Runbow

Hot
Τρέξτε, σκαρφαλώστε και κερδίστε.

Τρέξτε, σκαρφαλώστε και κερδίστε.

Τρέξτε, σκαρφαλώστε και κερδίστε.

Υπάρχουν ορισμένα games εκεί έξω που αντικειμενικά είναι πολύ καλύτερα όταν τα απολαμβάνετε με την παρέα σας ή με άλλα άτομα online. Ένα από αυτά είναι και το Runbow, το Platform Racing της 13AM Games που πρωτοεμφανίστηκε το 2015 στο Wii U για να κυκλοφορήσει αργότερα σε περισσότερες πλατφόρμες. Η Καναδέζικη αυτή εταιρεία ανάπτυξης indie τίτλων, αποτελείται από μόλις εννέα άτομα, ενώ οι gaming σειρές της είναι μόνο το Runbow και το Pirate Pop, οι οποίες περιλαμβάνουν old-school γραφικά.

runbow 1
Η ιδέα του παιχνιδιού αποκαλύφθηκε στο Global Game Jam του 2014. Οι δημιουργοί του εμπνεύστηκαν από αρκετά games της βιομηχανίας, εξού και η απόφασή τους να εισάγουν εξίσου αρκετούς guest χαρακτήρες στο παιχνίδι όπως οι Teslamancer από το Teslagrad, Rusty από το SteamWorld Dig και άλλοι. Ανεπτυγμένο σε μηχανή Unity, οι δημιουργοί του έσπευσαν να το παρομοιάσουν με το Mario Kart παρά την χρήση του Racing genre ως δευτερεύοντος. Όπως και να ‘χει, όσο απολαυστικό κι αν φανεί σε μερικούς, το Runbow απέχει…χιλιόμετρα από τα Mario Kart.

Δείξτε ποιος κάνει κουμάντο
Σε ένα κατά βάση multiplayer game καλείστε να αναδειχθείτε έναντι των αντιπάλων ή των συμπαικτών σας. Προτού επιλέξετε ποιο game mode επιθυμείτε, σας δίνεται η δυνατότητα να διαλέξετε και έναν ήρωα, να του αλλάξετε το χρώμα και τα ρούχα ώστε να ταιριάζει στα γούστα σας. Κατόπιν εισέρχεστε σε διάφορες πίστες των οποίων οι εκτάσεις ποικίλουν, ωστόσο δεν είναι ποτέ μεγάλες. Στόχος σας στα περισσότερα game modes είναι να βρείτε το πολυπόθητο τρόπαιο και να το αγγίξετε πρώτοι για να είστε νικητές. Για να το πετύχετε αυτό υπάρχουν διάφορα μηχανισμοί με τους οποίους ελέγχετε τους χαρακτήρες σας.

Συγκεκριμένα, πέραν των πλήκτρων της κίνησης σας οι χαρακτήρες μπορούν να πηδούν και να έχουν και ένα κουμπί για τις επιθέσεις. Αυτή η επιλογή σε συνδυασμό με τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά μπορούν να σχηματίσουν τρία ισχυρά combos που περιλαμβάνουν μία επίθεση με dash προς τα μπροστά, ένα uppercut και ένα δυνατό πέσιμο που προκαλεί ζημιά σε ότι χτυπήσετε. Συνδυάζοντας όλα αυτά, μπορείτε να εξοντώσετε εχθρούς, να σπάσετε τοίχους, ή να βλάψετε του αντιπάλους σας ώστε να είστε εσείς αυτοί που θα έχετε το προβάδισμα για την νίκη.

Σημαντικός παράγοντας της πορείας σας είναι τα χρώματα που καλύπτουν το background της εκάστοτε πίστας. Σε ένα video game γεμάτο χρώματα, τόσο στο λογότυπό του όσο και στο εσωτερικό του, είναι προφανές πως τα έντονα αυτά χρώματα θα έπαιζαν σημαντικό ρόλο, αφού οι διάφορες αποχρώσεις καθορίζουν το έδαφος πάνω στο οποίο θα περπατάτε το οποίο εξαφανίζεται κάθε φορά που το δάπεδο συμβαδίζει με το χρώμα του υπόβαθρου. Εξηγώντας, θα παρατηρήσετε πως το πίσω μέρος της πίστας αλλάζει συνεχώς χρώμα, αφού σας προετοιμάσει για την επόμενη απόχρωση. Συνεπώς, αν αντικρίσετε ένα κίτρινο ύψωμα που μπορεί να σας βοηθήσει να σκαρφαλώσετε κάπου, θα πρέπει να προσέξετε αν το χρώμα που επέρχεται θα είναι το κίτρινο, αφού η προσωρινή εμφάνισή του θα εξαφανίσει το πεδίο που επιθυμούσατε να πατήσετε.

runbow 2

Τα χρώματα αλλάζουν ανά δύο δευτερόλεπτα περίπου επομένως χρειάζεται αρκετή συγκέντρωση, ταχύτητα και ανεπτυγμένα αντανακλαστικά αν δεν θέλετε να αντιμετωπίσετε προβλήματα. Βέβαια οι super επιθέσεις σας είναι παραπάνω από ικανές να σας σώσουν σε διάφορες περιπτώσεις, αφού η γρήγορη επαναφορά των χρωμάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με το μέρος σας εφόσον έχετε μάθει να αξιοποιείτε καλά τα combos. Μην περιμένετε ο δρόμος σας να είναι στρωμένος με πούπουλα, αφού υπάρχουν εμπόδια, αντικείμενα που πέφτουν, δάπεδα με αγκάθια, λίμνες και άλλα πολλά τα οποία θα σας σκοτώσουν με μιας σε περίπτωση που δεν τα αποφύγετε έγκαιρα. Η συχνότητα των checkpoints αλλάζει και πάλι ανάλογα με τα game modes, ωστόσο είναι τόσο αραιά όσο θα ‘πρεπε να είναι για να υπάρχει και κάποια “τιμωρία” εφόσον δεν έχετε μάθει καλά τα κουμπιά και τα κόλπα.

Το Runbow ξεχειλίζει από ρυθμό και γρήγορη ροή, αφού κάθε σας κίνηση οφείλει να είναι ακριβής και on-time προκειμένου να ξεφύγετε από τους συνεχείς κινδύνους και να βρεθείτε όλο και πιο κοντά στο τρόπαιο. Το παιχνίδι από μόνο του σας προκαλεί να βάλετε τα δυνατά σας και να αποδείξετε στους εαυτούς σας πόσο γρήγοροι και εύστροφοι μπορείτε να είστε όταν το απαιτούν οι συνθήκες. Συνδυάζει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία, που αν κάποιος καταφέρει να κατακτήσει, μπορεί να γίνει αρκετά καλός παίκτης που θα τερματίζει κάθε πίστα σε…κλάσματα δευτερολέπτου. Μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί ένας τίτλος σχεδιασμένος για τους λάτρεις των speedruns.

runbow 3

Έχει φυσικά και τα στραβά του, ιδίως σε ότι έχει να κάνει με το hitbox. Άλλοτε σας δίνει την εντύπωση ότι είναι πολύ μεγάλο, με αποτέλεσμα να εξαπολύετε επιθέσεις και κινήσεις από σεβαστή απόσταση και άλλοτε μπορεί να δείτε αισθητά να ακουμπάτε σε κάτι που φυσιολογικά θα σας σκότωνε και παρόλα αυτά να μην συμβαίνει τίποτα. Επίσης οι κινήσεις των χαρακτήρων σας είναι πολύ ευαίσθητες σε σχέση με τις εντολές σας, επομένως προτού ριχτείτε στα βαθιά καλό θα ήταν να παίξετε ξανά και ξανά τις απλούστερες πίστες για να συνηθίσετε τον χειρισμό και τις δυνατότητες που προσφέρουν οι χαρακτήρες.

Ποικιλία από game modes
Καλώς η κακώς το Runbow, και ιδίως το campaign του δεν στηρίζεται σε κάποιο storyline. Αντιθέτως με το που τρέξετε το παιχνίδι θα εμφανιστείτε στο κεντρικό μενού που διαθέτει πολυάριθμες επιλογές, καθεμία από τις οποίες αντιστοιχεί και σε ένα διαφορετικό game mode. Η κύρια επιλογή που αποτελεί στην ουσία το campaign είναι Adventure mode. Επιλέγοντας το πράσινό του πλαίσιο θα μεταφερθείτε σε έναν πίνακα με αρκετά κάθετα ορθογώνια. Καθένα από αυτά είναι και μια διαφορετική πίστα που ανάλογα με το χρώμα της έχει διαφορετική προσέγγιση στο gameplay.

runbow 4

Ωστόσο, ανεξάρτητα από τα διαφορετικά μέσα που διαθέτει κάθε χρώμα, όλα τους έχουν έναν κοινό στόχο, ο οποίος είναι το να φτάσετε το τρόπαιο στο τέλος της πίστας. Όσο πιο γρήγορα τα καταφέρετε, τόσο καλύτερη θα είναι και η βαθμολογία σας η οποία σας επιβραβεύει και με μετάλλια. Γενικότερα το παιχνίδι βασίζεται ιδιαιτέρως στην ταχύτητα των παικτών και την ικανότητά τους να προσπερνούν τα πολυάριθμα εμπόδια των levels όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Αφήστε τους άλλους να πλακώνονται και τρέξτε για το τρόπαιο.

Το έτερο mode που μπορεί να παιχτεί single player είναι το Bowhemoth mode στο οποίο κάνετε ένα μεγάλο ταξίδι γεμάτο κακούς προς αντιμετώπιση και αρκετούς μηχανισμούς που θα δυσκολέψουν τις ζωές σας. Από κει και πέρα δυστυχώς, κάθε game mode εκ των Arena, King of the Hill και φυσικά το online απαιτούν περισσότερους από έναν παίκτες. Στο Arena αναμετριέστε με τους φίλους σας και στόχος σας είναι να μείνετε οι τελευταίοι ζωντανοί. Με τα διάφορα power ups που προσφέρουν οι πίστες, το gameplay γίνεται αρκετά ενδιαφέρον, καθώς οι επιπλέον δυνάμεις όπως οι δυνατές γροθιές μπορούν να ανατρέψουν κατά πολύ την έκβαση της μάχης και να αλλάξουν τα δεδομένα. Ο παίκτης που θα συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους κατόπιν της ολοκλήρωσης των γύρων που επιλέξατε είναι και ο τελικός νικητής.

runbow 6
Από την άλλη στο King of the Hill mode παλεύετε και πάλι για το ποιος θα είναι αυτός που θα αγγίξει πρώτος το τρόπαιο στο τέλος κάθε level. Πλακώνοντας τα φιλαράκια σας, αλλά και προσπερνώντας τα απροσδόκητα εμπόδια του κάθε stage πρέπει προλάβετε να είστε αυτοί που θα κατακτήσουν το κύπελλο και θα πάρουν έναν πόντο για να τους ανεβάσει στην κατάταξη ακριβώς όπως και στο Arena mode. Κανένα από τα δύο modes επομένως δεν μπορεί να παιχτεί με έναν μόνο παίκτη. Αφού επιλεχθεί ο αριθμός των παικτών μπορείτε να καθορίσετε το περιεχόμενο της κάθε μάχης αλλάζοντας την δυσκολία της πίστας, την διαθεσιμότητα των power-ups και τον καμβά χρωμάτων. Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί το γεγονός το ότι η επιλογή αλλαγής χρωμάτων προστέθηκε για να μπορούν να παίξουν και τα άτομα με αχρωματοψία.

Πολύ ευχάριστο για παρέες
Δεν μπορούμε να πούμε πως το single player δεν έχει την πλάκα του. Όπως προαναφέρθηκε, το gameplay είναι αρκετά γρήγορο και έντονο σε σημείο που εύκολα θα μπορούσε κάποιος να τερματίσει μόνος του τα δεκάδες επίπεδα του Adventure. Ωστόσο, αν δοκιμάσετε το multiplayer θα αντιληφθείτε πως η συνολική του εμπειρία είναι ακόμα καλύτερη. Εφόσον τα multiplayer modes είτε σε online είτε σε offline διαστάσεις επιτρέπουν την συμμετοχή μέχρι και εννέα παικτών, φανταστείτε πόσο ωραίος χαμός μπορεί να γίνει σε μια μάχη με τόσους πολλούς παίκτες ανεξαρτήτως του objective.

runbow 5

Ένα προβληματάκι βέβαια είναι η μικρή πιθανότητα να συναντήσετε άτομα online. Όντας ένας τίτλος που δεν διαθέτει ιδιαίτερα μεγάλο κοινό, είναι λίγο δύσκολο να συγκεντρώσετε άτομα μέσα από τους servers του παιχνιδιού για να παίξετε όλοι μαζί. Επομένως αν επιθυμείτε να παίξετε multiplayer καλό θα ήταν να έχετε ενημερώσει τις παρέες σας ακόμα και αν χρειαστεί να κεράσετε τις πίτσες. Παίζοντας επομένως μέσα στο άκρως ευχάριστο μπάχαλο που προκαλούν οι αγώνες πολλών παικτών, ενδεχομένως να μην βρείτε τόσο ελκυστικό όσο πριν το single player.

Όμως ο συνδυασμός της Racing κατηγορίας με το Platform στυλ συντελεί στην δημιουργία ενός αρκετά αστείου video game που μπορεί πανεύκολα να προσφέρει αρκετό γέλιο σε άτομα και παρέες που θα κονταροχτυπηθούν για την πρώτη θέση. Μπορείτε να ακολουθήσετε διάφορες στρατηγικές, και να συνεννοηθείτε με άλλους πονηρούς της παρέας για παράδειγμα, για να εξοντώσετε στα γρήγορα τους υπόλοιπους και να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητες σας να κερδίσετε τους πόντους για τον εαυτό σας.

Σαν ουράνιο τόξο
Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός το ότι το Runbow θυμίζει αρκετά την λέξη rainbow. Ίσα ίσα που ο τίτλος της 13AM Games δεν θα μπορούσε να είναι ο ίδιος χωρίς τα διάφορα χρώματα που καλύπτουν και αλλάζουν το background του παιχνιδιού. Τα ωραία σχέδια που χρησιμοποιήθηκαν για να ξεχωρίζουν οι παίκτες τους χαρακτήρες τους αποτελούν ένα ακόμα ωραίο στοιχείο του οπτικού τομέα του παιχνιδιού, ενώ τα γραφικά του με τις γρήγορες εναλλαγές στις αποχρώσεις και στην ποικιλομορφία των επιπέδων αποτελούν ένα ωραίο, ζωηρό σύνολο οπτικών εφέ για τα μάτια των παικτών.

runbow 7

Δυστυχώς να είστε σίγουροι πως θα έρθετε αντιμέτωποι με αρκετά framedrops, πράγμα που προκαλεί εντυπώσεις αν σκεφτεί κανείς το πόσο χαμηλές είναι οι ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος για να τρέξετε το παιχνίδι. Ενώ σε αρκετούς θα αρέσει η συχνότητα με την οποία αλλάζουν οι χρωματισμοί, άλλοι δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσουν με άρνηση τις συνεχείς και απότομες αλλαγές. Οπτικά είναι όμορφο και ελκυστικό, μέχρι ενός σημείου.

Ρυθμική αρμονία
Στον ηχητικό τομέα του το Runbow δεν αριστεύει, διότι αντίθετα με την ποικιλία χρωμάτων που χαρακτηρίζει τον οπτικό τομέα του παιχνιδιού, στο κομμάτι του ήχου τα κομμάτια που χρησιμοποιούνται είναι ίδια κατά βάση και δεν αλλάζουν πολύ συχνά, πράγμα που θα μπορούσε άνετα να σας κάνει να βαρεθείτε την μουσική του, αν δεν ήταν τόσο πιασάρικη. Ο ωραίος ρυθμός σε συνδυασμό με όλα τα στοιχεία του gameplay ταιριάζουν γάντι κι ας μην έχει τίποτα να κάνει με Rhythm games ή παρόμοιους τίτλους.

runbow 8

Τα χαρωπά και έντονά του beatάκια θα σας βοηθήσουν να ευχαριστηθείτε παραπάνω το όλο gameplay, αφού σας δίνουν τον ρυθμό που χρειάζεστε να έχετε στον νου σας για να έχετε μια γρήγορη και αποτελεσματική ροή στον τρόπο παιχνιδιού σας. Τα ηχητικά εφέ των συγκρούσεων και των χτυπημάτων είναι αρκετά συγχρονισμένα, ενώ ακόμα και αν δεν είναι αρκετά σε αριθμό, είναι όπως είπαμε ιδιαίτερα ταιριαστά ανάλογα με την περίσταση, όπως για παράδειγμα στα boss fights.

Θα μπορούσε και καλύτερα
Η συνολική εμπειρία του Runbow αφήνει στους παίκτες ένα έντονο συναίσθημα διασκέδασης και ευχαρίστησης. Μολονότι έχει τα θεματάκια του, μπορεί να αποτελέσει μια καλή συντροφιά σε gamers που αρέσκονται στην ταχύτητα και τα εμπόδια των Platform games. Όμως δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά όσον αφορά το γιατί να βασιστεί τόσο πολύ στο multiplayer κομμάτι, περιορίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο παραπάνω από τις μισές παροχές του παιχνιδιού αν δεν σκοπεύετε να το παίξετε με την παρέα σας. Όσες πίστες και αν περαστούν, όσα time trials και αν ξεπεραστούν, άπαξ και ανακαλύψετε πόσο καλύτερη είναι η multiplayer εμπειρία θα δείτε πως σπαταλά από μόνο του ένα μεγάλο κομμάτι της ποιότητας του.

runbow 9

Η 13AM Games έφτιαξε έναν πολύ καλό multiplayer τίτλο, χωρίς να υπολογίσει όμως πως αν δεν αποκτήσει μεγάλο κοινό, αχρηστεύεται αυτόματα το online mode και πως για όσους επιλέξουν να αξιοποιήσουν μόνο τις single player δυνατότητες, το παιχνίδι μπορεί να τελειώσει πολύ σύντομα. Μπορεί να έχει πλάκα και δυνατότητες, αλλά η σύγκρισή του με το Mario Kart αποτελεί από κάθε άποψη…ιεροσυλία.

Θετικά:
- Γρήγορο gameplay
- Όμορφοι χρωματισμοί
- Ευχάριστο multiplayer
- Πολλά game modes

Αρνητικά:
- Συχνά framedrops
- Περιορισμένο multiplayer
- Έλλειψη tutorial
- Μονότονη μουσική

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 7
Gameplay: 8
Αντοχή: 5.5
Γενικά: 7.1

Ένας απολαυστικός τίτλος για παρέες, που ωστόσο ρίχνει κατακόρυφα την ποιότητά του στα Single-player modes.

Γιάννης Σιδηρόπουλος

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 7.1
7.17 User Score
(6 votes )
User Reviews 0
Genre: Platform, Racing
Developer: 13 AM Games
Publisher: 13 AM Games
Διάθεση: 13 AM Games
Players: 1-9 (9 online)
Requirements: Λειτουργικό Σύστημα: Windows XP/Vista/7/8.1/10, Επεξεργαστή Intel SSE2, Χώρος στον σκληρό δίσκο 1GB
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 3/9/2015
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification