Teslagrad

Hot
REVIEWED ON PC   PS4   Xbox One   Switch (Primary version tested)   Wii U   PS3   PS Vita   Mac  

Μαγνητικές γροθιές στο βασίλειο της Elektropia.

Μαγνητικές γροθιές στο βασίλειο της Elektropia.

Μαγνητικές γροθιές στο βασίλειο της Elektropia.

Όσοι παρακολουθούν στενά την indie σκηνή είναι σίγουρο ότι το... μάτι τους έχει πέσει πάνω στο Teslagrad της Rain Games. Μετά την επιτυχημένη κυκλοφορία του στο Steam το 2013, το Puzzle/Platform της Νορβηγικής εταιρείας μεταφέρθηκε σε όλα σχεδόν τα format (εξαιρείται το Xbox 360 και το 3DS) πουλώντας συνολικά περισσότερα από 1.6 εκατομμύρια αντίτυπα. Μάλιστα στα PC, PS4, Wii U, PS3 και PS Vita το Teslagrad κυκλοφόρησε και σε retail μορφή.

Παραδόξως το Teslagrad πούλησε πολύ περισσότερο στο Wii U απ΄ ότι στα υπόλοιπα format, τα οποία έχουν μια πολύ μεγαλύτερη βάση χρηστών. Τον Σεπτέμβριο του 2014, παράλληλα δηλαδή με την κυκλοφορία του Teslagrad, είχε κυκλοφορήσει το Hyrule Warriors, αλλά ούτε το γεγονός αυτό κατάφερε να ανακόψει την εντυπωσιακή πορεία της εν λόγω indie δημιουργίας. Μετά το επιτυχημένο του ταξίδι στο Wii U το Teslagrad έφτασε και στο Switch ευελπιστώντας σε ακόμη καλύτερες μέρες.

image


Ιππότες και Μάγοι

Η Rain Games μας διηγείται την ιστορία ενός νεαρού αγοριού, που αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι του για να αποφύγει τους διώκτες του. Χωρίς να σας δίνεται κάποια εξήγηση για τον ποιον ακριβώς λόγο το αγόρι έχει προκαλέσει την οργή του όχλου αναγκάζεστε να χοροπηδήσετε πάνω στις σκεπές για να αποφύγετε τη σύλληψη. Μετά την ομολογουμένως αγχωτική αυτή καταδίωξη θα φτάσετε σε έναν πύργο και θα αρχίσετε σταδιακά να ανακαλύπτετε πληροφορίες για τον κόσμο του παιχνιδιού. Σύμφωνα με το lore, πριν από πολλά χρόνια ο αδίστακτος βασιλιάς της Elektropia πολέμησε τους μάγους που κατοικούσαν στον πύργο, στον οποίο βρίσκεστε.

Ο τρόπος αφήγησης της ιστορίας είναι αναμφισβήτητα μινιμαλιστικός, αλλά συνάμα εντυπωσιακός, αφού παρά την απουσία διαλόγων ή κάποιου γραπτού κείμενου οι developers επιτυγχάνουν το σκοπό τους. Καθώς εξερευνάτε τον πύργο θα βρεθείτε σε διάφορα δωμάτια, όπου με την μορφή θεατρικής παράστασης σας δίνονται πληροφορίες σχετικά με το παρελθόν του βασιλείου και την καταστροφική διαμάχη μεταξύ των δύο παρατάξεων της Elektropia. Για όσους θέλουν να εμβαθύνουν ακόμη περισσότερο στο lore υπάρχουν περισσότερα από 30 scrolls (τα collectables του Teslagrad) που βρίσκονται διεσπαρμένα στον πύργο.


Το μαγικό γάντι
Τα puzzles του Teslagrad είναι βασισμένα στα φαινόμενα του μαγνητισμού και το πρώτο αντικείμενο που θα αποκτήσετε είναι ένα γάντι που σας επιτρέπει να αλλάξετε την πολικότητα των αντικειμένων. Ας υποθέσουμε ότι μπροστά σας βρίσκεται ένα κόκκινο μπλοκ που σας φράζει τον δρόμο σας και λίγο πιο πάνω του υπάρχει ένα επίσης κόκκινο μπλοκ που το απωθεί και το αναγκάζει να μείνει σε αυτό το σημείο. Αν εσείς ρίξετε μια γροθιά στο πρώτο μπλοκ και το μετατρέψετε σε γαλάζιο, αντιστρέφοντας δηλαδή την πολικότητά του, τότε θα μαγνητιστεί από το κόκκινο μπλοκ και θα κινηθεί προς τα πάνω ανοίγοντας σας τον δρόμο.

Τα puzzles ανεβαίνουν... level κάθε φορά που αποκτάτε ένα νέο ability.


Στα πρώτα δωμάτια του πύργου η επίλυση των puzzles γίνεται αποκλειστικά με την διαδικασία που περιγράψαμε παραπάνω, καθώς προχωράτε όμως στα ενδότερα ο ήρωάς σας αποκτά πρόσβαση σε μερικά ακόμη abilities και ο σχεδιασμός των puzzles γίνεται ακόμη πιο περίπλοκος. Λόγου χάρη υπάρχει μετά το δεύτερο boss θα βρείτε μια μαγική κάπα που σας επιτρέπει να “φορτίσετε” τον χαρακτήρα σας με γαλάζιο ή κόκκινο ηλεκτρισμό. Αν υποθέσουμε τώρα ότι μπροστά σας υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα και πάνω του μια πλατφόρμα με γαλάζια blocks, τότε θα πρέπει να “φορτιστείτε” με τον κόκκινο ηλεκτρισμό έτσι ώστε να μαγνητιστείτε από τα γαλάζια blocks και να καταφέρετε να περάσετε απέναντι.

image


Απαιτεί μυαλό ξυράφι και αστραπιαίες κινήσεις
Το Teslagrad αποφεύγει να πέσει στην παγίδα της επανάληψης, όπως συμβαίνει σε αρκετά Puzzle/Platform της αγοράς, καθώς ο σχεδιασμός των puzzles είναι εμπνευσμένος και αλλάζει από δωμάτιο σε δωμάτιο. Όσο δηλαδή εξελίσσεται ο χαρακτήρας σας με την προσθήκη επιπλέον abilities, τόσο εξελίσσονται και τα puzzles. Ανάλογη “εξέλιξη” υπάρχει και στον βαθμό πρόκλησης, αφού από την μια πλευρά τα puzzles γίνονται πιο περίπλοκα και απαιτούν να καταναλώσετε περισσότερη φαιά ουσία για να τα επιλύσετε και από την άλλη απαιτούνται πολύ πιο επιδέξιοι χειρισμοί. Για παράδειγμα, σε ορισμένες περιπτώσεις θα πρέπει να προβείτε σε συνεχόμενες εναλλαγές της πολικότητάς σας, πραγματοποιώντας ταυτόχρονα άλματα ή κάνοντας εναέρια dashes. Οποιοδήποτε λάθος στην διαδικασία θα σας οδηγήσει σε βέβαιο θάνατο (ευτυχώς υπάρχουν συχνά checkpoints).

O βαθμός πρόκλησης εκτινάσσεται στα ύψη στα boss fights, καθώς δεν έχετε καθένα περιθώριο λάθους. Τα boss fights ακολουθούν την λογική των τριών hits, οπότε θα πρέπει να αποφύγετε τις επιθέσεις των bosses και να αρπάξετε την ευκαιρία για να τους χτυπήσετε. Μετά από κάθε επιτυχημένο hit o αντίπαλος σας γίνεται πιο γρήγορος και οι επιθέσεις του ακόμα πιο ανελέητες. Ενδέχεται επίσης το boss να καταστρέψει τις πλατφόρμες που υπάρχουν γύρω του και να μην έχετε πραγματικά μέρος για να σταθείτε.

image


Δυστυχώς το μοντέλο χειρισμού δεν είναι τόσο “εκλεπτυσμένο” όσο απαιτούν οι περιστάσεις και πολλές φορές θα τα βάλετε μαζί του και θα το καταραστείτε. Ένα ελάττωμα είναι στη χρήση της κάπας, καθώς θα πρέπει μονίμως να κρατάτε πατημένο το R ή το L για να διατηρήσετε το ηλεκτρικό πεδίο σας. Υπήρχαν στιγμές που νιώθαμε σίγουροι ότι κρατάμε πατημένο το κουμπί με όλη μας τη δύναμη, αλλά παρόλα αυτά ο ήρωας μας “απομαγνητίζονταν” και έπεφτε στο κενό. Ακόμη κι αν πεθάνετε πάντως δεκάδες φορές, το Teslagrad δύσκολα θα σας κρατήσει συντροφιά για περισσότερες από 5-6 ώρες. Εφόσον έχουν περάσει τέσσερα ολόκληρα χρόνια από την κυκλοφορία του στο Steam περιμέναμε από τους developers να προσθέσουν λίγο παραπάνω περιεχόμενο, εντούτοις η έκδοση για το Switch έχει το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο με τα υπόλοιπα format. Με άλλα λόγια δεν έχετε κάποιο κίνητρο για παίξετε ξανά το ίδιο παιχνίδι δεύτερη φορά, αν είχατε ασχοληθεί μαζί του στα PC ή σε κάποια άλλη κονσόλα.

Η steampunk Elektropia
To Teslagrad είναι δίχως αμφιβολία ένα από τα πιο όμορφα 2D games που έχουν αναπτυχθεί με την Unity engine. Η steampunk αισθητική δεσπόζει στον σχεδιασμό του περιβάλλοντος, ο οποίος συμβάλλει ταυτόχρονα στην αφήγηση της ιστορίας και στην εκμάθηση των controls με έναν ανεπαίσθητο αλλά αποτελεσματικό τρόπο. Τα μοντέλα των χαρακτήρων και των bosses αποδίδονται με την ανάλογη λεπτομέρεια κερδίζοντας τις εντυπώσεις και δίνοντάς σας την αίσθηση ότι βλέπετε κάποιο καρτούν στην πρωινή ζώνη του Star. Ο τίτλος είναι άρτιος και σε τεχνικό επίπεδο, αφού δεν παρατηρούνται πτώσεις του frame rate, τόσο στο docked, όσο και στο handheld mode του Switch.

image


H ηθελημένη από την πλευρά των developers απουσία διαλόγων θα μπορούσε να αφήσει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στον ηχητικό τομέα. Για καλή μας τύχη όμως η ατμοσφαιρική μουσική επένδυση του Teslagrad είναι εξαιρετική. Αρκετές φορές αφήσαμε κάτω την κονσόλα μας και απλά αφεθήκαμε στην μαγεία του soundtrack ταξιδεύοντας με τον νου μας στo βασίλειο της Elektropia.

Δεν είναι ποτέ αργά για να το δοκιμάσετε
Ακόμη κι αν έχουν μεσολαβήσει τέσσερα χρόνια από την αρχική κυκλοφορία του, το Teslagrad παραμένει μια πολύ ποιοτική πρόταση στον χώρο των Puzzle/Platform. Η δομή των puzzles αλλάζει συνεχώς καθώς προχωράτε και πάντα υπάρχει ένα νέο εμπόδιο για να υπερκεράσετε. Οι πέντε ώρες διάρκειας μπορεί να περνούν γρήγορα, αλλά στο διάστημα αυτό το gameplay συνεχώς εξελίσσεται και κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον σας. Κάποιες στιγμές ενδέχεται να αγανακτήσετε από τον υψηλό βαθμό δυσκολίας τους, αλλά το γεγονός αυτό δεν πρέπει να σας αποτρέψει να το προσθέσετε στη συλλογή σας.

Θετικά:
- Η καλλιτεχνική αφήγηση της ιστορίας
- Η σταδιακή εισαγωγή όλο και πιο πολύπλοκων puzzles
- Το εικαστικό του θα σας γοητεύσει
- Σταθερό frame rate
- Πανέμορφο και άκρως ατμοσφαιρικό soundtrack
- Συχνά checkpoints

Αρνητικά:
- Προβληματικό μοντέλο χειρισμού
- Οι απότομες διακυμάνσεις του βαθμού δυσκολίας
- Μικρή διάρκεια χωρίς επιπλέον περιεχόμενο στο Switch

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 8.5
Gameplay: 8
Αντοχή: 5.5
Γενικά: 7.5

Θα σας “μαγνητίσει” με τα πρωτότυπα puzzles του.

Ανδρέας Γρυπάρης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Lyricaldemon (Level 22) 03/01/2018 14:41
Μικρό αλλά θαυματουργό με ωραία puzzle και ήχο!
#2 Efane (Level 24) 03/01/2018 14:47
Πάντα το έβρισκα μπροστά μου σε εκπτώσεις και το προσπερνούσα. Φαίνεται ενδιαφέρον αφού διάβασα το review, ίσως τελικά το αποκτήσω σε μειωμένη τιμή ;-)
#3 ashbringer (Level 25) 04/01/2018 08:33
Άλλος ένας indie τίτλος τον οποίο αξίζει να έχει κανείς.Μια πολύ καλή παραγωγή με αρκετά ενδιαφέρον gameplay.Μπράβο στον Ανδρέα για το αναλυτικό αυτό άρθρο.
Score 7.5
7.43 User Score
(7 votes )
User Reviews 0
Genre: Puzzle/Platform
Developer: Rain Games
Publisher: Rain Games
Διάθεση: Rain Games
Players: 1
Requirements: 2GB RAM, Επεξεργαστής Dual Core 2GHz, Κάρτα γραφικών 512MB, Χώρος στο σκληρό δίσκο 1GB, Λειτουργικό σύστημα Windows XP
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: PC: 13/12/2013, Wii U: 11/9/2014, PS4, PS3: 3/12/2014, PS Vita: 26/6/2015, Xbox One: 9/3/2016, Switch: 7/12/2017
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification