Ειδήσεις

0 user comments
Το νέο UI είναι πλέον διαθέσιμο στο κοινό.
18 Σεπτεμβρίου, 14:35
0 user comments
Διαθέσιμη μέσω Steam για όσους έχουν alpha access.
18 Σεπτεμβρίου, 13:55
0 user comments
Η BioWare αναθεωρεί το σχέδιο της σχετικά με τα Acts.
18 Σεπτεμβρίου, 13:15
0 user comments
Ο γνωστός σεναριογράφος ιδρύει την Summerfall Studios.
18 Σεπτεμβρίου, 11:54
0 user comments
Υπολογιστές, πιθανόν και ανδροειδή, θα χρησιμοποιούν τον εγκέφαλό μας!
17 Σεπτεμβρίου, 23:37
1 user comments
Κερδίζει δώρο της επιλογής του από το GameWorld Pool.
17 Σεπτεμβρίου, 22:01
2 user comments
Η μεγάλη έκπληξη στο παιχνίδι του μήνα και τα δώρα σας.
17 Σεπτεμβρίου, 21:50
0 user comments
Είναι ίσως το πιο δημοφιλές PC game.
17 Σεπτεμβρίου, 21:48
0 user comments
Από 100% ανακυκλωμένο χαρτί.
17 Σεπτεμβρίου, 21:25
4 user comments
15 μήνες φυλάκιση για τον 19χρονο που προκάλεσε την φάρσα. [UPDATE]
17 Σεπτεμβρίου, 21:05
0 user comments
RPG
Νέο τρέιλερ και οι απαιτήσεις στα PC.
17 Σεπτεμβρίου, 19:50
0 user comments
Με δικαίωμα λογοκρισίας των δημοσιεύσεών τους.
17 Σεπτεμβρίου, 19:20
0 user comments
Η προσπάθειά του απέδωσε καρπούς μετά από έναν μαραθώνιο 22 ετών.
17 Σεπτεμβρίου, 18:05
Reviews The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel
Comments (1)

The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel Hot

Αγάπη και μίσος στα σωθικά μιας Αυτοκρατορίας.

https://www.gameworld.gr/media/reviews/photos/original/75/d0/a9/the-legend-of-heroes-trails-of-cold-steel-box-55-1558577449.jpg
  • Review
  • News
  • Forum
  • Images
  • Videos
  • User Reviews

Αγάπη και μίσος στα σωθικά μιας Αυτοκρατορίας.

Η προσγείωση του The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel στα χέρια μας, έδωσε το έναυσμα για την ανάσυρση μιας πολύ ευχάριστης ανάμνησης, τότε που παίξαμε και απολαύσαμε το The Legend of Heroes: Trails in the Sky. Η σειρά The Legend of Heroes άρχισε την πορεία της στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και συνεχίζει να μας διασκεδάζει μέχρι σήμερα με τους 14 τίτλους που την απαρτίζουν. Το Trails of Cold Steel είναι ένα spin off του Trails in the Sky που διαδραματίζεται εντός των συνόρων της Erebonia Empire, της σατανικής αυτοκρατορίας που περιποιηθήκαμε μετά χαράς στο παρελθόν. Η περιέργεια μας κυρίευσε αρχίζοντας την νέα μας περιπέτεια στο γνώριμο σύμπαν του The Legend of Heroes, πόσο ενδιαφέρουσες μπορούν να γίνουν οι ιστορίες των υπηκόων ενός απεχθούς κράτους;

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τον νεαρό Rean, δόκιμο της στρατιωτικής ακαδημίας Thor. Ο “ψάρακας” καταφθάνει στην σχολή και κατάπληκτος μαθαίνει ότι τον έχουν κατατάξει στην νεοσυσταθείσα class VII. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες τάξεις της ακαδημίας όπου οι σπουδαστές έχουν μοιραστεί με αυστηρά ταξικά κριτήρια, τα άτομα στην class VII προέρχονται από όλο το φάσμα της ταξικής διαστρωμάτωσης. Κουβέντα στην κουβέντα, μάχη στην μάχη, οι σπουδαστές της class VII βάζουν στην άκρη τις διαφορές τους και συμμετέχουν σε κοσμοϊστορικά γεγονότα της εποχής.

the legend of heroes trails of cold steel 1

Το πολύ μπλα μπλα έχει ουσία
Είμαστε πεπεισμένοι για την αποτελεσματικότητα των Visual Novels να αφηγούνται συναρπαστικές ιστορίες και γι’ αυτό καλοδεχτήκαμε την ενσωμάτωση των χαρακτηριστικών τους στην πλοκή του Trails of Cold Steel. O αριθμός των διαλόγων αγγίζει αστρονομικά νούμερα και η δράση διακόπτεται κάθε λίγο και λιγάκι από cut – scenes. Σε αυτά, ένας ή και περισσότεροι χαρακτήρες της ομάδας μας και NPCs βγάζουν τα εσώψυχα τους, αποκαλύπτουν ποταμούς πληροφοριών για την ζωή και τον κόσμο τους.

Οι συμπάθειες, οι εντάσεις, οι εσωτερικές συγκρούσεις, τα όνειρα και οι ελπίδες τους γίνονται κτήμα μας. Προτού περάσει πολύς χρόνος αισθανόμαστε όλα τα παιδιά της class VII σαν δικούς μας ανθρώπους, σαν άτομα με ψυχή που μας γεμίζουν συμπάθεια. Τα προσωπεία που φορούν όταν τους πρωτογνωρίζουμε, πέφτουν στην πορεία και γινόμαστε αποδέκτες πολλών εκπλήξεων σχετικά με το παρελθόν και την καταγωγή τους. Μας έλειψε λίγο μια επιλογή αυτοματοποίησης των διαλόγων. Εφόσον δεν μπορούμε να επέμβουμε στην εξέλιξή τους, τουλάχιστον να μπορούσαμε να τους παρακολουθήσουμε να κυλούν σαν ταινία και όχι να πατάμε το X button μέχρι να... ξεκολλήσει από το χειριστήριο.

Απολαμβάνουμε την πλοκή στην ολότητά της, κυριολεκτικά δεν βαρεθήκαμε ούτε ένα διάλογο, όλο και κάτι νέο μας διδάσκει το καλογραμμένο σενάριο. Χτίζοντας τόσες ψηφιακές προσωπικότητες, οι δημιουργοί του Trails of Cold Steel έβαλαν στο στόχαστρο τους όλους όσους αγαπούμε την manga αισθητική και αντικρίζουμε την ζωή με τα καθαρά μάτια μικρού παιδιού. Πολλοί διάλογοι έχουνε ένα αφελές χιούμορ που μας γέμισε χαμόγελα. Οι χαρακτήρες είναι προσεκτικά σκιαγραφημένοι ώστε να προκαλούν συγκεκριμένα συναισθήματα με τις συμπεριφορές και την εμφάνισή τους. Η τρυφερότητα ρέει από μέσα μας σαν καταρράκτης συναντώντας το σύνολο των γυναικείων χαρακτήρων, ακούγοντας τις φωνές τους, παρατηρώντας τις τσαχπινιές και τα χαριτωμένα ξεσπάσματά τους.

Εκτός από την μελέτη των ιδιοσυγκρασιών αγοριών και κοριτσιών που βρήκαμε ικανοποιητική και συχνά, άκρως χιουμοριστική, μας μάγεψε η δυναμική μεταξύ τους. Οι ταξικές διαφορές δημιουργούν έντονες συγκρούσεις, άπαντες επίσης αντιμετωπίζουν εντάσεις στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Το Trails of Cold Steel είναι μια πολύωρη ιστορία ενηλικίωσης. Την αγαπήσαμε σφόδρα κυρίως επειδή πάει κόντρα στα καταθλιπτικά λεγόμενα του γηραλέου Rocky Balboa στην έκτη ταινία με ήρωα τον θρυλικό πυγμάχο. Το Trails of Cold Steel φωνάζει βροντερά ένα “Ναι Rocky, στα πλαίσια μου η ζωή (ψηφιακή έστω) είναι γεμάτη από ουράνια τόξα και λιακάδα, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές των ηρώων”.

the legend of heroes trails of cold steel 2

Η αφήγηση είναι κατανεμημένη σε chapters, κεφάλαια από τις ζωές των ηρώων και των ηρωίδων που αποτελούν την περίφημη Class VII. Τα κεφάλαια χωρίζονται σε μέρες αλλά και συγκεκριμένες φάσεις της ίδιας μέρας. Οι δάσκαλοι και τα άτομα με τα οποία συνεργάζονται έχουν ένα σκασμό από αγγαρείες να μας αναθέσουν. Εκτελώντας τες με σειρά προτεραιότητας, αφήνοντας δηλαδή την αγγαρεία που θα μας σπρώξει στο επόμενο chapter τελευταία, ερχόμαστε σε επαφή με νέες τοποθεσίες, τους κατοίκους, τον τρόπο ζωής και την ιστορία τους.

