Επιλογή ψύξης επεξεργαστή

Hot
Γιώργος
Επιλογή ψύξης επεξεργαστή

Επιλογή ψύξης επεξεργαστή

Στον αέρα η στο νερό; 

Όσοι επιθυμούν να έχουν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες στους επεξεργαστές τους , ο μονόδρομος είναι η επιλογή ενός aftermarket cooler. Οι ψύκτρες που συνοδεύονται με το κουτί του επεξεργαστή συνήθως δεν επαρκούν καθώς είναι θορυβώδεις ενώ προσφέρουν σχετικά χαμηλή απόδοση. Φυσικά, δεν είναι απαραίτητη η τοποθέτηση aftermarket ψύκτρας σε όλους τους επεξεργαστές, καθώς οι πιο «μικροί» και αδύναμοι τείνουν να είναι πιο δροσεροί διότι καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα και έχουν λιγότερους φυσικούς και μη πυρήνες. Στις περιπτώσεις όμως που θέλουμε να παίξουμε με τα ρολόγια του επεξεργαστή μας, καλό είναι να αποφεύγονται οι «μαμά» ψύκτρες ή οι φθηνές υλοποιήσεις.

Ένα θέμα που απασχολεί το μεγαλύτερο καταναλωτικό κοινό, είναι η επιλογή ανάμεσα σε αερόψυξη ή υδρόψυξη και δικαίως αφού η κάθε πλευρά έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της. Από την συζήτηση θα αφαιρέσω τις custom υδροψύξεις διότι το κόστος είναι υψηλό, η διαδικασία δύσκολη και το ρίσκο μεγάλο εφόσον δεν υπάρχει εμπειρία στον τομέα.

Αφενός στις AIO (All-in-One) υδροψύξεις υπάρχει ο κίνδυνος διαρροής αφετέρου οι αεροψύξεις είναι συνήθως μεγάλου μεγέθους αλλά χαρακτηρίζονται για την αξιοπιστία τους και την αντοχή τους στον χρόνο. Η επιλογή είναι καθαρά δική σας και θα πρέπει να καθοριστεί από το εκάστοτε hardware του συστήματος σας. Βασικοί παράγοντες είναι ο επεξεργαστής, η μητρική, το μέγεθος του κουτιού αλλά και το ύψος των RAM. Αν για παράδειγμα έχετε μνήμες RAM υψηλού προφίλ, τότε το heatsink της αερόψυξης, ανάλογα με το μέγεθος της, θα ακουμπάει σε αυτές.

Μια αερόψυξη ουσιαστικά είναι ένα μεγάλο μεταλλικό heatsink που με την βοήθεια ανεμιστήρων απομακρύνει την θερμότητα από τον επεξεργαστή. Συνήθως, όσο μεγαλύτερο είναι τόσο το καλύτερο. Όπως προαναφέρθηκε, οι αεροψύξεις χαρακτηρίζονται από την αντοχή στον χρόνο και αυτό οφείλεται στην απουσία μηχανικών μερών. Τα μόνα μηχανικά μέρη είναι οι ανεμιστήρες οι οποίοι είναι αφαιρούμενοι, αναλώσιμοι και οικονομικοί εφόσον χρειαστεί να αλλαχθούν.

Από την άλλη, οι κλειστού τύπου AIO λειτουργούν διαφορετικά, παρόμοια με το ψυγείο ενός αυτοκινήτου. Ο επεξεργαστής παράγει θερμότητα από το ρεύμα η οποία διοχετεύεται από την αντλία στους σωλήνες με το υγρό και από εκεί στο ψυγείο. Έπειτα οι ανεμιστήρες διώχνουν την θερμότητα από τα μεταλλικά πτερύγια. Το υγρό επιστρέφει στην θερμή περιοχή λόγω της κυκλοφορίας της αντλίας και επαναλαμβάνεται η ίδια διαδικασία. Όσο μεγαλύτερο είναι το ψυγείο, τόση περισσότερη θερμότητα μεταφέρεται σε αυτό. Φυσικά τα μεγαλύτερα ψυγεία απαιτούν περισσότερους ανεμιστήρες και συνεπώς μεγαλύτερο χώρο.

Τα προϊόντα στην συγκεκριμένη κατηγορία είναι σίγουρα πολλά, ας δούμε όμως μερικά από αυτά τα οποία έχουν ξεχωρίσει από τους καταναλωτές αλλά και τους ειδικούς και καλύπτουν ένα εύρος επιλογών.

Coolermaster Hyper 212 Evo

hyper212

Αναμφίβολα μία από τις καλύτερες μικρές αεροψύξεις χαρακτηρίζεται η Coolermaster Hyper 212 Evo. Το μικρό μέγεθος της την καθιστά συμβατή με πολλά budget cases, ωστόσο προβείτε σε μετρήσεις πριν την αγορά της. Η Hyper 212 διατηρεί τα επίπεδα θερμοκρασίας αλλά και θορύβου χαμηλά για το κόστος της. Σίγουρα δεν θα αφήσει στόματα ανοιχτά, ειδικά για υψηλό overclock, αλλά για τα 38 ευρώ που ζητάει δεν θα σας απογοητεύσει και θα ανταπεξέλθει ακόμη και σε πιο ακριβούς και θερμούς επεξεργαστές. Δώστε λίγο προσοχή μόνο στην εγκατάσταση της διότι δεν είναι και ιδιαίτερα εύκολη.

CoolerMaster Seidon 120V Ver.2

cmseidon

Η CoolerMaster Seidon είναι μια μικρή AIO υδρόψυξη και προορίζεται για εκείνους τους οποίους το case τους δεν έχει τις κατάλληλες προδιαγραφές και τον χώρο για την τοποθέτηση μίας αερόψυξης. Η ψύξη που προσφέρει κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα ωστόσο το ψυγείο της – όπως και σε κάθε υδρόψυξη άλλωστε- χρειάζεται καλή ροή αέρα προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη απόδοση. Το radiator εφοδιάζεται με έναν ανεμιστήρα των 120mm ο οποίος στις υψηλές στροφές είναι θορυβώδης. Η Seidon θα απαιτήσει από το πορτοφόλι σας 55 ευρώ, ποσό σχετικά χαμηλό για μία AIO ψύξη.

Noctua NH-D15

nhd15

Μία από τις πιο αποτελεσματικές αεροψύξης της αγοράς είναι η Noctua NH-D15. Ο Κολλοσός της Αυστριακής εταιρίας «βάζει κάτω» ακόμη και πολύ ακριβότερες AIO θυσιάζοντας ωστόσο το μέγεθος της. Αν το σύστημα σας χωράει την NH-D15, τότε δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε καθώς εγγυημένα θα κρατήσει τις θερμοκρασίες πολύ χαμηλά ακόμη και τις πιο ζεστές μέρες του χρόνου. Στα θετικά επίσης συγκαταλέγονται οι δύο ανεμιστήρες των 140mm που περιλαμβάνονται στο πακέτο, η εξαετής εγγύηση αλλά και η πανεύκολη τοποθέτηση της. Φυσικά το μεγαλύτερο αρνητικό είναι το πραγματικά τεράστιο μέγεθος της που μπορεί να σταθεί εμπόδιο στους περισσότερους καταναλωτές. Κόστος περίπου 90 ευρώ.

CoolerMaster Nepton 240M

cmnepton240

Παραλείποντας τους πλαστικούς σωλήνες και την κακοσχεδιασμένη οπτικά αντλία, η CoolerMaster Nepton είναι μία από τις πιο φθηνές και ταυτόχρονα αποτελεσματικές AIO. Η αντλία της είναι αθόρυβη όπως και οι ανεμιστήρες στις χαμηλές στροφές. Οι θερμοκρασίες παραμένουν χαμηλές ακόμη και στους πιο πεινασμένους επεξεργαστές. Η Nepton φέρει ψυγείο των 240mm του οποίου το μέγεθος είναι λογικό για την απόδοση της ψύκτρας, οπότε και εδώ καλό είναι να προβείτε στις ανάλογες μετρήσεις. Η εγκατάσταση της δεν είναι ότι πιο εύκολο για αρχάριους και το κόστος της διαμορφώνεται περίπου στα 120 ευρώ.

Η επιλογή σας πρέπει να βασίζεται καθαρά στην χρήση αλλά και τον επεξεργαστή. Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε πολλά χρήματα στην αγορά μίας ψύκτρας η οποία στο τέλος της ημέρας θα σας είναι άχρηστη.

Δείτε τα προηγούμενα άρθρα της στήλης tech. Για αναβαθμίσεις η αγορά νέου PC, συζητήστε μαζί μας στο αντίστοιχο forum topic

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 ashbringer (Level 25) 12/01/2017 16:06
Ένα πολύ αναλυτικό άρθρο για την σωστή ψύξη κάθε υπολογιστή αλλά και για την σωστή επιλογή κατάλληλης ψύξης κάθε φορά.Μεγάλο ρόλο παίζει και η χρήση που κάνει ο καθένας μας στον υπολογιστή του.
#2 Asxetoss (Level 19) 12/01/2017 21:05
Το προηγούμενο καλοκαίρι είχα στο πρόγραμμα να αλλάξω επεξεργαστή κάτι που δεν έγινε τελικά και έμεινα με την μαμά ψυχτρα του επεξεργαστή, στο πρόγραμμα ήταν να αγοραστεί η αερόψυξη της coolermaster hyper 212 x. Τώρα που διάβασα το άρθρο και πρότεινες την 212 evo ,έχουμε καποια ιδιαίτερη διαφορα στις 2 αυτές ψυχτρες?
#3 Miatakias (Level 16) 14/01/2017 20:24
Ημουνα μεταξυ Coolermaster seidon 120v και εναν Evo 212 και πηρα τελικα τον αερα για εναν AMD phenom x6 3,2ghz που ειχα ηψηλες θερμοκρασιες με την παλια μου ψυκτρα (66c στους 67c κρασαρε με BSOD καλοκαιρια σε gaming) και ειδα διαφορα -15 / -20 βαθμους και ποτε πανω απο 52c στο πιο απαιτητικο παιχνιδι για επεξεργαστη που εχω (GTA V) ..Πολυ ικανοποιημενος δηλαδη , δεν ξερω αν θα ειχα πιο χαμηλες θερμοκρασιες με τον seidon 120 αλλα στην περιπτωση μου νομιζω οτι ο αερας ηταν αρκετος..
#4 GeorgeTiger (Level 8) 17/01/2017 02:29
Quoting Asxetoss:
Το προηγούμενο καλοκαίρι είχα στο πρόγραμμα να αλλάξω επεξεργαστή κάτι που δεν έγινε τελικά και έμεινα με την μαμά ψυχτρα του επεξεργαστή, στο πρόγραμμα ήταν να αγοραστεί η αερόψυξη της coolermaster hyper 212 x. Τώρα που διάβασα το άρθρο και πρότεινες την 212 evo ,έχουμε καποια ιδιαίτερη διαφορα στις 2 αυτές ψυχτρες?


Πιστεύω πως και όποια και να επιλέξεις, οι διαφορές θα είναι πολύ μικρές. Εγώ θα έπαιρνα αυτή που θα έβρισκα σε καλύτερη τιμή.
Notification