Ειδήσεις

0 user comments
Ο διάσημος streamer δεν θα επιστρέψει τελικά στο Twitch. [UPDATE]
08 Ιουλίου, 20:30
0 user comments
Ξεκινάει την άλλη εβδομάδα. [UPDATE]
08 Ιουλίου, 20:15
0 user comments
Η Supermassive ανακοίνωσε την ακριβή ημέρα άφιξης του τρόμου. [UPDATE]
08 Ιουλίου, 20:00
0 user comments
Κυκλοφορεί σύντομα και θα είναι Endless Runner. [UPDATE]
08 Ιουλίου, 19:41
0 user comments
Ανακοινώθηκε η ημερομηνία κυκλοφορίας και τα χαρακτηριστικά του. [UPDATE]
08 Ιουλίου, 19:30
0 user comments
Gameplay video και περίοδος κυκλοφορίας. [UPDATE]
08 Ιουλίου, 18:35
0 user comments
FPS
Leaks για πάνω από ένα εκατομμύριο στοιχεία χρηστών.
08 Ιουλίου, 17:28
0 user comments
Έρχεται σε PS4 και Switch.
08 Ιουλίου, 17:10
0 user comments
Gameplay και ημερομηνία κυκλοφορίας.
08 Ιουλίου, 16:29
0 user comments
Θα ολοκληρώσει την ιστορία που ξεκίνησε στο Resident Evil 7: Biohazard. [UPDATE]
08 Ιουλίου, 15:35
0 user comments
Μαζί τα Natsume Championship Wrestling και The Immortal.
08 Ιουλίου, 15:29
Reviews The Persistence
PS4  
Comments (2)

The Persistence Hot

Τρόμος σε VR καταστάσεις.

https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/79/44/fe/the-persistence-box-58-1561307535.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Τρόμος σε VR καταστάσεις.

Όταν ένας τίτλος έχει χτίσει γύρω από το όνομά του ένα μεγάλο όνομα πριν την κυκλοφορία και αυτό συνδέεται με την δική μας ανυπομονησία να τον δοκιμάσουμε, τότε είναι πιθανό να απογοητευτούμε. Άλλωστε οι καλύτεροι τίτλοι είναι εκείνα τα “διαμάντια” που δεν περιμέναμε και αγαπήσαμε εμείς και άλλοι φίλοι gamers ανά τον κόσμο. Η περίπτωση του Persistence λίγο με απογοήτευσε αλλά δεν θα έλεγα σε μεγάλο βαθμό. Είχαμε δει τρέιλερ και gameplay με ένα τεχνολογικά ανεπτυγμένο περιβάλλον, τέραταπου παράγουν ήχους τρομακτικούς για το ανθρώπινο ακουστό φάσμα και explosive όπλα. Όλα αυτά βέβαια άρχισαν να χάνουν την αίγλη τους μόλις έφαγα το πρώτο crash, όταν δεν μπορούσα να στρίψω προς τον εχθρό και όταν τα χειριστήριά μου δεν με υποστήριζαν σε αυτόν τον μάταιο αγώνα για επιβίωση!

Το Persistence αποτελεί έναν Horror Survival τίτλο από την Firesprite Ltd αποκλειστικά για το PSVR. Βρισκόμαστε σε ένα διαστημόπλοιο με την ονομασία The Persistence το 2521, το οποίο λόγω τεχνικού λάθους έχει πλησιάσει επικίνδυνα μια μαύρη τρύπα. Θα πρέπει λοιπόν ως ο μόνος επιζών, να σώσετε αυτή την κατάσταση αλλά υπάρχουν δύο προβλήματα. Πρώτον, το διαστημόπλοιο δεν θα αντέξει πολύ ακόμα δίπλα στην μαύρη τρύπα και δεύτερον, έχουν δημιουργηθεί πιστά αντίγραφα των συνεργατών σας σε...τερατώδη μορφή με 100% πιθανότητα να σας επιτεθούν.

the persistence 1

Σύστημα μάχης, όπλα και crafting
Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από όπλα, grenades και άλλα αντικείμενα τα οποία όχι μόνο μπορείτε να αγοράσετε ή ξεκλειδώσετε αλλά να κάνετε upgrade και craft! Προφανώς αυτό το στοιχείο το έχουμε δει και σε άλλους τίτλους, δεν πρόκειται για κάτι που συναντάμε για πρώτη φορά. Σίγουρα όμως το να υπάρχει τόσο μεγάλη ελευθερία σε έναν PSVR τίτλο αποτελεί ενδιαφέρον μηχανισμό. Μην δεθείτε όμως τόσο με αυτά τα όπλα, καθώς κάθε φορά που πεθαίνετε...τα χάνετε και ξεκινάτε το level από την αρχή! Σκληρό; Ε, που να παίξετε και κανένα Soul game. Το μόνο που μπορείτε να κρατήσετε ακόμα και μετά τον θάνατό σας, είναι τα Stat Upgrades σας σε health, damage, stealth κ.α. Κάπου εδώ είναι που το Persistence θα σας κρατήσει ή θα σας διώξει. Όπως και να το κάνουμε, το να ξεκινάει κανείς από την αρχή του level δεν είναι για τον καθένα το ίδιο συμπαθές.

Παρόλα αυτά, εάν θέλετε μπορείτε να πάρετε την βοήθεια του κοινού...κυριολεκτικά. Υπάρχει εφαρμογή για smartphones που επιτρέπει σε κάποιον άλλον παίκτη να σας βοηθήσει (ακόμα και αν δεν έχει σύστημα VR) να ανοίξετε πόρτες ή να αποφύγετε εχθρούς. Σίγουρα η βοήθεια ενός φίλου είναι ανεκτίμητη, ειδικά όταν αλλάζει το design συνεχώς! Κάθε φορά που πεθαίνετε θα πρέπει να βρείτε άλλους δρόμους και κρυψώνες καθώς το level αλλάζει, χαρακτηριστικό που προσθέτει όσον αφορά στην αγωνία και τον τομέα της έκπληξης.

Το currency του παιχνιδιού είναι τα stem cells τα οποία μπορείτε να μαζέψετε από τους νεκρούς πλέον εχθρούς. Χρειαζόσαστε τα stem cells γιατί πρέπει να ξεκλειδώσετε συγκεκριμένα abilities προκειμένου να επιβιώσετε. Είναι για παράδειγμα πολύ πιο εύκολη η μάχη όταν μπορείτε να δείτε τους εχθρούς μέσα από τοίχους! Προτείνουμε να μάθετε κάθε ευάλωτο σημείο των εχθρών για να διευκολύνετε το gameplay. Για παράδειγμα υπάρχουν εχθροί που είναι τυφλοί και σας αφήνουν μπόλικο περιθώριο να πάτε πίσω τους και να μαζέψετε ελεύθερα stem cells πριν τους σκοτώσετε. Εμείς πάντως παίξαμε όσο πιο διασκεδαστικά μπορούσαμε με το να πετάμε εχθρούς στους τοίχους με το gravity gun ή με το να τους ψήνουμε με ηλεκτροσόκ. Μπορεί να υπάρχουν αρκετά health potions παντού, αλλά επειδή δεν γίνεται να τρέχετε - μαζέυετε health - γεμίζετε HP - repeat συνεχόμενα...σας προτείνουμε για το καλό σας να μην δεχθείτε πάνω από δύο ή τρεις φάπες συνεχόμενα.

Τρέχετε, γυρνάτε, σκοτώνετε και πάλι σε repeat. Αν πεθάνετε, πάμε πάλι από την αρχή!

Τρόμος σε VR επίπεδο
Το Persistence έχει συνολικα τέσσερα δωμάτια (decks), αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως μιλάμε για έναν σύντομο τίτλο. Κρίνοντας από το gameplay που δεν συγχωρεί και τα ανεπανάληπτα trial and error, το πόσο χρόνο θα χρειαστείτε για τον τερματισμό του Persistence, εξαρτάται καθαρά από εσάς. Θα λέγαμε πάντως ότι μια μέση διάρκεια είναι οκτώ με δέκα ώρες. Παρόλο που τα decks - διαφορετικά κομμάτια του διαστημόπλοιου- είναι ελάχιστα (τέσσερα), παρατηρήσαμε πως οι developers δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στην ποικιλομορφία. Περίμενα τέσσερα τελείως διαφορετικά περιβάλλοντα αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ. Το μόνο διαφορετικό είναι οι αλλαγές στο layout του κάθε δωματίου που έρχονται με κάθε θάνατο, με μια μικρή εξαίρεση το τελευταίο deck που παραμένει πάντα το ίδιο. Επίσης θα πρέπει να προσέξετε πολύ με τις ρυθμίσεις των γραφικών και ιδιαιτέρως της φωτεινότητας καθώς αν αφήσετε την ρύθμιση αυτή στο default, δεν θα διακρίνετε καλά το περιβάλλον και θα δυσκολευτείτε.

the persistence 2

Ο 3D ήχος από την άλλη, μας ικανοποίησε και πιστεύουμε και όσους το παίξετε. Οι εχθροί έρχονται από παντού και τα ηχητικά εφέ ακολουθούν την πορεία τους με αποτέλεσμα να ακούτε κάθε τσιριχτή κραυγή να δυναμώνει ολοένα και περισσότερο καθώς σας πλησιάζει - μόνο για δυνατούς παίκτες-. Επίσης οι ambient ήχοι μας προϊδεάζουν για το τι αναμένεται να συμβεί και αν δεν είστε λάτρεις των Horror/Survival, ίσως να βρεθείτε να κάνετε pause κάθε λίγο. Ο τρόμος είναι ένα συναίσθημα που το Persistence μπορεί να σας μεταφέρει πολύ εύκολα και αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα θετικά του τίτλου.

Αξίζει η αγορά;
Το Persistence είναι ένας τίτλος που θα πρότεινα σε όσους θέλουν να δουν πως θα ήταν μια AAA VR εμπειρία. Αν αντέχετε τα horror games, έχετε ήδη το PSVR, θέλετε να νιώσετε την ανδρεναλίνη του να γυρνάτε-πυροβολάτε-win, τότε ρίξτε μια ματιά. Αν ανησυχείτε για το motion sickness, καθώς αποτελεί πραγματικό φαινόμενο στα VR headsets, να ξέρετε πως υπάρχουν αρκετές ρυθμίσεις για το πως γυρνάει η κάμερα και ο χαρακτήρας σας έτσι ώστε να μειωθούν τα φαινόμενα ζαλάδας στο ελάχιστο. Το σενάριο δεν θα το χαρακτηρίζαμε ως πρωτότυπο αλλά δεν αποτελεί έτσι και αλλιώς το κύριο χαρακτηριστικό του τίτλου. Το Persistence "πουλάει" την αίσθηση τρόμου που φέρνει χάρις στο VR headset της Sony αλλά και στον καταπληκτικό ηχητικό τομέα του. Στα 30 ευρώ, το Persistence προσφέρει 8-10 ώρες όμορφου gameplay με μέτριο replayability, άριστο οπτικοακουστικό τομέα και ελάχιστα λάθη όσον αφορά τον χειρισμό. Αξίζει να του ρίξετε μια ματιά έστω και σαν gameplay video.

Θετικά:
- Τρομακτική VR εμπειρία
- Όμορφα ηχητικά εφέ
Αρνητικά:
- Μέτριο replayability
- Ορισμένα τεχνικά θέματα
- Μέτρια διάρκεια

Βαθμολογία
Γραφικά: 8 
Ήχος: 9 
Gameplay: 7 
Αντοχή: 7 
Γενικά: 7.5 

Αξίζει την προσοχή σας αλλά μόνο αν αντέχετε το επίπεδο του τρόμου.

Χριστιάνα Θάνου

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

Τhe Persistence

H Firesprite, μία εταιρεία ανάπτυξης με έδρα το Λίβερπουλ, έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες πληροφορίες για το The...
Posted (13 Mar 2017)

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Spiros Ocfp (Level 14) 24/06/2019 15:07
Ωραίο review Χριστιάνα. Νομίζω ότι το genre των horror games είναι το ιδανικό για VR
#2 akiszax (Level 21) 24/06/2019 20:27
Πολυ καλο Review! Αλλα μιας και το εχω το game θέλει λιγο δουλίτσα το gameplay του, ο τρόπος που κινείται ο χαρακτήρας σε ζαλίζει.

Top-game-of-the-month 

 

 

 

Notification