Lost Echo

Hot
REVIEWED ON iOS  

Μία ενδιαφέρουσα χωροχρονική περιπέτεια δημιουργημένη από ελληνικά χέρια!

Μία ενδιαφέρουσα χωροχρονική περιπέτεια δημιουργημένη από ελληνικά χέρια!

Μία ενδιαφέρουσα χωροχρονική περιπέτεια δημιουργημένη από ελληνικά χέρια!
Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα games στην αγορά των iOS συσκευών στοχεύουν κυρίως σε εμπειρίες που μπορεί να ασχοληθεί κάποιος μαζί τους για μερικά λεπτά, προκειμένου να σκοτώσει λίγο τον χρόνο του ανάμεσα σε άλλες ασχολίες. Ο τομέας των παραδοσιακών Adventures αναμφίβολα πάσχει στην συγκεκριμένη αγορά, ιδίως αν σκεφτείτε ότι ελάχιστες περιπτώσεις αφορούν δημιουργίες ανεπτυγμένες ειδικά για iOS καθώς τα περισσότερα Adventures δεν είναι τίποτα περισσότερο από μεταφορές παλιότερων που είχαν ήδη κυκλοφορήσει στους υπολογιστές. Το κενό αυτό έρχεται να προσπαθήσει να συμπληρώσει η ελληνική KickBack Studios με το Lost Echo, το οποίο αποτελεί την παρθενική της δημιουργία.

Χωρίς να θέλουμε να ευλογήσουμε τα γένια μας λόγω της ελληνικότητας του τίτλου, το Lost Echo αποτελεί μία ιδιαίτερα αξιέπαινη πρώτη προσπάθεια, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι αναπτύχθηκε από μόλις δύο άτομα! Αναμφίβολα υπάρχουν προβλήματα στο Lost Echo, αλλά σε γενικές γραμμές τα θετικά κομμάτια υπερτερούν των αρνητικών, ενώ ήμαστε σίγουροι ότι η εμπειρία που αποκτήσανε από αυτό το ξεκίνημα θα τους βοηθήσει για ακόμα πιο ποιοτικές μελλοντικές δημιουργίες.

Αν και ίσως είναι τετριμμένο να το ξαναπούμε, το γεγονός ότι αποτελεί ελληνική δημιουργία δε σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε πιο επιεικείς με την κριτική που θα γίνει (ή και πιο αυστηροί) αλλά, αντίθετα, στο review που θα διαβάσετε το Lost Echo θα αντιμετωπιστεί με την αντικειμενικότητα που του αρμόζει.

”Μα για ποια Chloe μου λες τέλος πάντων;”
Σαν βασική ιδέα το σενάριο του Lost Echo καταφέρνει να αποτελεί ένα από τα δυνατά σημεία της εμπειρίας που θα έχετε. Η ιστορία του λαμβάνει χώρα στο μέλλον, επιτρέποντας στο σχεδιασμό ορισμένων φουτουριστικών περιοχών, αν και γενικά το όλο σκηνικό θα μπορούσε άνετα να στηθεί και στη σημερινή εποχή χωρίς να χρειαστούν να γίνουν σημαντικές σεναριακές αλλαγές. Η εισαγωγή είναι αρκετά έξυπνη με το παιχνίδι να αρχίζει σαν να λαμβάνεται όντως μία κλήση στο κινητό σας από την Chloe, την κοπέλα του Greg, ο οποίος είναι ο κεντρικός χαρακτήρας του παιχνιδιού.


Η πρώτη σκηνή του Lost Echo ξεκινάει σε μία εξωτερική καφετέρια όπου συναντιούνται οι προαναφερθέντες χαρακτήρες έπειτα από παράκληση της Chloe. Όμως λίγο πριν καταφέρει να μοιραστεί τα σημαντικά της νέα στον Greg μία δυνατή λάμψη θα προκαλέσει την λιποθυμία στον Greg, ο οποίος θα ξυπνήσει την επόμενη μέρα στο νοσοκομείο. Εδώ είναι το κομβικό σημείο που η υπόθεση παίρνει μπροστά καθώς όταν τον επισκεφτεί ο καρδιακός του φίλος θα έρθουν τα πάνω κάτω στον κόσμο του Greg. Μέσα από την συζήτησή τους ο πρωταγωνιστής θα αντιληφθεί ότι ο κολλητός του δείχνει, πλέον, να μην γνωρίζει την Chloe αλλά και να ανταποκρίνεται σαν να μην υπήρξε ποτέ αυτό το άτομο στη ζωή του Greg.

Εδώ λοιπόν γεννιέται το σημαντικό ερώτημα που θα κληθείτε να λύσετε. Τι συμβάν προκλήθηκε με την λάμψη ώστε η ύπαρξη της Chloe να χαθεί απόλυτα τόσο από τη γη όσο και από τις μνήμες των ανθρώπων που περιτριγυρίζουν τον Greg; Μήπως η Chloe ήταν τελικά αποκύημα της φαντασίας του ή συμβαίνει κάτι άλλο; Αναμφίβολα αυτή η αρχική σεναριακή τροπή εξάπτει την περιέργεια για το τι πραγματικά κρύβεται πίσω από όλη αυτήν την υπόθεση.

Ένας ενδιαφέρον πρωταγωνιστής με αδιάφορους φίλους
Δυστυχώς, όταν φτάσετε τους τίτλους τέλους θα διαπιστώσετε ότι όλα τα ερωτήματα που προκύπτουν δεν απαντώνται, αν και –τουλάχιστον- η εξήγηση για τον βασικό κορμό της ιστορίας είναι ικανοποιητική αν και ίσως όχι ιδιαίτερα πρωτότυπη. Επιπλέον, η συνολική διάρκεια των τριών περίπου ωρών δεν επαρκεί στην ανάπτυξη των χαρακτήρων που θα συναντήσετε.

Αν και η προσωπικότητα του Greg αποδίδεται σωστά, ο κολλητός του αποτελεί έναν κοινότυπο τύπο ενώ η εισαγωγή προσώπων που θα βοηθήσουν σε κομβικά σημεία της ιστορίας γίνεται με χλιαρή μέθοδο. Επιπροσθέτως το γεγονός ότι η αλληλεπίδραση που έχουν οι διάφοροι σημαντική χαρακτήρες με τον Greg είναι ιδιαίτερα επιδερμική και τελικά θα οδηγηθείτε στη δημιουργία σχέσεων και καταστάσεων, οι οποίες το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι ότι δεν επεξηγούνται επαρκώς.

Ως ένα καθαρόαιμο Adventure, το Lost Echo σας προσφέρει έναν σεβαστό αριθμό διαλόγων που θα κληθείτε να διαβάσετε. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι όλοι οι διάλογοι πραγματοποιούνται μέσω γραπτών κειμένων που εμφανίζονται στο κάτω μέρος της οθόνης, καθώς οι φωνές ηθοποιών απουσιάζουν ολοκληρωτικά, κάτι που όμως είναι λογικό δεδομένου ότι το μπάτζετ των δημιουργών μάλλον δεν επέτρεπε στην εύρεση αγγλόφωνων ηθοποιών.

Τα κείμενα είναι γραμμένα με μία ανάλαφρη διάθεση και ελαφρώς χιουμοριστικό χαρακτήρα. Η ποιότητα των διαλόγων βρίσκεται σε καλά επίπεδα, αν και το γεγονός ότι τα αγγλικά δε ήταν η μητρική γλώσσα των δημιουργών δείχνει τα σημάδια του ορισμένες φορές. Το χιούμορ από την άλλη πλευρά δεν πετυχαίνει πάντα τον στόχο του αλλά σε γενικές γραμμές καταφέρνει να προσδώσει μία ευχάριστη εμπειρία αποφεύγοντας τη σοβαροφάνεια.

Ο εύχρηστος χειρισμός, οι έξυπνοι και λογικοί γρίφοι του Lost Echo αλλά και το μυστηριώδες σενάριό του θα καταφέρουν να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον σας ως το τέλος.

Αλληλεπιδρώντας με τον κόσμο
Τα περιβάλλοντα τα οποία θα κληθείτε να εξερευνήσετε είναι περίπου 10 στο σύνολο, ένας αριθμός που τελικά κρίνεται απόλυτα ικανοποιητικός, δεδομένης της διάρκειας 3-4 ωρών που έχει το Lost Echo. Απαιτούμενο backtracking υπάρχει, (δηλαδή η επίσκεψη περιοχών που ήδη έχετε δει) με πρώτο και καλύτερο το συνεχές γύρισμα του Greg στο σπίτι του, αλλά αυτό το στοιχείο συνάδει με τη φιλοσοφία του είδους και στη συγκεκριμένη περίπτωση συμβάλλει στο περισσότερο στο βάθος της εξερεύνησης παρά εκνευρίζει.

Επιπροσθέτως, οι εναλλαγές μεταξύ περιοχών γίνεται εύκολα και γρήγορα χάρη στον λιτό αλλά παράλληλα λειτουργικό και όμορφα σχεδιασμένο χάρτη. Γενικά ο χειρισμός του Lost Echo βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα και δείχνει ιδανικός για την μικρή οθόνη ενός iPhone. Η κίνηση του χαρακτήρα γίνεται απλά ακουμπώντας σε οποιοδήποτε σημείο του χάρτη θέλετε να πάει ο Greg, ενώ αν πατήσετε στην οθόνη δύο φορές δίνετε την εντολή του τρεξίματος. Αυτή η μέθοδος λειτουργεί σχεδόν απροβλημάτιστα, εκτός των περιπτώσεων όπου θα θελήσετε να οδηγήσετε τον Greg σε σημεία που βρίσκονται στον ορίζοντα της οθόνης, όπου θα χρειαστεί να πειραματιστείτε λίγο, πατώντας σε διάφορα σημεία της οθόνης, πριν καταφέρετε να του δώσετε ακριβώς τον προορισμό που επιθυμείτε.

Επιπλέον, όταν κρατάτε δύο δάχτυλα στην οθόνη εμφανίζονται όλα τα στοιχεία του περιβάλλοντος με τα οποία μπορείτε να αλληλεπιδράσετε. Αυτό το σύστημα είναι απόλυτα λειτουργικό, καταφέρνοντας να προσφέρει εύκολο και άμεσο εντοπισμό όλων των αντικειμένων που μπορείτε να επεξεργαστείτε, κάτι που -σε διαφορετική περίπτωση- θα μπορούσε να προκαλέσει εκνευρισμό, λόγω της μικρής οθόνης.

Δυσκολεύεστε με τον γρίφο; Απλά προσπεράστε τον!
Αναμφίβολα η ουσία των adventures βρίσκεται –σε μεγάλο βαθμό- στην ποιότητα των γρίφων και εδώ η KickBack δεν απογοητεύει. Συνολικά θα βρεθείτε μπροστά από μία ποικιλία διαφορετικών γρίφων για να επιλύσετε, με την πλειοψηφία αυτών να βασίζεται τελικά σε λογικές λύσεις ακόμα και αν δεν είναι –εξαρχής- ιδιαίτερα εμφανείς. Διάφοροι γρίφοι ζητούν την σωστή παρατήρηση του περιβάλλοντος, όπως ο αξέχαστος γρίφος του παιχνιδιού πόκερ σε ένα καταγώγιο. Εκεί θα χρειαστεί να βρείτε τον τρόπο με τον οποίο ο αντίπαλος καταφέρνει να “κλέψει” ζητώντας από εσάς να παρατηρήσετε διάφορες πιθανές ύποπτες κινήσεις και αντικείμενα ώστε να φτάσετε τελικά στην έξυπνη λύση που σκέφτηκε το δίδυμο των δημιουργών.

Φυσικά οι διάφοροι περιβαλλοντικοί γρίφοι όπου ζητείται ο σωστός συνδυασμός των αντικειμένων που έχετε στο inventory δε λείπουν. Τα αντικείμενα που βρίσκετε δεν φτάνουν ποτέ διψήφιο αριθμό και ως εκ τούτου δεν θα φτάσετε ποτέ σε σημείο να δοκιμάζετε δεκάδες συνδυασμούς μεταξύ τους ενώ επίσης η λογική που υπάρχει πίσω από τους γρίφους θα σας διευκολύνει στο να αντιληφθείτε τον σωστό συνδυασμό αντικειμένων που θα χρειαστείτε για να αντεπεξέλθετε στην, κάθε λογής, πρόκληση.

Τέλος, διάφοροι γρίφοι με την πιο παραδοσιακή έννοιά τους κάνουν την εμφάνισή τους, όπως η προσπάθεια να αποκωδικοποιήσετε εικόνες ώστε να βρείτε κρυμμένες πληροφορίες, να αντιληφθείτε πώς να κάνετε ματ σε δύο κινήσεις σε έναν αγώνα σκάκι ή να παίξετε με μία παραλλαγή του Sudoku. Αυτοί οι γρίφοι βασίζονται σε λογικές λύσεις αλλά λόγω της αυξημένης δυσκολίας που έχουν οι δημιουργοί αποφάσισαν να βάλουν την επιλογή της αυτόματης επίλυσης, κάτι που αποτελεί τελικά μία πιο γρήγορη μέθοδο από την εύρεση κάποιου online walkthrough.


Μία όμορφη οπτική εμπειρία, αλλά ακουστικά… είναι άλλη ιστορία…
Στον τεχνικό τομέα η KickBack Studios πραγματικά διαπρέπει προσφέροντας καλοσχεδιασμένα περιβάλλοντα με την προσοχή που τους αρμόζει σε τεχνικό επίπεδο. Η ποιότητα των γραφικών είναι από τις καλύτερες που έχουμε δει σε παιχνίδι για iPhone, περιέχοντας μία ικανοποιητική ποικιλία περιβαλλόντων. Σε εικαστικό επίπεδο, αν και οι χώροι που θα δούμε έχουν έναν ενδιαφέρον και διακριτικό φουτουριστικό σχεδιασμό, έδιναν –σε ορισμένες περιπτώσεις- την εντύπωση ότι ήταν κάπως άδειοι.

Επιπλέον, αν και η λεπτομέρεια και η όρεξη των δημιουργών ήταν έκδηλη στην “καθαρόαιμα” τεχνική ποιότητα, με ωραίους φωτισμούς, καθαρά γραφικά κ.λπ. τα πρόσωπα των χαρακτήρων θα μπορούσαν να είχαν δεχθεί λίγο περισσότερη δουλειά καθώς τα χαρακτηριστικά τους διακρίνονται με ιδιαίτερη δυσκολία. Τα μουσικά themes από την άλλη μεριά είναι γενικά ωραία και σύμφωνα με την εκάστοτε κατάσταση καθώς και με το φουτουριστικό ύφος του τίτλου αλλά οι περιβαλλοντικοί ήχοι είναι ελλειπείς και σε συνδυασμό με την πλήρη απουσία διαλόγων δημιουργούν έναν ιδιαίτερα “σιωπηλό” κόσμο.

Μία πολύ καλή πρώτη προσπάθεια
Εν κατακλείδι στο σύνολό του το Lost Echo είναι μία ιδιαίτερα αξιόλογη πρώτη προσπάθεια που καταφέρνει να αποτελεί ένα από τα καλύτερα Adventure δείγματα που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για iOS συσκευές. Η ελληνική KickBack Studios κάνει ένα δυνατό πρώτο ξεκίνημα με πολλές πιθανότητες βελτίωσης στα μελλοντικά της εγχειρήματα ώστε να ανεβάσει ακόμα περισσότερο την ήδη υψηλή ποιότητα παραγωγής. Εμείς πάντως βρισκόμαστε εν αναμονή του free update που έχουν υποσχεθεί οι δημιουργοί που θα πραγματοποιηθεί με το λεγόμενο Lost Echo: Resonance, το οποίο πρόκειται να προσφέρει νέους γρίφους, περιοχές αλλά και επεξηγήσεις για το ενδιαφέρον σενάριό του.

Θετικά:
- Όμορφα γραφικά
- Εύχρηστος χειρισμός
- Καλοσχεδιασμένοι γρίφοι

Αρνητικά:
- Εκτός του πρωταγωνιστή οι υπόλοιποι χαρακτήρες είναι ρηχοί
- Οι επεξηγήσεις που δίνονται προς το τέλος δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικές
- Απουσία voice acting

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 6.5
Gameplay: 8
Αντοχή: 6.5
Γενικά: 7.6

Ένα ιδιαίτερα αξιόλογο Adventure. Όσοι θέλετε να στηρίξετε αυτήν την ελληνική προσπάθεια πλησιάστε άφοβα!

Νικόλας Μαρκόγλου

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

1 review
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
8.5(1)
To write a review please register or
Lost Echo:User Review!
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
8.5
Μπορεί να είναι φτιαγμένη από ελληνικά χέρια,το γεγονός ότι δεν έχει ελληνικούς υπότιτλους με ενόχλησε αλλά κατά τα άλλα είναι πολύ καλό Adventure.
Όσοι θέλετε και υποστηρίζετε ελληνικές εταιρίες πλησιάστε άφοβα και καλό κάψιμο!Από μένα ένα 8.5.
Report this review Comments (0) | Was this review helpful?

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 GamerPs3maniac (Level 16) 29/11/2013 17:02
Κρίμα που δεν έχει ελληνικούς υπότιτλους.
Πάντως η προσπάθεια καλό είναι να επιβραβευτεί για να δημιουργούνται και τα κίνητρα ώστε να δημιουργούνται και άλλα ελληνικά βιντεοπαιχνίδια .
#2 ratchet (Level 5) 14/06/2016 17:05
Τελεια εβαλε και ελληνικά
Score 7.6
7.82 User Score
(19 votes )
User Reviews 8.5
Genre: Adventure
Developer: KickBack Studios
Publisher: KickBack Studios
Διάθεση: KickBack Studios
Players:
Official Website: Κλικ εδώ
Demo: Download
Full Game: Download
Release Date: 27/9/2013
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification