Οι δύο πλευρές του gaming

Hot
Jimmis Komitas
Jimmis Komitas

Jimmis Komitas  

Αυτα που σε πληγωνουν ειναι αυτα που περιμενεις κ δεν ερχονται
 
0.0 ()
1
Οι δύο πλευρές του gaming

Οι δύο πλευρές του gaming

Πώς επιδρούν τα video games στον εγκέφαλό μας; Έχουν αρνητικό ή θετικό αντίκτυπο;

Κάθε Πέμπτη η στήλη Αφιερώματα φιλοξενεί τα καλύτερα Blog posts σας που γράφετε οι αναγνώστες του GameWorld στο Community/Blogs. Αυτή την εβδομάδα έχουμε ένα άρθρο του Δημήτρη Κομήτα (JimmisRock), το οποίο ασχολείται με ένα θέμα που βρίσκεται συνεχώς στην επικαιρότητα. Ο αναγνώστης μας γράφει σήμερα για τις δύο πλευρές του gaming ώστε να βρεθεί μια απάντηση στο αιώνιο ερώτημα: Τελικά τα games κάνουν περισσότερο καλό ή κακό;

Φράσεις του τύπου “πώς κάθεσαι τόσες ώρες μπροστά σε μια οθόνη;” ή “σταμάτα να παίζεις, έχεις αποβλακωθεί”, τις έχουμε ακούσει όλοι λίγο πολύ όσοι παίζουμε videogames. Πώς επιδρούν όμως πρακτικά τα βιντεοπαιχνίδια στον ανθρώπινο εγκέφαλο; Μας αποβλακώνουν ή μας κάνουν εξυπνότερους;

Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει πως το gaming βελτιώνει τη δημιουργικότητα, τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων και την αντίληψη. Τα οφέλη που αποκομίζει κάποιος από τα games ποικίλλουν από συντονισμό ματιού-χεριού μέχρι και την αυξηση της ικανότητα οδήγησης το βράδυ. Επισης εχει αποδειχθει πως όσοι έπαιζαν παιχνίδια βασισμένα στη δράση, ήταν σε θέση να λάβουν γρηγορότερα αποφάσεις κατά 25%, χωρίς να χάνουν σε ακρίβεια από αυτούς που δεν παίζουν. Σύμφωνα με άλλους ερευνητές, οι εμπειρότεροι gamers μπορούν να λάβουν αποφάσεις και να δράσουν ανάλογα με αυτές γύρω στις έξι φορές το δευτερόλεπτο, δηλαδή τέσσερις φορές πιο γρήγορα απ' ότι οι κανονικοί άνθρωποι. Επίσης, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Rochester, οι πιο προπονημένοι gamers μπορούν να επικεντρωθούν σε πάνω από έξι πράγματα ταυτόχρονα χωρίς να μπερδευτούν, σε αντίθεση με έναν κανονικό άνθρωπο που μπορεί να έχει μόνο τέσσερα στο μυαλό του.

Φυσικά, η πολύωρη ενασχόληση με τα videogames έχει και την αρνητική της πλευρά. Διάφορες τομογραφίες του εγκεφάλου έδειξαν πως τα βίαια βιντεοπαιχνίδια μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται το μυαλό νέων ανδρών έπειτα από μία εβδομάδα παιξίματος, καταπιέζοντας τη δραστηριότητα που είναι συνδεδεμένη με σημεία του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον έλεγχο των συναισθημάτων, όπως δήλωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Indiana. Κάποιες άλλες μελέτες βρήκαν συσχετισμό ανάμεσα στο ψυχαναγκαστικό gaming και την παχυσαρκία, την εσωστρέφεια και την κατάθλιψη.

Τα videogames αλλάζουν το μυαλό σου, τον τροπο σκεψης σου και επηρεάζουν τις ανθρώπινες ικανότητες. Δηλαδή ό,τι κάνει και το πιάνο, το να μαθαίνεις να διαβάζεις ή να οδηγάς. Ολα αυτά αλλάζουν τη φυσική δομή του μυαλού, καθώς ο συνδυασμός της συγκέντρωσης και της ανταμοιβής ερεθίζει τους νευροδιαβιβαστές όπως η ντοπαμίνη, ενισχύει νευρωνικά κυκλώματα, ακολουθώντας τον ίδιο τρόπο που η άσκηση χτίζει τους μυς. Τα παιχνίδια όμως χτυπούν το σύστημα της επιβράβευσης με έναν τρόπο που δεν το κάνουν όλες οι δραστηριότητες. Τα βιντεοπαιχνίδια είναι τα εργαλεία, ο τρόπος που θα τα χρησιμοποιήσουμε εξαρτάται από εμάς και μόνο.

Η περισσότερη προσοχή έχει επικεντρωθεί στο εάν τα videogames μας κάνουν φονικές μηχανές. Δεν έχει δοθεί αρκετή προσοχή στα μοναδικά και ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά που έχουν τα videogames, εκτός της βίας. Πιο συγκεκριμένα, μια έρευνα από ερευνητές του Queen Mary and University College του Λονδίνου, δείχνει πως το Starcraft και γενικότερα τα πολύπλοκα RTS games βελτιώνουν τη δεξιότητα του μυαλού και την πολυδιεργασία (multitasking). Η έρευνα μας δείχνει πως η γνωστική ευελιξία (cognitive flexibility), ένας ακρογωνιαίος λίθος της ανθρώπινης νοημοσύνης, δεν είναι ένα στατικό χαρακτηριστικό, αλλά μπορεί να εξασκηθεί και να βελτιωθεί χρησιμοποιώντας διασκεδαστικά εργαλεία όπως το gaming. Φυσικα ολες αυτές οι πληροφορίες δεν προκαλούν καθόλου έκπληξη στους επαγγελματίες παίκτες, που έχουν δει τα αποτελέσματα της πολύωρης προπόνησης.

Ο Ryan “State” Visbeck, επαγγελματίας παίκτης του Starcraft 2, δήλωσε πως “οτιδήποτε σε κάνει να σκέφτεσαι κριτικά, να προσαρμόζεσαι σε διαφορετικές καταστάσεις μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και να εφευρίσκεις νέες στρατηγικές, θα έχει θετικό αντίκτυπο στην καθημερινότητά σου”. Επίσης ο Jens “Snute” Aasgaard, της Team Liquid, έχει πει πως το Starcraft τον βοηθά συχνά στο να παίρνει γρήγορες αποφάσεις και να μαθαίνει πώς να σκέφτεται. “Κάποιες φορές, όταν παίρνουμε αποφάσεις, οι πληροφορίες είναι περιορισμένες και το να έχεις εμπειρία από games όπως το Starcraft μπορεί να σε βοηθήσει να βάλεις προτεραιότητες με τον πιο αποδοτικό τρόπο, ή να αντιδράσεις με κάποιον τρόπο που βγάζει περισσότερο νόημα”, είπε ο ίδιος. Από την άλλη, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τα παιχνίδια βολών (First Person Shooter), που αυξάνουν τα αντανακλαστικά, το συντονισμό, την ικανότητα συγκέντρωσης και το multitasking.

Τι μας προσφέρουν τελικά τα games; Ενα είδος εκτόνωσης, που μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτο; Μια εύκολη διέξοδο από μια πραγματικότητα η οποία δεν είναι έτσι όπως θα θέλαμε; Ενα διασκεδαστικό και ευχάριστο τρόπο να εξασκήσουμε τον εγκέφαλό μας ή απλώς μια ασχολία για να γεμίσουν οι ελεύθερες ώρες μας;

Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα διαφέρει ανάλογα με την οπτική του καθενός. Το μόνο σίγουρο είναι πως τα βιντεοπαιχνίδια είναι τα εργαλεία, ο τρόπος που θα τα χρησιμοποιήσουμε εξαρτάται από εμάς και μόνο.

Διαβάστε τα προηγούμενα άρθρα της στήλης Αφιερώματα και το άρθρο της στήλης Press Start που σχετίζεται με το σεξ και την βία στα video games.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Efane (Level 24) 06/12/2017 18:22
Η προτελευταία παραγραφος έχει κάποια σημαντικά ερωτήματα, άλλα είναι ρητορικά και αλλα είναι απαντήσεις απο μόνα τους.
Όπως σε όλα τα πράγματα έτσι και στο gaming χρειάζεται μέτρο. Φυσικά δεν μπορούμε να πούμε πως δυο ώρες την ημέρα σε pc η κονσόλα κάνουν καλό, ενώ οι τέσσερις ώρες όχι. Εξαρτάται το πόσο έχει εθιστεί ο καθένας απο εμάς η το πόσο ένα game μας "γεμίζει",μας ευχαριστεί.
Δεν θέλω να κουράσω γράφοντας ένα σεντόνι που κάνεις δεν θα έχει όρεξη να διαβάσει.
Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε όλοι μας είναι πως προτεραιότητα πρέπει πάντα να είναι η οικογένεια, οι φίλοι μας και η πραγματική ζωή. Στα games εξάλλου υπάρχει restart - load game και exit ;-)
#2 the_prophet1987 (Level 22) 07/12/2017 01:03
Εγώ πιστεύω πως ένα παιχνίδι η μια ταινία μπορεί να μας επηρεάσει μόνο αν οι ίδιοι το επιτρέψουμε.
Όπως επιτρέπει κάποιος θετικά ερεθίσματα να τον επηρεάσουν,έτσι κάποιος άλλος επιτρέπει αρνητικά ερεθίσματα να τον επηρεάσουν.Γι αυτό και είμαι της γνώμης οτι δεν μπορεί ένα βίαιο παιχνίδι να μετατρέψει έναν καλό άνθρωπο σε ψυχάκια.Αυτοί που επηρεάζονται αρνητικά απο τα βίαια παιχνίδια έχουν την αρνητικότητα ήδη μέσα τους.Οι υπόλοιποι απλά νιώθουμε χάλια για λίγες μέρες με αυτό που αντικρύσαμε και μετά το ξεχναμε.

Συμφωνώ στο οτι όσοι παίζουμε videogames γενικά βελτιωνόμαστε σε αντανακλαστικά, σκέψη,επίλυση προβλημμάτων κλπ.Στον εαυτό μου για παράδειγμα έχω δεί τρομερές αλλαγές τα τελευταία 6-7 χρόνια και σε αυτό βοήθησε και το gaming.Ιδιαίτερ α στο να βρίσκω τη λύση σε ένα πρόβλημμα.
#3 ashbringer (Level 25) 07/12/2017 11:41
Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο και με αυτά που λέει ο Γιώργος.Όταν παίζουμε έναν τίτλο ενεργοποιούνται πολλά σημεία του εγκεφάλου και αναλόγως βελτιώνονται και οι ικανότητες του παίκτη όχι μόνο στο παιχνίδι αλλά και στην πραγματική ζωή.Σίγουρα θα υπάρχουν και αρνητικά στοιχεία τα οποία ποικίλλουν απο παίκτη σε παίκτη και αφορούν και το κομμάτι της ψυχολογίας του καθενός.Εγώ μπορώ να μιλήσω προσωπικά για εμένα και μπορώ να πω ότι μόνο θετικά έχω λάβει απο την ενασχόλησή μου με το αγαπημένο μου χόμπι.Επίσης έχω βελτιώσει αρκετές απο τις ικανότητές μου.
#4 TheLuckyShamrock (Level 15) 12/12/2017 01:40
Ρε παιδιά, είναι απλά τα πράγματα. Τα games σε βοηθούν να περνάς την ώρα σου ευχάριστα. Τώρα, ανάλογα και το είδος τού παιχνιδιού, μπορεί να σε βοηθούν να βελτιωθούν τα αντανακλαστικά σου, να δουλέψεις το μυαλό σου, να μάθεις καινούργια πράγματα, κλπ. Σίγουρα βέβαια, ο εθισμός στα games δεν είναι κάτι καλό, αλλά θεωρώ ότι είναι σχετικά πιο σπάνιο να συμβεί συγκριτικά με ό,τι πιστεύουνε ότι ισχύει.
Notification