What Remains of Edith Finch

Hot
Γιώργος Λόλας

Θλίψη, ευτυχία και πόνος σε ένα Adventure που ίσως δεν ξεχάσετε ποτέ.

Θλίψη, ευτυχία και πόνος σε ένα Adventure που ίσως δεν ξεχάσετε ποτέ.

Θλίψη, ευτυχία και πόνος σε ένα Adventure που ίσως δεν ξεχάσετε ποτέ.

Η Giant Sparrow φαίνεται ότι αρέσκεται στο να καταπιάνεται με δημιουργίες που δεν ακολουθούν τις blockbusterικές νόρμες της βιομηχανίας του gaming. Η ανεξάρτητη προγραμματιστική εταιρεία από την Σάντα Μόνικα κλείνει τα μάτια σε games όπως τα Battlefield και τα Call of Duty όπου το πιστολίδι έχει τον πρώτο λόγο. Με την ιστορία και τα συναισθήματα να έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, χαράσει τον δικό της δρόμο, έναν δρόμο που θα σας ταξιδέψει σε πιο ήρεμα, εσωτερικά μονοπάτια της ανθρώπινης φύσης, του θανάτου, των αναμνήσεων και των συναισθημάτων.

Μετά το εικαστικά πανέμορφο διαμαντάκι The Unfinished Swan, το οποίο κέρδισε και βραβεία στα BAFTA Awards, η Giant Sparrow επιστρέφει με μια ακόμα εμπειρία που δείχνει να ξεφεύγει από τα στενά όρια των video games. Τελικά όμως τι απομένει από το What Remains of Edith Finch; Η απάντηση στο review που ακολουθεί.

what remains of edith finch review 2

Επιστροφή στα παλιά
Η εκκεντρική οικογένεια των Finch έχει μείνει στην ιστορία ως η πιο άτυχη οικογένεια της Αμερικής, ενώ οι ίδιοι πιστεύουν πως τους ακολουθεί μια τρομακτική κατάρα, αφού κάθε μέλος της οικογένειας έως και πέντε γενιές πίσω έχει πεθάνει πρόωρα. Μόνο ένα παιδί από κάθε γενιά κατάφερε να επιζήσει ώστε να αποκτήσει τα δικά του παιδιά και να συνεχίσει την κληρονομιά της οικογένειας.

Ως Edith Finch επιστρέφετε στο πατρικό σας σπίτι όπου ψάχνετε να βρείτε τι συνέβη σε όλα τα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας σας. Έχοντας ένα απλό ημερολόγιο ξεκινάτε το ταξίδι σας προς τα εκεί. Εξιστορώντας τα γεγονότα και τις σκέψεις σας, τα οποία με έναν παραμυθένιο τρόπο εμφανίζονται στην οθόνη, ανακαλύπτετε την ιστορία και την υπαρκτή ή όχι κατάρα που έχει πέσει στην οικογένεια σας. Μπαίνοντας στο σπίτι, θα αναρωτηθείτε αν τελικά μοιάζει περισσότερο σε μουσείο με λαβυρίνθους ή σε ένα σπίτι στο οποίο κατοικούσαν άνθρωποι.

Σχεδόν τα πάντα είναι απείραχτα, σαν εκθέματα και κάποιες φορές η επιστροφή σε δωμάτια όπου πριν δεν είχατε πρόσβαση δικαιολογούν αυτή μου την προσέγγιση συν του ότι τα πράγματα με τα οποία έχετε επαφή είναι ελάχιστα. Λύνοντας πολύ απλούς γρίφους οι οποίοι βρίσκονται σε δίαφορα βιβλία ή κομικ, συνεχίζετε την ιστορία. Χωρίς να ταλαιπωρηθείτε βρίσκετε το πώς θα συνεχίσετε, κάτι το οποίο σας κρατάει συγκεντρωμένους στην ιστορία και από μόνοι σας θα θέλετε να μάθετε τι γίνεται παρακάτω. Το σεναριακό υπόβαθρο του What Remains of Edith Finch και το πλούσιο lore του, καθιστούν το πόνημα της Giant Sparrow ως μια εμπειρία που θα θέλετε να ξαναζήσετε αμέσως μόλις ολοκληρώσετε το story του παιχνιδιού.

Κάθε ιστορία και ένας θάνατος
Μέσα στις περίπου δύο με δυόμιση ώρες που μου πήρε να το ολοκληρώσω, έχω να σας μεταδώσω αυτό το μοναδικό τρόπο που μπαίνετε και βγαίνετε από τον έναν χαρακτήρα στον άλλο, από μικρά παιδιά μέχρι και μεσήλικες και παππούδες όπου ο καθένας έχει δικό του πρίσμα και οπτική που βλέπει τα πράγματα. Μέσα από τους απλούς γρίφους που λύνετε βρίσκετε κάποιο σημείωμα από κάθε μέλος της οκογενείας σας όπου καταγράφει τα προσωπικά του βιώματα μέχρι τη στιγμή που χάνει τη ζωή του.

 

what remains of edith finch review 6

 

Το σημαντικότερο μειονέκτημα του What Remains of Edith Finch, είναι ότι κάποια στιγμή τελειώνει.

Το μαγικό της υπόθεσης είναι ότι στις πρώτες πέντε λέξεις που διαβάζετε σε κάθε σημείωμα, αυτόματα μεταφέρεστε και ενσαρκώνετε τον εκάστοτε χαρακτήρα και παίζετε στην ουσία τις στιγμές του μέχρι το θάνατο του. Από εντελώς σουρεαλιστικές στιγμές όπου στο μυαλό ενώς κοριτσιού αλλάζετε μορφές ζώων μέχρι και εντελώς ρεαλιστικές στις οποίες δεν θα αναφερθώ για να μη χαλάσω αυτή την άψογη ατμόσφαιρα που σας δίνει κάθε διαφορετική ιστορία.

Κάθε δωμάτιο του σπιτιού λειτουργεί ως ενός είδους μνημείο για κάθε χαμένο μέλος της οικογένειας και οι στιγμές που θα ζήσετε για κάθε έναν από αυτούς, προσφέρουν μια διαφορετική εμπειρία που αλλάζει τόνο και παραστάσεις μέσα σε δευτερόλεπτα. Αναμφίβολα, καθεμία από τις ιστορίες που θα ξετυλιχτούν μπροστά σας (οι οποίες διαρκούν από 2-3 έως και 15 λεπτά) θα μείνει χαραγμένη στο μυαλό σας για αρκετό καιρό.

what remains of edith finch review 7

Ένα ανθρώπινο ρεαλιστικό αριστούργημα
Μια τεράστια συμβουλή για να ευχαριστηθείτε το What Remains of Edith Finch, είναι να μην βιαστείτε να το τελειώσετε απλά για να το τερματίσετε. Δώστε του το χρόνο που του αξίζει και θα ανακαλύψετε απίστευτα πράγματα. Δείτε το σαν να είστε ο πρωταγωνιστής σε μια ταινία. Προσωπικά το έπαιξα και δεύτερη φορά καθώς κάποια πράγματα τα έχασα και κάποια δεν τα παρατήρησα. Το γεγονός του ότι όλα γυρίζουν γύρω από ενα ύφος θανάτου, μας δίνει αλληγορικά το πόσο γεμάτη με ζωή είναι η κάθε ιστορία πριν καταλήξει σε τραγικό τέλος.

Εκεί είναι που παρατήρησα πόσο ωραία είναι και η μουσική του παιχνιδιού καθώς το επίπεδο της ανεβαίνει ανάλογα με το συναίσθημα με το οποίο προβάλλει. Κάτι που αξίζει να σημειωθεί εδώ είναι ότι η μουσική έχει την υπογραφή του συνθέτη Jeff Russo, ο οποίος έχει συνθέσει μουσική για τις τηλεοπτικές σειρές Fargo, The Night Of, και Power όπου το κοινό τους σημείο είναι ότι είναι δραματικές σειρές. Στην περίπτωση του What Remains of Edith Finch, η μουσική είναι αυτή που αρμόζει σε μία τόσο συναισθηματικά φορτισμένη ιστορία.

Τι έμεινε τελικά από την Edith Finch;
Έχοντας στο αρχείο της το The Unfinished Swan, η εταιρία ανάπτυξης Giant Sparrow μας δίνει άλλο ένα story-driven αριστούργημα. Μέσα από το ωραίο περιβάλλον των γραφικών που σας βάζουν στο κλίμα από τα πρώτα λεπτά αλλά και η προσεγμένη μουσική δίνουν πόντους στην εκλεπτισμένη αισθητική του παιχνιδιού. Το γενεαλογικό δέντρο των Finch είναι γεμάτο με πόνο, θλίψη και θάνατο. Ταυτόχρονα όμως παρουσιάζει με τον δικό του τρόπο την αγάπη, την ευτυχία και την ιδιαίτερη σχέση των μελών της οικογένειας των Finch.

what remains of edith finch review 4

Η Giant Sparrow έχει καταφέρει με μοναδικό τρόπο να μεταφέρει τα συναισθήματα της Edith σε εσάς τους ίδιους. Μετά το τέλος του What Remains of Edith Finch, θα νιώσετε μια ιδιαίτερη σύνδεση με την Edith και είναι αυτό τελικά ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που θα σας κάνουν να αγαπήσετε το πόνημα της μικρής ανεξάρτητης εταιρείας ανάπτυξης που δείχνει για άλλη μια φορά ότι ξέρει να δημιουργεί εμπειρίες γεμάτες με ενδιαφέρουσες ιστορίες.

Θετικά:
- Δυνατή ιστορία που προκαλεί συναισθήματα
- Όμορφα γραφικά
- Ατμοσφαιρική μουσική
- Ποικιλία σε περιβάλλοντα και στις εναλλαγές στο gameplay μέσω των flashbacks
- Χαμηλή τιμή

Αρνητικά:
- Μικρή διάρκεια
- Ελάχιστη αλληλεπίδραση με το περιβάλλον

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 7.5
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 5.5
Γενικά: 8.2

Μία από τις πιο δυνατές gaming εμπειρίες που θα ζήσετε φέτος. Το storytelling στα καλύτερά του.

Γιώργος Λόλας

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 Phobos (Level 22) 12/08/2017 12:40
Η ιδέα του να βλέπεις την οπτική γωνία των άλλων μελών της οικογένειας και η αισθητική του ομολογώ πως μου κέντρισαν το ενδιαφέρον. Θα το σταμπάρω!
#2 Divine Raiden (Level 26) 12/08/2017 12:43
Το έπαιξα πρόσφατα και μόνο καλά λόγια έχω να πω! Πολύ προσεγμένο οπτικά,το voice acting είναι εξίσου καλό αλλά την παράσταση κλέβει ο τρόπος που διηγείται τις ιστορίες των μελών της οικογένειας Finch. Δυστυχώς διαρκεί πολύ λίγο αλλά για όσο διαρκεί σας κρατάει καθηλωμένους! Ωραίο review Γιώργο!
#3 Efane (Level 24) 12/08/2017 17:55
Όσοι διστάζετε για την απόκτηση του παιχνιδιού στην διάρκεια, θα ανταμειφθείτε με την ιστορία του και αυτά που προσφέρει.
#4 Lyricaldemon (Level 22) 12/08/2017 19:56
Ένα από τα πιο όμορφα παιχνίδια που έχω δει πραγματικά.Αξίζ ει κάθε ευρώ!
#5 An arrow in the knee (Level 22) 13/08/2017 00:38
Έχω ακούσει τα καλύτερα από κάθε πλευρά και το review ήρθε να το επιβεβαιώσει. Σίγουρα θα το τερματίσω όταν μου δοθεί η ευκαιρία.
#6 ashbringer (Level 25) 13/08/2017 07:44
Το παίζω ήδη εδώ και κάποιες μέρες και μπορώ να πω ότι είναι μοναδικό.Μπράβο στον Γιώργο για το review.
#7 the_prophet1987 (Level 22) 13/08/2017 13:00
Πολύ ωραίες ιδέες ενσωματωμένες σωστά απ'οτι είδα σε gameplay video.Έχουν κάνει φοβερή δουλειά στο storytelling αν και η διάρκεια είναι ένα θέμα,όπως σε πολλά indie games.
#8 dimas.fk19 (Level 12) 17/08/2017 16:01
Πραγματικά τέτοιο παιχνίδι δεν υπάρχει......αξ ίζει τα πάντα είναι φοβερό ειδικά η ιστορία του!!!!
Score 8.2
8.45 User Score
(11 votes )
User Reviews 0
Genre: Adventure
Developer: Giant Sparrow
Publisher: Annapurna Interactive
Διάθεση:
Players: 1
Requirements: Επεξεργαστής Intel Core i3 2125, Κάρτα Γραφικών Nvidia GeForce GTX 750 ή AMD Radeon 7790, 2GB RAM, Χώρος στον σκληρό δίσκο 5GB, Λειτουργικό Windows Vista SP2 64-bit ή νεότερο
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 25 Απριλίου 2017 (PC, PS4), 19 Ιουλίου 2017 (Xbox One)
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification