Driveclub Bikes

Hot
REVIEWED ON PS4  

Γκάζι και penalty. 

Γκάζι και penalty. 

Γκάζι και penalty. 

Πέρυσι τέτοιο καιρό είχε κυκλοφορήσει το Driveclub, η πρώτη racing προσπάθεια της Sony για τις κονσόλες όγδοης γενιάς. Ήταν μια γενικά καλή προσπάθεια, αλλά κάποιες χτυπητές αδυναμίες και απουσίες (π.χ απουσία split-screen, λίγα οχήματα, θέματα στο gameplay κτλ.) δεν βοήθησαν, ώστε το Driveclub να πάρει τις κριτικές και τα βραβεία που του αναλογούσαν, συμφώνα με το hype που είχε δημιουργηθεί γύρω από το όνομά του.

H Sony λοιπόν, αποφάσισε να χτυπήσει και στην αγορά των δυο τροχών, ανακοινώνοντας ένα expansion με το όνομα Driveclub Bikes. Σε αυτόν τον standalone τίτλο, αντί για τα supercars που είχατε στην κατοχή σας στο original game θα διαθέτετε ένα γκαράζ με superbikes. Ουσιαστικά η Evolution "ξήλωσε" όλο τον κώδικα που αφορά τα αυτοκίνητα και πρόσθεσε μηχανές, με ότι αυτό συνεπάγεται. Είτε διαθέτετε το Driveclub είτε όχι, με ένα μικρό αντίτιμο μπορείτε να απολαύσετε τον arcade χειρισμό, τις πιστές, τα modes και ότι άλλο διασκεδαστικό υπήρχε στον πρωτότυπο τίτλο, απλώς αυτή τη φορά θα μετατραπείτε σε...easy riders. Πάμε όμως να δούμε πιο αναλυτικά την νέα δημιουργία της Evolution Studios.

Η πρώτη γκαζιά
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, το Driveclub Bikes είναι ένα standalone expansion, για το Driveclub και προσφέρει τη εμπειρία της οδήγησης στους δυο τροχούς. Μπαίνοντας για πρώτη φορά στα μενού θα αντικρίσετε μικρές αλλαγές σε σχέση με την έκδοση για αυτοκίνητα. Oι επιλογές που ξεχωρίζουν είναι το Drive, το create και το browse clubs, το my profile, το garage και τα challenges.

Πιο συγκεκριμένα, στην επιλογή Drive αγωνίζεστε μονός ή και online με άλλους αντιπάλους σε διάφορα modes. Στο Create Club μπορείτε να δημιουργήσετε το Club σας, που έχει ακριβώς την ιδία λειτουργία με την αντίστοιχη επιλογή για τα αυτοκίνητα. Μπορείτε να κάνετε invite μέχρι και 7 ακόμα παίχτες και να ανεβάσετε το level του Club με τον ίδιο τρόπο που ανεβάζετε και το δικό σας level. Συμφώνα με τις επιδόσεις σας σε διάφορα single-player ή multiplayer challenges αυξάνεται το level του Club σας. Το ίδιο και για τα υπόλοιπα μέλη.

Στο Browse Clubs μπορείτε να δείτε το level άλλων Clubs και των μελών τους. Έχετε επίσης την δυνατότητα να καμαρώσετε τις δίκες σας επιδόσεις στο my profile, όπως και την συλλογή από τα superbikes σας στο garage. Tέλος, στην επιλογή Challenges δημιουργείτε τα δικά σας challenges ή δοκιμάζετε αντίστοιχα τις ικανότητές σας σε διαφορές δημιουργίες φίλων σας.

Σούζες και αλλά κόλπα
Στο Drive mode βρίσκεται το κυρίως πιάτο του παιχνιδιού. Εκεί υπάρχουν τρεις διαθέσιμες επιλογές, οι ίδιες με το κανονικό Driveclub. Tour, Single Event και Multiplayer κάνουν την εμφάνιση τους και πάλι, αποσκοπώντας στο να σας κρατήσουν συντρόφια για αρκετές ώρες.

To Τour είναι το campaign του Driveclub Bikes. Χωρίζεται σε έξι tiers και σκοπός σας είναι να τα τερματίσετε και τα έξι ώστε να ξεκλειδώσετε όλες τις μηχανές. Κάθε tier αποτελείται από έξι κούρσες, τρεις με κάθε μηχανή του παιχνιδιού, τις οποίες μπορείτε να τις παίξετε με όποια σειρά θέλετε, αρκεί στο τέλος να έχετε συλλέξει αρκετά αστεράκια ώστε να μπορέσετε να προκριθείτε στο πρωτάθλημα του κάθε επίπεδου. Το πρωτάθλημα αποτελείται από τρεις διαδρομές και για να μπορέσετε να προχωρήσετε στο επόμενο tier, πρέπει να κερδίσετε τουλάχιστον την τρίτη θέση αυτού.

Κάθε κούρσα σας ανταμείβει με 1-3 αστεράκια ανάλογα με τα challenges που θα ολοκληρώσετε. Ανάλογα με το ποσό καλά θα τα πάτε σε κάθε κούρσα, κερδίζετε και τα αντίστοιχα αστέρια. Τα challenges ποικίλουν και είναι του στυλ, "τερμάτισε στην τάδε θέση", "κάνε τον τάδε γύρο χωρίς να χτυπήσεις τίποτα", "βγες πρώτος" κλπ. Συμφώνα λοιπόν με το τι θα ολοκληρώσετε σε κάθε κούρσα θα έχετε και το αντίστοιχο βραβείο.

Επόμενη επιλογή είναι το -αδιάφορο για ακόμη μια φορά- Single Event. Εκεί απλά τρέχετε σε διάφορες κούρσες με μοναδικό κέρδος τα Fame points που ανεβάζουν level σε εσάς και τις μηχανές σας. Tα modes του Single Event είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά του Tour: Race, time trial και skill. Τα δυο πρώτα υπάρχουν και στο original Driveclub, δηλαδή κανονικός αγώνας με γύρους και αγώνας στον οποίο προσπαθείτε να νικήσετε το ρολόι.

Πάμε για σούζες;
Το Skill είναι ένα καινούργιο mode που κάνει την εμφάνισή του σε αυτό το expansion και εκμεταλλεύεται πλήρως τις εφετζίδικες δυνατότητες των μηχανών. Πιο συγκεκριμένα, αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι να σηκώσετε την μηχανή σας είτε στην μπροστινή είτε στην πίσω ρόδα και να την κρατήσετε σε αυτήν την κατάσταση για όση περισσότερη ώρα μπορείτε. Όσο το κάνετε αυτό, κερδίζετε πόντους και σκοπός σας είναι να ξεπεράσετε το όριο που σας έχει τοποθετήσει το παιχνίδι, ώστε να τερματίσετε την κούρσα στην πρώτη θέση. Το εν λόγω mode είναι αρκετά πιο διασκεδαστικό από τα άλλα δυο, γιατί αποτελεί κάτι το καινούργιο και αποδεικνύεται αρκετά εύκολο, αφού όταν εξοικειωθείτε θα παίρνετε τα τρία αστέρια στο Tour για πλάκα.

Ας περάσουμε και στο multiplayer mode. Στο συγκεκριμένο mode, όσο καιρό ασχοληθήκαμε με την εν λόγω κατηγορία καταφέραμε να βρούμε και να αγωνιστούμε σε ένα και μοναδικό mode. Τα Team Races. Σε αυτούς τους αγώνες χωρίζεστε σε δυο ομάδες των έξι παιχτών και στόχος σας είναι οι παίχτες τις δικής σας ομάδας να έχουν καλύτερο πλασάρισμα στην τελική κατάταξη από τους παίχτες της αντίπαλης ομάδας. Η ομάδα με τους περισσότερους πόντους στο τέλος νικάει. Αξίζει να παρατηρήσουμε, ότι ακόμα και σε χαμηλή σύνδεση σαν την δικιά μας (7 mbps) δεν παρατηρήθηκε το παραμικρό lag καθ' όλη την ενασχόλησή μας. Επίσης συναντήσαμε αρκετά καλό επίπεδο αντίπαλων παικτών.

