Championship Manager 5

Hot
Μάνος Γρυπάρης
REVIEWED ON PC (Primary version tested)   PS2   Xbox  

Η Eidos συνεχίζει τη σειρά με την δική της συνταγή.

Η Eidos συνεχίζει τη σειρά με την δική της συνταγή.

Η Eidos συνεχίζει τη σειρά με την δική της συνταγή.


Μερικές φορές όταν ένας χρήστης παίζει ένα παιχνίδι για πρώτη φορά κι ασχολείται μαζί του για λίγη ώρα, συμβαίνει να ενθουσιάζεται γρήγορα από την πρώτη στιγμή. Αν το κλείσει και μετά πάει να συζητήσει με έναν φίλο του, ενδέχεται να του πει τα καλύτερα για το παιχνίδι. Αν όμως μετά το ξαναπαίξει για 3-4 ώρες τότε πιθανόν να καταλάβει ότι το καρπούζι είναι μάπα, ότι πίσω είχε η αχλάδα την ουρά και τέλος πάντων ότι το φρούτο ήταν σάπιο. Κάπως έτσι την πατάνε κι οι συντάκτες και κάπως έτσι την πάτησε και ο υπογράφον, όταν έπρεπε να γράψει review εντός ολίγων ωρών για γνωστό περιοδικό με αποτέλεσμα να δώσει μία υψηλή βαθμολογία που δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.

 


Από το κλασικό CM4 στο CM5
Η Eidos διέκοψε την συνεργασία της με την Sports Interactive λίγο πριν βγει το CM ‘03/’04 στην αγορά (το οποίο κυκλοφόρησε τελικά αφού τα συμβόλαια για την συνεργασία τους ίσχυαν ήδη). Διατήρησε τα δικαιώματα του ονόματος “Championship Manager” (τα οποία είχε εξαγοράσει μαζί με την Domark το 1995) με την SI να διατηρεί τον κώδικα του παιχνιδιού. Το μόνο που χρειαζόταν, ήταν η SI να βρει έναν Publisher (και βρήκε την Sega). Το δύσκολο ήταν για την Eidos να βρει έναν Developer. Η Beautiful Game Studios ήταν αυτή που ανέλαβε το δύσκολο έργο να δημιουργήσει το παιχνίδι από το μηδέν, γράφοντας τον κώδικα από την αρχή και…αντιγράφοντας πολλά στοιχεία από το CM4 της Sports Interactive. Απ’ την άλλη, η Eidos έκανε το παν για να διαφημίσει το Championship Manager ως το “πρώτο manager game παγκοσμίως”. Kι όλα αυτά την στιγμή που ο κώδικας ήταν στα χέρια της SI, άρα είχαμε να κάνουμε με ένα τελείως διαφορετικό παιχνίδι!

Γραφικά-Ήχος
Το CM5 είναι futuristic style με γραφικά τα οποία αφήνουν πολύ καλές εντυπώσεις. Τα μενού είναι μικρές οριζόντιες μπάρες, τις οποίες ο χρήστης συνηθίζει εύκολα. Τα graphics στις τακτικές και στην προπόνηση είναι πολύ όμορφα. Το ίδιο ισχύει και για τα default backgrounds που δίνουν μια ωραία αίσθηση στο παιχνίδι. Ενδεχομένως ο τομέας των γραφικών να είναι και ο μόνος στον οποίο υπερέχει το CM5 από το Football Manager.



Ο ήχος του παιχνιδιού είναι απλά ανύπαρκτος. Το Football Manager διαθέτει πολύ καλύτερα crowd effects, τα οποία στο CM5 απλώς περνούν απαρατήρητα. Όχι ότι έχει ιδιαίτερη σημασία σε ένα manager game αλλά όπως και να ‘χει προσθέτει πόντους στην ατμόσφαιρα του αγώνα.

Database
H βάση δεδομένων στο Championship Manager 5 είναι κατά πολύ κατώτερη σε σχέση με το Football Manager, αφού με την αλλαγή ονόματος του παλιού παιχνιδιού, η SI πήρε μαζί της όλη την ερευνητική ομάδα που δούλευε για το κλασικό Championship Manager. Η Beautiful Game Studios μέσω του www.championshipmanager.co.uk αναγκάζεται να ξεκινήσει από το μηδέν. Η database του παιχνιδιού λέγεται ότι έχει ανατεθεί σε ερευνητική εταιρεία στατιστικών. Αν σκεφτούμε ότι στο ελληνικό πρωτάθλημα, δεν υπάρχουν καν παίκτες από φυτώρια ομάδων ενώ παράλληλα εμφανίζονται τόσο παίκτες διπλοί όσο και διάφοροι παίκτες σε λάθος θέση, τότε καταλαβαίνετε ότι τέτοια φαινόμενα έχουν αντίκτυπο στον χρήστη που πλέον έχει καλομάθει από το Football Manager και θέλει ακριβή δεδομένα παικτών. Πάντως αν θέλετε να βοηθήσετε στην όλη προσπάθεια δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε την εν λόγω ιστοσελίδα (www.championshipmanager.co.uk), σίγουρα η BGS θα χρειαστεί ένα χέρι βοηθείας!


Στις μεγάλες ομάδες ίσως να μην συναντήσετε λάθη. Σε μικρότερους συλλόγους όμως, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού πρωταθλήματος, υπάρχουν ορισμένες απροσεξίες. π.χ. στον Παναθηναϊκό λείπει ο Μινχ (!), ο Βύντρα εμφανίζεται διπλός (ως αριστερός μέσος και ως αμυντικός με τσέχικη εθνικότητα!) το ίδιο και ο Χιώτης, στον Ολυμπιακό υπάρχει ο Γκόνιας, στην ΑΕΚ ο Τσιάρτας κι ο Ναλιτζής κτλ. Λάθη υπάρχουν και στις θέσεις (π.χ.ο Γεωργέας παίζει ως αριστερό μπακ, ο Μίτου ως επιθετικός, ο Άντριτς ως επιτελικός μέσος κτλ.). Αν είχε γίνει περισσότερη δουλειά στον τομέα της έρευνας τότε το παιχνίδι πιθανόν θα τράβαγε τους σκληροπυρηνικούς του είδους που συνηθίζουν –και δικαιολογημένα- να ενοχλούνται από κάτι τέτοιες απροσεξίες. Ένα ακόμη μη ρεαλιστικό στοιχείο είναι ότι οι μεταγραφές του Ιανουαρίου (τύπου Βόουτερ στον Παναθηναϊκό) δεν είναι προγραμματισμένες για Ιανουάριο αλλά οι παίκτες βρίσκονται από το καλοκαίρι στις ομάδες τους. Ακόμη, πέρα από τους 3 μεγάλους του ελληνικού πρωταθλήματος και σε άλλες ομάδες παρατηρείται έλλειψη πραγματικών στοιχείων. Όσο μικρότερη ομάδα αναλάβετε τόσο δυσκολότερα βγάζετε εντεκάδα όταν έρχεται η ώρα του αγώνα. Επίσης, προς μεγάλη τους έκπληξη οι οπαδοί του Εργοτέλη θα δουν την ομάδα τους να ξεκινάει από την Β 'Εθνική και στη θέση τους στην Α' Εθνική τον Ακράτητο (εδώ οι υπεύθυνοι ξεχάσανε να κάνουν την τράμπα στις δύο ομάδες!). Μεγάλο μειονέκτημα είναι επίσης ότι στους περισσότερους παίκτες τα στατιστικά είναι τελείως προχειροφτιαγμένα. Θα παρατηρήσετε συνεχώς 13άρια και 14άρια σε όλα τα στατιστικά παικτών του ΠΟΚ, κάτι που σημαίνει ότι τα δεδομένα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα!

Στα θετικά τώρα, μεγάλο όπλο του παιχνιδιού είναι σίγουρα η ταχύτητά του. π.χ. Με Ελλάδα, Αγγλία, Ιταλία και Ισπανία το παιχνίδι φορτώνει σε μόλις ενάμιση λεπτό. Το σώσιμο και το φόρτωμα διαρκεί ελάχιστα δευτερόλεπτα, το ίδιο και οι μέρες που κυλούν πολύ γρήγορα. Επίσης, ενώ το παιχνίδι φορτώνει εσείς μπορείτε να κάνετε τις κινήσεις σας άφοβα, χωρίς να επηρεάσετε την ταχύτητά του. Έξυπνη είναι και η δυνατότητα των παικτών να παίζουν σε πολλές εναλλακτικές θέσεις, ακόμη κι όταν είναι φουνταριστοί κυνηγοί (Strikers). π.χ ο Παπαδόπουλος παίζει ως επιτελικός μέσος και ταυτόχρονα κυνηγός (AM/S), ο Κωνσταντίνου ως περιφερειακός επιθετικός και επίσης κυνηγός (F/S) κτλ. Αντίθετα, στα κυρίως αρνητικά είναι το γεγονός ότι δεν μπορείτε να παίξετε το CM5 με άλλους χρήστες! Κι όμως ναι! Η συγκεκριμένη επιλογή δεν συμπεριλαμβάνεται στο παιχνίδι, κάτι που μειώνει τον χρόνο ζωής του.

Στατιστικά παικτών
Με μία πρόχειρη ματιά στα στατιστικά, κυρίως από τα μικρότερα πρωταθλήματα όπως είναι το ελληνικό, παρατηρούμε ότι οι βαθμολογίες πάρα πολλών παικτών έχουν καταχωρηθεί πολύ πρόχειρα μιας και δεν έχουν και τόσο μεγάλη απόκλιση μεταξύ τους. Αν δεν σας μπερδεύουν οι αριθμοί τότε τουλάχιστον προτιμήστε την κλίμακα 1-100 μιας και οι στρογγυλοποιήσεις της κλίμακας 1-20 μπορεί να εμφανίσουν πολλά ίδια νούμερα. Το CM5 έχει ορισμένα νέα στατιστικά που ίσως σας φανούν ενδιαφέροντα και αυτά είναι τα εξής: Feinting (προσποίηση), Heading Accuracy (ακρίβεια κεφαλιάς), Passing Accuracy (ακρίβεια πάσας), Shooting Accuracy (ακρίβεια σουτ), Throw-In Accuracy (ακρίβεια πλαγίου), Concentration (αυτοσυγκέντρωση), Heading Power (δύναμη κεφαλιάς), Passing Power (δύναμη πάσας), Shooting Power (δύναμη σουτ), Throw-In Power (δύναμη πλαγίου) ενώ τα κρυφά στατιστικά που αφορούσαν την ιδιοσυγκρασία του παίκτη (Temperament) πλέον γίνονται φανερά.

Τακτικές
Η οθόνη των τακτικών στο CM5 έχει πάρει σχεδόν όλα τα στοιχεία του CM4 ενώ πολύ καλή δουλειά έχει γίνει στον τομέα των εντολών. Μπορείτε να βάλετε βελάκια στους παίκτες σας επιλέγοντας σε πιο ακριβώς σημείο του γηπέδου θέλετε να τρέξουν ή που θέλετε να καταλήγουν οι πάσες τους. Το ευχάριστο περιβάλλον γραφικών προσθέτει ακόμη ένα συν στον συγκεκριμένο τομέα.

Προπόνηση
Ένα από τα μεγάλα όπλα του παιχνιδιού. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η BGS προσέλαβε τον Mervyn Day, coach της Charlton, για να βοηθήσει στον συγκεκριμένο τομέα. Υπάρχει μία πληθώρα εντολών για να δώσετε στους παίκτες σας, περισσότερες από κάθε άλλο εξομοιωτή προπονητικής στο παρελθόν. Θα συναντήσετε μια σειρά ασκήσεων οι οποίες είναι χωρισμένες σε κατηγορίες, ανάλογα με τη θέση του παίκτη. π.χ. οι επιθετικές ασκήσεις περιλαμβάνουν σουτ, ντρίμπλες, επιθετικές κεφαλιές, πλεονέκτημα 3-2, τελείωμα φάσης κ.α. Οι ασκήσεις για τερματοφύλακες περιλαμβάνουν αποκρούσεις, βουτιές, αντανακλαστικά, τετ-α-τετ κ.α. Πέρα από τις ασκήσεις θέσεων υπάρχουν και άλλες κατηγορίες όπως ασκήσεις τακτικής, στημένων φάσεων κτλ. Γενικά η προπόνηση του CM5 είναι ίσως η πληρέστερη που έχουμε δει σε οποιοδήποτε άλλο εξομοιωτή προπονητικής στο παρελθόν.

Απεικόνιση αγώνα
Η απεικόνιση του αγώνα λαμβάνει χώρο στο ευρέως γνωστό δισδιάστατο γηπεδάκι με τις κουκίδες (2D Pitch). Στο CM5 οι κουκίδες εμφανίζονται ελαφρώς τρισδιάστατες δίνοντας μία κάπως ξεχωριστή αίσθηση. Η ταχύτητα του αγώνα μπορεί να είναι είτε σε πραγματικό χρόνο, είτε 2x, 6x και τέλος 60x όπου σε μερικά δευτερόλεπτα (κι αν έχετε επιλέξει να βλέπετε μόνο τις κυριότερες φάσεις -Highlights-) έχετε ξεμπερδέψει από έναν ενδεχομένως βαρετό αγώνα. Ορισμένα επιμέρους στατιστικά που έχουν προστεθεί στο παιχνίδι (όπως η κατοχή μπάλας στα 3 σημεία του γηπέδου) σας δίνουν μία αρκετά σαφή εικόνα της ομάδας σας στον αγωνιστικό χώρο. Παρ’ όλα αυτά η ανάλυση του αγώνα χρειάζεται ακόμη αρκετή δουλειά έτσι ώστε ο προπονητής να καταλαβαίνει πλήρως πως αποδίδουν οι παίκτες του μέσα στο γήπεδο.

Επίλογος
Το Championship Manager 5 είναι απλώς μία εναλλακτική πρόταση για όσους θέλουν να δοκιμάσουν ένα γρήγορο manager game με καλά γραφικά. Σίγουρα στον τομέα του gameplay δεν έχει τα bugs του CM4 οπότε θα σας είναι και αρκετά ευχάριστο να ασχοληθείτε. Ο κώδικάς του έχει φτιαχτεί από την αρχή και διαθέτει μία νέα, διαφορετική φιλοσοφία. Κατά τα άλλα το παιχνίδι δεν έχει καμία σχέση με το Football Manager. Είναι αρκετά επίπεδα πιο κάτω.

Θετικά:
- Πολύ καλά γραφικά
- Ο καλύτερος τομέας προπόνησης που έχουμε δει σε manager game.

Αρνητικά:
- Η μη ύπαρξη δικτυακού παιχνιδιού
- Βασικές ελλείψεις στην database με πολλά λανθασμένα δεδομένα
- Παιχνίδι ρηχό χωρίς ιδιαίτερη ποιότητα.

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 6
Gameplay: 6
Αντοχή: 7.5
Γενικά: 7

Γρήγορο, ατμοσφαιρικό αλλά με πάρα πολλές πολλές ελλείψεις στην βάση παικτών.

Μάνος Γρυπάρης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 xristamati (Level 10) 11/02/2011 17:03
mia kalh geysh gia to pws na ginei kaneis proponhths xaxa. dystyxws exei arketa lanthasmnena stoixeia oson afora tous paiktes...
#2 Sotiris (Level 29) 10/03/2014 21:31
Αυτό το game το είχα κερδίσει από διαγωνισμό στο PS2 :D
Score 7
7.91 User Score
(11 votes )
User Reviews 0
Genre: Manager Game
Developer: Beautiful Game Studios
Publisher: Eidos
Διάθεση: Centric Multimedia (210-9480000)
Players:
Requirements: 256MB RAM, Επεξεργαστής 700Mhz
Official Website: Κλικ εδώ
Demo: Download
Full Game: Download
Release Date: 18/5/2005
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification