατήσει ατιμωρητί πάνω στα καρφιά Αμέσως ο τοξότης της παρέας μαγεύει τα βέλη μας και εκείνα δημιουργούν ένα ασφαλές στρώμα για να πιανόμαστε. Οι συνδυασμοί των skills με τις Platform – Adventure προκλήσεις που κλιμακώνονται από ώρα σε ώρα αποκαλύπτει τον ιδιοφυή σχεδιασμό των game mechanics και των εμποδίων. Με ένα τσεκούρι κερδίζουμε απόσταση πάνω σε κατακόρυφους τοίχους και φθάνουμε σε απλησίαστα σημεία. Με το ίδιο τσεκούρι αρπαζόμαστε τελευταία στιγμή από μακρινές πλατφόρμες, σπάμε μαγικούς τοίχους και αρχίζουμε την διαδικασία της μάχης χτυπώντας το avatar εχθρικής ομάδας. Με το ακόντιο πλήττουμε τα εχθρικά avatar, το τεντώνουμε και μας πετάει ψηλά σαν άλμα επί κοντό, το χρησιμοποιούμε για να αναπηδούμε σε ηλεκτροφόρες πλατφόρμες, για να γαντζωνόμαστε στο ταβάνι. Το τόξο χτυπάει εχθρούς, λειαίνει καρφιά, επιλύει γρίφους.

indivisible 4

Οι γρίφοι δεν είναι πολλοί αλλά υπάρχουν για να απομακρύνουν το μυαλό μας από το δίπτυχο μάχη – άλματα, να αλλάζουν τον τρόπο σκέψης μας. Ιδού ένας έξοχος γρίφος. Θέλουμε να χτυπήσουμε την ουρά ενός κόκκινου σκουληκιού που μας μπλοκάρει τον δρόμο αλλά είναι εκτός της εμβέλειας των όπλων μας. Επίσης είναι αδύνατον να την φτάσουμε στο σημείο που βρίσκεται με άλματα. Για να το πετύχουμε σπάζουμε τρία σημεία στους γύρω βράχους κατευθύνοντας τα βέλη μας με την φορά του αέρα. Σπάει μια πέτρα, ξεχύνεται αέρας, ρίχνουμε το βέλος στην σωστή γωνία και πάει στον επόμενο στόχο. Στο τέλος, πετυχαίνουμε την ουρά εκμεταλλευόμενοι την ισχύ του ανέμου και την τροχιά του βέλους.

Ένα αμάλγαμα διαφορετικών genres κατασκευασμένο με ζήλο από φανατικούς gamers.

Παρατηρούμε ότι η ποικιλία των game mechanics και το αναπτυσσόμενο περιβάλλον συνθέτει μια περιπέτεια όπου η ανακάλυψη νέων δωματίων και περιοχών είναι απίστευτα συναρπαστική και ωθεί το μυαλό μας να δοκιμάζει αδιάκοπα νέους τρόπους αλληλεπίδρασης. Ο χάρτης των levels είναι άμεσα προσβάσιμος κατευθύνοντας τον μοχλό προς τα πάνω και μέσω του μενού για να τον μελετήσουμε καλύτερα, scrollάροντας από άκρη σε άκρη του. Τα μέρη των side quests (υπάρχουν και τέτοια αν και λιγοστά) και των story missions είναι ευδιάκριτα για να ξέρουμε που θα κατευθυνθούμε.

Τα μυστικά δωμάτια και οι απροσπέλαστες περιοχές που περιμένουν την απόκτηση νέων δυνάμεων για να τις διασχίσουμε έχουν διαφορετικό χρώμα και ερωτηματικά ώστε να μας υπενθυμίζουν τους ανοικτούς λογαριασμούς στους οποίους θα επιστρέψουμε. Αντίστοιχα, η σύγκρουση με αντίπαλο που ανήκει σε side quest μπορεί να παρακαμφθεί έως ότου είμαστε αρκετά ισχυροί για να τον καταβάλλουμε. Σπεύσαμε να επιτεθούμε σε ένα γιγαντιαίο πτηνό ελπίζοντας να προσθέσουμε ένα ισχυρό ζεύγος διδύμων στην παρέα μας, φάγαμε το ξύλο της χρονιάς και υποχωρήσαμε, περιμένοντας την κατάλληλοι ευκαιρία για να επιστρέψουμε.

indivisible 5

Η ενδοσκόπηση κάνει πολύ καλό
Ενίοτε, θέλοντας να ξεφύγουμε από τα βάσανα της γήινης σφαίρας, ταξιδεύουμε στον εσωτερικό μας κόσμο κρατώντας πατημένο το σχετικό κουμπί και σπρώχνοντας τον μοχλό προς τα πάνω. Διαπιστώνουμε ότι, το μέχρι πρότινος ακατοίκητο κεφάλι της Ajna, είναι γεμάτο από τους ήρωες και τις ηρωίδες της ομάδας μας οι οποίοι περιμένουν να μιλήσουμε μαζί τους. Οι συζητήσεις είναι σύντομες και αρκετά διασκεδαστικές αλλά δεν μας απασχολούν πάνω από ένα λεπτό. Ενδιαφερόμαστε περισσότερο να μιλήσουμε με δύο NPC που δυναμώνουν το attack και το defense μας αν τους παρέχουμε τα πολύτιμα Ringsels, κόκκινα πετράδια που βρίσκουμε στις περιπλανήσεις μας. Η ανακάλυψή τους δεν είναι πάντα εύκολη, πολλά βρίσκονται χωμένα σε μυστικά δωμάτια και σε απρόσιτα σημεία, δίνοντας μας ένα πανίσχυρο κίνητρο για να μελετούμε τα σκοτεινά σημεία του χάρτη και να τα προσεγγίζουμε πάση θυσία. Το ρητό “η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση” δεν ισχύει για εμάς στο Indivisible. Προτιμούμε να δίνουμε τα πετράδια μας για την ενίσχυση της άμυνας και να απορροφούμε το μέγιστο ποσοστό damage με τα block μας.

Οι περιπετειώδεις αναζητήσεις, τα σκαρφαλώματα και τα ακροβατικά εξαφανίζονται απότομα μόλις εμφανίζεται ένα εχθρικό πλάσμα στην οθόνη. Η απόκτηση του τόξου και του ακοντίου μας δίνει ένα σημαντικό προβάδισμα στην επερχόμενη σύγκρουση. Εκτοξεύουμε μετά μανίας τα βλήματα μας αφήνοντας τον αντίπαλο με το ένα τρίτο του health που θα είχε αν συμπλεκόμασταν άμεσα μαζί του. Τότε πλησιάζουμε, τον κοπανάμε με το τσεκούρι μας και αρχίζει η μάχη.

indivisible 6

Η επιλογή του πεδίου της μάχης είναι σημαντική ώστε να μην υποφέρουμε από το μοναδικό bug του Indivisible. Αν επιτεθούμε σε εχθρό που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού θα βιώσουμε σπαστικές εμπειρίες. Σε μια περίπτωση βλέπαμε τον χαρακτήρα που είχαμε τοποθετήσει στην οπισθοφυλακή να πέφτει διαρκώς στον γκρεμό που ανοίγει πίσω του και να ανεβαίνει στην επιφάνεια. Το loop δεν ήταν απλά γελοίο αλλά μας εμπόδιζε και να χρησιμοποιήσουμε τον ήρωα που ανεβοκατέβαινε στο κενό. Σε μια δεύτερη περίσταση, η μισή ομάδα των εχθρών ήταν στημένη σε χαμηλότερο πάτωμα με αποτέλεσμα να μην μπορούμε ούτε να στοχεύσουμε σωστά, ούτε να υπολογίσουμε το health τους.

Το εκκρεμές του τρόμου
Το battle system του Indivisible μας εντυπωσίασε με την περιπλοκότητα του. Θα το συγκρίνουμε με ένα τεράστιο εκκρεμές που κινείται πέρα δώθε, από την μεριά μας στην μεριά του εχθρού και τούμπαλιν. Οι ομάδες παρατάσσονται σε σταυροειδή διάταξη στον χώρο και η θέση των μαχητών μας είναι ο πρώτος παράγοντας που λαμβάνουμε υπόψη. Ανάλογα με την φορά που κινούμαστε σε ένα επίπεδο, τοποθετούμε τους χαρακτήρες με άφθονο health μπροστά και τους ranged στην δεύτερη και τρίτη γραμμή. Οι εχθροί είναι αμείλικτοι και δεν χαρίζονται σε κανέναν, δείγμα του προηγμένου A.I. Επιτίθενται και στα μετόπισθεν αλλά με μικρότερη συχνότητα ενώ δεν παραλείπουν και τα απεχθή area attacks.

indivisible 7

Η σειρά με την οποία δρουν τα πιόνια μας καθορίζεται από το ability της ταχύτητας. Ένας γρήγορος χαρακτήρας θα γεμίσει ταχύτατα τα τρία action points που διαθέτει και θα χώσει περισσότερα χτυπήματα στον αντίπαλο. Συνήθως τέτοιοι χαρακτήρες δεν προξενούν ικανοποιητικό damage και τους έχουμε για άλλη δουλειά. Για παράδειγμα, σε ένα τρομερό boss fight στις πρώτες ώρες του gameplay, που μας έβγαλε την πίστη μέχρι να το ολοκληρώσουμε, το boss ήθελε συγκεκριμένο αριθμό χτυπημάτων για να γίνει τρωτό. Βάλαμε τον ταχύτατο Zebei να τον ραντίσει με τα βέλη του που προκαλούν ελάχιστο damage. Με την ολοκλήρωση των τριών actions, το boss γίνεται τρωτό και δέχεται τον καταιγισμό των ισχυρών χτυπημάτων της υπόλοιπης ομάδας.

Τα combos είναι η καρδιά της μάχης, ο ύψιστος στόχος των ενεργειών μας. Στις πρώτες συγκρούσεις δρούμε άγαρμπα, μας μπερδεύουν τα τέσσερα κουμπιά που ελέγχουν τις επιθέσεις των ισάριθμων μαχητών. Για να προξενήσουμε αποφασιστικό damage χρειάζεται σωστό timing στο πάτημα των κουμπιών, στις συνδυασμένες κατευθύνσεις του αριστερού μοχλού και στο R1 που ενεργοποιεί την special bar, αυτή που εκτινάσσει τις δυνάμεις μας στα ύψη. Ενόσω ασχολούμαστε με τις επιθετικές ενέργειες έχουμε το νου μας και στις εχθρικές επιθέσεις προκειμένου να τις μπλοκάρουμε εγκαίρως. Το παραμικρό λάθος στο block, στοιχίζει πανάκριβα σε health και γυρίζει απότομα την πλάστιγγα προς την ήττα.

indivisible 8

Η τετραμελής ομάδα που ρίχνουμε στην μάχη λειτουργεί σαν γροθιά, ένας να σκοτωθεί, αποδυναμώνεται αυτόματα και η συντριβή της επίκειται. Το μυστικό της επιτυχίας είναι να προσαρμόσουμε το μυαλό μας στο μοτίβο του συστήματος χειρισμού, μαθαίνοντας καλά τα abilities των ηρώων και τα game mechanics. Αφού το πετύχουμε, τα πάντα τοποθετούνται μαγικά στην θέση τους. Τα θανατηφόρα χτυπήματα των αντιπάλων συναντούν τα block μας και η ορμή τους τσακίζεται. Η ομάδα μας επιτίθεται ταυτόχρονα με full action points ανεβάζοντας το combo meter σε δεκάδες χτυπήματα και το damage σε δεκάδες χιλιάδες hit points. Η rage bar γεμίζει και αδειάζει με ταχύτητα αστραπής άλλοτε χρησιμοποιούμενη για την θεραπεία των μαχητών και άλλοτε για να καταφέρει συντριπτικά χτυπήματα με ιδιαίτερα εντυπωσιακά animations.

Πετυχαίνουμε όλα τα παραπάνω αλλά το battle system συνεχίζει να βαθαίνει από καιρού εις καιρόν. Γιατί; Διότι οι νέοι χαρακτήρες φέρνουν νέα skills στο παιχνίδι μας, νέους τρόπους για να πλήξουμε τους εχθρούς, διαφορετικούς συνδυασμούς από εκείνους που είχαμε συνηθίσει μέχρι τότε. Κανείς δεν μας αναγκάζει να προσθέτουμε στην ενεργή τετράδα κάθε χαρακτήρα που αποφασίζει να ενταχθεί στην παρέα μας. Αν μας βολεύει μια στρατηγική μπορούμε να μείνουμε σε αυτή. Φυσικά αυτό είναι μέγιστο τακτικό σφάλμα. Οι νέοι χαρακτήρες είναι ισχυρότεροι, κάνουν καλύτερο healing, μπορούν να σπάσουν το κοντέρ των combos. Μερικοί έχουν ειδικές ικανότητες, πετούν στην πλάτη τεράστιων πουλιών, βομβαρδίζουν τους εχθρούς χωρίς να το κουνήσουν από την θέση τους. Μια ηρωίδα είναι πρακτικά αθάνατη καθώς ξαναγεννιέται λίγη ώρα μετά τον εκμηδενισμό της health bar. Η ανυπομονησία μας κυριεύει προσθέτοντας νέο αίμα στο στρατό μας, ανυπομονησία να μάθουμε τι και πόσα μπορεί να προσφέρει ο νεοσύλλεκτος στην ομάδα κρούσης που έχουμε στήσει.

indivisible 9

Εκτελεστικό απόσπασμα τεράτων
Με αδιάκοπη εξάσκηση και ανακάτεμα της “τράπουλας” είναι δυνατόν να συνθέσουμε μια ομάδα ικανή να αντιμετωπίσει τους πάντες. Οι αδέσποτοι εχθροί των levels είναι εύκολο να καταβληθούν από μια καλά οργανωμένη τετράδα. Τα bosses επιβάλλουν αλλαγή στρατηγικής με βάση το δικό τους τρόπο λειτουργίας. Στην συμπεριφορά των εχθρών συναντούμε ένα ακόμα στρώμα του πολύπλοκου battle system. Οι αντίπαλοι έχουν area attacks και μεμονωμένες επιθέσεις. Σπανίως επιτίθενται όλοι ταυτόχρονα όπως εμείς αλλά και να το πράξουν, έχουμε το ομαδικό block για να τους φρενάρουμε. Ανεξάρτητα από το είδος της επίθεσης, η δυσκολία απόκρουσης εξαρτάται από το animation της. Άλλο να μας πλησιάζει ο αντίπαλος σε ένα δευτερόλεπτο και στο επόμενο να μας κοπανάει και άλλο να φορτίζει το χτύπημα του για δευτερόλεπτα, να παίρνει φόρα στον αέρα, να μας πλήττει με μαγεία που ξεφυτρώνει από το πάτωμα αιφνιδιάζοντάς μας. Είναι φανερό ότι πρέπει να μελετούμε προσεκτικά κάθε νέο αντίπαλο για να συνεχίσουμε την προέλασή μας χωρίς σταματημό.

Τα RPG χαρακτηριστικά υπάρχουν για να συνδράμουν την περιπετειώδη περιπλάνηση με τα πισωγυρίσματα αλά Castlevania και τις σκληρές τακτικές συγκρούσεις. Οι νίκες είναι η πηγή των xp που θα ανεβάσουν τους χαρακτήρες μας δυναμώνοντας αισθητά τις επιθετικές και αμυντικές τους ικανότητες. Τα ξεχωριστά skills που επιδεικνύουν στην μάχη μας τοποθετούν προσωρινά στους ρόλους του εκάστοτε ήρωα και ηρωίδας, μας βοηθούν να μπούμε στην θέση τους. Τα τρία γενικά στατιστικά (hit points, attack, speed) καθορίζουν την θέση των χαρακτήρων στην βασική τετράδα και την εναλλαγή τους ανάλογα με την επερχόμενη μάχη.

Όσα χρόνια και αν περάσουν, ουδέποτε θα αντισταθούμε στην ακαταμάχητη γοητεία των χειροποίητων γραφικών. Τα γραφικά που μοιάζουν με ζωντανεμένους πίνακες ζωγραφικής, με κόμικς που τους εμφυσήθηκε ζωική ενέργεια, με τα αγαπημένα μας cartoons, μας μαγεύουν από την πρώτη ματιά. Το Indivisible είναι όλο σχεδιασμένο με γνώμονα την αισθητική μας απόλαυση. Το πανέμορφο ντεκόρ και οι χαρακτήρες είναι βουτηγμένοι στα χρώματα. Το περιβάλλον αλλάζει συνέχεια φωτισμό και μορφή. Οι πόλεις, οι εσωτερικοί χώροι, οι ενδυμασίες των χαρακτήρων πηγάζουν από τον τεράστιο και ποικιλόμορφο ασιατικό πολιτισμό.

http://www.youtube.com/watch?v=LKO4lZVvvO4

Στους ήρωες, στις ηρωίδες και στα τέρατα κυριαρχεί η ευφάνταστη πολυμορφία. Συναντούμε κλασικές anime φιγούρες, χαρακτήρες βγαλμένους θαρρούμε από κλασικές ταινίες της Disney σαν τα Pocahontas και The Little Mermaid, απροσδιορίστου ταυτότητας πτηνά, έντομα και σιδερόφρακτα όντα. Όπου και να ρίξουμε το βλέμμα μας υπάρχει ένα φανταστικό πλάσμα για να το θαυμάσουμε και να διασκεδάσουμε μαζί του. Στην πλειονότητά τους όλα τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι χαριτωμένα και έχουν χιουμοριστικές κινήσεις. Μας συγκίνησε μέχρις δακρύων η εναλλαγή της Nuna από ταπεινή κοπέλα με τα χέρια της πλεγμένα στο στήθος σε ενθουσιώδη cheerleader των προσπαθειών μας με υψωμένη την γροθιά.

Η γοητεία της εικόνας επεκτείνεται και στον τομέα του ήχου. Ανάμεσα στα ταλέντα που δανείζουν τις φωνές τους στους χαρακτήρες προσδίδοντας τους την απαραίτητη προσωπικότητα βρίσκουμε τον Michael Dorn, τον αξέχαστο Κλίνγκον που υπηρέτησε σαν αξιωματικός στο enterprise του Star Trek: The Next Generation. Η φωνή του δίνει άλλη διάσταση στον μάγο Ravannavar αλλά και οι υπόλοιποι voice actors δεν πάνε πίσω. Οι χαρακτήρες είναι ολιγόλογοι αλλά οι ατάκες τους τσακίζουν κόκαλα, προξενούν γέλιο και έντονη συμπάθεια, γίνονται εύκολα οικείοι. Η μουσική και τα ηχητικά εφέ συντροφεύουν τις περιπετειώδεις περιπλανήσεις μας και ενεργοποιούν συναισθηματικές διακυμάνσεις.

indivisible 10
Παραδινόμαστε στην φαντασία
Για τους gamers που φοράνε παρωπίδες, κοιτούν μόνο ευθεία και δεν ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν όλα τα μέρη ενός φανταστικού κόσμου, το Indivisible είναι μια εμπειρία που διαρκεί κοντά στις 20 ώρες. Για εμάς που αναζητούμε “θησαυρούς” στα πιο απίθανα μέρη, προστίθενται άλλες δέκα ώρες διασκέδασης. Εκτός από την προφανή αύξηση του περιεχόμενου που καθιστά επικερδέστερη την επένδυση χρόνου και χρήματος, ενισχύουμε και την ομάδα μας σε σημείο να γίνεται ασταμάτητη.

Το Indivisible είναι φτιαγμένο για να θαυμάζεται από τους gamers κάθε ηλικίας. Έχει χιούμορ, ομορφιά, απαιτεί υψηλό επίπεδο gaming skills και μας επιβραβεύει με λαχταριστούς ήχους και εικόνες. Τα κακώς κείμενα δεν λείπουν δυστυχώς. Τα τεχνικά προβλήματα είναι κάμποσα, το backtracking είναι πραγματικά ανυπόφορο. Στα Metroidvania, τα προηγηθέντα δωμάτια των levels διαθέτουν πάντοτε εχθρούς και ενδιαφέρουσες πλατφόρμες για να ακονίσουμε τις ικανότητές μας. Στο Indivisible η επιστροφή σε περασμένο επίπεδο μοιάζει με βαρετή κατάβαση. Ούτε λόγος φυσικά να συμπλακούμε με τους περιφερόμενους εχθρούς και να χάσουμε αρκετά λεπτά χωρίς σοβαρή ανταμοιβή. Τα συγχωρούμε όλα για την αναφορά στο Shovel Knight που μας άρεσε πολύ.

Θετικά:
- Πετυχημένη μίξη πολλών game genres
- Καινοτόμο και διασκεδαστικό battle system
- Μεγάλη ποικιλία playable χαρακτήρων που γίνονται εύκολα συμπαθείς
- Μπόλικο χιούμορ και ξεκαρδιστικοί διάλογοι
- Συναρπαστική αλληλεπίδραση των game mechanics με το καλοσχεδιασμένο περιβάλλον, ειδικά στα Platform sections.
- Καλαίσθητα γραφικά

Αρνητικά:
- Τεχνικά προβλήματα
- Σύστημα χειρισμού που απαιτεί gaming skills, εκμάθηση και αρκετή υπομονή για να μην απελπιστούμε και τα παρατήσουμε
- Βαρετό backtracking που μας ρουτινιάζει

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 7
Gameplay: 7.8
Σενάριο: 7
Αντοχή: 7.5
Γενικά: 7.5

Ένα έντονο, έξυπνο και περιπετειώδες “έργο τέχνης” με ορισμένα σχεδιαστικά λαθάκια.

Γιάννης Μοσχονάς

Γιάννης Μοσχονάς replied to the topic 'Indivisible' in the forum. 6 days ago

intro-1570556733.jpg
Το Indivisible είναι φτιαγμένο για να θαυμάζεται από τους gamers κάθε ηλικίας. Έχει χιούμορ, ομορφιά, απαιτεί υψηλό επίπεδο gaming skills και μας επιβραβεύει με λαχταριστούς ήχους και εικόνες. Είναι όλο σχεδιασμένο με γνώμονα την αισθητική μας απόλαυση.

Το πανέμορφο ντεκόρ και οι χαρακτήρες είναι βουτηγμένοι στα χρώματα. Το περιβάλλον αλλάζει συνέχεια φωτισμό και μορφή. Οι πόλεις, οι εσωτερικοί χώροι, οι ενδυμασίες των χαρακτήρων πηγάζουν από τον τεράστιο και ποικιλόμορφο ασιατικό πολιτισμό. Μια μικρή δόση σας περιμένει στο παρακάτω βίντεο: [video]

Read More...

2 weeks ago
Disco Elysium 2 weeks ago

Το έγκλημα θα λύσει ο εθισμένος Cop – ανος!

Προτού ασχοληθούμε με το Disco Elysium, είδαμε το όνομα της εταιρείας ανάπτυξης και είπαμε με έκπληξη, ZA/UM; Τι είναι αυτό ναούμ'; Μελετώντας την ιστορία της οσμιστήκαμε λαβράκι. Μια παρέα συμπαικτών σε campaign του θρυλικού Dungeons & Dragons σταμάτησε να παίζει και άρχισε να πουλάει το ταλέντο των μελών της. Τα τελευταία πέντε χρόνια στρώθηκαν στην δουλειά με στόχο την δημιουργία ενός RPG στα πρότυπα του αγαπημένου τους επιτραπέζιου και ο συνεχής μόχθος απέδωσε τελικά το Disco Elysium. Ο τίτλος μας ξένισε νομίζοντας ότι πρόκειται για Rhythm αλλά τελικά είναι ένα από τα απολαυστικότερα RPG που πάει να σταθεί δίπλα στο Planescape: Torment με περηφάνια.

Προσοχή, προσοχή, μπατσοθύελλα στον ορίζοντα
Η αρχετυπική φιγούρα του αμνησιακού ήρωα επανεμφανίζεται στο Disco Elysium. Αναλαμβάνουμε τον ρόλο ενός αλκοολικού ντετέκτιβ που καταπίνει χάπια και ουσίες σαν φαταούλας. Ξυπνώντας μετά από ένα τρικούβερτο γλέντι και υποφέροντας από επικό hangover, ο ήρωας μας πρέπει να μαζέψει τα κομμάτια του εθισμένου του εαυτού για να ξεδιαλύνει τον φόνο ενός άντρα που τον κρέμασαν σαν αρνί σε μια αυλή. Στο πλευρό μας στέκεται ο Kim Kitsuragi, ένας ψύχραιμος και πολύ έμπειρος συνάδελφος που μας προσγειώνει στην πραγματικότητα όποτε η συμπεριφορά και η σκέψη μας αρχίζουν να ξεφεύγουν.

disco elysium 1

Το αστυνομικό μυστήριο είναι το έναυσμα για μια σειρά από παράξενα γεγονότα που θα μας οδηγήσουν στις φτωχογειτονιές της πόλης Revachol. Αλητεία, δυστυχία, μοιραίες γυναίκες, διεστραμμένα άτομα, τυχοδιώκτες και ένα σωρό άρτια σχεδιασμένοι χαρακτήρες θα έρθουν σε επαφή μαζί μας, προσφέροντας ένα λιθαράκι στο τεράστιο αφηγηματικό οικοδόμημα του Disco Elysium. Παίζοντας αρχικά θυμηθήκαμε το θρυλικό Adventure Deja Vu που χαρήκαμε επί εποχής Amiga. Η αμνησία, οι σταδιακές αποκαλύψεις για τον ξεχασμένο μας εαυτό, τα εγκλήματα, όλα μας απορρόφησαν ευθύς στην noir ατμόσφαιρα. Καθ’ οδόν αντιλαμβανόμαστε ότι η ιστορία έχει απειράριθμα μονοπάτια για να ακολουθήσουμε τα οποία οδηγούν σε ένα σωρό κοινωνικοπολιτικά ζητήματα. Πόλεμοι, επαναστάσεις, απεργίες, εταιρικές διαμάχες, δεισιδαιμονίες και ένα σωρό φλέγοντα ζητήματα έχουν σημαδέψει το Revachol.

Οι χαμένες του ψυχές βρίσκονται σκορπισμένες σε όλες τις γωνίες και τα κτίρια της πόλης περιμένοντας να μας “ξεράσουν” τα μυστικά τους. Ο σεναριογράφος που έφερε εις πέρας το τεράστιο αυτό έργο έχει ενσωματώσει στην ιστορία αληθινά ιστορικά γεγονότα, πρόσωπα και αντικείμενα λατρείας της λαϊκής κουλτούρας, αλλάζοντας τα ονόματά τους. Αναφορές στον Κόναν τον Βάρβαρο, στον Μαρξ και σε γνώριμα πρόσωπα και πράγματα από την ανθρώπινη ιστορία μας συναρπάζουν σε μεγάλο βαθμό. Το όπλο μας για να αποκτήσουμε πρόσβαση στην θάλασσα λέξεων που μας περιμένει είναι τα skills.

http://www.youtube.com/watch?v=9gXG27IpFQ4

Ο ήρωας μας γίνεται... κλοτσοσκούφι μεταξύ επικίνδυνων, ακίνδυνων και γραφικών χαρακτήρων. Κάποιους συμπαθούμε, κάποιους αντιπαθούμε, όλοι τους όμως μας προξένησαν δυνατές εντυπώσεις. Ο ξεκαρδιστικός Cuno που μιλάει σε τρίτο πρόσωπο και μπουρδολογεί αενάως μας ξέρανε στα γέλια όπως και η βλαμμένη “μαζορέτα” του που τον παροτρύνει συνέχεια. Συμπαθούμε τον πάντοτε σοβαρό Kim και προσπαθούμε να δούμε τις αντιδράσεις του στις παλαβομάρες που του λέμε. Η Klaasje είναι ένα αίνιγμα τυλιγμένο με γυναικεία ρούχα. Ο Garte του Whirling-In-Rags μας σπάει τα νεύρα και θα θέλαμε να τον σπάσουμε στο ξύλο. Η Lena είναι μια κυρία κλάσης που θα θέλαμε για γιαγιά μας. Ο Evrart είναι ένα αντιπαθητικό ανθρώπινο ον που το παίζει Hoffa και μας ιντρίγκαρε με την σκέψη του.

Υποσυνείδητο είναι αυτό ή χάβρα ιουδαίων;
Στο εσωτερικό της κρανιακής κοιλότητας του χαρακτήρα μας κυριαρχεί η πολυφωνία. Το κεφάλι μας θυμίζει κοινοβούλιο με 24 μέλη (skills) που ουρλιάζουν αδιάκοπα τις απόψεις τους, διακόπτουν το ένα το άλλο, προσπαθούν να κυριαρχήσουν στην συζήτηση και να μας πάρουν με το μέρος τους. Τα skills είναι χωρισμένα σε τέσσερις “παρατάξεις”, τα intellect, psyche, physique και motorics που αντιπροσωπεύουν το σύνολο της προσωπικότητας του ήρωα αλλά και κάθε ανθρώπου. Με το φανταστικό skill tree που διαθέτουμε, την εξομοίωση αυτή του αχανούς ανθρώπινου ψυχισμού, βιώνουμε με τρομερή επιτυχία την πολλαπλότητα αλλά και την αντιφατικότητα ενός χαρακτήρα, αντικρίζουμε την ψυχή μας να αντανακλάται στον πρωταγωνιστή.

disco elysium 2

Η επιλογή του αρχέτυπου με το οποίο θα ξεκινήσουμε στρώνει τον δρόμο για τις μετέπειτα επιλογές μας. Θέλουμε ο ήρωας να βασίζεται στις νοητικές του ικανότητες για να επικρατήσει στο ζόρικο περιβάλλον του ή να είναι ένας μπάτσος εμπνευσμένος από τον Judge Dread που αντιμετωπίζει τους πάντες σαν καρφιά και το κορμί του σαν σφυρί; Η σοφότερη επιλογή είναι να φτιάξουμε τον δικό μας χαρακτήρα, εξειδικεύοντας τον σε ένα και μόνο τρόπο λειτουργίας. Εμείς προτιμήσαμε τον ρόλο του διανοούμενου, ρίχνοντας όλο το βάρος στα intellect και psyche. Με τις εγκυκλοπαιδικές μας γνώσεις γεφυρώναμε εύκολα τα γνωστικά κενά που μας δημιούργησε η κρασοκατάνυξη και η ντόπα. Η ενσυναίσθηση μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε την ψυχική κατάσταση των συνομιλητών μας, ώστε να επιστρατεύσουμε στην συνέχεια την υποβολή και την ρητορεία για να τους επηρεάσουμε. Τα inland empire και shivers είναι η ποιητική διάσταση της προσωπικότητάς μας, σκέψεις και τάσεις ονειρικές που ομορφαίνουν αισθητά την πραγματικότητα, καλύπτοντας τις ατέλειές της με μαγικό μανδύα.

Τα skills, οι εσωτερικές μας φωνές επεμβαίνουν στους διαλόγους, στην αλληλεπίδραση με αντικείμενα αλλά και αυθαίρετα ενόσω ερευνούμε τον κόσμο μας. Εκτελώντας με επιτυχία τις αγγαρείες που αναλαμβάνουμε, λαμβάνουμε xp, ανεβαίνουμε επίπεδο και προσθέτουμε ένα skill point για να ενισχύσουμε τα skills που μας ταιριάζουν περισσότερο. Έχουμε διπλό συμφέρον για να αναλαμβάνουμε αποστολές που δεν σχετίζονται με την εξιχνίαση του κεντρικού εγκλήματος. Θέλουμε να συσσωρεύουμε πολλά xp για να ενισχύσουμε τα skills μας αλλά αποσκοπούμε και στην καταβρόχθιση των υπέροχων κειμένων που φιλοτέχνησαν οι σεναριογράφοι του Disco Elysium.

disco elysium 3

Τα επιλεγμένα skills καθορίζουν την στρατηγική που θα ακολουθήσουμε και την ψυχολογική εξέλιξη του ήρωα. Ένας διανοούμενος ντετέκτιβ που βαδίζει στα χνάρια του Σέρλοκ Χολμς αφοπλίζει τους εχθρικούς NPC με την ρητορική του ικανότητα και τα πανίσχυρα λογικά συμπεράσματα που παράγει το πολυδαίδαλο μυαλό του. Με το suggestion skill μπορεί να γοητεύσει τους συνομιλητές και να μην χρειαστεί να καταφύγει ποτέ στην βία. Ένας ερευνητής που μοιάζει περισσότερο στον “Βρώμικο Χάρι Κάλαχαν” θα έχει για ψωμοτύρι τις προσβολές και την βία για να καθυποτάξει όποιον τον αντιμάχεται. Η μέση λύση, η χρυσή τομή, ένας Σαμ Σπαίηντ δηλαδή είναι η δική μας προσέγγιση. Ο βασανισμένος ντετέκτιβ μας υπάρχουν φορές που είναι σκληρός σαν πάγος και απαιτεί την συμμόρφωση των συνομιλητών... γαβγίζοντας διαταγές. Συνήθως τον βάζουμε να γοητεύει τους πάντες με το κοφτερό μυαλό και την τρομερή αντίληψη που τον διακατέχει.

Καλός, κακός ή τρελός μπάτσος; Μπορούμε να είμαστε όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμα στο παιχνίδι.

Η δύναμη της σκέψης πάνω στην ύλη
Πέφτουμε με τα μούτρα στην εξιχνίαση εγκλημάτων και λοιπών συμβάντων σε όλη την επικράτεια του Revachol. Η αποτελεσματικότητά μας είναι ολοφάνερη από την ταχύτητα με την οποία κερδίζουμε τα levels. Άξαφνα αντιλαμβανόμαστε ότι δεν αρκεί για να τονώσουμε όλα μας τα skills. Το level cap τους απεικονίζεται με την μορφή αστεριών ανά κατηγορία. Δεν πα να μαζέψουμε πεντακόσια skill points, αν το intellect για παράδειγμα έχει ένα αστεράκι θα βολευτούμε με ένα μόνο επίπεδο logic, drama, rhetoric κ.ο.κ. Υπάρχει όμως τρόπος για να ενισχύσουμε μια κατηγορία και αυτός είναι το thought cabinet, οι πεποιθήσεις μας. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό research system με πάρα πολλές “τεχνολογίες” που γίνονται προσβάσιμες ανάλογα με την συμπεριφορά μας σε διάφορες καταστάσεις.

Έχουμε την δυνατότητα να συντηρούμε δώδεκα σκέψεις ταυτόχρονα και δαπανούμε skills points για να ανοίξουμε μια προς μια τις υποδοχές τους. Τα νοητικά μοτίβα συνοδεύονται από ξεκαρδιστικά κείμενα και χαρακτηρισμούς. Είμαστε ο μπάτσος της Αποκάλυψης, ο σούπερ σταρ μπάτσος, ο φορέας του νόμου κ.ο.κ. Το μεγαλύτερο όφελος που αποκομίζουμε είναι η απότομη αύξηση του level cap των skills. Για παράδειγμα, η advanced race theory αύξησε το level cap του rhetoric στο 5 επιτρέποντας μας να εκφράσουμε τον ρήτορα που κρύβεται μέσα μας. Ενόσω μια σκέψη βρίσκεται στο στάδιο της έρευνας, μας αφαιρεί συνήθως πόντους από ένα skill, επιλέγουμε λοιπόν πρώτα τις σκέψεις που δεν βλάπτουν τα skills που μας αρέσουν περισσότερο. Το τι θα αποδώσει μια σκέψη προς εξέταση είναι μια έκπληξη την οποία γευόμαστε με την ολοκλήρωσή της.

disco elysium 4

Το αφηγηματικό τοπίο του Disco Elysium είναι τεράστιο, είναι μια αχανής πεδιάδα στρωμένη με απολαυστικές λέξεις. Έχει το ίδιο και μεγαλύτερο εύρος από το αγαπημένο μας Planescape: Torment διότι απουσιάζει η πατροπαράδοτη μάχη που συναντούμε σε όλα τα RPG. Οι συγκρούσεις δεν γίνονται με όπλα αλλά μεταξύ των skills του χαρακτήρα και του περιβάλλοντος. Τα skills μας είναι τα όπλα που προτείνουμε στις εχθρικές συμπεριφορές, στα περιβαλλοντικά εμπόδια, ακόμα και στις κακές συνήθειές μας. Μπήκαμε σε εγκαταλειμμένο γυμναστήριο και είδαμε μια μπάρα φορτωμένη κιλά στο πάτωμα. Με την θέα της και μόνο οι μυώνες μας σφίχτηκαν ανυπομονώντας για την συντριβή του βάρους και ταυτιστήκαμε απόλυτα με το physical instrument skill.

Στο δέντρο των διαλόγων που καταλαμβάνει πάντοτε το δεξί τμήμα της οθόνης παρουσιάζεται, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα να σηκώσουμε την μπάρα ενεργοποιώντας το προαναφερθέν skill. Το ποσοστό επιτυχίας ή αποτυχίας εξαρτάται από το level του skill και παίζει καθοριστικό ρόλο στην ψυχοσωματική υγεία του ήρωα. Αν χάσουμε το skill check θα υποστούμε ποινή στο morale ή στο health του και την ψυχολογική ζημιά που συνοδεύει πάντα την αποτυχία. Αυτό που μας κάνει άνω κάτω είναι ότι τα περισσότερα skill checks κλειδώνουν μετά την αποτυχία και δεν μας επιτρέπουν να πάρουμε το αίμα μας πίσω.

disco elysium 5

Τα red skill checks χάνονται για πάντα και, μαζί τους, λαχταριστές γραμμές διαλόγων ή ίσως και κάποιο χρήσιμο αντικείμενο. Τα white skill checks κλειδώνουν προσωρινά έως ότου ανεβάσουμε level το skill που χρειάζονται. Ο χάρτης του Revachol δεν είναι και πολύ κατατοπιστικός όσον αφορά τα quests μας, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα όμορφο σκίτσο. Στην περίπτωση των white skill checks δείχνει την χρησιμότητά του μαρκάροντας, κατά προσέγγιση, τις περιοχές που τα συναντήσαμε και πληροφορώντας μας για την δυσκολία τους. Η περιορισμένη έκταση των περιοχών της πόλης καθιστά εύκολο τον προσανατολισμό μας στους στόχους των quests. Κατά συνέπεια, δεν χάθηκε ο κόσμος που δεν μας βοηθά καθόλου ο χάρτης στο pathfinding.

Η αποτυχία στα skill checks είναι αβάσταχτη αλλά, αν δεν έχουμε αναπτύξει τα skills που απαιτούνται για να έχουμε πιθανότητες άνω του 50% να τα κερδίσουμε, τι μπορούμε να κάνουμε; Μα φυσικά το θρυλικό κόλπο που μάθαμε στα Panzer General και έχουμε εφαρμόσει σε άπειρα games που παίζουν με τις πιθανότητες. Εφόσον το skill check μας δίνει ένα 20% τουλάχιστον επιτυχίας, κάνουμε load ξανά και ξανά μέχρι να πετύχει. Δεν έχει νόημα να δοκιμάσουμε σε πολύ μικρά ποσοστά γιατί μπορεί να φάμε ώρες και να μην πετύχουμε τίποτα. Με το παραπάνω τρικ που ευνοεί το Disco Elysium, δεν θα χάσουμε χρήσιμα αντικείμενα ούτε θα παραλείψουμε εξαιρετικής ποιότητας διαλόγους.

disco elysium 6

Ποιος φωνάζει, ποιος πληγώνει την σιωπή;
Η τεράστια ανάπτυξη των skills διαμορφώνει ένα δραστήριο και διασκεδαστικό υποσυνείδητο. Όπου σταθεί και όπου βρεθεί, ο ήρωας βομβαρδίζεται από τις εσωτερικές φωνές των skills που τον σπρώχνουν πότε προς την μια και πότε προς την άλλη κατεύθυνση. Η αντίληψή του διευρύνεται σε υπερφυσικά επίπεδα, σε σημείο να βγάζει συμπεράσματα και να ανακαλύπτει πολύτιμα στοιχεία μιας υπόθεσης από το... θρόισμα του ανέμου. Αν βιαζόμαστε να το τερματίσουμε (κακώς) μας συμφέρει να περάσουμε το Disco Elysium με τα skills σε μέτριο αλλά αξιοπρεπές level όπως το επτά ας πούμε. Αν όμως θέλουμε να γευτούμε και την τελευταία παράγραφο κειμένου, και την πιο παλαβή φαντασίωση ή παρατήρηση του υποσυνείδητου μας τότε θα τα αναπτύξουμε όσο πάει, θα ξεπεράσουμε το δέκατο level χωρίς δισταγμό.

Οι υποσυνείδητες φωνές δεν ρίχνουν πάντοτε φως στην υπόθεση αλλά η φλυαρία τους δεν είναι ποτέ άσκοπη. Οι λέξεις έχουν νόημα, εκφέρονται με ποιητικό τρόπο, σχηματίζουν υπέροχες εικόνες στο μυαλό ή μας διασκεδάζουν με τις διαμάχες, ακόμα και με τον παραλογισμό τους. Διακαής μας πόθος αλλά και μέγιστη απόλαυση είναι να ανακαλύψουμε τα πολύτιμα στοιχεία του εγκλήματος και τα σκοτεινά μυστικά που αγωνίζονται να κρύψουν οι ντόπιοι. Για να το πετύχουμε θα περάσουμε από ένα τεράστιο αριθμό quests τα οποία είναι ευγενική χορηγία των NPC που κατοικούν στο Revachol.

disco elysium 7

Δεν “γεννήθηκαν” όλα τα quests ίδια, υπάρχουν τα σημαντικά που προχωρούν την περιπέτεια προς το αναπόφευκτο τέλος και τα λιγότερο σημαντικά τα οποία μας χαρίζουν xp αλλά και αντικείμενα για να ντύσουμε τον γυμνό και καταφρονεμένο ντετέκτιβ μας. Τα tools είναι η κατηγορία αντικειμένων που θέλουμε να γεμίσουμε γρήγορα ειδάλλως δεν πρόκειται να παραβιάσουμε πόρτες και μπαούλα, να περιηγηθούμε σε σκοτεινά μέρη και το κυριότερο, να μαζέψουμε λεφτά. Τα αντικείμενα που χρήζουν αλληλεπίδρασης επί του inventory μας χρειάζονται συνήθως για να ροκανίζουμε τον χρόνο πριν από quests με timer. Η γκαρνταρόμπα μας είναι όσο σοβαρή ή... παρδαλή γουστάρουμε αν και, η επιλογές μας δεν βασίζονται στα αισθητικά κριτήρια αλλά στα bonuses που δίνουν στα skills.

Το χειρότερο quest που δεν καταγράφεται ποτέ στο quest log γιατί είναι συνεχές, είναι το μάζεμα άδειων μπουκαλιών. Δεν μας αρέσει η εικόνα του ντετέκτιβ μας με μια κίτρινη σακούλα στα χέρια να μαζεύει βρώμικα μπουκάλια από τον δρόμο και τους ντενεκέδες. Εκτιμήσαμε την πολυμορφία των quests που δεν μας οδηγούν σε κλισέ μονοπάτια και αγγαρείες του στυλ “σκότωσε τόσα πλάσματα, μάζεψε τόσα αντικείμενα¨. Ακόμα και όταν μας αναθέτουν να βρούμε το όπλο μας, έχουμε μεγάλο ταξίδι και πολλές κουβέντες έως ότου το κατορθώσουμε. Τα quests ακολουθούν το μοτίβο της αστυνομικής έρευνας, της αναζήτησης στοιχείων προς εξιχνίαση των εγκληματικών ενεργειών. Είναι ένα σωρό ερωτηματικά που αποκτούν ουσία κατόπιν πολύωρων ανακρίσεων υπόπτων και εξονυχιστικού ψαξίματος κάθε δωματίου και σοκακιού της πόλης. Μας κάνουν να νιώθουμε σαν επαγγελματίες ντετέκτιβ, σαν ήρωες νουάρ μυθιστορήματος που κολυμπούν σε μια θάλασσα ανομίας, διαφθοράς και ναρκωτικών.

disco elysium 8

Τα saving και load εκτελούνται πολύ γρήγορα και τα χρήσιμα hints που εισπράττουμε κατά την διάρκεια του δεύτερου μπορεί να λύσουν κάποιες απορίες μας. Το προσφερόμενο πακέτο ψυχαγωγίας που παρέχει το Disco Elysium δεν απέφυγε την επίθεση ενός μικρού αριθμού ενοχλητικών bugs. Στοχεύουμε έναν χαρακτήρα ή ένα σημείο ενδιαφέροντος στην οθόνη και δίνουμε εντολή στον ήρωα να αλληλεπιδράσει άμεσα μαζί του. Ο ήρωας πλησιάζει αλλά δεν γίνεται τίποτα, η οθόνη του κειμένου δεν εμφανίζεται ποτέ, το avatar μας στέκεται εκεί σαν να έχασε δια μαγείας την επαφή του με το περιβάλλον. Απομακρυνόμαστε, επιστρέφουμε στο ίδιο σημείο και ο ήρωας δύναται πλέον να αλληλεπιδράσει όπως όφειλε εξαρχής. Σε άλλη περίπτωση χωθήκαμε σε ένα αποπνικτικό δωμάτιο από τον καιρό του Εμφυλίου, μελετώντας οτιδήποτε μας φάνηκε χρήσιμο. Πατώντας τον κέρσορα εκτός του δωματίου για να φύγουμε, διαπιστώνουμε ότι ο ήρωας δεν μπορεί να βγει σαν να εμποδίζεται από αόρατο τοίχο. Το load σε προηγούμενη θέση είναι πλέον η μόνη μας ελπίδα για να ξεκολλήσουμε.

Επαίτης και ερημοσπίτης
Αφού πιάσαμε τα κακώς κείμενα του Disco Elysium πρέπει να μιλήσουμε για το σχεδιαστικό λάθος που έκαναν οι δημιουργοί του στην δεύτερη μέρα μας στο Revachol. Ο ιδιοκτήτης του πανδοχείου Whirling - in- Rags είναι ένα άπληστο πλάσμα που απαιτεί να τον πληρώσουμε για να περάσουμε την νύχτα στην χόβολη του, ειδάλλως μας κόβει την πρόσβαση το δωμάτιο. Το Revachol δεν είναι τοποθεσία με πολλές ευκαιρίες πλουτισμού δηλαδή οι τσέπες μας είναι τρύπιες και το status μας συγγενεύει με εκείνο ενός άστεγου. Για να μαζέψουμε τα 20 real που μας ζήτησε ο πανδοχέας περιφερόμαστε σε όλη την πόλη μαζεύοντας μπουκάλια τα οποία ανταλλάσσουμε στην αυτόματη μηχανή ενός παντοπωλείου.

Ενώ συσσωρεύσαμε όλα τα μπουκάλια του χάρτη και το ρίξαμε στην ζητιανιά μαζεύοντας φραγκοδίφραγκα, επειδή δεν προλάβαμε να πάμε σε μια συγκεκριμένη αποστολή προτού βραδιάσει, δεν καταφέραμε να συγκεντρώσουμε τα λεφτά του ενοικίου μας. Επιστρέφοντας στο πανδοχείο, βρήκαμε το δωμάτιο κλειδωμένο και τον πανδοχέα ανένδοτο στο να μας επιτρέψει την πρόσβαση. Ωραία λέμε, θα την περάσουμε στο αμάξι του συνεργάτη μας. Το game δεν μας δίνει την λογική αυτή επιλογή. Θα πείσουμε τον πανδοχέα με τις ρητορικές μας ικανότητες. Άλλη μια επιλογή που λείπει. Θα σπάσουμε την πόρτα με τους ατσάλινους μυώνες μας ή θα την παραβιάσουμε με την εξυπνάδα μας. Άλλες δύο επιλογές που απουσιάζουν. Δεν βαριέσαι λέμε, θα κατεβάσουμε χαπάκια αμφεταμινών και δεν θα κοιμηθούμε μέχρι το πρωί. Διαπιστώνουμε ότι η ώρα δεν προχωρά μετά τις δύο. Αναζητώντας λύση στον γρίφο διαβάζουμε από κείμενο των developers ότι η μόνη λύση είναι να επιστρέψουμε σε προηγούμενο save. Αναρωτιόμαστε πως ένα game με τεράστιο πλήθος επιλογών και τόσο ευφυές σχεδιασμό περιέχει ένα γελοίο αδιέξοδο. Ευτυχώς, από την τρίτη μέρα και μετά οι επιλογές διανυκτέρευσης αυγατίζουν.

http://www.youtube.com/watch?v=O2IoLlsaRVg

Το μεγάλο όπλο του Disco Elysium για να μας ψυχαγωγήσει είναι ο ερεθισμός της φαντασίας μας. Η top down κάμερα που καταγράφει την δράση αποκαλύπτει όμορφα σχεδιασμένα οικήματα. Η εσωτερική διακόσμηση είναι προσεγμένη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια και εντυπωσιάζει με τα χρώματα, τις φωτοσκιάσεις και τον τεράστιο αριθμό αντικειμένων και διακοσμητικών λεπτομερειών. Τα physics διαχειρίζονται ομαλά, αργά και ρεαλιστικά τις κινήσεις του αξιόλογου καστ. Πρόβλημα με το frame rate δεν υφίσταται.

Εντούτοις το μεγαλύτερο τμήμα του κόσμου του Disco Elysium το συνθέτουμε με την ζωηρή μας φαντασία που υποβοηθείται από τις έξοχες περιγραφές των πάντων. Γίναμε συλλέκτες των ιστοριών όλων των NPC που συναντήσαμε και σχηματίσαμε ένα τεράστιο αριθμό συγκλονιστικών γεγονότων στο μυαλό μας. Εικόνες χαράς, εικόνες κοινωνικής αναμπουμπούλας, εικόνες φρίκης, εικόνες ποιητικής ομορφιάς και πολλά ακόμα είδη εικόνων συνέθεσαν μια φανταστική πινακοθήκη στο μυαλό μας. Οι εικόνες αυτές παρέα με τις δισδιάστατες εικόνες που σχεδίασαν, βρισκόμενοι σε καλλιτεχνικό οίστρο οι game designers, καταχωρήθηκαν ήδη στις αξιολογότερες RPG εμπειρίες των τελευταίων χρόνων.

disco elysium 9

Η δουλειά που έχει γίνει στην μίξη του ήχου νομίζουμε ότι απαιτεί ανάλυση από καθηγητή ηχοληψίας για να ξεδιπλωθούν όλες οι αρετές της. Η αντήχηση είναι φανταστική στους εσωτερικούς χώρους και η αίσθηση του βάθους επιτυγχάνεται με μεγάλη επιτυχία, αλλάζοντας θέσεις και πατώματα και παρατηρώντας την αυξομείωση μουσικής και φασαριών. Ήταν φύση αδύνατο να καλυφθούν όλοι οι διάλογοι από voice actors αλλά απολαμβάνουμε ένα μεγάλο μέρος από αυτούς. Το... Όσκαρ Καλύτερης Φωνής πάει κατευθείαν στον ήρωά μας ο οποίος έχει την πιο παρακμιακή φωνή που έχει ακουστεί σε Video Game.

Διάβασμα μέχρι να κοκκινίσουν τα μάτια
Μετά από 50 περίπου ώρες παιχνιδιού και διαβάσματος ενός εκατομμυρίου λέξεων (ισχυρισμός των developers) δεν αποκλείεται το οπτικό μας πεδίο να έχει... στενέψει και να χρειαζόμαστε γυαλιά. Η φαντασία μας πάντως διευρύνθηκε σε τρομακτικό βαθμό από το υπέροχο αυτό RPG που ήρθε από το πουθενά για να μας μαγέψει. Θυμίζει βιβλίο του αγαπημένου μας Μοναχικού Λύκου με γραφικά και θέμα προσγειωμένο στην πραγματικότητα, παρά τις φανταστικές παραφυάδες. Έχει το gameplay που οφείλουν να έχουν τα καλύτερα RPG, ένα μεγάλο αριθμό από ικανότητες δηλαδή οι οποίες μας επιτρέπουν να “ζήσουμε” τον χαρακτήρα και να τον φτιάξουμε όπως γουστάρουμε με τις επιλογές μας. Η απουσία της μάχης δεν μας ενόχλησε καθόλου και αυτό τι δείχνει; Το ότι ο Robert Kurvitz που έγραψε το σενάριο μεταμόρφωσε τους υπολογιστές μας σε καταπληκτικούς παραμυθάδες.

Θετικά:
- Καταπληκτικό σενάριο
- Μεγάλη ποικιλία από skills που επηρεάζουν την εξέλιξη του χαρακτήρα
- Κορυφαία μίξη ήχου που συνοδεύεται από γερό voice acting
- Δεκάδες ώρες διαβάσματος που ερεθίζουν την φαντασία
- Γραφικοί και αξέχαστοι χαρακτήρες
- Το σύστημα των skill checks μας εθίζει ταχύτατα

Αρνητικά:
- Η απουσία μαχών θα ξενερώσει τους αιμοβόρους RPGάδες
- Ο χάρτης είναι αρκετά διακοσμητικός
- Λιγοστά bugs
- Το απαράδεκτο πρόβλημα στέγασης της δεύτερης ημέρας

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 8
Gameplay: 8
Σενάριο: 9
Αντοχή: 9
Γενικά: 8.4

Ένας στενός συγγενής του Planescape: Torment που επιβεβαιώνει εξίσου την επιτυχία των υπολογιστών σε ρόλο αφηγηματικού μέσου.

Γιάννης Μοσχονάς

Γιάννης Μοσχονάς replied to the topic 'Disco Elysium' in the forum. 2 weeks ago

Disco_Elysium_-_Title_Trailer.webm.jpg
Μετά από 50 περίπου ώρες παιχνιδιού και διαβάσματος ενός εκατομμυρίου λέξεων (ισχυρισμός των developers) δεν αποκλείεται το οπτικό μας πεδίο να έχει... στενέψει και να χρειαζόμαστε γυαλιά. Η φαντασία μας πάντως διευρύνθηκε σε τρομακτικό βαθμό από το υπέροχο αυτό RPG που ήρθε από το πουθενά για να μας μαγέψει.

Θυμίζει βιβλίο του αγαπημένου μας Μοναχικού Λύκου με γραφικά και θέμα προσγειωμένο στην πραγματικότητα, παρά τις φανταστικές παραφυάδες. Έχει το gameplay που οφείλουν να έχουν τα καλύτερα RPG, ένα μεγάλο αριθμό από ικανότητες δηλαδή οι οποίες μας επιτρέπουν να “ζήσουμε” τον χαρακτήρα και να τον φτιάξουμε όπως γουστάρουμε με τις επιλογές μας. Μια μικρή γεύση του έπους σας περιμένει στο παρακάτω βίντεο:
[video]

Read More...

Freespace 2 3 weeks ago

Ανθρωπότητα και εξωγήινοι θα συντρίψουν τους πλανητοφάγους.

Ο απόηχος της δεκαετίας του 1990 είναι ακόμα αισθητός σε όλα τα επίπεδα της gaming κουλτούρας. Τα Space Combat Simulators μάλιστα έφτασαν στο απόγειό τους με την κυκλοφορία των Wing Commander και Star Wars: X-Wing. Η προσέγγιση των σεναρίων επιστημονικής φαντασίας άρχισε να μορφοποιείται με τον ρεαλιστικότερο δυνατό τρόπο. Τοποθετηθήκαμε ξαφνικά σε πιλοτήρια διαστημοπλοίων με “αληθινά” controls, με ταχύτητες, φρένα, οπλικά και αμυντικά συστήματα που τα χειριζόμασταν σαν έμπειροι πιλότοι. Η εγγύτητα των φανταστικών μας κόσμων με την πραγματικότητα μας έκανε να αγαπήσουμε τα Space Simulators χάρη στην αυξημένη επιτήδευση που διευκόλυνε την απορρόφησή μας στις περιπέτειές τους.

Στο Descent: FreeSpace – The Great War του 1998, οι εταιρείες ανάπτυξης Volition και Hyperion Entertainment μας προσκάλεσαν να λάβουμε μέρος σε έναν πολύνεκρο διαγαλαξιακό πόλεμο, στον ρόλο ενός τολμηρού πιλότου. Ξεσκονίσαμε την διαστημική μας φορεσιά, πήραμε το κράνος μας, παρουσιαστήκαμε στον πλησιέστερο διαστημικό σταθμό και πρωταγωνιστήσαμε σε ένα φανταστικό Space Simulator. Τερματίζοντας το πιστέψαμε ότι ο αγώνας είχε τελειώσει αλλά ευτυχώς ήμασταν βαθύτατα... νυχτωμένοι καθώς έπεσε στα χέρια μας το sequel, μόλις ένα χρόνο αργότερα.

freespace 2 1
Ο πόλεμος των χιλιάδων κόσμων
Πραγματικό έτος 1999, διαστημική χρονολογία εντός παιχνιδιού 2367. Η ανθρωπότητα εν ονόματι Terrans και οι Vasudans, η εξωγήινη φυλή με την οποία μαχόμασταν πάνω από μια δεκαετία, έχουν σφίξει τα χέρια συνάπτοντας μια επωφελή γαλαξιακή συμμαχία. Το έργο της ανοικοδόμησης των κόσμων τους βρίσκεται καθ’ οδόν αλλά μια σκιά σκεπάζει την ειρήνη μεταξύ τους, το ενδεχόμενο της επιστροφής των φοβερών Shivans. Η φυλή που ανάγκασε τους δύο πολιτισμούς να ενωθούν προ του φόβου του αφανισμού, απωθήθηκε στο πρώτο Freespace αλλά δεν εξοντώθηκε.

Δεν μας έφθαναν τα εξωγήινα βάσανα έχουμε και τα... δικά μας. Παρουσιάζεται ξαφνικά ένας Terran ναύαρχος με αυτονομιστικές τάσεις και μίσος ενάντια στους Vasudans. Βαφτίζοντας το επαναστατικό του κίνημα Neo – Terran Front, ο ναύαρχος Bosch άρχισε τις εχθροπραξίες σε τρία πλανητικά συστήματα. Η αιματοχυσία κρατά 18 μήνες μόλις εμφανιζόμαστε στο προσκήνιο στον ρόλο ενός πιλότου που σκοπεύει να διακριθεί με τις πράξεις του. Αναλαμβάνοντας αρχικά ένα μικρό αστρόπλοιο και περνώντας ένα σωρό tutorials για να μάθουμε καλά τον χειρισμό, συμμετέχουμε στην συνέχεια σε έναν πόλεμο με πολύ απρόβλεπτες συνέπειες.

http://www.youtube.com/watch?v=x-w9XzAbczk

Η στρατολόγηση στην συμμαχία γήινων και Vasudans μας τοποθετεί στα έγκατα ενός διαστημικού σταθμού που παίζει τον ρόλο ενός εντυπωσιακού κέντρου ελέγχου για τις επερχόμενες επιχειρήσεις. Αισθανόμαστε άνετα σε αυτή την οθόνη χαζεύοντας κόσμο να κινείται στις δουλειές του και σχηματίζοντας μέσα μας την ψευδαίσθηση ότι βρισκόμαστε όντως σε τοποθεσία εκτός της γήινης σφαίρας. Εξετάζουμε τα διαθέσιμα αστροσκάφη και τα οπλικά συστήματα, ρυθμίζουμε τις παραμέτρους του game και μπαίνουμε στο single player campaign για να κόψουμε... πισινούς.

Η αφήγηση είναι χωρισμένη σε τρία ξεχωριστά τμήματα. Το πρώτο και το πιο τυπικό είναι τα κείμενα – ενημερώσεις του αρχηγείου μας και των ανώτερων αξιωματικών. Με λόγια και επιχειρησιακούς χάρτες μας κατατοπίζουν για τους επόμενους στόχους. Τα cinematics ακολουθούν προσφέροντας μια σπάνια όσο και υπέροχη παρέκκλιση από την ρουτίνα μας σαν πιλότοι του διαστήματος. Οι κινούμενες εικόνες τους χαρίζουν κινηματογραφική διάσταση στο έπος και το voice acting έρχεται να προκαλέσει έντονα συναισθήματα ενισχύοντας το εντυπωσιακό θέαμα. Το τρίτο μέρος της αφήγησης λαμβάνει χώρα στην διάρκεια των missions.

freespace 2 2

Οι εντολές που έχουμε αφορούν επιθέσεις σε σημαντικούς στόχους, προστασία ευάλωτων και πολύτιμων σκαφών της συμμαχίας και stealth missions όπου δοκιμάζουμε την νέα πολεμική τεχνολογία που μας παρέχεται. Τα missions αποκτούν ζωντάνια με απρόβλεπτα συμβάντα να εκτρέπουν αυθαίρετα την πορεία της επιχείρησης. Αμέσως αμέσως οι αντικειμενικοί μας στόχοι αλλάζουν μαζί με την μορφή της αποστολής. Το τρίτο μέρος της αφήγησης είναι εκείνο που μας τοποθετεί για τα καλά στον ρόλο ενός αστρομαχητή. Οι φωνές των συμμαχητών μας στην ενδοεπικοινωνία, οι μανούβρες φίλων και εχθρών, ο εκκωφαντικός ήχος των λέιζερ και των εκρήξεων μας πείθει ότι βρισκόμαστε στο εξώτερο διάστημα μέσα σε ατσάλινο “κλουβί”.

Σμήνη και γενναίοι πιλότοι ακούστε τις εντολές μας
Το μεγαλύτερο εμπόδιο για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τα Space Simulators (το ίδιο ισχύει και για τα Flight Simulators) είναι η πολυπλοκότητα του χειρισμού. Μόνο αράχνες σε ανθρώπινο μέγεθος θα αισθάνονταν άνετα να πατούν με τα οκτώ τους άκρα τα κουμπιά που απαιτεί η πλοήγηση ενός αεροσκάφους ή ενός διαστημόπλοιου. Το Freespace 2 ξεχειλίζει από δυνατότητες πλοήγησης, μεταμορφώνοντας το πληκτρολόγιο μας σε ένα τερματικό που μοιράζει εντολές προς πάσα κατεύθυνση. Η απομνημόνευση των πλήκτρων είναι απαραίτητη για να επιβιώσουμε στις πιο ζόρικες συγκρούσεις, εκεί όπου μια λανθασμένη διαταγή μας ή μια μανούβρα εκτελεσμένη ένα δευτερόλεπτο αργότερα από την στιγμή που έπρεπε, οδηγεί στην ήττα.

freespace 2 3

Δεν είναι τυχαίο το ότι βαφτίσαμε τον πιλότο μας Maverick, δανειζόμενοι το όνομα του Tom Cruise από το Top Gun. Η αίσθηση του ότι είμαστε ένας άσσος των αιθέρων, αλλά σε διαστημικό περιβάλλον, είναι συγκλονιστική. Το Freespace 2 δεν είναι ένα Shoot ‘Em Up όπου σκοτώνουμε εκατομμύρια εχθρούς με ένα υπερσκάφος. Είναι ένας εξομοιωτής διαστημικού πολέμου στον οποίο συμμετάσχουμε σαν μέλη ενός τεράστιου στόλου. Στα missions μας συντροφεύουν πάντοτε γενναίοι πιλότοι με διαστημόπλοια ποικίλης δυναμικότητας. Η παρουσία και η επιβίωσή τους είναι απαραίτητη για να φέρουμε εις πέρας την αποστολή μας. Οι διαταγές που τους δίνουμε έχουν κατανεμηθεί στο πλήκτρο C και στα αριθμητικά πλήκτρα, τις αποστηθίζουμε και τις εκτελούμε μηχανικά στην μάχη. Μπαίνουμε στο πετσί του ρόλου ενός διοικητή σμήνους, διατάζοντας τους πιλότους μας να επιτίθενται σε στόχους, να προστατεύουν τις ναυαρχίδες και τα μεταγωγικά, να μας περιστοιχίζουν όταν οι εχθροί πυκνώνουν τριγύρω.

Η αναδιανομή της ενέργειας μεταξύ των οπλικών συστημάτων, των μηχανών και της ενεργειακής ασπίδας μας έχει τοποθετηθεί στην άλλη πλευρά του πληκτρολογίου και γίνεται πανεύκολα. Αυξομειώνοντας τους δείκτες, επιταχύνουμε όταν ο στόχος απέχει, μεταφέρουμε την ενέργεια στα όπλα ενόσω έχουμε εμπλακεί σε μονομαχία μέχρι θανάτου και προσέχουμε την ασπίδα μας πατώντας τα cursor keys και αναδιανέμοντας την ενέργεια της. Ο μεγαλύτερος αριθμός πλήκτρων είναι κατοχυρωμένος στα συστήματα στόχευσης. Το οπλοστάσιο μας δεν διαθέτει αρκετή δύναμη πυρός για να διαλύσει τα μεγαλύτερα διαστημόπλοια. Ακόμα και να διέθετε, η ακρίβεια στην στόχευση είναι απαραίτητη για να μην μεταβληθεί το αστροσκάφος μας σε συντρίμμια.

freespace 2 4

Σε κάθε μας εξόρμηση στο διάστημα, ο θάνατος περιβάλλει εμάς και τους συμμάχους. Τα βομβαρδιστικά και τα καταδιωκτικά του εχθρού είναι εύκολοι στόχοι και μπορούμε να αφήσουμε το αυτόματο σύστημα στόχευσης να τα αναλάβει. Η ύπαρξη της αυτόματης προσαρμογής της ταχύτητάς μας με τον στόχο είναι ένας ακόμα πολύ ευχάριστος αυτοματισμός. Οι δυσκολίες αρχίζουν όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με θωρηκτά ή όποτε καλούμαστε να υπερασπιστούμε ευάλωτα αστρόπλοια από τις εχθρικές βόμβες. Τα θωρηκτά αποτελούνται από ένα σωρό βοηθητικά συστήματα και πυροβολαρχίες που πρέπει να εξουδετερώσουμε σταδιακά. Συγκεκριμένα πλήκτρα στοχεύουν κυκλικά τα ευαίσθητα σημεία ενός τιτάνιου σκάφους, διευκολύνοντας το έργο μας.

Η αποτύπωση του γαλαξιακού πολέμου είναι τόσο ρεαλιστική ώστε μας φανταζόμαστε ήδη να περνάμε με άριστα σε πιθανές εξετάσεις διαστημικού πιλότου.

Επικές εμπειρίες μας περιμένουν αξιοποιώντας την χειροκίνητη στόχευση. Ένα σμήνος εχθρικών βομβαρδιστικών εφορμούσε προς ένα ευάλωτο μεταγωγικό μας. Τρέξαμε σαν δαίμονες του διαστήματος πάνω τους με τα λέιζερ και τους πυραύλους να φεύγουν βροχή. Τσακίσαμε ένα, δύο και τρία σκάφη του σμήνους αλλά το τέταρτο πρόλαβε να εξαπολύσει την βόμβα του. Συγκλονιστήκαμε βλέποντάς την να φεύγει την στιγμή ακριβώς που το κάναμε κομμάτια και να κατευθύνεται προς το κατάστρωμα του μεταγωγικού. Πατήσαμε το πλήκτρο της στόχευσης βομβών αλλόφρονες, την σκοπεύσαμε, στρέψαμε το διαστημόπλοιο μας προς το μέρος της και αρχίσαμε να την κυνηγούμε. Μερικά δευτερόλεπτα πριν την πρόσκρουση, τα λέιζερ μας την συνέτριψαν, σώζοντας το μεταγωγικό από την συντριβή.

Σε άλλη περίπτωση, καλούμαστε να σταματήσουμε ένα θωρηκτό του εχθρού με το συμβολικό όνομα Sathanas. Το μεγαθήριο του διαστήματος μοιάζει με τεράστιο έντομο που εξαπολύει τον όλεθρο από τα beam weapons τα οποία βρίσκονται στις απολήξεις του. Ένα μόνο χτύπημα από τις ακτίνες του αρκεί για να μας μετατρέψει σε διαστημικό σκουπίδι. Αδιαφορώντας για τα εχθρικά καταδιωκτικά που το περιβάλλουν, αναπτύσσουμε μάξιμουμ ταχύτητα και τρέχουμε κατά πάνω του. Πλησιάζοντας στοχεύουμε ένα προς ένα τα όπλα του και ανοίγουμε πυρ με ότι διαθέτουμε. Το σκηνικό είναι μεγαλειώδες. Σαν μύγα μπροστά σε γίγαντα, το διαστημόπλοιο μας πετάει γύρω από το θωρηκτό, αδειάζει τους πυραύλους στα όπλα, σταματά, συστρέφεται εδώ και εκεί, περνά επικίνδυνα κοντά από το πελώριο σκαρί χωρίς να συγκρούεται.

freespace 2 5

Οι ουράνιοι οφθαλμοί μας διακρίνουν τα πάντα
Μαζί με το χειρισμό, το Heads Up Display είναι ότι καλύτερο έχουμε συναντήσει σε Space Simulator. Όλες οι χρήσιμες πληροφορίες βρίσκονται σκορπισμένες την οθόνη προς άμεση επεξεργασία από τα δραστήρια μάτια μας. Βλέπουμε τα συστήματα του σκάφους και τα ενεργειακά τους επίπεδα, τον αριθμό των βλημάτων, το ραντάρ για να εντοπίζουμε τους στόχους μας και την απόσταση από αυτούς. Η κατάσταση του σμήνους που διοικούμε και των εχθρών που στοχεύουμε μας βοηθά να λαμβάνουμε αστραπιαίες αποφάσεις μέσα στην κάψα της μάχης, αποφάσεις που σώζουν ζωές ή τις οδηγούν στον θάνατο. Η στόχευση είναι αρκετά εύκολη και η ικανοποίηση μας τεράστια όταν το τρίγωνο στόχαστρο των πυραύλων μας κλειδώνει στο εχθρικό σκάφος, πατούμε το fire και βλέπουμε τα βλήματα να φεύγουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς τον καταδικασμένο εχθρό. Τα παραπάνω συνθέτουν μια ρεαλιστική ατμόσφαιρα που μας βοηθά να βυθιστούμε απόλυτα στο εξωγήινο περιβάλλον. Ένα καλό joystick, μια τεράστια οθόνη, καλά ηχεία και ένας σκοτεινός χώρος θα έφταναν την εμπειρία στα επίπεδα του Virtual Reality.

Η ονοματοδοσία ανθρώπων, διαστημοπλοίων και πολεμοφοδίων μας ικανοποίησε πολύ. Θεμελιωμένη σε θρησκευτικά και μυθολογικά αρχέτυπα, βαφτίζει τα πάντα με γνώριμα ονόματα. Κίρκη, Κύκλωπας, Προμηθέας, Ήλιος, Ερινύες κ.ο.κ. είναι ένας συγκινητικός φόρος τιμής στην αρχαιοελληνική κουλτούρα. Σατανάδες, Λεβιάθαν και ένας σκασμός από αγγελικά και δαιμονικά ονόματα τιμούν την εβραιοχριστιανική παράδοση.

freespace 2 6

Ο αιφνιδιασμός είναι το σημαντικότερο όπλο του Freespace 2 για να μας μείνει αξέχαστο. Ολοκληρώνοντας τα περισσότερα missions οδηγούμαστε σε οθόνες επί οθονών με κείμενο και voice acting να μας ενημερώνουν για τις συνέπειες των πράξεών μας αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι. Σε μερικά missions, η “παράδοση” θρυμματίζεται αιφνιδιαστικά με την εμφάνιση εντυπωσιακών cinematics. Οι φωνές που ακούμε εκεί ηχούν γνώριμες στα προπονημένα από δεκάδες χιλιάδες ταινίες αυτιά μας. Αναζητώντας την προέλευσή τους ανακαλύπτουμε ότι ανήκουν σε χολιγουντιανούς ηθοποιούς που έγραψαν ιστορία σε cult ταινίες και ρόλους. Η βασανισμένη φωνή του Admiral Bosch στους θλιβερούς μονολόγους του ανήκει στον Ronny Cox ο οποίος υποδύθηκε τον εγκληματικό εγκέφαλο που αντιμετώπισε ο Robocop στην πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση.

Το πρωτοπαλίκαρο του Cox στην ίδια ταινία ήταν ο ηθοποιός Kurtwood Smith, την φωνή του οποίου απολαμβάνουμε στο cinematic που περιγράφει τις αρετές του υπερδιαστημόπλοιου Colossus. Στον ρόλο του ναυάρχου Petrarch που διοικεί τον στόλο μας ακούσαμε με χαρά τον Robert Loggia. Ο βετεράνος ηθοποιός καταχωρήθηκε με χρυσά γράμματα στην ψυχή μας παίζοντας το αφεντικό του “Scarface” Al Pacino στην καλύτερη ίσως crime movie όλων των εποχών. Τα ηχηρά ονόματα του voice acting, πλαισιωμένα από άγνωστους αλλά εξαιρετικά ταλαντούχους voice actors ολοκληρώνουν την εικόνα του διαστημικού έπους. Οι μουσικές επιλογές στο soundtrack δεν μπορούσαν παρά να είναι πομπώδεις και μιλιταριστικές, ένας διαρκής ύμνος στα πολεμικά ανδραγαθήματα που καλούμαστε να εκτελέσουμε.

freespace 2 7
Η σύγκρουση μεταξύ γήινων – Vasudans και Shivans – επαναστατών κρύβει την πραγματική σύγκρουση, την αναμέτρηση μας με το A.I. Οι δυνάμεις που διοικούμε ανταποκρίνονται γρήγορα και με αυξημένη επιτυχία στις εντολές μας. Τα σμήνη επιτίθενται στους στόχους που τους δείχνουμε, προστατεύουν τα θωρηκτά και τα μεταγωγικά από τους βομβαρδισμούς, δρουν και μόνοι τους προς το συμφέρον του στόλου χωρίς να τους διατάξουμε. Τα μεγάλα μας διαστημόπλοια αδειάζουν αδιάκοπα τα όπλα τους στους αντιπάλους που τα απειλούν και συγκρούονται μέχρι τελικής πτώσεως με τα εχθρικά θωρηκτά.

Οι εχθροί επιδεικνύουν ανάλογο επίπεδο ευφυίας. Έχει τύχει να μας αγνοήσουν τα βομβαρδιστικά τους τρέχοντας προς τα αφύλακτα αστρόπλοια μας, να μας κυνηγήσουν αν αποτελέσουμε κίνδυνο για τα θωρηκτά τους. Τα τεράστια διαστημόπλοια που κουμαντάρουν δεν χαρίζουν κάστανα σε όποιον τα πλησιάζει και ξέρουν να ελίσσονται όπως και τα μικρότερα αδελφάκια τους, προσπαθώντας να μην δίνουν στόχο. Είναι φανερό ότι το A.I. στο Freespace 2 διαθέτει ειδικό βάρος και ενισχύει την εμπλοκή μας στο περιβάλλον του game.

Πυροβολώντας όσο περισσότερους εξωγήινους και θρασύτατους γήινους μπορούμε, προσευχόμαστε να αργήσει πολύ να τελειώσει ο γαλαξιακός μας πόλεμος. Είναι η δεύτερη φορά στην πολύχρονη καριέρα μας που αισθανόμαστε το γνώριμο “ένα γύρο ακόμα” σε Space Simulator, η πρώτη ήταν στο Star Wars: X-Wing vs. TIE Fighter. Παίζοντας το Freespace 2 αδιαφορούμε για οτιδήποτε συμβαίνει έξω από την περιφέρεια του μόνιτορ επί 19 τουλάχιστον ώρες. Η διάρκεια μπορεί να μην είναι τεράστια όπως θα θέλαμε όμως, επειδή δεν σηκώνουμε κεφάλι σε όλη την διάρκειά του, ικανοποίησε σε μεγάλο βαθμό τις gaming ανάγκες μας.

http://www.youtube.com/watch?v=rsvQ3FVZTmQ

Πάμε κόντρα σε όλο τον κόσμο
Ο τερματισμός του single player campaign είναι η αφετηρία του multiplayer mode. Για να αποκτήσουμε πρόσβαση στους main servers της Parallax Online πρέπει να πάμε να εγγραφούμε, μια διαδικασία βαρετή και χρονοβόρα που θα έπρεπε να αποφεύγεται. Σχηματίζοντας το δικό μας παιχνίδι διαπιστώνουμε ότι η συνάντηση μας στο διαστρικό πεδίο της μάχης μπορεί να γίνει με 11 παίκτες. Χωριζόμενοι σε σμήνη της μισής ντουζίνας, ξεχυνόμαστε στην διαστημική μαυρίλα και αρχίζουμε τις αστρομαχίες. Το Squad War mode δίνει πρόσθετη αξία στις μονομαχίες μας, επιτρέποντας την κατάληψη αστρικών συστημάτων από το εχθρικό σμήνος και ανακατάληψη τους από εμάς. Συμμετέχοντας στην εν λόγω διελκυστίνδα βιώνουμε την εμπειρία ενός σταθερού online κόσμου που τον διαμορφώνουμε με τις πράξεις μας, νιώθουμε σαν να συμμετάσχουμε σε MMO.

Η γενική ιδέα του Freespace 2 είναι φυσικά η κλίμακα των διαστημικών μας επιχειρήσεων. Η απαιτούμενη επικότητα υπηρετείται έξοχα από τα φανταστικά γραφικά τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν γιγαντιαία διαστημόπλοια, αμέτρητα λέιζερ και ρουκέτες να σφυρίζουν δεξιά και αριστερά, εντυπωσιακές εκρήξεις και ειδικά εφέ που κόβουν την ανάσα με τον ρεαλισμό τους. Δεν συνηθίζουμε να εγκαταλείπουμε τα missions στα games που παίζουμε και όμως, σε μια περίπτωση του campaign του Freespace 2, το πράξαμε.

freespace 2 8

Το game μας δίνει την δυνατότητα να παραλείψουμε οποιοδήποτε mission αφού αποτύχουμε σε αυτό πέντε φορές. Οι developers δεν επιθυμούν να γίνει ποτέ η διαμονή μας αβάσταχτη στο ψηφιακό τους σύμπαν. Σε ένα από τα missions των μυστικών επιχειρήσεων που αποδεχτήκαμε όμως, συνέβη το αδιανόητο. Το διαστημόπλοιο μας ξεβράστηκε σε ένα νεφέλωμα μαστιζόμενο από ηλεκτρομαγνητικές καταιγίδες. Το ραντάρ του σκάφους που είναι απολύτως απαραίτητο για την πλοήγηση στο αχανές διάστημα αχρηστεύτηκε. Περιπλανηθήκαμε στα τυφλά, δεν μπορούσαμε με τίποτα να βρούμε τα σημάδια που θα μας έβγαζαν από το νεφέλωμα και τα παρατήσαμε. Τόσο πετυχημένο ήταν το εφέ της ηλεκτρομαγνητικής καταιγίδας και ο σχεδιασμός του ομιχλώδους νεφελώματος. Επιδοκιμάζουμε την σταθερότητα του frame rate που δεν κλονίζεται ακόμη και όταν είμαστε μπλεγμένοι σε αστρομαχία που θα ταίριαζε άνετα στην τελική μάχη ενός Star Wars.

Με το βλέμμα στραμμένο στο αχανές σύμπαν
Η μεγαλύτερη απόδειξη της απαράμιλλης ποιότητας του Freespace 2 είναι η ολοζώντανη gaming community που δημιουργήθηκε γοργά, αμέσως μετά την κυκλοφορία του. Δεν αναφερόμαστε μόνο στους εκατοντάδες παίκτες που συνεχίζουν καθημερινά να τεστάρουν τις ικανότητες τους στα multiplayer modes του. Σκεφτόμαστε και τους ερασιτέχνες αλλά ταλαντούχους προγραμματιστές που άρπαξαν τον κώδικά του μετά την δημοσιοποίηση του το 2002 και συνεχίζουν να τον τροποποιούν, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις και κατασκευάζοντας νέα σύμπαντα για τους λάτρεις του τίτλου. Η εμπορική του αποτυχία είναι αντιστρόφως ανάλογη του φανταστικού του gameplay. Το Freespace 2 είναι ένας ύμνος προς τα διαστημικά όνειρα της ανθρωπότητας και στέκεται περήφανα στο πλευρό των καλύτερων Space Simulators από καταβολής gaming.

Θετικά:
- Φανταστική απεικόνιση του διαστημικού περιβάλλοντος δίχως τεχνικά προβλήματα
- Ποικιλία μοντέλων διαστημοπλοίων και οπλικών συστημάτων
- Πολλά και ουσιαστικά missions
- Τέλειο User Interface και HUD
- Συναρπαστική διαστημική ιστορία
- Άφθονη και εθιστική δράση
- Δυνατό multiplayer
- Cult κινηματογραφικά ονόματα στο voice acting

Αρνητικά:
- Βαρετή διαδικασία εγγραφής στο multiplayer

Η απόσταση που το χωρίζει από την τελειότητα είναι μηδαμινή.

Γιάννης Μοσχονάς

Γιάννης Μοσχονάς replied to the topic 'Freespace 2' in the forum. 3 weeks ago

699797-freespace2_004.jpg
Η μεγαλύτερη απόδειξη της απαράμιλλης ποιότητας του Freespace 2 είναι η ολοζώντανη gaming community που δημιουργήθηκε γοργά, αμέσως μετά την κυκλοφορία του. Δεν αναφερόμαστε μόνο στους εκατοντάδες παίκτες που συνεχίζουν καθημερινά να τεστάρουν τις ικανότητες τους στα multiplayer modes του. Σκεφτόμαστε και τους ερασιτέχνες αλλά ταλαντούχους προγραμματιστές που άρπαξαν τον κώδικά του μετά την δημοσιοποίηση του το 2002 και συνεχίζουν να τον τροποποιούν, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις και κατασκευάζοντας νέα σύμπαντα για τους λάτρεις του τίτλου.

Η εμπορική του αποτυχία είναι αντιστρόφως ανάλογη του φανταστικού του gameplay. Το Freespace 2 είναι ένας ύμνος προς τα διαστημικά όνειρα της ανθρωπότητας και στέκεται περήφανα στο πλευρό των καλύτερων Space Simulators από καταβολής gaming. Δείτε το gameplay βίντεο που σας ετοιμάσαμε για να πωρωθείτε:
[video]

Read More...

Notification