Bikes και customization

Γενικά ο αριθμός των μηχανών είναι αρκετά μικρός και δεν θα σας πάρει πολύ καιρό να τις ξεκλειδώσετε όλες, καθώς ανάλογα με τις επιδόσεις σας, το Tour μπορεί να διαρκέσει από 6 μέχρι 8 ώρες. Από εκεί και περά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια μηχανή επιτρέπεται σε κάθε online challenge και να κατατροπώσετε τους αντίπαλους σας.

Μετά από κάθε τερματισμό κούρσας που θα κάνετε, κερδίζετε διάφορα customization για τις μηχανές σας, που σημαίνει ότι μπορείτε να τους αλλάζετε χρώμα ή να τους βάζετε διαφορετικά tribals, ώστε να έρθουν πιο κοντά στο γούστο σας. Όσοι διαθέτετε και το κανονικό Driveclub υπάρχει πιθανότητα να ξεκλειδώσετε αυτοκίνητα και customization γι' αυτά, απλά παίζοντας το expansion. Πάντως εκτός από αυτό δεν υπάρχει κάποιο άλλο σοβαρό customize που μπορείτε να κάνετε στα οχήματα σας.

Το split-screen λάμπει και πάλι δια της απουσίας του σε αντίθεση με τα penalties.

Rage στο DualShock 4
O χειρισμός του Driveclub Bikes είναι αρκετά απλός και μετά από τις πρώτες δυο διαδρομές που θα κάνετε και θα καταλάβετε πως είναι να οδηγάτε μηχανή και όχι αυτοκίνητο δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα με την οδήγηση. Δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στον χειρισμό του τίτλου, που είναι ακριβώς ο ίδιος με του Driveclub. Oι μηχανές στρίβουν εύκολα και όσους ελιγμούς και να κάνετε δεν υπάρχει περίπτωση να βγείτε από την πορεία σας, εκτός αν παίρνετε τις στροφές με 200 km/h όπου εκεί θα καταλήξετε σε κανένα γκρεμό ή σε καμία σύγκρουση με κάποιο τοίχο. Όταν θα συμβεί κάτι τέτοιο θα επανέλθετε στην πίστα μέσα σε τρία δευτερόλεπτα για να συνεχίσετε, αφού θα σας έχουν πρώτα περάσει όλοι.

To Α.Ι των αντίπαλων οδηγών είναι αρκετά ανταγωνιστικό, αφού προσπαθούν με κάθε τρόπο να σας περάσουν, να σας χτυπήσουν, να σας βγάλουν εκτός πορείας και άλλα τέτοια όμορφα. Όσο περνάνε οι κούρσες, η δυσκολία τους ανεβαίνει, οπότε αν δεν έχετε μάθει να χειρίζεστε καλά την εκάστοτε μηχανή, θα χρειαστεί να παίξετε αρκετές φορές την κάθε πίστα για να καταφέρετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τέλος ότι και αν συμβεί κατά την διάρκεια της κούρσας σας ανταμείβει ή σας αφαιρει fame points. Για παράδειγμα αν καταφέρετε μια δύσκολη προσπέραση κερδίζετε ενώ αν χτυπήσετε κάποιον ύπουλα τότε χάνετε fame points.

Από την άλλη παρόλο που το Driveclub είναι arcade και υποτίθεται πιο διασκεδαστικό, εντούτοις τιμωρεί όπως και στην αρχική του έκδοση, την... "αντιαθλητική" συμπεριφορά. Για παράδειγμα αν προσπαθήσετε να κόψετε δρόμο από κάποιο χωματόδρομο ή κήπο, σας τιμωρεί με penalty στην ταχύτητα για ένα με δυο δευτερόλεπτα, πράγμα αρκετά εκνευριστικό ιδιαίτερα στα κρίσιμα σημεία κάθε αγώνα. Επίσης αν δεν καταφέρετε να κόψετε εγκαίρως ταχύτητα και τρακάρετε με κάποιον έχετε πάλι penalty και καθυστέρηση, ενώ αν σας τρακάρει κάποιος αντίπαλος και σας βγάλει εκτός πορείας, συνεχίζει κανονικά με την υπάρχουσα ταχύτητά του πράγμα απαράδεκτο. Θα έπρεπε να ισχύει είτε για όλους είτε για κανένα. Με αυτόν το τρόπο μπορείτε να χάσετε πανεύκολα θέσεις κατά την διάρκεια της κούρσας. Με απλά λόγια, οι ίδιοι μηχανισμοί του πρώτου Driveclub εξακολουθούν να ισχύουν και εδώ, καμουφλαρισμένοι στις δύο ρόδες.

"Προσθέστε μηχανές, αφαιρέστε αυτοκίνητα"
Στο Driveclub Bikes αξιοποιήθηκε η ίδια μηχανή γραφικών, συνεπώς η οπτική απεικόνιση των μηχανών βρίσκεται σε αρκετά καλό επίπεδο. Όλες οι μηχανές είναι πολύ όμορφα σχεδιασμένες και με μεγάλη λεπτομέρεια. Eκει που ο τίτλος παίρνει άριστα βεβαία, είναι στα καιρικά φαινόμενα. Η βροχή του Driveclub είναι eye candy και δυσκολεύει παρά πολύ την οδήγησή σας, ειδικά αν παίζετε με την κάμερα πρώτου προσώπου που μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ενοχλητική. Επίσης, οι ακτίνες από το φως του ηλίου μπορούν να σας τυφλώσουν στα ανάλογα σημεία, ειδικά όταν βρίσκεστε σε ανηφορικό δρόμο. 

Από την άλλη, τα textures με τα οποία σχεδιάστηκε το περιβάλλον βρίσκονται και πάλι σε μέτρια επίπεδα. Οι θεατές είναι απλά διακοσμητικοί με ελάχιστες κινήσεις και αντιδράσεις, τα shadows μέτρια, όπως και τα textures διαφόρων δέντρων και το motion blur στις μεγάλες ταχύτητες ζαλίζει αρκετά. Στον ηχητικό τομέα τα πράγματα είναι εξίσου καλά. Κάθε μηχανή έχει την δική της "φωνή" και τόσο οι εξατμίσεις όσο και οι "γκαζιές" είναι αρκετά ρεαλιστικές. Τέλος, λάμπει δια της απουσίας του και πάλι ένα in-game soundtrack.

Τουλάχιστον είναι προσιτό
Εν κατακλείδι το Driveclub Bikes είναι ένα καλό expansion άλλα δεν είναι για όλους. Οι fans των racing games που διαθέτουν και τον original τίτλο θα απογοητευτούν από τα μηδενικά βήματα προόδου που έχει κάνει το παιχνίδι σε όλους τους τομείς εκτός από τα οχήματα. Η διάρκεια του campaign είναι μικρή συγκριτικά με τον άμεσο ανταγωνισμό, η Evolution όφειλε να προσθέσει περισσότερες μηχανές, ενώ το multiplayer αποδεικνύεται επαναλαμβανόμενο και δύσκολα θα σας κρατήσει.

Όσον αφορά την τιμή του, το Driveclub Bikes κοστίζει 15 ευρώ αν διαθέτετε ήδη το αρχικό Driveclub με τα αυτοκίνητα και 20 ευρώ ως stand-alone τίτλος. Η αντίστοιχη τιμή του αρχικού Driveclub ανέρχεται στα 30 ευρώ, συνεπώς όσοι επιθυμείτε αμφότερα αυτοκίνητα και μηχανές θα πρέπει να δαπανήσετε συνολικά 50 ευρώ. Κατ' επέκταση και με βάση τα υπάρχοντα θέματα, ο μόνος λόγος απόκτησης του Driveclub Bikes είναι το να είστε fan των δύο τροχών. Αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο και δεν έχετε το original Driveclub τότε το κόστος των 20 ευρώ για το Driveclub Bikes θα σας δικαιώσει σε θέμα αντοχής. Μπορεί να μην φέρνει κάτι επαναστατικό στη σειρά της Sony, αλλά είναι σίγουρα διασκεδαστικό.

Θετικά:
- Όμορφα γραφικά
- Εύκολος χειρισμός
- Τo skill mode
- Η δημιουργία challenges
- Δυνατό και ύπουλο Α.Ι
- Προσιτή τιμή

Αρνητικά:
- Εξακολουθεί να μην υποστηρίζει split-screen
- Aπούσια in-game soundtrack
- Ελάχιστες μηχανές
- Σχετικά μικρή διάρκεια
- Το γνωστό σύστημα των penalties
- "Ρηχό" multiplayer
- Aπουσία σοβαρού customization
- Ελάχιστες διαφορές από το Driveclub πέραν των μηχανών

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 7.5
Gameplay: 6.5
Αντοχή: 6.5
Γενικά: 6.5

Διασκεδαστικό τις πρώτες ώρες, κουραστικό τις υπόλοιπες.

Άρης Φουρναράκης

NEWS   VIEW ALL

DriveClub Bikes

[Αρχική δημοσίευση: 27/10/15] Απ' ότι φαίνεται η Sony ετοιμάζει μηχανές στο DriveClub, το γνωστό racing του PS4. Σήμερα το πρωί εντοπίστηκε αξιολόγηση PEGI η οποία πλέον έχει αφαιρεθεί. Πιθανόν να ...
Posted (28 Oct 2015)

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 IamTheOne (Level 15) 11/11/2015 16:51
Καλή η σκέψη για τις μηχανές απλά περίμενα ότι θα διορθώνονταν τα θέματα του παρελθόντος όπως τα penalty κι όχι να φοβηθούν οι developers μην χάσουν την πελατεία.Πάντως το ότι πωλείται φθηνά και ως standalone είναι κάτι καλό.Ωραίο review αν και απότι κατάλαβα δεν σε ενθουσίασε τόσο.
#2 +1 Nocturne (Level 13) 11/11/2015 17:05
Quoting IamTheOne:
Καλή η σκέψη για τις μηχανές απλά περίμενα ότι θα διορθώνονταν τα θέματα του παρελθόντος όπως τα penalty κι όχι να φοβηθούν οι developers μην χάσουν την πελατεία.Πάντως το ότι πωλείται φθηνά και ως standalone είναι κάτι καλό.Ωραίο review αν και απότι κατάλαβα δεν σε ενθουσίασε τόσο.


Όχι δεν με ενθουσίασε. Το διασκέδασα για λίγες ώρες, αλλά όσο περνούσε η ώρα και έβλεπα ότι όλα ήταν ίδια με το original τόσο περισσότερο ξενέρωνα. Ωραίο game για τους fun των 2 τροχών.. Oι άλλοι ας κοιτάξουν άλλου.
#3 geololj (Level 28) 13/11/2015 01:46
Έξυπνη η Evolution που το διαθέτει και ως standalone. Για τους μη έχοντες το αρχικό παιχνίδι, είναι σαν να πλασάρει ένα νέο φτηνό game για τους λάτρεις των δύο τροχών. Οι καιρικές συνθήκες μου άρεσαν και η αίσθηση της ταχύτητας από την εσωτερική κάμερα, αν και όπως σημειώνεις κι εσύ Άρη, το motion blur ψιλοζαλίζει. Ωραίο review :)
#4 supermario644ever (Level 20) 15/11/2015 13:11
Εμένα μου αρέσει πάρα πολύ τόσο για τον χειρισμό όσο και για τα γραφικά
Score 6.5
7 User Score
(12 votes )
User Reviews 0
Genre: Racing
Developer: Evolution
Publisher: Sony
Διάθεση: Sony Hellas (210-6782000)
Players: 1 (2-12 Online)
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 28/10/2015
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb
RELATED GAMES
thumb
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification