Ειδήσεις

0 user comments
Μετά την προσθήκη του νέου update.
20 Οκτωβρίου, 17:28
0 user comments
Η Ubisoft εισάγει τα WD Credits.
20 Οκτωβρίου, 16:56
2 user comments
RPG
Νέα τηλεοπτική διαφήμιση με τον διάσημο ηθοποιό. [UPDATE]
20 Οκτωβρίου, 16:21
0 user comments
Δεν είναι ακόμα διαθέσιμο για αγορά.
20 Οκτωβρίου, 15:59
4 user comments
RPG
Η senior narrative designer, Cara Ellison αποχωρεί από το project. [UPDATE]
20 Οκτωβρίου, 15:28
0 user comments
FPS
Early Access στο Steam και απαιτήσεις συστήματος. [UPDATE]
20 Οκτωβρίου, 14:54
0 user comments
FPS
Εμφανίζονται απροειδοποίητα ως φαντάσματα.
20 Οκτωβρίου, 14:39
0 user comments
Σε συνεργασία με την εταιρεία διανομής της Sega, στην Αυστραλία.
20 Οκτωβρίου, 13:40
0 user comments
Μετά από παράπονα των παικτών για συνεχή επανάληψη του Fall Mountain.
20 Οκτωβρίου, 11:42
1 user comments
Δημοσιεύτηκε το νέο τρέιλερ. [UPDATE]
20 Οκτωβρίου, 11:00
1 user comments
Αλλαγή από το σύστημα όπου τέτοιες ανταμοιβές αποκτούσατε μόνο στο Platinum.
19 Οκτωβρίου, 21:51
Reviews Pokemon Sword and Shield
Switch  
Comments (1)

Pokemon Sword and Shield Hot

Γιγάντιες μάχες και αστικοί θρύλοι στην Galar region.

https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/51/7d/1f/pokemon-sword-boxart-18-1576255097.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Γιγάντιες μάχες και αστικοί θρύλοι στην Galar region.

“Ένα και δυο μετράω τα Pokémon, αυτά τα Pokémon σταματημό δεν έχουν.” Μετά από τόσα games ένα είναι σίγουρο, ότι όλοι έχουμε σκεφτεί πως βγαίνουν ακόμα Pokémon games και καταφέρνουν να είναι πάντα στα top 10; Η απάντηση απλή: είναι διασκεδαστικά. Παρόλο που βγαίνουν αρκετά συχνά Pokémon games για κονσόλες (φορητές και μη) και με όχι και τόσο ραγδαίες αλλαγές η μια με την άλλη, στο τέλος πάντα μας κάνουν να τις αγοράσουμε. Ίσως για να ταΐσουμε αδηφάγο τέρας της νοσταλγίας, ίσως για να νιώσουμε το γλυκό συναίσθημα τις επίτευξης μετά από τον αγώνα μας, ή ίσως για να περάσουμε την ώρα μας ευχάριστα.

pokemon sword1

Όποιος και να είναι ο λόγος, τα Pokémon έχουν μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας.. ιδιαίτερη αδυναμία ίσως έχουν όσοι μικροί έβλεπαν στις 10 το πρωί κάθε σαββατοκύριακο την original σειρά στο Star. Για να αναλύσουμε την ένδοξη ιστορία αυτής της σειράς θα χρειαζόταν τουλάχιστον 20 σελίδες και οι περισσότεροι ήδη την ξέρετε. Αυτό που ίσως να μην ξέρετε, είναι ότι η Pokemon Sword/Shield είναι το πρώτο κομμάτι στην ιστορία της 8ης γενιάς Pokemon και μόλις το δεύτερο game που βγαίνει για home consoles, με το πρώτο να είναι τα Let’s Go Pikachu/Eevee.

Οι αλλαγές, ειδικότερα στο πως πιάνουμε Pokémon, μας είχαν ξαφνιάσει με την έκδοση των Let’s Go Pikachu/Eevee, όμως εδώ ήρθαν οι Pokémon Sword/Shield για να πάνε την σειρά ένα βήμα πιο πέρα. Μετά την απόφαση της Game Freak να μην συμπεριλάβει αρκετά Pokémon από προηγούμενα regions, οι fans είχαν θυμώσει και όλοι πίστευαν ότι τα επερχόμενα games ήταν χαμένα από χέρι. Εμείς προχωρώντας αμερόληπτοι στην κριτική των Sword/Shield θα δούμε αν οι αλλαγές που φέρνουν είναι ουσιαστικές ή όχι.

Εξιχνιάζοντας την “πιο σκοτεινή μέρα”
Όπως και κάθε φορά, τα Pokémon games βγαίνουν σε ζευγαράκια χωρίς πολλές διαφορές. Έτσι και τώρα οι κύριες διαφορές μεταξύ Pokémon Sword και Shield είναι τα διαφορετικά θρυλικά Zacian και Zamazenta αντίστοιχα, κάποια Pokémon που είναι αποκλειστικά σε κάθε game και για πρώτη φορά θα έχουν διαφορετικούς gym leaders. Αυτό που παραμένει ίδιο ωστόσο, είναι η ιστορία και ο τρόπος που εξιστορείται. Βρισκόμαστε για πρώτη φορά στο Galar Region και ως συνήθως πρέπει να νικήσουμε το πρωτάθλημα για να γίνουμε πρωταθλητές.

Κολλητός σας και αντίπαλός σας είναι ο γείτονάς σας Hop, του οποίου ο αδερφός είναι ο φοβερός και τρομερός πρωταθλητής Lee. Επίσης θα γνωρίσετε την Professor Magnolia και την εγγονή της, Sonia, καθώς και τον Chairman Rose που είναι κάτι σαν Pokémon CEO. Η περιπέτεια που θα περάσετε μαζί με τους προαναφερθέντες θα αφορά το “Darkest Day”, το οποίο είναι ένας αστικός μύθος της Galar Region. Χωρίς να γίνει σποιλ, το Darkest Day είναι η πιο σκοτεινή μέρα στο Galar Region. Ένα συμβάν που συνέβη πριν από χιλιάδες χρόνια, βύθισε την περιοχή στο σκοτάδι χωρίς λόγο και την γέμισε με Dynamax spots.

pokemon sword2

Κατά την διάρκεια του αγώνα σας για την κατάκτηση της θέσης του πρωταθλητή, θα βρείτε διάφορα μνημεία και αγάλματα που θα σας εξηγούν περισσότερα για την ιστορία του region. Επίσης με την βοήθεια της Sonia καθώς προχωράτε στο game θα αρχίζετε να εξιχνιάζετε το μυστήριο και θα ανακαλύψετε την πραγματική φύση των θρυλικών και του μυστηριώδους φαινομένου που χαρακτηρίζει την Galar Region.

Gotta catch’ em all
Ξεκινάει λοιπόν η περιπέτειά μας στο Galar Region και με αυτή ξεκινάμε και εμείς το ασταμάτητο κυνήγι Pokémon. Στην αρχή έχουμε τα τυπικά όπου μαθαίνετε λίγο τους συμπρωταγωνιστές της ιστορίας και διαλέγετε starter. Στα starter Pokemon έχουμε κλασικά water, fire και grass type, τα Sobble, Scorbunny και Growkey αντίστοιχα. Αν και χαριτωμένα στην αρχή, οι τελικές εξελίξεις τους είναι λίγο απογοητευτικές. Σε όλα τα προηγούμενα starter, αυτό που τα χαρακτήριζε είναι η τερατόμορφη εμφάνισή τους. Ωστόσο τα starter του Galar region στις τελικές τους εξελίξεις μοιάζουν περισσότερο με ανθρώπους…

pokemon sword3

Το σύστημα μάχης είναι καλύτερο από ποτέ και συγχρόνως πιο “εύκολο” από ποτέ. Το UI έχει φτάσει peak. Κατά την διάρκεια της μάχης έχουμε τις επιλογές να αλλάξουμε Pokemon, να χρησιμοποιήσουμε κάποιο item, να φύγουμε από την μάχη, να διαλέξουμε επίθεση, καθώς και να κάνουμε Dynamax τα Pokemon μας (σε ορισμένες περιοχές). Πιο εύκολο από ποτέ, διότι δεν χρειάζεται καν να έχετε πιάσει το Pokemon που πολεμάτε για να ξέρετε τις αδυναμίες του. Με την πρώτη φορά που θα το αντιμετωπίσετε καταγράφονται οι αδυναμίες του και το UI, σαν μια Wikipedia, σας λέει ποιες κινήσεις είναι effective, super effective ή not very effective. Δεν χρειάζεται να θυμάστε τι αδυναμίες έχει κάθε τύπος Pokemon και αυτά αναγράφονται ακόμα και όταν πάτε να αλλάξετε Pokemon στην μάχη δίπλα από τις κινήσεις του. Πολύ βοηθητική είναι η προσθήκη ξεχωριστού button για την εκτόξευση Pokeball. Πλέον δεν χρειάζεται να μπαίνετε στο bag και να ψάχνετε τι Pokeball θέλετε να ρίξετε. Απλά πατάτε το X και διαλέγετε εκείνη την ώρα.

 

I wanna be the very best, like no one ever was.

 

Καθώς ταξιδεύετε από πόλη σε πόλη για να κερδίσετε τα badges θα βρεθείτε αντιμέτωποι με πολλά Pokemon. Ωστόσο, αυτή την φορά η Nintendo λέει τέλος στα random encounters και πλέον μπορούμε να δούμε ποια Pokemon κινούνται μέσα στο γρασίδι και αν θέλουμε να τα αποφύγουμε. Δεν έχουν καταργηθεί τελείως τα random encounters προφανώς, αλλά δεν είναι τόσο “επιθετικά” πλέον. Συμβαίνουν μόνο αν τρέχετε μέσα στο γρασίδι και τους τραβήξετε την προσοχή. Αν θέλετε να περάσετε απαρατήρητος, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να περπατάτε πολύ σιγά και να αποφεύγετε τα Pokemon που βλέπετε. Από την άλλη αν θέλετε να τους τραβήξετε την προσοχή, μπορείτε με το πάτημα του αριστερού μοχλού να σφυρίξετε.

Εκτός της κλασικής περίπτωσης για να πολεμήσετε Pokemon, που είναι τα high grass στα διάφορα routes μεταξύ των πόλεων, τώρα μπορείτε να πάτε σε “ειδικούς” χώρους που λέγονται Wild Areas και να πολεμήσετε δυνατά Pokemon. Στα Wild Areas θα μπορείτε να περιστρέψετε την κάμερα (κάτι που δεν γίνεται στα routes και στις πόλεις) και να δείτε το περιβάλλον σας καλά, κάτι που θα βοηθήσει στην καλύτερη εξερεύνηση της περιοχής. Τα υπερ-δυνατά (σχετικά με το level σας) Pokemon θα τα δείτε να κάνουν βόλτες έξω από τα γρασίδια και θα μπορείτε να τα πολεμήσετε αν είστε γενναίοι αρκετά. Ακόμα στα Wild Areas θα δείτε κάποια power spots. Άλλα να εκπέμπουν ακτίνες προς τον ουρανό και άλλα απλά να λάμπουν. Στα πρώτα μπορείτε να τα πλησιάσετε και να μπείτε σε μια μάχη με ένα Dynamax Pokemon μαζί με τρία ακόμη άτομα, είτε NPCs, είτε random παίκτες από το ίντερνετ. Αν δεν επιλέξετε να το πολεμήσετε απλά μπορείτε να πάρετε τα watts του power spot, όπως θα κάνετε και στα μικρότερα spots, τα οποία δεν περιέχουν Pokemon μέσα. Τα watts είναι ένα currency το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο στα Wild Areas ώστε να αγοράσετε σπάνια items από τους vendors της περιοχής.

Ακόμα στα Wild Areas και γενικά στα routes θα μπορείτε να στήσετε κάτι σαν σκηνή, μέσα στην οποία θα μπορείτε να παίξετε με τα Pokemon σας, καθώς και να τους μαγειρέψετε χρησιμοποιώντας κάποια berries. Το camping είναι ιδιαίτερα χρήσιμο διότι αφενός αν παίξετε με τα Pokemon σας και τα ταίσετε παίρνουν XP και γίνονται πιο φιλικά προς εσάς, κάτι που θα σας βοηθήσει στις μάχες, και αφετέρου γιατί αναπληρώνεται η ζωή τους και γιατρεύονται. Ευχάριστη έκπληξη είναι και η εξάλειψη των HM. Πλέον δεν χρειάζεται να μάθετε κινήσεις στα Pokemon σας για να πηγαίνετε από πόλη σε πόλη ή να κολυμπάτε στο νερό. Στις πόλεις θα μπορείτε να μπείτε σε διάφορες boutique και κομμωτήρια ώστε να κάνετε customize τον χαρακτήρα σας, να μπείτε στα Pokemon Center, που πλέον έχουν συγχωνευτεί με τα Poke Mart, καθώς και να μιλήσετε μέσα στα σπίτια με τους NPC της εκάστοτε πόλης. Δυστυχώς όμως πλέον δεν μπορείτε να ψαρέψετε όπου θέλετε, αλλά μόνο σε συγκεκριμένα σημεία στο νερό που σηματοδοτούνται

pokemon sword4

Μπορείτε να έχετε μόνιμα access στο PC box όπου και να βρίσκεστε και να μεταφέρετε Pokemon από το PC στο party σας, χωρίς να πηγαίνετε σε Pokemon Center. Οι NPCs έχουν μπει σε god mode και μπορούν να κοιτάνε και διαγώνια πλέον, αλλά μην ανησυχείτε γιατί το XP share θα σας έχει κάνει ήδη OP. Δηλαδή ανεξαρτήτως ποιου Pokemon έχετε να δίνει την μάχη, στο τέλος όλα τα Pokemon του party σας παίρνουν XP. Είναι από τα λίγα Pokemon games που δεν θα χρειαστείτε να κάνετε υπερβολικό grind για να νικήσετε το τελικό πρωτάθλημα. Οι gym leaders και το τελικό πρωτάθλημα θα σας φανούν αρκετά εύκολα, γιατί γενικά το game σας κρατάει από το χέρι μόνιμα κάνοντας σας heal και δίνοντάς σας items με το παραμικρό. Πρώτη φορά σε τελικό πρωτάθλημα δεν πολεμάς όλους τους gym leaders διότι υπάρχει ένα bracket system και μετά από κάθε αγώνα σας κάνουν heal για να μπείτε στον επόμενο και δεν πάτε σερί. Επίσης το γεγονός ότι μπορείτε 100% να προβλέψετε το πότε θα κάνει ο αντίπαλός σας Dynamax κάνει το game γελοία εύκολο, αφού μπορείτε να κάνετε και εσείς Dynamax ένα Pokemon σας για 3 turns σε κάθε μάχη που επιτρέπει Dynamaxing.

Το Galar region στα καλύτερά του
Όπως ίσως έχετε παρατηρήσει, κάθε region στον κόσμο των Pokemon αντλεί στοιχεία από πραγματικές χώρες. Έτσι και η Galar region, χωρίς να χαλάει το μοτίβο, έχει αντλήσει αρκετά στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που θα καταλάβετε και από το “mate” που λέει όλη την ώρα ο Hop. Τα καλύτερα γραφικά που έχετε δει ποτέ σε Pokemon. Θα δείτε μεγάλες πόλεις με αρκετά σπίτια στα οποία μπορείτε να μπείτε και να δείτε τις φανταστικές λεπτομέρειες που έχουν στο εσωτερικό τους. Θα δείτε τις τεράστιες εκτάσεις των Wild Area που σας παρακαλάνε να τις εξερευνήσετε.

pokemon sword5

 

Επίσης θα δείτε και τους ίδιους NPC με διαφορετικά ονόματα… Κάτι που η Nintendo ίσως θεωρεί παράδοση, ωστόσο αλλιώς ήταν στην Yellow και αλλιώς τώρα που βλέπεις full scale 3D μοντέλα. Δεν γίνεται να βλέπεις τις ίδιες ακριβώς αμφιέσεις και απλά να έχουν διαφορετικά ονόματα. Φαίνεται πως η Game Freak ίσως βαρέθηκε λίγο… Ευχάριστη είναι και η προσθήκη μερικών cinematics εδώ και εκεί, γιατί αλλάζει το κλίμα και δεν σε κουράζει με την μονοτονία των boxed διαλόγων.

Ο τομέας στον οποίο έχει κάνει πολύ καλή δουλειά το Pokemon Sword/Shield είναι τα εφέ των Pokemon και γενικά τα μοντέλα τους. Οι κινήσεις των Pokemon όταν επιτίθενται και οι διαφορετικές επιθέσεις μοιάζουν αρκετά με εκείνες που βλέπαμε στην σειρά και εκείνες που ελπίζαμε να έχουμε εδώ και χρόνια. Υπάρχουν μερικές αστοχίες εδώ και εκεί με τα Pokemon πχ να έχουν επίθεση κλωτσιά και το animation να δείχνει μπουνιά, αλλά γενικότερα τα οπτικά εφέ έχουν εξελιχθεί αρκετά. Ακόμα, η λεπτομέρεια που μερικά Pokemon σταματάν να κουνιούνται τόσο γρήγορα όταν έχουν χαμηλή ζωή δίνει περισσότερο βάθος στις μάχες.

pokemon sword6

Εκσυγχρονισμός παλιών αγαπημένων
Δε νοείται να υπάρχει game Pokemon χωρίς τα γνωστά σε όλους ηχητικά εφέ. Δεν γίνεται να μπαίνεις στο Pokemon center και να μην ακούς τον ήχο αφού έχουν γιατρευτεί τα Pokemon σου. Σε αυτό δεν μας αφήνει παραπονεμένους η Game Freak. Έχει όλα τα κλασικά εφέ που θυμάστε από όταν ήσασταν παιδιά. Αν και τα περισσότερα έχουν “εκσυγχρονιστεί” κάπως, δηλαδή είναι μια μίξη των original ηχητικών σε πιο σύγχρονους ρυθμούς. Τα soundtrack στις πόλεις και στα routes είναι ξεχωριστά όπως μας έχει συνηθίσει τόσα χρόνια, ωστόσο λόγω του ότι τα περισσότερα είναι τα ίδια απλά πιο σύγχρονα δεν μένουν στο μυαλό μας, κάτι που καταφέρνουν ωστόσο τα λίγα original soundtrack του Pokemon Sword/Shield.

pokemon sword7

Αυτό που δεν εκσυγχρονίστηκε όμως και κάνει μπαμ ότι είναι εκτός χρόνου είναι τα εφέ των not very effective, super effective και effective. Αυτά έχουν μείνει απαράλαχτα και ακούγεται λίγο άσχημο σε μια σύγχρονη γενιά Pokemon να ακούς ήχους από την Yellow. Αλλά αυτό που μας ξινίζει περισσότερο από όλα αυτά και τις μικρολεπτομέρειες των ηχητικών, είναι τα voice over. Περιμένουμε 30 χρόνια για να ακούσουμε ανθρώπινη φωνή στους διαλόγους στα Pokemon και ακόμα και τώρα δεν έχει αλλάξει κάτι. Δεν γίνεται στο 2019 να είναι τόσο δύσκολο ή χρονοβόρο να βάλεις voice actors να κάνουν τόσες γραμμές. Ιδιαίτερα άσχημο φαίνεται στα cinematics, στα οποία δεν ακούγεται αυτό που διαβάζεις αλλά μόνο το background noise.

Η καλύτερη περιπέτεια Pokémon;
Οι Pokemon Sword και Shield είναι ένα καλό εναρκτήριο σημείο για τους μη-μυημένους στον κόσμο των Pokemon, μιας και είναι αρκετά πιο εύκολη από όλα τα προηγούμενα. Ίσως ξεδιψάσει τους φανατικούς για λίγο, αλλά θα τους προσφέρει λίγα που δεν έχουν ξαναδεί. Στην Galar region μπορείτε να περιπλανηθείτε όσο θέλετε φυσικά, αλλά για να νικήσετε το championship θα χρειαστείτε γύρω στις 20-24 ώρες, αρκετά λιγότερες από όλες τις προηγούμενες Pokemon.

pokemon sword9

Επίσης μετά τον “τερματισμό” μπορείτε να προσπαθήσετε να ανακαλύψετε όλα τα μυστικά της Galar region (που δεν είναι και πολλά), να κυνηγήσετε τα ελάχιστα θρυλικά που έχει ή να συμπληρώσετε όλη την Pokedex σας. Συνολικά το Pokemon Sword/Shield είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση για την σειρά, αλλά θα πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο με τον επόμενο τίτλο, μιας και ο ανταγωνισμός στο Nintendo Switch είναι τεράστιος.

Θετικά:
- Εξελιγμένα γραφικά και λεπτομέρειες στους χώρους
- Καλοφτιαγμένο UI
- Δίνει βάθος στις μάχες η προσθήκη του Dynamax
- Πολλά καινούργια Pokemon
- Η προσθήκη των Wild Area είναι κάτι σαν grind assist
- Όχι πια τυχαία Pokemon encounters
- Εξάλειψη των HM
- Οι NPCs κοιτάνε και διαγώνια

Αρνητικά:
- Έλλειψη voice actors
- Μικρή διάρκεια συγκριτικά με προηγούμενα games
- Λίγο post-game value
- Αρκετά πιο εύκολο από προηγούμενες Pokemon
- Ίδιοι NPCs με διαφορετικά ονόματα
- Δε μπορείς να ελέγξεις την κάμερα μέσα στις πόλεις, μόνο στα Wild Areas
- Αδιάφορο σενάριο

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 7.5
Gameplay: 8.5
Σενάριο: 7
Αντοχή: 7.5
Γενικά: 7.7

Μας χαρίζει ώρες απόλυτης ευτυχίας και προχωράει την σειρά ένα βήμα μπροστά, όμως ακολουθεί την πεπατημένη των προηγούμενων και δεν προσφέρει ουσιαστικές αλλαγές.

Σταμάτης Καράμπογας 

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

To Pokemon Sword and Shield σημείωσε 16 εκατομμύρια πωλήσεις το 2019

 

Το Pokemon Sword and Shield είναι τα best sellers για το Nintendo Switch για το 2019.

Σήμερα το πρωί η Posted (30 Jan 2020)

Mod βάζει τα Digimon στα Pokemon Sword και Shield

 

Τα Pokemon games δεν φεύγουν σχεδόν ποτέ από την επικαιρότητα και αποτελούν ένα από τα πιο σταθερά brands στην ...
Posted (18 Dec 2019)

Η Pokemon Company αναζητά τους leakers του Pokemon Sword and Shield

Αυτό το μήνα, πριν την κυκλοφορία του Pokemon Sword and Shield, είχαν διαρρεύσει εικόνες από το gameplay του και η Pokemon Company α...
Posted (26 Nov 2019)

Aκυρώθηκε το event για το Pokemon Sword and Shield

Αυτή την Παρασκευή στο Sunshine City Fountain Square του Τόκυο θα διοργανωνόταν ένα μεγάλο event για την κυκλοφορία του Pokemon...
Posted (12 Nov 2019)

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Cefirul (Level 27) 14/12/2019 19:08
Καλά εγώ έχω μείνει ακόμα στην Red και την Crystal από τα παιδικά χρόνια. Φαίνεται ότι η νέα γενιά απολαμβάνει πολύ εξελιγμένα games αλλά η ρετρο γοητεία των παλιών είναι ανεκτίμητη.

Top-game-of-the-month 

 

 

 

 

Notification