Black the Fall

Hot
Μάρκος Ασκανιάν

Kάτω από το ζυγό μιας καταπιεστικής τυραννίας. 

Kάτω από το ζυγό μιας καταπιεστικής τυραννίας. 

Kάτω από το ζυγό μιας καταπιεστικής τυραννίας. 

Τα games με πολιτικό περιεχόμενο σπανίζουν και παίρνοντας στα χέρια μας αυτό το τίτλο της Sand Sailor Studio είχαμε ενθουσιαστεί αρκετά. Η αλήθεια είναι ότι γενικότερα, πέρα από το περιεχόμενό του, κάποια indie games όπως το Limbo και το Inside έρχονται από το πουθενά και ξετρελαίνουν κοινό και κριτικούς.

Το Black The Fall είχε ξεκινήσει να αναπτύσσεται το 2014 μέσω του Kickstarter και ευτυχώς μετά από τρία ολόκληρα χρόνια έφτασε να μας ταξιδέψει σε έναν κομμουνιστικό κόσμο με στιγμές που προκαλούν σοκ και δέος και μια ατμόσφαιρα που θυμίζει έντονα τους τίτλους που αναφέραμε πιο πάνω. Για πάμε να δούμε λοιπόν τι συμβαίνει σε αυτή τη φανταστική περιπέτεια κατά της καταπιεστικής κομμουνιστικής δικτατορίας.

Tο αντίθετο της ουτοπίας
Στο Black the Fall έχετε τον ρόλο ενός μεσήλικα χειριστή μηχανημάτων ονόματι Black ο οποίος σχεδιάζει την απόδρασή του έπειτα από δεκαετίες απάνθρωπης κοπιαστικής εργασίας για χάρη μιας σκληρής κομμουνιστικής δικτατορίας. Αυτό που ξεκινάει σαν μια απλή απόδραση καταλήγει σε κάτι ακόμη μεγαλύτερο, πράγμα που δεν θα σας αναφέρουμε εδώ για να αποφύγουμε spoilers. Στην πορεία θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τα αντανακλαστικά και την εφευρετικότητά σας για να κάνετε την απόπειρα διαφυγής από αυτό το θανάσιμο και σκοτεινό κόσμο.

Ο Cristian Diaconescu, ιδρυτής της Sand Sailor Studio, ήταν μόλις εννέα ετών κατά τη διάρκεια της αιματηρής Ρουμανικής Επανάστασης του 1989. Ενώ οι ειρηνικές διαδηλώσεις εξαπλώνονταν σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη για να τερματίσουν τον κομμουνισμό, η Ρουμανία είχε φτάσει σε σημείο με πάνω από 1.000 θανάτους. O Cristian άκουγε στην τηλεόραση ότι ο στρατός σκότωνε διαδηλωτές στις πλατείες. Ο δικτάτορας Νicolae Ceaușescu, ενίσχυσε την προπαγάνδα, έθεσε εκτός νόμου την έκτρωση και ενδυνάμωσε την μυστική αστυνομία, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα όπου κανένας ανθρώπινος νους δεν τολμά ούτε καν να φανταστεί. Ο κόσμος έπρεπε να ζει με συσσίτια, η μη παροχή ρεύματος και θέρμανσης ήταν συχνό φαινόμενο. Τα Χριστούγεννα της ίδιας χρονιάς, ο δικτάτορας και η σύζυγός του, Έλενα, πέρασαν από πρόχειρο στρατοδικείο με πλήθος κατηγοριών (από παράνομο πλουτισμό μέχρι γενοκτονία) και καταδικάστηκαν σε θάνατο. Με όλα αυτά στο μυαλό του, ο Cristian ήρθε με την ιδέα του Black The Fall.

Το μέλλον αναμένεται σκοτεινό
Χωρίς πολλά πολλά, το Black the Fall σας βάζει απευθείας στο ψητό. Ο πρωταγωνιστής κατεβαίνει από ένα ασανσέρ όπου βρίσκονται κι άλλοι άτυχοι συνάνθρωποί του. Στη συνέχεια χρησιμοποιεί ένα ποδήλατο για να λειτουργήσει ένας μηχανισμός παραγωγής και εκφόρτωσης ώσπου να αποφασίσετε εσείς ότι δε πάει άλλο και να ξεκινήσετε την απόδρασή σας. Ξεκινάει σαν κάτι απλό που πιθανόν να έχουμε ξαναδεί όλοι στο παρελθόν αλλά στη πορεία θα συνειδητοποιήσετε ότι όλο αυτό μετατρέπεται σε μια πιο σκοτεινή ιστορία η οποία διαθέτει αρκετό ενδιαφέρον.

Κατά τη διάρκεια της περιπέτειάς σας θα εξερευνήσετε το εργοστάσιο στο οποίο εργαζόσασταν όλα αυτά τα χρόνια και θα δείτε πράγματα που σοκάρουν όπως οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και οι θανάσιμες τιμωρίες για όσους δε συμμορφώνονται. Οι εικόνες θα μπορούσαν όντως να είναι απεικόνιση μιας δικτατορίας όπου κάτι έχει πάει εντελώς στραβά και οι άνθρωποι υπολογίζονται ως μονάδες παραγωγής ή απλούστερα, σαν ζώα, με μοναδικό σκοπό τη σταθερότητα αυτής της κατάστασης. Θυμίζει κάπως το story του Oddworld: New’n’Tasty με τη διαφορά ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με ρεαλιστικότερες και πιο σκληρές καταστάσεις καθώς πρόκειται για ανθρώπους και όχι εξωγήινους με χιούμορ.

Ενάντια στη καταπίεση και το κομμουνισμό
Στη πορεία σας θα συναντήσετε διάφορες παγίδες που αρχικά θα νομίζετε ότι υπάρχουν μόνο για να σας εξοντώσουν ή να σας σταματήσουν. Με λίγη σκέψη όμως θα δείτε την άλλη πλευρά, καθώς αρκετές φορές αντιστρέφονται οι ρόλοι και χρησιμεύουν ως όπλα που θα σας βοηθήσουν να βγάλετε από την μέση κάποιους εχθρούς που θα βρείτε στον δρόμο σας. Οι μηχανισμοί που διαθέτει ο τίτλος, όπως το laser pointer, ενσωματώνονται άμεσα και με γρήγορους ρυθμούς στο gameplay έτσι ώστε να σας κρατάει συνέχεια σε εγρήγορση. Ειδικά με το robot-σκύλο θα ζήσετε ωραίες στιγμές όπου σίγουρα θα σας κάνει να δεθείτε μαζί του. Με το pointer μπορείτε να κατευθύνετε κάποιους συνανθρώπους καθώς και το ρομποτάκι σε διάφορα σημεία για να σας βοηθήσουν όπως, για παράδειγμα, να πατήσουν κάποιο μοχλό στον οποίο δεν έχετε πρόσβαση.

O τίτλος προσφέρει απλόχερα μια αξιοπρόσεκτη εμπειρία η οποία σίγουρα θα αποτελέσει δείγμα θαυμασμού στο μέλλον.

Καθ’ όλη την διάρκεια της περιπέτειάς σας χειρίζεστε τον Black. Οι κινήσεις σας είναι αρκετά περιορισμένες, καθώς μπορείτε να προχωρήσετε μόνο αριστερά ή δεξιά, να πηδήξετε και να αλληλεπιδράσετε σε κάποια σημεία πατώντας το Χ. Οι εντολές που σας παρέχονται είναι λίγες, αλλά πιστέψτε μας, είναι ακριβώς ότι χρειάζεστε εδώ. Όταν αποκτήσετε το laser pointer, η χρήση του γίνεται με τον δεξί αναλογικό όπου στοχεύετε, και με το RB τονίζετε περισσότερο την ισχύ του. Απλός και ακριβής ο χειρισμός στο σύνολό του και πιστέψτε μας, σε games αυτού του είδους είναι ακριβώς ότι χρειάζεται.

Το επίπεδο των γρίφων είναι σχετικά υψηλό αλλά επικρατεί λογική για την επίλυσή τους. Δεν καταντούν εκνευριστικοί σε σημείο που το controller σας θα έχει μπει ήδη σε τροχιά γύρω από τη σελήνη αλλά σας προκαλούν να χρησιμοποιήσετε την παρατηρητικότητα και το μυαλό σας. Σε διάφορα σημεία, ακόμα και οι εχθροί σας μπορεί να σας βοηθήσουν για την επίλυση κάποιου γρίφου.

Βασικό στοιχείο που πρέπει να συνηθίσετε είναι το trial & error που σε games αυτού του είδους είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Υπάρχουν αρκετές στιγμές που θα εξοικειωθείτε με τις συχνές επισκέψεις σας στον Άδη αλλά ευτυχώς δεν είναι τόσο συχνό αυτό καθώς οι προκλήσεις που έχετε να αντιμετωπίσετε είναι στην πλειοψηφία τους εύκολες στην θεωρία αλλά και στην πράξη. Θα πρέπει να δοκιμάσετε τουλάχιστον δύο με τρεις φορές για να μπορέσετε να προχωρήσετε και η ικανοποίηση που θα νιώσετε όταν τα καταφέρετε είναι αρκετά μεγάλη. Όλα λύνονται με τη λογική και τα καλά αντανακλαστικά σας όπως αναφέραμε και παραπάνω. Υπομονή και σκέψη χρειάζονται εδώ και όχι πράξεις του τύπου «Πάμε χύμα στο κύμα».

Η όλη περιπλάνησή σας θα κρατήσει περίπου δυο με τρεις ώρες και η αλήθεια είναι ότι παρόλο που η διάρκεια φαντάζει μικρή σε σχέση με άλλους τίτλους, το Black The Fall καταφέρνει να μην επαναλαμβάνεται και να γίνεται κουραστικό. Kάθε γρίφος έχει μια διαφορετική πρόκληση, ενώ αν είστε achievement/trophy hunter τότε σίγουρα θα σας κρατήσει για μερικές ώρες παραπάνω.

Όταν η «μαυρίλα» γίνεται πιο ελκυστική από ποτέ
Η ατμόσφαιρα που σας προσφέρεται εδώ θα σας κερδίσει με τη πρώτη ματιά. Παίζοντας κυρίως με σκοτεινές αποχρώσεις το περιβάλλον του τίτλου διαθέτει αρκετό ενδιαφέρον. Σε αυτό το μουντό και εχθρικό κόσμο, υπάρχει μια σχετική ηρεμία αλλά ταυτόχρονα και μια ένταση που θυμίζει έντονα το Inside. Αυτό είναι καλό και κακό αλλά θα ήταν προτιμότερο να είχε αποφευχθεί κάτι τέτοιο.

Το περιβάλλον φαντάζει αρκετά ρεαλιστικό και όλα έχουν μια λογική ροή πράγμα που ισχύει ακόμα κι αν βρίσκεστε στο εργοστάσιο ή έξω από αυτό όπου θα συναντήσετε μέχρι και μια εκκλησία με τρελές λεπτομέρειες. Επικρατεί πάντως ένα ύφος «ψυχοπλακώματος» καθώς όλα γύρω σας είναι κατεστραμμένα και ότι κινείται κατά ένα μεγάλο ποσοστό θέλει τη ζωή σας. Πέρα από τους φρουρούς και τις κάμερες, θα συναντήσετε και κάτι mechs στους εξωτερικούς χώρους που θυμίζουν τον ED 209 από το Robocop ή ακόμα και το Metal Gear. Όλα τους είναι σχεδιασμένα με ένα ψυχρό τόνο που εκπέμπει φόβο και τρόμο. 

Ο Black είναι ένας απλός άνθρωπος που φορά μια στολή εργασίας με ένα φωτάκι στο πίσω μέρος της (όπως και οι υπόλοιποι εργάτες) αλλά δεν μπορούμε να διακρίνουμε πλήρως τα χαρακτηριστικά του. Στη πορεία σας βέβαια, θα δεθείτε μαζί του και θα γίνετε ένα με αυτόν και το περιβάλλον.

Προπαγανδιστικό παραλήρημα
Η μουσική υπόκρουση περιλαμβάνει ambient ήχους αν και σε αρκετά σημεία επικρατεί νεκρική σιγή. Industrial ήχοι παίζουν στο background καθώς και πραγματικά αποσπάσματα από τη προπαγάνδα του Ceaușescu κάνοντας το τίτλο άκρως ανατριχιαστικό.

Διάλογοι δεν υπάρχουν αλλά αυτό δε σημαίνει ότι με την απουσία τους χαλάει η ατμόσφαιρα του τίτλου. Τα ηχητικά εφέ είναι ικανοποιητικά και αυτό που κλέβει τη παράσταση είναι η κραυγή που βγάζουν οι φύλακες μόλις σας εντοπίσουν. Με το που ακούσετε “HAULT!” να ξέρετε ότι έχετε ραντεβού με το δημιουργό σας. Τέλος, υπάρχουν σημεία όπου θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε πλήρως την ακοή σας για να μπορέσετε να προχωρήσετε και αυτό γίνεται άκρως ρεαλιστικά καθώς πρέπει να είστε άκρως προσεκτικοί.

Μια εμπειρία την οποία πρέπει να ζήσετε
Το Black The Fall είναι σίγουρα ένα καλό Puzzle Platform το οποίο χειρίζεται άψογα το υλικό που είχε στο μυαλό του ο Cristian Diaconescu. Το περιβάλλον και η ατμόσφαιρα που προσφέρει καθώς και τα έντονα συναισθήματα που μας προκαλεί, σίγουρα θα σας κερδίσουν. Η διάρκειά του είναι αρκετά μικρή, αλλά για τα 15 ευρώ που ζητά από εσάς, σίγουρα αξίζει και με το παραπάνω.

Θετικά:
- Πολύ έξυπνοι γρίφοι με λογική επίλυση
- Ανατριχιαστική ατμόσφαιρα
- Σας κρατά σε εγρήγορση
- Χαμηλή τιμή

Αρνητικά:
- Μικρή διάρκεια
- Θυμίζει έντονα το Inside σε κάποια σημεία
- Κάποια puzzles σίγουρα τα έχουμε ξαναδεί
- Έλλειψη replayability

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 8
Gameplay: 8
Αντοχή: 4
Γενικά: 6.7

Παρότι δεν πρωτοτυπεί και έχει μικρή διάρκεια, θα το απολαύσετε από την αρχή μέχρι το τέλος.

Μάρκος Ασκανιάν

NEWS   VIEW ALL

Black the Fall

Ο νέος τίτλος της Ρουμάνικης indie εταιρείας ανάπτυξης Sand Sailor είναι έτοιμος για διάθεση στην αγορά. Στο παιχνίδι θα αναλάβετε το ρόλο ενός μεσήλικα χειριστή μηχανημάτων, ο οποίος σχεδιάζει την α...
Posted (10 Jul 2017)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Shikabane_Hime7 (Level 29) 11/12/2017 17:58
Ενδιαφέρον σκηνικό και το στυλ του μου θυμίζει ένα συνδυασμό This War of Mine και Abe's Odyssee!
#2 +1 Lyricaldemon (Level 22) 11/12/2017 22:55
Ενδιαφέρουσα περιπέτεια με γραφικά όντως This War is Mine!
#3 +1 ashbringer (Level 25) 13/12/2017 08:50
Άλλος ένας τίτλος τον οποίο θα λιώσω .Μπράβο στον Μάρκο για το άρθρο του.
Score 6.7
6.81 User Score
(8 votes )
User Reviews 0
Genre: Puzzle Platform
Developer: Sand Sailor Studio
Publisher: Square Enix
Διάθεση: Square Enix
Players: 1
Requirements: 3 GB RAM, Επεξεργαστής: Intel Core2 Duo E8400, 3.0 GHz / AMD Phenom II X4 940, 3.0 GHz, Κάρτα Γραφικών GeForce GTX 550 Ti, 1 GB / Radeon R7 250, 1 GB, Χώρος στο σκληρό δίσκο 4 GB, Λειτουργικό σύστημα Windows 7/8/10
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 4/7/2017
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.