Rain

Hot
Χριστιάνα Θάνου
REVIEWED ON PS3  

Η ιστορία ενός αγοριού που χάθηκε στη βροχή.

Η ιστορία ενός αγοριού που χάθηκε στη βροχή.

Η ιστορία ενός αγοριού που χάθηκε στη βροχή.

Η εταιρεία ανάπτυξης Sony Japan είναι από τις πιο καταξιωμένες στον χώρο των games αφού είναι υπεύθυνη για games όπως τα Ape Ecape ή το Shadow of the Colossus. Πρόσφατα μας προσέφερε το Puppeteer, ένα αρκετά σκοτεινό και μυτηριώδες Platform και τώρα επιστρέφει με το Rain, ένα Adventure ίδιου τόνου.

Το Rain θα μπορούσε άνετα να είναι βγαλμένο από βιβλίο τρόμου και μυστηρίου μιας και συνδυάζει απόκοσμα τέρατα με φαντάσματα και φυσικά τη βροχή. Ένα στοιχείο της φύσης από το οποίο έχει δανειστεί το όνομά του.

Περιπλανώμενα φαντάσματα
Ένα κορίτσι τρέχει πανικόβλητο στους δρόμους μιας πόλης ψάχνοντας να βρει καταφύγιο… όχι όμως από τη βροχή που πέφτει εκείνη τη στιγμή. Αντιθέτως το στοιχείο αυτό είναι το μόνο που την κάνει ορατή στα μάτια των περαστικών και ειδικά του αγοριού που την παρακολουθεί. Πίσω της τρέχει ένα τέρας το οποίο την κυνηγάει χωρίς να υπολογίζει τα εμπόδια που βρίσκονται στον δρόμο του αφού τα καταστρέφει όλα στο διάβα του.

Υπό τον έλεγχό σας έχετε ένα αγόρι, το οποίο βλέποντας αυτή την κατάσταση να εξελίσσεται μπροστά του, τρέχει για να βοηθήσει. Πριν το καταλάβει έχει περάσει μια πόρτα η οποία τον αλλάζει σε κάτι το οποίο δεν έχει γυρισμό. Το αγόρι μεταμορφώνεται και αυτό σε φάντασμα σαν το κοριτσάκι, οπότε γίνεται κι αυτό αντιληπτό από τα επικίνδυνα πλάσματα! Πλέον ο δρόμος των δύο πρωταγωνιστών είναι κοινός. Θα πρέπει να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον για να επιβιώσουν σε αυτόν τον στοιχειωμένο κόσμο.



Βρες…στέγη να κρυφτείς
Ξεκινώντας το campaign θα δείτε μπροστά σας την σκηνή που περιγράψαμε παραπάνω. Αφού περάσετε την μυστηριώδη πόρτα και γίνετε και εσείς φάντασμα, όπως και το κοριτσάκι που βλέπετε, θα αρχίσουν να σας βλέπουν οι εχθροί πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να κρυφτείτε γιατί θα αρχίσουν να σας κυνηγούν αμέσως! Τα hints στα δεξιά και τα αριστερά της οθόνης θα σας βοηθήσουν να προσαρμοστείτε στο περιβάλλον. Θα σας μάθουν τα βασικά χαρακτηριστικά του gameplay και φυσικά τα controls.

Κύριος σκοπός σας είναι να συναντήσετε το κοριτσάκι και να το βοηθήσετε να ξεφύγει από αυτές τις απόκοσμες υπάρξεις που το κυνηγούν. Παρόλο που αυτός είναι ο πρωτεύον στόχος σας, θα πρέπει να επιβιώσετε για να μπορέσετε να το βοηθήσετε και αυτό θα γίνει μόνο αν αποφύγετε τα πλάσματα που σας κυνηγούν. Τώρα πια…είστε και εσείς ένα φάντασμα. Όταν βρίσκεστε στη βροχή γίνεστε ορατοί από τους εχθρούς σας με αποτέλεσμα να σας κυνηγούν. Αντιθέτως, αν βρείτε ένα μέρος να κρυφτείτε όπως για παράδειγμα ένα δωμάτιο ή κάποια στέγη τότε οι κυνηγοί χάνουν τα ίχνη σας.

Puzzle elements
Το Rain είναι ατμοσφαιρικό, τρομαχτικό και ταυτόχρονα πωρωτικό. Πρόκειται για ένα Adventure το οποίο αν και δεν έχει σταθερή κάμερα, θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως top-down αφού θα βλέπετε τον χαρακτήρα σας κατά κύριο λόγο από πάνω. Πολλές φορές θα χρειαστεί να περπατήσετε προς τα πλάγια, στο στυλ ενός 3D Platform, αλλά σίγουρα αυτός ο χαρακτηρισμός δεν ταιριάζει στο Rain.

Η βροχή αποκαλύπτει τα βήματά σας. Αν σας πιάσουν…είστε νεκρός...ή μήπως είστε ήδη;

Στον δρόμο σας θα βρείτε εμπόδια τα οποία θα πρέπει να καταστρέψετε ή να περάσετε με τον κατάλληλο τρόπο. Τις περισσότερες φορές θα αναγκαστείτε να μετακινήσετε κάποια σκάλα ή να ανοίξετε μια πόρτα. Θα υπάρξουν όμως και περιπτώσεις όπου για να ξεμπλοκάρει ο δρόμος και να προχωρήσετε παρακάτω θα χρειαστεί να καταστρέψετε ένα εμπόδιο. Πως θα γίνει όμως αυτό; Απλά αποσπώντας την προσοχή ενός εχθρού σας με σκοπό να τρέξει προς το μέρος σας και τελευταία στιγμή να φύγετε από τη μέση ώστε ο ίδιος να καταλήξει στο εμπόδιο και να το σπάσει.

Η διάρκεια του Rain κυμαίνεται στις 4-5 ώρες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι κάτω του μετρίου σε θέμα αντοχής. Παρόλα αυτά, μόλις τερματίσετε το campaign θα έχετε και κάτι άλλο να κάνετε αφού θα ξεκλειδωθεί η Collection. Πρόκειται για ένα σύνολο από 24 orbs τα οποία σας δίνουν επιπρόσθετες πληροφορίες για το σενάριο του παιχνιδιού.

A helping hand
Μέχρι να φτάσετε περίπου στη μέση του campaign, θα τρέχετε για να βοηθήσετε το κοριτσάκι με όποιο τρόπο μπορείτε χωρίς όμως να σας έχει δει. Μέσα στις ενέργειές σας περιλαμβάνεται το άνοιγμα κάποιας πόρτας για αυτήν, το κατέβασμα μιας σκάλας, το ξεκλείδωμα κλειδαριών και άλλα πολλά. Όλα αυτά θα γίνονται με σκοπό να προσεγγίσετε αυτό το μυστηριώδες κορίτσι και να του δείξετε ότι δεν είναι μόνο του σε αυτό τον σκοτεινό κόσμο.

Μόλις οι δύο πρωταγωνιστές συναντηθούν τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο ενδιαφέροντα, αφού θα αρχίσετε να βοηθάτε ο ένας τον άλλον. Οι τεχνικές που πρέπει να ακολουθήσετε για να την βγάλετε καθαρή είναι λίγες και οι καταστάσεις τις περισσότερες φορές προβλέψιμες. Σκοπός σας είναι να μείνετε μακριά από τη βροχή για να είστε αόρατοι και να μην σας βλέπουν τα μυστήρια πλάσματα. Αυτό δεν είναι κάτι δύσκολο αφού θα βρείτε σχεδόν παντού ένα μέρος για να καλυφθείτε. Τα δύσκολα αρχίζουν πιο μετά όταν θα πατήσετε κατά λάθος πάνω στη λάσπη κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να είστε ορατοί ακόμα και όταν θα βρίσκεστε πλήρως προστατευμένοι από τη βροχή.

Ο χειρισμός του Rain μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ιδιότροπος σε συγκεκριμένες στιγμές. Στα σημεία που είναι πιο επικίνδυνα από τα άλλα, δηλαδή όταν θα σας κυνηγάει ένα τέρας και θα πρέπει να ξεφύγετε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ενδέχεται να δοκιμάσετε πολλές trial and error τακτικές ώσπου να βρείτε τον κατάλληλο συνδυασμό κουμπιών. Ορισμένες φορές ο πρωταγωνιστής δεν ανταποκρίνεται αμέσως στις εντολές που του δίνετε με αποτέλεσμα να βρεθείτε σε μπελάδες. Αυτό όμως ευτυχώς δεν είναι τόσο τρομερό αφού το A.I. χαρακτηρίζεται ως μέτριο. Με λίγη τύχη και υπό την προϋπόθεση ότι θα είστε προσεκτικοί, δύσκολα θα δεχθείτε επίθεση από άλλες οντότητες, ακόμα κι αν βρίσκεστε μπροστά τους.



Claire de Lune
Το Rain έχει μια πολύ ιδιαίτερη αισθητική. Το στυλ της πόλης-φάντασμα στην οποία θα περάσετε περίπου πέντε ώρες, είναι ευρωπαϊκό και θυμίζει κάτι από Γαλλία. Η βροχή που δεν σταματάει ποτέ κάνει το Rain μελαγχολικό και αρκετά σοβαρό. Έχουμε ζήσει την έντονη βροχή και σε άλλα Adventures της Sony όπως το Heavy Rain, μόνο που το συγκεκριμένο δεν προέρχεται από χέρια γάλλων developers αλλά ασιατών.

Οι χαρακτήρες -καθότι φαντάσματα- εμφανίζονται διάφανη. Εξαιτίας αυτού, δεν είναι δυνατό να διακρίνουμε το αν τα μοντέλα των πρωταγωνιστών είναι καλοσχεδιασμένα. Οι εχθροί και το περιβάλλον του Rain που είναι περισσότερο "εκτεθειμένα". Έπειτα από αρκετές ώρες παρατήρησης, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο σχεδιασμός του περιβάλλοντος δεν είναι από τους καλύτερους που έχουμε δει και ήθελε περισσότερη δουλειά. Όσο για την εμφάνιση των εχθρών σας, την βρήκαμε βαρετή, μονότονη και αταίριαστη αφού τα έκανε να μοιάζουν περισσότερο με...άλογα παρά πλάσματα από άλλον κόσμο.

Ο ατμοσφαιρικός και ιδιαίτερος κόσμος στον οποίο θα ζήσετε την σύντομη περιπέτειά σας, η παρουσίασή του, καθώς και η απλότητα του gameplay, καθιστά το Rain κατάλληλο και για μεγαλύτερες ηλικίες. Το soundtrack του παιχνιδιού είναι το μαγευτικό “Clair de lune” του Debussy. Όσοι δεν το έχετε ακούσει ή δεν γνωρίζατε τον Debussy τότε αυτή είναι η ευκαιρία σας. Από την άλλη δεν υπάρχει καθόλου voice acting, πράγμα που κάνει τους πρωταγωνιστές να φαίνονται σαν να είναι βγαλμένοι από παλιά καρτούν.

Η συνεργασία δύο φί(ύ)λων
Το Rain είναι ένα ατμοσφαιρικό Adventure από την Sony Japan που σίγουρα αξίζει τη προσοχή μας. Αναλαμβάνετε τον ρόλο ενός αγοριού και έχετε μόνο έναν σκοπό, να βρείτε το κορίτσι που είδατε για πρώτη φορά και να το βοηθήσετε να ξεφύγει από τα τέρατα-σκιές. Το campaign δεν είναι περίπλοκο αφού θα αναγκαστείτε να λύσετε τους ίδιους γρίφους κάθε φορά και διαρκεί περίπου τέσσερις με πέντε ώρες. Ο οπτικός τομέας είναι απλός και αρκετά προσεγμένος αλλά αυτό που τραβάει όλα τα φώτα πάνω του είναι το soundtrack το οποίο προσδίδει κάτι παραπάνω στο ήδη σοφιστικέ και μυστηριώδες στυλ που επικρατεί. Κατ' επέκταση, ως downloadable τίτλος, θα δικαιώσει έως ένα βαθμό τα 15 ευρώ που θα δαπανήσετε.

Θετικά:
- Ωραίο soundtrack
- Ατμοσφαιρικό περιβάλλον
- Προσιτή τιμή

Αρνητικά:
- Μέτριο Α.Ι
- Χαμηλή δυσκολία
- Μικρή αντοχή

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 9
Gameplay: 7
Αντοχή: 7
Γενικά: 7.3

Μια αξιόλογη πρόταση σε όσους θέλουν να...βυθιστούν σε έναν άλλο κόσμο.

Χριστιάνα Θάνου

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Inquisitor280 (Level 4) 22/11/2013 11:13
Φοβερό το soundtrack όντως σε βάζει στον κόσμο του Rain.Πολύ αξιόλογη φαίνεται η προσπάθεια της sony και σε αυτό το είδος που δεν την έχουμε συνηθίσει. Ευχαριστούμε και για το review. Μπαίνει στη λίστα το game,σίγουρα θα το παίξω.
#2 Vasilis (Level 25) 22/11/2013 15:48
Ωραίο σαν παιχνίδι, πραγματικά με έπεισε να το δοκιμάσω.
#3 GamerUrso (Level 23) 22/11/2013 16:23
δεν το ξέρω το παιχν΄διι καλό φαινεται , μου αρέσει το Art Style του
#4 fantasyknight (Level 14) 22/11/2013 20:21
Πολυ ωραια ατμοσφαιρα και μουσικη.

Αν οι παραγωγοι ειχαν δωσει αναλογο χρονο και χρημα για το παιχνιδι θα ηταν καλλιστα το Silent Hill της νεας γενιας. Οχι ομως αρρωστο αλλα τρομακτικο και ατμοσφαιρικο. Μπορουσε να εχει αναλογο inventory και να βρισκεις αντικειμενα οπως και καλυτερους γριφους.

Τα τερατα δεν μοιαζουν ολα με αλογα ενα θυμαμαι ειναι ενα ψιλο με μεγαλο χερι, αλλα ειναι σαν σκυλια καποια με πολλα ακρα κλπ

Περασα ευχαριστα 4 ωρες με αυτο. :)
#5 cyclopes (Level 15) 22/11/2013 21:07
Ενδιαφερον ελπιζω να το βαλουν δωρεαν στο Plus
#6 Witchcraft (Level 8) 27/11/2013 23:27
Το game είναι αριστούργημα και αδικείται από τους ίδιους τους δημιουργούς του. Θα μπορούσε να ήταν πολύ καλύτερο.
Score 7.1
8.23 User Score
(20 votes )
User Reviews 0
Genre: Adventure
Developer: Acquire, Sony Japan Studio
Publisher: Sony Computer Entertainment
Διάθεση: Sony Hellas (210-6782000)
Players:
Official Website: Κλικ εδώ
Demo: Download
Full Game: Download
Release Date: 2/10/2013
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification