Best of: Τα 10 χειρότερα games του 2023

Hot
Μάνος Γρυπάρης
Μάνος Γρυπάρης

Μάνος Γρυπάρης  

Κάντε subscribe να περάσουμε το GameWorld. ➜ http://Youtube.com/ManosGryparis
 
0.0 ()
1
Best of: Τα 10 χειρότερα games του 2023

Best of: Τα 10 χειρότερα games του 2023

Ζόμπι και cutscenes με στατικές εικόνες!

Το 2023 είχαμε αρκετές αποτυχίες στη βιομηχανία των games. Όσο πλησιάζουμε προς την πρώτη θέση, τόσο περισσότερο τρομάζουμε. Επίσης, τα περισσότερα από τα χειρότερα games έχουν να κάνουν με ζόμπι και με cutscenes που έχουν στατικές εικόνες αντί για πλήρη βίντεο. Τελικά οι developers θα πρέπει να...αλλάξουν πορεία, γιατί αρκετοί από αυτούς έπεσαν ξανά στα βράχια.

Δείτε το νέο Best of video με τα 10 χειρότερα games του 2023:

10) Redfall
Πως κατάφερε η Arkane, εταιρεία ανάπτυξης της Bethesda, να βγάλει ένα μισοτελειωμένο παιχνίδι; Το Redfall έχει καταρχήν έναν κόσμο που είναι άδειος στο μεγαλύτερο μέρος του καθώς θα ψάχνετε να βρείτε εχθρούς, το AI των οποίων είναι ψόφιο και μπορεί οι εχθροί ακόμα και να παγώσουν στο σημείο όπου βρίσκονται και να μην κάνουν τίποτα.

Τα γραφικά θυμίζουν την προηγούμενη γενιά κονσολών, τα cutscenes δεν είναι βίντεο αλλά στατικές εικόνες φτιαγμένες στο χέρι και αν δεν μας έλεγε κάποιος ότι αυτό το παιχνίδι είναι της Bethesda δεν θα το πιστεύαμε. Το μόνο που αξίζει σε αυτό το παιχνίδι είναι ότι κάθε ήρωας έχει από 3 skills ο καθένας και ότι υπάρχει rarity στα όπλα.

Εν τω μεταξύ έχουμε ένα Online FPS στο οποίο πρέπει να κάνετε βαρετές αποστολές στις οποίες μαζεύετε αντικείμενα ψάχνοντας με τις ώρες. Πέρα απ’ όλα αυτά, εκτός απ’ το χαζό AI, έχει και bugs όπως : το ότι οι εχθροί μπορεί να κολλήσουν μέσα στο περιβάλλον, το ότι ένας χαρακτήρας αντί να τρέχει με τα πόδια του θα προχωράει ακίνητος σαν φάντασμα ή μπορεί οι χαρακτήρες να είναι αόρατοι και να φαίνονται μόνο τα όπλα τους.
Και ΟΛΗ αυτή η σαβούρα κοστίζει μέχρι σήμερα 70 ΕΥΡΩ στο Steam και 80 ευρώ στο Xbox Live ! Είναι μία από τις μεγαλύτερες ΑΠΑΤΕΣ στην ιστορία της gaming βιομηχανίας!

9) Quantum Error
Ένα Sci-Fi Horror Third-Person Shooter στο οποίο ήρωας είναι ο Jacob, ένας πρώην στρατιώτης. Στο παιχνίδι πυροβολάτε εχθρούς, ανοίγετε πόρτες με κάτι σαν sci-fi αλυσοπρίονο, σβήνετε φωτιές με πυροσβεστήρα και κάνετε τεχνητή αναπνοή σε NPCs για να επιβιώσουν. Τα γραφικά στους χαρακτήρες είναι συμπαθητικά και του περιβάλλοντος μέτρια. Αντιμετωπίζετε εχθρικούς στρατιώτες και εξωγήινους, αλλά το AI στους στρατιώτες είναι εντελώς χαζό, αφού μπορεί να τους πυροβολάτε και να στέκονται ακίνητοι ή να γυρνάνε αλλού. Υπάρχει μία ποικιλία όπλων και το παιχνίδι διαρκεί γύρω στις 18 ώρες. Απλά το παιχνίδι είναι τίγκα στα bugs και θα πρέπει να ξαναγυρνάτε σε προηγούμενα checkpoints

8) Avatar: Quest for Balance
Ένα παιχνίδι κυρίως για μικρές ηλικίες που δεν αφορά τις γνωστές ταινίες Avatar αλλά το Ιαπωνικό anime. Είναι ένα Action Platform με top-down κάμερα στο οποίο ελέγχετε τον πρωταγωνιστή Aang. Η μάχη είναι επαναλαμβανόμενη και κάνετε button mashing, όπως επαναλαμβανόμενοι είναι και οι γρίφοι που σας ζητούν να μετακινήσετε blocks σε ένα χώρο. Τα boss fights έχουν ένα ψιλοενδιαφέρον. Επίσης υπάρχουν και levels στα οποία είστε πάνω σε όχημα και απλά κινείτε αριστερά-δεξιά συλλέγοντας αντικείμενα και αποφεύγοντας εχθρούς.

Τα cutscenes έχουν κάπως ψιλοστατικά animations, κάτι που θα δείτε πολλές φορές σε αυτό το Top 10 και το gameplay είναι τόσο επαναλαμβανόμενο που θα βαρεθείτε την ζωή σας. Επίσης ο χαρακτήρας σας αποκτάει skills που αυξάνουν το damage, μειώνουν το cooldown σε skills σας, αυξάνουν το range τους ή ο χαρακτήρας σας μετακινείται ταχύτερα. Υπάρχουν shops για να αγοράσετε και να πουλήσετε αντικείμενα και το αστείο είναι ότι κάποια αντικείμενα τα πουλάτε στους vendors ακριβότερα απ’ ότι κοστίζουν για να τα αγοράσετε! Άρα έτσι αποκτάτε άπειρα χρήματα!

7) The Day Before
Ένα Online Survival απάτη το οποίο δεν ήταν τελική κυκλοφορία αλλά μόνο έκδοση early access, αλλά επειδή το παιχνίδι αποσύρθηκε απ’ το Steam και θα κλείσει, θα το βάλουμε τιμητικά στη δεκάδα. Πρώτον τα γραφικά αποτυπώνουν κάπως ωραία την Αμερική αλλά είναι 2 γενιές πίσω. Δεύτερον, το σενάριο. Έχουμε zombie apocalypse, κλασικό inventory γνωστών survival τύπου PUBG και ένα AI το οποίο είναι σάπιο, αφού μπορεί να ανεβείτε σε ένα σημείο που είναι 2-3 μέτρα ύψος και τα ζόμπι από κάτω να βαράνε στον αέρα.

Η μεγαλύτερη απάτη όμως, μουνάκια developers, είναι ότι διαφημίσατε το παιχνίδι ως Open world MMO ! Ενώ είναι απλά ένα Online Extraction Shooter !
Υπάρχει PvE και PvP στο παιχνίδι, καθώς θα συναντάτε άλλους παίκτες και θα κάνετε ομάδα μαζί τους.
Βέβαια, υπάρχει θέμα optimization καθώς τα frames πέφτουν.
Τα ηχητικά εφέ στα όπλα και τα ζόμπι είναι τα μόνα που αξίζουν, αλλά το voice acting είναι τόσο τραγικό που οι φωνές είναι λες και φτιάχτηκαν με AI, αφού οι NPCs διαβάζουν έτοιμο κείμενο.

6) Greyhill Incident
Ένα σκοτεινό First-Person Horror Adventure, διασταύρωση Slender Man με εξωγήινη εισβολή (χωρίς τα γράμματα) και με άθλια γραφικά. Σε αυτό οι εξωγήινοι εισβάλουν και θα πρέπει να τους ξεφύγετε και να λύσετε γρίφους, συλλέγοντας και χρησιμοποιώντας αντικείμενα όπως ένας κόφτης, αλουμινόχαρτο και άλλα άκυρα πράγματα. Ανά διαστήματα μιλάτε και με NPCs που έχουν κακές ερμηνείες!

Τα γραφικά είναι κάτω του μετρίου, αφού έχετε σκοτεινά τοπία και χαρακτήρες με κακή ποιότητα, αλλά το τραγικότερο όλων είναι το gameplay, αφού περπατάτε αργά και κρύβεστε διαρκώς για να μην σας βρουν οι εξωγήινοι. Το voice acting φυσικά έχει κακές ερμηνείες.

Α το χειρότερο απ’ όλα: Το παιχνίδι διαρκεί μιάμιση ώρα! 25 ευρώ για μιάμιση ώρα! 

5) Flashback 2
Το πρώτο Flashback κυκλοφόρησε το 1992 για Amiga, PC και κονσόλες και ήταν το καλύτερο Platform Adventure Shooter εκείνης της χρονιάς. Τρεις δεκαετίες μετά, το Flashback 2 έρχεται για να τα καταστρέψει όλα! Εδώ έχουμε ένα 3D Shooter με χειρισμό που δεν ανταποκρίνεται πάντοτε σωστά και πάρα πολλά bugs!
Ο χειρισμός είναι μια τραγωδία. Προσπαθεί να αντιγράψει το πρώτο Metal Gear Solid, αλλά με κακό τρόπο, αφού τα bugs έχουν ως εξής. Υπάρχουν bugs στο AI, στο collision detection ή ακόμα και εχθροί –όπως bosses- που δεν εμφανίζονται ή εμφανίζονται μέσα στα γραφικά και αναγκάζεστε να κάνετε Load.
δεν θα μπορείτε να πυροβολήσετε σωστά, κάποιες φορές το όπλο θα κολλάει και δεν θα βγάζει σφαίρες, άρα θα πεθαίνετε, ενώ δεν μπορείτε να κάνετε απλές λειτουργίες, όπως το να ανεβείτε μία σκάλα ή μπορεί να περάσετε μέσα από αντικείμενα ή ξαφνικά να πέσετε στο κενό από ένα κακοσχεδιασμένο περιβάλλον. Επίσης όταν πεθάνετε υπάρχει και η επιλογή Resume όπου ξαναεμφανίζεστε εκεί που ήσασταν με full health! Αστείο, έτσι; Καμία σχέση με την δυσκολία της πρώτης έκδοσης.

Ένα επίσης εκνευριστικό πράγμα είναι ότι ενώ στο πρώτο Flashback είχαμε 3D cutscenes, το 1992 (!), εδώ σε παιχνίδι του 2023, έχουμε στατικές εικόνες! Και περιμένουν τώρα οι developers να το πληρώσουμε αυτό 40 ευρώ!

Το voice acting είναι από τα πιο τραγικά που έχουμε δει, καθώς οι ηθοποιοί είναι λες και ΑΠΛΑ διαβάζουν κείμενο!

4) Walking Dead: Destinies
Άλλο ένα zombie killer όπου ελέγχετε διάφορους επιζώντες και χρησιμοποιείτε melee και ranged όπλα για να σκοτώσετε ζόμπι. Οι κινήσεις τους είναι ακριβώς οι ίδιες, τα ranged όπλα δεν έχουν καν ανάκρουση και οι αποστολές είναι βαρετές σε φάση «Σκότωσε όλα τα ζόμπι σε αυτή την περιοχή», ναι χαίρω πολύ.

Είναι ένα παιχνίδι τίγκα στα bugs. Μπορεί οι εχθροί ξαφνικά να μην σας επιτίθενται ή να μην σας παίρνουν είδηση. Υπάρχουν skill trees για κάθε χαρακτήρα που αυξάνουν το damage, την κίνησή σας, τα hitpoints σας, τους γεμιστήρες ή μειώνουν το damage που δέχεστε κτλ.

Τα cutscenes είναι στατικές εικόνες. Κάποιες φορές σε cutscenes σας δίνεται η δυνατότητα επιλογής του τι θα κάνετε και ευτυχώς το παιχνίδι έχει εναλλακτικά φινάλε.
Στις μάχες, η κίνηση χαρακτήρων είναι σπασμωδική. Όταν χτυπάτε με το ρόπαλο η κίνηση είναι τόσο αργή λες και το ρόπαλο έχει 50 κιλά βάρος. Επίσης υπάρχει μία κλασική κίνηση finishing στο πίσω μέρος του κεφαλιού των ζόμπι που είναι ίδια κάθε φορά.

Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι απαρχαιωμένα, ενώ οι χαρακτήρες επαναλαμβάνουν τις ίδιες ατάκες. Το σενάριο είναι τόσο φτωχό που οι προτάσεις είναι σύντομες και γεμάτες cringe.

3) Skull Island: Rise of Kong
Ένα Action game με τον King Kong, στο οποίο μας δείχνει και καλά πως ο King Kong έγινε αυτός ο τεράστιος που είδαμε στην πορεία. Λοιπόν τα γραφικά θυμίζουν εποχές PlayStation 3! Κάθε μάχη είναι ακριβώς η ίδια! Απλά χτυπάτε συνέχεια το κουμπί της επίθεσης για να κάνετε combo, μετά πατάτε το κουμπί charge για να κάνετε stun τους εχθρούς και…αυτό είναι όλο. Ο Donkey Kong έχει skills , αλλά με εξαίρεση ελάχιστα , τα περισσότερα από αυτά είναι γελοία, σε φάση αυξάνουν απλά το damage και την ταχύτητα. Έχει και κάτι χαζά objectives όπως σκοτώστε όλους τους εχθρούς σε μια περιοχή ή καταστρέψτε τις φωλιές τους. Το AI σε όλους τους εχθρούς είναι ακριβώς το ίδιο! Τουλάχιστον έχει boss fights και λίγο σκαρφάλωμα, αλλά έχει και πολλά bugs, όπως το spawn των εχθρών ή το ότι ξαφνικά μπορεί να εξαφανιστούν τα skills που αποκτήσατε! Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για μια μεγάλη απάτη που διαρκεί 3-4 ώρες και κοστίζει 40 ΕΥΡΩ!

2) The Lord of the Rings: Gollum
Πόσες φορές σας είχα πει ΜΗΝ αγοράσετε αυτό το παιχνίδι γιατί θα είναι μούφα? Γιατί? Μα φυσικά επειδή ΔΕΝ έχει σύστημα μάχης! Εδώ ελέγχετε το γνωστό Gollum, σε μια ιστορία που διεξάγεται ανάμεσα στο Hobbit και το Fellowship of the Ring.

Απλά συλλέγετε αντικείμενα για NPCs και κρύβεστε σε θάμνους για να γλιτώσετε από τους φρουρούς ή απλά πηγαίνετε από το ένα σημείο στο άλλο και μπορεί π.χ. απλά να ενεργοποιήσετε κάποια εκρηκτικά. ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΟΠΛΑ! ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΑΧΗΣ! Απλά μπορείτε μόνο να σκαρφαλώσετε στο κεφάλι των Orcs από πίσω κι αυτό είναι όλο! Και τι κάνετε; Απλά σκαρφαλώνετε, κρύβεστε και περνάτε μέσα από περάσματα. Επίσης το Stamina τελειώνει μέσα σε δευτερόλεπτα. Έτσι για να…περπατάτε παραπάνω! Καλά το AI είναι γελοίο αφού οι εχθροί ακόμα κι αν σας εντοπίσουν , αν σας ψάξουν, απλά εσείς κρύβεστε…ένα μέτρο πιο πέρα. Και δεν σας βλέπουν.
Τα γραφικά στο Gollum είναι τα μόνα αξιοπρεπή, οι άλλοι χαρακτήρες είναι ψιλοχάλια και το περιβάλλον έχει ποικιλία αλλά μέτριες λεπτομέρειες. Άντε να πεις ότι και το voice acting του Gollum ψιλοαξίζει. Κατά τα άλλα μιλάμε για ένα πολυαναμενόμενο ΧΑΛΙ που ΔΕΝ έχει ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΗΜΑ να το παίξεις!

1) The Last Hope - Dead Zone Survival
Ένα ripoff του The Last of Us που είναι ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ και άλλων games! Πατόκορφα όμως.

Καταρχήν είναι αντιγραφή του The Last of Us, τόσο στο όνομα, όσο και στην cover photo και τους δύο ήρωες που θα δείτε, τον πρωταγωνιστή που λέγεται Brian, έναν άντρα μαχητή δηλαδή με στρατιωτικό μπουφάν που το παίζει και καλά Joel (αλλά θα μπορούσε να είναι πρώτος ξάδερφος του Niko Belic από το Grand Theft Auto 4) και αντίστοιχα ένα κοριτσάκι, που λέγεται Eva και είναι ΟΛΟΙΔΙΑ η Ellie! Δηλαδή μηδέν αξιοπρέπεια. Εν τω μεταξύ η εταιρεία ανάπτυξης λέγεται VG Games και κατάγεται από την Μολδαβία. Για να καταλάβετε πόσο χαζοί είναι οι τύποι. Από το όνομα της εταιρείας τους κιόλας φαίνεται. Μπορεί να είναι τίποτα μαθητές Λυκείου από πίσω.
Αυτό το παιχνίδι πέρασε κάτω από την μύτη της Nintendo και εγκρίθηκε για το eShop του Switch. Μέχρι που η Naughty Dog πήρε ένα τηλέφωνο και λέει: «Ε ψιτ, μαλάκες, σας ξέφυγε κάτι νομίζω, ε; Για πληκτρολογήστε The Last Hope».

