Kingdom: Classic

Hot
Το Dark Souls των Strategy.

Το Dark Souls των Strategy.

Το Dark Souls των Strategy.

Είναι γεγονός πως δεν χρειάζεται πάντα μια ομάδα ακριβοπληρωμένων developers και μια εκδότρια εταιρεία με τεράστιο όνομα για να δημιουργηθεί ένας τίτλος που θα αξίζει κάθε δευτερόλεπτο που θα επενδύσετε πάνω του. Μερικές φορές αρκεί απλώς το ταλέντο, η καλή διάθεση και το μεράκι για να δημιουργηθεί κάτι πραγματικά αξιόλογο, όπως έχουν αποδείξει περίτρανα τα Darkest Dungeon, Kerbal Space Program, Undertale, Stardew Valley και πολλά ακόμα. Ένα ακόμα τέτοιο παράδειγμα είναι το Kingdom: Classic, ένα Strategy/Adventure με Resource Management που έχει κυκλοφορήσει εδώ και δύο χρόνια και κρύβει πολλές δυσκολίες αλλά και ανταμοιβές.

Το Kingdom: Classic αναπτύχθηκε από τους ανεξάρτητους developers Noio και Licorice με εκδότρια εταιρεία την Raw Fury. Κυκλοφόρησε το 2015 αποσπώντας θετικές κριτικές ενώ το 2016 ανακοινώθηκε πως θα κυκλοφορούσε μια νέα έκδοση του με τίτλο Kingdom: New Lands, η οποία θα είχε εμπλουτισμένο περιεχόμενο ενώ το αρχικό παιχνίδι έγινε ανεξάρτητη κυκλοφορία. Το Kingdom: Classic κυκλοφόρησε και σε Xbox One, Switch και κινητά ενώ συνεχίζει να αποκτά ολοένα και περισσότερο κοινό.

kingdom classic 4

Χτίστε το βασίλειο σας
Στο Kingdom: Classic ελέγχετε έναν βασιλιά ή βασίλισσα με στόχο να δημιουργήσετε το βασίλειο σας. Ο μονάρχης σας καβάλα στο άλογο του πρέπει να εξερευνήσει την χώρα στην οποία βρίσκεστε, να ανακαλύψει διάφορα μυστηριώδη κτίσματα, να φέρει υπηκόους με το μέρος του και να χτίσει κτήρια που θα φανούν χρήσιμα στον ίδιο και στον λαό του. Εμπόδιο στο δρόμο σας θα σταθούν κάποια πλάσματα με την ονομασία Greed, τα οποία προέρχονται από τέσσερις μυστηριώδεις πύλες που θα βρείτε στον κόσμο και δεν σκοτώνουν εσάς ή τους υπηκόους σας αλλά προτιμούν να κλέβουν τα πολύτιμα νομίσματα που έχετε μαζέψει. Κατά συνέπεια αν τα πλάσματα αυτά καταφέρουν να κλέψουν το χρυσό στέμμα σας και το πετάξουν σε μια από τις πύλες, όλα τελείωσαν για εσάς καθώς χωρίς στέμμα δεν μπορείτε να αποκαλείστε βασιλιάς.

Η αλήθεια είναι πως η πλοκή του Kingdom: Classic είναι υπερβολικά απλοϊκή και γεμάτη ελλείψεις. Για παράδειγμα δεν γίνεται ποτέ γνωστή η προέλευση των Greed ή ο σκοπός τους, δεν θα μάθετε ποτέ σε ποια χώρα βρίσκεστε ούτε την ιστορία του μονάρχη σας. Το σενάριο περιορίζεται σε ένα πολύ βασικό κλισέ, εκείνο του καλού άρχοντα που πολεμάει για το βασίλειο του εναντίον μοχθηρών πλασμάτων και δεν εμβαθύνει σε λεπτομέρειες. Το gameplay είναι διαμορφωμένο με τέτοιο τρόπο που δεν χρειάζεται πλοκή για να το απολαύσετε ή να καταλάβετε κάποια στοιχεία του, αλλά θα ήταν ένα πολύ θετικό βήμα αν υπήρχαν αναφορές σε παρελθοντικά γεγονότα, στην προέλευση των εχθρών σας, στην τοποθεσία και πολλά ακόμα. Ειδικά για τους λάτρεις των καλών σεναρίων και του lore, η πλοκή του παιχνιδιού θα αποτελέσει μεγάλη απογοήτευση.

Χτίστε, πολεμήστε, ηττηθείτε και πάλι από την αρχή
Στο Kingdom: Classic δεν θα σας προσφερθούν όλα στο πιάτο, γεγονός που συμβάλλει στην μαγεία του. Θα ξεκινήσετε με ένα σύντομο tutorial όπου θα μάθετε πως να χτίσετε το βασίλειο σας και πως να βρείτε νέους ακόλουθους και μετά τα πάντα είναι στα χέρια σας. Ο κινητήριος άξονας της ευημερίας σας είναι τα χρυσά νομίσματα, τα οποία μπορείτε να βρείτε από σεντούκια, τα θηράματα που σκοτώνουν οι κυνηγοί σας και τις φάρμες. Καθώς δεν παρέχονται σε σταθερή βάση, ειδικά στα πρώτα στάδια του βασιλείου σας, χρειάζεται προσοχή στην διαχείριση των πόρων σας αλλιώς μπορεί να βρεθείτε ανυπεράσπιστοι εναντίον μιας ορδής Greed.

Οι αντίπαλοι σας όπως προαναφέραμε προέρχονται από κάποιες μυστηριώδεις πύλες οι οποίες είναι σκορπισμένες σε τυχαία σημεία του βασίλειου σας. Σε γενικές γραμμές βγαίνουν τα βράδια για να επιτεθούν στην βάση σας αλλά μπορεί να συναντήσετε και μικρές ομάδες φρουρών γύρω από τις πύλες αν περιπλανηθείτε κοντά τους αργά το απόγευμα μιας μέρας του παιχνιδιού. Αρχικά οι επιθέσεις τους θα αποτελούνται από μια χούφτα Greed τα οποία θα εξοντωθούν εύκολα από τους τοξότες σας. Όμως περίπου κάθε 5 μέρες το φεγγάρι θα γίνει κόκκινο και θα ενεργοποιηθεί ένα event που ονομάζεται Blood Moon, στη διάρκεια του οποίου οι εχθροί σας θα επιλέξουν μια μεριά της βάσης σας και θα επιτεθούν με ισχυρότερα πλάσματα και σε μεγαλύτερους αριθμούς. Σταδιακά κάθε Blood Moon αλλά και κάθε νύχτα θα γίνονται όλο και πιο δύσκολες, καθώς θα ξεκινήσετε αντιμετωπίζωντας μικρά Greed τέρατα και όσο περνάει ο καιρός θα φορέσουν πανοπλίες για να αντέξουν στις επιθέσεις σας και θα έχουν βοήθεια από τους Floaters, ιπτάμενα τέρατα που κλέβουν τους ακόλουθους σας και τους Breeders, μια γιγαντιαία παραλλαγή των μικρών Greed που είναι πολύ ανθεκτική και μπορεί να διαλύσει τα τείχη σας με μερικά χτυπήματα.

kingdom classic 1

Για να υπερασπιστείτε το βασίλειο σας, αλλά και για να κατακτήσετε νέα εδάφη πρέπει να αναθέσετε τις ανάλογες εργασίες στους ακόλουθους σας. Στο δάσος θα βρείτε διάφορες κατασκηνώσεις όπου περιμένουν διάφοροι NPCs και μπορείτε να τους προσλάβετε αν τους πετάξετε ένα νόμισμα. Μόλις έρθουν στην βάση σας θα πρέπει να αγοράσετε εξοπλισμό από το κάθε κατάστημα για να καθορίσετε και τον ρόλο του κάθε ακόλουθου. Για παράδειγμα αν αγοράσετε τέσσερα σφυρία, τέσσερις από τους ακόλουθους σας θα γίνουν Builders με σκοπό να χτίζουν κτήρια, να επισκευάζουν ερείπια και να χειρίζονται τους καταπέλτες σας. Αν αγοράσετε τόξα θα γίνουν Archers, η ραχοκοκκαλιά της άμυνας σας εναντίον των Greed και βασική πηγή εσόδων καθώς την μέρα οι archers κυνηγούν στο δάσος και στα χωράφια. Υπάρχουν διάφορες στρατηγικές για το πως μπορείτε να κατανείμετε τους ακόλουθους σας και καλό ειναι να πειραματιστείτε για να βρείτε εκείνη που σας ταιριάζει περισσότερο.

 

Μια λάθος κίνηση μπορεί να κοστίσει το στέμμα σας!

Όταν δημιουργήσετε την βάση σας θα ξεκλειδώσετε και τα αντίστοιχα κτήρια από τα οποία μπορείτε να αγοράσετε εξοπλισμό. Προκειμένου να επεκτείνετε τα όρια του βασιλείου σας πρέπει να στείλετε τους Builders να κόψουν δέντρα για να ελευθερωθεί χώρος που μπορείτε να αξιοποιήσετε. Μπορείτε να χτίσετε Guard Towers σε βράχους για να ενισχύσετε την άμυνα σας, τείχη σε λόφους για να εμποδίσετε την διέλευση των Greed και φάρμες σε ρυάκια για να στείλετε χωρικούς που θα σας παρέχουν περισσότερα νομίσματα. Πρέπει να λάβετε υπόψιν σας πως όσο επεκτείνονται τα σύνορα του βασιλείου σας, τόσο πιο χρονοβόρο θα είναι να πάτε από την μια άκρη του στην άλλη. Σε αυτό θα σας βοηθήσουν κάποιες πύλες που μπορούν να σας τηλεμεταφέρουν και χτίζονται στα ερείπια των πυλών από τις οποίες γεννιούνται τα Greed, εφόσον τις καταστρέψετε πρώτα με τον στρατό σας.

kingdom classic 3

Αξίζει να αναφέρουμε πως το Kingdom: Classic εύκολα μπορεί να χαρακτηριστεί Dark Souls των Adventures καθώς έχει έναν αρκετά υψηλό βαθμό δυσκολίας. Αρχικά το παιχνίδι έχει Permadeath, που σημαίνει πως μπορείτε να κάνετε ένα save μόνο όταν το κλείσετε και αν χάσετε το στέμμα σας, δεν μπορείτε να κάνετε load για να συνεχίσετε από προηγούμενη στιγμή. Δεν υπάρχουν δεύτερες ευκαιρίες, αν χάσετε θα χρειαστεί να ξεκινήσετε από την αρχή με άλλον μονάρχη. Καθώς θα χρειαστεί να επενδύσετε περίπου 7-8 ώρες για να ξεκινήσετε να μαθαίνετε τον τρόπο που λειτουργεί το κάθε στοιχείο του gameplay, είναι σίγουρο πως θα δείτε αρκετά βασίλεια να πέφτουν στα χέρια των Greed και η οθόνη του Game Over θα εμφανίζεται συχνά μπροστά σας. Σημασία έχει να μην το βάλετε κάτω και να συνεχίσετε να προσπαθείτε μέχρι να βρείτε μια στρατηγική που θα δουλέψει και θα σας φέρει την τελική νίκη.

Από την άλλη η έλλειψη end game περιεχόμενου είναι από τα μεγάλα αρνητικά του Kingdom: Classic. Μόλις ανακαλύψετε τον τρόπο λειτουργίας κάθε κτηρίου και κάθε μονάδας στο βασίλειο σας και νικήσετε τους Greed μερικές φορές, δεν υπάρχει κάτι άλλο να κάνετε. Δεν υπάρχουν ατελείωτες ορδές Greed να προσπαθούν να διαλύσουν τα τείχη σας κάθε νύχτα ενώ μόλις κατακτήσετε την μια πλευρά του βασιλείου σας, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για πιθανές απειλές από εκείνη την μεριά. Θα ήταν πολύ πιο ενδιαφέρον αν μετά την καταστροφή όλων των πυλών σας έκαναν επίθεση κάθε νύχτα τυχαίες ορδές Greed και από τις δύο μεριές του βασιλείου σας ενώ σταδιακά τελειοποιούσατε την επέκταση των συνόρων σας. Πολλά από αυτά τα θέματα λύθηκαν στο Kingdom: New Lands αλλά είναι κρίμα που δεν υπήρξε κάποια αντίστοιχη προσθήκη στην πρώτη έκδοση του τίτλου. Τέλος αξίζει να αναφέρουμε πως ένα playthrough μπορεί να διαρκέσει από 3 εως 9 ώρες, αναλόγως το πόσο θέλετε εσείς να διαρκέσει, ενώ αν είστε achievement hunter θα τα έχετε ξεκλειδώσει όλα σε περίπου 25-30 ώρες gameplay.

kingdom classic 2

Τα pixel art γραφικά στα καλύτερα τους
Το Kingdom: Classic διαθέτει pixel art γραφικά τα οποία έχουν αξιοποιηθεί στο έπακρο. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το background, στο οποίο θα δείτε βουνά, λόφους, πεδιάδες ή ποτάμια καθώς εξερευνείτε τον κόσμο ενώ ο καιρός αλλάζει καθημερινά με βροχές, καταιγίδες ή ηλιόλουστες μέρες. Υπάρχει και κάποια μορφή εναλλαγής εποχών, καθώς για μερικές μέρες τα φύλλα στα δέντρα θα έχουν κιτρινίσει όπως το φθινόπωρο ενώ άλλες θα είναι καταπράσινα όπως την άνοιξη. Γενικότερα η φύση είναι υπέροχη στο μάτι με λεπτομέρειες όπως πράσινα λιβάδια, πυκνά δάση που κρύβουν το φως του ήλιου και ποτάμια που χύνονται στο κάτω μέρος της οθόνης και αντικατοπτρίζουν όσα θα δείτε στην οθόνη σας.

Από την άλλη ίσως φανεί απογοητευτική η σχεδίαση των χαρακτήρων και των Greed, καθώς δεν υπάρχει μεγάλος βαθμός λεπτομέρειας λόγω του μικρού μεγέθους που έχουν τα μοντέλα. Σε πιο μεγάλα κτήρια όπως το κάστρο σας ή σε μεγαλόσωμα πλάσματα όπως τα Breeders θα παρατηρήσετε λεπτομέρειες όπως σημαίες, δοκάρια και άλλα για τα κτήρια ή πιο λεπτομερή μάτια και χέρια για τα τέρατα. Επίσης το γεγονός πως έχουμε pixel art γραφικά σημαίνει πως μπορεί να γίνουν κουραστικά για τα μάτια πολλών gamers και να σας κάνουν να κλείσετε το παιχνίδι για να κάνετε ένα διάλλειμα, ειδικά αν έχετε οθόνη με μεγάλη ανάλυση.

kingdom classic 5

Ατμοσφαιρικό soundtrack
Το soundtrack είναι υπέροχο καθώς έχουν χρησιμοποιηθεί μελωδίες με μεσαιωνικές επιρροές οι οποίες ταιριάζουν τόσο με την ατμόσφαιρα μιας ήρεμης ημέρας, γεμάτης εξερεύνηση όσο και με τις έντονες και αγωνιώδεις στιγμές μιας Blood Moon νύχτας. Στίγμες όπως να καλπάζετε μέσα από ένα πυκνό δάσος ενώ βρέχει καταρρακτωδώς και να ακούγονται γαλήνιοι ήχοι από πίσω είναι αξιομνημόνευτες και τα μουσικά κομμάτια είναι σίγουρο πως θα μείνουν στην μνήμη σας. Δυστυχώς δεν υπάρχει voice acting από τους χαρακτήρες ενώ τα Greed περιορίζονται σε μερικές άναρθρες κραυγές και γρυλλίσματα όταν επιτίθενται ή όταν πεθαίνουν. Ευτυχώς το soundtrack θα σας αποζημιώση για αυτή την έλλειψη και με το παραπάνω.

Μια χορταστική και εθιστική εμπειρία
Το Kingdom: Classic είναι μια χορταστική εμπειρία, η οποία αρχικά θα σας φανεί δύσκολη και θα σας αναγκάσει να πειραματιστείτε και να εξερευνήσετε για να διαμορφώσετε την στρατηγική σας. Δυστυχώς το endgame περιεχόμενο πάσχει σε μεγάλο βαθμό καθώς μόλις νικήσετε τους εχθρούς σας μερικές φορές, το κάθε playthrough δεν θα διαφέρει πολύ από το προηγούμενο. Παρ' όλα αυτά κάθε σας ήττα θα σας κάνει να κολλήσετε μαζί του και να προσπαθήσετε ξανά και ξανά μέχρι να καταφέρετε να νικήσετε ενώ τα pixel art γραφικά και η εξαιρετική μουσική του θα αποτελέσουν έναν λόγο παραπάνω για να συνεχίσετε τον αγώνα σας. Για 4,99 ευρώ είναι μια απίστευτη εμπειρία με ικανοποιητικό περιεχόμενο και αξίζει κάθε λεπτό που θα επενδύσετε πάνω του.

Θετικά:
- Όμορφα pixel art γραφικά
- Εξαιρετικό soundtrack
- Ικανοποιητικός βαθμός δυσκολίας
- Διάφορες στρατηγικές για να νικήσετε

Αρνητικά:
- Κάποιες στιγμές τείνει να γίνεται επαναλαμβανόμενο
- Τα pixel art γραφικά πιθανότατα θα κουράσουν κάποιους
- Φτωχό endgame περιεχόμενο
- Απλοϊκό σενάριο γεμάτο ελλείψεις

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 8
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 7.5 
Γενικά: 7.6 

Το εθιστικό του gameplay υπόσχεται πως θα σας κάνει να κολλήσετε μαζί του.

Νικηφόρος Μητράκος

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Lyricaldemon (Level 22) 26/12/2017 18:04
Απλό και ικανοποιητικό φαίνεται,pixels και ωραία μουσική!
#2 ashbringer (Level 25) 27/12/2017 08:12
Εξαιρετικός τίτλος με υπέροχο gameplay.Μπράβο στον Νικηφόρο.
#3 Shikabane_Hime7 (Level 29) 27/12/2017 12:59
Free το πήρα, θα το δοκιμάσω σίγουρα. Μπράβο Νικηφόρε για το review!
Score 7.6
7.36 User Score
(7 votes )
User Reviews 0
Genre: Strategy/Adventure, Resource Management
Developer: Noio, Licorice
Publisher: Raw Fury
Διάθεση: Noio, Licorice
Players: 1
Requirements: 1GB RAM, Επεξεργαστής Dual Core ή ανώτερος, Χώρος στο σκληρό δίσκο 512MB, Λειτουργικό σύστημα Windows XP ή ανώτερο
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 21/10/15
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.