Ειδήσεις

0 user comments
Έπεσε η καρό σημαία.
13 Ιουλίου, 17:56
0 user comments
Δείτε πως θα είναι τα rap battles. [UPDATE]
13 Ιουλίου, 17:37
0 user comments
Κατεβάστε το δωρεάν από την ιστοσελίδα της Ubisoft. [UPDATE]
13 Ιουλίου, 17:03
0
Ένα FPS παλιάς κοπής
13 Ιουλίου, 15:57
0 user comments
Δείτε πως θα είναι τα Viking rap battles. [UPDATE]
13 Ιουλίου, 15:20
0 user comments
Κάποια στιγμή μέσα στο έτος.
13 Ιουλίου, 15:18
0 user comments
Και όχι αυτόματα όπως σε προηγούμενους τίτλους.
13 Ιουλίου, 15:06
0 user comments
Easter egg με αναφορά στο Assassin's Creed. [UPDATE]
13 Ιουλίου, 14:42
0 user comments
FPS
Ο Anton θα έχει πολύ σημαντικό ρόλο συγκριτικά με προηγούμενους ανταγωνιστές. [UPDATE]
13 Ιουλίου, 14:29
0 user comments
Στο πρώτο επεισόδιο αναλύουμε το The Last of Us.
13 Ιουλίου, 14:20
0 user comments
Επίσης, δεν θα έχει τα κλασικά side quests.
13 Ιουλίου, 13:58
Reviews Draugen
Comments (0)

Draugen Hot

Βόλτα στα μυστηριώδες Νορβηγικά Fjord του 1920.

https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/b7/45/65/Draugen-box-art-74-1582802941.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Βόλτα στα μυστηριώδες Νορβηγικά Fjord του 1920.

Στην gaming βιομηχανία εν έτη 2020 υπάρχει πληθώρα video games από τα οποία μπορούμε να διαλέξουμε. Κάθε genre για κάθε γούστο, ωστόσο μερικά genre υστερούν σε “ποσότητα” συγκριτικά με άλλα. Πόσο μάλλον πολύ niche genre που είναι υποκατηγορίες και συνδυασμοί πολλών μαζί. Για κάποιο καιρό οι λάτρεις των Adventure-Mystery είχαν βρει καταφύγιο στις φτερούγες της Red Thread Games με το γνωστό Dreamfall Chapters. Τώρα, η Red Thread Games επιστρέφει με την κυκλοφορία του Draugen, ένα noir first-person Adventure-Mystery που μας ταξιδεύει στα μακρινά και απομονωμένα Νορβηγικά fjord. Ειδικότερα στο φανταστικό και πολύ γραφικό χωριό του Graavik, που είναι βγαλμένο κατευθείαν από folklore ιστορία της Νορβηγίας του 1920. Έχοντας λάβει χρηματοδότηση από το Norwegian Film Institute, θα καταφέρει το Draugen να χορτάσει τους πεινασμένους για περιπέτεια gamers;

Draugen1

Συμβαίνουν πραγματάκια στο χωριό
Στο Draugen έχουμε ως κύριο πρωταγωνιστή τον Αμερικανό εξερευνητή Edward Charles Harden, ο οποίος συνοδεύεται από την νεαρή βοηθό του Lissie. Ο λόγος που και οι δυο ταξίδεψαν στο απομονωμένο χωριό του Graavik είναι για να συνεχίσουν την έρευνά τους σχετικά με την εξαφάνιση της αδερφής του Edward, της Betty Harden. Στο χωριό του Graavik οι δυο πρωταγωνιστές μας είναι φιλοξενούμενοι των αδερφών Fretlands, γνωστοί στην κοινότητα του Graavik ως οι ιδιοκτήτες μιας τοπικής εταιρίας εξόρυξης μετάλλων.

Ωστόσο οι Fretlands δεν βρίσκονται σπίτι και έτσι ξεκινάει η εξερεύνηση του νησιού. Καθώς χτυπάμε από πόρτα σε πόρτα με την ελπίδα να αντικρίσουμε ένα πρόσωπο, συνειδητοποιούμε ότι κάτι συνέβη στο χωριό του Graavik και έτσι ξεκινάμε την έρευνα. Στην περιπέτειά μας θα μάθουμε όλα τα σκοτεινά μυστικά που κρύβει τόσο το απομονωμένο αυτό χωριό όσο και ο Edward, καθώς και θα βιώσουμε έντονες αναταραχές στην σχέση των δυο την ώρα που αναζητούν μανιωδώς την χαμένη αδερφή του Edward.

Βολτάρουμε
Στο Graavik θα περάσετε έξι ημέρες, οπότε ετοιμαστείτε για αρκετή εξερεύνηση…όση αφήνει το game τουλάχιστον. Χειρίζεστε τον Edward, ενώ η Lissie σας ακολουθεί και κάνει διάλογο μαζί σας. Η κάμερα είναι πρώτου προσώπου και τα game mechanics είναι αρκετά λιτά, ωστόσο καλά ραφιναρισμένα. Το “feeling” του περπατήματος είναι ιδιαίτερα ρεαλιστικό. Μπορείτε να αλληλεπιδράσετε με αντικείμενα του περιβάλλοντος πατώντας το action key που εμφανίζεται στην οθόνη, καθώς και να επιλέξετε τις ερωτήσεις που θα κάνετε ή την πορεία του διαλόγου σας με την Lissie. Καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής σας στους Fretlands, θα αρχίσουν να διεγείρονται όλο και περισσότερα ερωτήματα σχετικά με την εξαφάνιση της Betty, καθώς και με την ιστορία όλου του χωριού. 

You are not alone. 

Όσον αφορά την εξερεύνηση, που υποτίθεται είναι και ο πυρήνας του Draugen, σε αυτή δυστυχώς υστερεί. Οι τοποθεσίες που μπορείτε να πάτε είναι προκαθορισμένες από το game και δεν μπορείτε να εξερευνήσετε ελεύθερα. Σε σημεία μοιάζει αρκετά γραμμικό. Δεν υπάρχει inventory, ούτε κάποιο σύστημα crafting, το μόνο που έχετε είναι ένα journal να καταγράφετε τα μέρη που έχετε πάει και να φυλάτε τυχόν σημειώματα που έχετε βρει ως “στοιχεία” που θα σας οδηγήσουν στην Betty.

Draugen2

Φυσικά τον Edward το μόνο που τον νοιάζει είναι να βρει την αδερφή του, ενώ η Lissie είναι αυτή που τον πιέζει να εξερευνήσουν λίγο περισσότερο την ιστορία των κατοίκων του νησιού. Λίγο απογοητευτικό είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν στο game αρκετά στοιχεία για να έχουμε μια πιο πλήρη εικόνα των γεγονότων που έπληξαν αυτό το νησί. Όμως μετά τον τερματισμό στα “extra” μπορούμε να βρούμε ένα κόμικ που θα μας δώσει μια πιο πλήρη εικόνα σχετικά με τον Edward.

I see dead people
Το όλο setting του Draugen μας δίνει διάφορα μικτά συναισθήματα. Σε σημεία βλέπουμε τα πανέμορφα τοπία των Νορβηγικών fjord και τον καταγάλανο ουρανό, ενώ σε άλλα βλέπουμε ένα σκοτεινό και δυσοίωνο Graavik. Σκοτεινό και με την κυριολεκτική έννοια, καθώς από default ρυθμίσεις δυσκολευτήκαμε να διακρίνουμε αρκετά πράγματα στην οθόνη. Τα γραφικά είναι αρκετά λεπτομερή και ρεαλιστικά, θα νιώθετε λες και η Lissie είναι πραγματική γυναίκα βγαλμένη από το 1920. Η ατμόσφαιρα σε σημεία φτάνει τα όρια του ανατριχιαστικού και παρόλο που δεν έχουμε τα τυπικά jumpscares, έχουμε μια καλή μεταφορά του “άγχους” και της “αγωνίας” των χαρακτήρων.

Draugen3

Μπορούμε να διακρίνουμε εύκολα στοιχεία και γίνεται μια καλή απεικόνιση ενός απομονωμένου νησιού του 1920. Υπάρχουν αρκετά folklore στοιχεία και κάμποσες μικρές λεπτομέρειες που μας λένε περισσότερα για το Graavik. Από ορυχεία, σε άδεια σπίτια, σε “τρομακτικές” εκκλησίες, το Graavik είναι μια περιοχή βγαλμένη από μυθιστόρημα.

Νορβηγική μελαγχολία
Το Draugen καταφέρνει να μεταφέρει πλήρως όλα τα συναισθήματα που νιώθει κάποιος όταν εξερευνάει ένα νησί σαν το Graavik. Από την πρώτη στιγμή που θα βρεθούμε στο main menu θα ακούσουμε ένα υπέροχο soundtrack που θα μας προϊδεάσει για όλα αυτά που θα ακολουθήσουν. Στο Graavik, ανάλογα του τι συμβαίνει στην κάθε “μέρα” μας, θα ακούμε διάφορους ήχους. Από γυναικεία φωνή να τραγουδάει μαγευτικά με τη συνοδεία βιολιών και να μας μεταφέρει ένα έντονο συναίσθημα μελαγχολίας, μέχρι την απόλυτη σιωπή και τον ήχο των σταγόνων βροχής, ετοιμαστείτε για ένα εκλεπτυσμένο οπτικοακουστικό ταξίδι.

Draugen4

Στην καλύτερη τοποθέτησή μας τόσο στον χώρο όσο και στον χρόνο βοηθάει το voice-acting. Η ποιότητα είναι εξαιρετική. Ο τόνος και η χροιά των πρωταγωνιστών μας κάνει να νιώθουμε ότι όντως είμαστε μαζί τους στο ταξίδι αυτό. Απο το πως μιλάει ο Edward καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για έναν σοβαρό, μορφωμένο και ετοιμόλογο άνθρωπο, σε αντίθεση με την νεαρή βοηθό του Lissie, η οποία είναι πιο χαριτωμένη και γεμάτη ενέργεια και πάθος για εξερεύνηση. Αν και σε σημεία η φωνή του Edward μοιάζει περισσότερο με Άγγλο ευγενή παρά με Αμερικάνο, αυτό σε καμία περίπτωση δεν αφαιρεί από το όλο immersion.

Η περιπέτεια κρύβει πολλά μυστικά
Το Draugen είναι μια μοναδική περιπέτεια γεμάτη μυστήριο και ανατριχίλα. Αν και αρκετά σύντομη, με μόλις 3 ώρες ενασχόλησης και χωρίς κάποια post-ending αξία, είναι από τα game που θα τα παίξεις μια φορά και μετά θα σου κολλήσουν για λίγο καιρό. Διεγείρει πολλά ερωτήματα και απαντά σε λιγότερα από όσα ελπίζαμε, όμως αποτελεί μια εξαιρετική προσπάθεια και μια εμπειρία με ολόκληρη την έννοια της λέξης. Τόσο τα πανέμορφα τοπία, η μελαγχολική μουσική, καθώς και το στοχευμένο voice acting συμβάλλουν στην άμεση μεταφορά μας στο νησί του Graavik. Στα 20€ υπάρχουν καλύτερες επιλογές στο genre των Adventure και σίγουρα είναι λίγο τσιμπημένη τιμή για 3 ώρες game, ωστόσο είναι ιδιαίτερη εμπειρία και θα πρότεινα σε κάποια έκπτωση να το τσιμπήσετε άφοβα.

Θετικά:
- Πανέμορφα τοπία και ρεαλιστικά μοντέλα
- Υπέροχη ποιοτική μουσική
- Ιστορία που σε “τραβάει”
- Πολύ καλό voice acting

Αρνητικά:
- Αρκετά σύντομο για την τιμή
- Απλό από άποψη game mechanics
- Περιορισμένη εξερεύνηση

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 8
Gameplay: 6.5
Σενάριο: 7.5
Αντοχή: 5
Γενικά: 7.1

Μια συμπαθητική folklore-noir περιπέτεια στην απομονωμένη Νορβηγία, ωστόσο αρκετά σύντομη και περιοριστική.

Σταμάτης Καράμπογας 

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

Το Draugen έρχεται σε PS4 και Xbox One

 

Το Draugen, ένα first-person mystery Adventure από την Νορβηγική εταιρία ανάπτυξης Red Thread Games, έρχεται σε PS4 και Xbox One.

...
Posted (31 Jan 2020)

Draugen: Adventure στη Νορβηγία των 20's

 

Η Red Thread Games, εταιρεία ανάπτυξης του Dreamfall Chapters με developers από τα Dreamfall: The Longest Journey και The Secret World, ανακοί...
Posted (15 Nov 2018)

Draugen

Η Red Thread Games, ιδρυτής της οποίας είναι ο δημιουργός του Dreamfall: The Longest...
Posted (30 Oct 2013)

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Top-game-of-the-month 

 

Notification