Rez Infinite

Hot
Χριστιάνα Θάνου
REVIEWED ON PS4  

Όταν ακόμα και οι υπερυπολογιστές χρειάζονται την βοήθεια κάποιου.

Όταν ακόμα και οι υπερυπολογιστές χρειάζονται την βοήθεια κάποιου.

Όταν ακόμα και οι υπερυπολογιστές χρειάζονται την βοήθεια κάποιου.

Τα video games είναι αδιαμφισβήτητα μία μορφή τέχνης. Αποτελούν έναν τρόπο έκφρασης και δημιουργίας από πλευράς των developers αλλά και ένα μέσο για να περάσουν κάποιο μήνυμα. Πολλές φορές έχουμε δει ωραίες ιστορίες σε γνωστούς τίτλους να “αγγίζουν” πολιτικά, οικογενειακά, υπαρξιακά θέματα κ.ο.κ. Η περίπτωση του Rez είναι λίγο διαφορετική αλλά ταιριάζει στο στυλ των τίτλων που σας περιέγραψα μόλις. Πριν συνεχίσουμε, ας δούμε λίγο την ιστορία του περίεργου αυτού τίτλου. Το Rez είναι ένα Rail Shooter που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ευρώπη το 2002 στο Dreamcast και λίγο αργότερα στο PS2 από την United Game Artists της Sega. Εμπνευστής της ιδέας και παραγωγός ήταν ο Tetsuya Mizuguchi ο οποίος το 2008 μαζι με την δική του εταιρία ανάπτυξης, Q Entertainment, κυκλοφόρησε το Rez HD για το Xbox Live Arcade του Xbox 360.

Βασικό χαρακτηριστικό του Rez είναι η αντικατάσταση των ηχητικών εφέ των πυροβολισμών με ηλεκτρονική μουσική και μελωδίες που παράγονται όταν στοχεύετε και καταστρέφετε εχθρούς. Σκοπός του είναι να σας δημιουργήσει μια μορφή συναισθησίας. Όταν πυροβολάμε σε οποιοδήποτε game ακούγεται ο γνωστός ήχος που βγαίνει από τα όπλα αλλά στην ιδιαίτερη περίπτωση του Rez, την θέση του παίρνει μία μελωδία. Θα μπορούσε να μεταφραστεί με όποιον τρόπο θέλετε αυτό το γεγονός, δεν υπάρχει κάποιος κανόνας πέρα από το φαινόμενο της συναισθησίας που είναι και ο στόχος. Σύμφωνα με την Wikipedia “Συναισθησία ονομάζεται η νευρολογική ανάμιξη των αισθήσεων. Ένας άνθρωπος που χαρακτηρίζεται από συναισθησία (συναισθητικός) είναι δυνατό, για παράδειγμα, να «ακούει» τις οσμές, να «βλέπει» τους ήχους και να «μυρίζει» τους ήχους”. Οπότε πέρα από την τέχνη, το Rez περιλαμβάνει και στοιχεία από ανθρώπινα φαινόμενα.

O Tetsuya Mizuguchi ανακοίνωσε το Rez Infinite τον Δεκέμβρη του 2015 για το PS4. Σύμφωνα με δηλώσεις του, ήρθε η ώρα να επιτύχει έναν από τους στόχους του και να φτιάξει έναν VR τίτλο, κάτι που το 2002 ήταν ένα μακρινό όνειρο. Το Rez Infinite αποτελεί την νέα έκδοση του Rez για το PS4 και μπορεί να το παίξει κανείς είτε σε VR, είτε όχι. Ο δημιουργός του Rez Infinite πιστεύει πως με το VR headset της Sony, οι χρήστες θα μπορέσουν να έχουν την εμπειρία της συναισθησίας που ήθελε πάντα ο developer να δημουργήσει. Εμείς το παίξαμε, περάσαμε όλες τις πίστες, ζαλιστήκαμε λίγο και είμαστε έτοιμοι να σας μεταφέρουμε τις εμπειρίες μας από την ολοκαίνουρα έκδοση του Rez Infinite.

Get into the Matrix
Το σενάριο του Rez Infinite δεν θα το λέγαμε και άξιο για Όσκαρ. Ένας υπερ-υπολογιστής που ελέγχεται από μία μορφή τεχνητής νοημοσύνης ονόματι Eden, βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής. Η Eden αντιμετωπίζει υπαρξιακά προβλήματα με αποτέλεσμα να θέλει να τερματίσει την λειτουργία του υπερ-υπολογιστή αλλά αυτό θα έχει μεγάλες καταστροφικές συνήθειες στον κόσμο! Επομένως, πρέπει να περάσετε το firewall, να μπείτε στον υπολογιστή και να λύσετε τα όποια θέματα malware υπάρχουν έτσι ώστε να επαναφέρετε την τάξη.

Τα πέντε επίπεδα
Το Rez Infinite έχει ιδιαίτερο σενάριο αλλά και gameplay. Εδώ βλέπετε τον εαυτό σας σαν μια οντότητα η οποία όσο ανεβαίνει level παίρνει ανθρώπινη μορφή. Ο χώρος δράσης σας είναι το σύστημα του υπολογιστή και εκεί τρέχετε συνεχόμενα, σκοτώνοντας ιούς. Στην αρχή θα ξεκινήσετε από το πρώτο level με τα άλλα τέσσερα να είναι κλειδωμένα, αφήνοντας πολλά στην φαντασία για το τι πρόκειται να συναντήσουμε στην συνέχεια! To avatar σας τρέχει μόνο του προς τα εμπρός και το μόνο που μπορείτε να κάνετε κατά την διάρκεια του gameplay είναι να κινήσετε το κεφάλι με το Dualshock 4 ή το PS VR headset και να δείτε λίγο τι γίνεται τριγύρω. Εχθροί έρχονται συνεχώς προς την μεριά σας και εσείς θα πρέπει να τους εξολοθρεύσετε όσο πιο γρήγορα γίνεται, αλλιώς θα αρχίσουν να σας κάνουν επίθεση και η αλήθεια είναι πως δεν αντέχετε πολλά hits. Έστω ότι έχετε φτάσει στο σημείο που έχετε την βασική ανθρώπινη μορφή, ένα hit είναι αρκετό για να γυρίσετε στην πρώτη μορφή σας και άλλο ένα για να δείτε το main menu. Οπότε η ταχύτητα δράσης είναι η μόνη επιλογή σας.


Κάθε επίπεδο έχει πολλούς εχθρούς, power ups για να αποκτήσετε και να ανεβείτε σε επίπεδο υπόστασης και φυσικά για να γεμίσετε την μπάρα overdrive σας, ένα μονάκριβο skill το οποίο χτυπάει πολλούς στόχους ταυτόχρονα και γρήγορα. Στο τέλος, πάντα θα αντιμετωπίσετε κάποιο boss fight στο οποίο δεν θα αντιμετωπίσετε κάποιον τεράστιο εχθρό αλλά θα πρέπει συγχρονισμένα και γρήγορα να καταστρέψετε κάποιες πλακέτες, να προλάβετε την δημιουργία μεγάλων ιών ή κάτι παρόμοιο, Μόλις ολοκληρώσετε τα πέντε επίπεδα, θα αναρωτηθείτε τι μπορείτε να κάνετε. Ευκαιρία να δείτε την Area X, μία εξτρά πίστα που δυστυχώς κρατάει μόνο 20 λεπτά. Το περιβάλλον στην Area X είναι πιο ανοιχτό και σκοτεινό με όμορφες εναλλαγές με αποτέλεσμα εμείς (και σίγουρα και εσείς) να το τερματίσουμε τουλάχιστον τρεις φορές!
 

Κατά την διάρκεια του “τρεξίματος", αν γυρίσετε το κεφάλι σας θα συναντήσετε διάφορα σύμβολα ενωμένα μεταξύ τους, κάτι που μαρτυράει την ιδιαίτερη αισθητική του Rez Infinite.


Next Level VR
Η αρχική οθόνη του Rez Infinite μας βάζει να διαλέξουμε να θέλουμε να παίξουμε σε TV ή VR mode. Όσοι δεν έχετε το PS VR, είναι προφανές ότι θα το δοκιμάσετε σε TV mode. Εμείς λοιπόν εξοπλιστήκαμε με το VR headset και δύο χειριστήρια move για χάρη του review, αλλά και δική μας εδώ που τα λέμε. Αφού κάναμε τους αυτούς μας να μοιάζουν με κράμα ανθρώπου-ρομπότ, μπήκαμε στον κόσμο του Rez Infinite από την αρχή και είδαμε πως όλα τα επίπεδα φαίνονται τόσο πιο ζωντανά! Κουνώντας το κεφάλι μας, μπορούμε να δούμε τον γύρω χώρο των επιπέδων και να θαυμάσουμε στα γρήγορα την ιδιαίτερη αισθητική. Κυρίως βρίσκουμε abstract σύμβολα που δεν θυμίζουν οτιδήποτε προηγούμενο. Υπάρχουν όμως και αρκετά σύμβολα πολιτισμού, για παράδειγμα αρχαία Αιγυπτιακά, Ινδουιστικά, Βουδιστικά κ.α. Σίγουρα δεν νιώθαμε μόνοι μας με τόσα μάτια του Ra να μας βλέπουν από κάθε πιθανή οπτική γωνία!

Ο οπτικός τομέας του Rez Infinite δεν καταφέρνει να κλέψει τις εντυπώσεις, πέρα από το κομμάτι της σχεδίασης. Υπάρχουν πολλά low poly textures και το anit-aliasing είναι σχεδόν μη-υπάρχον. Τα οπτικά εφέ και τα particles καταφέρνουν να κλέψουν την παράσταση και να βελτιώσουν την οπτική εμπειρία αλλά όταν θα τρέχετε συνέχεια, μεταξύ μας, λίγο χρόνο θα έχετε για να συγκεντρωθείτε στα όποια αρνητικά στοιχεία των γραφικών. Έντονα χρώματα σε όλα τα φάσματα της χρωματικής παλέτας και η ομοιόμορφη εναλλαγή μεταξύ τους, εντυπωσιάζουν σε κάθε περίπτωση. Πάντως η Area X αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για το πως θα μπορούσε να μοιάζει το Rez Infinite σε περίπτωση που είχε σχεδιαστεί όλο από την αρχή με αυτό το πρότυπο. Παρόλα αυτά, οι developers έχουν υποσχεθεί περισσότερο original περιεχόμενο, οπότε ίσως να δούμε κάποια δεύτερη Area X.

Όσον αφορά τον χειρισμό, κρατώντας το Χ πατημένο, κάνουμε lock τους εχθρούς και μόλις το αφήσουμε γίνεται η αντίστοιχη επίθεση. Όταν χρησιμοποιούμε τα PS Move χειριστήρια, η επίθεση εκτελείται με τα trigger buttons και η αίσθηση είναι εντελώς διαφορετική. Παρά το όλο “wow” feeling που θα έχετε στην αρχή, θα δείτε αργότερα πως τα Move χειριστήρια κουράζουν και καμιά φορά φεύγουν εκτός πεδίου της κάμερας με αποτέλεσμα να κουράζεστε αλλά και να χάνετε επιθέσεις. Εμείς προτιμήσαμε το DualShock 4 για να τερματίσουμε όλες τις πίστες και το PS Move το αφήσαμε για την Area X μόνο.

Τείνει προς το συν άπειρο
Το Rez Infinite κάνει την επιστροφή του 15 χρόνια αργότερα στο PS4. Η πρόοδος της τεχνολογίας είναι το σημείο κλειδί για την συνέχεια της επιτυχίας που έκανε πάταγο στο PS2. Η βασική ιδέα παραμένει η ίδια με εύκολες πίστες πολλών επιπέδων και ένα μοναδικό σύστημα μάχης που καταλήγει σε πυροβολισμούς-μουσικές νότες. Με 1080p ανάλυση και 60 frames στην κανονική του μορφή και 120 frames με το VR headset, το Rez Infinite σίγουρα αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά games το οποίο δεν μας προκάλεσε ούτε στιγμή motion sickness.

Η τιμή του Rez Infinite ανέρχεται στα 30 ευρώ και σίγουρα δεν αποτελεί δυνατό στοιχείο. Αν αναλογιστείτε ότι όλες οι πέντε πίστες μαζί με την Area X μπορούν να σας κρατήσουν το πολύ για τρεις με τέσσερις ώρες, χωρίς κάτι παραπάνω να μπορείτε να κάνετε, η τιμή είναι αρκετά υψηλη. Ειδικότερα όταν υπάρχουν εξίσου εντυπωσιακά VR games όπως το Thumper με 20 ευρώ, σίγουρα το Rez θα πρέπει να προσφέρει κάτι παραπάνω για να δικαιολογήσει την τιμή. Οι developers έχουν υποσχεθεί περισσότερο νέο περιεχόμενο, οπότε αναμένουμε. Για τους παλιούς fans της σειράς, το Rez Infinite αποτελεί μια ωραία αγορά με ελάχιστα όμως νέα πράγματα να δουν. Όσοι δεν είχατε την ευκαιρία να παίξετε το πρώτο Rez, τότε σίγουρα σας το προτείνω γιατί θα συναντήσετε κάτι διαφορετικό με το Rez Infinite.

Θετικά:
- 1080p και 60fps
- Νέα περιοχή Area X
- Ωραίο soundtrack

Αρνητικά:
- Ελάχιστο νέο content
- Μικρή διάρκεια
- Textures χαμηλής ποιότητας

Βαθμολογία
Γραφικά: 6
Ήχος: 8.5 
Gameplay: 8 
Αντοχή: 4
Γενικά: 7.5

Η καλύτερη μορφή του τίτλου που έχουμε δει μέχρι στιγμής.

Χριστιάνα Θάνου

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 7.5
7.75 User Score
(6 votes )
User Reviews 0
Genre: Action-Music
Developer: Monstars, Enhance Games
Publisher: Enhance Games
Διάθεση: Sony Hellas (210-6782000)
Players: 1
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 13/10/2016
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification