• Reviews
  • The Walking Dead: A New Frontier: Ties That Bind

The Walking Dead: A New Frontier: Ties That Bind

Hot
REVIEWED ON PC   PS4   Xbox One (Primary version tested)   Mac   iOS   Android  

Δεσμοί αίματος.

Δεσμοί αίματος.

Δεσμοί αίματος.

Μία εβδομάδα μόλις μετά την κυκλοφορία του πέμπτου επεισοδίου του Batman: The Telltale Series η αμερικανική εταιρεία επιστρέφει με την πολυαναμενόμενη τρίτη σεζόν του The Walking Dead. H κυκλοφορία αυτή δίνει επιτέλους ένα... τέλος στην μακρόχρονη αναμονή, καθώς είχαν περάσει δύο ολόκληρα χρόνια από την κυκλοφορία του The Walking Dead: Season Two στις next-gen κονσόλες. Συν τις άλλοις, το φινάλε της δεύτερης σεζόν ή για να είμαστε πιο ακριβείς τα τέσσερα διαφορετικά φινάλε της, τα οποία και διαμορφώνονταν ανάλογα με τις επιλογές σας στους διαλόγους, άφηναν αρκετούς “ανοιχτούς” λογαριασμούς, προϊδεάζοντας μας για την συνέχεια.

Φυσικά στο διάστημα αυτό η Telltale Games δεν έκατσε με σταυρωμένα χέρια, αλλά αντίθετα προέβη σε ένα μπαράζ κυκλοφοριών παρουσιάζοντας μας το Tales from the Borderlands, το Minecraft: Story Mode, το Game of Thrones: A Telltale Series, αλλά και την μίνι σειρά The Walking Dead: Michonne. To τελευταίο αποτέλεσε μονάχα ένα μικρό ορεκτικό πριν την κυκλοφορία της τρίτης σεζόν, καθώς είχε τις στιγμές του (ιδίως στο εξαιρετικό δεύτερο επεισόδιο), αλλά συνολικά δεν κατάφερε να προκαλέσει τις καλύτερες δυνατές εντυπώσεις. Καλή, χρυσή και άγια η Michonne, αλλά όπως και να το κάνουμε The Walking Dead, χωρίς Clementine δεν γίνεται. Αυτό το μικρό κορίτσι κατάφερε να κερδίσει μια θέση στην καρδιά μας και χωρίς ίχνος υπερβολής θα λέγαμε ότι αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς και αγαπητούς χαρακτήρες στην σύγχρονη ιστορία των video games.


Η Clementine ξεκίνησε ως NPC στην πρώτη σεζόν, πήρε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην δεύτερη και πλέον επιστρέφει ως NPC, καθώς στο The Walking Dead: A New Frontier συναντάμε ένα νέο πρωταγωνιστή, τον Javier. Αυτή δεν είναι η μόνη σημαντική αλλαγή, αφού η τρίτη σεζόν του δημοφιλούς Adventure δεν κυκλοφορεί στα PS3 και Xbox 360, μαρτυρώντας την πρόθεση της Telltale Games να εγκαταλείψει τις last-gen κονσόλες, έστω κι αν αυτές εξακολουθούν να έχουν μια τεράστια βάση χρηστών. Το τρίτο στοιχείο που αξίζει να επισημάνουμε είναι ότι αυτή την φορά έχουμε εξαρχής στα χέρια μας δύο επεισόδια, το Ties That Bind: Part I και το Ties That Bind: Part II. Μπορεί να υπήρξε μια μακρόχρονη αναμονή λοιπόν, αλλά τουλάχιστον οι δημιουργοί του The Wolf Among Us και του Minecraft: Story Mode φροντίζουν να μας αποζημιώσουν από πλευράς περιεχόμενου.

Όσον αφορά το review που θα διαβάσετε παρακάτω θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι αρχικά υπήρξε ένας προβληματισμός για το αν θα έπρεπε να σας παρουσιάσουμε ξεχωριστά τα δύο μέρη του Ties That Bind. Με δεδομένο όμως ότι δεν αλλάζουν πολλά πράγματα, αποφασίσαμε να τα παρουσιάσουμε ως ένα ενιαίο σύνολο. Ας μην μακρηγορούμε περαιτέρω όμως, καθώς ήρθε η ώρα να βουτήξουμε για μια ακόμη φορά στον κατάμαυρο κόσμο του The Walking Dead, να δούμε τις νέες περιπέτειες της Clementine, αλλά και να γνωρίσουμε το νέο πρωταγωνιστή της ιστορίας.


Ο άσωτος υιός
Το ξεκίνημα της τρίτης σεζόν παραπέμπει σε αυτό της πρώτης, καθώς σας δίνεται η ευκαιρία για μια πρώτη γνωριμία με τον πρωταγωνιστή της ιστορίας λίγο πριν το ξεκίνημα του zombie outbreak. O νέος ήρωας ονομάζεται Javier “Javi” Garcia και τον βλέπουμε να φτάνει στο σπίτι του λίγο μετά τον θάνατο του πατέρα του. Με βάση το σενάριο o Javier συνήθιζε να περνά ελάχιστο χρόνο με την οικογένειά του, αλλά παρόλα αυτά ο πατέρας του τον αγαπούσε περισσότερο από τον David, τον μεγαλύτερο σε ηλικία αδερφό του. Φυσικά το γεγονός αυτό εξόργιζε τον David και ως εκ τούτου οι διενέξεις ανάμεσα στα δύο αδέρφια ήταν αναπόφευκτες.

Όσοι έχετε παίξει κάποιο από τα κεφάλαια της σειράς, έχετε διαβάσει τα comics ή έχετε δει την τηλεοπτική μεταφορά τους στις οθόνες σας θα αντιληφθείτε αμέσως ότι ο πατέρας του Javier δεν πρόκειται να μείνει για πολύ ώρα νεκρός. Για τους αμύητους αρκεί να αναφέρουμε ότι όποιος πεθάνει ή όποιος δαγκωθεί από έναν Walker, γίνεται και αυτός με την σειρά του ένας από τους νεκροζώντανους. Μετά τα γεγονότα αυτά ο Javier, η Kate (η γυναίκα του David) και τα ανίψια του Gabe και Mariana εγκαταλείπουν το σπίτι και οδεύουν προς το κοντινότερο νοσοκομείο. Στην πορεία η ιστορία κάνει ένα fast-forward και βλέπουμε τον Javier και την οικογένειά του να προσπαθεί να αποφύγει μια αγέλη από Walkers, αναζητώντας καταφύγιο και προμήθειες σε μια μάντρα αυτοκινήτων.


Η αγαπημένη μας Clementine
Μετά από μια σειρά ατυχών γεγονότων ο Javier γνωρίζει την Clementine και σταδιακά αρχίζει να αναπτύσσεται μια φιλία μεταξύ τους. Εδώ θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα της Clementine αποδίδεται με βάση τις επιλογές που κάνατε στις προηγούμενες δύο σεζόν. Πριν ξεκινήσετε το playthrough σας έχετε δύο επιλογές (Start New Story, Continue Story) και στην περίπτωση που επιλέξετε την δεύτερη μπορείτε να κάνετε import τα saves σας από τις προηγούμενες σεζόν ή να χρησιμοποιήσετε τον μηχανισμό “Story Generator” και να δημιουργήσετε από την αρχή το ψυχολογικό προφίλ της Clementine. Οι επιλογές σας έχουν άμεσο αντίκτυπο σε κάποια από τα flashbacks της ηρωίδας σας, αλλά και στην γενικότερη συμπεριφορά σας. Κοινώς στo The Walking Dead: A New Frontier βλέπουμε διάφορες εκφάνσεις της Clementine και ως εκ τούτου ο τρόπος με τον οποίο αποδίδεται η ηρωίδα στο δικό σας playthrough, μπορεί να είναι τελείως διαφορετικός από αυτόν που αποδίδεται στο playthrough κάποιου άλλου παίκτη.

Το στοιχείο αυτό επιδρά θετικά και στο κομμάτι του replayability, καθώς τα γεγονότα που αφορούν την ζωή της Clementine μετά το τέλος της δεύτερης σεζόν και πριν την γνωριμία της με τον Javier και τα οποία εκτυλίσσονται σε μια σειρά από flashbacks εξαρτώνται από τις επιλογές σας (είτε από τα save files σας, είτε από το Story Generator). Αν θέλετε να δείτε λοιπόν όλες τις πιθανές εκδοχές θα χρειαστεί να παίξετε τέσσερις φορές ένα από τα κεφάλαια του πρώτου επεισοδίου.

Μέχρι που είστε διατεθειμένοι να φτάσετε προκειμένου να σώσετε την οικογένειά σας; Μπορείτε άραγε να εμπιστευθείτε τους επιζώντες του zombie outbreak; Ήρθε η ώρα να ανακαλύψετε τα όρια σας...


H ιστορία σε πρώτο ρόλο
Όπως και στα προηγούμενα The Walking Dead, έτσι και εδώ η έμφαση δίνεται κατά βάση στο storytelling. Οι φορές που θα χρειαστεί να ελέγξετε τον Javier και να αλληλεπιδράσετε με το περιβάλλον για να λύσετε κάποιον υποτυπώδη γρίφο είναι μετρημένες στα δάχτυλα. Υπάρχουν βέβαια και τα παραδοσιακά quick-time events, στα οποία εξοντώνετε διάφορα zombies. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο βαθμός της γραφικής βίας χτυπάει κόκκινο, καθώς τα μυαλά των απέθαντων... χύνονται στην κυριολεξία στο πάτωμα.


Όση βία κι αν ασκήσετε βέβαια δεν θα καταφέρετε να αντισταθείτε στο ψυχολογικό bullying που σας ασκεί η τρίτη σεζόν της σειράς. Το έχουμε ξαναπεί πολλάκις, ότι στον ερεβώδη κόσμο του Robert Kirkman, του εμπνευστή και δημιουργού της ομώνυμης κόμικ σειράς, τα πραγματικά κτήνη δεν είναι οι Walkers, αλλά οι επιζώντες του outbreak. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Tους κανιβάλους του δεύτερου επεισοδίου της πρώτης σεζόν, τον Carver ή τα καθάρματα από το The Walking Dead: Michonne; Οι πραγματικοί villains της ιστορίας δεν αποτελούν μέρος της στρατιάς των απέθαντων που μολύνει την αμερικανική ύπαιθρο. Κι αν η σάρκα τους δεν έχει σαπίσει, όπως αυτή των Walkers, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για την ψυχή τους.

Οι επιζώντες που θα συναντήσετε λοιπόν εδώ, δεν το έχουν σε τίποτα, να σας φυτέψουν μια σφαίρα στον κρόταφο για λίγες προμήθειες. Υπάρχουν και κάποιοι φιλικοί survivors βέβαια, με τους οποίους και θα πρέπει να συνεργαστείτε και να χτίσετε σταδιακά την σχέση σας μαζί τους αν θέλετε να επιβιώσετε. Η γενικότερη αίσθηση που σας αφήνει πάντως το σενάριο είναι αυτή της απελπισίας και για μια ακόμη φορά δεν μπορείτε να μείνετε αμέτοχοι στο δράμα των διαφόρων χαρακτήρων και δη του πρωταγωνιστή της ιστορίας. Δεν θα ήταν λοιπόν υπερβολή αν λέγαμε ότι το σενάριο θα καταφέρει να σας καθηλώσει, αφού συν τις άλλοις υπάρχουν αλλεπάλληλες ανατροπές, αλλά και κάποιοι εντελώς απρόβλεπτοι θάνατοι κάποιων εκ των NPC. Οι τελευταίες περιπτώσεις συνοδεύονται και από τα ανάλογα διλήμματα. Σκεφτείτε για λίγο πως θα αντιδρούσατε αν χάνατε κάποιο μέλος της οικογένειας σας. Προφανώς και θα θέλατε να τιμωρήσετε τους ενόχους, αλλά αν το τίμημα της εκδίκησης θα ήταν να θέσετε σε κίνδυνο ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, θα είχατε το ψυχικό σθένος να προχωρήσετε;


Μετά από την καταιγιστική εξέλιξη των γεγονότων το πιθανότερο είναι ότι δεν θα έχετε συνειδητοποιήσει πόσο γρήγορα πέρασαν τρεισήμισι περίπου ώρες. Εδώ έχουμε κάποια παράπονα βέβαια καθώς θα θέλαμε κάθε επεισόδιο να διαρκεί 2-3 τουλάχιστον ώρες, όπως ίσχυε στην πρώτη σεζόν του The Walking Dead. Ευτυχώς υπάρχουν ψήγματα replayability, καθώς αξίζει να παίξετε ξανά κάποια κεφάλαια για να δείτε όλες τις εναλλακτικές εκδοχές της ιστορίας.

Αισθητή βελτίωση στον οπτικό τομέα
H Telltale Games μας είχε υποσχεθεί ότι στο The Walking Dead: A New Frontier θα βλέπαμε μια νέα μηχανή γραφικών, εντούτοις για μια ακόμη φορά χρησιμοποιείται η Telltale Tool, η in-house engine της εταιρείας. Οι developers φρόντισαν πάντως να κάνουν update την engine τους, κάτι που έχει άμεσο αποτέλεσμα στον οπτικό τομέα. Η cel-shaded αισθητική διατηρείται αναλλοίωτη φυσικά, αλλά υπάρχουν σημαντικές βελτιώσεις στα lighting effects και στα animations.


To πρώτο επεισόδιο κύλησε ομαλά, χωρίς να παρατηρήσουμε κανένα από τα συνήθη τεχνικά προβλήματα των δημιουργιών της αμερικανικής εταιρείας, παρόλα αυτά στο δεύτερο επικράτησε ένα πραγματικό χάος. Το frame rate έκανε βουτιές κάτω από τα 10fps, η οθόνη “πάγωνε” για κάποια δευτερόλεπτα, ενώ η μουσική άρχισε να “scratchάρει” λες και υπήρχε κάποιος αόρατος DJ! Η Telltale Games πρέπει άμεσα να προσλάβει μερικούς QA testers γιατί το κακό έχει παραγίνει τα τελευταία χρόνια.

Στον ηχητικό τομέα σημείο αναφοράς είναι το εξαιρετικό voice acting, καθώς όλοι οι voice actors μηδενός εξαιρουμένου δίνουν πειστικές ερμηνείες, τόσο στις δραματικές στιγμές, όσο και στις ελάχιστες κωμικές στιγμές που υπάρχουν για να αλαφρύνουν κάπως την υπερβολικά αποπνικτική ατμόσφαιρα. Το soundtrack φέρει την υπογραφή του συνήθους.. υπόπτου Jared Emerson-Johnson, o οποίος “ντύνει” και πάλι μαεστρικά με τις μελωδίες του τη νέα δουλειά της Telltale Games.


Ένα ιδανικό ξεκίνημα
Η τρίτη σεζόν του The Walking Dead θα σας κάνει να νιώσετε ότι είστε παγιδευμένος σε ένα δωμάτιο, στο οποίο οι τέσσερις τοίχοι του κινούνται με μανία κατά πάνω σας για να σας συνθλίψουν. Τότε ακριβώς θα μπείτε στο πετσί του πρωταγωνιστή και θα νιώσετε την αβυσσώδη φρίκη, στην οποία υποβάλλεται. Εκείνη ακριβώς την στιγμή θα συνειδητοποιήσετε πως μόνο η ανθρωπιά σας είναι σε θέση να σας σώσει. Όταν ολοκληρώσετε τα δύο επεισόδια του The Walking Dead: A New Frontier, το πιο πιθανό είναι ότι θα έχετε καταντήσει ένα ψυχολογικό ράκος, αφού είναι αδύνατον να μείνετε αμέτοχοι σε όσα λαμβάνουν χώρα στην οθόνη σας. Υπάρχει άραγε ελπίδα και διαφυγή από αυτή την κόλαση επί της γης; Ελπίζουμε η απάντηση να δοθεί στα επόμενα επεισόδια.

Θετικά:
- Εξαιρετικό σενάριο
- Απόλυτο immersion σε έναν φρικιαστικό και αδυσώπητο κόσμο
- Άρτιος ηχητικός τομέας
- Υπέροχα cel-shaded γραφικά
- Η προσωπικότητα της Clementine αποδίδεται με διάφορους τρόπους

Αρνητικά:
- Ασταθές frame rate και κάποια bugs στο δεύτερο επεισόδιο
- Μικρή σχετικά διάρκεια

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 9
Gameplay: 9
Αντοχή: 6
Γενικά: 8.3

Θέτει γερές βάσεις και μας κάνει να ανυπομονούμε για την εξέλιξη του σεναρίου.

Παντελής Δασκαλέλος 

NEWS   VIEW ALL

The Walking Dead: The Telltale Series - A New Frontier

[Αρχική Δημοσίευση: 27/7/14] Εξελίξεις υπήρξαν για την τρίτη σεζόν του επιτυχημένου Adventure The Walking Dead, αφού επιβεβαιώθηκε ότι θα επιστρέψει στις οθόνες σας. Κατά τη διάρκεια της Comic-Con ...
Posted (26 May 2017)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Efane (Level 24) 22/12/2016 16:53
Οι περισσότεροι που θα το παίξουμε είναι λόγο σεναρίου. Ελπίζω να μας αποζημιώσει σε σχέση με τα προβλήματα που και Πάλι εμφανίζει!
Ευχαριστούμε για το άρθρο 8)
#2 +1 Shikabane_Hime7 (Level 29) 22/12/2016 18:24
Πολύ ωραίο και αναλυτικό τοreview, θα το ξεκινήσω το Σ/Κ. Το συμπέρασμα που βγάζω είναι ότι το παιχνίδι έχει μείνει πιστό στο ύφος των κόμικ και της πρώτης σεζόν και αυτό είναι θετικό. Θα ήθελα να χειρίζομαι την Clementine γιατί θα συμφωνήσω ότι είναι από τους πιο αγαπητούς χαρακτήρες που έχω δει σε game. Η μικρή διάρκεια μου ξινίζει και ΕΛΕΟΣ πια με το frame rate και τα bus αυτή η Telltale. Περιμένω να δω και αν επιτέλους οι επιλογές θα έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο ή όλα θα είναι πάλι scripted όπως σε όλους σχεδόν τους τίτλους της.

Να πω επίσης ότι επειδή βασίζεται στα κομικ και όχι στη σειρά θα ήταν ωραίο να βλέπαμε την Clementine στα κομικ.
#3 Akis 7 (Level 20) 23/12/2016 14:04
Ενα επικο game!!!
Θα το ξεκινησω τα Χριστουγεννα και ειμαι σιγουρος οτι θα με βυθισει στον μαγικο αυτο κοσμο...
#4 Shikabane_Hime7 (Level 29) 23/12/2016 18:08
Προσοχή παρακάτω θα περιέχει μερικά spoilers το σχόλιο μου.


Δεν μου άρεσε όσο θα ήθελα.
Κλασσική Telltale. Τεράστια απογοήτευση και εκνευρισμός το πως χειρίστηκαν το εκπληκτικό και συνάμα σπαραχτικό φινάλε της 2η σεζόν. Ντροπή απλά. Κοροιδία. Clownfiesta. Για μια ακόμη φορά οι επιλογές μας δεν έχουν κανέναν απολύτως αντίκτυπο μακροπρόθεσμα. Το σενάριο αν και εξαιρετικό, πιστό στο ύφος των κόμικ, είναι scripted και αρκετά προβλέψιμο για μένα προσωπικά. Ότι και να κάνουμε θα καταλήξουμε στο ίδιο πράγμα στο φινάλε. Είναι καλό όμως με αρκετές συγκινήσεις και αγωνία.

Παραμένει η κλασσική ηλιθιότητα της Telltale όπου αν υπάρχει δίλημμα μεταξύ δύο χαρακτήρων για το ποιον θα σώσεις ή αν θα σκοτώσεις ή όχι κάποιον θα πεθάνουν έτσι και αλλιώς αργότερα. Με τα γραφικά δεν είχα κανένα απολύτως θέμα και κανένα κόλλημα, κάτι σπάνιο για Telltale. Ο ήχος είχε κάποια κολλήματα σε κάποια σημεία. Πολύ καλό το voice acting, υψηλό επίπεδο όπως αναφέρει και το review. Αυτό που μου έφτιαξε τη διάθεση ήταν η εμφάνιση του "Jesus" Paul Monroe, epic απλά. Μακάρι να δούμε και άλλους μια και η σειρά των παιχνιδιών είναι στο σύμπαν των κόμικ.

Αν δεν είχε τις κλασσικές βλακείες και προβλήματα της Telltale θα μου άρεσε πολύ περισσότερο.


EDIT: Βλέπω πέφτει κράξιμο στο facebook για το παιχνίδι και δικαίως. Τεράστια απογοήτευση το πως χειρίστηκαν το finale της season 2.
Score 8.3
8.25 User Score
(10 votes )
User Reviews 0
Genre: Adventure
Developer: Telltale Games
Publisher: Telltale Games
Διάθεση: Telltale Games
Players: 1
Requirements: 3GB RAM, Επεξεργαστής Intel Core 2 Duo 2.4GHz, Κάρτα γραφικών 1024MB, Χώρος στον σκληρό δίσκο 8GB, Λειτουργικό σύστημα Windows 7
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 20/12/2016
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification