Tips για καλύτερη φόρτιση του smartphone

Hot
Γιώργος
Tips για καλύτερη φόρτιση του smartphone

Tips για καλύτερη φόρτιση του smartphone

Ξεφεύγοντας από τα κατεστημένα των εποχών.

Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν έχει όρεξη να μαθαίνει για το πώς λειτουργούν οι μπαταρίες, μέχρι να αρχίσει τουλάχιστον η συσκευή να αποφορτίζεται ιδιαίτερα γρήγορα. Το μόνο που θέλουμε οι περισσότεροι, είναι το κινητό μας να "κρατήσει" κατά την διάρκεια της ημέρας ενώ θα κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε ώστε αυτό να καταστεί δυνατό. Ξεχνάμε ωστόσο στην πορεία πως οι άτσαλες πράξεις κατά την φόρτιση μπορεί να επηρεάσουν την διάρκεια ζωής της μπαταρίας μας.

Ιδιαίτερα με τα νεότερα smartphones όπου οι μπαταρίες δεν είναι αποσπώμενες, η απώλεια αντοχής της μπαταρίας γίνεται ένα αρκετό περίπλοκο θέμα και για αυτό ευθυνόμαστε συνήθως εμείς. Όλες οι μπαταρίες έχουν κύκλους ζωής με τους περισσότερους κατασκευαστές να δηλώνουν ότι οι τελευταίοι είναι 300-500. Αυτό σημαίνει πως μετά από τον προκαθορισμένο αριθμό φορτίσεων, η μπαταρία δεν θα είναι σε θέση να κρατήσει την ίδια ποσότητα ρεύματος, χάνοντας έτσι με την πάροδο του χρόνου σε απόδοση.

Αποφύγετε την συχνή πλήρη αποφόρτιση-φόρτιση
Ο βασικός κανόνας είναι να κρατήσετε την συσκευή πάνω από το 50% και να την φορτίζετε μερικώς αν υπάρχει αυτή η πιθανότητα. Λίγες φορές μέσα στην ημέρα θα ήταν το ιδανικότερο για την ζωή μίας Li-ion μπαταρίας.

Αποφύγετε να φορτίζετε από 0% σε 100% αλλά και να αποφορτίζετε τελείως το smartphone. Αυτό αναμφίβολα θα συμβεί όταν υπάρχει ανάγκη η δεν έχουμε πρόσβαση σε κάποιο φορτιστή, ωστόσο η συνεχή πλήρη αποφόρτιση θα μικρύνει την διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Συνεπώς, κρατήστε την μπαταρία σας μεταξύ 40% και 80% και αποφύγετε την μείωση κάτω από 20%.

Κάθε μήνα είναι καλό να πραγματοποιείτε μία πλήρη φόρτιση η έναν πλήρη κύκλο φόρτισης από 0-100% καθώς έτσι επαναρυθμίζεται την μπαταρία.

Φόρτιση κατά το βράδυ
Αν και τα smartphones είναι ιδιαίτερα «έξυπνα» για να σταματήσουν την παροχή ρεύματος μόλις φορτίσουν στο 100%, καλό είναι να αποφεύγεται συχνά το φαινόμενο. Ο λόγος είναι πως το κινητό θα κρατήσει την μπαταρία σε ετοιμότητα, παρέχοντας της ρεύμα όταν το χρειαστεί ώστε να μην πέσει καθόλου το ποσοστό της.

Αποφύγετε την θερμότητα
Οι νέες μπαταρίες ιόντων-λιθίου (Li-ion) έχουν ιδιαίτερα κακές σχέσεις με την θερμότητα. Κατά την φόρτιση είναι σημαντικό να αποφεύγεται η έντονη χρήση καθώς μπορεί αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα θερμότητας της μπαταρίας, μειώνοντας την απόδοση της με τον καιρό η και φουσκώνοντας το περίβλημα της. Καλό είναι η θήκη του κινητού να αφαιρείται κατά την φόρτιση διότι παγιδεύεται θερμότητα. Το ίδιο ισχύει και για πολύ κρύο περιβάλλον.

Χρήση οποιουδήποτε φορτιστή
Αν χάσατε η δεν έχετε τον φορτιστή σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιονδήποτε διαθέσιμο φορτιστή για την συσκευή σας αρκεί να έχει το κατάλληλο rating. Πολλοί after-market φορτιστές αναφέρουν στις προδιαγραφές από ποιους κατασκευαστές κινητών έχει εγκριθεί. Αποφύγετε τις φθηνές λύσεις σε φορτιστές διότι την λιγότερη ζημία στην καλύτερη περίπτωση θα την υποστεί η μπαταρία σας.

Αποθήκευση συσκευής
Αν χρειαστεί να αφήσετε για μεγάλο διάστημα το κινητό στο συρτάρι, φροντίστε να μην το αφήσετε πλήρως αποφορτισμένο. Κατά την αγορά του νέου σας smartphone, έχετε σίγουρα παρατηρήσει πως την πρώτη φορά που θα το ανοίξετε, το επίπεδο της μπαταρίας βρίσκεται περίπου 40-55%. Οι συγκεκριμένες Li-ion μπαταρίες πρέπει να αποθηκεύονται με τουλάχιστον 40-50% καθώς κάθε μήνα μπορεί να χάνουν μέχρι και 10% όταν η συσκευή είναι σβηστή. Το ίδιο ισχύει και για τις μπαταρίες των laptop, των καμερών η γενικότερα των μπαταριών που συχνά παραμένουν ανενεργές.

Δείτε τις προηγούμενες στήλες tech. Για συζήτηση, επισκεφθείτε το αντίστοιχο forum topic

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Efane (Level 24) 03/01/2017 11:27
Ωραία tips που δυστυχώς τα αγνοούμε.
#2 +1 Shikabane_Hime7 (Level 29) 03/01/2017 13:43
Πολύ χρήσιμες πληροφορίες, πάντα έχω θέμα με τη φόρτιση και συνήθως το έβαζα βράδυ. Τώρα μερικές φορές παθαίνει κολλήματα ενώ είναι στο 80% πχ, το κάνω restart και μετά είναι 15%πχ. Δε ξέρω τι φταίει.
#3 +2 BoBKiD (Level 15) 03/01/2017 16:03
Μερικά tips ακόμα:

  • Απενεργοποιήστε τα δεδομένα του κινητού (wifi/gsm/bluet ooth) όταν δεν τα χρησιμοποιείτε. Να θυμάστε ότι η συσκευή ανιχνεύει ασταμάτητα τόσο τα δίκτυα κινητής, όσο και τα δίκτυα wifi, πράγμα που καταναλώνει ΠΟΛΥ ρεύμα.
  • Απενεργοποιήστε τα push notifications σε όσες εφαρμογές δεν κρίνετε απαραίτητες, ώστε να μειωθεί η χρήση των δεδομενών (data/wifi), σύμφωνα με το παραπάνω. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόση ενέργεια καταναλώνει το facebook και τα email clients.
  • Η Νο 1 πηγή εξάντλησης της μπαταρίας είναι η οθόνη. Απενεργοποιήστε τον αυτόματο φωτισμό (αν υπάρχει) γιατί ο sensor "τρώει" και αυτός ενέργεια επειδή λειτουργεί ασταμάτητα, και μειώστε την φωτεινότητα χειροκίνητα ανάλογα με τον χώρο που βρίσκεστε.
#4 ashbringer (Level 25) 03/01/2017 20:58
Πολλές και χρήσιμες πληροφορίες για το κινητό και τη φόρτισή του.Πολύ ωραίο άρθρο με λεπτομέρειες που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε.
#5 philippos19 (Level 12) 03/01/2017 23:10
όταν άνοιξα το άθρο πίστευα ότι θα διάβαζα κάτι καινούργιο αλλα είναι τα ίδια με αυτά που ήξερα πριν 2-3 χρονια πριν :/
Notification