Observer

Hot
Γιάννης Μοσχονάς

Cyberpunk εφιάλτης για...γερά στομάχια.

Cyberpunk εφιάλτης για...γερά στομάχια.

Cyberpunk εφιάλτης για...γερά στομάχια.

Μας προξενεί μεγάλη ευχαρίστηση το γεγονός ότι η Ανατολική Ευρώπη διοχετεύει κάθε χρόνο αμέτρητους τόνους δημιουργικότητας στην παγκόσμια αγορά των video games. Η Πολωνική εταιρεία ανάπτυξης Bloober Team ανήκει στις ανερχόμενες δυνάμεις της ηπείρου μας και είναι ευτύχημα το ότι επέλεξε να παραμείνει στα Horror Adventures και στο νέο της δημιούργημα μετά το απολαυστικό Layers of Fear.

Στο Observer της κυριαρχεί και πάλι ο ψυχολογικός τρόμος μόνο που, στην προκειμένη περίπτωση, το πνευματικό σκότος πηγάζει από την αποτυχημένη ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην ανθρώπινη βιολογία και όχι από την αποδόμηση της τελευταίας από παθογόνους οργανισμούς. Το Observer είναι βουτηγμένο στην κυβερνοπάνκ αισθητική και έχει για πρωταγωνιστή του τον θρυλικό Ολλανδό ηθοποιό Rutger Hauer.      

observer 1   
Τα τρία κακά της μοίρας μας
Ο τεχνοφοβικός εφιάλτης που σας αγκαλιάζει επιλέγοντας "New Game" με το χειριστήριό σας αρχίζει το 2048 σε μια εναλλακτική εξέλιξη της ανθρώπινης ιστορίας. Ο τόπος που βρίσκεστε είναι η Πολωνία, μια χώρα που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της σε ένα λαβωμένο πλανήτη. Σύμφωνα με το σενάριο, ο 21ος αιώνας χάρισε μια τεχνολογική επανάσταση και τρείς μάστιγες στην ανθρωπότητα. 

Οι πρώτες δεκαετίες του είδαν την άνθιση των κυβερνητικών εμφυτευμάτων με αποτέλεσμα το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού να διαθέτει ένα σωρό τεχνολογικές τροποποιήσεις στο κορμί του. Την ευφορία για το παραπάνω κατόρθωμα του ανθρώπινου πνεύματος διαδέχτηκε ο τρόμος όταν μια τρομερή επιδημία με το όνομα Nanophage έστρεψε τους θαυματουργούς νανίτες, τα μικροσκοπικά ρομπότ που ευθύνονταν για την σωστή λειτουργία των εμφυτευμάτων, ενάντια στο κορμί που τους φιλοξενούσε. 

Τα εκατομμύρια θύματα του Nanophage διαδέχτηκαν τα δισεκατομμύρια θύματα του πυρηνικού πολέμου που ξέσπασε μεταξύ των τριών υπερδυνάμεων της εποχής, ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία. Μόλις κατακάθισε η πυρηνική τέφρα πάνω στις αποτεφρωμένες πόλεις, η τρίτη μάστιγα χτύπησε την πόρτα της Πολωνίας, η ανάληψη της πολιτικής εξουσίας από εταιρικούς κολοσσούς και ο αυστηρός διαχωρισμός του κόσμου σε τάξεις. 

Στενή παρακολούθηση σωμάτων και ψυχών
Σε αυτό το ζοφερό τοπίο δρα ο ήρωας που χειρίζεστε, ο Daniel Lazarski, ανήκει στην πιο επίλεκτη μονάδα αστυνομικών της Πολωνικής πόλης Κρακοβίας, τους φοβερούς Observers. Ο λόγος που πεταρίζει η καρδιά των πολιτών όταν βλέπουν έναν Observer δεν είναι η ανατριχιαστική τους εμφάνιση η οποία οφείλεται στην πληθώρα κυβερνητικών εμφυτευμάτων. Όχι, οι πολίτες φοβούνται το νευρικό εμφύτευμα που έχουν οι Observers. 

observer 2

Το συγκεκριμένο νευρικό εμφύτευμα είναι ένα ειδικό τσιπ που συνδέεται με τον εγκέφαλο και το οποίο επιτρέπει την καλωδίωση του μυαλού του Observer με το μυαλό του υπόπτου, χακάροντάς το. Για πρώτη φορά στην ιστορία οι δυνάμεις επιβολής του νόμου έχουν απόλυτη πρόσβαση σε όλες τις σκέψεις ενός ατόμου. Εκτελώντας το… θεάρεστο έργο της επιβολής του εταιρικού νόμου, ο Lazarski αναπαύεται στο περιπολικό του όταν λαμβάνει σήμα από τον γιο του με τον οποίο έχει χάσει επαφή για πολλά χρόνια. Πλέον βάζει ως στόχο να τον βρει. Ανιχνεύοντας το σήμα, ο αγωνιών πατέρας οδηγείται σε ένα σύμπλεγμα φτωχών κατοικιών και κάπως έτσι η περιπέτεια σας στον τρόμο ξεκινάει.

Μας στεναχώρησε η περιορισμένη του διάρκεια αλλά, αλήθεια, πόσα ταξίδια σε ψυχωτικά μυαλά θα μπορούσαμε να αντέξουμε τελικά;

 

Το Observer βασίζεται εξ ολοκλήρου στην ατμόσφαιρα και η Bloober Team επέλεξε την οπτική πρώτου προσώπου για να σας φέρει σε στενότερη επαφή με τον εφιαλτικό περίγυρο. Όπου και αν στρέψετε το κεφάλι του ήρωα θα αντικρίσετε φτώχια, εγκατάλειψη, σήψη και μιζέρια. Το συγκρότημα κατοικιών που θα γίνει η φυλακή σας μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο κατοικείται από οργανισμούς – αμαλγάματα από κρέας και κυβερνητικά εμφυτεύματα. Ο θυρωρός είναι το μοναδικό πλάσμα που θα συναντήσετε τετ α τετ, αν εξαιρέσουμε δύο τρομακτικούς εχθρούς που θα πεταχτούν μπροστά σας σαν διαβολικοί φασουλήδες στην διάρκεια της περιπέτειας.  

Ανακρίνοντας τους ενοίκους θα νοιώσετε το πόσο βραχυκυκλωμένα είναι τα μυαλά τους από την τρομακτική επιρροή της φτώχιας και της σύμμειξης τεχνολογίας και ζωντανού ιστού. Παρά την έλλειψη προσωπικής επαφής με τους ανακρινόμενους, θα εντυπωσιαστείτε από την πετυχημένη σκιαγράφηση των χαρακτήρων και τους συγκλονιστικούς διαλόγους, εκτιμώντας πολύ το σενάριο. Θα σας αρέσει ο σχεδιασμός των επιπέδων με τις ιδιαίτερες πινελιές των ρετρό αφισών που ιστορούν την μετάλλαξη της παλαιότερης κοινωνίας , τα περίεργα αδιέξοδα και την κλειστοφοβική ατμόσφαιρα. Περιφερόμενοι στους λαβυρινθώδεις ορόφους θα νοιώσετε σαν παιδιά που εξερευνούν σκοτεινά υπόγεια και μόνιμα κλειδωμένες πόρτες που ποιος ξέρει τι κρύβουν από πίσω. 

observer 3

Το Observer χρησιμοποιεί δύο μοναδικούς μηχανισμούς για να σας τραβήξει στο χαοτικό κόσμο και τις εφιαλτικές παραστάσεις του κεντρικού ήρωα. Ο πρώτος μηχανισμός είναι η τροποποιημένη όραση του Lazarski που χωρίζεται σε electromagnetic και bio vision. Η πρώτη εντοπίζει και αναλύει όλες τις συσκευές που βρίσκονται γύρω σας και η δεύτερη κάθε βιολογικό κατάλοιπο. Το κοκκίνισμα του γύρω κόσμου όταν ενεργοποιείτε την bio vision κάνει απείρως φρικιαστικότερα τα αιματοβαμμένα στοιχεία που ερευνάτε και γενικά κερδίζει τις εντυπώσεις σε επίπεδο ανατριχίλας από την electromagnetic vision. Αμφότερες τονίζουν την ερευνητική φύση του επαγγέλματος του Lazarski και λειτουργούν σαν το αγαπημένο πλήκτρο με το οποίο φωτίζουμε τα σημεία αλληλεπίδρασης στα Adventures.

Η cuberpunk αισθητική και η πλήρης συνειδητοποίηση της σχιζοφρενικής πραγματικότητας ενός Observer φτάνουν στο ζενίθ στις Dream Eater σκηνές. Μαζί με τον Lazarski βουτάτε στο μυαλό ενός θύματος και έρχεστε σε άμεση επαφή με τις κατακερματισμένες του σκέψεις. Είναι απερίγραπτο το πόσο αποτελεσματικές είναι οι Dream Eater βουτιές σας στην απεικόνιση του αχανούς ανθρώπινου εγκεφάλου. Σκόρπιες εικόνες – σκέψεις εμφανίζονται, μορφοποιούνται και διαλύονται δίνοντας την θέση τους σε άλλες τρομερές παραστάσεις. Σκιές παλιότερων γεγονότων, γνωριμιών και τραυματικών εμπειριών του θύματος παρελαύνουν μαζί, και άλλοτε επικαλύπτονται. Πολλά σημεία του νοητικού κόσμου του θύματος είναι κατεστραμμένα, άλλα κακοφωτισμένα ενώ θα συναντήσετε και δωμάτια που οι πόρτες τους σας οδηγούν ξανά και ξανά στο ίδιο μέρος. 

observer 4

Δράμα αντί δράσης
Η πλήρης απουσία δράσης στο Observer εστιάζει όλο το gameplay στην αφήγηση, στους διαλόγους και στην ατμόσφαιρα. Ευτυχώς δεν λείπουν εντελώς οι γρίφοι αλλά δεν πρόκειται να σας δυσκολέψουν καθόλου διότι επιβραβεύουν περισσότερο την παρατηρητικότητα παρά την πολυσύνθετη σκέψη. Φτάνοντας σε μια πόρτα που δεν παραβιάζεται με χάκινγκ και απαιτεί κωδικό, θα εξετάσετε εξονυχιστικά το περιβάλλον μέχρι να βρείτε έναν αριθμό που μοιάζει ιδανικός για πληκτρολόγηση. Σε ένα δωμάτιο όπου όλες οι πόρτες σας επιστρέφουν ξανά σε αυτό θα παρατηρήσετε τις τηλεοπτικές εικόνες ολόγυρα μέχρι να "πιάσετε" τα στοιχεία που σας δίνουν. Παρατήρηση, μελέτη των πληροφοριών και εξονυχιστικό ψάξιμο θα σας βγάλουν ασπροπρόσωπους τονώνοντας και την αυτοεκτίμησή σας.             

Αν ψάχνετε για ένα ευχάριστο διάλειμμα από την τεχνολογική παράνοια που βιώνετε μέσα από τα μάτια του πρωταγωνιστή, προσπαθήστε να περάσετε και τα δέκα level του With Fire and Sword: Spiders. Το εν λόγω mini game βρίσκεται κρυμμένο στους φακέλους των διάσπαρτων υπολογιστών που θα εξετάσετε και μπορείτε να ασχοληθείτε μαζί του για αλλαγή ρυθμού. Η συνολική του αισθητική θυμίζει 8μπιτα Arcade Adventures και θα ξυπνήσει στους παλιότερους gamers ευχάριστες μνήμες. 

observer 5

Κάθε level του παιχνιδιού απεικονίζει ένα λαβύρινθο τον οποίο βλέπετε από ψηλά σε στυλ Gauntlet. Ο ιππότης που χειρίζεστε κινείται βήμα – βήμα και προσπαθεί να φτάσει στην αγαπημένη του πριγκίπισσα, αποφεύγοντας στην πορεία τις πεινασμένες αράχνες που την έχουν "στήσει" σε πολλά σημεία. Η πριγκίπισσα δυστυχώς δεν αρκείται στην αρρενωπότητα και τον ηρωισμό του ιππότη αλλά περιμένει να της φέρει όλα τα χρυσά νομίσματα του level, τα οποία προστατεύονται συνήθως από τις αράχνες. Η πλοήγηση σε όλα τα levels ερεθίζει την στρατηγική σκέψη αλλά και την ικανότητα πρόβλεψης του αποτελέσματος. Βαθιά ικανοποίηση σας περιμένει όταν πετυχαίνετε την εξολόθρευση των περισσότερων αραχνών με τα έξυπνα τοποθετημένα φλεγόμενα σπαθιά και παραδίδετε τα νομίσματα στην αγαπημένη σας, ολοκληρώνοντας το level.       

Όταν τα frames πέφτουν κατακόρυφα
Οι μάχες μπορεί να απουσιάζουν από το Observer, εντούτοις δεν απουσιάζει η αδιάκοπη πάλη του chip γραφικών να σταθεροποιήσει τα frames. Για πολλοστή φορά τον  τελευταίο χρόνο γίναμε μάρτυρες απαράδεκτης πτώσης των frames στις νέας γενιάς κονσόλες μας. Χωρίς εμφανή λόγο (ένα… εκατομμύριο μοντέλα χαρακτήρων ταυτόχρονα επί της οθόνης ας πούμε) είδαμε σε αρκετές περιπτώσεις τα frames να κάνουν πλονζόν σαν τερματοφύλακες πολύ κάτω από το ικανοποιητικό όριο των 30 ανά δευτερόλεπτο. Μήπως οι σχεδιαστές video games πρέπει επιτέλους να μάθουν καλά την αρχιτεκτονική των κονσόλων ώστε να προσφέρουν οπτικές εμπειρίες οι οποίες δεν θυμίζουν ξεπερασμένης τεχνολογίας μηχανήματα και δεν σπάνε την ροή;


Χαιρετίζουμε την χρήση των compression artifact εφέ όταν βυθίζεστε στα μυαλά των θυμάτων με το Dream Eater. Χάρη σε αυτά θα απολαύσετε μέρη όπου η πραγματικότητα έχει γίνει αγνώριστη, έχει διαστρεβλωθεί σε τρομακτικό βαθμό, αποτυπώνοντας τον παραμορφωμένο ψυχισμό ενός πλάσματος που είναι υβρίδιο μηχανής και ανθρώπου.        

Ο συνθέτης Arkadiusz Reikowski θα αποτελέσει μάλλον τον μόνιμο υπεύθυνο για την μουσική επένδυση των τίτλων της Bloober Team. Μετά την αξιόλογη δουλειά που έκανε στο Layers of Fear επιστρέφει στο Observer με ένα soundtrack γεμάτο μυστηριώδεις ήχους που θα στοιχειώσουν τα όνειρά σας αν το ακούσετε βράδυ. Στα κομμάτια είναι εμφανείς οι επιρροές του από την μουσική παράδοση της ασιατικής ηπείρου και θα σας προκαλέσουν αισθήματα δέους και απότομα τινάγματα τρόμου. 

observer 6

Στο voice acting ηγείται η βαθιά φωνή του Rutger Hauer η οποία πείθει στον ρόλο του φερέφωνου της εξουσίας το οποίο εντούτοις έχει τραβήξει τα πάνδεινα. Θα θυμηθείτε τον ρόλο του Hauer στο Blade Runner, θα συμπαθήσετε τον χαρακτήρα του και θα θελήσετε να τον βοηθήσετε να βρει την λύτρωση. Δίπλα στον Hauer ακούγονται φωνές άγνωστων μεν ανθρώπων που πείθουν δε με το πάθος τους ως βασανισμένοι άνθρωποι της διπλανής πόρτας.     

Παρατηρώντας τα πάντα
Το Observer είναι ένα ιδιαίτερο video game που θα εκτιμηθεί από gamers οι οποίοι στοχεύουν στην ατμόσφαιρα και στην πλοκή. Η μικρή διάρκεια του δεν βοηθάει το όλο "πακέτο" (μόνο  5-6 ώρες) να γίνει θελκτικότερο σε μεγαλύτερη μερίδα του καταναλωτικού κοινού. Η κυβερνοπάνκ αισθητική και το τραγικό σενάριο ξεπερνούν κατά πολύ τον πήχη μιας καλής ιστορίας του χώρου, τοποθετώντας το δίπλα σε εξαιρετικούς εκπροσώπους του χώρου σαν το Johnny Mnemonic. Η αμελητέα δράση και η προσήλωση στην παρατήρηση του περίγυρου το καθιστά τέλος ιδανικό για VR τεχνολογία. Τα 30€ που θα δαπανήσετε για την αγορά του σίγουρα δεν θα τα κλάψετε.      

Θετικά: 
- Αξιόλογο σενάριο 
- Συναρπαστικά ταξίδια με το Dream Eater
- Ατμοσφαιρικό soundtrack
- Αξιοπρόσεκτο level design
- Πρωτοκλασάτο voice acting με επικεφαλή τον Rutger Hauer

Αρνητικά:
- Συχνή πτώση των frames δίχως εμφανή λόγο
- Μικρή διάρκεια
- Δεν έχει καθόλου δράση

Βαθμολογία
Γραφικα: 7
Ήχος: 8
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 6.5 
Γενικά: 7.3

Μια σκοτεινή cyberpunk ιστορία ιδανική για βραδιά αφιερωμένη στον τρόμο.

Γιάννης Μοσχονάς

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Phobos (Level 22) 19/09/2017 16:42
Μου θύμισε σε στυλ το gameplay του Conarium όπου νιώθεις διαρκώς πως απειλείσαι ενώ δεν θα σε πειράξει ποτέ ούτε μύγα. Φαίνεται ενδιαφέρον τίτλος και τον έχω βάλει στο μάτι από καιρό. Μπράβο για το review!
#2 Divine Raiden (Level 26) 19/09/2017 16:51
Προσωπικά το βρήκα αρκετά βαρετό.Ναι μεν μου άρεσε η ιστορία για όσο έπαιξα αλλα το gameplay δεν με κράτησε καθόλου...Πάνω στη μια ώρα που βγήκα δεν ήθελα να ξαναμπώ με τίποτα. Σίγουρα θα υπάρχουν πολλοί gamers που θα το εκτιμήσουν.Ωραί ο review απο τον Γιάννη!
#3 Shikabane_Hime7 (Level 29) 19/09/2017 16:53
Cyberpunk + survival horror; Shut up and take my money! Θα το δοκιμάσω σίγουρα!
#4 Lyricaldemon (Level 22) 20/09/2017 01:33
Survival horror?Απο τα αγαπημένα genre!Ωραίο φαίνεται,ωραία γραφικά,ατμόσφα ιρα..Γιατί οχι!
#5 ashbringer (Level 25) 20/09/2017 08:56
To Observer τα σπάει και έχει φοβερή ατμόσφαιρα και σενάριο.Δυστυχώ ς δεν μπόρεσα να το ευχαριστηθώ διότι συνάντησα bug στο 50% περίπου του παιχνιδιού το οποίο δεν διορθώνεται με τίποτα ούτε ξεπερνιέται με κάποιο τρόπο ,patch κλπ.Αυτό ισχύει για την έκδοση για pc και πάρα πολλά άτομα συνάντησαν το ίδιο πρόβλημα.Ο χαρακτήρας βγαίνει απο τον χάρτη και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για αυτό.Στις κονσόλες απο ότι ξέρω δεν υπήρχαν θέματα.Θα το ξαναξεκινήσω απο την αρχή και ελπίζω να μην ξανατύχω στο ίδιο πρόβλημα.Μπράβο στον Γιάννη για το review.
#6 the_prophet1987 (Level 22) 20/09/2017 12:45
Χαίρομαι που όσο πάει και ανεβαίνουν οι Ευρωπαίοι developers.Το Observer είναι στη λίστα μου απο πρίν τη κυκλοφορία του μαζί με το Conarium.Μπράβο Γιάννη για το κατατοπιστικό review!
Score 7.3
7.22 User Score
(9 votes )
User Reviews 0
Genre: Survival Horror
Developer: Bloober Team
Publisher: Aspyr
Διάθεση: Aspyr
Players: 1
Requirements: 8GB RAM, Επεξεργαστής Intel Core i3 στα 3.4 GHz ή AMD A8-7600 στα 3.1 GHz, Κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce 660 ή AMD R9 270, Χώρος στο σκληρό δίσκο 10GB, Λειτουργικό σύστημα Windows 7/8/10
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 15/8/2017
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification