Dead Rising

Hot
REVIEWED ON Xbox 360  

Dead Rising

Site: www.dead-rising.com




Όταν ακούμε τη λέξη «ζόμπι» σχετικά με κάποιο παιχνίδι, τότε αναμφισβήτητα το μυαλό μας πάει στην πασίγνωστη σειρά της Capcom, με το όνομα Resident Evil. Αυτή τη φορά όμως, η ιαπωνική εταιρεία, αποφασίζει να διαφοροποιηθεί και μας προσφέρει ένα horror action adventure, που παρόλο που έχει και αυτό ζόμπι, διαφέρει αρκετά όχι μόνο από το RΕ, αλλά και γενικότερα από οτιδήποτε άλλο έχουμε δει στη βιομηχανία μέχρι τώρα. Το Dead Rising είναι σίγουρα ένα πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα, καταφέρνει όμως να προσφέρει μία πραγματική next gen εμπειρία; Η απάντηση στη συνέχεια.




Σενάριο
Στην συσκευασία του παιχνιδιού αναγράφεται το disclaimer το οποίο ξεκαθαρίζει πως ο τίτλος δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με τον George Romero και την ταινία dawn Of The Dead. Οι ομοιότητες ταινίας και παιχνιδιού είναι τόσες πολλές, που η εταιρεία ένιωσε ότι έπρεπε να ξεκαθαρίσει κάτι τέτοιο από την αρχή, οπότε έχετε μία εικόνα προς τα που κινείται το σενάριο. Ο πρωταγωνιστής είναι ο Frank West, ένας freelance δημοσιογράφος, ο οποίος έχει πάρει χαμπάρι πως ο στρατός απέκλεισε ολοκληρωτικά μία μικρή πόλη με το όνομα Willamette, στο Colorado. Υποψιασμένος ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά, αποφασίζει να πάει ο ίδιος στην πόλη και να καλύψει το τι γίνεται. Το ελικόπτερο που νοίκιασε, τον αφήνει στο εμπορικό κέντρο της πόλης, όπου εκεί διαπιστώνει ότι σχεδόν όλοι οι κάτοικοι έχουν μεταμορφωθεί σε ζόμπι. Η περιπέτεια του Frank και κατ’ επέκταση η δική σας, ξεκινάει εκεί και τελειώνει σε 72 game ώρες, καθώς τότε θα επιστρέψει ο πιλότος να σας πάρει με το ελικόπτερο. Το πως θα παίξετε το παιχνίδι εξαρτάται από εσάς.



Η οξεία…«ζομπίτιδα» κυριεύει το Xbox 360



Δομή
Τα πράγματα εδώ είναι κάπως παράξενα. Καταρχήν τα πάντα εξελίσσονται μέσα στο εμπορικό κέντρο, σε 72 ώρες παιχνιδιού. Ανάλογα με το πως θα παίξετε, θα χρειαστείτε τουλάχιστον 15 ώρες μέχρι να το τερματίσετε. Το Dead Rising χωρίζεται σε case files, τα οποία ουσιαστικά είναι κεφάλαια, τα οποία ενεργοποιούνται κάποιες συγκεκριμένες ώρες, ανάλογα με το ρολόι του παιχνιδιού. Ολοκληρώνοντας αυτά τα κεφάλαια, θα οδηγηθείτε στην αποκάλυψη της αλήθειας σχετικά με το τι συμβαίνει στην πόλη. Αν έχετε ολοκληρώσει κάποιο, θα πρέπει να περιμένετε μέχρι να ενεργοποιηθεί το επόμενο ή μπορείτε να προσπαθήσετε να ολοκληρώσετε ορισμένες από τις side missions, οι οποίες όμως είναι μονότονες και μετά από λίγο καταντούν βαρετές, καθώς αφορούν κυρίως τη διάσωση άλλων επιζώντων, βοηθούν όμως στο να αυξήσετε τα στατιστικά και τις δυνατότητες του Frank. Το σύστημα των saves είναι λίγο περίεργο. Υπάρχουν διάσπαρτα save points, τα οποία χωρίζονται από μεγάλη απόσταση. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μπορείτε να σώσετε την πρόοδό σας μόνο σε ένα αρχείο. Αυτό σημαίνει ένα save ανά συσκευή αποθήκευσης, κάτι που μπορεί να αποδειχτεί καταστροφικό, αν έχετε σώσει σε σημείο απομακρυσμένο και δεν προλαβαίνετε να φτάσετε στην ώρα σας όταν ενεργοποιείται το case file. Αντίθετα, μπορείτε με τα στατιστικά και δυνατότητες που έχετε αποκτήσει μέχρι στιγμής να ξαναρχίσετε το παιχνίδι από την αρχή. Δυστυχώς, όλο αυτό μοιάζει με μία φτηνή προσπάθεια της Capcom να αυξήσει την ώρα ενασχόλησής σας με το παιχνίδι και τίποτα παραπάνω.



To εμπορικό κέντρο και οι μάχες με τα ζόμπι
Το Willamette Μall, είναι πραγματικά τεράστιο. Πολλοί όροφοι, πολλών ειδών τομείς και καταστήματα. Εκεί μέσα, θα βρείτε ότι περιμένετε να βρείτε από ένα εμπορικό κέντρο τέτοιου μεγέθους. Κινηματογράφοι, εστιατόρια, βιβλιοπωλεία, παιχνιδάδικα, καταστήματα ρούχων, μουσικάδικα, καταστήματα αθλητικών ειδών και άλλα πολλά, βρίσκονται στο εμπορικό κέντρο και σας «προσφέρουν» τα καλούδια τους. Σκεφτείτε πόσα διαφορετικά είδη αντικειμένων μπορείτε να βρείτε σε κάθε είδος μαγαζιού-επιχείρησης εκεί, και αμέσως θα καταλάβετε γιατί το Dead Rising είναι πολύ πιο βαθύ ως προς το gameplay, από ότι φαίνεται με την πρώτη ματιά. Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι να σκοτώσετε τα ζόμπι. Από τα «συνηθισμένα» πιστόλια, αυτόματα και καραμπίνες, στα ρόπαλα, τηγάνια και κιθάρες. Ακόμα και μηχανή κουρέμματος του γκαζόν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Τα ζομπι είναι σε κίνηση παρόμοια με αυτά του RE, με τη διαφορά όμως ότι εδώ είναι πολύ περισσότερα και βρίσκονται παντού. Έτσι, η έννοια του «θερισμού» αποκτά πλέον νέο νόημα. Ο χειρισμός δεν προκαλεί πολλά προβλήματα, απαιτεί όμως μία περίοδο προσαρμογής καθώς οι εντολές είναι αρκετές. Ειδικά το shooting mode θα σας φανεί περίεργο, στην αρχή τουλάχιστον. Χρησιμοποιώντας την κάμερα μπορείτε να παίρνετε φωτογραφίες για το ρεπορτάζ και όσο περισσότερα ζόμπι τραβήξετε, τόσο μεγαλύτερο σκορ κερδίζετε.



Γραφικά-Ήχος
Το Dead Risng δεν παίρνει τον εαυτό του και πολύ στα σοβαρά και αυτό οπτικά, είναι εμφανές από την πρώτη στιγμή. Δεν είναι μόνο οι γελοίοι τρόποι με τους οποίους σκοτώνετε τα ζόμπι. Είναι οι χαρακτήρες που μοιάζουν σαν να έχουν βγει από κόμικ. Είναι η υπερβολική αλλά καθόλου κουραστική παρουσία αίματος. Τέλος, είναι η ατμόσφαιρα που επικρατεί, η οποία δεν έχει καμία σχέση με αυτή του Resident Evil. H ποιότητα των γραφικών είναι απλά ικανοποιητική. Ο σχεδιασμός του εμπορικού κέντρου είναι σωστός, με όλων των ειδών τις περιοχές να δίνουν το παρόν. Αντίθετα, τα μοντέλα των χαρακτήρων δεν έχουν να παρουσιάσουν κάτι το ιδιαίτερο, το ίδιο και των ζόμπι, αν και αυτό αντισταθμίζεται κάπως από το γεγονός ότι στην οθόνη προβάλλεται ταυτόχρονα μεγάλο πλήθος από αυτά. Σε γενικές γραμμές όμως, από γραφικής άποψης ο τίτλος απέχει από το να μπορεί να συμπεριληφθεί ανάμεσα στους κορυφαίους του Xbox 360. Το voice cast κάνει καλά τη δουλειά του παρουσιάζοντας εξαιρετικά τους ήδη ενδιαφέροντες διαλόγους. Ανάλογης ποιότητας είναι και τα εφέ, ιδιαίτερα αυτά που ενισχύουν την αίσθηση του splatter, όπως το χύσιμο του αίματος και οι κραυγές των ζόμπι.



Θετικά:
- Αίσθηση του χιούμορ
- Ο παράδεισος των fans των splatter ταινιών του George Romero - Ήχος
- Αμέτρητοι τρόποι να σκοτώσετε τα αμέτρητα ζόμπι
- Η ιστορία δεν είναι της πλάκας

Αρνητικά:
- Τα γραφικά θα μπορούσαν να είναι καλύτερα
- Περιορισμένος χρόνος ο οποίος λειτουργεί αγχωτικά
- Το σύστημα αποθήκευσης της προόδου
- Παράξενος χειρισμός

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 9
Gameplay: 8
Αντοχή: 8
Γενικά: 8

To Dead Rising είναι ένα από τα καλύτερα action/adventure της χρονιάς, καθώς ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και προσφέρει μία εμπειρία ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική.


Σπύρος Κλαουδάτος

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

1 review
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
0.5(1)
To write a review please register or
Dead Rising
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
0.5
Δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιο genre που να έχει χρησιμοποιηθεί τόσο εκτεταμένα σε ταινίες, κόμικ και παιχνίδια όπως το zombie genre, το οποίο είναι από τα πιο πετυχημένα παγκοσμίως. Από τις φημισμένες ταινίες του George Romero μέχρι τα Resident Evil της Capcom, οι ιστορίες με ζόμπι πάντα με εξίταραν και τις λάτρευα. Πέρα από τα θρυλικά Resident Evil η Capcom έχει δημιουργήσει ακόμη μια σειρά με ζόμπι, τα Dead Rising. Το πρώτο κυκλοφόρησε το 2006 μόνο για Xbox 360 και στη συνέχεια έγινε release το 2016 για PS4, Xbox One και για PC που το έπαιξα εγώ.

ΠΛΟΚΗ

Ο πρωταγωνιστής μας Frank West είναι ένας δημοσιογράφος, ο οποίος με τη βοήθεια ενός πιλότου ελικοπτέρου, καταφτάνει κρυφά στην πόλη Willamette για να ανακαλύψει το γιατί ο στρατός απέκλεισε από τον υπόλοιπο κόσμο την περιοχή και δεν αφήνει κανέναν να πλησιάσει. Από ψηλά βλέπουν την καταστροφή που έχει υποστεί η πόλη και τους ζωντανούς νεκρούς που τη λυμαίνονται και αφού ο πιλότος αποφύγει τον στρατό αφήνει τον Frank στο τεράστιο εμπορικό κέντρο της περιοχής. Εκεί ο Frank θα συναντήσει αρκετούς επιζώντες και έχει στη διάθεση του 3 ημέρες, μέχρι να επιστρέψει να τον πάρει το ελικόπτερο, για να ανακαλύψει τι έχει πραγματικά συμβεί ώστε να το βγάλει στη δημοσιότητα και ταυτόχρονα να βοηθήσει όσους ανθρώπους μπορεί από αυτούς που έχουν παγιδευτεί στο εμπορικό κέντρο. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά endings, ανάλογα με το τι κάνετε κατά την διάρκεια των cases.

GAMEPLAY

Υπάρχουν 2 modes, το ένα ξεκλειδώνεται αφού τερματίσεις και σε αφήνει να κάνεις roaming για όσο αντέξεις στο εμπορικό κέντρο, χωρίς χρόνο. Το αρχικό mode σου δίνει στη διάθεση σου ακριβώς 72 ώρες που μετρούν σε κανονικό χρόνο όσο παίζεις το παιχνίδι. Πρέπει μέσα σε αυτό το χρονικό περιθώριο εκτός από το να επιζήσεις, να επιλύσεις όλα τα cases της κεντρικής υπόθεσης και να βοηθήσεις εάν θες όσους περισσότερους ανθρώπους μπορείς, τους οποίος είτε τους λες να σε ακολουθήσουν, είτε σε ειδικές περιπτώσεις τους κουβαλάς ή βοηθάς εσύ. Στο να σε ακολουθούν πάντως θα σας σπάσουν τα νεύρα διότι πολλές φορές δεν ακολουθούν τις εντολές και πάνε αλλού για αλλού, καθυστερούν, και μπλέκονται με τα ζόμπι πολύ εύκολα. Υπάρχει τουλάχιστον η δυνατότητα να τους δώσεις όπλα για να αμυνθούν και αντικείμενα για να κάνουν heal.Όλα τα cases και του main quest και τα side quest, είναι σε χρονικό όριο και αν τελειώσει σε κάποιο το time limit το χάνεις. Αν χαθεί κάποιο από τα main cases τότε έχεις game over. Από τα side quest μπορείς να επιλέξεις το αν θα τα κάνεις όλα μιας και ο χρόνος πάντα τρέχει. 

Στο παιχνίδι υπάρχει level up σύστημα και μπάρα που γεμίζει όσο κάνεις πράγματα, από το να σκοτώνεις ζόμπι, να φέρνεις εις πέρας αποστολές αλλά και να τραβάς ειδικές φωτογραφίες, με αρκετές από αυτές να σου δίνουν πολλούς πόντους, ανάλογα το τι αφορούν. πχ μια συγκινητική φωτογραφία δίνει εξτρα πόντους, όπως και μια βίαιη. Καθώς ανεβαίνεις  level γίνεσαι πιο δυνατός, κουβαλάς περισσότερα πράγματα και μαθαίνεις πολλά fighting combos για να πολεμάς τους νεκρούς ευκολότερα.

Στην αρχή πολλοί από τους χώρους του κέντρου είναι κλειστοί και η διαδρομές που μπορείς να μετακινηθείς περιορισμένες, κάτι που σε δυσκολεύει αρκετά όταν προσπαθείς να σώσεις επιζώντες. 

Για όπλα μπορείς να χρησιμοποιήσεις ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Από απλά μαχαίρια, μπαστούνια του baseball, μέχρι κλαδευτήρια, πλαστικά μανεκέν και μηχανές του γκαζόν! Υπάρχουν ευφάνταστοι τρόποι για να αποτελειώσεις τα ζόμπι και πραγματικά σε αυτό το κομμάτι το παιχνίδι είναι επικό. Υπάρχουν επίσης δεκάδες πράγματα που μπορούν να σε κάνουν heal και τα βρίσκεις σχεδόν παντού μέσα στο εμπορικό κέντρο, καθώς και φιλμ για την φωτογραφική μηχανή μιας και μπορείς να τραβήξεις μόνο 30 φωτογραφίες κάθε φορά. Ο χειρισμός πάντως, τόσο στην επιλογή όπλων από κάτω αλλά και στην μετακίνηση είναι λίγο ατσούμπαλος και μπορεί να σας σπάσει τα νεύρα μέχρι να το συνηθίσετε. 

Υπάρχει ένα κεντρικό "λόμπι" σαν λεβητοστάσιο-αποθήκη, το οποίο λειτουργεί ως βάση και εκεί βρίσκονται όσοι άνθρωποι καταφέρνεις να σώσεις, πέρα από 2-3 άτομα που βρίσκονταν ήδη εκεί και παίζουν ρόλο στην ιστορία. Υπάρχει σημείο για save(ένας καναπές) και πέρα από αυτό μπορείς να αποθηκεύσεις την πρόοδο σου σε τουαλέτες μέσα στο mall οι οποίες λειτουργούν ως safe room. 

Οι πιθανότητες αποτυχίας στο πρώτο playthrough είναι μεγάλες, αλλά μη σας στεναχωρεί αυτό καθώς αν το ξανά ξεκινήσετε από την αρχή σας αρχίζει με όλα τα stats που είχατε ήδη μαζέψει, κάνοντας πολύ πιο εύκολο το παιχνίδι.

ΓΡΑΦΙΚΑ

Τα γραφικά του παιχνιδιού δεν μπορώ να πω ότι είναι ιδιαίτερα καλά, ακόμα και για την εποχή του. Δεν ξέρω αν έφταιγε και το port στο PC, αλλά ο σχεδιασμός των χαρακτήρων δεν είναι τίποτε το ξεχωριστό. Το περιβάλλον είναι σίγουρα καλύτερο σε γραφικά, με πολλές λεπτομέρειες στη δημιουργία του εμπορικού κέντρου, αλλά δεν απορρέει κάποια επιβλητική ατμόσφαιρα όπως πχ το Mansion ή το Αστυνομικό Μέγαρο στα Resident Evil. Βέβαια είναι και διαφορετικού στυλ παιχνίδι.
 Η σκίαση στο παιχνίδι για μένα ήταν κάκιστη και πολλά από τα εφέ όταν σκοτώνεις ζόμπι τα βρήκα κωμικοτραγικά. Η κίνηση των χαρακτήρων αλλά και των ζόμπι είναι επίσης μέτρια, ουσιαστικά σαν ρομποτική και την βρήκα μονότονη. Τουλάχιστον βλέπουμε ορδές από δεκάδες ζόμπι στην οθόνη μας χωρίς να επηρεάζεται η απόδοση στα frames.

ΗΧΟΣ

Ενώ έχουμε καλό voice acting και ικανοποιητικούς διαλόγους,  αυτό δυστυχώς κρατάει μόνο στα cutscenes...Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και όταν κάνεις διάλογο με άλλους χαρακτήρες δεν υπάρχει καθόλου ήχος, πέρα από ελάχιστα επιφωνήματα ή λέξεις. Απαράδεκτο για μένα. Τουλάχιστον οι κραυγές και τα μουγκρητά των ζόμπι έχουν αποδοθεί αρκετά καλά και διαχέουν τους χώρους του mall, είτε βρίσκεστε κοντά τους, είτε σε ασφαλή σημεία και τα ακούτε από μακριά. Η μουσική ικανοποιητική, ειδικά στα boss fights αλλά και κατά τις διαδρομές σας στο mall, όπου είτε ακούγονται τραγουδάκια από εγκαταλειμμένα καταστήματα, είτε μικρά σποτάκια.

ΘΕΤΙΚΑ

- Ισορροπημένη δόση δράσης και χιούμορ
- Πολύ splatter, δεκάδες ζόμπι για να σκοτώσετε με ένα σωρό τρόπους
- Το concept με το χρονικό όριο
- Τεράστιο replay value
- Η δυνατότητα εξερεύνησης του τεράστιου εμπορικού κέντρου

ΑΡΝΗΤΙΚΑ

- Μέτρια γραφικά
- Έλλειψη voice acting πέρα από τα cutscenes
- Δύστροπος χειρισμός. 



Report this review Comments (1) | Was this review helpful?

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 NoGood! (Level 24) 28/07/2014 21:40
Αναμφισβήτητα ένα απ'τα καλύτερα παιχνίδια με ζόμπι.Μόνος σου σε ένα εμπορικό κέντρο με ότι όπλο θες,μέχρι και σκούπα με κολλημένο πριόνι πάνω με το οποίο αποκεφαλίζεις τα άψυχα ζόμπι που εμφανίζονται μπροστά σου.Α!Ξέχασα να αναφέρω και τους σχιζοφρενείς επιζώντες που έχουν από αυτόματα όπλα μέχρι και τζιπ με πολυβόλα.Τέλειο παιχνίδι.Και έχεις την επιλογή του άμα θες να σώσεις και κάποιους άλλους ζωντανούς και να τους πας στο καταφύγιο σου.Αρνητικό για μένα είναι το ότι έχεις 72 ώρες για να το τερματίσεις.
Score 8
8.7 User Score
(5 votes )
User Reviews 0.5
Genre: Action/Adventure
Developer: Capcom
Publisher: Capcom
Διάθεση: CD Media (210-6854220)
Players:
Release Date: 8/9/2006
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.