Diablo II

Hot
Μάνος Γρυπάρης
REVIEWED ON PC   Mac  

Το απόλυτο ατμοσφαιρικό RPG!

Το απόλυτο ατμοσφαιρικό RPG!

Το απόλυτο ατμοσφαιρικό RPG!

Μετά την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το Diablo 1, η δεύτερη έκδοση της σειράς κατάφερε να γίνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα παγκοσμίως γνωστή και να απογειώσει την Blizzard στον χώρο των RPGs. Το Diablo 2 καταφέρνει επιτυχώς να επεκτείνει τα γραφικά αλλά κυρίως το Gameplay και την διαχρονικότητα που ξεκίνησε το Diablo 1, σε νέους ορίζοντες.

Η υπόθεση
Αφού ο Diablo, o γιος του τρόμου, κατάφερε να εισβάλει στο σώμα του ήρωα που τον νίκησε (τον οποίο στο Diablo 1 είχατε υπό τον έλεγχό σας) αποφάσισε να ελευθερώσει τις άλλες δύο πρώτιστες δυνάμεις του κακού. Τα δύο μεγαλύτερά του αδέρφια, τον Mephisto και τον Baal. Ο Diablo πήρε υπό τον έλεγχό του όλο το δυτικό βασίλειο της Khanduras, από τις αρχαίες κατακόμβες μέχρι την μικρή πόλη του Tristram, στην οποία διαδραματιζόταν και η πρώτη έκδοση της σειράς. Ο ήρωας του Diablo 1, γνώριζε ότι το πνεύμα του Diablo δεν θα καταστρεφόταν ποτέ κι έτσι αποφάσισε να φέρει το πνεύμα του Diablo μέσα του, ελπίζοντας ότι η δύναμή του θα κατέστρεφε το πνεύμα του δαίμονα. Έκανε όμως τραγικό λάθος, αφού με αυτό τον τρόπο η ψυχή του έμεινε καταραμένη για μια ζωή. Ένα λάθος που καλείστε εσείς να διορθώσετε στην δεύτερη έκδοση της σειράς. Και η ζημιά που έχει γίνει είναι ανεπανόρθωτη.



Gameplay
Στο Diablo 2 αναλαμβάνετε έναν από τους πέντε διαθέσιμους χαρακτήρες. Υπάρχουν 2 fighters (Barbarian και Amazon), 2 spell-casters (Necromancer και Sorceress) και ένας υβριδικός χαρακτήρας που συνδυάζει και τα δύο παραπάνω είδη (Paladin). Κάθε ένας χαρακτήρας, σε αντίθεση με το Diablo 1, πρώτον μπορεί να τρέξει (διαθέτει μπάρα με Stamina που δείχνει την αντοχή του, η οποία εξαρτάται από το vitality, το armor και τις μπότες που διαθέτει ο χαρακτήρας σας) και δεύτερον έχει τα δικά του skills τα οποία αναπτύσσονται σε δενδροειδή μορφή, την οποία μπορείτε να δείτε οποιαδήποτε ώρα και στιγμή. Κάθε μαχητής λοιπόν, θα πρέπει πρώτα να μάθει ορισμένα βασικά skills, έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιήσει και τα παρακλάδια τους. Όταν ο χαρακτήρας σας ανέβει Level, εκτός από το να επιλέξει που θα μοιράσει τα 5 στατιστικά, θα επιλέξει αν θέλει και ποιο θα είναι το επόμενο skill που θα μάθει. Αν έχει μάθει όλα τα διαθέσιμα skills τότε μπορείτε είτε να ενισχύσει κάποιο από τα ήδη υπάρχοντα skills του, έτσι ώστε να μπορεί να κάνει μεγαλύτερο damage, είτε να κρατήσει τον βαθμό έτσι ώστε να τον αξιοποιήσει ενισχύοντας κάποια από τα μελλοντικά skills.



Το inventory στο Diablo 2 είναι πολύ μεγαλύτερο. Έτσι, έχετε την δυνατότητα να φορέσετε πανοπλία σε θώρακα και πόδια, μπότες, περικεφαλαία, ζώνη, ένα Amulet και 2 Rings, ενώ μπορείτε να κουβαλήσετε είτε όπλο και ασπίδα, είτε staff είτε και δύο όπλα μαζί (ιδιαίτερα χρήσιμο αν έχετε Barbarian). Γενικά στο παιχνίδι θα παρατηρήσετε ότι αρκετά ευνοημένος χαρακτήρας είναι o Barbarian, μιας και είναι ανίκητος στις μάχες σώμα με σώμα, ο Necromancer έχει επίσης πολύ καλά skills αφού ανασταίνει ότι βρει μπροστά του δημιουργώντας έναν στρατό που πολεμάει στο πλευρό του, ενώ τέλος η Amazon είναι εξίσου καλή χρησιμοποιώντας τόσο το δόρυ όσο και τα τόξα. Οι αδικημένοι χαρακτήρες είναι η Sorceress της οποίας τα skills δεν κάνουν τόσο μεγάλη ζημιά στα ανώτερα επίπεδα που τα χρειάζεται, καθώς και ο Paladin, ο οποίος συνδυάζει ανεπιτυχώς την τέχνη του fighting με την τέχνη της μαγείας.

"Χωρίς περιττά σχόλια πρόκειται για το καλύτερο Hack ‘N Slash Single-Player RPG όλων των εποχών"



Η γκάμα των όπλων στο Diablo 2 είναι τεράστια. Υπάρχει μεγάλη πληθώρα σπαθιών, ασπίδων αλλά και πανοπλιών ενώ τα μαγικά αντικείμενα μπορούν να αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό τις ικανότητες του χαρακτήρα σας. Για παράδειγμα ένα Amulet με Replenish Health, σας επιτρέπει να γεμίσετε την στάθμη του health χωρίς να χρησιμοποιήσετε potions! Αντίστοιχα τα rings έχουν ανάλογες ιδιότητες και προσθέτουν bonus σε armor ή damage, όπως και resistances. Στην φετινή έκδοση υπάρχει Fire, Lightning και Poison resistance. Τα δύο πρώτα είναι λίγο πολύ γνωστά και από το Diablo 1, με το Lightning να έχει την πραγματική έννοια του κεραυνού αφού όσοι χαρακτήρες εξαπολύουν Lightning bolts μπορούν να σας προκαλέσουν τεράστια ζημιά σε οποιοδήποτε level κι αν βρίσκεται ο χαρακτήρας σας. Το δηλητήριο προκαλεί συγκεκριμένη ζημιά και επιδρά για ορισμένα δευτερόλεπτα. Με το poison resistance μπορείτε να ελαττώσετε τα δευτερόλεπτα αυτά, άρα και την ζημιά που θα γίνει στον χαρακτήρα σας. Εκτός από τα κλασικά items, υπάρχουν και τα magic items, τα οποία δίνουν διάφορα bonus στον χαρακτήρα σας. Τα bonus αυτά μοιάζουν με τα αντίστοιχα bonus των δαχτυλιδιών και των amulets. Μπορείτε με την χρήση αυτών των αντικειμένων να πραγματοποιήσετε επιπλέον damage, να έχετε ένα ποσοστό % defence bonus, επιπλέον πιθανότητα να αποκρούσετε επίθεση αντιπάλου, κάποια resistances κτλ. ή συνδυασμό των παραπάνω ικανοτήτων. Πέρα από τα Magic Items σε σπάνιες περιπτώσεις θα συναντήσετε Rare Items και Set Items. Τα Rare Items έχουν πολλαπλάσιες μαγικές ιδιότητες από τα Magic Items. Τα Set Items είναι εξοπλισμοί, οι οποίοι ανήκανε σε άλλους ήρωες που έπεσαν στη μάχη. Εσείς μπορεί να βρείτε μπροστά σας οποιοδήποτε αντικείμενο από τον εξοπλισμό του εκάστοτε ήρωα. Υπάρχουν βέβαια και τα Unique items τα οποία ουσιαστικά είναι θρυλικά όπλα του παρελθόντος με απίστευτες ιδιότητες (πληθώρα ιδιοτήτων για την ακρίβεια). Είναι πιο πιθανό να κερδίσετε τον πρώτο λαχνό του λαχείου παρά να συναντήσετε τα συγκεκριμένα αντικείμενα στο δρόμο σας! Τέλος, μία άλλη κατηγορία αντικειμένων είναι τα socketed items, στα οποία μπορείτε να εισάγετε διαμάντια, ζαφείρια και ρουμπίνια και να προσθέσετε resistance ή damage bonuses. Όσα περισσότερα sockets (υποδοχές) έχει το κάθε αντικείμενο, τόσα περισσότερα πετράδια δέχεται και άρα μπορεί να σας ωφελήσει στον μέγιστο βαθμό.



Το παιχνίδι έχει τρεις βαθμούς δυσκολίας αλλά ξεκινώντας από το πιο εύκολο επίπεδο, θα πρέπει πρώτα να τερματίσετε το παιχνίδι νικώντας τον Diablo, έτσι ώστε να προχωρήσετε στον επόμενο βαθμό δυσκολίας.

Γραφικά-Ήχος
Φέτος η δράση δεν περιορίζεται στο Tristram αλλά επεκτείνεται σε τέσσερις μεγάλες πόλεις. Rogue Encampment, Lut Gholein, Kurast και The Pandemonium Fortress. Τα landscapes όλων των πόλεων και γενικά τα γραφικά του Diablo 2, αν και 2D είναι καλοσχεδιασμένα και δεν απαιτούν κάποια καλή κάρτα γραφικών για να τα δείτε σε μέγιστη απόδοση. Τα 3D Cinematics που εμφανίζονται πριν φτάσετε σε κάθε πόλη ή στα κομβικά σημεία του παιχνιδιού είναι εξαιρετικής ποιότητας από κάθε άποψη. Γραφικών, σκηνοθεσίας, διαλόγων κ.ο.κ.



Όλοι οι χαρακτήρες που μπορείτε να ελέγξετε καθώς και τα τέρατα απεικονίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έτσι ώστε να μπορείτε να διακρίνετε χωρίς ενδείξεις το τι είδους αντικείμενα έχει ο χαρακτήρας σας καθώς και ποιες ειδικές ικανότητες έχει ο κάθε εχθρός σας (εφόσον πρόκειται για απλό εχθρό τον οποίο έχετε ξανασυναντήσει στο παρελθόν). Όλες οι φυσιογνωμίες της κάθε πόλης αποδίδονται θαυμάσια και ιδιαίτερα ο Cain the Elder, τον οποίο με χαρά ξανασυναντούμε και φέτος αφού διαθέτει το ίδιο παρουσιαστικό και την ίδια φωνή που τον είχε καθιερώσει και στην πρώτη έκδοση. Ο χάρτης για άλλη μια φορά βοηθάει εξίσου σημαντικά, ενώ τα όποια εμπόδια συναντάτε στον δρόμο σας δεν σας εμποδίζουν να δείτε τον χαρακτήρα σας μέσα από τους όποιους τοίχους ή εχθρούς βρεθούν στο πέρασμά σας.

Οι φωνές των εχθρών και του χαρακτήρα σας αποδίδουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα όποια συναισθήματα όπως π.χ. κραυγές επίθεσης ή πόνο, ενώ το σπικάζ των χαρακτήρων της κάθε πόλης είναι μοναδικό και συνεχίζει επάξια την παράδοση που έχτισε η πρώτη έκδοση της σειράς.

Οι τελικοί κακοί απεικονίζονται εντυπωσιακά και επιβλητικά από τα spells τα οποία εξαπολύουν προς εσάς, μέχρι την στιγμή κατά την οποία τους εξοντώνετε. Σε καθεμία από τις πόλεις που θα συναντήσετε υπάρχει κι από ένας τελικός κακός (καθώς και επιμέρους μικροί δυνατοί εχθροί), ο οποίος αν νικηθεί δίνει σημαντικά bonus σε χρήματα και εξοπλισμό. Στο τέλος του παιχνιδιού συναντάτε για άλλη μία φορά τον Diablo κι εκεί καλείστε να δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό για να τον νικήσετε για άλλη μία φορά, αφού πρώτα…τακτοποιήσετε τα δύο μεγαλύτερά του αδέρφια!



Multiplayer
Αφού ολοκληρώσετε το παιχνίδι και στο πιο δύσκολο επίπεδο, η δράση δεν σταματάει εδώ. Μπορείτε να συνδεθείτε στους Battle.net Servers και να παίξετε μαζί με πολλούς συμπολεμιστές ταυτόχρονα και να αναμετρηθείτε όχι μόνο σε PvE αλλά και σε PvP μάχες. Πλέον, δεν υπάρχει ο περιορισμός των τεσσάρων παικτών ανά server κι έτσι σας δίνεται η δυνατότητα να αναμετρηθείτε ή να κάνετε ανταλλαγές και αγοραπωλησίες αντικειμένων με περισσότερα άτομα. Η συμβουλή μας είναι ότι θα πρέπει να διαθέτετε και μία καλή σύνδεση γιατί σε περίπτωση του παραμικρού lag δεν θα καταλάβετε από πού σας ήρθε το χαστούκι του δαίμονα, ο χαρακτήρας σας θα βρεθεί στο έδαφος και εσείς θα πρέπει να ντριμπλάρετε όλους τους εχθρούς της πίστας προκειμένου να βρεθείτε στο πτώμα σας και να πάρετε πίσω τα αντικείμενα που με τόσο κόπο συλλέξατε.



Επίλογος
Το Diablo 2 απευθύνεται σε όσους φίλους θέλουν ένα απλό και ευχάριστο Hack ‘N Slash RPG για να περάσουν την ώρα τους. Η εξαιρετική ατμόσφαιρα και η ηχητική επένδυση που διαθέτει, το καθιστούν ως ένα από τα κορυφαία στο είδος του. Απευθύνεται όχι μόνο στους RPGάδες αλλά και σε αυτούς που δεν ασχολούνται με RPG και θέλουν να δοκιμάσουν κάτι καλό που θα τους κρατήσει για αρκετό διάστημα.

Θετικά:
- Ατμοσφαιρική μουσική και μεγάλη ποικιλία ηχητικών εφέ
- Εξαίσια Cinematics και voice-overs
- Εύχρηστο μοντέλο χειρισμού
- Πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής
- Δυνατό multiplayer mode

Αρνητικά:
- Ξεπερασμένα γραφικά

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 10
Gameplay: 10
Αντοχή: 10
Γενικά: 9.5

Ότι καλύτερο έχουμε δει σε Hack ‘N Slash RPG. Τίτλος που θα σας κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα!


Μάνος Γρυπάρης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Geonick (Level 30) 18/07/2009 14:35
Σε αντιθεση με τον Τσουρινακη που του εβαλε ενα βαθμο πιο κατω εγω θα συμφωνησω περισσοτερο μαζι σου :-)
Σε θεμα gameplay και ειδικα στο skill tree ηταν το αρτιοτερο και το πιο κατανοητο RPG. Παντως το συστημα των saves ηταν απογοητευτικο κι επρεπε να το αναφερεις περισσοτερο Μανο.
#2 reinko24 (Level 10) 06/04/2010 22:35
Ένα απο τα διαμάντια της blizzard που μας κράτησε ατελείωτες ώρες μπροστά στην οθόνη ενός pc και όχι μόνο διότι έκανε την εμφάνιση του κάποια στιγμή και στο play 1 πάντως είναι απίστευτο παιχνίδι ακόμα και στις μέρες μας άντε να δούμε και την συνέχειά του!!
#3 JohnShepard (Level 13) 11/02/2011 17:03
Το καλύτερο rpg που έχω παίξει.Πολύ μπροστά για την εποχή του! :-)
#4 ta3iapxhs (Level 1) 11/02/2011 17:03
Δεν ξέρω αν ηταν το καλυτερο, πάντως σίγουρα το εθιστικότερο RPG που εχω παίξει χάρη στο ανταγωνιστικό Bnet που σε κρατάει...
#5 nenpo (Level 2) 11/02/2011 17:03
Αγαπημένος τίτλος!!! Ατελείωτες ώρες gameplay μπροστά στο pc! το εχω τερματίσει άπειρες φόρες και δεν το έχω βαρεθεί ακόμη!!! ;-)
#6 Zaratoth (Level 28) 12/07/2014 00:23
Άλλη μια λατρεία της εποχής του δημοτικού με τον κολλητό. Ο ένας να παίζει το χαρακτήρα και ο άλλος να είναι έτοιμος να πατήσει τα potions όταν χρειαστούν. Και να "τσακωνόμαστε" για ποιο όπλο να φορέσει ο χαρακτήρας. Γαμάτες εποχές.
#7 supermario644ever (Level 20) 19/09/2015 13:20
Ένα πολύ μέτριο rpg 8)
Notification