GameWorld

Switch to desktop Register Login

Rome: Total War (PC)

Rome: Total War (PC)
9.5 Βαθμολογία
9.4 Βαθμός χρηστών (22 ψήφοι)
  • Είδος: Strategy/Simulation
  • Format: PC
  • Εκδότης: Activision
  • Ανάπτυξη: Creative Assembly
  • Παίκτες: 1-8
  • Απαιτήσεις: Pentium III 1.0GHz, 256ΜΒ μνήμης, 2.9GB χώρο στο σκληρό, κάρτα γραφικών 3D με 64MB μνήμης.
  • Κυκλοφορία: 22/9/2004
Rome: Total War

Site: www.totalwar.com
Ούτε ένας μήνας δεν έχει περάσει καλά-καλά και τα μεγαλύτερα κέντρα απεξάρτησης της χώρας μας, ετοιμάζουν νέες πτέρυγες για τους εθισμένους στο Rome: Total War! Ελπίζω να τις ολοκληρώσουν γρήγορα, γιατί κινδυνεύω από υπερβολική δόση!
Νομίζετε πως υπερβάλλω; Παίξτε το Demo του Rome: Total War και το ξανασυζητάμε! Γιατί, όπως θα ξέρετε, η πρώτη δόση είναι πάντοτε δωρεάν...

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη...
...όμως κατά πως φαίνεται, για να έρθει το Rome σε εμάς διάλεξε τον μακρύτερο απ’ όλους τους δρόμους. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι στο μοναδικό Computer Show που συμμετείχα (κάπου μέσα στο 2003) μιλούσαμε για επικείμενη κυκλοφορία του Rome: Total War, το οποίο κυκλοφόρησε τελικά τώρα, περισσότερο από ενάμιση χρόνο μετά. Οπως λοιπόν έχει συμβεί και με αμέτρητα άλλα παιχνίδια (αναφέρω ενδεικτικά τα Doom III, Half Life 2, Diablo 2, Unreal 2, Black & White 2), ο κόσμος… Rome περίμενε και Rome δεν έβλεπε.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι προσδοκίες για το παιχνίδι να είναι πολύ υψηλές, καθώς με βάση την κοινή λογική: «το καλό πράγμα αργεί να γίνει».
Λοιπόν; Τι συμβαίνει τελικά; Είναι το Rome: Total War ο άξιος συνεχιστής που ανεβάζει σε νέα ύψη ολόκληρη τη σειρά; Ή μήπως θα έπρεπε… όπου ακούμε πολλά κεράσια να κρατάμε και μικρό καλάθι; Read on...

Pax Romana? TOTAL WAR!Για όλα υπάρχει πρώτη φορά
Πριν συνεχίσετε την ανάγνωση του review, σας υπενθυμίζω το εξής: αυτό είναι το πρώτο παιχνίδι της σειράς Total War που έχω παίξει ποτέ. Ως εκ τούτου, αφενός δεν μπορώ να συγκρίνω το Rome με κανένα από τα προηγούμενα, Shogun και Medieval, αφετέρου αν ακουστώ ενθουσιώδης για κάποιο από τα χαρακτηριστικά που υπήρχαν στη σειρά εξαρχής, παρακαλώ παραβλέψτε τον ενθουσιασμό μου.
Για όσους δεν γνωρίζουν τι εστί Total War, σας ενημερώνω πως ίσως να πρόκειται για μία από τις πλέον καινοτομικές ιδέες όλων των εποχών στο χώρο των strategy games! Συνδυάζοντας δύο διαμετρικά αντίθετους κόσμους, αυτόν των Real Time Strategy Games και των Turn Based Strategy games, το τελικό αποτέλεσμα είναι ίσως το απόλυτο παιχνίδι όσον αφορά τη στρατηγική. Με πλούσιες Civilization δυνατότητες στο turn based τμήμα και επικές Real Time μάχες - οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν περισσότερους από 20.000 (!) στρατιώτες – το γεγονός είναι πως αν δεν έχετε παίξει ένα Total War είναι σαν να μην έχετε παίξει ΚΑΝΕΝΑ παιχνίδι στρατηγικής. Και, ναι, δεν εξαιρώ ούτε τον εαυτό μου από τον παραπάνω κανόνα.

Και συ τέκνον, Βρούτε;
Βρισκόμαστε στη Ρώμη, δυο-τρεις αιώνες προ Χριστού. Ο τελευταίος Καίσαρας προσφάτως δολοφονήθηκε και πλέον στη Ρώμη κυβερνάει η Σύγκλητος.
Εσείς είστε μέλος μίας από τις μεγάλες ρωμαϊκές οικογένειες και, σαν καλός εκπρόσωπος της τάξης σας, έχετε βλέψεις να εξοντώσετε τη Σύγκλητο και να γίνετε… χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Για να γίνει όμως αυτό, θα χρειαστεί πρώτα να «συνεργαστείτε» με τους συγκλητικούς, να αποκτήσετε δύναμη και εξουσία, ώστε στο τέλος να τους ανατρέψετε και να εξολοθρεύσετε οποιονδήποτε σταθεί εμπόδιο στο δρόμο σας για την επιτυχία.
Προκειμένου να επιτύχετε το πολυπόθητο αποτέλεσμα, το να γίνετε ο ένας και μοναδικός αυτοκράτορας σε όλον το γνωστό κόσμο, θα χρειαστεί να επιδείξετε πολύ περισσότερες αρετές από απλή ικανότητα στο πεδίο της μάχης. Βρίσκεστε σε έναν κόσμο, στον οποίο η πολιτική και η διπλωματία παίζουν μεγαλύτερο ρόλο από ποτέ, έτσι, προκειμένου να αυξήσετε τη δύναμή σας, θα χρειαστεί να κατακτήσετε και να αναπτύξετε πόλεις, έτσι ώστε η φορολογία τους να τροφοδοτήσει το στρατό σας, καθιστώντας τον έτοιμο για νέες, μεγαλύτερες μάχες.

Μάθημα Λατινικών
Ξεκινώντας για πρώτη φορά το παιχνίδι, δεν έχετε άλλη επιλογή από το να παίξετε το tutorial. Βέβαια, αν κάνετε quit, έχουν ξεκλειδώσει οι campaigns και μπορείτε να τις ξεκινήσετε, όμως συνιστώ ανεπιφύλακτα να ρίξετε μια ματιά στο εκπαιδευτικό τμήμα του Rome: Total War, καθότι πολλές από τις συμβουλές που θα σας δοθούν θα αποδειχθούν αρκετά χρήσιμες στην πορεία του παιχνιδιού. Βασικοί σας σύμβουλοι είναι μία γυναίκα στο turn based κομμάτι του παιχνιδιού και ένας άντρας όσον αφορά στις μάχες. Ο ρόλος αυτών των δύο χαρακτήρων δεν περιορίζεται στο tutorial, αλλά μέσω μιας ρύθμισης στα game options, μπορείτε να καθορίσετε πόσο συχνά θα κάνουν την εμφάνισή τους μέσα στο παιχνίδι, προκειμένου να σας δώσουν μικρές, χρήσιμες συμβουλές. Στους αρχάριους συνιστώ να κάνουν κλικ στο πορτραίτο του συμβούλου όποτε αυτό αναβοσβήνει, γιατί προσφέρει πολύτιμη εμπειρία για το παιχνίδι.

3D or not 3D?
Οπως διαβάζω και στο Ιnternet, τα γραφικά του παιχνιδιού είναι ανάμεσα στις μεγάλες του καινοτομίες. Πλέον το κομμάτι των Real Time μαχών είναι πλήρως τρισδιάστατο, με τον παίχτη να έχει τον απόλυτο έλεγχο της κάμερας, η οποία μπορεί να επιβλέπει το πεδίο της μάχης από πολύ ψηλά ή να κατεβαίνει σε απόσταση αναπνοής από τους στρατιώτες μέσα στην καρδιά της δράσης. Οι μονάδες είναι άψογα σχεδιασμένες, με ρεαλιστικό animation και συμπεριφορά, ενώ και το πεδίο της μάχης είναι εξίσου προσεγμένο, με χόρτα, δέντρα και τρεχούμενα νερά αραδιασμένα πάνω σε λόφους και πεδιάδες, να δημιουργούν ένα άκρως αληθοφανές σκηνικό. Χαρακτηριστικό είναι πως τα στοιχεία της φύσης κάνουν μια δυναμική εμφάνιση, έτσι δεν είναι σπάνιο να δώσετε μια μάχη στη βροχή, ενώ θα συναντήσετε ακόμα και χιονισμένα τοπία – σε ένα από αυτά τα τοπία έτυχε να αντιμετωπίσω μια ομάδα Naked Fanatics, που ήταν ντυμένοι μόνο με ένα ρούχο σαν κοντή φούστα. Εχω βάσιμες υποψίες πως πολλοί απ’ αυτούς πέθαναν απ’ το κρύο...
Ισως το πλέον εντυπωσιακό κομμάτι των γραφικών να είναι ο τρόπος με τον οποίο κινείται η κάμερα. Ηδη από την πρώτη μάχη του tutorial, τα πλάνα θα σας θυμίσουν μεγάλες ιστορικές ταινίες της εμβέλειας του Braveheart, με την κάμερα να κάνει εντυπωσιακότατα panning και zoom μεταξύ των στρατών. Μια και αναφερθήκαμε στην κίνηση της κάμερας, θα ήθελα να τονίσω ότι είναι μια από τις πλέον βολικές κάμερες που έχω συναντήσει σε 3D RTS παιχνίδι και ότι μπόρεσα από την πρώτη στιγμή να τη χρησιμοποιήσω προς όφελός μου, δίχως ούτε ένα λεπτό να με κουράσει ή να με εκνευρίσει. Δεν μπορώ να θυμηθώ περισσότερα από δυο-τρία RTS όπου η free moving camera να λειτουργεί τόσο απρόσκοπτα.

Εχετε πιθανότατα βαρεθεί να το διαβάζετε, όμως τα όμορφα γραφικά σε συνδυασμό με τις δεκάδες χιλιάδες μονάδες επί της οθόνης, εκτοξεύουν τις απαιτήσεις από το σύστημά σας στα ύψη. Παρόλο που έχουν κυκλοφορήσει πάρα πολλά 3D RTS που έχουν ανεβάσει τον πήχη των απαιτήσεων, το να χρειάζεται ένα παιχνίδι έναν υπολογιστή τουλάχιστον στο 1GHz, με 256ΜΒ RAM και 3D κάρτα γραφικών με 64ΜΒ μνήμης είναι μια υπερβολή που δύσκολα μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Και μη νομίζετε πως αν έχετε ένα τέτοιο μηχάνημα θα μπορέσετε να απολαύσετε το παιχνίδι σε όλο του το μεγαλείο. Εχω διαβάσει για περιπτώσεις στις οποίες, με επεξεργαστή 3200 MHz, ;Gigabytes μνήμης και κάρτα γραφικών ATI X800, υπήρξε επίσης slowdown στις υψηλές αναλύσεις! Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως το Rome: Total War είναι το Doom III των Real Time Strategies...
Ο ήχος του παιχνιδιού μου άφησε εξαιρετικά καλές εντυπώσεις. Αν εξαιρέσουμε τη μουσική που έπαιζε κατά το installation, η οποία λόγω της εγκατάστασης των τριών CD κράτησε πολύ ώρα και με κούρασε, μέσα στο παιχνίδι δεν είχα κανένα τέτοιο πρόβλημα. Οι επικές μελωδίες συνδυάζονται με εντυπωσιακά ηχητικά εφέ, που κυμαίνονται από το βηματισμό των στρατιωτών μέχρι τις κλαγγές των όπλων κι έτσι το συνολικό αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται άκρως ικανοποιητικό.

«Αρτον και θεάματα»
Ειλικρινά, δεν θα ήθελα να βρίσκομαι στη θέση ενός παραγωγού παιχνιδιού όταν ετοιμάζει ένα τόσο πολυαναμενόμενο τίτλο. Ενώ η λαχτάρα του κόσμου για το Rome: Total War σίγουρα εγγυάται υψηλότατες πωλήσεις, ταυτόχρονα έχει αυξήσει κατακόρυφα τις προσδοκίες. Στην περίπτωση λοιπόν που το τελευταίο Total War αποδεικνυόταν κατώτερο των προσδοκιών, θα ήταν τέτοια η απογοήτευση των παιχτών που δεν αποκλείεται να σήμαινε και το τέλος της σειράς. Ευτυχώς, απ’ όσο μπορώ να κρίνω, η Creative Assembly κατάφερε να ξεπεράσει μ’ επιτυχία το συγκεκριμένο σκόπελο, δίνοντας ένα παιχνίδι πολυδιάστατο, με βάθος, στρατηγική σκέψη, πολιτική δραστηριοποίηση και, φυσικά, έντονη πολεμική δράση.
Οσοι παρακολουθείτε εδώ και κάποιο διάστημα τα κείμενά μου, θα έχετε παρατηρήσει πως σε γενικές γραμμές αντιπαθώ τα turn based strategy – αλλά και γενικότερα την turn based λογική σε παιχνίδια. Στο κάτω-κάτω, αν θέλω turn based στρατηγική, μπορώ πάντοτε να παίξω μια παρτίδα σκάκι! Με την εξαίρεση λοιπόν του Final Fantasy 7, του οποίου τις μάχες έχω απολαύσει όσο σε λίγα παιχνίδια, κανένα άλλο παιχνίδι δεν είχε καταφέρει να με συγκινήσει με την εναλλαγή της σειράς – κανένα πριν το Rome: Total War.
Μπορεί να θεωρηθεί ιεροσυλία και σίγουρα για μένα αποτελεί μια απίστευτη αποκάλυψη, όμως το turn based κομμάτι του παιχνιδιού, το τμήμα στο οποίο ασχολούμουν με την πολιτική, τους φόρους και την ανάπτυξη των πόλεων, με ενθουσίασε περισσότερο από το τμήμα της μάχης! Οταν έχετε το ρόλο του απόλυτου ηγεμόνα, λογικό είναι τα πάντα να περνούν από το χέρι σας. Για να κατακτήσετε τον κόσμο, η τύχη δεν είναι αρκετή. Ξεκινάτε από αρκετά χαμηλά μέσα στο παιχνίδι, έχοντας υπό την κατοχή σας μόλις δύο ή τρεις πόλεις και πρέπει να κατακτήσετε τουλάχιστον πενήντα για να κερδίσετε το campaign (ή 15, στην περίπτωση που επιλέξατε το quick campaign). Ομως η κατάκτηση προϋποθέτει στρατό και ο στρατός απαιτεί χρήματα για τη συντήρησή του.
Βασικό έσοδο για την αυτοκρατορία σας δεν είναι άλλο από τη φορολογία – βλέπετε, την εποχή εκείνη δεν εκμεταλλεύονταν τον κόσμο μέσω του μονοπωλίου. Από εκεί και ύστερα, είναι θέμα απλών μαθηματικών: όσο περισσότερους ανθρώπους διαθέτει μια πόλη, τόσο περισσότεροι είναι οι φορολογούμενοι. Αντίστοιχα, αν υπάρχουν οι υποδομές για εμπόριο, το ταμείο σας μόνο πλεονεκτήματα θα έχει. Για να συγκεντρωθούν πολλοί άνθρωποι σε μια αποικία, θα πρέπει να υπάρχει επάρκεια φαγητού, να έχετε στρατό και οχυρωματικά έργα που θα δώσουν στους υπηκόους σας το αίσθημα της ασφάλειας και να φροντίζετε για τις μικρές πινελιές που θα κάνουν τη ζωή τους πιο ανθρώπινη, όπως είναι για παράδειγμα το αποχετευτικό σύστημα ή μια αρένα για να απολαμβάνουν σπορ όπως αρματοδρομίες και μονομάχους απέναντι σε λιοντάρια.
Οι πόλεις σας χωρίζονται σε διάφορες βαθμίδες, ξεκινώντας από την Town και φτάνοντας μέχρι τη Huge City, ανάλογα με το επίπεδο του πληθυσμού. Κάθε επίπεδο σάς δίνει την επιλογή της κατασκευής διαφορετικών έργων – πολλά εκ των οποίων αποτελούν αναβαθμίσεις από τα έργα του προηγούμενου επιπέδου – που κατά κανόνα είναι ακριβότερα στην κατασκευή. Για να αλλάξει μια πόλη επίπεδο δεν αρκεί μόνο να διαθέτει τον πληθυσμό, αλλά θα πρέπει να φτιάξετε το αντίστοιχο κτήριο για τη στέγαση του κυβερνήτη. Κάθε πόλη μπορεί να έχει έναν κυβερνήτη, ο οποίος είτε θα είναι κάποιο μέλος της οικογένειάς σας ή μπορεί να είναι κάποιος άνθρωπος που έχετε υιοθετήσει – τουλάχιστον στην campaign που έπαιξα εγώ μου δόθηκε αυτή η επιλογή.

Οπως είναι λογικό, η φορολογική πολιτική δεν αφορά το σύνολο του κράτους αλλά εφαρμόζεται σε κάθε πόλη ξεχωριστά. Ανάλογα με το αν θέλετε να προωθήσετε την ανάπτυξη ενός τόπου ή να εκμεταλλευτείτε τους πολίτες για να φτιάξετε μια νέα βίλα... εεε... να φτιάξετε έργα στην πόλη, μπορείτε να έχετε μεγαλύτερη ή μικρότερη φορολογία, που αντίστοιχα θα σας προσφέρει περισσότερα χρήματα ή αυξημένους δείκτες Public Order και ανάπτυξης του πληθυσμού. Αν επιλέξετε μια αυστηρή φορολογική πολιτική θα πρέπει να προσέχετε πολύ τις πόλεις σας, γιατί αν το Public Order πέσει πολύ κάτω από το 100%, θα έχετε εξεγέρσεις που θα βλάψουν σημαντικά τη λειτουργία του κράτους – σε μία από αυτές τις riots έχασα τουλάχιστον 3.000 ανθρώπους από μία από τις μεγαλύτερες πόλεις μου...
Το κομμάτι της πολιτικής και της διπλωματίας έχει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι. Κάνοντας τις σωστές συμφωνίες και κρατώντας τις συμμαχίες – τουλάχιστον μέχρι να τις προδώσετε – μπορείτε να επιτύχετε αυξημένα εμπορικά οφέλη και περιόδους ειρήνης που θα σας βοηθήσουν να αναπτυχθείτε.
Στην πορεία του παιχνιδιού η Σύγκλητος θα σας δίνει ορισμένες αποστολές, τις οποίες αν εκτελέσετε με επιτυχία θα έχετε πολλαπλά οφέλη, τα οποία κυμαίνονται από χρηματικές αμοιβές μέχρι δωρεάν στρατιωτικές μονάδες και γενικότερη εκτίμηση στον αρχαίο κόσμο.

Οποτε επιλέξετε να επιτεθείτε σε μια πόλη ή σε έναν αντίπαλο στρατό, το παιχνίδι γυρίζει σε Real Time Mode, όπου πλέον ισχύουν όλες οι βασικές αρχές που γνωρίζετε από τα RTS. Προκειμένου να επιβληθείτε δεν αρκούν μόνο οι μεγάλοι αριθμοί, αλλά θα πρέπει να εφαρμόσετε μια στρατηγική προκειμένου να έχετε όσο το δυνατόν μειωμένες απώλειες. Πάντως, για να κατακτήσετε μια πόλη δεν υπάρχει μόνο η οδός της μάχης, καθότι μπορείτε τις περισσότερες από αυτές να τις πολιορκήσετε μέχρι να καμφθούν οι αντιστάσεις τους – οι περισσότερες πόλεις δεν αντέχουν πολιορκία μεγαλύτερη των 5 turns, ήτοι των δυόμισι χρόνων (1 turn=6 μήνες).Εντάξει, τέρμα τα ψέματα. Πέντε turns ακόμα και σταματάω.
Αλήθεια.
Εγώ το ελέγχω. Δεν με ελέγχει αυτό.
Πέντε turns μόνο. Και σταματάω.
Εξι, το πολύ.
Maximum εφτά.
Και θα σταματήσω.
Αλήθεια.!

Viva Roma!
Αισθάνομαι πραγματικά πολύ τυχερός όταν πέφτουν στα χέρια μου τέτοια παιχνίδια. Πέρυσι ήταν το Rise of Nations. Φέτος το Rome: Total War. Του χρόνου ελπίζω να είναι το Black & White 2, αλλιώς θα εισηγηθώ προσωπικά στον Peter Molyneux. Το Rome: Total War είναι ό,τι καλύτερο είχε να μας δώσει η Strategy σκηνή το 2004. Αν είναι να αγοράσετε μόνο ένα παιχνίδι φέτος, διαλέξτε το συγκεκριμένο και δεν θα χάσετε. Αν σκοπεύετε να αγοράσετε περισσότερα, ας είναι το Rome πρώτο ανάμεσά τους.
Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Παίξτε το, λοιπόν!

Στο δρόμο για την επιτυχία
Ανεξαρτήτως του τι λέει ο θρύλος, η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα. Κι αν ξεκινήσετε το παιχνίδι σε ένα επίπεδο δυσκολίας αρκετά ανώτερο του easiest, θα το διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι. Στην περίπτωση λοιπόν που θέλετε να απολαύσετε λίγη επιπλέον πρόκληση χωρίς να εκνευριστείτε, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις μικρές συμβουλές του θείου Cthulhu, οι οποίες επιβεβαιώνουν πως η αυτοκρατορία σας θα ανθίσει πέρα από κάθε προσδοκία!

Ξεκινώντας λοιπόν ένα νέο παιχνίδι, τα χρήματά σας θα είναι λίγα, τα εισοδήματά σας ακόμα λιγότερα, τα έξοδα θα τρέχουν, κι εκεί που έχετε βλέψεις για να γίνετε ο ένας και ο μοναδικός αυτοκράτορας, συνειδητοποιείτε πως πρέπει να ξεκινήσετε από πολύ, πολύ χαμηλά...
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, είναι να βεβαιωθείτε πως σε καθεμία από τις διαθέσιμες πόλεις σας υπάρχει ένας κυβερνήτης. Η παρουσία μιας εξουσιαστικής φιγούρας δρα καταλυτικά στη διάθεση του κόσμου, αν και φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπου τα κέφια των πολιτών (Public Order) είναι στο 150% χωρίς να έχουν κανέναν πάνω από το κεφάλι τους.
Γιατί μας ενδιαφέρει οι πολίτες μας να είναι τόσο κεφάτοι; Πρώτον, τα υψηλά κέφια φέρνουν κατά κανόνα μεγάλη ανάπτυξη του πληθυσμού, και το μόνο πράγμα που χωρίζει την ταπεινή σας Τown από το να γίνει μια Huge City δεν είναι παρά τα δημογραφικά της στοιχεία. Ας μην ξεχνάμε πως περισσότεροι πολίτες συνεπάγονται περισσότερους φορολογούμενους και άρα περισσότερο ρευστό στο ταμείο.
Μια και αναφέραμε, τους φόρους, αν η πόλη σας μόλις έχει αλλάξει Level of settlement, μπορείτε να αυξήσετε τη φορολογία, φροντίζοντας ώστε η διάθεση του κόσμου απλώς να μην πέφτει κάτω από το 100% - οτιδήποτε λιγότερο, αργά ή γρήγορα μυρίζει ανταρσία και riots. Αντί λοιπόν να επιλέξετε low tax rate και 200% Public Order, προτιμήστε Very High Tax Rate και 110% Public Order – το ταμείο σας θα σας ευγνωμονεί.
Ενας εύκολος τρόπος να κερδίσετε χρήματα στην αρχή, είναι να εκτελείτε επιτυχώς τις αποστολές της Συγκλήτου. Είπαμε, θέλετε να τους ανατρέψετε, αλλά όσο το ταμείο σας είναι αδύναμο αυτό δεν πρόκειται να γίνει, άρα «τσεπώστε τα» πρώτα από τους συγκλητικούς και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε τα χρήματα αυτά για να γίνετε ο χειρότερος εφιάλτης τους...
Μιλώντας για χρήματα, ενώ φαίνεται λογικό να επενδύετε περισσότερο στις μεγάλες πόλεις σας για να τις κάνετε ακόμα μεγαλύτερες, μην ξεχνάτε τις μικρές όσον αφορά τα κτήρια και τις αναβαθμίσεις. Είναι προτιμότερο να έχετε μια ισορροπημένη αυτοκρατορία παρά τρεις μεγαλουπόλεις και δεκαπέντε χωριά – αν φυσικά σας ενδιαφέρει το να κερδίσετε το παιχνίδι.
Στο θέμα του στρατού, καλό είναι να κρατήσετε μια παρόμοια ισορροπία. Γιατί αν αποφασίσετε πως μία πόλη θα είναι το βασικό στρατιωτικό σας κέντρο, αφενός μπορεί κάποια στιγμή να τη χάσετε, αφετέρου μπορεί μια άλλη πόλη σας να κινδυνεύει στην άλλη άκρη της Ευρώπης, και μετά καταστραφήκατε.
Μην ξεχνάτε, όποτε μετακινείτε το στρατό σας, να φροντίζετε να είναι αρκετά μεγάλος, για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως στη διαδρομή. Οσο για τις απώλειες, το Retrain να είναι καλά!
Last but not least, ξεχάστε ολοκληρωτικά την επιλογή Automanage, ακόμα κι αν είναι μόνο για τους φόρους.Ξέρετε ότι:
Πριν αρχίσω το Rome: Total War, δεν είχα καμία απολύτως επαφή με το φαινόμενο Total War; Ντρέπομαι που δηλώνω strategας και παραδέχομαι κάτι τέτοιο, όμως δεν έχω παίξει το Shogun, δεν έχω παίξει το Medieval, δεν έχω παίξει το Viking Invasion, δεν έχω παίξει κανένα demo από τα προαναφερθέντα παιχνίδια, δεν έχω δει ούτε καν ένα screenshot! Και δεν ήταν ότι τα δοκίμασα και δεν μου άρεσαν, απλώς δεν έτυχε κανένα από αυτά να βρεθεί στα χέρια μου!
Αν είστε strategαδες και βρίσκεστε σε μια θέση σαν τη δική μου, κάντε μια χάρη στον εαυτό σας: Δείτε οπωσδήποτε το Rome: Total War. Γιατί αν χάσετε αυτό το παιχνίδι, δεν θα το συγχωρέσετε ποτέ στον εαυτό σας.

Αν σας άρεσε:
Διαβάστε ολόκληρη τη συλλογή των Asterix και ετοιμαστείτε να εκδικηθείτε τους $@#&$%@*$ τους Γαλάτες!

Sites:
www.totalwar.com
www.creative-assembly.co.uk
www.activision.com
www.totalrome.com

Θετικά:
-Εκπληκτική Turn Based αισθητική
-Μεγαλειώδεις Real Time μάχες
-Αψογα γραφικά
-Εξαίρετος ήχος
-Εθιστικό gameplay
-Ανυπέρβλητος χειρισμός της κάμερας

Αρνητικά:
Υπάρχει περίπτωση να σας κοστίσει πολύ ακριβά. Διότι αν έχετε κάποιο παλιότερο μηχάνημα, στην τιμή αγοράς του παιχνιδιού προσθέστε και την εκ βάθρων αναβάθμιση του συστήματος. Γιατί όταν ένα κατά βάση turn based strategy παιχνίδι έχει minimum απαιτήσεις 1GHz επεξεργαστή, 256ΜΒ μνήμη και κάρτα γραφικών με 64ΜΒ μνήμη, υπολογίστε τουλάχιστον 2.6GHz, 512ΜΒ μνήμης και κάρτα ATI Radeon 9800 pro προκειμένου να το απολαύσετε σε όλο του το μεγαλείο...

Βαθμολογία
Γραφικά: 9.5
Ήχος: 9
Gameplay: 10
Αντοχή: 9.5
Γενικά: 9.5

Σας παρακαλώ! Βοηθήστε με να σταματήσω να παίζω!

Άγγελος Κυρίτσης

Πηγή: Περιοδικό PC Master
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Τελευταία άρθρα από τον/την Άγγελος Κυρίτσης

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Σχόλια  

 
#1 ilovegames 11/02/2011 17:03
ποσα χρονια μετα...το παιχνίδι είναι άπαιχτο. τελειο στο gameplay. σου δίνει να καταλάβεις γιατι τα γραφικά δεν είναι το παν.
 
 
#2 armoniac 11/02/2011 17:03
τρελο παιχνιδακι. με το medieval ειχα ξεκινησει, αλλά αυτο το λατρεψα, ειδικα με τις greek cities και τις φαλαγγες, σε εκστρατειες προς ανατολάς. αν και πιο πολυ μ`αρεσε ο στρατηγικος χαρτης απο τις μαχες. τις μαχες τις εκανα μανουαλ μονο οταν το εβλεπα οτι θα εχανα στο automatic.
 
 
#3 nakas 20/03/2011 19:14
το πρώτο μου strategy game και μετά από 7 χρόνια ακόμα το παίζω. Αυτό τα λέει όλα.
 
 
#4 grotenfrod 30/06/2013 14:07
Παραθέτοντας ilovegames:
ποσα χρονια μετα...το παιχνίδι είναι άπαιχτο. τελειο στο gameplay. σου δίνει να καταλάβεις γιατι τα γραφικά δεν είναι το παν.

Η σειρά των Total War είναι πραγματικά μοναδική καθώς έχει τύχει να έχω περασμένα ταυτόχρονα στον σκληρό Rome, Medieval και Empire και να τα παίζω εξίσου. Τρομερή και η συμβολή της modding community με mod επαναστατικά όπως το Europa Barbarorum, Stainless Steel, DarthMod, Invasio Barbarorum.
 
 
+1 #5 papadim86 02/07/2013 12:48
το καλυτερο strategy ολων των εποχων.
 
 
#6 George Asprogiannis 09/04/2014 22:37
το παιχνιδι ειναι φοβερο το καλυτερο strategy game για εμενα
 

©Copyright GameWorld.gr, 2005 - 2012

Top Desktop version