RIGS: Mechanized Combat League

Hot
REVIEWED ON PS4  

Γίνε ο σούπερ σταρ των ρομπότ.

Γίνε ο σούπερ σταρ των ρομπότ.

Γίνε ο σούπερ σταρ των ρομπότ.

Η VR τεχνολογία έχει αρχίσει να μπαίνει στα σπίτια των gamers και η αλήθεια είναι πως ήδη μέσα στο 2016 έχουμε ένα δείγμα για το τί πρέπει να περιμένουμε. Με το PlayStation VR να κυκλοφορεί ήδη στα ράφια των καταστημάτων και διάφορα games να έχουν κυκλοφορήσει παράλληλα, μένει να δούμε κατά πόσο η συγκεκριμένη τεχνολογία θα ικανοποιήσει τους gamers. Τα ερωτήματα είναι πολλά. Είμαστε έτοιμοι για μια πραγματικά VR εμπειρία; Τι γίνεται με το motion sickness; Οι τίτλοι αξίζουν έτσι ώστε να επενδύσει κάποιος; Δεδομένου του ότι το PS VR κοστίζει 400 ευρώ, όσο σχεδόν η κονσόλα και απαιτεί PlayStation Camera και προεραιτικά PS Move controllers, το κόστος χαρακτηρίζεται ως υψηλό.

Όταν ανακοινώθηκε το RIGS: Mechanized Combat League, σίγουρα το τρέιλερ ήταν εντυπωσιακό και το πρώτο δείγμα άφησε καλές εντυπώσεις. Το θέμα είναι βέβαια να μπορεί το συγκεκριμένο οπτικό αποτέλεσμα να μεταφράζεται καταλλήλως μέσω του VR. Επίσης, μετράει πολύ το αν το RIGS προκαλεί motion sickness και ήταν μία απορία που είχαμε όλοι οι συντάκτες καθώς το γρήγορο gameplay του, σε συνδυασμό με τον χειρισμό, μία ζαλάδα στην φέρνουν. Παρά τις όποιες δυσκολίες, καταφέραμε να παίξουμε το RIGS και να σας μεταφέρουμε τις απόψεις μας.

Η πρωτόγνωρη VR εμπειρία
Το RIGS: Mechanized Combat League βρίσκεται σε ένα περίεργο συνδυασμό genres. Συγκεκριμένα, χαρακτηρίζεται ως Combat Sports game και αυτό γιατί το κύριο gameplay βασίζεται στην μάχη με τις υπερμεγέθεις στολές και στο να σκοράρετε. Είναι αλήθεια πως σπορ όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ και γενικότερα όσα έχουν σκορ και αθλητές χωρισμένους σε ομάδες, έχουν την μεγαλύτερη επιτυχία παγκοσμίως. Έχουμε ξαναδεί παρόμοιους συνδυασμούς παιχνιδιών-σπορ όπως για παράδειγμα το Rocket League το οποίο γνώρισε αμέσως επιτυχία.

Μπορεί το RIGS: Mechanized Combat League να αγαπηθεί το ίδιο από τους PS4 παίκτες, εφόσον χρησιμοποιεί γνωστή και ασφαλή “συνταγή”. Για αρχή να ξεκαθαρίσουμε πως το RIGS παίζεται σε κάμερα πρώτου προσώπου, εφόσον είναι VR game και σκοπός αυτής της τεχνολογίας είναι να πιστεύετε ότι εσείς βρίσκεστε στην θέση του αθλητή με τα μεγάλα όπλα. Φοράτε μία στολή που αποτελεί το Rig σας και μοιάζει αρκετά με κλασικό ρομπότ που έχει δύο μεγάλα όπλα δεξιά και αριστερά, ψηλό σκελετό, διάφανο μπροστινό μέρος για να βλέπετε και στο κέντρο κάθεστε εσείς, ο έξυπνος χειριστής. Όταν βλέπουμε προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, κουνώντας το κεφάλι μας στην πραγματικότητα, βλέπουμε τον εαυτό μας με μία άσπρη στολή και γύρω το περιβάλλον. Στην αρχή θα σας φανεί περίεργη αυτή η μετάβαση αλλά αργότερα θα συνηθίσετε πλήρως τον χειρισμό.

Γίνε πρωταθλητής
Παίζοντας το campaign του RIGS: Mechanized Combat League θα νιώσετε λες και είστε παίκτης κάποιου πρωταθλήματος. Ξεκινάτε με το απλό tutorial που σας δείχνει τα βασικά της σχολής, μαθαίνει τον χειρισμό και τέλος σας περνάει από διαφορετικά modes έτσι ώστε να μάθετε να τα παίζετε. Με κάθε αγώνα που κερδίζετε, μαζεύετε πόντους εμπειρίας και σεβασμό από τους χορηγούς που είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι να σας υποστηρίξουν. Για να συνεχιστεί η χορηγία όμως, θα πρέπει να εκτελέσετε κάποια feats όπως για παράδειγμα να κάνετε τρία melee kills σε έναν αγώνα.

Τα είδη των αγώνων είναι τρία: Team Takedown, Endzone και Power Slam. Το Team Takedown θα μπορούσε αλλιώς να ειπωθεί και ως Team Deathmatch αφού το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να σκοτώσετε τους αντιπάλους που βρίσκονται στην αρένα μαζί σας. Το Endzone εμπλέκει την σπορ μεριά του RIGS αφού θα πρέπει πέρα από το να σκοτώσετε τους παίκτες της άλλης ομάδας, να αποκτήσετε κυριαρχία της μπάλας και να την περάσετε από ορισμένα σημεία που μοιάζουν με τέρμα. Τέλος, έχουμε το Power Slam όπου όταν βρίσκεστε σε Overdrive mode, θα πρέπει να πηδήξετε στο κέντρο της αρένας και νικήτρια ομάδα είναι εκείνη με το μεγαλύτερο σκορ. Για να μπείτε σε Overdrive mode, αρκεί να κάνετε τρία kills. Ο κάθε αγώνας αποτελείται από δύο ομάδες των τριών παικτών και κρατάει πέντε λεπτά. Υπάρχουν ημίχρονα, οπότε από θέμα χρόνου, δεν θα λέγαμε πως η εμπειρία διαρκεί πολύ.

Classes και abilities
Τα classes που μπορείτε να διαλέξετε είναι τέσσερα: Hunter, Mirage, Tempest και Sentinel. Το καθένα έχει τις ιδιαιτερότητές του, τις ειδικές δυνάμεις του αλλά ταυτόχρονα και τις αδυναμίες. Παίζοντας, προτιμήσαμε το Tempest που μοιάζει λίγο με...ιπτάμενο έντομο. Η δυνατότητά του να βρίσκεται στον αέρα για κάμποση ώρα μας έδωσε στρατηγική ανωτερότητα όσον αφορά τους αγώνες. Όταν θέλαμε κάτι πιο brutal όμως, τότε η σίγουρη λύση ήταν ο Sentinel, το tank της υπόθεσης.

Το κάθε class έχει διαφορετικά Rigs, ή ας τα πούμε επίπεδα. Στην αρχή μας επιτρέπει το παιχνίδι να αγοράσουμε ένα Rig για το αγαπημένο μας class, αφού δοκιμάσουμε όποιο από όλα θέλουμε. Όσο αποκτάμε χρήματα, μπορούμε να ξεκλειδώσουμε δυνατότερες στολές για τον παίκτη μας, με βελτιωμένες δυνάμεις. Εντός του αγώνα, υπάρχουν τριών ειδών modes ή ας τις πούμε καλύτερα στάσεις.

Με την πρώτη στάση, δίνουμε έμφαση στο πόσο δυνατά είναι τα χτυπήματά μας και την ενεργοποιούμε όταν θέλουμε να προκαλέσουμε πολύ damage. Η δεύτερη επιλογή έχει να κάνει με το πόσο γρήγορα κινούμαστε εντός της αρένας και η τρίτη και τελευταία στάση ενεργοποιείται όταν θέλουμε να κάνουμε γρήγορο repair. Όταν βρισκόμαστε σε Overdrive mode και οι τρεις στάσεις είναι ενεργοποιημένες και όπως καταλαβαίνετε είμαστε πιο δυνατοί στον αγώνα καθώς έχουμε ταυτόχρονα ευκινησία, δύναμη και δυνατότητα επισκευής του ρομπότ μας.

Χειρίσου το όπως νομίζεις
Ένας βασικός παράγοντας για να θεωρηθεί κάποιο video game διασκεδαστικό είναι ο χειρισμός του, κατά πόσο βολεύει και αν είναι εύκολος στην κατανόηση. Στην περίπτωση του RIGS: Mechanized Combat League, τα πράγματα μπλέκονται εφόσον δεν έχουμε να κάνουμε με τον κλασικό PlayStation τίτλο. Με την χρήση του VR, θα πρέπει να συμβιβαστούμε σε συγκεκριμένο τρόπο χρήσης.

Βρίσκεστε μέσα σε ένα τεράστιο ρομπότ και σκοπός σας είναι να τρέξετε στην αρένα, να σκοτώσετε τους αντιπάλους, να μαζέψετε πόντους και άλλες φορές να σκοράρετε. Λογικό είναι σε αυτό το σημείο να έχετε απορίες για το πως γίνονται ακόμα και τα πιο βασικά πράγματα. Για την στόχευση, αρκεί να κουνήσετε το κεφάλι σας δεξιά, αριστερά, πάνω, κάτω και γενικότερα προς όλες τις κατευθύνσεις. Για λόγους του review, χρησιμοιήσαμε το DualShock 4 χειριστήριο και όχι τα PS Move και η κίνηση στον χώρο γίνεται κανονικά με το αριστερό Analog Stick.

Η κάμερα κανονικά κινείται με τον δεξιό μοχλό αλλά υπάρχει μία επιλογή να την ελέγξετε μέσω της κίνησης του κεφαλιού σας, κάτι που δεν σας το προτείνουμε όπως για λόγους motion sickness. Γενικότερα υπάρχουν επιλογές για να αλλάξετε τον χειρισμό του RIGS αλλά δεν κάνουν την μεγάλη διαφορά που θα περιμένατε. Ένα ειλικρινές σχόλιο για τον χειρισμό είναι πως δεν μας άρεσε καθώς αν σκεφτείτε πόσες φορές πρέπει να γυρίσετε το κεφάλι σας για να στοχεύσετε, καταλαβαίνετε ότι προκαλείται ζαλάδα. Ευτυχώς οι αγώνες κρατούν το πολύ πέντε λεπτά, αλλιώς θα είχαμε να κάνουμε με βασανιστήριο.

Παίζοντας μέσα στην αρένα, είδαμε πως είναι η VR μάχη από πρώτο χέρι.

Η αναμονή αρχίζει
Όταν παίζουμε offline, όλα λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Τα πράγματα αρχιζουν και μπλέκονται όταν θα αποφασίσετε να παίξετε με άλλους online. Όσο καλή και αν είναι η σύνδεσή σας, θα υπάρχει θέμα με το loading και το να βρείτε συμπαίκτες. Πολλές φορές, υπάρχει η πιθανότητα να αποσυνδεθείτε με αποτέλεσμα να περιμένετε περισσότερο από το κανονικό πριν μπείτε σε αγώνα.

Υπάρχουν φορές που περιμέναμε 15 λεπτά για να βρούμε κατάλληλο session αγώνα. Τα 15 λεπτά είναι σίγουρα ένας χρόνος που περιμέναμε και σε άλλα games αλλά σε αυτή την περίπτωση, φορώντας το VR headset, η εμπειρία δεν ήταν η καλύτερη. Εκτιμάμε φυσικά την πρόοδο της τεχνολογίας αλλά ορισμένες φορές κάποια σημεία, όπως το multiplayer,δεν είναι τόσο προσεγμένα με αποτέλεσμα να προσδίδουν μία αίσθηση προχειρότητας.

Μέσα στο πεδίο μάχης
Το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του RIGS: Mechanized Combat League είναι ο οπτικοακουστικός του τομέας. Μπορεί να έχουμε ξαναδεί πάντρεμα Sports και κάποιο άλλο genre, στην προκειμένη περίπτωση έχουμε το FPS, αλλά είναι η πρώτη φορά σε VR. Η εμπειρία που μας προσφέρει το PlayStation VR, ξεπερνάει κάθε άλλο επίπεδο γραφικών που έχουμε δει μέχρι στιγμής γιατί τα κάνει όλα να φαίνονται τόσο αληθινά. Όταν καθόμαστε στην καρέκλα και χαμηλώνοντας το κεφάλι προς τα κάτω, βλέπουμε την in-game στολή μας, δίπλα μας άλλους παίκτες, κάτω το high tech πάτωμα και πάνω ένα ταβάνι διαφορετικό από αυτό του σπιτιού μας, καταλαβαίνουμε ότι ζούμε την πλήρη εμπειρία.

Το PS VR headset χρειάζεται κατάλληλη ρύθμιση σε σφίξιμο έτσι ώστε να εφαρμόσει καλά στο κεφάλι μας και να μην έχουμε θολούρες. Εφόσον το καταφέρουμε αυτό, τα γραφικά εμφανίζονται καθαρά μπροστά μας, με έντονα χρώματα και ωραία animations. Παρόλα αυτά, παρατηρήσαμε ότι κατά την διάρκεια του αγώνα, μόνο τα ηχητικά εφέ ήταν αψεγάδιαστα. Πολλές φορές τα αντίπαλα Rigs μας έμοιαζαν θολά και επειδή κινούνται τόσο γρήγορα, δεν μπορούσαμε να τα διακρίνουμε σωστά. Όσο για τις αρένες του παιχνιδιού, παρά το ότι βασίζονται σε πραγματικές όπως αυτή στο Rio De Janeiro, το γεγονός πως είναι μόνο τέσσερις, μας δείχνει προχειροδουλειά από πλευράς των developers.

Pimp my RIG
To RIGS: Mechanized Combat League αποτελεί τον πρώτο τίτλο του PS VR που δοκιμάσαμε για αρκετές ώρες. Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον project που συνδυάζει την ταχύτητα των FPS με το διασκεδαστικό gameplay των Sports games. Αν καταφέρετε να παίξετε online χωρίς μεγάλη αναμονή, τότε η εμπειρία βελτιώνεται αισθητά. Το όλο σύστημα του VR που φέρνει στο σαλόνι μας, μία τέτοια αρένα σαν του RIGS, το χαρακτηρίζουμε εντυπωσιακό και ένα βήμα μπροστά για την τεχνολογία και το gaming.

Υπάρχουν όμως περιθώρια βελτίωσης σε κάθε τομέα. Ο χειρισμός του RIGS μας προκάλεσε motion sickness με αποτέλεσμα μετά από δύο αγώνες να πρέπει να σταματήσουμε για λίγη ώρα πριν συνεχίσουμε. Το motion sickness είναι “στο παιχνίδι” εφόσον μιλάμε για VR headset αλλά θα έπρεπε να μειωθεί όσο γίνεται περισσότερο. Τα γραφικά από την άλλη, αν και δεν συγκρίνονται με των άλλων games γιατί φέρνουν την εικονική πραγματικότητα μπροστά μας, θα μπορούσαν να βελτιωθούν όσον αφορά στην θολούρα που επικρατεί. Το RIGS: Mechanized Combat League μας άφησε καλές εντυπώσεις και σίγουρα θα είναι ένας τίτλος που θα παίζουμε για διασκέδαση αλλά θα πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές και προσθήκες έτσι ώστε να αντέξει τον ανταγωνισμό.

Θετικά:
- Παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας
- Ωραίο customization

Αρνητικά:
- Θέματα με το online
- Μεγάλο loading time και περιγραφές
- Θολά γραφικά σε σημεία

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 8
Gameplay: 7
Αντοχή: 7
Γενικά: 7.5

Μία VR εμπειρία που συνδυάζει Sports και FPS games.

Χριστιάνα Θάνου  

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Lordwinter (Level 28) 27/10/2016 19:47
Φαίνεται ενδιαφέρον game, αλλά γενικά ο οργανισμός μου δεν πολυσηκώνει τα VR headsets. Δύσκολα λοιπόν θα μπορούσα να ασχοληθώ μαζί του για μεγάλο διάστημα.
Score 7.5
7.5 User Score
(9 votes )
User Reviews 0
Genre: Combat Sports
Developer: Guerrilla Cambridge
Publisher: Sony Interactive Entertainment
Διάθεση: Sony Hellas (210-6782000)
Players: 1-6
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 13/10/2016
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification