Η σημασία των exclusives

Hot
Η σημασία των exclusives

Η σημασία των exclusives

Το Α και το Ω στην επιτυχία μιας κονσόλας.

Οι μάχες ανάμεσα στις κονσόλες και τα PC είναι ένα φαινόμενο που ξεκίνησε χρόνια πριν, συνεχίζεται μέχρι και σήμερα και πιθανότατα δε θα πάψει ποτέ να υφίσταται. Η τωρινή γενιά σίγουρα ανεβάζει τις απαιτήσεις, καθώς η εξέλιξη της τεχνολογίας φέρνει και την αναβάθμιση κάθε πλατφόρμας σε σημείο που κάθε λεπτομέρεια κρίνεται σημαντική για την επιλογή της κατάλληλης πλατφόρμας για ενασχόληση με τα video games. Άποψη μας ωστόσο, είναι πως ο σημαντικότερος παράγοντας που πρέπει να λαμβάνει κανείς υπόψη πριν προχωρήσει στην αγορά κάποιας gaming πλατφόρμας είναι οι exclusive τίτλοι που θα του προσφέρει η εκάστοτε επιλογή.

Το κίνημα των αποκλειστικών τίτλων
Κάθε κονσόλα οφείλει να έχει αποκλειστικούς τίτλους αν θέλει τουλάχιστον να την πάρουμε στα σοβαρά. Στο κάτω κάτω γιατί να αγοράσει κάποιος μια πλατφόρμα η οποία δεν έχει να του προσφέρει κάτι περισσότερο από τις υπόλοιπες, αλλά αντιθέτως προσφέρει ακόμα λιγότερα; Τα exclusives αποτελούν το προφίλ κάθε κονσόλας. Είναι οι τίτλοι που την ξεχωρίζουν από τις άλλες καθώς πρόκειται για games που δε θα συναντήσετε πουθενά αλλού όσο κι αν το επιθυμείτε.

Αν το δούμε από την άλλη, μια κονσόλα που έχει στο ρόστερ της ποικιλία από αποκλειστικούς τίτλους συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες να σημειώσει πωλήσεις αν και εφόσον οι αποκλειστικοί αυτοί τίτλοι είναι αξιόλογοι. Καμιά φορά η ύπαρξη αυθεντικών πρωτότυπων αποκλειστικών τίτλων είναι αρκετή για να επισκιάσει κάθε λειτουργικό χαρακτηριστικό και κάθε όνομα κάποιας μεγάλης εταιρείας. Όσο δυνατή και αν παρουσιαστεί μια κονσόλα, αν δεν διαθέτει τίτλους ικανούς να στηρίξουν, να αξιοποιήσουν και να εξελίξουν τα πλεονεκτήματα της, δύσκολα θα καταφέρει να κερδίσει το ενδιαφέρον του κόσμου. Και μην ξεχνάμε, ότι τον πρώτο λόγο για το αν θα επιτύχει ή όχι μια κονσόλα τον έχει ξεκάθαρα το κοινό.

console wars exclusive 1

Δόξα το Θεό, βρισκόμαστε σε μια εποχή που οι αποκλειστικοί τίτλοι έρχονται ο ένας μετά τον άλλο. Οι μεγάλες εταιρείες όπως Sony, Microsoft και Nintendo έχουν αντιληφθεί τι ζητάει ο κόσμος και προσπαθούν, άλλες περισσότερο άλλες λιγότερο, να ικανοποιήσουν την επιθυμία του με όλο και περισσότερα exclusives. Η Sony συγκεκριμένα ποντάρει ξεκάθαρα το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της στα PlayStation exclusives που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται δυνατότερα από ποτέ και σαρώνουν στα Game of the Year Awards.

Nintendo και Microsoft κινούνται σε πιο ήπια επίπεδα με την Ιαπωνική εταιρεία να συνεχίζει την ανάπτυξη περισσότερων κλασσικών της τίτλων όπως Super Mario και The Legend of Zelda, ενώ η Microsoft από την άλλη έχει πάρει πολύ στα… χαλαρά το θέμα των exclusives και φέρνει πολύ λίγους τίτλους πλέον που κυκλοφορούν αποκλειστικά και μόνο στο Xbox One χωρίς την συνοδεία κυκλοφορίας σε PC. Και τα PC έχουν τους αποκλειστικούς τους τίτλους βεβαίως, ενώ η εφαρμογή του Steam έχει γίνει πιο δημοφιλής από ποτέ και οι εντυπωσιακές προσφορές του έχουν φέρει πολλά PC exclusives στην κορυφή των πωλήσεων. Ωστόσο το μεράκι και η αξιοπιστία κάθε εταιρείας φαίνεται από το πόσο συχνά παράγει αποκλειστικούς τίτλους, που όπως είπαμε δε μπορούν να αντικατασταθούν εύκολα από κανένα τεχνικό χαρακτηριστικό ή feature.

Η Sony δίνει το παράδειγμα
Αν υπάρχει κάποιος που πρέπει να αρχίσει να παραδίδει σεμινάρια αποκλειστικών τίτλων θα ήταν σίγουρα η Sony. Αυτό αποδεικνύεται όχι μόνο από την ποιότητα που διαθέτουν τα exclusives της, αλλά και από την συχνότητα με την οποία τα κυκλοφορεί. Όταν λοιπόν καταφέρνεις να παράγεις ποιοτικούς τίτλους σε σταθερό και συχνό χρονικό διάστημα, με τέτοια απήχηση στο κοινό, σημαίνει πως κάνεις σωστά τη δουλειά σου. Δεν είναι φυσικά όλα τα PlayStation exclusives πολύ καλά, ωστόσο σίγουρα κυκλοφόρησαν παιχνίδια που άφησαν ιστορία και η επιτυχία τους είναι αδιαμφισβήτητη.

Με την αρχή του Crash Bandicoot και τη συνέχεια των God of War, Kingdom Hearts, Ratchet & Clank και άλλων πολλών η Sony κατέφθασε στις πιο πρόσφατες γενιές όπου έφερε τα μεγάλα ονόματα. Uncharted, The Last of Us, Bloodborne και άλλοι τίτλοι βοήθησαν την Sony να δείξει ποιος κάνει κουμάντο στο κομμάτι των exclusives. Και αυτός είναι και ο ουσιαστικότερος λόγος που οι κονσόλες της σημειώνουν περισσότερες πωλήσεις από τις αντίστοιχες των «εχθρών» της. Όταν θέλετε απεγνωσμένα να παίξετε κάποιο από τα παραπάνω και αυτήν την εμπειρία θα σας την προσφέρει μόνο το εκάστοτε PlayStation, θα προχωρήσετε καλώς ή κακώς στην αγορά του.

console wars exclusive 2

Το φαινόμενο αυτό μόνο απαρατήρητο δεν έχει περάσει από την Sony που έχει αντιληφθεί φυσικά την δημοτικότητα των exclusives της και συνεχίζει να παράγει όλο και περισσότερα. Κι όταν ξεμένουν από ιδέες, πετάνε και ένα remaster κάποιου θρυλικού old time classic, σας χτυπάνε στο συναίσθημα και συνεχίζουν να σπάνε τα κοντέρ των πωλήσεων ξανά και ξανά.

Η εταιρεία έχει υποστεί βαθιά κριτική για φαινόμενα όπως η καθιέρωση του PS Plus, ή την ποιότητα των κατασκευών τους, ωστόσο στο θέμα των exclusives καθένας οφείλει να της βγάλει το καπέλο διότι έχει κυκλοφορήσει τίτλους-διαμάντια που δε θα βρείτε σε καμία άλλη πλατφόρμα και αποτελούν διακαείς πόθους των κατόχων Xbox ή PC για παράδειγμα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που αγόρασαν κάποια κονσόλα PlayStation αποκλειστικά και μόνο για να παίξουν ένα παιχνίδι που περίμεναν διακαώς. Εφόσον η Sony έχει καταφέρει να προσφέρει στο κοινό της exclusives που έχουν παραπάνω από υψηλό επίπεδο, δύσκολα θα χάσει την αξιοπιστία της. Δεν πρέπει να δενόμαστε με εταιρείες και ονόματα, παρ’ όλα στο κομμάτι των exclusives η Sony δεν παύει να εντυπωσιάζει και σίγουρα ικανοποιεί με την δουλειά της.

Η έμπειρη Nintendo
Η Ιαπωνική εταιρεία πάντοτε κατείχε ένα σεβαστό κοινό που την υποστήριζε συνεχώς. Η ίδια δεν τους άφησε παραπονεμένους, καθώς σε βάθος χρόνου οι δυνατοί της τίτλοι όπως τα Pokémon εμφανίζονταν σε κάθε νέα κονσόλα της εταιρείας πιο ανανεωμένοι και εξελιγμένοι. Μπορεί τα games της Nintendo να μην έχουν τις επιτυχίες του βεληνεκούς της Sony ωστόσο η εταιρεία πάντοτε έκανε αξιότιμες προσπάθειες να ευχαριστήσει το κοινό της παράγοντας τις καλύτερες φορητές πλατφόρμες με τα ανάλογα exclusives. Κι όμως αν η Nintendo επιθυμούσε να κυριαρχήσει στον τομέα των πωλήσεων, υπάρχουν δύο παράγοντες που εμποδίζουν τις κονσόλες και τους αποκλειστικούς της τίτλους να κάνουν «το μεγάλο μπαμ».

Αρχικά έχουμε την έμφαση που δίνεται στους κλασικούς τίτλους της εταιρείας. Η Nintendo έχει καθαρόαιμα exclusives ωστόσο δεν υπάρχει περίπτωση να δείτε κονσόλα της που να μην φέρνει μαζί της κάποιο Pokémon, κάποιο Super Mario ή κάποιο Zelda. Δεν είναι απαραίτητα κακό αυτό, αρκεί η κάθε συνέχεια των κλασικών franchises της Nintendo είναι ποιοτική, όπως το νέο The Legend of Zelda: Breath of the Wild που μέχρι στιγμής αποτελεί τον κύριο λόγο της όποιας επιτυχίας του Nintendo Switch. Ωστόσο η Nintendo πρέπει να βρει και νέα δυνατά IP για να βάλει στο παιχνίδι καθώς ειδικά σε σχέση με το PS4 απουσιάζουν οι 3rd party τίτλοι που πολύς κόσμος απολαμβάνει.

console wars exclusive 3

Ο δεύτερος παράγοντας και κύριος λόγος που το πρόσφατο Nintendo Switch υστερεί σε σχέση τις άλλες κονσόλες είναι τα τεχνικά του χαρακτηριστικά. Να τονίσουμε πριν μας πάρετε με τις πέτρες πως δεν εννοούμε σε καμία περίπτωση πως το Nintendo Switch δεν είναι ποιοτική κονσόλα ωστόσο λεπτομέρειες όπως για παράδειγμα η έλλειψη ποιότητας σύνδεσης του Switch προβληματίζει πολύ τους αγοραστές. Η απουσία της θύρας Ethernet εξαναγκάζει τους κατόχους του Switch στην χρήση του Wi-fi, ενώ η Nintendo δεν διαθέτει servers για κάθε χώρα και στην περίπτωση μας σαν Ελλάδα αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα με τη σύνδεση στα games της Nintendo. Από κει και πέρα όταν υστερεί σε χαρακτηριστικά όπως ο αποθηκευτικός χώρος, ή και η απουσία της 4K συμβατότητας σίγουρα κακοφαίνεται στα μάτια του κοινού. Συνεπώς παρά την αξιόπιστη προσπάθεια της η Nintendo θα χρειαστεί τόσο exclusives όσο και specs για να αποκτήσει την αίγλη που είχε κάποτε.

Δημιουργεί ερωτήματα η Microsoft
Δεν γνωρίζουμε τι έχει στο μυαλό της η Microsoft, πάντως δεν φαίνεται να παίρνει ιδιαίτερα ζεστά το θέμα των exclusives στο Xbox. Οι αποκλειστική τίτλοι της Αμερικάνικης εταιρείας συνήθως κυκλοφορούν μαζί σε PC και Xbox One αφήνοντας τελείως φτωχή την βιβλιοθήκη των Xbox exclusives. Και εκεί χάνεται το παιχνίδι από την εταιρεία στο θέμα του Xbox. Όταν μια κονσόλα «κουβαλάει» το όνομα της Microsoft είναι αναπόφευκτο το να τραβήξει τα βλέμματα του κόσμου. Αν όμως οι κονσόλες που κυκλοφορεί δεν έχουν και τους ανάλογους τίτλους που θα παρακινήσουν το κοινό της να την αγοράσει τα πράγματα αρχίζουν να δυσκολεύουν.

Αν κάποιος έχει στην κατοχή του ένα καλό PC με χαρακτηριστικά που μπορούν επάξια να καλύψουν την εμπειρία των games, η αγορά του Xbox μοιάζει κάπως ανώφελη. Αν πάλι δεν έχετε στη διάθεση σας ένα καλό PC, τίτλοι του Xbox με racing περιεχόμενο ή ορισμένα shooters του τύπου Gears of War είναι αυτό που ψάχνετε. Επίσης μεγάλο προσόν του τωρινού Xbox One είναι η υπηρεσία EA Access. Δεν γίνεται να αγνοήσει εύκολα κανείς την ευκαιρία του να δοκιμάζει διάφορα games της υπηρεσίας EA Access για το αντίτιμο των μόλις 4 ευρώ τον μήνα. Και σε αντίθεση με το Origin, η υπηρεσία EA Access είναι πιο rewarding αφού δίνει και gamerscore.

console wars exclusive 4

Αδιαμφισβήτητα, το επερχόμενο Xbox One X θα είναι η καλύτερη κονσόλα που έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα από άποψη τεχνικών χαρακτηριστικών. Μα ας μη κοροϊδευόμαστε, με τιμή που ανέρχεται στα 500 ευρώ και με έλλειψη αποκλειστικών τίτλων δύσκολα μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει αυτό το deal ως άξιο. Αν η Microsoft θέλει να κερδίσει το έδαφος που τόσο καιρό χάνει από την Sony, οφείλει άμεσα να αναπτύξει exclusive τίτλους που όχι μόνο θα είναι εξαιρετικοί, αλλά θα κυκλοφορούν αποκλειστικά και μόνο στο Xbox One και όχι στα PC. Δεν νοείται το Xbox να χάνει την μάχη με τη συνεισφορά των ίδιων των Windows. Η αρχή της ανάπτυξης του Xbox One X είναι στα σίγουρα μια καλή προσέγγιση του θέματος καθώς μέχρι να κυκλοφορήσει και κάποιο ενδεχόμενο PS5, η Microsoft έχει χρόνο να πάρει κάποιο προβάδισμα, πράγμα που είναι εφικτό μόνο αν προλάβει να κυκλοφορήσει exclusives που θα ανεβάσει τα ποσοστά τους μέχρι να κάνει την επόμενη της κίνηση η αντίπαλος εταιρεία.

Τα PC είναι πάντα δυνατά
Οι υπολογιστές δεν βλέπουν σε καμία περίπτωση ανταγωνιστικά τις κονσόλες. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των PC και οι ικανότητες τους είναι σαφέστατα ανώτερα από κάθε κονσόλα. Τα PC φαντάζουν μονόδρομος για κατηγορίες όπως shooters ή RPG ενώ η είσοδος των eSports παιχνιδιών ανέβασαν κατά πολύ τις μετοχές τους στον χώρο του gaming. Οπότε ή κάποιος είναι casual PC gamer και δεν τον απασχολούν τα πολυάριθμα console fights, ή συνδυάζει το PC του με την απόκτηση κάποιας κονσόλας. Με βάση τα παραπάνω που είπαμε για το Xbox, αν κάποιος έχει καλό PC, η πιο εύλογη και κατανοητή κίνηση θα ήταν να αγοράσει PS4 ή Nintendo Switch. Αν έχεις καλό PC, τα PS4 και Switch exclusives καλύπτουν άλλα γούστα όπως Action-Adventures, Shooters Action RPG, JRPG, Racing, FPS από τη μία και 3D/2D Platform, Action-Adventures, Turn-Based RPG, Racing από την άλλη.

console wars 5

Το PC gaming δεν πρόκειται να σβήσει ποτέ αντιθέτως βρίσκεται στην ακμή του ακόμα. Υπάρχουν πολλοί τίτλοι που δεν καταφθάνουν στις κονσόλες και αποτελούν κατά κάποιο τρόπο PC exclusives, με εξαιρετική επιτυχία και τεράστιο αριθμό πωλήσεων. Δεν θα βρείτε παιχνίδια όπως το League of Legends ή World of Warcraft στις κονσόλες και την σημερινή εποχή είναι λίγα τα σπίτια στα οποία δεν υπάρχει έστω ένα PC. Η αγορά ενός καλού PC ή κάποια αναβάθμιση στο ήδη υπάρχον PC σας μπορεί να σας δώσει ποιότητα ασύγκριτη με αυτή των κονσολών. Παρ’ όλα αυτά δεν είναι λίγοι οι PC gamers που παραπονιούνται και ζηλεύουν τους exclusive τίτλους του PS4 ή του Nintendo Switch. Η υπηρεσία PlayStation Now είναι ένα μεγάλο βήμα από την Sony καθώς καταφέρνει μέσω αυτού να επεκτείνει την φήμη των exclusives της και στο κοινό που τόσο πολύ ζητούσε αυτήν την ευκαιρία. Ό,τι και να γίνει όμως, τα eSports αναπτύσσονται ραγδαία και το online gaming που προσφέρουν τα PC είναι ασύγκριτο.

Τι προβλέπεται στο μέλλον;
Τίποτα δεν είναι σίγουρο, τίποτα δεν είναι δεδομένο. Τα exclusives αποτελούν το κατ’ εξοχήν αίτιο για να αγοράσει κάποιος μία κονσόλα και οι εταιρείες οφείλουν να το αντιληφθούν. Η Sony δύσκολα θα σταματήσει να παράγει αποκλειστικούς τίτλους καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι των εσόδων της και η λατρεία κόσμου οφείλεται σε αυτούς. Ήδη έχουν ανακοινωθεί συγκλονιστικοί triple A τίτλοι του τύπου The Last of Us: Part II , το νέο God of War, το remake του Shadow of the Colossus και άλλα πολλά.

Το αν Nintendo και Microsoft επιφυλάσσουν κάτι απρόσμενο δεν είναι βέβαιο, καθώς πέρασαν χρόνια και ακόμη να βάλουν μυαλό σε κάποια θέματα. Η Nintendo συνεχίζει να κάνει αξιότιμες προσπάθειες και το The Legend of Zelda: Breath of the Wild μπορεί να αυξήσει τις πωλήσεις του Switch αν λάβει ένα σεβαστό αριθμό βραβείων Game of the Year, ενώ το επερχόμενο Super Mario Odyssey είναι αρκετά υποσχόμενο. Σίγουρα πάντως από άποψη φορητών κονσολών η Nintendo δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και κανέναν. Και φτάνουμε στη Microsoft η οποία φέρνει την πιο ισχυρή κονσόλα, χωρίς να συνοδεύεται από ισχυρά exclusives. Θα δούμε άραγε κάποια αλλαγή; Ποιος πιστεύετε ότι θα κυκλοφορήσει τα καλύτερα exclusives στο μέλλον; Αν κάποιος δεν νοιάζεται για όλα αυτά, είναι σίγουρα τα PC.

Διαβάστε το άρθρο της στήλης Console Wars της προηγούμενης εβδομάδας με θέμα τη σειρά Crash Bandicoot και συζητήστε περισσότερα για τις μόνιμες στήλες του GameWorld.gr στο σχετικό forum topic.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 DimutriKs (Level 16) 11/08/2017 14:39
Ξεκάθαρα τα exclusives είναι όλη η σημασία των κονσολών. Αν δεν υπήρχαν τα exclusives δεν θα υπήρχε το παραμικρό νόημα ύπαρξης τους και για τον καταναλωτή να τις προτιμήσει έναντι του υπολογιστή. Αν υποθέσουμε πως σε ένα παράλληλο σύμπαν δεν υπήρχαν οι αποκλειστικότητ ες, ποιος ο λόγος να αγοράσει κάποιος μια κονσόλα? Για να πληρώνει φόρο για το online? Για να πληρώνει ακριβότερα τα παιχνίδια του? Για να περιοριστεί σε μια κατά πολύ μικρότερη γκάμα παιχνιδιών? Για να παρακαλάει την εκάστοτε εταιρεία να μην κυκλοφορεί νέες κονσόλες κάθε 2 χρόνια? Εντάξει έχουν και κάποια προτερήματα όπως η φορητότητα (κυρίως η νιτέντο) αν και εκεί υπάρχουν τα android. Εγώ έχω πάρει το ps4 μόνο για τις αποκλειστικότητ ες, έχω αγοράσει μόνο αποκλειστικούς τίτλους με εξαίρεση έναν (crash) και δεν το έχω μετανιώσει ως προς αυτό. Για third party τίτλους, online, modding, emulation, ποικιλία, επιλογές και χρηστικότητα μόνο pc
#2 ashbringer (Level 25) 12/08/2017 09:43
To μεγαλύτερο παράδειγμα εδώ είναι η διαφορά μεταξύ Sony και Microsoft.Η πρώτη δίνει περισσότερη βάση στα exclusives και η δεύτερη δίνει περισσότερη βάση στις επιδόσεις.Μέχρι στιγμής η Sony σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία κερδίζει με διαφορά σε πωλήσεις κονσολών αλλά και games λόγω των exclusives.
#3 the_prophet1987 (Level 22) 12/08/2017 11:11
Ως γνήσιος Pc gamer έχω να πω οτι είναι συγκεκριμένα τα είδη που πουλάνε στα Pc και γι αυτό έχουν παραμείνει exclusives όπως τα RTS και τα MMO και κάποιοι εξομοιωτές(κυρί ως της Bohemia που δεν τους ενδιαφέρουν τα μεγάλα κέρδη).Μέχρι πρόσφατα ήταν και τα Moba και Competitive FPS όπως το CS και οι κλώνοι του Team Fortress(Overwa tch κλπ.) που έχουν έρθει πλέον σε κονσόλες.Όπως και σχεδόν κάθε indie game του steam κυκλοφορεί και σε κονσόλες.Όλο και λιγοστεύουν τα Pc exclusives,τα περισσότερα multiplatform games είναι console ports και δεν αξίζει να τα αγοράσει κανείς στο Pc εκτός κι αν δεν έχει κονσόλα.Και έχεις και τον Almighty GabeN αραχτό να πίνει τη φραπεδιά του και να εισπράτει τα κέρατα του απο το steam.Αντί να γίνει Publisher σε άλλες εταιρίες(αφού το δήλωσε οτι η Valve δεν ασχολήται με το developing) και να βοηθήσει στο να φτιάξουν ιδιαίτερα Pc AAA exclusives όπως τις παλιές καλές εποχές κι όχι άλλα Moba,MMO κλπ. δλδ αυτά που πουλάνε.Κατα τα άλλα το Pc master race δεν πεθαίνει αλλά ακμάζει.Ναι αν το μελλον του Pc gaming είναι μόνο τα competitive games για μένα έχει πεθάνει ήδη και το κρατάνε στη ζωή με σωληνάκια! :-?

Μετά τη "μεγάλη" αυτή παρένθεση για το Pc gaming πίσω στο θέμα μας.Ναι συμφωνώ πως τα Exclusives παίζουν τεράστιο ρόλο στην αγορά κονσόλας η Pc.Και στη τελική επιλέγεις τα παιχνίδια που είναι πιο κοντά στα γούστα σου,αυτά που σου κάνουν κλίκ βρε αδερφέ!
Notification