Ειδήσεις

0 user comments
Μετά την προσθήκη του νέου update.
20 Οκτωβρίου, 17:28
0 user comments
Η Ubisoft εισάγει τα WD Credits.
20 Οκτωβρίου, 16:56
2 user comments
RPG
Νέα τηλεοπτική διαφήμιση με τον διάσημο ηθοποιό. [UPDATE]
20 Οκτωβρίου, 16:21
0 user comments
Δεν είναι ακόμα διαθέσιμο για αγορά.
20 Οκτωβρίου, 15:59
4 user comments
RPG
Η senior narrative designer, Cara Ellison αποχωρεί από το project. [UPDATE]
20 Οκτωβρίου, 15:28
0 user comments
FPS
Early Access στο Steam και απαιτήσεις συστήματος. [UPDATE]
20 Οκτωβρίου, 14:54
0 user comments
FPS
Εμφανίζονται απροειδοποίητα ως φαντάσματα.
20 Οκτωβρίου, 14:39
0 user comments
Σε συνεργασία με την εταιρεία διανομής της Sega, στην Αυστραλία.
20 Οκτωβρίου, 13:40
0 user comments
Μετά από παράπονα των παικτών για συνεχή επανάληψη του Fall Mountain.
20 Οκτωβρίου, 11:42
1 user comments
Δημοσιεύτηκε το νέο τρέιλερ. [UPDATE]
20 Οκτωβρίου, 11:00
1 user comments
Αλλαγή από το σύστημα όπου τέτοιες ανταμοιβές αποκτούσατε μόνο στο Platinum.
19 Οκτωβρίου, 21:51
Reviews Steel Division 2
PC  
Comments (2)

Steel Division 2 Hot

Μάχες υψλής στρατηγικής στο ανατολικό μέτωπο.

https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/b5/0b/32/steel-division-2-box-7-1564513042.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Μάχες υψλής στρατηγικής στο ανατολικό μέτωπο.

Η Γαλλική εταιρεία ανάπτυξης Eugen Systems έγινε κυρίως γνωστή λόγω της σειράς Wargame. Πρόπερσι κυκλοφόρησε το Steel Division: Normandy, ένα RTS με θέμα τις επιχειρήσεις των Συμμάχων στην Νορμανδία το 1944, αποσκοπώντας σε μια μεγάλης κλίμακας εξομοίωσης διοίκησης πολεμικών συγκρούσεων. Όπως ήταν αναμενόμενο, η μεγαλύτερη μερίδα κοινού που κέρδισε ήταν οι φίλοι της ιστορίας του Β' ΠΠ και της στρατηγικής αυτού του μεγέθους. Φέτος, το Steel Division 2 διαδραματίζεται στο -συχνά παραμελημένο- ανατολικό μέτωπο.

Ένα "γνωστό-άγνωστο" θέατρο επιχειρήσεων
Το καλοκαίρι του 1944 διεξήχθη η επιχείρηση "Bagration", όπου ο Σοβιετικός στρατός κίνησε τεράστια στρατεύματα ενάντια στις Γερμανικές δυνάμεις που κατείχαν την Λευκορωσία και την Πολωνία, παράλληλα με τις απελευθερωτικές επιχειρήσεις των υπολοίπων Συμμάχων στην Νορμανδία. Μέσα από αυτή την επιθετική εκστρατεία, ο Κόκκινος στρατός σηματοδότησε την αρχή του τέλους για τις δυνάμεις των Ναζί στο ανατολικό μέτωπο, ένα θέατρο του Β' ΠΠ που δεν είναι τόσο διαδεδομένο σε άλλα παρόμοιας θεματολογίας games και είναι πράγματι ευχάριστο να εξερευνώνται επιχειρήσεις και μέρη που δεν έχουν παρουσιαστεί ξανά και ξανά (όπως η απόβαση στην Νορμανδία). Τα στρατεύματα που διοικείτε στο Steel Division 2 αποτελούνται από άνδρες 18 ιστορικών μεραρχιών (20 αν έχετε το pre-order package) που ποικίλλουν από βετεράνους του ανατολικού μετώπου έως νεοσύλλεκτους που επιστρατεύτηκαν και μονάδες εφεδρείας που αναγκάζονται να πολεμήσουν.

steel division 2 1

Στρατηγική "πανεπιστημιακού" επιπέδου
Αν θελήσετε να παίξετε μόνοι, θα έχετε στην διάθεσή σας τρία Single-player modes. Το Skirmish mode είναι ο πιο άμεσος τρόπος να μπείτε στην μάχη, καθώς απλά επιλέγετε map, φίλιες και εχθρικές δυνάμεις και ξεκινάτε. Πέραν αυτού, υπάρχουν τα Historical Battles που είναι αναπαραστάσεις έξι ιστορικών μαχών και τέλος το Army General mode είναι μια αλληλουχία από αποστολές σαν campaign με turn-based κίνηση, αλλά ο βαθμός δυσκολίας δεν ανεβαίνει σταδιακά, είναι προκαθορισμένος για κάθε αποστολή (πχ η πρώτη είναι πιο δύσκολη από την δεύτερη επειδή έτσι ήταν και αντίστοιχα στην πραγματικότητα).

Πριν ξεκινήσετε να παίζετε (και ανά πάσα στιγμή) έχετε την δυνατότητα να συνθέσετε τα στρατεύματα (battlegroups) που επιθυμείτε να έχετε υπό τις διαταγές σας. Αν αποφασίσετε να ασχοληθείτε σοβαρά με το Steel Division 2, θα περάσετε αρκετό χρόνο ψάχνοντας τις ισορροπίες ρόλων ή τις κατάλληλες μονάδες προκειμένου να υλοποιήσετε τις τακτικές που έχετε κατά νου, θα πειραματιστείτε με διάφορες συνθέσεις και σιγά σιγά θα διαμορφώσετε το battlegroup σας μέχρι το σημείο που θα σας ικανοποιεί.

Συνολικά έχετε στην διάθεσή σας 8 τύπους μονάδων (recon, infantry, tank, support, anti-tank, anti-air, artillery, air), καθώς και οχυρωματικά έργα (defenses). Έχετε συγκεκριμένο όριο μονάδων που μπαίνουν στην μάχη από την αρχή, ή στην δεύτερη και τρίτη φάση κάθε μάχης, ανάλογα με τον τύπο αλλά σε αντίθεση με το Steel Division: Normandy, δεν υπάρχει περιορισμός στους τύπους. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί από την αρχή να βάλετε Tiger tanks, ενώ παλαιότερα μπορούσατε να βάλετε μόνο recon units, κάτι που μάλλον θα ενοχλήσει τους παλαιότερους παίκτες καθώς χάνεται η αίσθηση της κλιμάκωσης. Αν κατέχετε ήδη το Normandy, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και units από αυτό, αλλιώς προκειμένου να τα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να τα πληρώσετε ως DLC.

Κάθε μάχη ξεκινάει με τοποθέτηση των μονάδων της πρώτης φάσης (Phase A) στον χάρτη με κάθε παίκτη να έχει έναν περιορισμένο αριθμό resources που μπορεί να ξοδέψει για να φέρει στρατεύματα από το battlegroup σε μια οριοθετημένη ζώνη του μετώπου. Στην πορεία της μάχης τα resources ανανεώνονται με σταθερό ρυθμό, οπότε θα πρέπει να έχετε ένα πλάνο για την σειρά που θα φέρετε τις δυνάμεις σας στη μάχη. Σκοπός κάθε μάχης είναι η κατάληψη objectives, η οποία επεκτείνει το μέτωπο του αντίστοιχου παίκτη. Στην πορεία η μάχη περνάει στις επόμενες φάσεις ανά 10 λεπτά (Phase B και C), στις οποίες μπορείτε να φέρετε ακόμα περισσότερες μονάδες και στο τέλος, όποια πλευρά κατέχει τα περισσότερα objectives, κερδίζει. Όσον αφορά το Single-player, το ΑΙ πάντως θα μπορούσε να είναι και καλύτερο, καθώς είτε αφιερώνεται σε συγκεκριμένα σημεία του χάρτη, ή σας "κλέβει" με το πυροβολικό του να ρίχνει σε μέρη που δεν θα έπρεπε να βλέπει κανονικά.

Συνθέστε τις δυνάμεις σας και οδηγείστε τις στη νίκη.

Έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στον ρεαλισμό. Τα άρματα μάχης μπορούν να ρίξουν με το πυροβόλο τους χιλιόμετρα μακριά, το πυροβολικό χρειάζεται χρόνο επαναγέμισης των κανονιών του, τα αεροσκάφη πρέπει να επιστρέφουν για να βάλουν καύσιμα και να ανανεώσουν πυρομαχικά, ενώ το πεζικό μπορεί να ξεμείνει από πυρομαχικά και να χρειαστεί φορτηγό ανεφοδιασμού. Η κλίμακα του χάρτη είναι πολύ μεγάλη και ακόμα και οι ρουκέτες του πυροβολικού διασχίζουν ένα μικρό μόνο κομμάτι, ενώ η κίνηση του πεζικού είναι όσο εκνευριστικά αργή όσο φαντάζεστε. Η ταχύτητα κίνησης των μονάδων σας εξαρτάται από το έδαφος, ενώ διάφορα μέρη προσδίδουν αντίστοιχη κάλυψη ή/και απόκρυψη από τα εχθρικά πυρά.

steel division 2 2

Ενώ η καρτέλα κάθε μονάδας παρουσιάζει μια αναλυτική περιγραφή των δυνατοτήτων της, η εκμάθηση του Steel Division 2 είναι κόλαση για τον νέο παίκτη. Δεν υπάρχει tutorial, δεν υπάρχει manual και έτσι θα πρέπει να βρείτε αντίστοιχα βίντεο στο internet και να αφιερώσετε πολύ χρόνο μελετώντας. Η Eugen μάλλον θεώρησε ότι ήδη στοχεύει σε "εκλεκτό" κοινό και αγνόησε πλήρως τους νέους παίκτες, από τους οποίους όσοι δεν έχουν τον χρόνο να ασχοληθούν με την εκμάθηση, θα απογοητευτούν.

Σκοτωμός με μέχρι και 20 παίκτες μαζί
Το Multiplayer Mode του Steel Division 2 είναι στην ουσία το Skirmish Mode με χωρητικότητα μέχρι 20 παίκτες (έως 10 παίκτες ανά πλευρά), ή με μείξη παικτών και AI battlegroups. Το "meta" κυριαρχεί στο συγκεκριμένο mode και αν και η Eugene προσπαθεί να ισορροπίσει το balance με updates, πάντα θα προκύπτουν συνδυασμοί που θα είναι δυνατότεροι εκ φύσεως από τους άλλους. Σε συνδυασμό με τον μη περιορισμό σε τύπους μονάδων ανάλογα την φάση της μάχης, αν δεν είστε μυημένοι στα Steel Division, θα γευτείτε πικρές ήττες και θα αναγκαστείτε να αναζητήσετε συνθέσεις battlegroups στο internet.

Έμφαση στην λεπτομέρεια
Λαμβάνοτας υπόψη την κλίμακα και το γεγονός ότι πρόκειται για ένα Strategy, το Steel Division 2 δεν τα πάει καθόλου άσχημα όσον αφορά τον οπτικό τομέα. Οι χάρτες είναι λεπτομερέστατοι και μπορείτε να κάνετε zoom αρκετά κοντά, σε βαθμό που να βλέπετε τις εκφράσεις των προσώπων των στρατιωτών. Ο σχεδιασμός των οχημάτων, των στολών και του εξοπλισμού είναι ιστορικά ακριβής, αν και σε αντίθεση με τα οχήματα, τα μοντέλα του πεζικού είναι κάπως "άγαρμπα", ενώ τα animations είναι ικανοποιητικά όσον αφορά την ομαλότητα των κινήσεων. Η σταθερότητα των εξαρτάται από τον όγκο των μονάδων και τον αριθμό παικτών στον χάρτη, οπότε αν σας αρέσει να παίζετε με πολλούς άλλους παίκτες, η κάρτα γραφικών σας θα σας αντιπαθήσει.

Εκρήξεις και κροταλίσματα πολυβόλων
"Χάος" είναι μια λέξη που μπορεί να συνοψίσει την γενικότερη ηχητική αισθητική του Steel Division 2. Ο ήχος του περιβάλλοντος είναι αυτός που ακούγεται συνήθως σε πολεμικά ρεπορτάζ: Πυροβολισμοί και εκρήξεις από μακριά ενώνονται, μεταδίδοντας μια αμιγώς πολεμική ατμόσφαιρα, αν και είναι πιθανό να σας μπερδέψουν καθώς αναμειγνύονται με τα ηχητικά εφέ του gameplay. Ευτυχώς, έχετε την δυνατότητα να απενεργοποιήσετε τους ambient ήχους μάχης και να είναι πλέον ξεκάθαρο το ότι αν ακούτε κάτι, αυτό πράγματι συμβαίνει στον χάρτη.

steel division 2 3

Τα ηχητικά εφέ είναι "ωμά" και ρεαλιστικά, όπως αρμόζει σε ένα game που αποσκοπεί στην ιστορική ακρίβεια, αν και θα πρέπει να έχετε κάνει zoom προκειμένου να ακούσετε τι συμβαίνει στο πεδίο της μάχης. Η μουσική που ακούγεται στα menu δένει απόλυτα με το κλίμα του Β' Παγκοσμίου πολέμου, εξυπηρετώντας επαρκώς τον σκοπό της, χωρίς όμως να περιέχει κάποια αξιομνημόνευτα θέματα. Το voice acting έίναι ικανοποιητικότατο, οι προφορές των Ρώσων και των Γερμανών στρατιωτών είναι πειστικές. Δυστυχώς, στον τομέα αυτό υπάρχουν και bugs, ένα από τα οποία προκαλεί έναν εκκωφαντικό και μακρόσυρτο ήχο καθώς παίζετε.

Εξειδικευμένη ψυχαγωγία για μύστες
Όπως και ο προκάτοχός του, το Steel Division 2 δεν είναι για όλους. Ακόμα και αρκετοί φίλοι των πολύπλοκων games δεν θα νιώσουν ότι αξίζει η τεράστια επένδυση χρόνου και η υπομονή για την εκμάθησή του, κυρίως λόγω αμέλειας της Eugen να βάλει έστω ένα tutorial. Παρά τα όποια bugs και το κακό ΑΙ, οι επιμένοντες και υπομένοντες σίγουρα θα αποζημιωθούν αργότερα με ένα game το οποίο δύναται να προσφέρει πολλές ώρες τακτικής διασκέδασης.

 

Θετικά: 
- Μεγάλη ποικιλία σε μονάδες
- Τεράστιοι χάρτες
- Στρατηγικό βάθος
- Δυνατότητα πολύ κοντινού zoom
- Ιστορική ακρίβεια

Αρνητικά:
- Μηδενική βοήθεια στην εκμάθησή του
- Κακό AI
- Διάφορα bugs
- Λίγα factions για multiplayer, εκτός αν πληρώσετε DLC

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5 
Ήχος: 7.5
Gameplay: 7.5 
Αντοχή: 7
Γενικά: 7.3

 

Αν ψάχνετε κάτι "χαλαρό να περνάει η ώρα", αποφύγετέ το.

Γιώργος Τζίτζιφας

 

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

Steel Division 2

[Αρχική δημοσίευση: 27/7/18] Η εταιρεία ανάπτυξης Eugen Systems ανακοίνωσε το Real-Time Strategy S...
Posted (18 Apr 2019)

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Astro (Level 19) 02/08/2019 17:14
Για τους hardcore θαυμαστές του είδους.
#2 Astro (Level 19) 02/08/2019 17:14
Για τους hardcore θαυμαστές του είδους.

Top-game-of-the-month 

 

 

 

 

Notification