Dragon Quest Builders

Hot
Μάνος Μαρίνος

Δημιουργήστε σαν να μην υπάρχει αύριο.

Δημιουργήστε σαν να μην υπάρχει αύριο.

Δημιουργήστε σαν να μην υπάρχει αύριο.

Η σειρά Dragon Quest έχει τις ρίζες της πίσω στο μακρινό 1986 και θεωρούταν τότε ο βασικός ανταγωνιστής της σειρά Final Fantasy. Αυτή η άτυπη κόντρα έπαψε να έχει νόημα όταν η Square Soft ενώθηκε με την Enix και τα δύο franchises βρίσκονταν πλέον κάτω από την ίδια αγκαλιά. Η αλήθεια είναι βέβαια πως τα Dragon Quest είναι εμφανώς λιγότερα σε ποσότητα από τα Final Fantasy, όμως η πορεία που διαγράφουν είναι παρόμοια. Αυτό σημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια στην σειρά έχουν κυκλοφορήσει διάφορα spin-offs πέρα από τα βασικά αριθμημένα games. Παρακάτω θα αναλύσουμε το κατά πάσα πιθανότητα καλύτερο από αυτά.

Το Dragon Quest Builders ανακοινώθηκε τον Ιούλιο του 2015 και χρέη διευθυντή ανάπτυξης ανέλαβε ο Kazuya Niinou, ο οποίος έχει διατελέσει παραγωγός στην RPG σειρά Etrian Odyssey για το DS. Το συγκεκριμένο Dragon Quest βαδίζει σε νερά όπου κατά κάποιο τρόπο κυριαρχεί το Minecraft, μιας και μιλάμε για μια Sandbox εμπειρία. Τουλάχιστον αυτό παίρνουμε ως πρώτη εντύπωση όταν αντικρίζουμε τα χαρακτηριστικά τουβλάκια, τα οποία όμως είναι και μια από τις ελάχιστες συνδέσεις με την δημιουργία της Mojang. Ως μέρος της σειράς Dragon Quest όμως, το Builders δεν θα μπορούσε να μην έχει πολλαπλά RPG στοιχεία. Αυτή η μείξη των δύο genres είναι το συστατικό που προσφέρει ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα.

dragon quest builders 1

Ο θρυλικός χτίστης
Η ιστορία του Dragon Quest Builders παρουσιάζεται μέσα από διαλόγους που πραγματοποιεί ο χαρακτήρας σας με τους διάφορους NPCs, αλλά και με την θεότητα που προστατεύει τον κόσμο της Alefgard. Στην ουσία το σενάριο είναι ένα εναλλακτικό τέλος της ιστορίας του πρώτου Dragon Quest, όπου ο σατανικός Dragonlord πήρε τον έλεγχο του κόσμου και τον γέμισε με τέρατα. Μόνο που αυτή τη φορά η Alefgard δεν θα σωθεί από έναν ήρωα, αλλά από έναν χτίστη, μιας και ο πραγματικός ήρωας επέλεξε σε αυτή την εκδοχή της ιστορίας να αποδεχθεί την πρόταση συνεργασίας με τον εχθρικό βασιλιά που του προσφέρθηκε στο τέλος του πρώτου Dragon Quest.

Η εξήγηση για την ύπαρξη του χτίστη μπορεί να μην είναι απολύτως ικανοποιητική, αλλά λειτουργεί για την εξέλιξη του παιχνιδιού. Αφού κάνετε ορισμένες σύντομες επιλογές για την εμφάνιση του χαρακτήρα, θα βρεθείτε σε ένα δωμάτιο από το οποίο θα αποδράσετε μέσω του tutorial. Εκεί θα μάθετε από την θεότητα Rubiss ότι πλέον για κάποιο λόγο είστε ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο με την ικανότητα της δημιουργίας, αφού ο Dragonlord καταράστηκε την ανθρωπότητα και τους αφαίρεσε αυτή την ικανότητα. Έτσι ξεκινάει το ταξίδι του θρυλικού χτίστη για την ανάπλαση των τεσσάρων περιοχών της Alefgard.

Αναγέννηση βασιλείων
Αφού ξυπνήσετε σε μια κρύπτη και βγείτε προς τα έξω, θα οδηγηθείτε προς τον χώρο στον οποίο θα φτιάξετε την πόλη σας. Δεν μπορείτε να επιλέξετε εσείς την τοποθεσία και θα πρέπει να χτίσετε στα ερείπια της προηγούμενης πόλης. Μάλιστα τα ερείπια έχουν σχετικά έναν ευδιάκριτο σχεδιασμό για τους χώρους δωματίων που προϋπήρχαν κι έτσι ακόμα κι αν δεν είστε αστέρια της αρχιτεκτονικής, μπορείτε απλώς να χτίσετε πάνω στα παλαιότερα κτήρια. Έχετε φυσικά και την δυνατότητα να ισοπεδώσετε τα πάντα, ώστε να δημιουργήσετε την πόλη που έχετε φανταστεί.

Για να φτάσετε όμως στο σημείο να δημιουργήσετε μια πλήρης πόλη θα χρειαστεί να δουλέψετε σκληρά. Κάθε πιθανό υλικό που μπορείτε να φανταστείτε πρέπει πρώτα να συλλεχθεί και πολλές φορές να μεταποιηθεί σε κάτι άλλο. Αρχικά θα ξεκινήσετε με ένα απλό ρόπαλο με το οποίο για παράδειγμα δεν μπορείτε να κόψετε δέντρα ή να σπάσετε πέτρες, οπότε έτσι περιορίζεται η γκάμα υλικών που μπορείτε να συγκεντρώσετε. Μέσα στην πόλη σας υπάρχει ένας πάγκος μέσα από τον οποίο δημιουργείτε τα δάφορα αντικείμενα σας, ενώ στη συνέχεια θα φτιάξετε πιο εξειδικευμένους πάγκους όπως το Βarbeque για παρασκευή τροφής και το Forge για την μεταποίηση των μετάλλων.

dragon quest builders 2

Η λίστα επιλογών των δημιουργιών σας είναι άδεια. Ο χαρακτήρας σας όμως, ως θρυλικός χτίστης, θα μπορεί να σκαρφίζεται συνταγές κάθε φορά που θα πιάνει στα χερια του ένα νέο υλικό που αντιστοιχεί σε συνταγή. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός είναι εξαιρετικά εθιστικός, αφού θα βρείτε τον εαυτό σας να ψάχνει κάθε πιθαμή ενός νέου μέρους που θα επισκέπτεστε, μόνο και μόνο για την ανακάλυψη νέων συνταγών. Για παράδειγμα όταν βρείτε την πρώτη σας πέτρα, θα μπορείτε να φτιάξετε ένα πέτρινο σπαθί, ενώ αργότερα με την εύρεση σιδήρου θα κατασκευάσετε το πρώτο σιδερένιο σπαθί και την πανοπλία.

Πέρα από τις συνταγές αντικειμένων υπάρχουν και οι συνταγές δωματίων που απαιτούν λίγο παραπάνω φαντασία. Αρκεί να κλείσετε έναν χώρο με τοίχους, να βάλετε μια πόρτα και μια πηγή φωτός ώστε να κατασκευάσετε ένα δωμάτιο. Το τι θα περιέχει όμως αυτό είναι στο χέρι σας. Όσο πειραματίζεστε, τόσο περισσότερες συνταγές θα ανακαλύπτετε. Για παράδειγμα, με τέσσερα στρώματα και μια πινακίδα με την επιγραφή "inn" θα προκύψει η συνταγή του ξενώνα, ενώ αν χώσετε δύο ακόμα στρώματα θα ανακαλύψετε την συνταγή του ξενοδοχείου. Πολλά από τα δωμάτια βέβαια θα τα έχουν ως απαίτηση οι κάτοικοι που θα μαζεύονται στην πόλη σας όσο αυτή αναπτύσσεται και για αυτό θα σας δίνουν οδηγίες για το ποια έπιπλα θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε. Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν και τα blueprints που θα παίρνετε ορισμένες φορές από τους NPC, μέσω των οποίων θα πρέπει να χτίζετε λεπτομερώς συγκεκριμένα κτήρια σε όποια περιοχή της βάσης σας επιθυμείτε.

