Πως θα γίνει κάποιος scout στο ποδόσφαιρο;

Hot
Μάνος Γρυπάρης
Μάνος Γρυπάρης

Μάνος Γρυπάρης  

Κάντε subscribe να περάσουμε το GameWorld. ➜ http://Youtube.com/ManosGryparis
 
0.0 ()
1
Πως θα γίνει κάποιος scout στο ποδόσφαιρο;

Πως θα γίνει κάποιος scout στο ποδόσφαιρο;

Από το μηδέν.

Αρκετοί από εσάς έχετε “λιώσει” στο Football Manager και στο FIFA Ultimate Team και γενικά σε πολλά ακόμη Manager games (όπως τα free-to-play Top Eleven, Soccer Manager κτλ) και πάντοτε αναρωτιόσασταν πως μπορεί κάποιος να γίνει προπονητής ή σκάουτερ.

Σε αυτό το άρθρο θα σας αναφέρω την προσωπική μου εμπειρία και συγκεκριμένα από την οπτική κάποιου που δεν υπήρξε επίσημα ποδοσφαιριστής και που έχει φάει τα χρόνια του περισσότερο μπροστά από την μία οθόνη (σ.σ. όπως οι περισσότεροι που με διαβάζετε αυτή τη στιγμή) παρά στα γήπεδα. Διότι για τους ποδοσφαιριστές είναι πιο εύκολο να δικτυωθούν αφού στην καριέρα τους έχουν παίξει σε ομάδες και όταν αποσυρθούν θα πάρουν μερικά τηλέφωνα(είτε σε ομάδες, είτε σε προπονητές ή ακόμα και σε μεγαλύτερους παίκτες που “κρέμασαν παπούτσια”) και θα τους ζητήσουν να αναλάβουν ακαδημίες ή τμήμα σκάουτινγκ.

Είναι θέμα γνωριμιών
Ξεκίνησα ως παίκτης από την ομάδα της περιοχής μου, τα Σούρμενα. Ήμουν για δύο σεζόν στο παιδικό τμήμα ως τερματοφύλακας (και αναπληρωματικός μάλιστα) και μέχρι εκεί. Δεν προχώρησα παραπέρα. Ξεκίνησα την προπονητική κατά τύχη. Μία μέρα πήγα να γράψω μία φίλη μου στην γυναικεία ομάδα της Καλλιθέας (Β’ Εθνική τότε) γιατί δεν υπήρχε άλλη γυναικεία στα Νότια Προάστια. Έπιασα κουβέντα με τον προπονητή, του είπα ότι μελετάω ποδόσφαιρο κι ότι είχα ασχοληθεί επί χρόνια με το Championship Manager. Με δέχτηκε. Αφιλοκερδώς. Μετά από κάτι μήνες πήγα στα Σούρμενα, ομάδα της περιοχής μου και έχοντας μια πρώτη επαφή από την Καλλιθέα ζήτησα να με προσλάβουν ως βοηθό. Δέχτηκαν. Άντεξα τρεις σεζόν! Δύο στο παιδικό και μία στα junior όπου ανέλαβα κι ένα τμήμα για ένα διάστημα ως πρώτος προπονητής.

Η προπονητική θέλει τόσο γνώσεις τακτικής και να μπορείς να αξιοποιείς τις ικανότητες κάθε παίκτη, όσο και να είσαι ψυχολόγος. Στις ακαδημίες εκτός του ότι έχεις να κάνεις με μικρά παιδιά, θα πρέπει να είσαι ψυχολόγος και με τους γονείς, διότι κάποιοι θέλουν π.χ. το παιδί τους να παίζει περισσότερο. Και για να αναπτυχθούν όλα τα παιδιά θα πρέπει να παίζουν όλα σε κάθε αγώνα. Με ότι αυτό συνεπάγεται.

Το 2008 πήγα και έδωσα εξετάσεις για το δίπλωμα προπονητικής UEFA B’ (δες το αναλυτικό άρθρο που είχα γράψει για την Σχολή Προπονητών ΕΠΟ UEFA B). Είχα δίπλα μου κυρίως πρώην ποδοσφαιριστές που έγιναν προπονητές. Ήμουν για κάποιο λόγο σίγουρος ότι θα με έκοβαν (άνετα θα το έπαιζα και σε online στοίχημα στα eSports) διότι ενώ πέρασα θεωρία και διαιτησία, στην πρακτική κόπηκα μιας και μου έτυχαν κεφαλιές (που ως τερματοφύλακας δεν είχα καν επαφή). 

Μετά το κόψιμο, μιας και έκανα αθλητικό ραδιόφωνο (Champions, Sportime, SentraFM), κάπου στην πενταετία μου στον SportFM, πήρα από την γραμματεία το τηλέφωνο του Χουαν Ραμόν Ρότσα, συναντήθηκα μαζί του αφού είχε σταματήσει στην τελευταία του θητεία στον Παναθηναϊκό και του έδωσα μια λίστα με παίκτες. Μιλήσαμε, έμαθα αρκετά πράγματα για το πως δουλεύει το σύστημα και κατάλαβα ότι αν γνωρίζετε άτομο που ξέρει πράγματα καλό θα είναι να του μιλήσετε και εσείς. Στη συνέχεια δεν θυμάμαι πως αλλά μίλησα και με τον τότε προπονητή του Μαρκό και του πρότεινα παίκτες για κάτι μήνες.

Πως δικτυώθηκα
Όταν ήρθα στην Κύπρο μίλησα με διάφορες ομάδες, λέγοντας την εμπειρία μου με την προπονητική. Με δέχθηκαν στον Εθνικό Άχνας (Α' Κατηγορία) όπου ήμουν απλά βοηθός scout και έστελνα παίκτες σε κάθε μεταγραφική περίοδο. Σταμάτησα αρχές του 2023.

Ενώ τα χρόνια πέρασαν και η ΕΠΟ δεν με κάλεσε ποτέ για επανεξέταση, τόσο εμένα όσο και όσους άλλους κόπηκαν, μετά από πολλές επιστολές που έστειλα σε ΕΠΟ και Υπουργείο Αθλητισμού, άνοιξαν οι επανεξετάσεις για όλους όσους είχανε κοπεί και τους οποίους δεν τους κάλεσαν ποτέ. Ευτυχώς η νέα πρόεδρος των διπλωμάτων στην ΕΠΟ μας άκουσε. Ωστόσο κανείς δεν με ειδοποίησε και όταν τους πήρα τηλέφωνο τότε ανακάλυψα ότι τα διπλώματα είχαν ανοίξει και πάλι.

Έδωσα επανεξέταση στον Πειραιά τον Μάιο του 2023. Εδώ δεν ήμουν καν σίγουρος αν θα περάσω την σχολή. Ήμουν στο 50-50 γιατί είχα να προπονήσω...15 χρόνια! Θα μπορούσα να το παίξω στο στοίχημα σε...online στοιχηματικές εταιρείες. Τελικά πέρασα την σχολή επιτυχώς. Αν με έκοβαν ξανά τότε θα έπρεπε να δώσω από την αρχή για το δίπλωμα UEFA C' γιατί το σύστημα είχε αλλάξει!

Να σημειώσουμε ότι τα διπλώματα προπονητικής είναι διαφορετικά από αυτά των σκάουτερ, ωστόσο δίνουν ένα σημαντικό plus. Εάν δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα για ένα δίπλωμα (σ.σ. κοστίζει πλέον κάτι παραπάνω από 1.000€) το μόνο που έχετε να κάνετε για να πάρετε εμπειρία είναι να προσφερθείτε να βοηθήσετε τον σύλλογο της περιοχής σας αφιλοκερδώς και να φτιάξετε ένα βιογραφικό το οποίο θα δείχνει τις όποιες γνώσεις έχετε. Επίσης να είστε έτοιμοι για παράγοντες και προπονητές που θα σηκώνουν τα τηλέφωνα την πρώτη φορά και τις επόμενες θα σας αποφεύγουν. Στάνταρ αυτό.

Τελικά φέτος το καλοκαίρι αποφάσισα να αξιοποιήσω όσους γνώριζα από το ποδόσφαιρο. Πήρα τηλέφωνο και έστειλα μηνύματα στα social media από πρώην ποδοσφαιριστές που γνώριζα και έτσι δικτυώθηκα. Το αποτέλεσμα ήταν να ξεκινήσω ως scout σε ομάδα της Κύπρου, αυτή τη φορά έχοντας την εποπτεία του scouting. Σε μία από τις επικοινωνίες μου με έναν σύλλογο στην Ελλάδα όπου έψαχνα στοιχεία παίκτη που είχε φύγει από εκεί, έμαθα ότι και εκείνη η ομάδα έψαχνε scout οπότε παράλληλα ξεκίνησα κι εκεί, ως βοηθός scout στέλνοντας προτάσεις παικτών. Για την εύρεση παικτών χρησιμοποιώ το Transfermarkt, τσεκάρω πάντοτε βίντεο από full αγώνες τα οποία ζητάω από παίκτες ή ατζέντηδες, ενώ για να δείτε ανά πάσα στιγμή βίντεο από πλήρεις αγώνες θα χρειαστείτε συνδρομή στο WyScout. Η επένδυση αυτή αξίζει μόνο αν πιάσετε δουλειά σε μεγάλο σύλλογο Α' κατηγορίας.

Κάθε scout έχει συνήθως ένα σταθερό μισθό και από εκεί και πέρα για κάθε παίκτη που φέρνει στην ομάδα μπορεί να ζητήσει bonus που θα συμφωνήσει με τον σύλλογο και πάντοτε ανάλογα με την κατηγορία που βρίσκεται ο σύλλογος. Για παράδειγμα το ποσοστό μεταπώλησης του παίκτη σε μια άλλη ομάδα είναι ένα bonus που ζητάνε συνήθως οι scouts, αφού αναλαμβάνουν παράλληλα και τον ρόλο του πωλητή.

Ενώ η θέση του προπονητή έχει περισσότερο τρέξιμο μέσα σε μία σεζόν, η θέση του σκάουτερ έχει περισσότερο τρέξιμο όλο το καλοκαίρι και τον Ιανουάριο, δηλαδή στις μεταγραφικές περιόδους. Ο σκάουτερ μιλάει με το προπονητικό team και την διοίκηση. Ο προπονητής του λέει τις θέσεις παικτών που χρειάζεται και ο σκάουτερ στέλνει τις προτάσεις του, με προφίλ στο Transfermarkt και με σχετικά βίντεο. Και όσο οι μέρες περνάνε και τα deadlines πλησιάζουν...το βάρος πέφτει πάνω του! Επίσης στις μικρές κατηγορίες μιλάμε συνήθως απευθείας με ποδοσφαιριστές. Στις ανώτερες κατηγορίες οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές έχουν ατζέντηδες. Οπότε εκεί υπολογίστε και αμοιβή του ατζέντη. Ορισμένοι ζητούν επίσης ποσοστό μεταπώλησης.

Τόσο η δουλειά του σκάουτερ, όσο και αυτή του προπονητή, αφορά άτομα που αντέχουν στην πίεση. Στις μικρότερες κατηγορίες όπου σε μία ομάδα κάποιοι έχουν 2 και 3 ρόλους μαζί, μπορείτε να είστε ταυτόχρονα σκάουτερ και προπονητής ή σκάουτερ και βοηθός προπονητή.

Κλείνοντας αυτό το άρθρο να αναφέρω ότι είμαι σε αναζήτηση τερματοφύλακα, στόπερ και αριστερού εξτρέμ για την ομάδα που έχω αναλάβει στην Κύπρο. Όσοι θέλετε μπορείτε να μου στείλετε email στο gameworldgr@gmail.com

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Notification