Top 10: Τα καλύτερα free-to-play games

Hot
Παντελής Δασκαλέλος

Παντελής Δασκαλέλος  

Now playing Crysis 2, Gears of War 2 και Tom Clancy's H.A.W.X
 
0.0 ()
1
Top 10: Τα καλύτερα free-to-play games

Top 10: Τα καλύτερα free-to-play games

Τα 10 κορυφαία games που παίζονται...εντελώς δωρεάν.

To μοντέλο free-to-play είναι ιδιαίτερα δημοφιλές τα τελευταία χρόνια και κατόπιν αυτού όλο και περισσότερα ΜΜΟ λανσάρονται με αυτό. Η γενικότερη αρχή που διέπει τις free-to-play δημιουργίες είναι ότι όλοι μπορούν να συνδεθούν και να παίξουν δωρεάν το εκάστοτε παιχνίδι. Βέβαια σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν κάποιοι μικροί ή μεγάλοι περιορισμοί και παράλληλα όποιος επιθυμεί μπορεί να πληρώσει κάτι παραπάνω (να γίνει δηλαδή premium παίχτης) για να αποκτήσει αντίστοιχα ένα πλεονέκτημα έναντι των...free-to-players. Αξίζει να αναφέρουμε ότι αρκετά συνδρομητικά MMORPG υιοθέτησαν το F2P μοντέλο ώστε να προσελκύσουν περισσότερο κόσμο στους servers τους, όπως τα Star Wars: The Old Republic και το The Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar.

Βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει μια πολύ λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο free-to-play και το pay-to-win. Με τον όρο pay-to-win αναφερόμαστε σε κάποιες F2P δημιουργίες στις οποίες θα πρέπει πρακτικά να πληρώσετε εάν θέλετε να είστε πιο ανταγωνιστικοί στο παιχνίδι. Στην προσπάθεια μας για να ξεχωρίσουμε τα καλύτερα free-to-play games λάβαμε υπόψιν μας κριτήρια όπως τον τεχνικό τομέα, την συνολική απήχηση των τίτλων, το κατά πόσο προσφέρουν ανταγωνιστικό multiplayer κ.ο.κ. Τα 10 παιχνίδια που διαμόρφωσαν το Best Of αυτής της εβδομάδας προέκυψαν από την δική σας ψήφο στο σχετικό topic του forum και την συντακτική ομάδα του Gameworld.

Ακολουθεί το Top 10 των καλύτερων free-to-play games:

10. The Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar (24/4/2007)
Turbine Inc., Midway Games
PC
Download:
Κλικ εδώ

the-lord-of-the-rings-online

Η τεράστια επιτυχία του World of Warcraft, το οποίο ακόμα και σήμερα θεωρείται ως ο "βασιλιάς" των MMORPG, ώθησε αρκετές αντίστοιχες δημιουργίες να εγκαταλείψουν το συνδρομητικό μοντέλο και να υιοθετήσουν ένα αντίστοιχο free-to-play με διάφορες μικροσυνναλαγές. Η αρχή έγινε με το Dungeons & Dragons Online το 2009 για να ακολουθήσει ένα χρόνο αργότερα το The Lord of The Rings Online, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δυο MMORPG έχουν αναπτυχθεί από τον ίδιο developer. H παραπάνω μετάβαση οδήγησε σε τριπλασιασμό των ενεργών συνδρομητών και των αντιστοίχων εσόδων της Turbine, η οποία παρόλα αυτά δεν επαναπαύτηκε και συνέχισε να προσφέρει ακόμα περισσότερο content στους παίχτες με δωρεάν updates και με μια σειρά από νέα expansions, όπως το πρόσφατο Riders of Rohan.

Στο LotRO αναλαμβάνετε τον έλεγχο ενός χαρακτήρα που προέρχεται από μια εκ των τεσσάρων Free Races (humans, elves, dwarves και hobbits) της Middle-Earth και θα πρέπει να αντιμετωπίσετε τις σκοτεινές δυνάμεις της Mordor. Οι εννιά διαθέσιμες classes (όπως Burglar, Champion, Minstrel κ.ο.κ.) καθώς και τα οκτώ vocations (ειδικότητες) που το καθένα μάλιστα προσφέρει πρόσβαση σε τρία διαφορετικά professions, εγγυώνται μεγάλη ελευθερία στην δημιουργία και ανάπτυξη του χαρακτήρα σας. To The Lord of the Rigns Online μπορεί να μην έχει την αίγλη του WoW ή του Guild Wars 2, αλλά εάν είστε φίλοι των MMORPG και των λογοτεχνικών έργων του Tolkien αξίζει να του δώσετε μια ευκαιρία.

9. World of Tanks (12/4/2011)
Wargaming.net
PC
Download:
Κλικ εδώ

world-of-tanks

To World of Tanks αποτελεί μια αρκετά ιδιαίτερη δημιουργία και είναι μακράν η κορυφαία κυκλοφορία της indie εταιρείας Wargaming.net που εδρεύει στην Λευκορωσία. Πρόκειται τυπικά για έναν tank simulator, αν και στην πραγματικότητα η έμφαση δίνεται κυρίως στο στοιχείο της δράσης, ενώ το μοντέλο χειρισμού είναι ιδιαίτερα φιλικό, ακόμα και προς τους αρχάριους παίχτες. Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε πάνω από 150 διαφορετικά τανκς του B' Παγκοσμίου Πολέμου και να σχηματίσετε ομάδες έως και 30 ατόμων. Σκοπός σας είναι να αιχμαλωτίσετε την βάση/σημαία της αντίπαλης ομάδας ή να εξολοθρεύσετε τα αντίπαλα τανκς μέσα σε ένα χρονικό περιθώριο 10 ή 15 λεπτών ανάλογα με το εκάστοτε mode.

H εμπορική επιτυχία και η απήχηση του World of Tanks είναι πραγματικά αξιοσημείωτη, καθώς αριθμεί περισσότερους από 40 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες. Το αρνητικό του σημείο έχει να κάνει με το γεγονός ότι αν θελήσετε να ασχοληθείτε πιο σοβαρά μαζί του θα πρέπει να πληρώσετε για να αποκτήσετε πρόσβαση σε περισσότερα και καλύτερα άρματα, πυρομαχικά κ.ο.κ.  Η ίδια η Wargaming.net, αλλά και αρκετοί σκληροπυρηνικοί παίχτες εμμέσως πλην σαφώς αποδέχονται τον pay-to-win χαρακτήρα του World of Tanks.

8. Heroes of Newerth (12/5/2010)
S2 Games
PC, Mac, Linux
Download:
Κλικ εδώ

heroes-of-newerth


To Heroes of Newerth ή HoN είναι ένα MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) game βασισμένο στο DotA, το γνωστό mod του Warcraft III. Τον δρόμο αυτό έχει ακολουθήσει και το League of Legends. H δημιουργία της S2 Games κυκλοφόρησε αρχικά ως full game το 2010, στην πορεία όμως -συγκεκριμένα το περασμένο καλοκαίρι- υιοθέτησε το free-to-play μοντέλο, όπως σας ενημερώσαμε σε προηγούμενο άρθρο μας. Ο πυρήνας του gameplay είναι παρόμοιος με το Dota και το League of Legends, καθώς δύο ομάδες των πέντε παιχτών μάχονται με σκοπό η μια να κάνει...οικόπεδο την βάση της άλλης.

Παρά τον free-to-play χαρακτήρα του υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί όσον αφορά στους διαθέσιμους heroes που μπορείτε να επιλέξετε, αλλά και στα διαθέσιμα modes που μπορείτε να αγωνιστείτε. Σε αυτόν το τομέα σίγουρα υστερεί σε σχέση με τον ανταγωνισμό και αυτός είναι ο κύριος λόγος που δεν μπορεί να κοντράρει στα "ίσια" το LoL της Riot Games όσον αφορά τον αριθμό ενεργών συνδρομητών. Εν τω μεταξύ, το Heroes of Newerth συγκεντρώνει κατά κύριο λόγο hardcore παίχτες των οποίων η συμπεριφορά είναι αρκετές φορές προσβλητική απέναντι στους noobs του είδους, οπότε αν αποφασίσετε να ασχοληθείτε μαζί του καλό θα είναι να οπλιστείτε με υπομονή.

7. PlanetSide 2 (20/11/2012)
Sony Online Entertainment
PC
Download: Κλικ εδώ


planetside-2

Η Sony Online Entertainment έχει μια πλούσια γκάμα από online games, με δυνατότερο όλων το MMORPG EverQuest II. Το πρόσφατο δημιούργημά της, PlanetSide 2, δείχνει ότι θα πρωταγωνιστήσει στην αγορά των MMOFPS, η οποία αριθμεί απειροελάχιστους τίτλους. Αποτελεί sequel του PlanetSide που είχε κυκλοφορήσει το 2003 και βασίζεται σε ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας που διεξάγεται στο μέλλον μετά από μια αλληλουχία γεγονότων βάση των οποίων η Γη έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Οι developers της Sony Online κατάφεραν να κερδίσουν τις εντυπώσεις από τις πρώτες κιόλας ημέρες. Το PlanetSide 2 είναι open-world MMO που βασίζεται σε μεγάλες μάχες που υποστηρίζουν μέχρι και 2.000 παίκτες σε κάθε ήπειρο του παιχνιδιού. Οι 6 classes που διαθέτουν 2 specializations η καθεμία, αλλά και η πληθώρα των δεκάδων όπλων και των 11 οχημάτων (στεριάς ή αέρος) θα σας δώσουν άφθονες επιλογές στη μάχη. Κι όλα αυτά με την υποστήριξη της ολοκαίνουργιας Forelight engine, χάρις στην οποία έχουμε real-time σύστημα μάχης και φωτισμούς υψηλής δυναμικής (HDR).

6. Star Wars: The Old Republic (20/12/2011)
BioWare, Electronic Arts-LucasArts
PC
Download:
Κλικ εδώ

star-wars-the-old-republic

H BioWare μας έχει μεταφέρει με απόλυτη επιτυχία στο παρελθόν στον σύμπαν του Star Wars με την εξαιρετική RPG σειρά Star Wars: Knights of the Old Republic, η οποία κυκλοφόρησε στα μέσα της περασμένης δεκαετίας για PC και Xbox. Όταν το 2007 ανακοινώθηκε ότι η καναδική εταιρεία εργάζεται πάνω σε ένα MMORPG ονόματι Star Wars: The Old Republic όλοι πόνταραν στην επιτυχία αυτού του project. Τόσο η BioWare όσο και η Electronic Arts έμειναν πίστες στο όραμά τους και δαπάνησαν περισσότερα από 150 εκατομμύρια δολάρια στην παραγωγή του παιχνιδιού, αποσκοπώντας φυσικά στο να δημιουργήσουν το απόλυτο MMORPG που θα κατάφερνε να εκθρονίσει το World of Warcraft της Blizzard.

Μέσα στις τρεις πρώτες μέρες κυκλοφορίας του το Star Wars: The Old Republic είχε ένα εκατομμύριο ενεργούς συνδρομητές, όμως η συνέχεια δεν ήταν η ανάλογη. Ένα μεγάλο μερίδιο της αποτυχίας οφείλεται στον μεγάλο αριθμό από bugs, τους μεγάλους χρόνους αναμονής στους servers, την διαχείριση των accounts κ.ο.κ. Παρόλα αυτά όσον αφορά το gameplay, το The Old Republic δεν απογοητεύει αν και περιμέναμε λίγη μεγαλύτερη πρωτοτυπία στα quests και βέβαια καλύτερο PvP. Μόλις πριν από δύο εβδομάδες το Star Wars: The Old Republic έγινε free-to-play και όπως διαπιστώσαμε, οι servers του αυτή την στιγμή...σφύζουν από ζωή. H Electronic Arts έθεσε πάντως κάποιους περιορισμούς σε τομείς όπως το level cap και τα διαθέσιμα races. Ακόμα κι έτσι όμως, η δημιουργία της BioWare είναι ικανή να σας χαρίσει δεκάδες ώρες διασκέδασης. Το προτείνουμε ανεπιφύλακτα στους φίλους των MMORPG.

5. Lineage II (27/4/2004)
NCSoft
PC
Download:
Κλικ εδώ

lineage-ii

Στα μέσα του Top 10 της στήλης Best Of συναντάμε ένα ακόμα MMORPG που υιοθέτησε το free-to-play μοντέλο. Ο λόγος για το Lineage II της κορεατικής NCsoft, το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ μετρά οκτώμισι χρόνια ζωής και είναι αυτή τη στιγμή μία από τις μακροβιότερες δημιουργίες του είδους. To prequel του Lineage, καθώς τα γεγονότα του διαδραματίζονται 150 χρόνια πριν από τα αντίστοιχα του προκατόχου του, χαίρει της εκτίμησης μιας μεγάλης ομάδας παιχτών που προέρχονται κυρίως από την Aσία. Αξίζει να αναφέρουμε ότι γνώρισε σημαντική επιτυχία και στα μέρη μας, καθώς αρκετοί από εσάς θυμούνται τον...πανικό που επικρατούσε στα internet cafe της τότε εποχής.

To Lineage II μπορεί να μην καταφέρνει να εντυπωσιάζει σήμερα λόγω του απαρχαιωμένου τεχνικού τομέα του, εντούτοις το εθιστικό gameplay του αποζημιώνει και με το παραπάνω. Επιπλέον, με το περυσινό expansion του ονόματι Goddess of Destruction έχουν προστεθεί 30 νέες περιοχές, καινούργια classes και skills, 60 raid bosses, ενώ το level cap έχει αυξηθεί από το 85 στο 99. H δημιουργία της NCsoft έχει αρκετούς φανατικούς φίλους και άσπονδους εχθρούς. Κοινώς πρόκειται για ένα video game που ή θα το λατρέψεις ή θα το μισήσεις. Τα περισσότερα επικριτικά σχόλια έχουν να κάνουν με το πολύωρο grinding που απαιτείται για την εξέλιξη του χαρακτήρα σας. Το πρόβλημα όμως αυτό κατά την άποψή μας εντοπίζεται κατά κύριο λόγο σε όλα τα MMORPG.

4. Team Fortess 2 (18/10/2007)
Valve Corporation
PC, PS3, Xbox 360, Mac, Linux
Download:
Κλικ εδώ


team-fortress-2-new

Το Team Fortress 2 κυκλοφόρησε πριν από πέντε χρόνια στη συλλογή The Orange Box της Valve, ενώ μετατράπηκε σε F2P το περασμένο καλοκαίρι. Να θυμίσουμε πως αποτελεί sequel του πρωτότυπου Team Fortress, το οποίο ήταν ένα εξαιρετικά δημοφιλές mod του Quake που χρησιμοποιούσε την Source Engine. Πρόκειται για ένα αξιόλογο FPS με έμφαση στην συνεργασία ανάμεσα στους παίκτες της εκάστοτε ομάδας και αξίζει να αναφέρουμε ότι προσφέρει μεγάλη ποικιλία διαθεσίμων classes, εννιά διαφορετικά modes και περισσότερους από 50 διαφορετικούς χάρτες.

H δημιουργία της Valve παρά τα "χρονάκια" της εξακολουθεί να συναρπάζει και είναι σίγουρο ότι θα σας χαρίσει πολλές ώρες διασκέδασης αν αποφασίσετε να ασχοληθείτε μαζί της. Oι premium παίχτες μπορούν να αποκτήσουν καλύτερα αντικείμενα πιο γρήγορα από τους free-to-players, αν και το παραπάνω πλεονέκτημα είναι μικρό και συνήθως σημασία έχει το πόσο καλά παίζει ο εκάστοτε παίχτης. Επιπλέον, πολλά από τα αντικείμενα του store του Team Fortress 2 μπορείτε να τα βρείτε ως τυχαία drops καθώς παίζετε ή να τα συνθέσετε μέσω του μηχανισμού crafting.

3. Tribes: Ascend (12/4/2012)
Hi-Rez Studios
PC
Download:
Κλικ εδώ

tribes-ascend-new


Μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις της φετινής χρονιάς είναι χωρίς αμφιβολία το Tribes: Ascend. Η ανεξάρτητη Hi-Rez Studios που αποτελείται από έμπειρους developers με συμμετοχές σε τίτλους όπως τα City of Heroes και The Elder Scrolls IV: Oblivion κατάφερε να αναστήσει την ξεχασμένη σειρά Tribes της Dynamix. Tα production values του Tribes: Ascend είναι ιδιαίτερα υψηλά και ειδικά τα γραφικά (χρησιμοποιείται η Unreal 3 Engine) δεν θυμίζουν σε τίποτα free-to-play τίτλο. H πρόσφατη πρόταση της Hi-Rez Studios δίνει μια νέα πνοή στα MMO FPS και παράλληλα θυμίζει σε αρκετά σημεία αρκετές old-school δημιουργίες όπως τα Unreal Tournament και Quake III Arena.


To Tribes: Ascend περιλαμβάνει μια πληθώρα από modes (Capture the Flag, Team Deathmatch, Arena Deathmatch, Capture and Hold και Ranked Match), ενώ μπορείτε να διαλέξετε αρχικά ανάμεσα σε τρία classes για τον χαρακτήρα σας. Στη συνέχεια καθώς κερδίζετε xp από τις μάχες μπορείτε να ξεκλειδώσετε άλλα έξι classes, όπλα και abilities. Το μοντέλο που υιοθετείται είναι καθαρά το free-to-play και μπορείτε να ξεκλειδώσετε τα πάντα -αν και απαιτείται πολύωρο grinding- με τα xp χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψετε χρήματα. Σε περίπτωση που θελήσετε να ασχοληθείτε πιο "ζεστά" να αναφέρουμε ότι το κόστος της premium συνδρομής που προσφέρει συν τοις άλλοις 50% bonus στα xp που κερδίζετε είναι μόλις 10 δολάρια.

2. Dota 2 (Αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2012)
Valve Corporation
PC, Mac
Download:
Κλικ εδώ

dota-2

Η αλήθεια είναι ότι επικρατούσε ένας μικρός δισταγμός για το αν θα έπρεπε να συμπεριλάβουμε το Dota 2 στο Top 10 μας, καθώς ακόμα τυπικά ο τίτλος δεν έχει κυκλοφορήσει. Παρόλα αυτά οι εντυπώσεις μας από την beta ήταν οι καλύτερες και μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι το sequel του Dota αξίζει πραγματικά να σταθεί πλάι στα υπόλοιπα κορυφαία free-to-play games. Φυσικά οι συγκρίσεις με το League of Legends είναι αναπόφευκτες και αναμένουμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον να δούμε ποια από τις δύο δημιουργίες θα καταφέρει να επικρατήσει.

Για την ώρα πάντως το LoL κερδίζει στα "σημεία", αν και ασφαλή συμπεράσματα θα μπορούμε να βγάλουμε μόνο όταν το DotΑ 2 κυκλοφορήσει και επίσημα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι όλο το ρόστερ των heroes είναι διαθέσιμο εξαρχής με τις υπάρχουσες 90 και πλέον επιλογές να είναι ικανές να καλύψουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς. Επιπλέον, ο οπτικός τομέας του Dota 2 είναι αρκετά καλύτερος από τον αντίστοιχο του LoL, με την Source Engine της Valve να ανταποκρίνεται στο ύψος των περιστάσεων παρά τα "χρονάκια" της.

1. League of Legends (27/10/2009)
Riot Games
PC, Mac
Download:
Κλικ εδώ

league-of-legends-best-of

Όπως ήταν αναμενόμενο στην κορυφή του Top 10 συναντάμε το League of Legends. H δημοφιλής δημιουργία της Riot Games είναι ένα εξαιρετικά εθιστικό κράμα Real-time Strategy και Action RPG και είναι βασισμένη στο DotA (Defense of the Ancients) mod του Warcraft 3. O πυρήνας του gameplay ακολουθεί την επιτυχημένη φόρμουλα του DotA, όπου δύο αντίπαλες ομάδες ηρώων μάχονται με σκοπό μια από τις δυο να καταστρέψει αρχικά τα towers και στη συνέχεια την βάση της άλλης. Το LoL είναι αυτή τη στιγμή ένα από τα δημοφιλέστερα και ανταγωνιστικότερα e-sports, με τεράστια χρηματικά έπαθλα να μοιράζονται στις νικήτριες ομάδες σε διάφορα τουρνουά.

Φυσικά ο καθοριστικότερος παράγοντας στην τεράστια επιτυχία του League of Legends είναι αναμφίβολα το free-to-play μοντέλο που υιοθέτησε η Riot Games από την πρώτη κιόλας ημέρα κυκλοφορίας του. Οι διάφορες αγορές στο παιχνίδι όπως νέοι champions, τα runes ή τα glyphs, πραγματοποιούνται είτε με Influence Points (σας απονέμονται μετά από το τέλος κάθε μάχης ανάλογα με τις επιδόσεις σας), είτε με τα Riot Points. Τα Riot Points αποκτούνται με πραγματικά χρήματα, αν και ως επί τω πλείστον οι premium αγορές περιορίζονται σε διάφορες κοσμητικές επιλογές όπως τα διαφορετικά skins για τους champions σας.

Επόμενο Best Of
Aυτά ήταν τα 10 καλύτερα free-to-play games. Μία ακόμα από τις ανασκοπήσεις της στήλης Best Of έφτασε στο τέλος της και ελπίζουμε να σας παρουσιάσαμε ένα όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτικό Top 10. Όπως πάντα περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία να ακούσουμε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας. Τα παραπάνω free-to-play games προσφέρονται για ανελέητο δωρεάν "κάψιμο" και κατόπιν αυτού είναι ιδανικές προτάσεις για να περάσετε όμορφα τον ελεύθερο χρόνο σας. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να προβείτε σε μικροπληρωμές ώστε να γίνετε πιο ανταγωνιστικοί, αλλά ως επί το πλείστον το κόστος τους είναι χαμηλό και σίγουρα πολύ μικρότερο από το αν αγοράζατε ένα full game. Την επόμενη εβδομάδα η στήλη θα ασχοληθεί με το καλύτερο και το χειρότερο παιχνίδι του μήνα Νοεμβρίου. Κάντε κλικ εδώ για να ψηφίσετε τις δικές σας επιλογές στο forum του GameWorld.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 asmilon (Level 26) 26/11/2012 15:11
Πολυ καλο top 10, θα ηθελα να θυμισω στους κατοχους Xbox 360 πως εχουμε και εκει ενα πολυ καλο free-to-play, το Happy Wars που αξιζει της προσοχης σας :)
#2 +1 geololj (Level 28) 26/11/2012 15:20
Βρίσκω τη λίστα ολοκληρωμένη και αντικειμενική. Συμφωνώ με τις επιλογές. Αυτό που με χαροποιεί ιδιαίτερα, είναι ότι ολοένα και περισσότεροι developers βγάζουν F2P games. Ακόμα και αν μερικά από αυτά έχουν pay2win αντικείμενα/μηχ ανισμούς, σου δίνουν τουλάχιστον την ευκαιρία να δοκιμάσεις το παιχνίδι. Το Star Wars για παράδειγμα, μπορεί να έχει γελοίους περιορισμούς, αλλά αν κάποιος θέλει, μπορεί να το παίξει ως ένα single player rpg, κάνοντας μόνο τα quests και μη παίρνοντας μέρος στο PVP ας πούμε.

Lord of The Rings Online: Πολύ ωραίο game, η διασκέδαση είναι στανταράκι. Αν θέλετε να δοκιμάσετε ένα διαφορετικό και συνάμα ενδιαφέρον class, επιλέξτε να παίξετε ως βάρδος.

Heroes of Newerth: Αξίζει να του δώσετε μια ευκαιρία. Τα ladder matches και τα τουρνουά (που δίνουν και χρηματικά ποσά ή hardware ως έπαθλο) έχουν αρκετό ενδιαφέρον.

Lineage II: Εντάξει, το περισσότερο κάψιμο που έχω ρίξει σε MMORPG. Έπαιζα πάντα dwarf crafter γιατί μου άρεσε να παίζω με την οικονομία του server. Οι NPCs μέσα στη Giran είχαν βαρεθεί να με βλέπουν, καθώς για exp έβγαινα μια στο τόσο με το clan μόνο και αυτό για να είμαι κουβαλητής. Τρελά ξενύχτια για την πάρτη του. Χαλάλι του! Dion music theme Μπόκα αυτό το βουναλάκι είναι έξω από την Dion; :P

Team Fortress 2: Μαζί με το Battlefield Heroes, τα δύο πιο διασκεδαστικά online third person shooters που έχω παίξει. Πραγματικά το γέλιο που έχουμε ρίξει (ειδικά με το δεύτερο) μέσω skype δε λέγεται. Επιλέξτε να παίξετε ως medic (ή soldier στο BFH) και θα σας αγαπάνε όλοι!

Συγχαρητήρια για μια ακόμα φορά για την λίστα.
#3 +1 Aliengoa (Level 23) 26/11/2012 15:23
Πολύ καλό το άρθρο. Συμφωνώ με την κατάταξη,
Ένα σχόλιο που έχω να κάνω είναι ότι βλέπουμε συγκεκριμένα είδη παιχνιδιών να γίνονται F2P πχ MMORPG, Shooter, MOBA κ.α. Θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότερα RTS όπως το απλοϊκό Age of Empires.
#4 +1 Glamorous (Level 27) 26/11/2012 15:37
League of Legends πρώτη θέση yeah!!
#5 hellraizer89 (Level 8) 26/11/2012 15:48
Εγω προσωπικα θεωρω οτι το team fortress 2 ειναι καλυτερο και απο το dota 2 και απο το lol. Ειναι ενα παιχιδι που η Valve το εχει αναπτυξει πολυ και προσθετει συνεχως πράγματα.
#6 geololj (Level 28) 26/11/2012 18:29
Quoting Aliengoa:
Θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότερα RTS όπως το απλοϊκό Age of Empires.


Αναμένεται η κυκλοφορία του End of Nations από την Trion Worlds (Rift και Rift: Storm Legion expansion).
#7 Zaratoth (Level 28) 26/11/2012 18:41
Το Lord of the Rings Online το είχα ξεχάσει τελείως, ενώ έχει ίσως το καλύτερο free-to-play σύστημα που έχω δει. Τα deeds απέκτησαν πολύ μεγαλύτερο νόημα. Κατά τ'άλλα καλή λίστα, αν και δεν ξέρω αν θα έβαζα και τα τρία moba σε αυτήν.
#8 xboxachill (Level 7) 26/11/2012 18:55
πιστευω και το AION εχει μια θεση στην 10αδα
#9 Ulagrand (Level 14) 26/11/2012 20:37
Ποιοτικότατοι τίτλοι και οι 10! Η τρανή απόδειξη πως το f2p είναι ένα μοντέλο που μπορεί να διατηρήσει την ποιότητα αλλά και να προσφέρει άφθονη διασκέδαση!

Το LOTRO δεν το έχω δοκιμάσει αλλά από ότι μου έχουν πει κάτι φίλες μου, είναι για πολύ κάψιμο. Από τα υπόλοιπα έχω μια γεύση και πιστεύω πως η 10άδα είναι άκρως αντιπροσωπευτικ ή. Δυστυχώς το αγαπημένο μου Dungeons and Dragons Online δεν τα κατάφερε στην δεκάδα.
#10 amel_04 (Level 9) 27/11/2012 23:45
Πολύ καλό top10
κατά τη γνώμη μου το TF2 αξίζει την 3η θέση
#11 BotEAterR (Level 6) 28/11/2012 23:44
Είμαι fan των free to play MMOs. Αυτό τον καιρό παίζω Aion (που κατά την γνώμη μου θα άπρεπε να είναι σε αυτή τη λίστα). Πολύ καλό top ten, αλλά διαφωνώ με το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνον ται παιχνίδια με πολλά pay-to-play restrictions (όπως το SWTOR και το LOTRO). Αντικειμενικά ωραία παιχνίδια μεν, αλλά θα τα χαρακτήριζα free trials και όχι free-to-play MMOs.
#12 Killer_Stelios (Level 16) 01/12/2012 10:43
Λογικο να ειναι το Leaue Of Legends στην πρωτη θεση. Εγω επισης προτιμω το Lineage II και το Heroes of Newerth(HON).
#13 Blackheart (Level 7) 03/12/2012 11:32
Wow! Δεν ήξερα ότι το Star Wars είναι F2P! (Ναι ζω σε σπηλιά :P ) Πάρα πολύ καλό το Top 10!
#14 Aliengoa (Level 23) 03/12/2012 15:23
Quoting Ulagrand:

. Δυστυχώς το αγαπημένο μου Dungeons and Dragons Online δεν τα κατάφερε στην δεκάδα.

Αγαπημένο σου το D&D online με το action σύστημα χειρισμού; απαπα ανατρίχιασα και μόνο που το δοκίμασα :P
#15 BotEAterR (Level 6) 03/12/2012 17:17
Quoting BlackheartZX:
Wow! Δεν ήξερα ότι το Star Wars είναι F2P! (Ναι ζω σε σπηλιά :P ) Πάρα πολύ καλό το Top 10!


Ε καλά μην περιμένεις playable F2P με εκδότρια την EA. Οχι ότι υπάρχει πραγματικό f2p, αλλά τουλάχιστον δεν είναι όλα τα free MMOs pay to win :-? . Βέβαια, θα έχεις τη δυνατότητα να το δοκιμάσεις και αν σ'αρέσει πλήρωσε για να έχεις full access σε όλα :-) . Σίγουρα προσφέρει πολύ περισσότερα από το μέσο free MMO, άρα δικαιολογούνται σε ένα βαθμό τα restrictions
Ελπίζω να βοηθάει αυτό: www.swtor.com/free/features
#16 konthan13 (Level 14) 03/12/2012 18:55
υπαρχει και το planetside 2 apo thn SOE...
#17 Kalogerogiannis (Level 1) 03/12/2012 23:51
LoL vs Dota 2... Προσωπικά προτιμώ το Dota 2. Πάντως από το Top 10 προτιμώ Lineage 2.
#18 geovra (Level 1) 06/12/2012 15:38
Νομιζω οτι το Planetside 2 θα επρεπε να συμπεριλαμβανετ αι τουλαχιστον στην 10αδα. (πρωτο comment μετα την εγγραφη στο site,και γκρινιαζω ....ωραιοι τροποι. Καλως σας βρηκα :) )
#19 Manos (Level 39) 14/12/2012 01:30
Όταν ο Παντελής έγραφε το άρθρο το PlanetSide 2 μόλις που είχε ξεκινήσει και δεν είχαμε προλάβει να το παίξουμε.
Με τα νέα δεδομένα λοιπόν, το προσθέσαμε στην 5η θέση και θα παίξουμε live αυτή την Κυριακή στις 16:00 στο GameWorld TV οπότε...σας περιμένουμε.
#20 iona8ansideras (Level 1) 18/08/2017 12:25
ΣΤΟ Star Wars: The Old Republic δεν πληρώνεις ποσες ωρες θα παιξεις?Και μετα σου ερχετε ενας κωδικος για να μπεις? :-?η το αλαξαν?
Notification