Ειδήσεις

1 user comments
Αυτό που σας απογοήτευσε περισσότερο.
09 Αυγούστου, 15:32
0 user comments
Το επόμενο video game θα συνδέεται με τα Control και Alan Wake. [UPDATE]
09 Αυγούστου, 13:45
0
Εξωγήινος μαινόμενος καταπίνει μυαλά με την σέσουλα.
09 Αυγούστου, 12:05
0 user comments
Θα μπορείτε να έχετε μαζί σας έναν σκύλο και να τον χαϊδεύετε. [UPDATE]
08 Αυγούστου, 15:15
0 user comments
Κατεβάστε το και κρατήστε το μόνιμα.
08 Αυγούστου, 14:58
1 user comments
"Κάνουν σαν γαμημένες κατσαρίδες" δήλωσε στο πρώτο του live στο YouTube. [UPDATE]
08 Αυγούστου, 13:35
0 user comments
Η Sony παρουσίασε το gameplay trailer. [UPDATE]
08 Αυγούστου, 00:20
0 user comments
Δωρεάν τα The Witcher: Enhanced Edition, Borderlands 3 και Street Fighter V.
07 Αυγούστου, 23:46
0 user comments
Το τελευταίο μόνο για μία ημέρα.
07 Αυγούστου, 23:17
0 user comments
FPS
Αποκαλύφθηκε μέσα από το Warzone. [UPDATE]
07 Αυγούστου, 22:15
0 user comments
Μιας και το ban του απ' το Twitch δεν αφαιρέθηκε.
07 Αυγούστου, 20:22
Reviews Yoku's Island Express
Comments (0)

Yoku's Island Express Hot

Το σκαθάρι που έσωσε τον κόσμο.

https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/33/a4/d7/Yokus20Box20Art-42-1573736680.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Το σκαθάρι που έσωσε τον κόσμο.

Πολλές φορές έχουμε ακούσει την έκφραση “μην κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του”. Το Yoku’s Island Express είναι ένα ζωντανό παράδειγμα της παραπάνω έκφρασης, ωστόσο μόνοι οι λίγοι που θα μείνουν θα δουν τον πραγματικό θησαυρό που κρύβει ο Yoku. Το εν λόγω game αναπτύχθηκε από την σουηδική εταιρία ανάπτυξης Villa Gorilla και αποτέλεσε το ντεμπούτο της στην gaming βιομηχανία. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν είχε προηγουμένως εμπειρία στον τομέα, μιας και ιδρυτικά μέλη της είναι οι Jens Andersson και Mattias Snygg. Η Villa Gorilla ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Jens, ώστε να μπορεί να δουλέψει με τον Mattias σε ένα καινούργιο indie game, το οποίο και είχαν σκοπό να αναπτυχθεί σε ένα χρόνο.

Yoku 1

Οι Jens και Mattias ήταν βετεράνοι στον χώρο των video games, έχοντας δουλέψει και οι δύο στην Starbreeze και ο Jens να αποτελεί ιδρυτικό μέλος της εν λόγω εταιρίας, αλλά και προηγουμένως να έχει δουλέψει στην LucasArts, ήξεραν τι έκαναν. Είχαν βαρεθεί και οι δύο τις AAA παραγωγές και θέλανε να κυκλοφορήσουν ένα ιδιαίτερο indie game. Ωστόσο το χρονικό πλάνο του ενός έτους δεν πραγματοποιήθηκε. Η ανάπτυξη του Yoku’s Island Express ξεκίνησε το 2013 και τους πήρε πέντε χρόνια μέχρι την ολοκλήρωση και την κυκλοφορία του, ωστόσο έτσι έμαθαν πως τα καλά game θέλουν χρόνο… και αργότερα κέρδισαν ένα βραβείο BAFTA για καλύτερο debut game.

Το Mokumana χρειάζεται την βοήθειά σας
Η περιπέτειά μας ξεκινάει όταν ο ταχυδρόμος στο απόμακρο νησί Mokumana αποφασίζει να βγει σε σύνταξη και χρειάζεται αντικαταστάτη. Εδώ ερχόμαστε εμείς, ο Yoku δηλαδή καταφθάνει με μια βάρκα στο περίεργο αυτό νησί. Εκεί μονομιάς αναλαμβάνει τα καθήκοντα του ταχυδρόμου και ξεκινάει την περιπλάνησή του στο νησί, ωστόσο η μοίρα του ετοιμάζει διαφορετικά σχέδια. Με το καλημέρα γνωρίζει τον Nim, ο οποίος στέκεται δίπλα από ένα γιγάντιο ον, την Mokuma η οποία είναι το deity, κάτι σαν θεότητα του νησιού. Η Mokuma έχει μια τεράστια γρατσουνιά με δηλητήριο και από ότι μας πληροφορεί ο Nim, προήλθε από τον λεγόμενο God Slayer.

Δουλειά μας λοιπόν ως ταχυδρόμοι είναι να παραδώσουμε τρεις επιστολές στους τρεις αρχηγούς του νησιού, ώστε να συγκεντρωθούν στην σκηνή του εγκλήματος και να πραγματοποιήσουν το ritual of healing για να γιατρέψουν την Mokuma. Για να το κάνουμε αυτό όμως θα πρέπει να περάσουμε από αρκετές δοκιμασίες, μιας και οι τρεις αρχηγοί κατοικούν σε διαφορετικές περιοχές του νησιού και θα πρέπει να κάνουμε κάποια “θελήματα” ή να έχουμε συγκεκριμένα abilities για να τους φτάσουμε. Αυτό αν δεν μας αποσπάσουν την προσοχή τα side quests που υπάρχουν στο Mokumana Island. Θα μπορέσει άραγε το μικρό σκαθάρι που ονομάζεται Yoku να περάσει από τις δοκιμασίες που του επιφυλάσσει η μοίρα;

Το φλιπεράκι επιστρέφει…αλλαγμένο
Με μια πρώτη ματιά βλέπουμε ότι το Yoku’s Island Express φέρνει σε Platform. Αυτό μέχρι να προχωρήσουμε λίγο και δυο λεπτά αργότερα να δούμε κάτι φλιπεράκια σκορπισμένα στο πάτωμα. Εκεί κάνουμε ένα βήμα πίσω και συνειδητοποιούμε ότι είναι όντως μια μίξη Platform, Pinball και Adventure. Ο Yoku είναι κολλημένος σε μια μπάλα, που ουσιαστικά αυτή ελέγχετε καθώς προχωράτε στην περιπέτειά σας. Μπορείτε να κινηθείτε με τον μοχλό, ενώ τα φλίπερς χωρίζονται σε κίτρινα, μπλέ και μικτά. Τα κίτρινα τα ελέγχετε με το δεξιό shoulder button, τα μπλέ με το αριστερό και τα μικτά με όποια θέλετε.

Yoku 2

Μην αφήσετε την ιστορία να σας παρασύρει γιατί θα βρεθείτε σε αδιέξοδο. Τα φλίπερς αυτά βρίσκονται διάσπαρτα στο Mokumana Island και θα σας βοηθήσουν να μετακινήστε και να περνάτε εμπόδια, ωστόσο όταν θα μπαίνετε σε “πίστες” pinball θα πρέπει να προσέχετε ώστε να πιάσετε όσα περισσότερα φρούτα γίνεται, μιας και αυτό είναι το in-game currency που θα χρησιμοποιείτε για να ξεκλειδώνετε κλειδωμένα φλίπερς, ώστε να προχωρήσετε στην επόμενη τοποθεσία. Γενικά η μετακίνηση στο νησί μετά από λίγο θα σας κουράσει, αφού δεν υπάρχει και fast travel, όμως υπάρχει κάτι παραπλήσιο που το game ονομάζει “beeline” και θα το χρησιμοποιήσετε αρκετά.

Θα είναι σαν να παίζεις φλιπεράκι, αλλά δεν θα είναι.

Καθ’ όλη την διάρκεια της περιπέτειάς σας θα γνωρίσετε αρκετούς NPCs, ο καθένας ξεχωριστός με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο. Όσο μιλάτε στους κατοίκους του νησιού θα μαθαίνετε όλο και περισσότερα για το Mokumana Island και την ιστορία των deities και παράλληλα θα σας δίνουν μερικές αποστολές, που προφανώς θα είναι fetch quests με pinball ανάμεσα. Επίσης καθώς εξερευνάτε το νησί θα βρείτε διάφορα chests τα οποία αρκετές φορές περιέχουν κάποιο “ιδιαίτερο” item που θα σας βοηθήσει στην περιπέτειά σας ή άλλες φορές θα σας τύχουν απλά φρούτα. Το νησί είναι αρκετά μεγάλο και σας ανοίγεται για να το εξερευνήσετε με το πάσο σας.

Τίποτα στην τύχη
Το νησί του Mokumana σφύζει από ζωή και αυτό φαίνεται. Το στυλ των γραφικών και ο ζωηροί χρωματικοί συνδυασμοί τόσο του περιβάλλοντος, όσο και των NPC, θυμίζουν ιστορία βγαλμένη μέσα από παιδικό βιβλίο. Θα βρεθείτε να τα χαζεύετε για αρκετή ώρα. Ευχάριστες επίσης είναι και οι εναλλαγές που γίνονται στο περιβάλλον ανά τις περιοχές, δηλαδή αλλού έχει λίγο χιόνι και πιο πάνω έχει θύελλες, αλλού φαίνεται πιο “τοξικό” και αλλού βρέχει. Τα τοπία έχουν την απαραίτητη λεπτομέρεια που χρειάζεται, χωρίς αυτό να τα κάνει υπερ-ρεαλιστικά, αλλά καταφέρνει να κρατάει την ισορροπία του “παιδικού βιβλίου”.

Yoku 6

Όμορφες είναι επίσης και οι λεπτομέρειες στα animations, τόσο των NPCs όσο και του Yoku και της “σύνδεσής” του με την μπάλα του. Ακόμα και σε low spec PC το Yoku’s Island Express δεν παρουσιάζει hiccups και κρατάει το immersion στα ύψη. Ωστόσο δεν τολμάει κάτι καινούργιο ή ραγδαίο στον τομέα των γραφικών, αλλά πάει λίγο εκ του ασφαλούς και ακολουθεί το στυλ ήδη πετυχημένων τίτλων.

Χαβανέζικη παροιμία
Οι ήχοι που κυριαρχούν στο Mokumana Island θυμίζουν Χαβάη. Απαλή μουσική σε ήρεμους ρυθμούς που ταιριάζει με τον μικρό μας ήρωα γάντι. Εδώ φαίνεται ότι δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην λεπτομέρεια, αφού σε κάθε περιοχή που θα πηγαίνετε η μουσική θα αλλάζει ανάλογα με την αλλαγή στο τοπίο. Εκεί που βρέχει θα γίνεται πιο σκοτεινή και μυστήρια, ενώ στην λιακάδα θα είναι ευχάριστη και παιχνιδιάρα. Αυτό φυσικά αν καταφέρετε να προσέξετε τα soundtrack τα οποία αρκετές φορές καλύπτονται από τον εκκωφαντικό ήχο των φλίπερς και των ηχητικών εφέ, εκτός και αν δεν τα πατάτε όλη την ώρα.

Yoku 5

Φαίνεται πως το στυλ “Okami” έχει πέραση στα indie games τελευταία. Έτσι και το Yoku’s Island Express χρησιμοποιεί αυτό τον τύπο “voice-acting” για τις φωνές των NPCs, μιας και ο Yoku δεν μιλάει. Δεν είναι άσχημο βέβαια, καθώς σε κάθε NPC δόθηκε ξεχωριστός τόνος στην “φωνή” του, αλλά δείχνει πως δεν το νοιάζει και τόσο η ιστορία και έχει εναποθέσει όλες του τις δυνάμεις στο ιδιαίτερο gameplay του. Ακόμα τα ηχητικά είναι αρκετά ρεαλιστικά και ο ήχος των φλίπερς σίγουρα θα φέρει έντονες αναμνήσεις στους παλαιότερους.

Ο ντελιβεράς του μικρόκοσμου
Ο Yoku είναι το σκαθάρι που εύκολα θα μπορούσε να συνοδεύει τον Sam Bridges στην περιπέτειά του. Στην δική του περιπέτεια όμως δεν καταφέρνει να αφήσει πίσω του κάτι ουσιώδες. Σίγουρα εντυπωσιάζει με τον ιδιαίτερο συνδυασμό open-world, adventure, pinball και platform και θα μας διασκεδάσει για 4-5 ώρες, αλλά δύσκολα σου κρατάει το ενδιαφέρον μετά από την πρώτη επαφή. Αυτό γιατί φαίνεται να δίνει αρκετά μεγαλύτερη βάση στο “πως” παρά στο “γιατί”, δηλαδή προσπαθεί να εντυπωσιάσει χωρίς να έχει τον αφηγηματικό τομέα να το στηρίξει.

Yoku 7

Από άποψης gameplay ξεκάθαρα αν θέλετε να σκοτώσετε χρόνο είναι ιδανικό game που συνδυάζει διάφορα είδη και σίγουρα ξεχωρίζει για αυτό. Τα όμορφα γραφικά και η μουσική σίγουρα θα κάνουν την εμπειρία σας πιο ευχάριστη. Στην τιμή των 20€ ωστόσο θα περιμέναμε περισσότερο “βάθος” στο game και όχι απλά fetch quests και loot sidequests.

Θετικά:
- Πρωτότυπος συνδυασμός διαφορετικών ειδών
- Όμορφο περιβάλλον
- Εξαιρετική μουσική επένδυση
- Καλά optimized
- Χαριτωμένος πρωταγωνιστής και NPCs

Αρνητικά:
- Αρκετά επαναλαμβανόμενο
- Σύντομο για την τιμή του
- Μικρό replayability

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 7
Gameplay: 8
Σενάριο: 7.5
Αντοχή: 8
Γενικά: 7.5

Εντυπωσιάζει χάρη στον παράξενο και πρωτότυπο συνδυασμό ειδών, ωστόσο δεν καταφέρει να κρατήσει το ενδιαφέρον μετά από κάποιες ώρες.

Σταμάτης Καράμπογας 

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

No News

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Top-game-of-the-month 

 

 

 

 

Notification