Το χιούμορ στα video games

Hot
Μάνος Γρυπάρης
Μάνος Γρυπάρης

Μάνος Γρυπάρης  

Κάντε subscribe να περάσουμε το GameWorld. ➜ http://Youtube.com/ManosGryparis
 
0.0 ()
1
Το χιούμορ στα video games

Το χιούμορ στα video games

Βασικός παράγοντας διασκέδασης.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρώ ότι το χιούμορ γίνεται βασικός παράγοντας επιτυχίας σε διάφορους τομείς της ζωής.

Ξεκινώντας από την βιομηχανία των video games, παρατήρησα ότι το Watch Dogs 2 εισήγαγε ένα χιουμοριστικό σενάριο με σκοπό να εξάψει το ενδιαφέρον του κοινού που "βαρέθηκε" από τον "ανιαρό" (κατά μία μερίδα χρηστών) Aiden Pearce του πρώτου Watch Dogs. Στο φετινό sequel, ο Marcus Holloway είναι ο cool, χαβαλές και πιο προσιτός τύπος, ο οποίος θα κάνει χιούμορ με τα φιλαράκια του, ακριβώς όπως αρέσει στον κάθε gamer να περνάει καλά με την παρέα του.

Η κίνηση αυτή της Ubisoft είναι προφανώς έμπνευση από την σειρά Grand Theft Auto της Rockstar, η οποία πέτυχε γιατί -μεταξύ άλλων- είχε και αρκετά χιουμοριστικό τόνο στο σενάριό του. Μπορούσες πάντοτε να κάνεις ότι καφρίλα ήθελες, από το να ανατινάξεις περιπολικά με στρατιωτικό εξοπλισμό, μέχρι το να περάσεις καλά με πόρνες και μέσα σε όλα αυτά να ακούσεις επικές ατάκες στα cutscenes που θα σου φτιάξουν την διάθεση.

Τα πιο επιτυχημένα εμπορικά games έχουν χιούμορ
Αν το καλοσκεφτούμε τοτε ο χιουμοριστικός παράγοντας υπάρχει κάπου εκεί έξω και στα πιο επιτυχημένα games της αγοράς. Στο League of Legends οι ατάκες των champions δίνουν ρεσιτάλ και μαζί ακόμα και τα σκηνικά που μπορεί να στηθούν στα teamfights ή οι αντιδράσεις των παικτών (οκ, εξαιρούνται τα μπινελίκια, αν και πολλοί γελάνε ακόμα και με αυτά). Το Minecraft επίσης βγάζει γέλιο γιατί καθότι sandbox υπάρχουν άπειροι συνδυασμοί που μπορεί να γίνουν από τους παίκτες.

Χαβαλές υπάρχει και σε AAA games, όπως η σειρά Grand Theft Auto, την οποία προαναφέραμε πριν ή (για όσους δεν το παρατήρησαν) ακόμα και το Skyrim, το οποίο προσεγγίζει τόσο σοβαρό κοινό, όσο και εκείνους που παίρνουν τα πράγματα πιο πολύ στην πλάκα. Το "An Arrow in the knee" έγινε viral, τα άπειρα bugs το ίδιο (ιπτάμενοι εχθροί, άλογα που εξαφανίζονται, ομιλίες που κόβονται και χίλια δυο άλλα), όπως επίσης και ορισμένα άκρως σπαρταριστά σκηνικά που μας χάρισε το σενάριο και που "έσπαγαν" με την μία τον πάγο της σοβαρότητας.

Ο κόσμος από τα πολύ παλιά χρόνια είχε ανάγκη από χιούμορ στη ζωή του γιατί τον κάνει να αισθάνεται καλύτερα. Όταν το χιούμορ εισέρχεται στα video games, πέρα από διαδραστικά τα κάνει ακόμη πιο διασκεδαστικά. Γιατί εκεί όντως παίζεις για να περνάς καλά. Ναι μεν ένα σοβαρό Adventure μπορεί να σου δώσει μια τελείως διαφορετική εμπειρία, αλλά ένα χιουμοριστικό σκηνικό μπορεί να σε χαλαρώσει. Πάρτε για παράδειγμα τη σειρά Need for Speed. Την παίζατε πάντοτε 100% για το gameplay της; Προφανώς και όχι διότι σε αυτή την περίπτωση ίσως να προτιμούσατε το Forza Motorsport που ως το καλύτερο Racing της αγοράς είναι "ξερό" racing με μηδέν χιούμορ. Κοιτούσατε λοιπόν και προς το σενάριο. Καμιά ωραία ατάκα, κανένα ωραίο θηλυκό...ξέρετε εσείς. Διαφορετικά αν δεν είχαν ούτε σενάριο, τότε ίσως πολλά από τα Need for Speed να μην είχαν διακριθεί όσο περιμέναμε.

Για να το πάω και πιο παλιά, μπορείτε να ξεχάσετε τις μυθικές ατάκες του Kane από το Command & Conquer ή του Στάλιν από το Red Alert; Το The Secret of Monkey Island και τους αστείους διαλόγους; Ακόμα και στη δεκαετία του '80, μέχρι και ο Sid Meier στο Pirates! (ένα από τα καλύτερα games όλων των εποχών) είχε επιλέξει να εισάγει χιουμοριστικά στοιχεία, βάζοντας το κερασάκι στην τούρτα.

Το χιούμορ στη ζωή μας
Πέρα από το gaming όμως, το χιούμορ έχει αρχίσει να γίνεται βασικός παράγοντας επιτυχίας και απήχησης ακόμα και στη ζωή μας. Στο YouTube τα κορυφαία κανάλια ανήκουν στην κατηγορία entertainment. Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο έγραψα το παρόν Editorial είναι οι 50 εκατομμύρια subscribers του Pewdiepie. Πρόκειται για το Νο.1 κανάλι στο YouTube παγκοσμίως, το οποίο βασίζεται μόνο στο χιούμορ. Και είναι μεταξύ άλλων gaming κανάλι.

Αντίστοιχα, όσα gaming κανάλια έχουν πετύχει, διαθέτουν χιουμοριστικά βίντεο, vlogs, άσχετα με το gaming βίντεο κ.ο.κ. Ο κόσμος προτιμάει την διασκέδαση από την ενημέρωση. Γι' αυτό αντίστοιχα τα πιο σοβαρά ενημερωτικά μέσα όπως το Gamespot ή το IGN έχουν λιγότερους subscribers από τα πρώτα Gaming κανάλια του YouTube στο εξωτερικό ή αντίστοιχα κάτι ανάλογο ισχύει και στη χώρα μας. Η ανάγκη για ψυχαγωγία στο Internet είναι μεγαλύτερη από την ανάγκη για ενημέρωση.

Για να το σοβαρέψω ακόμη περισσότερο, θυμίζω ότι στην επικαιρότητα παραμένουν μόνο όσοι προκαλούν χιούμορ. Ποιος ξεχνάει ας πούμε την κλάψα του Cristiano Ronaldo, την προσωπική ζωή του Beckham, την αλλαγή κόμωσης του Messi και τόσα άλλα σκηνικά στο ποδόσφαιρο; Όταν τα μαθαίναμε δεν γινόντουσαν viral μέχρι και στα δελτία ειδήσεων; Αντίστοιχα στις Αμερικάνικες εκλογές, ο Donald Trump έναντι της Hillary Clinton κέρδισε οριακά και στο όριο για μένα ίσως να έπαιξε ρόλο και ο χαβαλές που βγάζει προς τα έξω. Ανάλογες πλάγες σε διαφορετικό στυλ όμως στο παρελθόν είχαμε δει από τους George Bush. Παρότι δεν υποστήριζα ποτέ κανένα φαβορί υποψήφιο στις Αμερικάνικες εκλογές, στην προκειμένη περίπτωση θα έπρεπε να είχα παίξει στο Στοίχημα την νίκη Τραμπ να κονομίσω. Πριν τις εκλογές μάλιστα είδα ότι στο Stoiximan έδινε 100% bonus εγγραφής με bet365 κωδικός μπόνους. Τα ίδια και με το Brexit. Χάσαμε δύο καλές ευκαιρίες για κονόμα στα πρακτορεία στοιχημάτων ακόμα και όσοι δεν ήμασταν ποτέ φανατικοί του στοιχήματος.

Indie gaming
Last but not least, το indie gaming. Πολλοί indie developers οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να έχουν τα AAA production values, βασίζονται αρκετά στο χιούμορ όταν αναπτύσσουν indie games. Θα αναφέρω μόνο μερικά παραδείγματα επιτυχημένων δημιουργιών. Η ατμόσφαιρα του World of Goo, οι πλάκες και τα αναπάντεχα του Game Dev Story ή για να το πάω αλλού οι ατελείωτες στιγμές γέλιου του Rocket League δεν συγκρίνονται με τίποτα! Αν κάτι είναι διασκεδαστικό θα σε κερδίσει κι αν είναι online τότε θα σε κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εν κατακλείδι, το χιούμορ στις περισσότερες περιπτώσεις αποδεικνύεται ευεργετικό, αρκεί να μην γίνεται αυτοσκοπός. Διότι είναι αυτονόητο ότι αν όλοι το χρησιμοποιούν για να προσεγγίσουν κόσμο τότε στο τέλος θα καταλήξουμε το Internet, το Marketing, η πολιτική, ο αθλητισμός και όλοι οι τομείς της ζωής μας να είναι ένας απέραντος χαβαλές και τίποτε άλλο προκειμένου κάποιοι να έχουν την επιτυχία σίγουρη. "Και τι σε πειράζει;" θα μου πει κάποιος. Οκ, δεν με πειράζει, απλά είπα να το αναφέρω ως θέμα συζήτησης.

Συζητήστε για τις μόνιμες στήλες του GameWorld σε αυτό το forum topic

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +2 Mario07 (Level 22) 10/12/2016 12:49
Καλό είναι το χιούμορ στα παιχνίδια. Όχι σε όλα όμως. Αλλα παιχνίδια τα παίζεις για το χιούμορ τους (πχ Deadpool ), άλλα θες να έχουν πιο σοβαρό τόνο. Προφανώς είναι ευπρόσδεκτο όταν χρησιμοοποιείτα ι με σωστό τρόπο στο σωστό τίτλο.
#2 +2 DoUzOs (Level 27) 10/12/2016 13:19
Κατ' εμέ, το χιούμορ ταιριάζει σχεδόν παντού και πάντα. Οποιαδήποτε "μουντή" κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί με ένα έξυπνο αστείο ή μία καλή ατάκα που θα σε κάνει να γελάσεις ή, έστω, να σκάσεις ένα χαμόγελο και να δεις τα πράγματα με άλλη ματιά. Το gaming καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χρόνο στην καθημερινότητά μας (το αν αυτό είναι καλό ή κακό, είναι άλλη συζήτηση) και το να υπάρχει μία δόση χιούμορ στο περιεχόμενό του το βρίσκω ευεργετικό, αν όχι αναγκαίο. Ο Μάνος ανέφερε αρκετά εύστοχα παραδείγματα, αλλά το καλύτερο, πιστεύω, είναι αυτό που έγραψε ο Μάριος, δηλαδή το Deadpool!
#3 +1 Lordwinter (Level 28) 10/12/2016 13:55
Το χιουμοριστικό στοιχείο είναι πολύ σημαντικό γιατί μπορεί μέχρι ενός σημείου να διασώσει ακόμη και ένα μέτριο game. Για παράδειγμα το Eat Lead: The Return of Matt Hazard. Η σειρά Saints Row πήρε τα πάνω της όταν άρχισε να "ξεφεύγει"¨από τα τετριμμένα και γενικώς υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις που το χιουμοριστικό στοιχείο ήταν καταλυτικός παράγοντας στο να αναδειχτούν κάποιες κυκλοφορίες. Ακόμη και κάποια κάκιστα games, όπως το Yaiba: Ninja Gaiden Z έχουν μείνει χαραγμένα στην μνήμη μου από ορισμένες άκρως χιουμοριστικές ατάκες.
#4 Shikabane_Hime7 (Level 29) 10/12/2016 21:19
Το χιούμορ και ο χαβαλές είναι κάτι που χρειάζεται γενικότερα όχι μόνο στα games. Στα games βέβαια είναι και ανάλογα το genre του παιχνιδιού. Δύσκολα πχ θα χωρέσουν σκηνές με γέλιο σε ένα survival horror. Εκεί που το χιούμορ για μένα κυριαρχεί είναι σε platform παιχνίδια αλλά και σε αρκετά action.
Παιχνίδι με χιούμορ και γέλιο που ξεχώρισε για μένα ήταν το Saints Row IV που ήταν απίστευτα διασκεδαστικό.
#5 Professor_Severus_Snape (Level 28) 10/12/2016 23:06
Μιλώντας για χιούμορ, ένα παιχνίδι το οποίο έχει άφθονο από δαύτο και συγχρόνως είναι και πάρα πολύ καλό, τουλάχιστον στην PC έκδοση, είναι το Broforce, οι δημιουργοί του οποίου μας χαρίζουν το... αριστούργημα του Genital Jousting. Πρέπει ωστόσο να χρησιμοποιείται με μέτρο, όπως και όλα, αλλιώς γίνεται γελοίο. Ο παράγοντας αυτός δεν ισχύει όταν μιλάμε για games που δεν παίρνουν στα σοβαρά τον εαυτό τους.
#6 ashbringer (Level 25) 11/12/2016 07:16
Πρέπει να υπάρχει το χιούμορ αναλόγως πάντα και το είδος του τίτλου.Επίσης πρέπει να υπάχει στον ανάλογο βαθμό σε κάθε τίτλο.Το αυθεντικό Duke Nukem παράδειγμα είχε αρκετές δόσεις χιούμορ και αρκετές διασκεδαστικές σκηνές.Σίγουρα αν κάποιος developer το παρακάνει ο παίκτης αρχίζει και δεν παίρνει στα σοβαρά τον τίτλο.Καλό είναι το χιούμορ να είναι έξυπνο και να μπαίνει στα σημεία του παιχνιδιού που πρέπει ,έτσι ώστε να ξεκουράζει τον παίκτη και να τον διασκεδάζει δίνοντάς του την ώθηση να συνεχίσει να παίζει με μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Notification