Contrast

Hot
Το θέατρο των σκιών.

Το θέατρο των σκιών.

Το θέατρο των σκιών.

To Contrast αποτέλεσε έναν από τους launch τίτλους του PS4 και παράλληλα δόθηκε δωρεάν για τους συνδρομητές της υπηρεσίας PlayStation Plus τον Δεκέμβριο του 2013. Πρόκειται για ένα Puzzle/Platform από την "πρωτάρα" Compulsion Games. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση του Καναδά είχε καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη του Contrast, καθώς χρηματοδότησε ένα μεγάλο μέρος του όλου project. Η Καναδική κυβέρνηση έχει προβεί σε αντίστοιχες κινήσεις αρκετές φορές στο παρελθόν τόσο στον χώρο των video games, όσο και σε αυτόν της μουσικής βιομηχανίας κάτι που αν μη τι άλλο είναι προς τιμήν της.

Παρά τις χλιαρές κριτικές που απέσπασε το Contrast οι developers του δεν το έβαλαν κάτω και μας παρουσίασαν το περασμένο καλοκαίρι την Xbox One έκδοσή του, η οποία περιελάμβανε αρκετές βελτιώσεις στον τεχνικό τομέα. Εμείς από την πλευρά μας έστω και καθυστερημένα πήραμε την απόφαση να σας παρουσιάσουμε την δημιουργία της καναδικής εταιρείας, καθότι αν εξαιρέσουμε την μικρή διάρκειά της αξίζει πραγματικά την προσοχή σας.


My imaginary friend
Το πρώτο πράγμα που θα σας κάνει εντύπωση στο Contrast είναι αναμφισβήτητα η noir αισθητική του. Από χρονολογικής πλευράς βρισκόμαστε κάπου στα μέσα της δεκαετίας του '20 και το όλο setting θα λέγαμε ότι θυμίζει αρκετά το αντίστοιχο του BioShock Infinite. Πρωταγωνίστρια της ιστορίας είναι η Dawn, μια νεαρή κοπέλα, η οποία ουσιαστικά αποτελεί αποκύημα της φαντασίας της Didi. H τελευταία είναι ένα μικρό κορίτσι που ζει σε ένα ταραγμένο οικογενειακό περιβάλλον, καθώς η μάνα της δουλεύει σε ένα καμπαρέ και ο πατέρας της είναι ο κλασσικός τύπος του μικροαπατεώνα που μονίμως προσπαθεί να πιάσει την... καλή, χωρίς ποτέ να τα καταφέρνει.

Η ιστορία ξεκινά όταν η Didi αποφασίζει να κάνει μια νυχτερινή βόλτα για να δει την μητέρα της να τραγουδά στο καμπαρέ που εργάζεται. Εκεί θα έχει μια συνάντηση με τον πατέρα της, τον Johnny, ο οποίος έχει ετοιμάσει ένα νέο κόλπο για να βγάλει εύκολο χρήμα. H Didi θέλει όσο τίποτα να βοηθήσει τον πατέρα της ελπίζοντας πως με αυτό τον τρόπο η οικογένειά της θα ξανασμίξει. Βέβαια για να επιτύχει τον σκοπό της θα χρειαστεί την βοήθεια της Dawn και κατ' επέκταση και την δικιά σας.


Είναι γεγονός ότι το Contrast καταφέρνει από το πρώτο κιόλας λεπτό να σας καθηλώσει με την πλοκή του. Το σενάριο είναι εξαιρετικά καλογραμμένο και σε σημεία ιδιαίτερα συγκινητικό. Βέβαια σύντομα θα σας δημιουργηθούν κάποιες απορίες όσον αφορά την φύση της Dawn και τις ιδιότητές της και οι απαντήσεις που λάβετε στο τέλος της περιπέτειάς σας δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικές. Εντούτοις, η αίσθηση που αφήνει το ending είναι θετική και το μόνο μας παράπονο είναι ότι θα θέλαμε λίγη παραπάνω διάρκεια. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι έχουμε ολοκληρώσει τρεις φορές το Contrast, μια στο PS4, μια στο Xbox One και μια στο Xbox 360. Το σενάριο είναι τόσο καλό που δε νιώσαμε κανένα αίσθημα επανάληψης τόσο στο δεύτερο, όσο και στο τρίτο playthrough μας.

Βοηθήστε την Didi να ζήσει και πάλι στιγμές γαλήνης με την οικογένειά της. Για αυτό δεν είναι οι -έστω και “φανταστικοί”- φίλοι;


Γίνε ένα με τον τοίχο
Η βασική ιδέα του Contrast, η οποία είναι και εξαιρετικά πρωτότυπη για να είμαστε ειλικρινείς, είναι ότι η Dawn μπορεί να γίνει σκιά και να "κολλήσει" σε διάφορα σημεία του περιβάλλοντος όπως τοίχους, κολώνες κ.ο.κ. Όσο η πρωταγωνίστρια βρίσκεται στις σκιές έχει την δυνατότητα να περπατήσει πάνω σε αυτές για να φτάσει σε διάφορα δυσπρόσιτα σημεία ή να ξεπεράσει τα διάφορα εμπόδια που συναντά στο δρόμο της. Ουσιαστικά σε κάθε κεφάλαιο υπάρχουν δεκάδες puzzles, τα οποία και θα πρέπει να λύσετε για να προχωρήσετε παρακάτω.


Η επίλυση αυτών των puzzles γίνεται κατά κύριο λόγο με την ιδιότητα της Dawn που αναφέραμε παραπάνω, αλλά αρκετές φορές θα χρειαστεί να δημιουργήσετε τις κατάλληλες σκιές στο περιβάλλον για να μπορέσει η πρωταγωνίστρια να "περπατήσει" πάνω σε αυτές. Λόγου χάρη σε ένα σημείο θα χρειαστεί να μετακινήσετε τρεις χάρτινες φιγούρες με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε οι σκιές του να σχηματίσουν μια σκάλα για να περπατήσει η Dawn. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι στο δεύτερο κεφάλαιο όπου θα πρέπει να σκαρφαλώσετε στις σκιές που σχηματίζουν τα αλογάκια ενός περιστρεφόμενου carousel. Ουσιαστικά λοιπόν όσο βρίσκεστε στις σκιές το Contrast συμπεριφέρεται σαν ένα 2D Platform.

Το βασικό ελάττωμα όσον αφορά το gameplay είναι ότι αρκετά puzzles δεν είναι τόσο ευφάνταστα όσο θα έπρεπε, καθώς η λύση τους είναι εξαιρετικά προφανής ακόμη και σε έναν αμύητο σε δημιουργίες ανάλογου ύφους. Στο στοιχείο αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο και ο εξαιρετικά χαμηλός βαθμός πρόκλησης του Contrast, καθώς στο τετράωρο playthrough σας θα πεθάνετε ελάχιστες φορές. Τα puzzles που θα σας παιδέψουν και θα βάλουν το μυαλό σας να δουλέψει λίγο παραπάνω είναι μετρημένα στα δάκτυλα ενός χεριού και σημειωτέον βρίσκονται όλα στο τελευταίο κεφάλαιο της ιστορίας.


Εντυπωσιακό art direction
Από εικαστικής πλευράς το Contrast κλέβει τις εντυπώσεις, καθώς θυμίζει αρκετά το BioShock Infinite. Οι developers χρησιμοποίησαν με αρκετά μεγάλη επιτυχία την Unreal Engine 3 και σημείο αναφοράς είναι οι εξαιρετικές φωτοσκιάσεις, ιδιαίτερα στην έκδοση για το Xbox One. Στο κομμάτι του performance πάντως υπάρχουν προβλήματα καθώς ενίοτε παρατηρήσαμε σημαντικές πτώσεις του frame rate. Μεταξύ της έκδοσης για Xbox 360 και αυτής για PS4 ή Xbox One δεν συναντήσαμε μεγάλες διαφορές, αν εξαιρέσουμε το βελτιωμένο texture filtering και την HD απεικόνιση στα 1080p.

Περνώντας στον ηχητικό τομέα η δημιουργία της Compulsion Games περιλαμβάνει ένα αξιόλογο soundtrack. Στα μουσικά themes υπάρχει η απαραίτητη ποικιλία, ώστε να μην καταντούν επαναλαμβανόμενα, ενώ το voice acting κρίνεται αν μη τι άλλο εξαιρετικό για τα δεδομένα μιας indie δημιουργίας. Όλοι οι ηθοποιοί ερμηνεύουν με απόλυτη πειστικότητα τους ρόλους τους και αποδίδουν με εξαιρετικό τρόπο το καλογραμμένο σενάριο.


Κρίμα που τελειώνει τόσο σύντομα
Δυστυχώς η παράδοση που θέλει τις indie κυκλοφορίες να διαρκούν λίγο ισχύει και στην περίπτωση του Contrast, καθώς η συνολική διάρκειά του κυμαίνεται στις 4-5 ώρες. Με δεδομένο ότι το κόστος του ανέρχεται στα 15 ευρώ είναι φανερό ότι προσφέρει μέτριο value for money. Εκεί λοιπόν που έχετε βυθιστεί στον κόσμο του και νιώθετε ότι συμπάσχετε με τους πρωταγωνιστές του τελειώνει κάπως απότομα. Ενδεχομένως το budget να μην επαρκούσε για την ανάπτυξη περισσότερων κεφαλαίων, αυτό που είναι σίγουρο πάντως είναι ότι θέλουμε να δούμε όσο τίποτα ένα sequel. H Compulsion Games θα μας απασχολήσει στο μέλλον (ήδη ετοιμάζει το We Happy Few) και αν κρίνουμε από το πρώτο δείγμα γραφής της είναι δεδομένο ότι μιλάμε για μια εταιρεία που έχει αρκετές δυνατότητες και μπόλικο μεράκι.

Θετικά:
- Συγκινητική ιστορία
- Άρτιος ηχητικός τομέας
- Η noir ατμόσφαιρά του
- Εντυπωσιακά lighting effects
- Πρωτότυπο gameplay

Αρνητικά:
- Διαρκεί ελάχιστα
- Ανύπαρκτη πρόκληση
- Ορισμένα puzzles δεν είναι αρκετά ευφάνταστα

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 8.5
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 3.5
Γενικά: 6.6

H περιπέτεια της Dawn στον κόσμο των σκιών είναι σύντομη, αλλά αξιομνημόνευτη.

Παντελής Δασκαλέλος 

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +2 Mortifer (Level 18) 24/04/2015 18:25
Είναι από τα παιχνίδια που έχω στην λίστα για playthrough. Το review πάντως με έψησε άσχημα να το ξεκινήσω το συντομότερο δυνατόν, μιας και το έχω αλλά δεν το έχω παίξει καθόλου. Πολύ ωραίο review Παντελή!
#2 +2 pro-patzis (Level 20) 24/04/2015 19:38
Πολυ ωραιο review απο τον Παντελη...με εψησε και εμενα...
#3 pngpl (Level 6) 25/04/2015 23:48
Με αφορμή το review τερματίστηκε σήμερα. Μου πήρε 4 ώρες. Εχει ένα πρωτότυπο μηχανισμό, μια ιστορία που με άγγιξε καί πολύ μικρή διάρκεια. Ιδανικό για να το βγάλεις σε ένα απόγευμα αλλά όχι για 15 ευρώ που νομίζω ότι έχει αυτή τη στιγμή στο steam. Eγώ το έιχα πετύχει σε τρομερή έκπτωση, γι αυτό το λόγο συνιστώ στους ενδιαφερόμενους να περιμένουν να πέσει αρκετά (εως πολύ) η τιμή.
#4 jkloth (Level 4) 26/04/2015 13:46
ψαρωτικο φαινεται το παιχνιδι
#5 Dagonet (Level 5) 26/04/2015 17:17
Το τερμάτισα στο PS4 όταν το έδινε το Plus. Συμφωνώ απόλυτα με τα όσα αναφέρονται εδώ. Καλό σενάριο, αρκετές πρωτότυπες ιδέες και πολύ μικρή διάρκεια.
#6 Kazalk (Level 16) 26/04/2015 21:57
Εχει ηδη μπει στην λιστα για τερματισμο! Φαινεται πολυ ενδιαφερον και απο τα ειδη games που μου αρεσον αρκετα!! Μικρο αλλα καλο με καλη βαθμολογια οπως βλεπω στα γραφικα και στον ηχο αρα θα εχουμε καλη εμπειρια!!!
#7 Adam_Pap (Level 18) 01/05/2015 11:19
Κ εγω μεσα!Το review με εψησε και εμενα!Πρεπει να εχει πολυ ωραια ατμοσφαιρα παντως!
Notification