Η δομή των chapters καλύπτει ταυτόχρονα δύο ανάγκες μας. Αρχικά, σε κάθε ένα από αυτά νιώθουμε την έξαψη ενός ταξιδιώτη που μόλις έφτασε σε ολοκαίνουργιο τόπο και απολαμβάνει τις ομορφιές του. Ταυτόχρονα, μπαίνουμε στο πετσί των χαρακτήρων μας, γινόμαστε σπουδαστές του ψηφιακού κόσμου που κατοικούν, γεμίζουμε γνώσεις και εμπειρίες από πρώτο χέρι, δημιουργούμε ένα ψυχικό δεσμό που ευνοεί την απορρόφησή μας.

the legend of heroes trails of cold steel 3

Σε σκονισμένα μπουντρούμια καραδοκούν οι εχθροί μας
Το old schoolhouse μοιάζει αρχικά με επαναλαμβανόμενη διαδικασία άνευ ουσίας σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα tasks που αναλαμβάνουμε. Σύντομα αντιλαμβανόμαστε ότι είναι το καλύτερο πεδίο δοκιμών για τις υπερδυνάμεις μας, ένα σταθερό μέρος γεμάτο αντιπάλους μεταβλητής δυσκολίας, ποικίλων δυνατοτήτων και αδυναμιών. Γουστάρουμε να το αδειάζουμε από εχθρούς, τεστάροντας τα arts και crafts ώστε να είμαστε καλά προετοιμασμένοι στις κρίσιμες συγκρούσεις της καριέρας μας. Στο τέλος του εκάστοτε ορόφου του old schoolhouse στέκεται πάντα ένα boss, το τελικό εμπόδιο προτού επιστρέψουμε στην ακαδημία μας. Η ανθεκτικότητά του μετατρέπει τις συναντήσεις μας σε ένα καρναβάλι από οπτικά εφέ και εκρήξεις καθώς εξαπολύουμε τα καλύτερα arts και crafts που διαθέτουν οι μαχητές μας.

Η εισαγωγή μας στο game έγινε απότομα. Από το πουθενά αναλαμβάνουμε την διοίκηση όλων των χαρακτήρων που θα διοικήσουμε στην περιπέτεια, με τις ικανότητές τους ρυθμισμένες στο φουλ. Πέσαμε με τα μούτρα στην επίθεση, ενεργοποιώντας τα ισχυρότερα arts και crafts, χτυπούσαμε στα τυφλά και μείναμε έκθαμβοι από την ισχύ μας. Ενώ είχαμε μεθύσει από δύναμη, η εισαγωγή τελείωσε και επιστρέψαμε στην αρχή της ιστορίας, στης οποίας τα τελευταία κεφάλαια ρίξαμε μια κλεφτή ματιά. Παίρνοντας μια γεύση από το μέλλον την μελλοντική μας εξέλιξη αποκτήσαμε ένα ισχυρό κίνητρο για να προχωρήσουμε και να αναπτυχθούμε το γρηγορότερο.

the legend of heroes trails of cold steel 4

Εμείς δεν αλλάζουμε χαρακτήρα, αλλάζουμε χαρακτήρες
Οι χαρακτήρες μας είναι τα πιόνια που κατευθύνουμε στο αποτελεσματικό και άκρως απολαυστικό battle system του Trails of Cold Steel. Η μάχη ξεκινά έξω από το πεδίο της σφαγής, με εμάς να πλησιάζουμε μουλωχτά τους ανόητους αντιπάλους, επιχειρώντας να τους καρφώσουμε πισώπλατα. Τους χαρακτηρίζουμε ανόητους διότι η αντίληψή τους περιορίζεται σε ένα μικρό κύκλο γύρω από τον εαυτό τους.

Μάλιστα, αν δεν έχουν οπτική επαφή μαζί μας, δεν αντιλαμβάνονται ότι τους πλησιάζουμε με εχθρικές προθέσεις ακόμα και όταν βρισκόμαστε ακριβώς δίπλα τους. Θα κακολογούσαμε το A.I. για την περιορισμένη του αντίληψη αν δεν αναγνωρίζαμε πως είναι απαραίτητη για την ομαλή διεξαγωγή των μαχών. Αν η τεχνητή νοημοσύνη ήταν εξυπνότερη, το στοιχείο του αιφνιδιασμού θα εξαφανιζόταν. Χωρίς αυτό, δεν θα έμπαιναν στην μάχη σε πλεονεκτική θέση ούτε οι εχθροί, ούτε εμείς. Η μεθοδικότητά μας περιόρισε τις αιφνιδιαστικές επιθέσεις των εχθρών σε μονοψήφιο νούμερο καθ’ όλη την διάρκεια της περιπέτειας.

Το μεγαλύτερο βασανιστήριο στο game είναι οι guest χαρακτήρες. Δεν μπορεί κύριοι developers να μας δίνετε έναν πανίσχυρο χαρακτήρα για μερικά λεπτά και μετά να τον αποσύρετε. Πως θα γεμίσουμε το κενό που αφήνει πίσω;

Τα πισώπλατα μαχαιρώματα στον αληθινό κόσμο είναι μια τακτική που χρησιμοποιούν τρισάθλια ανθρώπινα όντα. Στον κόσμο του Trails of Cold Steel είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για να εκκινήσουμε την μάχη. Οι δυνάμεις των εχθρών αντιπροσωπεύονται από ένα μόνο πλάσμα στον κόσμο της περιπέτειας. Χτυπώντας το μεταφερόμαστε αυτόματα στο χώρο του μακελειού και παρακολουθούμε το ξεδίπλωμα της ομάδας μας και των εχθρικών δυνάμεων. Οι εκπλήξεις που μας επιφυλάσσει η ανάπτυξη των εχθρών είναι ευπρόσδεκτες. Πολλές φορές η ομάδα τους αποτελείται από ποικιλία τεράτων και όχι αποκλειστικά από το είδος που δείχνει το avatar της.

Ο χώρος της μάχης έχει τις ιδανικές διαστάσεις για να προετοιμάσουμε και να εξαπολύσουμε τις επιθέσεις μας. Εννοείται ότι η επιλογή tactics του κεντρικού μενού είναι πολύτιμος βοηθός μας γιατί εκεί παρατάσσουμε τους μαχητές με βάση τους ρόλους τους. Οι healers και ranged fighters στέκονται στα μετόπισθεν και οι τουμπανιασμένοι fighters σπρώχνονται στην πρώτη γραμμή για να δεχθούν και να ανταποδώσουν τα εχθρικά πυρά. Την βασική τετράδα πλαισιώνουν βοηθητικοί μαχητές που επίσης τοποθετούμε σε όποια θέση θέλουμε. Οι εφεδρείες λαμβάνουν μέρος στην μάχη μόνο αν τους καλέσουμε στην θέση ενός πεσμένου πολεμιστή. Η αφθονία των healing spells και items καθιστά σπάνια αυτή την κίνηση, το μόνο μας κίνητρο για να καταφύγουμε στις εφεδρείες παρουσιάζεται όταν οι αντίπαλοί μας είναι ευάλωτοι σε συγκεκριμένο είδος επίθεσης.

the legend of heroes trails of cold steel 5

Ο τύπος των επιθέσεων που εξαπολύουμε καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την σύνθεση της ομάδας μας. Επιθυμούμε η τετράδα μας να περιλαμβάνει άτομα που προξενούν slash, thrust, pierce και strike στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Επειδή μας είναι απαραίτητη η παρουσία ενός healer, είμαστε ικανοποιημένοι αν οι τρεις κυριαρχούν σε ένα είδος damage έκαστος. Το αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό των healers είναι ότι το staff τους προξενεί όλους τους τύπους damage ταυτόχρονα αλλά με μειωμένη αποδοτικότητα. Εξασφαλίζοντας την αποτελεσματικότητα των melee attacks, κατευθύνουμε τους χαρακτήρες μας στους εχθρούς που είναι ευάλωτοι στις επιθέσεις τους. Στα μετόπισθεν οι healers κάνουν χρυσές δουλειές με τα healing arts και εκείνα που θωρακίζουν την ομάδα στις επιθέσεις.

Η γροθιά μας λιώνει τα αδηφάγα τέρατα
Στην ομάδα μας δεν υπάρχουν άνθρωποι - ορχήστρες που τα κάνουν όλα μόνοι τους και δεν τους θέλουμε. Οι χαρακτήρες μας λειτουργούν σαν γροθιά στην μάχη, μια γροθιά όπου τα δάχτυλα που την αποτελούν σφίγγουν ολοένα και περισσότερο σκορπίζοντας τα bonding points μας εκτός μάχης. Αυτά είναι συνήθως τρία ανά περίσταση αλλά δεν αποκλείεται να γίνουν περισσότερα αν ένα από τα tasks που αναλάβαμε μας τροφοδοτήσει κάποιο. Η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των ηρώων – ηρωίδων αλλά και η αδιάλειπτη συμμετοχή τους στις μάχες, ανοίγει τον δρόμο για τα link attacks. Καλό είναι το απλό damage αλλά γίνεται επικό όταν συνδυάζεται με την συντριβή της ισορροπίας του αντιπάλου.

the legend of heroes trails of cold steel 6

Παρακολουθούμε ένα τέρας να φορτώνει ένα art, ρίχνουμε ένα σαρδόνιο χαμόγελο και του εξαπολύουμε ένα craft ή και απλό χτύπημα, με την ελπίδα να διακόψουμε το casting, φέρνοντάς τον εκτός ισορροπίας. Αν το πετύχουμε ενεργοποιείται το link attack και πατάμε το σχετικό button για να εκτελεστεί μια συνδυασμένη επίθεση του χαρακτήρα που πέτυχε το unbalance και εκείνου με τον οποίο τον έχουμε συνδέσει. Όσο στενεύουν οι σχέσεις των μαχητών, τόσο τα link attacks ανοίγουν και τις δύο πρόσθετες διαβαθμίσεις τους, χάρη στις οποίες μοιράζουν πολλαπλά χτυπήματα στα κακόμοιρα τέρατα που τις δέχονται. Γίναμε μάρτυρες ακόμα και τακτικών... Captain America όπου ο ένας πολεμιστής μπαίνει σαν ασπίδα μπροστά στον συμπολεμιστή του και εξουδετερώνει το επερχόμενο damage.

Η συσσωρευμένη πληροφορία στο game είναι τεράστια και το σύστημα χειρισμού και κατανομής των χρήσιμων πληροφοριών στην οθόνη εγγυάται την ταχυμεταφορά της. Στην μάχη τα εικονίδια των ενεργειών μας περιστρέφονται σαν δαχτυλίδι γύρω από τον ενεργό χαρακτήρα παρακαλώντας μας να τα ενεργοποιήσουμε. Στην αριστερή πλευρά, πολύχρωμη λωρίδα με τα πρόσωπα ηρώων και τεράτων μας ενημερώνει για την σειρά συμμετοχής τους στο θανάσιμο γλέντι. Οι χάρτες χωρίζονται στον γενικό που καλύπτει όλην την περιοχή που δρούμε και στον ειδικό που μεγεθύνει το σημείο που περπατούμε.

the legend of heroes trails of cold steel 7

Ο χάρτης έχει περισσότερα σημάδια και από την μάπα του... Scarface, σημάδια που δείχνουν τα μέρη που οφείλουμε να επισκεφτούμε για να κλείσουμε τους ανοικτούς μας λογαριασμούς. Η τηλεμεταφορά μεταξύ των σημαντικών δρόμων και κτιρίων εξανεμίζει τους βαρετούς περιπάτους. Το χειριστήριο μεταφέρει με απλά κλικ τις εντολές μας στα μέλη της ομάδας, εντός και εκτός μάχης. Η περιήγηση στα μενού είναι πανεύκολη με ένα κλικ και τα shoulder buttons, η κίνηση του avatar μας πολύ γρήγορη. Ένα πράγμα μόνο μας έλειψε, η δόνηση και θα εξηγήσουμε ευθύς αμέσως το γιατί.

Παντοδύναμοι πολεμιστές και μάγοι χέρι - χέρι
Σε οποιονδήποτε fantasy κόσμο συναντούμε το δίλημμα μαγεία ή συμβατικά όπλα. Στο Trails of Cold Steel πρόκειται για ψευτοδίλημμα διότι τα spells μας που ονομάζονται arts και τα ισχυρότερα συμβατικά χτυπήματα που καλούνται crafts, είναι εξίσου πανίσχυρα. Το ποιο στοιχείο προσκυνά το art που στέλνουμε προς τον εχθρό έχει σημασία ως προς το damage που προκαλεί, αναφορικά με το θέαμα που παρέχει, δεν έχει την παραμικρή. Πίδακες φωτός ξεφτιλίζουν τα εχθρικά πλάσματα, φλόγες τυλίγουν τα κορμιά τους, μέχρι και τα δρεπάνια του Χάρου επικαλούμαστε για να θερίσουμε ψυχές.

the legend of heroes trails of cold steel 8

Τα crafts είναι ισχυρές τεχνικές με τα όπλα που κρατά ο κάθε πολεμιστής οι οποίες λιανίζουν τις health bars για πλάκα. Η προτίμησή μας σε εκείνα με area of attack χαρακτηριστικά υπήρξε καθοριστικός παράγοντας στις περισσότερες νίκες μας. Το αποκορύφωμα των δυνάμεων μας ονομάζεται s – crafts. Η δράση τους είναι τόσο καταστροφική όταν έρχονται σε επαφή με τερατώδη κορμιά ώστε μοιάζουν να μας παρακαλούν να τα χρησιμοποιούμε συνέχεια. Προξενούν μάλιστα διπλάσιο damage όποτε αφήνουμε την μπάρα τους να τερματίσει στο 200.

Το πάθος μας για old school Shoot ‘Em Ups μας ωθεί να ονομάσουμε τα s – crafts τις smart bombs που η ρίψη τους αδειάζει την οθόνη από εχθρούς. Μόλις ένα s – craft “μπει σε λειτουργία”, κίνηση που εκτελείται και ξέχωρα από την σειρά προτεραιότητας για δράση, εξωφρενικές εικόνες γεμίζουν την οθόνη. Τι φλεγόμενα σπαθιά, τι γιγαντιαία σφυριά μπροστά στα οποία το σφυρί του Thor μοιάζει με παιδικό παιχνίδι, τι διπλά πιστόλια αλά Lara Croft, χαμός γίνεται. Με την ευχαρίστησή μας να έχει φτάσει στα ύψη παρακολουθώντας τις υπερδυνάμεις να ισοπεδώνουν τα πάντα, αναρωτιόμαστε γιατί το dual shock παραμένει ψόφιο αντί να δονείται στους εννιά βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

the legend of heroes trails of cold steel 9

Το turbo mode θα ήταν πολυτέλεια, ένα χρήσιμο δωράκι σε κάποιο JRPG του οποίου οι περιοχές καλύπτουν μικρή έκταση και το fast travel μπορεί να μας μετακινήσει παντού αυτόματα. Fast travel υπάρχει και στο Trails of Cold Steel μόνο που εξυπηρετεί κυρίως τις κατοικημένες περιοχές, ένα είδος αόρατου μεταφορικού μέσου που δεν αξίζει φράγκο στα μπουντρούμια και στην ύπαιθρο. Για να διασχίσουμε επιτυχώς κατακόμβες, πεδιάδες, οροπέδια, λιβάδια και όλους τους δρόμους που εκτείνονται μπροστά μας, χρησιμοποιούμε πόδια και άλογα. Με το turbo mode και την συνδρομή του L1 που μας τοποθετεί σε sprint mode, φτάνουμε από το σημείο εκκίνησης στον τερματισμό γρήγορα και εύκολα.

Το turbo mode συνδυάζεται υπέροχα με την ικανότητα μας να παραλείπουμε τα combat animations και τα φανταστικά cut – scenes των s - crafts εντός των μαχών, επιταχύνοντας τρομακτικά την διεξαγωγή τους. Παρότι τα λατρεύουμε όλα, μετά την χιλιοστή φορά που τα αντικρίζουμε, αισθανόμαστε χορτασμένοι από την ομορφιά τους. Η “χρυσή τομή” που επιλέξαμε για τα s - crafts επιβάλλει την επιτάχυνση του αρχικού σταδίου του cut – scene με το turbo mode. Την ώρα που ο χαρακτήρας μας είναι έτοιμος να εξαπολύσει το συντριπτικό του χτύπημα στους εχθρούς, επαναφέρουμε την ταχύτητα στο κανονικό και απολαμβάνουμε αφάνταστα την επική επίθεση.

the legend of heroes trails of cold steel 10

Καταστήσαμε σαφές ότι οι μάχες στο Trails of Cold Steel μοιάζουν με άλογο που, για να το δαμάσουμε, πρέπει να γνωρίσουμε όλα τα χούγια του. Για να εμπλουτιστεί ακόμα περισσότερο το έξοχο battle system υφίσταται και ο μηχανισμός των τυχαίων bonuses. Όταν είμαστε οι αποδέκτες τους, τρίβουμε τα χέρια μας για την διευκόλυνση που μας παρέχουν χωρίς να απαιτείται κανένας χειρισμός από μέρους μας. Χαιρετίζουμε για παράδειγμα με ένα πλατύ χαμόγελο το bonus της εκτέλεσης των arts και crafts χωρίς να ξοδέψουμε τις αντίστοιχες μπάρες που τα τροφοδοτούν. Τα healing bonuses είναι πάντοτε καλοδεχούμενα και γενικά, επιθυμούμε κάθε bonus να βοηθά στην εξοικονόμηση πόρων. Όποτε τα bonuses δωρίζονται στους τρισκατάρατους εχθρούς μας, κυρίως μάλιστα όταν ένα τυχαίο bonus τους σώζει την ζωή ενώ κείτονται ετοιμοθάνατοι, κλονίζονται ελαφρώς τα νεύρα μας.

Σαρώνοντας το σκοτάδι
Η διάπλαση της ολιγάριθμης αλλά πανίσχυρης ομάδας μας έχει ανάγκη τεράστιες ποσότητες exp, σημαντικές ποσότητες χρημάτων και αρκετά items για να διατηρείται στην ζωή. Παρά την μεθοδικότητά μας, υπάρχουν items που πρέπει να στοκάρουμε κατά δεκάδες όπως είναι τα reviving items και τα λιγοστά εκείνα που ανεβάζουν κατά 100 την μπάρα των craft points. Οι περιφερόμενοι εχθροί είναι σκέτο ανέκδοτο για τις ικανότητές μας.

the legend of heroes trails of cold steel 11

Τίποτα δεν μας σπρώχνει σε ανελέητο grinding καθώς η διεκπεραίωση των αποστολών που μας ανατίθενται, ενδυναμώνει τους πολεμιστές όσο χρειάζεται για να λιώσουμε τα bosses των chapters. Για τα... σκληρά καρύδια κρατάμε τα σπάνια items που αναζωογονούν τα craft points. Boss που δεν χτυπιέται με συμβατικά όπλα, μόνο τα crafts και πολύ επιλεγμένα arts μπορούν να το ξεκάνουν. Εκτός από τις μάχες τις υπαίθρου, βρεθήκαμε αντιμέτωποι και με μπόλικο dungeon crawling. Τα μπουντρούμια έχουν το ενδιαφέρον χαρακτηριστικό των μυστικών περιοχών, των παρακάμψεων εκείνων που μας οδηγούν σε σεντούκια γεμάτα θησαυρούς.

Υπάρχει ένας πόρος που δεν παραβλέπουμε καθόλου, τα sepith. Είναι ο πηλός με τον οποίο χτίζουμε τα quartz πάνω στα οποία βασίζονται τα arts, τα πανίσχυρα spells μας. Τα quartz περικλείονται σε διαφορετικά master quartz που έχουν διανεμηθεί εξαρχής στους χαρακτήρες. Δεν μας δεσμεύει τίποτα ευτυχώς, μπορούμε να τα αλλάξουμε με όποιο master quartz θεωρούμε καταλληλότερο για τον εκάστοτε μαχητή. Τα master quartz απορροφούν και αυτά τα exp τους, δυναμώνοντας τα abilities των φορέων αλλά και τα ενσωματωμένα που είναι πιο σημαντικά.

the legend of heroes trails of cold steel 12

Τόσες και τόσες φορές σώθηκε η αγαπημένη μας Alisa από βέβαιο θάνατο, στηριζόμενη στην αυτόματη ανάσταση του master quartz Angel. Τα απλά quartz τοποθετούνται σαν σοκολατάκια πάνω στο master με γνώμονα την αξία τους. Η ανάμιξη επιθετικών, θεραπευτικών αλλά και passive quartz εξελίσσεται σε ένα αδιάκοπο μαγείρεμα που καταναλώνει μπόλικη φαιά ουσία και φέρνει ορατά αποτελέσματα στην μάχη.

Είναι ένα πολύ ευχάριστο δώρο η ενσωμάτωση όλων των DLC στην έκδοση του Trails of Cold Steel για PS4 με το “καλημέρα”. Αποκτήσαμε ένα σωρό πόρους που διοχετεύσαμε στην κατασκευή των orbs και στην διάνοιξη των slots τους. Σημαντική ήταν η συμβολή των DLC στην διακόσμηση των ηρωίδων μας. Τοποθετήσαμε στα αριστερά τους χέρια ένα χαριτωμένο αρκουδάκι και ένα γλυκό κοριτσάκι σε μέγεθος κούκλας. Βλέποντας σε όλα τα cut – scenes αλλά και στις καθημερινές τους βόλτες, να αλληλεπιδρούν με τους συμμαθητές τους με λούτρινα αρκουδάκα και μίνι κοριτσάκια σαν... περιβραχιόνιο, “γλυκαθήκαμε” σαν να φάγαμε ένα κιλό ζάχαρη.

the legend of heroes trails of cold steel 13

Οι χαρακτήρες μας μετακινούνται συνέχεια, από την μια περιοχή στην άλλη, από την μια χρονική περίοδο στην επόμενη. Με τόσες μετακινήσεις που ικανοποιούν την ανάγκη μας για εξερεύνηση, ήταν αναπόφευκτη η εμφάνιση της επιλογής μετακίνησης (transfer) στο αρχικό μενού. Οι τυχεροί κάτοχοι των περασμένων εκδόσεων του Trails of Cold Steel έχουμε την δυνατότητα να μετακινήσουμε τα saves μας εδώ, ξεκινώντας μια νέα περιπέτεια με αέρα... παντοδυναμίας.

Παρατηρούμε μια μεγάλη διάσταση ανάμεσα στην ποιότητα των χαρακτήρων και στον περιβάλλοντα χώρο. Οι ήρωες και οι ηρωίδες έχουν σχεδιαστεί με πάσα λεπτομέρεια και λάμπουν σαν τον ήλιο από την υψηλή ανάλυση. Τα κτίρια, οι τοίχοι τα πατώματα, οι ανοιχτοί χώροι κατοικούνται από τόσο αραιά πολύγωνα ώστε είμαστε σχεδόν βέβαιοι πως μπορούμε να περάσουμε την παλάμη μας από μέσα τους!

Τα animations των μαχών είναι καταπληκτικά ενώ εκείνα που παρακολουθούμε σε περιπλανήσεις και cut – scenes υπολείπονται αρκετά, θυμίζουν θέατρο σκιών. Στα cut – scenes εδράζεται η οπτική μας απόλαυση. Με ποικιλία γωνιών λήψης απολαμβάνουμε τα καμώματα των ηρώων, τις έντονες συναισθηματικές διακυμάνσεις που προδίδουν οι εκφράσεις τους. Η αραιότητα των πολυγώνων διατηρεί σταθερό το frame rate ακόμα και στις σκληρότερες μάχες με γιγαντιαίους εχθρούς.

Το θαμπό “φως” των γραφικών έρχεται να κοντράρει ο εξαιρετικός ήχος. Το soundtrack επιτίθεται στα τύμπανα μας με μελωδικές συνθέσεις που ανεβάζουν κατακόρυφα το ηθικό την ώρα της μάχης. Στο voice acting συναντούμε τον απαραίτητο πλουραλισμό με φωνές που ταιριάζουν γάντι στην ηλικία και την προσωπικότητα ηρώων και ηρωίδων. Πιστεύουμε ότι οι γιαπωνέζοι voice actors ανέβαζαν περισσότερο τον δείκτη χαριτωμενιάς στο game αλλά και οι αγγλόφωνοι πετυχαίνουν να αποδώσουν καλά τους χαρακτήρες. Η φλυαρία των πολεμιστών μας στην διάρκεια της μάχης, η τάση τους να συνοδεύουν με λέξεις και αναστεναγμούς τις επιθέσεις τους μας αρέσει.

the legend of heroes trails of cold steel 14
Το τέλος είναι μόνο η αρχή
Το The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel είναι ένα εύκολα ερωτεύσιμο JRPG. Προσφέρει απλόχερα άφθονη εξερεύνηση και όσες μάχες τραβάει η καρδιά μας. Έχει ένα μικρό στρατό από χαρακτήρες που τους συμπαθούμε βαθύτατα, άλλους από την πρώτη στιγμή, άλλους με την πάροδο του χρόνου. Η πρόοδος γίνεται ομαλά, σταδιακά και τροφοδοτεί την ομάδα μας με νέες ικανότητες. Το επίπεδο δυσκολίας είναι ρυθμισμένο τέλεια στο normal, με την δυνατότητα να το ρίξουμε αν σκοντάψουμε σε αξεπέραστο εμπόδιο. Το battle system είναι τόσο εθιστικό ώστε έχουμε διαρκώς ενεργοποιημένο το turbo mode για να φτάσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην επόμενη μάχη.

Έχει συναρπαστικό σενάριο που ισοδυναμεί σε μέγεθος με σειρά βιβλίων. Δεν έχει γραφικά αντάξια της πανίσχυρης κονσόλας που το τρέχει. Ενώ ο χειρισμός είναι εύχρηστος, δεν αξιοποιεί την δόνηση για να δώσει έμφαση στις υπερδυνάμεις και να μας πωρώσει εντελώς. Είναι ευλογημένο όμως με τεράστια διάρκεια. Θεωρητικά, με το turbo mode στο on μόνιμα, σε 40 ώρες ξεμπερδεύουμε με τα προβλήματα της class VII. Στην πράξη, το κυνήγι παράπλευρων ιστοριών που δεν καλύπτουν οι αποστολές και των trophies, το διάβασμα του lore, η μεγιστοποίηση των δυνάμεων των χαρακτήρων μας πάει ολοταχώς στις 100 ώρες+. Το The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel είναι το πρώτο μέρος μιας τετραλογίας. Αν μαγευτήκαμε τόσο πολύ από αυτό, ρίγη ευχαρίστησης μας πιάνουν καθώς φανταζόμαστε τι μας επιφυλάσσουν τα επόμενα.

Θετικά:
- Πλούσιο και ενδιαφέρον σενάριο με πολλές ανατροπές
- Διασκεδαστικοί χαρακτήρες με πολλές ιδιαιτερότητες
- Ασταμάτητη δράση
- Εύχρηστο και εθιστικό battle system
- Εύκολος χειρισμός

Αρνητικά:
- Γραφικά που θυμίζουν port φτωχών εκδόσεων
- Απουσία δόνησης του χειριστηρίου
- Μια υποτυπώδη έστω αλληλεπίδραση στα cut – scenes θα την εκτιμούσαμε

Βαθμολογία
Γραφικά: 6.5
Ήχος: 7
Gameplay: 8
Σενάριο: 7.5
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 7.8

Ένα πολύ χορταστικό και εθιστικό JRPG που καταναλώνεται με απίστευτη ευχαρίστηση.

Γιάννης Μοσχονάς

 

User reviews

There are no user reviews for this listing.

 

Images   VIEW ALL

NEWS   VIEW ALL

No News

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Astro (Level 18) 24/05/2019 14:20
Ότι πρέπει για τους φαν του είδους.

Top-game-of-the-month 

 

Notification