Και λέει η Nintendo: «Ααα αυτό; Μοιάζει με το The Last of Us ε; Καλά δεν το ξέραμε μωρέ κι εμείς το The Last of Us. Εντάξει δεν τρέχει τίποτα. Ας το σβήσουμε» . Ε και το έσβησαν.

Ο χαρακτήρας και καλά πηγαίνει στο μέλλον για να σώσει τον κόσμο από zombie apocalypse. Στο τρέιλερ θα ακούσετε την φωνή του κιόλας.

Το παιχνίδι όμως είναι ΑΠΑΤΗ! ΔΕΝ έχει voice acting, ΔΕΝ έχει μουσική! Είναι ένα Zombie Shooter, φτιαγμένο με Unity, του οποίου ακόμα και η εικόνα του αρχικού μενού είναι αντιγραφή από το The Division! Τα cutscenes είναι στατικές εικόνες, τι ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ σε αυτό το Top 10. Μόνο ζόμπι και στατικές εικόνες βλέπουμε! Όταν αλλάζετε δωμάτιο σκάει loading screen, τα frames πέφτουν και τα γραφικά τα χειρότερα που έχετε δει σε παιχνίδι των τελευταίων ετών! Η μαλακία έχει και Survival στοιχεία αφού ο χαρακτήρας σας πεινάει και θα πρέπει να βρίσκετε φαγητό. Εν τω μεταξύ οι developers χρησιμοποίησαν έτοιμα γραφικά για τα zombies και άλλα αντικείμενα από το Unity Store.

Το καλύτερο σας το κρατήσαμε για το τέλος. Στο παιχνίδι απλά προχωράτε και σκοτώνετε ζόμπι…δεν κάνετε τίποτε άλλο…και είναι μόλις 15 ΛΕΠΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ! Ναι, 15! Μιλάμε για την μεγαλύτερη απάτη όλων των εποχών! Έχετε health bar και stamina bar και το stamina τελειώνει μόνιμα και χρειάζεται αναπλήρωση με φαγητά. Επίσης χειρίζεστε τέσσερα όπλα. Μπαστούνι του baseball, πιστόλι, rifle και μολότωφ που την κάνετε craft. Εχει και lockpicking, επίσης αγορασμένο από το Unity Store. Εν τω μεταξύ το AI των ζόμπι είναι ίδιο σε όλα και θα πρέπει να προσέχετε και την Eva γιατί αν πεθάνει κάνετε restart στο τελευταίο checkpoing. Η μάλλον…Quit γιατί πολλές φορές το παιχνίδι κολλάει όταν πεθαίνετε και πρέπει να το κλείσετε και να το ξανανοίξετε. Και η Eva όταν βλέπει ζόμπι αντί να τα αποφύγει απλά κάθετε ακίνητη και σκυφτή για να την σκοτώσουν λες και είναι 2 χρονών ξέρω γω! Κι αυτό δημιουργεί πρόβλημα γιατί από ένα σημείο και μετά δεν έχετε αρκετές σφαίρες για να σκοτώσετε όλα τα ζόμπι. Τα objectives είναι αστεία, σε φάση βρείτε την Eva, μπείτε σε ένα κτήριο, βρείτε φάρμακα, βρείτε ένα αυτοκίνητο , αποδράστε από το μετρό και αποδράστε. Αυτό. 15 λεπτά! Και ο τερματισμός είναι μία στατική εικόνα!

Μετά από όλα αυτά τα αίσχη το παιχνίδι κατέβηκε από το Nintendo eShop και ακόμα και τα τρέιλέρ του κατέβηκαν από το YouTube μετά από report που έκανε η Sony γιια προφανέστατη αντιγραφή της Ellie.  

Δείτε το Best of με τα 10 καλύτερα games του 2023 και συζητήστε για τα επόμενα άρθρα της στήλης Best of στο παρακάτω forum topic.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 thunder4 (Level 10) 10/01/2024 22:00
Για μένα το χειρότερο φετινό game ήταν το Gollum με διαφορά από τα άλλα.
#2 KingLoi (Level 23) 10/01/2024 23:20
Δεν νομίζω πως έχει υπάρχει μεγαλύτερη αποτυχία απο το The Day Before
#3 Xintzi (Level 20) 15/01/2024 21:38
Μεγάλη αποτυχία αν και όχι τόσο ξαφνική το Gollum!
Notification