Ειδήσεις

0 user comments
Τα Windows 10 στα 7.35 ευρώ, τα Office 2019 ProPlus στα 28.59 κ.α.
08 Μαΐου, 10:09
1 user comments
Η κυκλοφορία της έκδοσης για PS5 αναβάλλεται. [UPDATE]
07 Μαΐου, 23:27
0 user comments
FPS
Λόγω τέλειου συγχρονισμού με ένα finishing move.
07 Μαΐου, 22:49
0 user comments
FPS
11,1 δευτερόλεπτα στην κατηγορία Gauntlet.
07 Μαΐου, 22:21
0 user comments
Μαζί με ένα μυστικό mini-boss.
07 Μαΐου, 20:39
0 user comments
FPS
Στα πλαίσια του νέου update.
07 Μαΐου, 19:56
3 user comments
RPG
Η Square Enix κυκλοφόρησε το τελικό τρέιλερ. [UPDATE]
07 Μαΐου, 19:12
0 user comments
Το χαμένο στον χρόνο Racing της Sega.
07 Μαΐου, 18:38
0 user comments
Η εταιρεία ανάπτυξης του Battlerite αποκάλυψε νέο Survival με βαμπίρ.
07 Μαΐου, 18:10

Turrican Flashback

Hot
Η απόλυτη Platfrom Shooter συλλογή.

Η απόλυτη Platfrom Shooter συλλογή.

Η απόλυτη Platfrom Shooter συλλογή.

Ένας από τους λόγους που η Amiga κατάφερε να διακριθεί ως ο καλύτερος υπολογιστής για games, ήταν η τεράστια υποστήριξη που είχε από indie developers, οι οποίοι στα “ντουζένια” της έφτιαχναν κορυφαία για την εποχή τους games, με πρωταρχικό format την Amiga και ports σε PC, υπολογιστές της Apple και τις κονσόλες της εποχής. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, το Turrican αποτέλεσε ένα από τα καλύτερα games όλων των εποχών για την Amiga αλλά και για την retro gaming σκηνή.

Η Γερμανική εταιρεία ανάπτυξης Factor 5, ξεκίνησε το 1989 αναπτύσσοντας το port του ιστορικού Shoot ‘Em Up R-Type για την Amiga και το 1990 ανέπτυξε ένα Platform Shooter, το οποίο ήταν τόσο άρτια δομημένο, ώστε άνοιξε τον δρόμο της gaming βιομηχανίας για το συγκεκριμένο είδος, το οποίο επιβιώνει μέχρι και σήμερα. Ένα χρόνο μετά, ακολούθησε το Turrican II: The Final Fight, που αποτελεί και την καλύτερη έκδοση της σειράς, εξαιτίας του οποίου το είχα βαθμολογήσει με υψηλό score στο σχετικό review.

Συνολικά κυκλοφόρησαν πέντε Turrican. Το τρίτο ήταν το Mega Turrican, το οποίο σχεδιάστηκε για το Mega Drive, ενώ αργότερα –μετά από απαίτηση των fans- ακολούθησε και port στην Amiga με την ονομασία Turrican 3. Το τέταρτο μέλος της σειράς ήταν το Super Turrican, το οποίο κυκλοφόρησε μόνο για NES και SNES. Τα τέσσερα αυτά games υπάρχουν στη συλλογή Turrican Flashback, η οποία κυκλοφόρησε με αφορμή την 30η επέτειο της σειράς.

Τι άφησε ο coach “εκτός αποστολής”
Το Super Turrican 2, το οποίο κυκλοφόρησε αποκλειστικά για το SuperNES, δυστυχώς απουσιάζει από την συλλογή. Ήταν μια φιλότιμη προσπάθεια για την εποχή του με περισσότερο Arcade στυλ. Θα μπορούσαμε άνετα να το δούμε και σε κάποια αίθουσα coin-op. Επίσης, η Factor 5 είχε ως στόχο να κυκλοφορήσει το Turrican 3D (με 3D γραφικά), αλλά δυστυχώς το project ακυρώθηκε. Παρόλα αυτά θα είχε ενδιαφέρον να το δούμε στην εν λόγω συλλογή, όπως και το Hurrican, ένα freeware Turrican που κυκλοφόρησε στα PC το 1997.“Καλησπέρα, είμαι ο emulator σας. Καθίστε.”
Το Turrican Flashback είναι ο ορισμός της φράσης “ξερό port”. Ανοίγοντας την συλλογή, επιλέγετε ένα από τα τέσσερα Turrican, τα οποία παίζετε με τα original γραφικά. Δεν υπάρχει έστω κάποια HD Remastered τροποποίηση και εναλλαγή ανάμεσα στα σύγχρονα ή τα παλιά γραφικά, όπως έχουμε δει σε άλλες περιπτώσεις. Είναι σαν να παίζετε τις original εκδόσεις.

Σε μια εποχή όπου τα games δεν είχαν ιδιαίτερα bugs, ωστόσο όλο και κάτι θα…ξέφευγε, οι developers δεν μπήκαν στον κόπο να διορθώσουν τα όποια μικροθεματάκια, όπως π.χ. με το A.I. ορισμένων εχθρών ή να υπάρχει έστω μία δυνατότητα να κάνετε zoom out με την κάμερα για να δείτε καλύτερα το περιβάλλον γύρω σας, θέμα που βέβαια συμβάλει και στην υψηλότερη δυσκολία του παιχνιδιού. Το σημαντικότερο μειονέκτημα είναι ότι η ανάλυση διατηρήθηκε ίδια (4:3), στην οποία ελέγχουμε ανάμεσα σε default και stretched επιλογές, την στιγμή που θα μπορούσε να υπάρχει επιλογή για ανάλυση 16:9, η οποία θα εμφάνιζε έστω λίγο περισσότερο τα άκρα της οθόνης, χωρίς παραμόρφωση, μιας και υπήρχε αρκετό περιθώριο.

Ο emulator που τρέχει τα games αυτά, σας επιτρέπει να παραμετροποιήσετε πλήρως τα controls στο χειριστήριό σας και μάλιστα ξεχωριστά σε κάθε παιχνίδι. Υπάρχει επίσης δυνατότητα για Save ή Load state, ώστε να αποθηκεύσετε ή να φορτώσετε την πρόοδό σας, αλλά και δυνατότητα για Replay, ώστε να επιστρέψετε πίσω ορισμένα δεύτερα στην προηγούμενη κίνησή σας. Αν θέλετε όμως να πάρετε trophies στο PS4, τότε θα πρέπει να απενεργοποιήσετε κάθε βοήθεια και να αρκεστείτε στις αρχικές ζωές σας και στα 3 Continue που έχετε!

Επικές μάχες με εξωγήινους
Το Turrican μας ταξιδεύει στο μακρινό μέλλον, 1.000 χρόνια μετά, εκεί όπου ελέγχουμε τον ομώνυμο ήρωα. Σύμφωνα με το σενάριο, ο πλανήτης Alterra, είχε αποικηθεί παλιότερα από την ανθρωπότητα, η οποία χρησιμοποίησε το MORGUL (Multiple Organism Unit Link), ένα σύστημα σύνδεσης του πλανήτη με οργανική ζωή, μέσω του οποίου κατήστησε τον πλανήτη ως κατοικίσιμο. Δυστυχώς μετά από έναν πολύ ισχυρό σεισμό στον πλανήτη, το MORGUL άρχισε να δυσλειτουργεί και να τροποποιεί τις οντότητες του πλανήτη, κάνοντάς τις απειλητικές. Ο Turrican, είναι ένας άρτια εξοπλισμένος πολεμιστής, ο οποίος θα επιχειρήσει να καταστρέψει όλους τους εχθρούς στο πέρασμά του, με απώτερο στόχο το MORGUL και την επαναφορά του πλανήτη σε κατοικήσιμο στάδιο.

Στο Turrican II έχουν περάσει ορισμένες δεκαετίες και πλέον βρισκόμαστε στο 3025. Η ανθρωπότητα κατοικεί στον γαλαχία Cobra 2. Σε μια τυχαία περιπολία του αεροσκάφους Avalon 1, που ανήκει στην United Planets Freedom Forces, δέχεται επίθεση από εξωγήινους εισβολείς. Ο μοναδικός επιζών του πληρώματος μέσα στο αεροσκάφος, ο Bren McGuire, καταφέρνει να επιζήσει. Φοράει την στολή του και φωνάζει "Εκδίκηση" καθώς ξεχύνεται στο να εξοντώσει την νέα αυτή απειλή.

Πιστό στις ρίζες του
Το gameplay του Turrican αποτελεί μετεξέλιξη του Metroid, ενώ λόγω το πολυπληθές κοινό που είχε ο τίτλος της Nintendo, ήταν ένας από τους λόγους που η σειρά Turrican κυκλοφόρησε δύο εκδόσεις στις κονσόλες της Ιαπωνικής εταιρείας και μάλιστα η μία ήταν exclusive. Έχουμε να κάνουμε με ένα Platform Shooter, το οποίο κρύβει παγίδες, που είναι κυρίως εχθροί, αλλά και το κενό. Η επαφή σας με οποιοδήποτε εχθρό σημαίνει ταυτόχρονα και την πολύ γρήγορη μείωση του health σας. Ένα δευτερόλεπτο απροσεξίας αρκεί για να χάσετε μία ζωή, άρα χρειάζεστε γρήγορα αντανακλαστικά.

Στο κατεστραμμένο από τα πυρά αεροσκάφος Avalon 1, ο τελευταίος επιζών Bren McGuire, καταφέρνει να βρει την στολή του Turrican. Την φοράει και φωνάζει: “ΕΚΔΙΚΗΣΗ!”

Η λογική του οπλισμού σας έχει ως εξής. Στο πρώτο Turrican διαθέτετε το βασικό σας όπλο, με άπειρες σφαίρες, το οποίο αναβαθμίζεται όσο βρίσκετε power-ups. Αν χάσετε την ζωή σας τότε θα πρέπει να αναβαθμίσετε ξανά το όπλο σας. Επίσης, υπάρχουν και power-ups τα οποία αναπληρώνετε βρίσκοντας αντικείμενα ή όταν χάσετε ζωή. Αυτά είναι το Line, που πετάει δύο κύματα επίθεσης αριστερά και δεξιά στην οθόνη, η δυνατότερη σφαίρα και η νάρκη, την οποία δεν θα χρησιμοποιήσετε σχεδόν ποτέ. Τα δύο τελευταία όπλα αφαιρέθηκαν από το Turrican 2, λόγω της περιορισμένης χρησιμότητάς τους.

Ενώ παίζετε μπορείτε να μετατραπείτε σε μπάλα, η οποία είναι άτρωτη. Ωστόσο, η μπάλα προχωράει μόνο αριστερά και δεξιά, χωρίς αναπήδηση. Επειδή το έδαφος είναι ανώμαλο, δεν θα μπορέσετε να παραμείνετε για πολύ σε αυτή τη μορφή, ενώ συν τις άλλοις θα πρέπει να προσέξετε για να μην πέσετε στο κενό, μιας και ενώ αιωρείστε δεν γίνεται να αλλάξετε μορφή σε άνθρωπο, ενώ υπάρχει και ένα δευτερόλεπτο cooldown μέχρι να σηκωθείτε όρθιος.

Μία αρκετά OP βοήθεια είναι το δευτερεύον όπλο σας, το οποίο εξαπολύει ένα κύμα φωτιάς, το οποίο στριφογυρνάτε πάνω από το κεφάλι σας σε κατεύθυνση 360 μοιρών, ενώ μπορείτε να αυξήσετε και το range του. Στο Mega Turrican/Turrican 3, το όπλο αυτό από φωτιά έγινε πάγος και στην ουσία έγινε nerf, αφού δεν σκότωνε τους εχθρούς σας, αλλά τους πάγωνε με σκοπό να τους αποτελειώσετε (δεχόσασταν κανονικά damage ακόμα και στην παγωμένη μορφή τους).

Στο Super Turrican, το όπλο αυτό αφαιρέθηκε τελείως και στη θέση του μπήκε ο γάντζος, με τον οποίο πιανόσασταν από πλατφόρμες. Δυστυχώς, ο μηχανισμός αυτός δεν λειτουργούσε πάντοτε σωστά ως προς το πιάσιμο και το τελικό άλμα σας, με αποτέλεσμα να έχουμε μπόλικο trial and error. Βελτιώθηκε αρκετά στο Super Turrican 2 όταν πιανόσασταν από τοίχους.Υψηλή πρόκληση
Η σειρά Turrican αποτελεί ένα από τα δυσκολότερα games, πολύ απλά γιατί απαιτεί γερά αντανακλαστικά, σωστές αποφάσεις, σωστή διαχείριση όπλων και κυρίως εκμάθηση των παγίδων του παιχνιδιού. Θα πρέπει να μάθετε τις πτυχές κάθε level, από το που θα σας πεταχτούν εχθροί, μέχρι και την δομή του level, δηλαδή το πώς θα μπορέσετε να περάσετε με ασφάλεια τα κενά του ή τις παγίδες του ώστε να μην πεθάνετε. Θα πρέπει να παίξετε το Turrican πολλές φορές μέχρι να το μάθετε, άρα μιλάμε για υψηλό replayability.

Κάθε level έχει χρονόμετρο μέχρι να ολοκληρωθεί και πέρα από προσεκτικοί θα πρέπει να είστε και γρήγοροι γιατί κάποια levels έχουν μεγάλη έκταση. Επίσης, υπάρχει υψηλή πρόκληση τόσο στους απλούς εχθρούς, όσο και στα επικά boss fights, στα οποία ξεχωρίζει η κλιμακωτή δυσκολία. Κάθε Turrican έκδοση διαρκεί μιάμιση ώρα μέχρι να το ολοκληρώσετε, άρα έχοντας τέσσερις εκδόσεις μιλάμε για 6 ώρες καθαρού gameplay. Ωστόσο, από τις τόσες φορές που θα πεθάνετε, θα χρειαστείτε δεκάδες ώρες προσπάθειας, συνεπώς τα 30 ευρώ είναι μια πολύ καλή τιμή.

Στο τεχνικό κομμάτι δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορά. Βέβαια τεχνικά το παιχνίδι ήταν άρτιο για την εποχή του, ειδικά από το Turrican 2 και έπειτα όπου είχαμε καλύτερα textures, αναβάθμιση των animations και το καλύτερο level design όλης της συλλογής. Το δε soundtrack, τόσο της πρώτης, όσο ειδικά της δεύτερης έκδοσης, αποτελεί το καλύτερο όλων, στο είδος των Platform Shooters.

Συλλογή νοσταλγίας
Το Turrican Flashback είναι ένα must-have για όλους τους λάτρεις της σειράς Turrican, της Amiga, αλλά και γενικότερα των 2D Platform Shoot’ Em Up. Ο υψηλός βαθμός πρόκλησης εγγυώνται απόσβεση των χρημάτων σας. Από την άλλη, το ότι μιλάμε για απλά ports χωρίς HD γραφικά και η αφαίρεση των PS4 trophies στην έκδοση με τις βοήθειες, ίσως αναγκάσει κάποιους να κατεβάσουν emulators για να παίξουν τις αρχικές εκδόσεις των games, κατά προτίμηση σε Amiga.

Θετικά:
- Μεγάλο replayability
- Υψηλή πρόκληση για κάθε retro gamer
- Ότι καλύτερο υπάρχει σε soundtrack
- Πλήρες customization των κουμπιών και save states
- Επικά boss fights

Αρνητικά:
- Απλά ports χωρίς HD γραφικά ή ανάλυση 16:9
- Καμία ουσιαστική αλλαγή στο gameplay ή στο τεχνικό κομμάτι
- Η πλήρης αφαίρεση των PS4 trophies στη “βοηθητική” έκδοση

Βαθμολογία
Γραφικά: 5
Ήχος: 10
Gameplay: 7.5
Σενάριο: 3
Αντοχή: 9
Γενικά: 7.5

Ένα υπέροχο διαστημικό ταξίδι που κάθε retro gamer αξίζει να ζήσει.

Μάνος Γρυπάρης.

NEWS   VIEW ALL

Turrican Flashback: Ημερομηνία κυκλοφορίας

Τo Turrican Flashback το οποίο κυκλοφορεί με αφορμή τον εορτασμό 30 χρόνων της σειράς θα περιλαμβάνει τα Turrican, Turrican II: The Final Fight, Mega Turrican και Super Turrican. Η επετειακή αυτή έκδ...
Posted (27 Jan 2021)

Turrican Collection

[Αρχική Δημοσίευση: 27/8/20] Με αφορμή την συμπλήρωση 30 ετών από την κυκλοφορία του Turrican, ενός ασύλληπτου για την εποχή του Platform Shooter, οι συντελεστές του ανακοίνωσαν την Turrican Collectio...
Posted (28 Aug 2020)

Turrican: 30 χρόνια και εορτασμός στη Gamescom

Το ιστορικο Platform ονόματι Turrican θα γιορτάσει 30 χρόνια από την κυκλοφορία του και οι Strictly Limited Games και Factor 5 θα κάνουν ανακοίνωση και θα δείξουν τρέιλερ του κατά τη διάρκεια του Open...
Posted (26 Aug 2020)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 PanosSir (Level 3) 02/03/2021 16:36
Για εμάς που δεν προλάβαμε αυτά τα games λόγω ηλικίας, νομίζω ότι είναι ευκαιρία να τα δοκιμάσουμε.
#2 Stephen King (Level 10) 02/03/2021 22:04
Είχα παίξει μόνο το Turrican 2 και είχα αφιερώσει ατελείωτους μήνες. Εκεί..επιμέναμε να το τερματίσουμε!Εξ αιρετικό review ρε Μάνο.Ενα σωρό πράγματα μου ήρθαν στο μυαλό. Θα το πάρω με την πρώτη ευκαιρία για να τα παίξω όλα. :-)
#3 ashbringer (Level 25) 03/03/2021 19:33
Έχω παίξει όλα τα turrican και θα ασχοληθώ και με τη συλλογή για να θυμηθώ τα παλιά. Μπράβο στον Μάνο για το άρθρο.

Top-game-of-the-month 

 
Notification