dragon quest builders 3

Ένα ακόμα στοιχείο που διαχωρίζει το Dragon Quest Builders από άλλα RPG είναι ότι ο χαρακτήρας σας δεν ανεβαίνει level μιας και δεν είναι ήρωας. Αντιθέτως, τα στατιστικά της άμυνας, της επίθεσης και διάφορων άλλων attributes αυξάνονται καθαρά και μόνο από το είδος όπλων, πανοπλιών, ασπίδων, δαχτυλιδιών και παπουτσιών που φοράτε. Έτσι, σας δίνεται ένα ακόμη ισχυρό κίνητρο για ανακάλυψη νέων υλικών. Η δυναμική εναλλαγή νύχτας/μέρας προσφέρει ποικιλία, μιας και τη νύχτα εμφανίζονται περισσότεροι εχθροί, ενώ παράλληλα αδειάζει το στομάχι σας και θα πρέπει να βρείτε ή να μαγειρέψετε τροφή. Οι μάχες που θα πραγματοποιείτε με τα τέρατα δεν έχουν ιδιαίτερο βάθος όσον αφορά τις κοντινές αποστάσεις αφού πέρα από την απλή επίθεση, θα αποκτήσετε μόλις άλλη μια κίνηση, η οποία μάλιστα είναι ολόιδια με την Spin Attack του Link από την σειρά The Legend of Zelda. Αργότερα όμως, θα κατασκευάσετε άλλα αντικείμενα για εμπόλεμες καταστάσεις όπως βόμβες, σφαίρες πάγου/φωτιάς ή ακόμα κι ένα αυτοκίνητο με το οποίο μπορείτε να χτυπάτε τα εχθρικά πλάσματα.

Το καλύτερο μακράν σημείο των μαχών είναι οι στιγμές που θα κληθείτε να αμυνθείτε από μια επίθεση των τεράτων στην πόλη σας. Εκεί μπορείτε να ορμήξετε κατά μέτωπο στην μάχη ή ακόμα καλύτερα να δείτε τους εχθρούς σας να συνθλίβονται όταν θα πέφτουν απανωτά στην μια μετά την άλλη παγίδα που θα έχετε τοποθετήσει. Πρόκειται για μια ευφυέστατη και άκρως επιτυχημένη προσθήκη του Tower defense στοιχείου. Φυσικά δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε τις εξίσου συναρπαστικές μάχες με τα bosses στο τέλος του κάθε chapter, όπου για άλλη μια φορά δεν θα κάνετε επιθέσεις κατά μέτωπο, αλλά θα πρέπει να τα αντιμετωπίσετε ως ένας έξυπνος χτίστης.

Το Dragon Quest Builders χωρίζεται σε τέσσερα chapters και το σενάριο προχωράει όταν ολοκληρώνετε τα quests που σας αναθέτουν οι NPC με αποκορύφωση κάθε κεφαλαίου την επίθεση ενός boss στην βάση σας. Κάθε κεφάλαιο αποτελεί και μια νέα πόλη του κόσμου της Alefgard και ο χαρακτήρας σας χάνει κάθε αντικείμενο κατα την μεταφορά του εκεί. Το μόνο που θα διαθέτετε στην αρχή κάθε κεφαλαίου θα είναι η γνώση των συνταγών που έχετε ανακαλύψει. Πέρα από τα quests, κάθε κεφάλαιο κρύβει και πέντε δύσκολα, δυσεύρετα και πολύπλοκα challenges για τα οποία δεν παίρνετε κανένα hint, παρά μόνο μετά την ολοκλήρωση του εκάστοτε κεφαλαίου. Η ολοκλήρωση του Dragon Quest Builders θα σας πάρει περίπου 40 ώρες, ενώ αν κυνηγήσετε και τα challenges θα ξεπεράσετε τις 45. Όλα αυτα χωρίς να αναφέρουμε το Terra Incognita, το οποίο πρόκειται στην ουσία για ένα mode όπου μπορείτε να δημιουργήσετε ελεύθερα ότι επιθυμείτε και να το μοιραστείτε online ή να δοκιμάσετε δημιουργίες άλλων παικτών.

Αν σας φόβιζε η χαώδης ελευθερία του Minecraft, αλλά παράλληλα λατρεύετε την εξερεύνηση, τότε βρήκατε το φάρμακό σας.

Μαγεία Square Enix στο... τετράγωνο
Οπτικά το Dragon Quest Builders κυμαίνεται σε θετική κλίμακα με ορισμένες αρνητικές πινελιές. Οι χαρακτήρες και τα οπτικά εφέ φωτιάς, νερου, κλπ είναι σχεδιασμένα ακριβώς όπως θα έπρεπε. Από την άλλη, το περιβάλλον δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο σφάλμα, αλλά προσπαθεί πολύ να δείχνει ως ένα καλογυαλισμένο Minecraft. Είναι κατανοητό ότι στο πνεύμα του Sandbox genre θα έπρεπε τα περισσότερα πράγματα να εμφανίζονται τετραγωνοποιημένα και για αυτόν τον λόγο δεν το θίγουμε περαιτέρω. Να προσθέσουμε κι ότι τα animations των χαρκτήρων δεν προσφέρουν ιδιαίτερη ποιότητα, πέρα από αυτά του πρωταγωνιστή και των εχθρών.

Όσον αφορά το ακουστικό αποτέλεσμα, η Square Enix φρόντισε να προσφέρει λίγη από την ποιότητα που την χαρακτηρίζει στον τομέα. Μπορεί δυστυχώς τα μουσικά θέματα να μην είναι πολλά σε αριθμό, όμως καταφέρνουν να σας βάλουν στο κατάλληλο κλίμα. Είτε πρόκειται να προετοιμαστείτε για μια μάχη, είτε ξεκινήσετε μια ηλιόλουστη εξερεύνηση, είτε πέσετε για ύπνο μετά από μια κουραστική μέρα, η μουσική που θα σας συντροφεύει μεταφράζεται άψογα στην δραστηριότητά σας. Ακόμα και τα ηχητικά εφέ, όπως οι ήχοι απο πουλιά ή τέρατα που πλησιάζουν, έχουν προσεχθεί ιδιαίτερα. Η απουσία του voice acting και η μικρή ποικιλία μουσικών θεμάτων για ένα RPG τέτοιας διάρκειας είναι τα μοναδικά σημεία που κρατούν το συνολικό ηχητικό αποτέλεσμα πίσω.

dragon quest builders 4

Μοναδική ταυτότητα
Ο συνδυασμός της ελεύθερης δημιουργίας με την ύπαρξη ενός σκοπού είναι τα στοιχεία που δίνουν στο Dragon Quest Builders την ξεχωριστή ταυτότητά του. Για όλους εσάς (κι εμάς) που δεν βρίσκουμε κίνητρο στην αόριστη δημιουργία ψηφιακών μεγαλουργημάτων, η δημιουργια της Square Enix είναι εδώ και μας παίρνει από το χεράκι να μας δείξει τον σωστό δρόμο. Μπορεί να μην μιλάμε για την κλιμακα μεγέθους του λανθασμένα προφανούς ανταγωνιστή Minecraft, όμως μιλάμε για συγκέκριμένη ποιότητα και ουσιώδη διαφορετική κατεύθυνση. Αναμένουμε λοιπόν με χαρά την τελειοποίηση της φόρμουλας σε ένα μελλοντικό sequel.

Θετικά:
- Προτροπή για συνεχής εξερεύνηση
- Πληθώρα ανικειμένων και ποικίλο crafting
- Το Tower defense στοιχείο στις μάχες
- Ευχάριστο σενάριο
- Ιδανική μουσική επένδυση
- Μεγάλη διάρκεια

Αρνητικά:
- Μερική αντιγραφή του Minecraft οπτικά
- Μηδαμινό βάθος στις melee μάχες
- Τα challenges ξεφεύγουν εύκολα

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 7
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 7.7

Μια ξεχωριστή δημιουργία που υπόσχεται περισσότερα για το μέλλον.

Μάνος Μαρίνος

NEWS   VIEW ALL

Dragon Quest Builders

[Aρχική Δημοσίευση: 17/9/15] Κατά την διάρκεια του Tokyo Game Show 2015, η Square Enix ανακοίνωσε την ημερομηνία κυκλοφορίας του Dragon Quest Builders στην Ιαπωνία. Πρόκειται για ένα spin-off που δανε...
Posted (28 May 2016)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Shikabane_Hime7 (Level 29) 18/01/2017 13:20
Πολύ καλό και αναλυτικό το review! Το παιχνίδι μπορώ να πω φαίνεται εντυπωσιακό και από αυτά που διάβασα/είδα είναι και ξεχωριστό με το gameplay του. Για μένα φαίνεται πολύ πιο ενδιαφέρον από το minecraft.
Score 7.7
7.81 User Score
(8 votes )
User Reviews 0
Genre: Sandbox/Action RPG
Developer: Square Enix Business Division 5
Publisher: Square Enix
Διάθεση: CD Media
Players: 1
Release Date: 14/10/16
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification