Τα χειριστήρια ως φυσική προέκταση των χεριών μας

Hot
Γιώργος Λόλας
Γιώργος Λόλας

Γιώργος Λόλας  

Press Start: Η στήλη των αναγνωστών μαζί σας κάθε Δευτέρα. Ελάτε να συζητήσουμε μαζί ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν τα video games.
 
0.0 ()
1 1
Τα χειριστήρια ως φυσική προέκταση των χεριών μας

Τα χειριστήρια ως φυσική προέκταση των χεριών μας

Καινοτομίες, αλλαγές και αγαπημένα gamepads.

Από τα… μονόκουμπα στα ποτενσιόμετρα και από τα joysticks στους αναλογικούς μοχλούς, τα motion controls και τις ενσωματωμένες οθόνες, τα gamepads δεν σταμάτησαν ποτέ να εξελίσσονται και να βελτιώνονται με το πέρασμα των χρόνων. Κάθε γενιά κονσολών συνοδευόταν πάντα από μερική ή ριζική αλλαγή στην τεχνολογία και τους τρόπους αλληλεπίδρασης που προσέφερε το εκάστοτε χειριστήριο.

Χωρίς αμφιβολία, η Nintendo είναι αυτή που εισήγαγε τις περισσότερες καινοτομίες στα gamepads. Από το σταυρωτό d-pad του NES, στα motion controls του Wii και την οθόνη του Wii U, η ιαπωνική εταιρεία βρισκόταν πάντα ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό. Και μπορεί το Nintendo 64 να μην ήταν η πρώτη κονσόλα που διέθετε αναλογικό μοχλό το 1996 (είχαν προηγηθεί άλλες, όπως η Acetronic MPU το 1976, η Atari με το 5200 το 1984 και η Vectrex το 1983), αλλά ήταν αναμφίβολα η πρώτη που εισήγαγε το analog stick στα 3D games, καθιστώντας το πλέον ως αναγκαιότητα για τον χειρισμό των games.

Την επόμενη χρονιά, ακολούθησε η Sony με την εισαγωγή διπλών αναλογικών μοχλών στο πρώτο dualshock του PSone, η οποία πρόσθεσε ταυτόχρονα ενσωματωμένο μηχανισμό δόνησης στο σώμα του χειριστηρίου. Για την ιστορία, το Ape Escape (ένα από τα αγαπημένα μου games γενικότερα) ήταν το πρώτο video game που απαιτούσε την χρήση του dualshock το 1999. Το 1998 κυκλοφόρησε το πολυαγαπημένο Dreamcast στην Ιαπωνία και έφερε μαζί του ένα αρκετά όμορφο και χρηστικό gamepad, το οποίο μάλιστα δεχόταν ως περιφερειακό το VMU, που αφορά ουσιαστικά μια memory card που διαθέτει όμως οθόνη και δευτερεύουσες λειτουργίες.

Μάλιστα, τα χειριστήρια των Xbox βασίστηκαν έως ένα σημείο στον σχεδιασμό του αντίστοιχου gamepad του Dreamcast, προσθέτοντας στην συνταγή διπλούς αναλογικούς μοχλούς και μεμονωμένη δόνηση στις σκανδάλες (στο Xbox One), ενώ η εξέλιξη του dualshock έως το PS4 είναι επίσης ορατή, με πιο τρανταχτό νέο στοιχείο να αποτελεί η εισαγωγή του touchpad. Προσωπικά, το αγαπημένο μου χειριστήριο έως τώρα είναι αυτό του Xbox One, λόγω της ποιότητας κατασκευής, της δόνησης στις σκανδάλες και του σχεδιασμού του που στα δικά μου χέρια το νιώθω πιο άνετο και “στιβαρό”.

Εσάς ποιο είναι το αγαπημένο σας χειριστήριο; Γράψτε μας τα σχόλιά σας στο κάτω μέρος του άρθρου.

Μόνιμες στήλες προηγούμενης εβδομάδας:
Δευτέρα: Press Start - Είστε hardcore ή casual gamers; (Γιώργος Λόλας)
Κυριακή: Best Of - Top 10: Τα καλύτερα games Ολυμπιακών Αγώνων (Γιώργος Λόλας)

User Blogs προηγούμενης εβδομάδας:
19/8/16: Fear: Ένας δημοφιλής Survival Horror τίτλος (Ευάγγελος Παντελάκης - Prince of Persia 30)

Ενδιαφέροντα άρθρα προηγούμενης εβδομάδας:
15/8/16: Destiny: The Collection
16/8/16: Xbox Game Preview
16/8/16: Gamescom 2016: Η παρουσίαση της EA
17/8/16: Pro Evolution Soccer 2017 demo
18/8/16: Assassin's Creed: Ezio Collection
18/8/16: Παίζουμε No Man's Sky
19/8/16: Metal Gear Survive
19/8/16: Υποστήριξη Unity στο Facebook
20/8/16: The TakeOver gameplay video
21/8/16: Gamescom 2016 Awards
21/8/16: PlayStation 4 Slim

Διαβάστε τα προηγούμενα άρθρα της στήλης Press Start. Μπορείτε να προτείνετε τα επόμενα θέματα που θα θέλατε να έχει η στήλη στο σχετικό forum topic.

Καλή εβδομάδα σε όλους!

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Shikabane_Hime7 (Level 29) 22/08/2016 11:35
Το χειριστήριο του XBOX 360 για μένα. Για χρόνια θεωρούσα του Playstation και μάλιστα κοροίδευα την εμφάνιση και το σχεδιασμού του χειριστηρίου του XBOX μέχρι που έπιασα την έκδοση του για windows για να παίξω FIFA 15. ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΧΟΥΝ ΠΙΑΣΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ. Απίστευτα βολικό και ξεκούραστο, πιο άνετο για μένα από του playstation, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι του PS δεν είναι εξαιρετικό.

Το χειρότερο το ανέβασα πριν σε άλλο thread: https://s13.postimg.io/vw7ba4viv/controller.jpg
#2 Blood Prince (Level 30) 22/08/2016 14:16
Αρκετά ενδιαφέρον το άρθρο.Αν και δεν έχω στην κατοχή μου κάποια κονσόλα με βάση τα χαρακτηριστικά των controllers τα οποία διάβασα θεωρώ και εγώ πως το χειριστήριο του xbox one είναι πιο εύχρηστο.Βέβαια φυσικά το χειριστήριο και μόνο δεν θα πρέπει να αποτελεί κριτήριο επιλογής για κάποιον ο οποίος επιθυμεί να αγοράσει κάποια κονσόλα.Καλό είναι βέβαια στην sony να κοιτάξουν να βελτιώσουν το χειριστήριο στα πρότυπα του χειριστηρίου του xbox one.Δηλαδή με άλλα λόγια αν το χειριστήριο του xbox one διέθετε το touchpad ενώ παράλληλα το χειριστήριο του ps4 ήταν το ίδιο στιβαρό και είχε την ίδια ποιότητα κατασκευής με αυτή του xbox one θα ήταν μια κατάσταση η οποία θα βόλευε όλους τους κατόχους κονσολών.
#3 Efane (Level 24) 22/08/2016 15:05
Θα έλεγα το elite controller του Xbox one αλλά δεν το έχω αποκτήσει ακόμα. Δείχνει να είναι το καλύτερο που έχει κυκλοφορήσει ποτέ με δοκιμή μάλιστα μιας ώρας. Οποτε αντικείμενα απο αυτά που έχω θα πω το Limited edition halo 5 guardians master chief. Πανέμορφο σε χακί χρωμα, άνετο, στιβαρό και με "πλέγμα" για καλύτερο κράτημα απο ιδρωμένα χέρια!!!
#4 asmilon (Level 26) 22/08/2016 23:25
Απο ολα τα χειριστηρια που εχω πιασει σιγουρα του Xbox 360 ηταν το πιο ποιοτικο, στιβαρο και ανετο. Αν και δεν εχω πιασει το Xbox One, θεωρω απο οσα εχω δει και διαβασει πως η MS συνεχισε και βελτιωσε το ηδη καλο concept.
#5 ashbringer (Level 25) 23/08/2016 10:12
Πολύ καλό άρθρο απο τον Γιώργο και βλέπουμε ότι η εξέλιξη των χειριστηρίων ξεκινάει απο πολύ παλιά με τις βάσεις της στα χειριστήρια της Nintendo που υπήρχαν και οι περισσότερες καινοτομίες.Σήμ ερα και η Sony αλλά και η Microsoft έχουν εκπληκτικά χειριστήρια.Εμέ να προσωπικά με βολεύει περισσότερο το χειριστήριο της Sony και πιστεύω ότι τα χειριστήρια και των 2 εταιρειών είναι το ίδιο ποιοτικά και άνετα.