World of Warcraft: Legion

Hot
REVIEWED ON PC (Primary Version Tested)   Mac  

Η κόλαση του Draenor επιτέλους τελείωσε.

Η κόλαση του Draenor επιτέλους τελείωσε.

Η κόλαση του Draenor επιτέλους τελείωσε.

"Εφιάλτης ήταν και πέρασε". Αυτές είναι μοναδικές λέξεις που μου έρχονται στο μυαλό για να χαρακτηρίσω το Warlords of Draenor, το κατά γενική ομολογία χειρότερο, πιο πρόχειρα φτιαγμένο, ανούσιο, άχρωμο, άοσμο, άγευστο expansion του World of Warcraft. Το μόνο που κατάφερε με μεγάλη επιτυχία το συγκεκριμένο expansion ήταν να μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε νέα MMORPG και games από άλλα genres για να περάσουμε την ώρα μας.

Παίζω World of Warcraft κοντά 11 χρόνια, από το Vanilla μέχρι σήμερα και πάντα σε κάθε expansion έκανα κάποια διαλείμματα όπου σταματούσα να παίζω για δύο τρεις μήνες και μετά επανερχόμουν δριμύτερος για περισσότερο κάψιμο. Στο Warlords of Draenor χρειάστηκα αρκετά διαλείμματα για να χωνέψω τον έναν ολόκληρο χρόνο της Tanaan Jungle. Τo Draenor ήταν πολύ καλό για τις πρώτες 30 ώρες. Όταν τελείωσαν τα quest στις βασικές περιοχές, τότε φάνηκε πόσο γυμνό ήταν σαν expansion. Xάλια PvP (η αλήθεια είναι πως το PvP έχει να είναι καλό από το Lich King), χάλια PvE και ένα Garrison System που σε ωθούσε να κάθεσαι στο σπιτάκι σου και κάθε μία ώρα να τσεκάρεις το Warcraft για νέες αποστολές.

Έχω φτάσει κοντά στα 22.000 achievement points, υπήρχαν εποχές που ήμουν στο top 10 του battlegroup, εποχές που έλιωνα μόνο στο PvP και εποχές που κάναμε μαζί με το παρεάκι της guild, progress στο Raid του εκάστοτε patch. Όλα αυτά δεν τα αναφέρω για να υπερηφανευτώ καθώς δεν ξέρω αν θα πρέπει να νιώθω περήφανος για τις 174 days played time που έχω στον βασικό μου χαρακτήρα. Τα αναφέρω πιο πολύ για να σας δώσω να καταλάβετε ότι είμαι κάποιος που έχει ασχοληθεί με το συγκεκριμένο παιχνίδι πολύ καιρό και σε μεγάλο βαθμό.


Όλοι μας πιστεύω γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το World of Warcraft δεν θα επιστρέψει ποτέ στις παλιές δόξες των Vanilla, TBC και WotLK. Όσοι από εσάς είχατε την τύχη να παίξετε στον private server με το όνομα Nostalrius -που έμελλε τελικά να κάνει ακόμα και την ίδια την Βlizzard να ασχοληθεί ενεργά μαζί του- κάνατε την σύγκριση στην ποιότητα και μόνοι σας. Το WoW έχει εξελιχθεί μαζί με το ίδιο το genre των MMORPG που στοχεύουν σε πιο casual κοινό με μικρές χρονικές και skill-based απαιτήσεις. Αυτό δεν είναι κακό, μην με παρεξηγείτε. Είναι απλά η εξέλιξη του είδους. Το θέμα μας σήμερα δεν είναι το αν το Legion είναι το καλύτερο expansion του Warcraft γιατί χωρίς να παίξω ούτε ένα δευτερόλεπτο ξέρω ήδη, πως δεν θα είναι. Το θέμα μας είναι κατά πόσο το Legion μπορεί να σας κρατήσει ενεργούς για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να βαρεθείτε, αν αξίζει το όνομα του World of Warcraft και αν είναι καλύτερο από το Warlords of Draenor. Το τελευταίο δεν είναι αρκετά δύσκολο να το πετύχει βέβαια.

Η τρίτη έφοδος της Burning Legion
Μόνο και μόνο το όνομα του expansion μάς φέρνει αναμνήσεις από το Warcraft III. Μετά από τα γεγονότα του Warlords of Draenor ο νέος Gul’dan από το παράλληλο σύμπαν κατάφερε να φέρει τις λεγεώνες της Burning Legion στις ακτές του Azeroth. Στο pre-patch του Legion είδαμε τις συνδυασμένες δυνάμεις της Horde και της Alliance να συνθλίβονται στο Broken Shore με τις δύο πλευρές να έχουν σημαντικές απώλειες αφού εκτός από τους πολλούς νεκρούς, έχασε την ζωή του ο βασιλιάς της Stormwind Varian Wrynn, ο Warchief της Horde Vol’jin και ο Tirion Fordring.

Mε την Sylvanas και τον Αnduin στα ηνία, η Alliance και η Horde πρέπει να ενωθούν -κάτι εξαιρετικά δύσκολο πλέον- και να αντιμετωπίσουν τον κοινό εχθρό τους, που για άλλη μία φορά προσπαθεί να τυλίξει τον κόσμο στις φλόγες. Στο πλευρό τους, τα δύο Factions έχουν τους Demon Hunters, την νέα hero class του παιχνιδιού. Οι Demon Hunters ή αλλιώς Illdari ήταν η elite ομάδα του Illidan στο Burning Crusade. Λίγο πριν πέσει ο Black Temple, οι Demon Hunters καθώς επέστρεφαν από μία απoστολή στον πλανήτη Mardum, βρήκαν την Maiev να στέκεται μπροστά στον ηττημένο Illidan. Παρά την προσπάθειά τους να σώσουν τον αρχηγός τους, η Maiev τους συνέλαβε και τους φυλάκισε μαζί με τον Illidan στο Warden’s Vault. Πέρασαν κοντά 10 χρόνια και τώρα ο Gul’Dan ψάχνοντας τρόπο να ελευθερώσει τον Illidan και να τον πάρει με το μέρος της Legion ανάγκασε την Maiev να ελευθερώσει με την σειρά της τους Demon Hunters με την ελπίδα ότι θα βοηθήσουν το Azeroth ενάντια στην Burning Legion. Ακόμα δεν γνωρίζουμε το πως θα χρησιμοποιηθεί το χαρτί του Illidan στο expansion. Θα είναι κακός; Καλός; Τίποτα από τα δύο; Αναμένουμε να το μάθουμε. Πάντως κοιτώντας μόνο το box του παιχνιδιού, καταλαβαίνουμε πως θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Επιστροφή στις ρίζες
To Warlords of Draenor είχε διαφημιστεί σαν μία «επιστροφή στην αρχή» για το World of Warcraft και αυτό επειδή θα επισκεπτόμασταν το Draenor πριν την καταστροφή, θα βλέπαμε τους παλιούς Warchief και την δημιουργία της πρώτης Horde. H αλήθεια είναι όμως πως το Legion μας δίνει πολύ περισσότερο αυτή την αίσθηση. Στο Legion έχουμε την δυνατότητα να πάμε στα Broken Isles, την προϊστορική πατρίδα των Night Elves που καταστράφηκε 10 χιλιάδες χρόνια πριν από την πρώτη έφοδο της Burning Legion και τις δυνάμεις του Well of Eternity, ενώ σαν βασική πόλη για όλες μας τις δραστηριότητες χρησιμοποιείται η πολυαγαπημένη Dalaran. H επιστροφή σε αυτό το κομμάτι της ηπείρου σε συνδυασμό με την Legion έχει σαν αποτέλεσμα να συναντήσουμε πολλούς γνωστούς παλιούς ήρωες, όπως τον Malfurion και την Tyrande, τον Cenarius αλλά και να γνωρίσουμε και μερικούς που ενώ υπήρχαν εδώ και αρκετό καιρό στο lore του Warcraft, εμφανίζονται για πρώτη φορά στο MMORPG, όπως τον Prince Farondis.


Οι βασικές ζώνες του Legion είναι η Azsuna, Val’Sharah, Highmountain, Stormheim και φυσικά Suramar. H Azsuna είναι η πατρίδα των Nightfallen και του Prince Farondis, όπου βρίσκονται αρκετά από το παλιά χτίσματα των αρχαίων Night Elf και είναι πλέον κατειλημμένα από τα φαντάσματά τους ή από τα Naga. Η Val’Sharah περιέχει το δάσος στο οποίο γεννήθηκαν οι πρώτοι Druids και τώρα δέχεται επίθεση από τον Xavius ο οποίος προσπαθεί να δηλητηριάσει το Emerald Dream και να το μετατρέψει στον Emerald Nightmare. Στη Val’Sharah υπάρχει επίσης το Grove of Cenarius καθώς και ο ναός της Elune. Και τα δύο είναι μυθικές τοποθεσίες για όσους γνωρίζουν το lore. Το Highmountain είναι η περιοχή των Tauren και των Drogbar στην οποία μάλιστα βρίσκεται και το «σπίτι» του πρώην γνώμονα της Γης Νελθάριον. Το Stormheim είναι το μέρος στο οποίο βρίσκονται σε αιώνια διαμάχη δύο Titan Keepers, o Odyn και η Helya και κατοικείται κυρίως από Vrykul οι οποίοι ξεκίνησαν από το Northrend ψάχνοντας την ιερή γη τους και κατέληξαν εκεί. Τέλος, η Suramar αποτελεί την κεντρική περιοχή του expansion και χρησιμοποιείται για το end game. Στην Suramar υπάρχει η ξακουστή Suramar City που αποτελούσε την πρωτεύουσα των Night Elf της αρχαιότητας και όπου η Queen Azhara βασίλευε. Από εκεί ξεκίνησε η πρώτη εισβολή της Burning Legion.

Όπως ανέφερα και προηγουμένως τα Broken Isles δίνουν πολύ μεγαλύτερη αίσθηση “επιστροφής στην αρχή” από το Draenor. Στο Legion μπορούμε να περιηγηθούμε σε μέρη όπου έγιναν κοσμοϊστορικά γεγονότα. Γεγονότα που έχουμε δει και ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν κατά την διάρκεια τόσο του World of Warcraft όσο και του Strategy Warcraft. Αναφορικά με την ιστορία, όσοι έχετε παίξει στο παρελθόν Warcraft μπορείτε πάνω κάτω να φανταστείτε στο περίπου πως θα συνεχιστεί το expansion. Ακόμα είμαστε σε αρχικό στάδιο όπου μαζί με τον Khadgar αναζητούμε την Maiev, τα Pillars of Creation, τα όπλα δηλαδή που θα μας βοηθήσουν στον πόλεμο και γενικότερα βρισκόμαστε σε ένα αναγνωριστικό στάδιο. Μέχρι στιγμής πάντως η ιστορία είναι μια χαρά και περιμένουμε τα μελλοντικά patch για να δούμε πως θα εξελιχθεί.


Demon Hunter, level cap, Order Hall και Artifact
Ο Demon Hunter μπήκε και επίσημα στις ζωές μας λίγες μέρες πριν την κυκλοφορία του Legion με ένα pre-patch. Το συγκεκριμένο class αποτελεί το δεύτερο Hero Class του Warcraft μετά τον Death Knight και ξεκινάει από τα 98 level έχοντας όμως τον περιορισμό για έναν Demon Hunter ανά server στον οποίο server πρέπει να υπάρχει και ήδη ένας χαρακτήρας 70 τουλάχιστον level. Demon Hunter μπορούν να γίνουν μόνο τα Night και Blood Elves και έχουν δύο αντί για τρία specialization ένα για Damage και ένα για Tank. Ο Demon Ηunter είναι φυσικά melee, χρησιμοποιεί το Fury σαν resource για τα skills του και κυρίως Warglaives για όπλα.

Kάτι που με εξέπληξε με το leveling στο Legion ήταν η ελευθερία που δίνεται στον παίχτη για να επιλέξει περιοχή. Καμία περιοχή δεν είναι για συγκεκριμένα levels, αντίθετα τα mobs κάνουν scale ανάλογα με το δικά σας level. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως μπορείτε να πάτε σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή σε όποια περιοχή επιθυμείτε χωρίς κανέναν περιορισμό. Μόλις φτάσετε στο level cap των 110 level τότε όλα τα mobs σε όλες τις ζώνες θα είναι και αυτά στο ίδιο επίπεδο. Δεν είναι ιδιαίτερα χρονοβόρο για να φτάσετε στο cap. Αναλόγως με την ταχύτητα που ολοκληρώνετε τα quests θα χρειαστείτε περίπου δύο με τρεις ώρες για το κάθε level. Προσωπικά, ξεκίνησα από την Azsuna, πήγα μετά στην Val’Sharah και μετά στη Stormheim όπου και εκεί έφτασα τα 110. Τελείωσα δηλαδή το exp έχοντας ακόμα δύο ολόκληρες περιοχές ανεξερεύνητες.


Nωρίς το παιχνίδι θα σας παρουσιάσει τα Order Halls, τα νέα garrisons δηλαδή και θα σας δώσει το Artifact σας. Tα Order Halls είναι class specific –ένα για κάθε class- σε αντίθεση με τα garrisons του Draenor που ήταν μοναδικά για τον κάθε παίχτη. Στο Order Hall έχετε πρόσβαση μόνο εσείς και άτομα που είναι ίδιο class με εσάς και αποτελεί μαζί με την Dalaran την βάση των δραστηριοτήτων σας. Από εκεί θα κάνετε συγκεκριμένα questlines τα οποία ονομάζονται Order Campaigns και θα σας αποφέρουν μοναδικά rewards. Τα Halls περιέχουν επίσης και τις γνωστές followers missions που είδαμε και στο Draenor, μόνο που αυτή την φορά οι αποστολές και οι followers είναι πολύ λιγότεροι σε αριθμό. Μπορείτε να έχετε μέχρι και 8 βασικούς followers σε αντίθεση με τους 20 και 25 του Draenor ενώ σαν συμπλήρωμα μπορείτε να έχετε κάποιους έξτρα followers που μετά από δύο τρεις αποστολές χάνονται και πρέπει να φτιάξετε νέους από την αρχή. Το σύστημα αυτό είναι φυσικά πολύ καλύτερο από το αντίστοιχο του Draenor.

Στο Draenor οι αποστολές σας προσέφεραν τόσα πολλά λεφτά και αντικείμενα που πραγματικά δεν χρειαζόταν να κάνετε οτιδήποτε άλλο στο παιχνίδι. Απλά να κάθεστε όλη μέρα στο Garrison και να farm-άρετε αποστολές. Τώρα οι αποστολές αυτές είναι απλά μία μίνι δραστηριότητα που δεν απαιτεί πολλά πράγματα αλλά προσφέρει αρκετά ώστε να αξίζει κάποιος να αφιερώσει 10 λεπτά την ημέρα σε αυτήν. Οι followers σας όπως και πριν με τις αποστολές ανεβαίνουν levels, έχουν skills και μπορούν να φορέσουν αντικείμενα. Τα Halls έχουν επίσης διάφορα upgrades που θα ξεκλειδώσετε σιγά σιγά παίζοντας το παιχνίδι και κάνοντας progress στα διάφορα storylines. Mε το storyline και με διάφορα achievements μπορείτε επίσης να ξεκλειδώσετε και ένα Class gear set από τον Quartermaster. Γενικά, οι περισσότερες ενέργειες που θα κάνετε μέσα στο Halls σας απαιτούν Order Resources τις οποίες μαζεύετε από διάφορες δραστηριότητες στα Broken Isles.


Τέλος, στην αρχή του παιχνιδιού μέσω του Hall θα λάβετε και το Artifact όπλο σας, το οποίο αποτελεί μία από τις μεγάλες αλλαγές που έφερε το Legion. Κάθε specialization έχει και το δικό του ξεχωριστό Artifact όπλο, το οποίο το παίρνει από την αρχή του expansion και το έχει μέχρι το τέλος. Τα Artifacts έχουν ξεχωριστά traits τα οποία μπορείτε να ξεκλειδώσετε χρησιμοποιώντας Artifact Power. Κάθε trait είτε σας δίνει ένα νέο skill είτε σας αναβαθμίζει κάποιο skill που ήδη έχετε. Artifact power μπορείτε να μαζέψετε από quests, dungeons ή random drops και treasures που υπάρχουν στον κόσμο. Κάθε Artifact έχει τέσσερα διαφορετικά appearances –τέσσερις διαφορετικές cosmetic μορφές- και το κάθε appearance έχει τέσσερα διαφορετικά χρώματα και τρία slots για relics. Για να ξεκλειδώσετε ένα appearance ή ένα χρώμα πρέπει πρώτα να κάνετε κάποια requirements, τα οποία είναι είτε quests είτε κάποιο achievement. Tα relics προσθέτουν ένα skill σε συγκεκριμένο trait ανάλογα με το relic που έχετε και δίνουν και item level bonus στο όπλο. Επίσης, καθένα από τα τρία Artifact σας απαιτεί ξεχωριστό farm-αρισμα για να ξεκλειδώσετε τα εκάστοτε traits κάτι που φυσικά οδηγεί σε ατελειώτο grind-άρισμα.

Dungeons, Factions, World Quests
Όπως σε κάθε expansion έτσι και τώρα έχουμε την προσθήκη νέων Dungeon και Raids. Τα Raids φυσικά δεν έχουν ανοίξει ακόμα –το πρώτο Raid με όνομα Emerald Nightmare θα ανοίξει στις 20 Σεπτεμβρίου- τα Dungeons υπάρχουν από το λανσάρισμα και είναι οχτώ σε αριθμό μαζί με δύο Dungeons ακόμη το Arcway και Court of Stars τα οποία είναι προσβάσιμα μόνο στον Mythic βαθμό δυσκολίας. Όπως και με τις Zones έτσι και τα Normal Dungeons κάνουν scale ανάλογα με το level σας. Φυσικά αυτό δεν ισχύει για το Ηeroic βαθμό δυσκολίας των Dungeons όπου πρέπει να είστε αναγκαστικά 110 level και να έχετε item level μεγαλύτερο ή ίσο του 810. Εκτός από τον Heroic βαθμό δυσκολία υπάρχει και ο Mythic που είναι πολύ πιο απαιτητικός και φυσικά ανταμείβει τον παίχτη με το καλύτερο αυτή την στιγμή gear.


Στο Legion προστέθηκαν επίσης έξι νέα factions για να ανεβάσετε reputation. Aυτά είναι τα Court of Farondis, Dreamweavers, Highmountain Tribes, Nightfallen, Wardens και Valarjar. Το κάθε faction έχει τα δικά του rewards ανάλογα με το επίπεδο που έχετε το reputation σας, το οποίο μάλιστα ανεβαίνει κυρίως με την εκπλήρωση των διάφορων storylines και World Quests.

Mαζί με τα Artifacts, τα World Quests είναι ένας νέος μηχανισμός στο Warcraft. Όταν φτάσετε στα 110 level και ολοκληρώσετε ένα συγκεκριμένο questline τότε θα σας ανοίξει η δυνατότητα για να ολοκληρώσετε World Quests σε όλες τις περιοχές των Broken Isles. Τα World Quests μπορούμε να πούμε πως σε ένα σημείο μοιάζουν με τα Daily Quests με την διαφορά ότι είναι τελείως απρόβλεπτα και κάπως πιο διασκεδαστικά τόσο στο κυνήγι όσο και στην ολοκλήρωση. Σε όλο τον χάρτη του expansion θα σας ανοίγουν διάφορα quests τα οποία θα σχετίζονται με ένα από τα παραπάνω faction. Αν πάτε στο σημείο όπου σας δείχνει ο χάρτης ότι βρίσκεται το quest και το εκπληρώσετε τότε φυσικά θα πάρετε σαν reward reputation με το faction καθώς και αντικείμενα, artifact power, resources κ.α.


Κάθε μέρα θα έχετε ένα Emissary Quest το οποίο θα σας προτρέπει να εκπληρώσετε τέσσερα World Quests από ένα συγκεκριμένο faction. Aν το κάνετε τότε θα λάβετε πολύ reputation με το faction και αντικείμενα. Το ποια World Quests θα υπάρχουν στον χάρτη βασίζεται στην τύχη, παρ’ όλα αυτά θα υπάρχουν αρκετά από κάθε faction και θα αλλάζουν κάθε μερικές ώρες. Κάποια από τα World Quests έχουν σχέση μάλιστα με τα professions σας και με τα pet battles.

Achievements, Professions, Vanity items και Treasures
Τίποτα λιγότερο δεν περίμενα από την Blizzard στις παραπάνω κατηγορίες. Όπως σε κάθε expansion έτσι και τώρα το παιχνίδι γέμισε με νέα achievements για να κυνηγήσετε, κάτι που οι achievement hunters σαν εμένα αγαπάμε να κάνουμε. Επίσης φαίνεται να έχουν προστεθεί και πάρα πολλά νέα Toys για να συλλέξετε. Υπολογίζω πως χωρίς ιδιαίτερο ψάξιμο έχω μαζέψει γύρω στα 30. Στα Vanity αντικείμενα προστέθηκαν επιτέλους μετά από λαϊκή απαίτηση και τα διάφορα ρούχα και όπλα του παρελθόντος. Μάλιστα αν συλλέξετε αρκετά θα λάβετε και το achievement και title Fabulous.


Απαράλλαχτο –σχεδόν- έμεινε το Treasure system που πρωτοείδαμε στο Mists of Pandaria και παραείδαμε στο Draenor. Γενικά, πλέον το παιχνίδι επιβραβεύει τους παίχτες που θα ξοδέψουν τον παραπάνω χρόνο για να εξερευνήσουν καλά την κάθε περιοχή και το κάθε σπίτι με treasure chests τα οποία ως επί το πλείστων περιέχουν Artifact power. Βεβαίως, μπορείτε να βρείτε και χάρτες που δείχνουν στο mini-map σας την τοποθεσίας των chests. Αυτό που άλλαξε κάπως είναι το σύστημα των professions όπου –εκτός από το νέο skill cap- βλέπουμε και τα recipes να έχουν ranks τα οποία συνήθως βελτιώνουν τις συνταγές σας κάνοντάς τες να θέλουν λιγότερα materials.

Player vs Player, Prestige και Honor Talents
H τρίτη μεγάλη προσθήκη του Legion είναι το Prestige σύστημα και τα Honor Talents. Aς το πιάσουμε το θέμα από την αρχή. Καταρχάς το Honor και το Conquest δεν είναι πλέον currencies που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να αγοράσουμε PvP gear, αλλά αντιθέτως καθώς κάνετε PvP θα ανεβαίνει το Honor Level σας μέχρι το cap των 50 level. Κάθε level θα σας επιτρέπει να ξεκλειδώνετε ένα νέο PvP talent το οποίο φυσικά θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε μόνο σε PvP Combat. Kατά δεύτερον δεν υπάρχουν πλέον αντικείμενα σχεδιασμένα μόνο για PvP. Αντιθέτως όταν θα μπαίνετε σε ένα battleground ή μια αρένα, τα stats θα κάνουν ουσιαστικά reset και θα παίζετε με προκαθορισμένα stats που θα έχουν μία μικρή σχέση με το πόσο item level έχετε. O τρόπος αυτός έχει σχεδιαστεί για να ισορροπεί τους παίχτες χρησιμοποιώντας σαν σημείο αναφοράς κάτι το οποίο είναι προσχεδιασμένο και μετρήσιμο. Με λίγα λόγια, αν ο Arms Warrior πέφτει πολύ εύκολα τότε με απλές κινήσεις η Blizzard μπορεί να του αυξήσει το Stamina και να το διορθώσει, ή αν ο Restoration Druid κάνει πολύ heal μπορεί να του μειώσει το mana pool.


Tρίτον, όταν και αν καταφέρετε να φτάσετε στο Honor cap των 50 level τότε θα μπορείτε να κάνετε Prestige κάνοντας ουσιαστικά reset τα talents σας στο level 1 αλλά κερδίζοντας παράλληλα διάφορα δώρα όπως mounts και artifact appearances. Aφού κάνετε το Prestige 1 μετά μπορείτε να ξανανέβετε levels και να κάνετε Prestige 2 και 3 και ούτω κάθε εξής. Aξίζει να αναφέρουμε πως μέχρι στιγμής δεν έχει προστεθεί κάποιο νέο battleground. Αυτό που υπάρχει και είναι αρκετά διασκεδαστικό είναι οι Dalaran Sewers, όπου κάθε τόσο οι φρουροί που προστατεύουν την περιοχή φεύγουν μετατρέποντας τα Sewers σε πεδίο μάχης μεταξύ όλων των παιχτών.

Tα θετικά
Γνωρίζοντας εξ αρχής πως το review θα βγει μεγάλο σε μέγεθος αποφάσισα να συνοψίσω σε μερικές παραγράφους τα θετικά και τα αρνητικά που μου έχει αφήσει μέχρι στιγμής το Legion. Ξεκινώντας από τα θετικά και μιλώντας γενικά, τα quests και τα zones με ωθούν περισσότερο να ασχοληθώ με το παιχνίδι καθώς για εμένα έχουν περισσότερο ενδιαφέρον από τις αντίστοιχες περιοχές του Draenor. Τα Broken Isles περιέχουν περισσότερο Warcraft lore από πολλές άλλες περιοχές του Azeroth και η ατμόσφαιρα είναι τελείως διαφορετική. Από την άλλη βέβαια δεν μπορώ να πω ότι έχω ξετρελαθεί που βλέπω ξανά τον Gul’Dan να προσπαθεί να καταστρέψει τον κόσμο, τον Malfurion να προσπαθεί να τον σώσει, τον Cenarius, την Ysera και τα λοιπά αλλά δεν μπορώ να πω ότι με έχει χαλάσει κιόλας. Των περισσότερων χαρακτήρων τα Broken Isles είναι ούτως ή άλλως η πατρίδα τους.



Μέχρι στιγμής πάντως η ιστορία είναι μια χαρά. Ακόμα δεν έχουμε δει τον Illidan και γενικότερα έχουμε απλώς κάνει μία καλή αρχή στην μάχη ενάντια της Legion. To story από ότι καταλαβαίνω δεν έχει προχωρήσει ούτε στο μισό. Αυτό σημαίνει πως στα επόμενα patches θα προστεθεί πολύ νέο περιεχόμενο για να παίξουμε. Βοnus Points στην Blizzard για το ομαλό λανσάρισμα του Legion. Ούτε ένας server δεν έπεσε. Στο Draenor τις πρώτες πέντε μέρες βλέπαμε μόνο καρέ και μετά από περίπου ένα μήνα είχαμε ήδη σκοτώσει 2-3 από τους εφτά Warlords.

Πιστεύω όλοι ζούμε για την στιγμή που ο Μalfurion θα ξαναντικρίσει τον Illidan.


Πιο συγκεκριμένα τώρα, μου αρέσει πάρα πολύ η ιδέα όπλων που θα τα έχουν οι παίχτες σε όλη την διάρκεια του expansion και θα τα αναβαθμίζουν. Θεωρώ πως ήδη έχουμε αρκετά slots για να ψάχνουμε gear σε dungeons και raids. Με τα όπλα έτοιμα θα μπορούμε τουλάχιστον να επικεντρωθούμε μόνο στα relics που είναι δευτερεύον σημασίας. Μου αρέσει επίσης το νέο Honor σύστημα με τα talents και το γεγονός πως όλοι οι παίχτες έχουν πάνω κάτω τα ίδια stats. Μέχρι στιγμής φαίνεται να δουλεύει, θα δούμε και στο μέλλον και στις επόμενες Season πως θα πάει. To Prestige με αφήνει τελείως αδιάφορο καθώς είναι ένας νέο τρόπος για να grind-αρεις Ηonor για rewards και είναι τελείως προαιρετικό.

Επίσης μου αρέσει πάρα πολύ ο τρόπος που η Blizzard διαχειρίστηκε τα Factions, το reputation farming και τα World Quests. Ευτυχώς δεν χρειάζεται αυτή την φορά να σκοτώνουμε άπειρα mobs για να ανεβάσουμε reputation. Δοξάζω τον Θεό για αυτό. Όσοι θέλουν να παίξουν με την ησυχία τους ή έχουν περιορισμένο χρόνο μπορούν να κάνουν τα Emissary Quests κάθε μέρα ή μία φορά κάθε τρεις μέρες καθώς αποθηκεύονται μέχρι τρία στον κάθε παίχτη και να ανεβάσουν το reputation τους σιγά σιγά, κάνοντας διαφορετικά quests κάθε φορά. Αντιθέτως όσοι βιάζονται και θέλουν να φτάσουν γρήγορα στο Exalted μπορούν να spam-άρουν όσα περισσότερα quests βρίσκουν. Η επιλογή είναι δική σας καθαρά. Πάντως δεν θα χρειαστεί να κάθεστε τρεις και τεσσερις ώρες μπροστά από μία οθόνη και να βαράτε το ίδιο τέρας.


Εξαιρετική είναι και η οργάνωση του Class Hall. Τα Halls βρίσκονται κοντά στην Dalaran ώστε οι παίχτες να μην χρειάζονται να φεύγουν πολύ μακριά από την πρωτεύουσα, ενώ οι αποστολές που υπάρχουν μέσα για τους followers είναι στην κατάλληλη αναλογία. Όχι τόσες πολλές ώστε να ασχολούνται οι παίχτες μόνο με αυτές όπως στο Draenor και όχι τόσο λίγες και ασήμαντες ώστε να τις ξεγράψουν. Tα Ηalls δεν έχουν banks και Auction Houses κάτι που αναγκάζει τους παίχτες να γυρνάνε στις κεντρικές πόλεις. Αυτό είναι πολύ καλό καθώς δεν θα ερημώσουν. Τέλος, η προσθήκη του Demon Hunter σαν Hero Class είναι νομίζω απίθανη επιλογή. Ο κόσμος το ζητάει καιρό, η Blizzard κατευθύνθηκε κατάλληλα και από όσο έχω παίξει φαίνεται να έχει πολύ διασκεδαστικό gameplay.

Τα αρνητικά
Ήρθε η ώρα να ρίξουμε λίγο δηλητηριάκι. Kαταρχάς είναι αλήθεια πως μου άρεσαν τα Artifacts σαν ιδέα. Αυτό που δεν μου αρέσει καθόλου είναι το δίνονται σημαντικά lore weapons στον κάθε παίχτη λες και είναι καραμελίτσες. Όπως και να το κάνουμε δεν γίνεται ο κάθε Paladin να κρατάει το Ashbringer. Απλά δεν γίνεται. Το Ashbringer έχει ένα storyline που μπορεί πολύ άνετα να γίνει τριλογία σε κινηματογραφική ταινία ή σειρά στο Netflix. Έχει τα δικά του κόμικ. Το όπλο αυτό είναι βαρύ και δεν μπορεί να το σηκώνει ο κάθε τυχαίος γιατί χάνει την αξία του στα μάτια των fans. Όπως δεν μπορεί ο κάθε τυχαίος να έχει το θρυλικό σφυρί του Doomhammer. Δεν είναι δίκαιο για εμένα που είμαι Warrior να έχω μία ασπίδα που “απλά” είναι από τις φολίδες του Deathwing, λες και τα περισσότερα όπλα δεν είναι έτσι και ο άλλος να έχει το Ashbringer.



Όταν δίνονται lore όπλα στους παίχτες αναπόφευκτα θα δημιουργηθούν προβλήματα στο μέλλον. Θυμηθείτε τι είχε γίνει με το Gorehowl που ήταν loot στο Karazhan του Burning Crusade και μετά αναγκαστικά για λόγους lore το έφεραν πίσω για να το κάνει δώρο ο Thrall στον Garrosh, ενώ ήδη ήταν στα χέρια των παιχτών. Σκεφτείτε τώρα σε ένα μελλοντικό expansion να γίνει δεύτερη invasion της Scourge. Που θα είναι το Ashbringer; Θεωρώ πως αυτό έγινε μόνο και μόνο για να δελεάσει η Blizzard τους παίχτες με το Legion καθώς τα Artifacts ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά στην Gamescom 2015 σε μία εποχή που οι συνδρομητές εξαφανίζονταν με ρυθμούς Usain Bolt.

Δεν μου κάνει εντύπωση πως τα dungeons είναι πολύ μέτρια. Έχουν βγει εκατοντάδες πλέον dungeons και ειναι λογικό να έχουν στερέψει από ιδέες οι developers. Αυτό που με χάλασε πολύ ήταν ότι το Violet Hold είναι ακριβώς ίδιο με το αντίστοιχο του Wrath of the Lich King. Αντιγραφή επικόλληση όμως. Ναι, καταλαβαίνω πως το Violet Hold είναι από τα πιο αγαπημένα dungeons και πως η νέα Dalaran αναγκαστικά θα έχει την δική της έκδοση από την φυλακή Violet Hold αλλά δεν χρειαζόταν να είναι πανομοιότυπη! Ακόμα και το Auchindoun του Draenor είχε διαφοροποιήσεις. Πάντως, ούτως η άλλως τα dungeons πλέον είναι κάτι που απλά κάνουμε την πρώτη φορά με ευχαρίστηση και μετά απλά επειδή πρέπει να το κάνουμε.

Στο World of Warcraft: Legion δεν έχει προστεθεί κανένα νέο Battleground. Ούτε στο Draenor είδαμε νέο Battleground αλλά εκεί υπήρχε η Ashran για να γίνεται “World PvP”. Είναι σίγουρα κάπως δικαιολογημένη η έλλειψη νέου Battleground καθώς η Horde και Alliance μάχονται ήδη εναντίον της Burning Legion και δεν νοείται να ξεκινήσουν και πόλεμο μεταξύ τους. Βέβαια και κατά την διάρκεια του Lich King που υποτίθεται ότι μαχόμασταν όλοι εναντίον της Scourge είχε προστεθεί το Isle of Conquest και το Strand of the Ancients. Στο Legion έχουν προστεθεί μόνο δύο νέα arena stages, το Ashamane’s Fall και το Black Rook Hold κάτι που κάνει το νέο PvP περιεχόμενο να μοιάζει πενιχρό.

Η πανέμορφη ήπειρος των Kaldorei
Μετά το οπτικό revamp που μας έδωσε η Blizzard στα character models στο Draenor ήρθε η ώρα να γίνουν αλλαγές και στα skills και abilities όλων των παιχτών. Αν έχετε να παίξετε αρκετό καιρό World of Warcraft τότε με χαρά θα δείτε πως έχουν γίνει αρκετές αλλαγές σε πολλά animatiοns των χαρακτήρων. Aυτό ήταν κάτι που έπρεπε οπωσδήποτε να γίνει καθώς τα παλιά μοντέλα μπορεί να ήταν και δέκα χρονών. Αναφορικά με τα zones όπως πάντα η Blizzard έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στην χαρακτηριστική απεικόνιση της κάθε περιοχής χρησιμοποιώντας ένα χρώμα σαν βασικό με πολλές παραλλαγές. Τα καρτουνίστικα γραφικά του Warcraft σε συνδυασμό με τα πολλά χρώματα είναι ακόμα μία οπτασία.


Φυσικά, αν υπάρχει ένας τομέας που η ομάδα του Warcraft “σκίζει” πάντα είναι αυτός του ήχου και της μουσικής. Η ομάδα αυτή μας έχει δώσει κάποια αξέχαστα κομμάτια όπως το theme της Stormwind, το Call to Arms, το Invincible και πολλά ακόμη. Η ίδια ομάδα συνεχίζει να μας προσφέρει δουλειά ισάξιας ποιότητας με το Legion, με εξαιρετικά τραγούδια σε κάθε περιοχή. Τραγούδια που αρμόζουν τέλεια στην περίσταση και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η περιοχή και που σίγουρα δεν θα βαρεθείτε να ακούτε. Το μοναδικό μου παράπονο με τον ήχο είναι η μερική αστοχία που υπάρχει σε κάποια voice-overs (όχι όλα) στα οποία είτε οι voice actors δεν έχουν κάνει καλή δουλειά είτε υπήρχε κάποιο πρόβλημα στην μετέπειτα διαδικασία καθώς οι προτάσεις ακούγονται πολύ αργές και βαριές, λες και οι χαρακτήρες απευθύνονται σε κάποια ηλικιωμένη κυρία με προβληματα ακοής.

Αξίζει τελικά ο ντόρος;
Το World of Warcraft: Legion πατάει πολύ γερά στο έδαφος αυτή την στιγμή και είναι πολλές φορές καλύτερο από τον προκάτοχό του. Θεωρώ πως όλοι οι παλιοί World of Warcraft fans που σταματήσατε στο Mists of Pandaria και στο Warlords of Draenor αξίζει να μπείτε στον κόπο να ξεσκονίσετε τα mounts και τις τσάντες σας και να του δώσετε μία ευκαιρία. Περιέχει στοιχεία που μπορεί να μην είναι νέα στο κόσμο των MMORPG, είναι νέα όμως στον κόσμο του WoW, δένουν τέλεια με παλιά χαρακτηριστικά του παιχνιδιού και ξυπνούν κάποιες πολύ ωραίες μνήμες.

Θετικά:
- Τα Artifacts σαν ιδέα
- World Quests
- Nέο Honor σύστημα
- Tέλειο setting
- Περιεχόμενο μεγαλύτερης διάρκειας
- Class Halls
- Ωραία storylines
- Demon Hunter Hero Class
- Mοναδικός ήχος

Αρνητικά:
- Το grind-άρισμα των Artifacts
- Lore weapons σε παίχτες
- Κανένα νέο Battleground
- Aνιαρά dungeons
- Κάποια χαζά voice-overs

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 9
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 8.5

Πολλές φορές καλύτερο από το Warlords of Draenor.

Aριστοτέλης Ζησιμόπουλος  

NEWS   VIEW ALL

World of Warcraft: Legion

[Αρχική δημοσίευση: 7/11/15] Flexible zones, αλλαγές στα Challenge modes dungeons και νέα raids. Στην τελετή έναρξης της BlizzCon 2015 είχαμε την ευκαιρία να δούμε το πρώτο cinematic βίντεο του World...
Posted (23 Aug 2017)

World of Warcraft: Legion Collector's και όλες οι συλλεκτικές

Το World of Warcraft: Legion κυκλοφορεί από σήμερα και στο GameWorld σας έχουμε ένα ειδικό βίντεο με όλες τις μέχρι τώρα συλλεκτικές εκδόσεις. Δείτε την Vanilla έκδοση, τα 5 μέχρι πρότινος expansions ...
Posted (30 Aug 2016)

World of Warcraft: Legion: Ελάχιστες απαιτήσεις

Η Blizzard ανακοίνωσε τις ελάχιστες και τις προτεινόμενες απαιτήσεις για το νέο expansion του World of Warcraft: Legion. Ουσιαστικά πρόκειται για μια αναβάθμιση των ελάχιστων απαιτήσεων που ήδη υπάρχο...
Posted (19 Feb 2016)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +2 Manos (Level 39) 08/09/2016 12:36
Όσοι παίζετε WoW γράψτε το Battle.net ID σας σε αυτό το forum topic. Αριστοτέλης και Χριστιάνα σας περιμένουν ήδη online.
YΓ. Το review είχε ένα θέμα τα πρώτα λεπτά με την σωστή εμφάνισή του το οποίο και διορθώθηκε.
#2 +1 DoUzOs (Level 27) 08/09/2016 12:53
Τιτανοτεράστιο review, πραγματικά. Συγχαρητήρια στον Αριστοτέλη για την καταπληκτική δουλειά! Τώρα, όσον αφορά το Legion, σίγουρα, φαίνεται καλύτερο από το WoD. Οι αλλαγές είναι ευπρόσδεκτες, μιας και κάνουν το παιχνίδι ακόμη πιο ενδιαφέρον!
#3 +1 Shikabane_Hime7 (Level 29) 08/09/2016 13:02
Καταπληκτικό και αναλυτικότατο review! Μπράβο Αριστοτέλη! Το lore/story του παιχνιδιού όπως όλα δείχνουν έχει μπει στην τελική ευθεία.
#4 +1 An arrow in the knee (Level 22) 08/09/2016 13:56
Πραγματικα μπραβο για το τεραστιο και αναλυτικο review.Ηταν ακριβως οτι χρειαζομουν για να δω τι παιζει με το νεο expansion.Επιτε λους ξεφυγε η Blizzard απο την καταρα του WoD :P .Μενει να δουμε και το τελος του lore που εχει να προσφερει,που αναμενετε επικο.
Τρομερη στιγμη και ο θανατος του Varian,με ενα απο τα καλυτερα cinematics.Γενι κοτερα η μεταβαση προς το Legion εγινε πολυ καλα.
#5 +1 landogar (Level 13) 08/09/2016 20:13
Οσο κι αν ενθουσιάζονται οι wow fans, μέσα σε ένα μήνα θα έχουν κάνει unsub από την βαρεμάρα και θα έχουν τραβήξει σε άλλη παραλία.Εχει τελειώσει η ιστορία από το Cataclysm και μετά για μένα.Το ξεζουμίζουν από εκεί που δεν πάει.Ας φτιάξει κάτι το διαφορετικό πια η Blizzard.Κατά τα άλλα πλήρες το review.
#6 +1 IreneGR (Level 4) 08/09/2016 20:47
Η αλήθεια είναι ότι περίμενα ένα τέτοιο review για να δω τι παίζει. Εύγε.
Προσωπικά δεν θα το πάρω ακόμα, περιμένω να πάρω νέα καρτούλα γραφικών και ένα keyboard της προκοπής, για να το απολαύσω. Με ξέρω πάντως, ένα μήνα sub και μετά την έκανα.
#7 +1 ashbringer (Level 25) 09/09/2016 07:47
Μπράβο στον Αριστοτέλη για αυτό το πολύ μεγάλο review.To Warcraft επανήλθε δριμύτερο και ανανεωμένο.
#8 deviljim92 (Level 12) 24/09/2016 01:18
Συγχαρητήρια Αριστοτέλη για το αναλυτικότατο review!! Έχω χρόνια να ασχοληθώ με το wow τελευταίο expansion ήταν το cataclysm … Πάντως δείχνει ανανεωμένο και με θετικά στοιχεία θα περιμένω λίγο καιρό και ίσως το δοκιμάσω γιατί δεν μοιάζει για mist of pandaria η WoD.
Score 8.5
8.44 User Score
(8 votes )
User Reviews 0
Genre: MMORPG
Developer: Blizzard Entertainment
Publisher: Blizzard Entertainment
Διάθεση: IGE (210-2419600)
Players: MMO
Requirements: 2GB RAM, Κάρτα Γραφικών NVIDIA GeForce GT 440 ή AMD Radeon HD 5670 ή Intel HD Graphics 5000, Επεξεργαστής Intel Core 2 Duo E8500 ή AMD Phenom II X3 720, 45GB χώρο στον σκληρό δίσκο
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 30/8/2016
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification