Halo 5: Guardians

Hot
REVIEWED ON Xbox One  

To έπος συνεχίζεται με πρωταγωνιστή τον Agent Locke.

To έπος συνεχίζεται με πρωταγωνιστή τον Agent Locke.

To έπος συνεχίζεται με πρωταγωνιστή τον Agent Locke.

Σε έναν μήνα περίπου το Xbox One κλείνει τα δύο πρώτα χρόνια ζωής του. Στο διάστημα αυτό έχουμε δει αρκετά αξιόλογα exclusives, όπως το Sunset Overdrive και το Forza Motorsport 6, αλλά κανένα εξ' αυτών δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως console seller. Η μόνη κυκλοφορία που μπορεί να καλύψει το κενό αυτό είναι το Halo 5: Guardians, το οποίο φτάνει πολύ σύντομα στα ράφια των καταστημάτων. Το timing της κυκλοφορίας αυτής θα λέγαμε ότι είναι ιδανικό, καθώς στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν από την έλευση του Xbox One, οι developers είχαν στην διάθεσή τους ένα σεβαστό χρονικό περιθώριο για να εξοικειωθούν με το hardware της κονσόλας και να αναδείξουν τις δυνατότητες της. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί στο παρελθόν και με το Halo 3, το πιο επιτυχημένο εμπορικά κεφάλαιο της σειράς.

Αυτή την φορά πάντως το κλίμα που επικρατεί πριν την κυκλοφορία του νέου Halo είναι αναμφισβήτητα βαρύ, καθώς η 343 Industries έχει δεχθεί έντονη κριτική από χιλιάδες φίλους της σειράς για διάφορες άστοχες επιλογές της, όπως η αφαίρεση του split-screen co-op. Η γκρίνια για την 343 Industries κρατά έναν ολόκληρο χρόνο και όχι άδικα, καθώς το λανσάρισμα του Halo: The Master Chief Collection μόνο ιδανικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Η αμερικανική εταιρεία μάλιστα πρόσφερε δωρεάν το remastered campaign του Halo: ODST και μια μηνιαία Gold συνδρομή ως αποζημίωση στους early adopters του Halo: The Master Chief Collection, αλλά ούτε με αυτή την κίνηση δεν κατάφερε να εξιλεωθεί.


Σε ότι έχει να κάνει με την 343 Industries πάντως οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι εξαρχής το έργο της ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Ας μην ξεχνάμε ότι πριν την έλευσή της στο τιμόνι της σειράς Halo κάθονταν η Bungie, η εταιρεία που ουσιαστικά δημιούργησε το έπος του Master Chief. Στο Halo 4 η 343 Industries προσπάθησε να δώσει το δικό της στίγμα, αν και οι αλλαγές στο κομμάτι του gameplay ήταν ελάχιστες, εδώ όμως είχε όλο τον χρόνο στην διάθεσή της για να μας προσφέρει το κάτι παραπάνω.

Στην περίπτωση του Halo 5: Guardians πάντως υπάρχουν αρκετοί ακόμη παράγοντες που θα κρίνουν την ενδεχόμενη επιτυχία ή αποτυχία του. Ένας από αυτούς είναι ο Agent Locke, καθώς για πρώτη φορά στην σειρά βλέπουμε ένα νέο πρωταγωνιστή. Η 343 Industries μας είχε καθησυχάσει τονίζοντας πως ο “τηλεοπτικός” χρόνο θα είναι μοιρασμένος μεταξύ του Agent Locke και του Master Chief, αλλά οι δηλώσεις αυτές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, όπως διαπιστώσαμε παίζοντας το campaign του παιχνιδιού. Ο δεύτερος παράγοντας είναι το Warzone mode, το οποίο μας άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις στην E3.

Ήρθε η ώρα όμως να αφήσουμε τους προλόγους στην άκρη και να δούμε αν το Halo 5: Guardians είναι σε θέση να αποτελέσει το killer app του Xbox One; Κακά τα ψέμματα όσοι αγόρασαν την κονσόλα της Microsoft τους προηγούμενους μήνες περίμεναν με μεγάλη ανυπομονησία αυτή την στιγμή. Θα καταφέρει άραγε αυτή την φορά η 343 Industries να σταθεί αντάξια των προσδοκιών ή οι φίλοι της σειράς θα αρχίσουν να νοσταλγούν την “χρυσή” εποχή της Bungie; Οι απαντήσεις ακολουθούν παρακάτω.

Ο Agent Locke είναι ωραίος, ο Master Chief είναι αλλιώς
To Halo 5: Guardians εκτυλίσσεται χρονικά αρκετούς μήνες μετά τα γεγονότα του Halo 4 και της πρώτης σεζόν του Spartan Ops. Θυμίζουμε ότι το τελευταίο αποτέλεσε ένα co-op mode του προηγούμενου κεφαλαίου της σειράς με ξεχωριστό story και παρά τις φήμες που ήθελαν την κυκλοφορία μιας δεύτερης σεζόν κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το νέο Halo αποτελεί το δεύτερο μέρος της τριλογίας The Reclaimer Saga, η οποία όπως είναι φυσικό αναμένεται να ολοκληρωθεί στο μέλλον όταν βγει το Halo 6. To φινάλε άλλωστε του Halo 5: Guardians αφήνει αρκετά αναπάντητα ερωτήματα.


Σε ότι έχει να κάνει με το campaign η 343 Industries προβαίνει σε μια εξαιρετικά γενναία κίνηση, καθώς στο ρόλο του βασικού πρωταγωνιστή συναντάμε τον Agent Locke και όχι τον Master Chief. H κίνηση αυτή σαφώς και εμπεριέχει ένα μεγάλο ρίσκο, αλλά δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα πραγματικά ξεχωριστό σενάριο. Στην προκειμένη περίπτωση ο Master Chief μετά από μια επιτυχημένη αποστολή αποφασίζει να μην επιστρέψει στην βάση του παραβαίνοντας τις εντολές της UNSC. Η τελευταία δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά στέλνει την Fireteam Osiris, της οποίας ηγείται ο Agent Locke, στο κυνήγι του Master Chief.

Όσον αφορά το σενάριο οφείλουμε να κάνουμε μερικές παρατηρήσεις και να αναλύσουμε κάποια κακώς κείμενα, χωρίς φυσικά να δώσουμε spoilers. Καταρχήν, η σειρά Halo διακρίνεται για το εξαιρετικά πλούσιο lore της, το οποίο επεκτείνεται και σε άλλους τομείς (βιβλία, ταινίες κ.α.) εκτός από τα video games. Κατ' επέκταση, όσοι γνωρίσουν για πρώτη φορά την σειρά μέσα από το Halo 5: Guardians είναι δεδομένο ότι θα υποστούν ένα... πολιτισμικό σοκ, στην προσπάθειά τους να αφομοιώσουν το lore. Ακόμη και στην δική μας περίπτωση δυσκολευτήκαμε να ακολουθήσουμε την πλοκή της ιστορίας και χρειαστήκαμε ένα δεύτερο playthrough για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα.


Ένα ακόμη στοιχείο που μας ξένισε είναι η παντελής έλλειψη πληροφοριών για το παρελθόν του Agent Locke. Θεωρούμε τουλάχιστον αυτονόητο ότι από την στιγμή που η 343 Industries εισήγαγε ένα νέο κεντρικό πρωταγωνιστή θα έπρεπε να μας παρουσιάσει το “βιογραφικό” του και να αναπτύξει τις διάφορες πτυχές της προσωπικότητάς του. Αν θέλετε να μάθετε ποιος είναι ο Spartan Jameson Locke δεν αρκεί να παίξετε το Halo 5: Guardians, καθώς θα πρέπει να δείτε την τηλεοπτική σειρά Halo: Nightfall (ευτυχώς περιλαμβάνεται στην συλλογή Halo: The Master Chief Collection) και να αναζητήσετε επιπλέον πληροφορίες στο internet.

Το κυριότερο πρόβλημα όσον αφορά το campaign είναι ο παραγκωνισμός του Master Chief. Όσο κι αν ο χαρακτηρισμός αυτός ακούγεται κάπως βαρύς αντικατοπτρίζει πλήρως την πραγματικότητα, καθώς θα αναλάβετε τον έλεγχο του εμβληματικού ήρωα μόλις σε πέντε αποστολές (συνολικά υπάρχουν 15). Εν τω μεταξύ, πριν την κυκλοφορία του παιχνιδιού είχαμε δει δεκάδες τρέιλερ που επικεντρώνονταν στην κόντρα μεταξύ των δύο Spartans. Η προσέγγιση που ακολουθούν οι σεναριογράφοι όμως είναι το λιγότερο ρηχή, καθώς η διαμάχη μεταξύ των δύο ηρώων δεν φτάνει ποτέ σε κορύφωση. Προσωπικά αισθανθήκαμε ότι οι developers μας παραπλάνησαν, αφήνοντάς μας να περιμένουμε σπουδαία πράγματα αλλά τελικά οι υποσχέσεις τους μένουν ανεκπλήρωτες. Το γεγονός αυτό κάνει την προσπάθειά μας να “καταπιούμε” τον παραγκωνισμό του Master Chief ακόμη πιο δύσκολη.


Τα πρώτα σημάδια εξέλιξης
Με βάση τα παραπάνω το σενάριο δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα από τα δυνατά χαρτιά του νέου Halo, αλλά ευτυχώς δεν συμβαίνει το ίδιο στο νευραλγικό τομέα του gameplay, καθώς τουλάχιστον σε αυτό το κομμάτι βλέπουμε σημαντικές αλλαγές. Μόλις πιάσετε το Halo 5: Guardians στα χέρια σας θα διαπιστώσετε ότι σας συντροφεύουν τρεις επιπλέον Spartan. Για την ακρίβεια εδώ συναντάμε δύο τετραμελείς ομάδες, την Fireteam Osiris και την Blue Team. Αρχηγός της πρώτης είναι ο Agent Locke και της δεύτερης ο John-117 (Master Chief).

Εσείς από την πλευρά σας αναλαμβάνετε τον έλεγχο των δύο κεντρικών ηρώων, ενώ τα υπόλοιπα τρία μέλη της κάθε ομάδας ελέγχονται από την CPU. Στην Fireteam Osiris συναντάμε και έναν παλιό γνώριμο, τον Edward Buck, τον οποίο και είχαμε δει στο παρελθόν στο Halo: ODST. Στην περίπτωση βέβαια που παίζετε co-op, τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας σας ελέγχονται από άλλους παίκτες. Η απουσία του matchmaking στο co-op δημιουργία επιπλέον προβλήματα, καθώς θα χρειαστεί να κάνετε invite άλλους παίκτες στο party σας για να παίξετε παρέα.


Εδώ φυσικά ερχόμαστε στο φλέγον ζήτημα της αφαίρεσης του split-screen co-op από την 343 Industries. Όσον αφορά το γιατί αφαιρέθηκε υπάρχουν αρκετές εκδοχές τόσο επίσημες, όσο και ανεπίσημες, το πιο πιθανό είναι όμως ότι απλά οι developers βιάστηκαν να προλάβουν το deadline. Είναι δύσκολο βέβαια να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα, αλλά από την στιγμή που αρκετά features θα προστεθούν τους προσεχείς μήνες (Forge, επιπλέον χάρτες για το multiplayer, Big Team Battle mode κ.α.) φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι η 343 Industries δεν προλάβαινε να ολοκληρώσει το έργο της στο χρονικό πλαίσιο που είχε στην διάθεσή της.

Η τεχνητή νοημοσύνη των συμμάχων σας είναι αρκετά ικανοποιητική, καθώς τα τρία υπόλοιπα μέλη της ομάδας σας ακολουθούν πιστά τις εντολές σας. Συγκεκριμένα χρησιμοποιώντας το d-pad μπορείτε να τους κατευθύνετε σε συγκεκριμένα σημεία στον χάρτη, να τους δώσετε την εντολή να μπουν σε κάποιο όχημα ή να καταλάβουν κάποιο εχθρικό turret, να σας κάνουν revive αν πεθάνετε ή ακόμη και να επιτεθούν σε έναν συγκεκριμένο εχθρό. Το μόνο -αν μπορεί να χαρακτηριστεί- πρόβλημα είναι ότι η συμμαχική Α.Ι δεν παίρνει ιδιαίτερες πρωτοβουλίες. Για παράδειγμα, οι τρεις Spartans θα επιτεθούν σε όποιον εχθρό βρίσκεται εντός της εμβέλειας των πυρών τους, αλλά δύσκολα θα πάρουν κάποιο ρίσκο, αν φυσικά εσείς δεν τους δώσετε την κατάλληλη εντολή.


Για την εχθρική Α.Ι τώρα δεν έχουμε πολλά να πούμε, καθώς κινείται για μια ακόμη φορά στα υψηλά στάνταρ που έχει θέσει η σειρά Halo από το ξεκίνημά της. Μάλιστα όσο μεγαλύτερο είναι το επίπεδο δυσκολίας που έχετε επιλέξει, τόσο πιο “έξυπνα” συμπεριφέρονται οι εχθροί σας, κάτι που όπως είναι φυσικό εκτοξεύει τον βαθμό πρόκλησης στα ύψη. Βέβαια αν είστε προσεκτικοί στις κινήσεις σας και παράλληλα φροντίσετε να εκμεταλλευτείτε την εξτρά δύναμη πυρός των teammates σας, είναι δεδομένο ότι θα μπορέσετε να τα βγάλετε πέρα στα Heroic και Legendary επίπεδα δυσκολίας.

Τίθεται άραγε ερώτημα για το μέλλον του Master Chief ως πρωταγωνιστή της σειράς; Ελπίζουμε στο έκτο Halo να τον δούμε στον φυσικό του ρόλο.


Open ended προσέγγιση
Η δομή του Halo 5: Guardians είναι γραμμική, καθώς σε κάθε αποστολή προχωράτε από το ένα checkpoint στο άλλο εξολοθρεύοντας παράλληλα όποιον εξωγήινο βρείτε στο δρόμο σας. Παρόλα αυτά, κάθε μονομαχία μπορεί να προσεγγιστεί με δεκάδες διαφορετικούς τρόπους κι αυτό γιατί η 343 Industries έχει δώσει μεγάλη βάση στο level design, με τεράστιους χάρτες που διακρίνονται για το verticality τους. Κατ' επέκταση σε κάθε μάχη θα έχετε την ευκαιρία να πλαγιοκοπήσετε τους εχθρούς ή να τους επιτεθείτε από high ground. Επιπροσθέτως, υπάρχουν κρυφά περάσματα που σας οδηγούν πίσω από τις γραμμές τους ή σε πανίσχυρα power weapons που είναι ικανά να γείρουν την πλάστιγγα προς το μέρος σας.

Βέβαια όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να συμβούν χωρίς τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο μετακινείται ο ήρωάς σας, καθώς το mobility του είναι αυξημένο. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι μπορείτε να σκαρφαλώσετε πάνω σε βράχια ή πλατφόρμες, αλλά και να κάνετε ένα αστραπιαίο dodge προς όποια κατεύθυνση επιθυμείτε. Επιπροσθέτως, έχετε πρόσβαση σε δύο επιπλέον κινήσεις το λεγόμενο shoulder charge και το ground pound. Στην πρώτη περίπτωση εφορμάτε με ταχύτητα καταστρέφοντας ότι υπάρχει στο πέρασμα σας και στην δεύτερη αφού πηδήξετε από ένα ορισμένο ύψος προσγειώνεστε με δύναμη σκοτώνοντας παράλληλα όποιον εχθρό βρίσκεται στο έδαφος.


Aiming down the sights

Σημαντικές αλλαγές παρατηρούνται και στο gunplay, το οποίο διαφέρει σημαντικά σε σχέση με τα όσα είχαμε δει στα προηγούμενα Halo. Πρακτικά εδώ έχετε για πρώτη φορά την δυνατότητα να στοχεύσετε με μεγαλύτερη ακρίβεια μέσω του σκόπευτρου το όπλου σας πατώντας το LT. Η αλλαγή αυτή έγινε αντικείμενο συζήτησης κατά την διάρκεια της multiplayer beta του Halo 5 που διεξήχθη στα τέλη της περασμένης χρονιάς, αλλά τουλάχιστον κατά την ταπεινή μας άποψη ο εκσυγχρονισμός αυτός ήταν απαραίτητος. Από την στιγμή μάλιστα που αν δεχθείτε πυροβολισμούς ενώ στοχεύετε, η "iron sights" οπτική εξαφανίζεται και επανέρχεται πάλι η κανονική θα λέγαμε ότι σχόλια του τύπου “το Halo έχασε την ταυτότητά του και έγινε Call of Duty” δεν ευσταθούν.

Η ποικιλία των διαθέσιμων όπλων προκαλεί πραγματικά δέος, καθώς υπάρχουν δεκάδες τρεις τουλάχιστον τύποι σε κάθε κατηγορία. Στα handguns για παράδειγμα συναντάμε το magnum, το plasma pistol και το bolter. Γενικά θα πρέπει να μάθετε να χειρίζεστε εξίσου καλά όλα τα όπλα και να χρησιμοποιείτε το κατάλληλο για κάθε περίσταση. Το gunplay είναι εξαιρετικό, καθώς κάθε όπλο έχει σωστή αίσθηση και το ανάλογο feedback όταν πυροβολείτε. Η όλη εμπειρία γίνεται ακόμη πιο ρεαλιστική από την αξιοποίηση των Impulse Triggers του χειριστηρίου του Xbox One, όπως συμβαίνει άλλωστε σε όλα τα FPS που έχουμε δει στην κονσόλα της Microsoft.


Εν τω μεταξύ, κατά την διάρκεια της περιπέτειάς σας θα χρειαστεί να αναλάβετε τον έλεγχο διαφόρων οχημάτων, καθώς κακά τα ψέμματα τα vehicular combat στοιχεία αποτελούν ένα βασικό δομικό λίθο του gameplay. Η λίστα των οχημάτων που θα οδηγήσετε περιλαμβάνει τα Wraith, Scorpion, Mantis και Ghost.

Μεγαλύτερο και σε διάρκεια
Πριν την κυκλοφορία του Halo 5: Guardians οι developers έκαναν λόγο για ένα campaign που θα διαρκεί δύο φορές περισσότερο από το αντίστοιχο του Halo 4. Δυστυχώς οι δηλώσεις αυτές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, εντούτοις το campaign εδώ θα σας κρατήσει συντροφιά για τουλάχιστον 9-10 ώρες αν παίζετε στο Normal επίπεδο δυσκολίας. Στην περίπτωση που ασχοληθείτε με την συλλογή των collectables υπάρχει ένα σεβαστός αριθμός από 117 intel logs και 11 skulls και όπως είναι φυσικό θα χρειαστείτε αρκετά playthroughs για να βρείτε τα πάντα.


Η εμπειρία πάντως στα Heroic και Legendary επίπεδα δυσκολίας διαφέρει σημαντικά, καθώς θα χρειαστεί να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας σας, αλλά και να ανακαλύψετε τα κρυφά περάσματα σε κάθε χάρτη που θα σας οδηγήσουν στα πολύτιμα power weapons ή σε high ground δίνοντας σας ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Ένα τεράστιο πεδίο μάχης
To online multiplayer του Halo 5: Guardians χωρίζεται ουσιαστικά σε δύο βασικά modes, τα οποία ονομάζονται Arena και Warzone. Με την σειρά του το Arena χωρίζεται στα στα Breakout, Team Slayer, Stronghold και Capture the Flag, τα οποία λαμβάνουν χώρα σε 15 περίπου διαφορετικούς χάρτες. Τους προσεχείς μήνες αναμένεται να προστεθούν νέα modes στο Arena, αλλά και επιπλέον χάρτες. Το Arena θα λέγαμε ότι προσφέρει την τυπική Halo multiplayer εμπειρία που αγαπήσαμε στα προηγούμενα κεφάλαια της σειράς. Όλα τα modes είναι της μορφής 4 vs. 4, ενώ το κάθε match διαρκεί 12 λεπτά. Το Slayer είναι το κλασικό team deathmatch, ενώ στο Strongholds θα πρέπει να καταλάβετε συγκεκριμένα στρατηγικά σημεία στον χάρτη. Το Breakout θα λέγαμε ότι αποτελεί μια παραλλαγή του Slayer και η μόνη ειδοποιός διαφορά είναι ότι αν πεθάνετε δεν κάνετε respawn. Τέλος στο Capture the Flag θα πρέπει να καταλάβετε την σημαία της αντίπαλης ομάδας και να την οδηγήσετε με ασφάλεια στην βάση σας.


Καλές οι αναμετρήσεις στα modes του Arena, αλλά από την στιγμή που θα ασχοληθείτε με το Warzone δύσκολα θα ξεκολλήσετε. Στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για ένα από τα καλύτερα multiplayer modes που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στον χώρο των FPS. Οι αναμετρήσεις στο Warzone δεν έχουν κάποιο χρονικό πλαίσιο, αλλά αντίθετα νικήτρια ανακηρύσσεται η ομάδα που θα συλλέξει πρώτη 1000 πόντους. Η συλλογή αυτών των πόντων μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, όπως την κατάληψη στρατηγικών θέσεων στο χάρτη, την εξολόθρευση των αντιπάλων παικτών, αλλά και με την εξόντωση bots που ελέγχονται από την CPU. Η πρώτη εικόνα που είχαμε σχηματίσει για το Warzone από την E3 ήταν κοντά στο Titanfall, αλλά όπως είδαμε τα bots που επιτίθενται δεν είναι τόσα πολλά ώστε να βασιστείτε στην εξολόθρευσή τους για να αυξήσετε το σκορ της ομάδας σας. Αντίθετα η όλη εμπειρία φέρνει στο νου κάτι από MOBA, καθώς ανά τακτά χρονικά διαστήματα στον χάρτη εμφανίζονται διάφορα bosses και εχθροί και οι δύο αντίπαλες ομάδες μάχονται για το ποια θα τα σκοτώσει πρώτη.

Οι χάρτες του Warzone mode είναι τεράστιοι, καθώς το μέγεθος του είναι τέσσερις με πέντε φορές μεγαλύτερο από τους αντίστοιχους του Arena mode και σε αυτούς μπορούν να μονομαχήσουν μέχρι και 24 παίκτες ταυτόχρονα. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το loadout σας αλλάζει διαρκώς κατά την έκβαση μιας αναμέτρησης, καθώς ανάλογα με τις επιδόσεις ανεβαίνει το REQ level σας. Ανάλογα με το level σας τώρα αποκτάτε σταδιακά πρόσβαση σε διάφορα όπλα και οχήματα ή boosts (αυξημένο damage, speed κ.ο.κ.). Πριν χρησιμοποιήσετε κάποιο όπλο όμως θα πρέπει προηγουμένως να το ξεκλειδώσετε ανοίγοντας REQ packs. Εδώ υπάρχει ο φόβος των μικροπληρωμών, καθώς τα REQ packs μπορούν να αγοραστούν και με πραγματικά χρήματα, πέρα από τα in-game credits. Παρόλα αυτά, κάθε φόρα που ανεβαίνετε level κερδίζετε ένα δωρεάν REQ pack, οπότε όσο περισσότερο παίζετε τόσο μεγαλύτερες είναι και οι πιθανότητες σας για να ξεκλειδώσετε το όπλο ή το όχημα που επιθυμείτε.

Παίζοντας στην pre-release έκδοση του multiplayer δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα, όσον αφορά το frame rate, ενώ είχαμε μόλις ένα disconnect στο Capture the Flag mode. To Halo 5: Guardians χρησιμοποιεί dedicated servers, αλλά απομένει να δούμε πως θα ανταποκριθούν σε έναν μεγάλο όγκο παικτών. Αν υπάρξουν προβλήματα σαν κι αυτά που είχαμε μετά το λανσάρισμα του Halo: The Master Chief Collection η γκρίνια προς το πρόσωπο της 343 Industries είναι δεδομένο ότι θα αυξηθεί. Στην multiplayer beta πάντως ευτυχώς δεν υπήρχαν προβλήματα οπότε ελπίζουμε η αμερικανική εταιρεία να πήρε το μάθημά της.


Σταθερή αξία
Στον τεχνικό τομέα το Halo 5: Guardians διαπρέπει και είναι δεδομένο ότι θα εντυπωσιάσει ακόμη και τον πιο απαιτητικό φίλο της σειράς. Οι developers πάντως έπρεπε να επιλέξουν μεταξύ της ανάλυσης στα 1080p και στα 60fps. Η λύση που βρήκαν κρίνεται σωστή εκ του αποτελέσματος, καθώς χρησιμοποιώντας μια dynamic resolution scaling τεχνική κατάφεραν να διατηρήσουν το frame rate σταθερό στα 60fps, τόσο στο campaign, όσο και στo multiplayer.

Στην πράξη η ανάλυση δεν είναι σταθερή αλλά μεταβάλλεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με τον φόρτο εργασίας της GPU. Η κάθετη ανάλυση είναι κλειδωμένη στα 1080 pixels, αλλά η οριζόντια κυμαίνεται από τα 1300 μέχρι τα 1920 στο campaign. Σαφώς και υπάρχουν σημεία όπου το Halo 5 τρέχει σε native HD ανάλυση, αλλά και κάποιες περιπτώσεις που η οριζόντια ανάλυση (κυρίως στο Warzone) πέφτει σε χαμηλά επίπεδα και ως εκ τούτου τα textures παρουσιάζονται αρκετά θολά.Το σταθερό βέβαια frame rate αποζημιώνει και με το παραπάνω και κάνει προφανή την πρόθεση της 343 Industries να κινηθεί στον τομέα των eSports με το Halo 5: Guardians. Ήδη μάλιστα έχει ανακοινωθεί ότι ένα μέρος από τα χρήματα που θα πάρει από τις πωλήσεις των REQ Packs θα δοθούν ως χρηματικό έπαθλο στα επερχόμενα τουρνουά Halo.


Εν τω μεταξύ, τα cutscenes μαρτυρούν τα υψηλά production values, δίνοντάς σας την αίσθηση ότι βλέπετε μια νέα Hollywoodιανή υπερπαραγωγή. Να θυμίσουμε ότι στον ρόλο του Agent Locke συναντάμε τον ηθοποιό Mike Colter, ο οποίος έχει “δανείσει” το πρόσωπό του για τις ανάγκες του ρόλου μέσω motion capture, αλλά όχι και την φωνή του, καθώς το voice acting το έχει επιμεληθεί ο Ike Amadi.

Στον ηχητικό τομέα συναντάμε ένα πομπώδες και συνάμα ατμοσφαιρικό soundtrack από τον Kazuma Jinnouchi, o οποίος παίρνει την σκυτάλη από τον Neil Davidge. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο Ιάπωνας συνθέτης είχε ενεργό ρόλο και στο Halo 4. Στο γεγονός αυτό οφείλεται πιθανότατα και η επανεκτέλεση αρκετών μουσικών θεμάτων από το προηγούμενο κεφάλαιο της σειράς. Στο voice acting τώρα όλοι οι ηθοποιοί δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και αν θα έπρεπε να ξεχωρίσουμε κάποιον από αυτούς θα λέγαμε τον Nathan Fillion, ο οποίος δίνει μια πραγματικά απολαυστική ερμηνεία στον ρόλο του Buck.


Ένα σκαλί πιο κάτω
Το νέο πόνημα της 343 Industries είναι ένα κορυφαίο First-Person Shooter, παρά την -όπως αποδεικνύεται λανθασμένη επιλογή- του Agent Locke στον ρόλο του κεντρικού πρωταγωνιστή και το μέτριο σενάριο. Υπάρχει επίσης και η απουσία του split-screen co-op και κάποιων ακόμη δευτερευόντων μεν, σημαντικών δε features (Spartan Ops, ανταγωνιστικό split-screen multiplayer, co-op matchmaking) που αμαυρώνουν την συνολική θετική εικόνα. Σαφώς λοιπόν οι φίλοι της σειράς μπορούν να έχουν πολλά παράπονα από τους developers, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι το gameplay φτάνει σε απλησίαστα επίπεδα ποιότητας σε σχέση με τα υπόλοιπα FPS της αγοράς. Συν τις άλλοις, το εξαιρετικό Warzone mode είναι δεδομένο ότι θα κάνει πολύ κόσμο να κολλήσει στους multiplayer servers μέχρι το Halo 6.

Θετικά:
- Εξαιρετικό level design με τεράστιο verticality στους χάρτες
- Ποικιλία όπλων με στιβαρό gunplay
- Υψηλό Α.Ι.
- Χορταστικό campaign
- To εντυπωσιακό Warzone mode
- Προσφέρει μεγάλη πρόκληση στα υψηλότερα επίπεδα δυσκολίας
- Σταθερό frame rate, χωρίς μεγάλες παραχωρήσεις στον οπτικό τομέα
- Επικό soundtack και κορυφαία voice overs

Αρνητικά:
- O Master Chief σε δεύτερο ρόλο
- H απουσία του split-screen co-op και αρκετών ακόμη features
- Χλιαρό σενάριο
- Η ρηχή προσέγγιση της προσωπικότητας του Agent Locke

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 9
Gameplay: 9
Αντοχή: 8
Γενικά: 8.6

Οι άστοχες επιλογές της 343 Industries μας στερούν από ένα εν δυνάμει αριστούργημα.

Παντελής Δασκαλέλος  

NEWS   VIEW ALL

Halo 5: Guardians

[Αρχική Δημοσίευση: 16/5/2014] H Microsoft ανακοίνωσε το Halo 5: Guardians, το επόμενο κεφάλαιο της σειράς Halo, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο του 2015 για το Xbox One. Το νέο Halo ...
Posted (07 Dec 2016)

Halo 5: Guardians: Warzone mode

[Αρχική δημοσίευση: 17/6/15] Η Microsoft μας παρουσίασε ένα τρέιλερ για το Warzone mode του Halo 5: Guardians στα πλαίσια της press conference της στην E3, εντούτοις δεν επεκτάθηκε σε περαιτέρω...
Posted (29 Jun 2016)

Halo 5: Guardians preview

Λίγα εικοσιτετράωρα απομένουν μόνο μέχρι την κυκλοφορία του Halo 5: Guardians, του επερχόμενου Xbox One exclusive. Είναι αυτονόητο ότι η Microsoft έχει εναποθέσει σε αυτό τις ελπίδες της, θεωρώντας ...
Posted (23 Oct 2015)

Halo 5: Guardians - Η διάρκεια

Η 343 Industries ανακοίνωσε πληροφορίες σχετικά με την διάρκεια του campaign του Halo 5. Το campaign του Halo 5 θα είναι διπλάσιο σε διάρκεια από το αντίστοιχο του Halo 4, το οποίο θυμίζουμε ότι κρατο...
Posted (07 Aug 2015)

Halo 5: Guardians: Multiplayer mode

[Αρχική δημοσίευση: 12/11/14] Ο Josh Holmes, επικεφαλής της 343 Industries, αποκάλυψε πως για την beta του Halo 5 η μέγιστη ανάλυση θα είναι 720p και θα τρέχει στα 60 fps. H ανάλυση αυτή δεν θα είνα...
Posted (06 Aug 2015)

Halo 5: Guardians: Οι Collector's

Η Microsoft έχει ήδη ξεκινήσει την multiplayer beta του Halo 5: Guardians και παράλληλα ανακοίνωσε τα pre-order bonuses και τις συλλεκτικές εκδόσεις, χωρίς ωστόσο να δώσει στη δημοσιότητα κάποια φωτ...
Posted (05 Aug 2015)

Ο Shuhei Yoshida στο Halo 5 HoloLens Experience

Ο Shuhei Yoshida, ο πρόεδρος της Sony, αποτελεί έναν από τους υπέρμαχους της Virtual Reality τεχνολογίας στο gaming και κατόπιν αυτού αποφάσισε να δοκιμάσει στην πράξη το HoloLens της Microsoft. Κα...
Posted (20 Jun 2015)

E3 2015: Halo 5: Guardians

H Microsoft μας έδωσε μια πρώτη εικόνα από το campaign του Halo 5: Guardians στα πλαίσια της press conference που παραχώρησε στην Ε3. Δείτε το σχετικό βίντεο:
...
Posted (15 Jun 2015)

Halo 5: Guardians: To box του παιχνιδιού

[Αρχική δημοσίευση: 5/11/14] Ένας χρήστης στο forum του NeoGAF εντόπισε ένα cutscene στην Halo: The Master Chief Collection το οποίο προέρχεται απ' το Halo 5: Guardians. Το cutscene εμφανίζει τον Agen...
Posted (28 Apr 2015)

Halo 5 Guardians: Ημερομηνία κυκλοφορίας

[Αρχική δημοσίευση: 26/10/14] Η εταιρεία ανάπτυξης 343 Industries προσέλαβε ένα νέο μέλος πρόσφατα, τον eSports coach Michael Cavanaugh, ο οποίος ανέβασε την παρακάτω φωτογραφία στο Twitter του. ...
Posted (30 Mar 2015)

Halo 5: Guardians: Multiplayer beta preview

H σειρά Halo δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς τα τελευταία 13 χρόνια μας έχει χαρίσει αμέτρητες συγκινήσεις. Χωρίς να θέλουμε να αμφισβητήσουμε το μεγαλείο του Halo: Combat Evolved, μιας δ...
Posted (19 Jan 2015)

Halo 5: Ο Master Chief παραμένει playable χαρακτήρας

Ο Mike Colter, ο ηθοποιός που υποδύεται τον Agent Locke στην επερχόμενη τηλεοπτική παραγωγή Halo: Nightfall άφησε να εννοηθεί ότι ο εν λόγω χαρακτήρας θα αποτελεί τον πρωταγωνιστή του Halo 5: Guardi...
Posted (06 Oct 2014)

Halo 5: Guardians: H beta

Η 343 Studios ανακοίνωσε κατά την διάρκεια της press conference της Microsoft ότι η beta του Halo 5: Guardians θα διεξαχθεί τον χειμώνα και συγκεκριμένα από τις 29 Δεκεμβρίου 2014 έως και τις 18 Ιαν...
Posted (12 Aug 2014)

User reviews

2 reviews
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
8.8(2)
To write a review please register or
Μια νέα εποχή
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
9.0
Ένα από τα πιο αναμενόμενα παιχνίδια της χρονιάς για τους χρήστες του xbox one ήταν το Halo 5: Guardians.
Πρόκειται για ένα από τα παιχνίδια που έφαγαν κράξιμο πριν καν κυκλοφορήσουν λόγω των μεγάλων ''ψεμάτων'' και της μεγάλης ανικανότητας της 343.

Campaign

Προσωπικά θεωρώ ότι , αν λάβουμε υπόψιν ότι το Halo 5 είναι η μέση μιας τριλογίας , μπορούμε να αντιληφθούμε ότι λογικό είναι να μην υπάρχουν τα μεγάλα ''μπαμ'' ή οι ανατροπές στην ιστορία. Ο ρόλος του Halo 5 (κατά την άποψή μου), είναι να προετοιμάσει το μπαμ που θα κάνει το Halo 6 κλείνοντας την τριλογία της 343.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τα trailer της 343 περί ''the biggest hunt'' είναι μεγάλα ψέματα. Επομένως η 343 μας hype-αρε με την πλοκή του Halo 5 , την οποία πλοκή το Halo 5 δεν έχει.(Ελπίζω να καταλάβατε τι θέλω να πω :P ).
Τα Missions , προσωπικά, τα βρίσκω πολύ διασκεδαστικά. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να περάσεις μια αποστολή + ότι θεωρώ ότι τα τοπία είναι πολύ όμορφα.
Τα collectables , αν και δεν τα μαζεύω σε κανένα σχεδόν παιχνίδι, παρατήρησα ότι στο Halo 5 είναι διασκεστικά να τα μαζεύεις.
Η A.I είναι ένα σκουπίδι και μισό.Τελεία και παύλα.


Arena
Το matchmaking είναι πολύ γρήγορο.
Υπάρχουν λίγα maps , τα οποία με τον καιρό αυξάνονται. Προσωπική μου άποψη είναι ότι τα περισσότερα maps είναι πολύ καλά σχεδιασμένα ( πλην αυτών στο big team battle).
To νέο CSR system σε κάνει να ασχοληθείς περισσότερο με το τελικό αποτέλεσμα του αγώνα , αφού αναλόγως ανεβαίνει ή κατεβαίνει το Rank σου.
Το gameplay είναι πραγματικά ό,τι καλύτερο σε FPS παιχνίδι! Υπάρχει Τρομερή ελευθερία κίνησης και νέοι τρόποι να γίνουν kills. το παιχνίδι αποκτά έναν γρηγορότερο ρυθμό , κάτι που το κάνει ακόμη πιο ανταγωνιστικό.
Τα όπλα τα θεωρώ τα πιο ισορροπημένα σε κάθε Halo παιχνίδι.
Υπάρχουν μερικά lags λόγω των dedicated servers(οι οποίοι βρίσκονται στην Αμερική).
Μερικές φορές ολόκληρο το multiplayer τρελαίνεται και μοιράζει Bans! όχι συχνά , αλλά το κάνει.
Γενικά δίνεται μια βαρύτητα στο Competitive κομμάτι του παιχνιδιού.

Warzone
Μου φαίνεται ότι η 343 ήθελε να κάνει το Halo ένα καινούριο MOBA. Πιστεύω το κατάφερε , μιας και σε αυτό , κατά την άποψή μου ''Moba'', δε χρειάζεται μόνο στρατηγική και συνεργασία με όλη την ομάδα , αλλά και ικανότητες που θα χρειαζόταν κανείς στην Arena(να ξέρεις καλά το map,καλό σημάδι,αντανακλαστικά κλπ).

Features
Ο κυριότερος λόγος που το Halo 5 είναι ένα κουκουρούκου παιχνίδι με τη λέξη ''Halo'' στον τίτλο του ( δλδ είναι ένα κακό παιχνίδι Halo) , είναι τα features που του λείπουν , με σημαντικότερο το split-screen.Μεγάλο πλην αυτά που του έκοψε η 343 και βασικός λόγος για να μην αγοραστεί.


Γενικά.
Το Halo 5 δεν είναι το χειρότερο Halo. Πιστεύω πως όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι το είναι πολύ ανώτερο από το Halo 4 , ειδικά στο multiplayer Κομμάτι.
Προσωπικά , θεωρώ δικαιολογημένα τα προβλήματα στο σενάριο του παιχνιδιού(προετοιμάζομαι για μεγάλο μπαμ στο Halo 6). To online Και το gameplay είναι τρομερά!
Τρομερό παιχνίδι. Λόγος αγοράς xbox one . Σε καμία περίπτωση καλό Halo.
9/10 για FPS και flagship exclusive παιχνίδι κονσόλας
6/10 για Ηalo

Η 343 βλέπει το Halo από μια άλλη oπτική και το αλλάζει ριζικά(στην ατμόσφαιρα κυρίως).
Ας ελπίσουμε τα χαμένα features να επιστρέψουν(αδικαιολόγητη έλλειψη).
Report this review Comments (0) | Was this review helpful?
Halo 5: Guardians
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
 
8.5
Halo 5: Guardians

Η 343 συνεχίζει το επικό FPS με τη νέα προσθήκη του Halo 5: Guardians. Ο πρώτος τίτλος Halo για την κονσολα Xbox One. Halo 5: Το πιο όμορφο, ελπιδοφόρο, νικηφόρο - για τις πωλησεις της Microsoft αν σκεφτoυμε οτι έιναι ένας από τoυς λόγους αγοράς κονσόλας Xbox - kai κερδοφόρο campaign και multiplayer μιας καιι έχει χαρακτηριστει ως ένα από τα καλύτερα FPS από σοβαρα sites και reviewers. Με 1080p και 60fps, μια μυστηριώδης και ασταμάτητη δύναμη απειλεί τον γαλαξία, ο Master Chief λείπει (κυριολεκτικά) ενω΄η πίστη και η αφοσίωσή του είναι αμφίβολες. Βιώστε την πιο δραματική Halo εμπειρία μέχρι στιγμής μέσα από τα μάτια (ή μήπως visor) του Master Chief του ίδιου και της Blue Team, και του Spartan Locke που κάνει ην επίσημη πρώτη στη σειρά μαζί με την ομάδα του Fireteam Osiris.
Ας ξεκινήσουμε με κάτι ευθυμο για του owners, τα ACHIEVEMENTS Τα Achievements είναι 65 στο σύνολο και προσφερουν 1000 GamerScore. Ακολουθεί λίστα τους:
Your Team is Your Weapon 10 Commanded your team of Spartans in Osiris.
Your Style 10 Changed your Spartan's gear in the Spartan Hub.
Raise Your Banner 10 Changed your Emblem in the Spartan Hub.
Make Your Mark 10 Changed your Service Tag in the Spartan Hub.
Gamemaster 10 Created and saved a Custom Game.
Benchwarmer 10 Spectated a game.
Cry Havoc 10 Completed 3 matchmade games of Warzone.
Bringing in the Big Guns 10 Called in a REQ that costs 5 Energy or more.
Go for the Gold 10 Opened a Gold REQ Pack.
Warlord 20 Won a match on all three original Warzone maps.
Castle Crasher 20 Completed 5 matchmade games of Strongholds.
Off to the Races 20 Completed 5 matchmade games of Breakout.
Flag Monger 20 Completed 5 matchmade games of Capture the Flag.
Spartan Decimation 20 Completed 5 matchmade games of Slayer.
Into the Fire 10 Completed Mission 1.
Argent Moon 10 Completed Mission 2.
Glasslands 10 Completed Mission 3. )
Roots of the Earth 10 Completed Mission 4.
Stolen Gauntlet 10 Completed Mission 5.
Escape 10 Completed Mission 6.
Together Again 10 Completed Mission 7.
Swords 10 Completed Mission 8.
Old Bones 10 Completed Mission 9.
Offline or Online Solo or Co-op Story-related (2)
Breakthrough 10 Completed Mission 10.
Stormbound 10 Completed Mission 11.
Civil War 10 Completed Mission 12.
Reclamation 10 Completed Mission 13.
A New Dawn 10 Completed Mission 14.
Sentinels 10 Completed Mission 15.
Gravedigger 10 Found and claimed a Skull.
Legacy 10 ompleted every Mission of the game on Normal difficulty.
Heroes Rise 40 Completed every Mission of the game on Heroic difficulty.
Forging a Legend 60 Completed every Mission of the game on Legendary difficulty.
Conspiracy Theory 10 Found and claimed one piece of Intel.
Top of the Food Chain 30 Killed a Legendary Boss in Warzone.
Hunt the Truth 40 Found and claimed all Intel.
Fire Drill 10 Finished Evacuation within 18:00 without dying on Heroic difficulty.
Gravelord 40 Found and claimed all Skulls.
Enemy of my Enemy 10 Helped the Elite General charge the hill in Osiris on Heroic difficulty.
I Thought I'd Lost You 10 Escaped the Hunters in the lab and fought them in the hangar in Blue Team.
On My Mark 10 Simultaneously assassinated two Elites in Blue Team co-op.
Going the Distance 10 Completed Glassed without entering a vehicle.
Shoot from the Hip 10 Completed Glassed without any players using Smart-Link.
Waiting on You 10 Killed an enemy that's had its armor repaired in Unconfirmed.
Maverick 10 Teamed up in a vehicle to kill 30 enemies in Unconfirmed co-op.
Savior 10 Kept 6 miners alive at the elevator in Evacuation on Heroic difficulty.
Take a Hike 10 Traversed the canyon without a Phaeton in Reunion on Heroic difficulty.
No Witnesses 10 Destroyed the Phantom at the Covenant camp in Reunion on Heroic difficulty.
No Knock Raid 10 Destroyed 10 walls or floors in Swords of Sanghelios.
Preying Mantis 10 Completed Swords of Sanghelios co-op with both Mantises on Heroic difficulty.
Kraken Lackin' 10 Completed Enemy Lines without destroying a Kraken turret.
Emergency Boarding Procedures 10 Escaped the doomed Kraken by jumping onto a Phaeton piloted by a Spartan.
Death from Above 10 Killed a Grunt and smashed a grate with a Ground Pound in Battle of Sunaion.
Worms Don't Surf 10 Knocked two Hunters into the ocean during the Battle of Sunaion.

Tank Still Beats Everything 10 Finished the 13th mission without losing the Scorpion on Legendary difficulty.
Rolling Thunder 10 Operated four different vehicles at once in Mission 13 on Heroic difficulty.
Harbinger 10 Completed The Breaking on Legendary difficulty without the entire fireteam dying.
Prison Break 10 Simultaneously killed two Wardens in The Breaking on Heroic difficulty.
Icy Cool 10 Used a Ground Pound on an exterior power core in Guardians on Heroic difficulty.
Double Stuff 10 Simultaneously destroyed 2 cores in Guardians on Heroic difficulty.
Lone Wolf 100 Completed every Mission of the game by yourself on Legendary difficulty.
One for All 10 Completed any co-op Mission on Heroic difficulty.
All for One 40 Completed every co-op Mission on Heroic difficulty.
My Rules 20 Completed any Mission with 3+ Skulls active on Heroic difficulty.
Valor Recognized 20 Qualified for a Competitive Skill Rating.

Και κάτι ακόμα που απασχολεί τους συλλέκτες είναι τα Collectables δηλαδή Intels και Skulls. Τα intels στο παιχνίδι είναι 117. Εγώ θα δώσω μόνο κάποια tips μπορείτε να δειτε βιντεο για ο που ακριβως βρισκονται πιο κάτω.
1) Τα Intels στο μενού δεν είναι στη σειρά. Το πρώτο για παράδειγμα μπορει να είναι τρίτι στη σειρά. Μην αφήσετε αυτό να σας μπερδέψει.
2) Ο Master Chief δεν έχει scanning system αλλα τα περισσοτερα intels είναι σε εμφανή σημεία σε missions της Blue Team



Τώρα οσον αφορά τα Skulls. Υπάρχουν 13 Skulls:
- Iron
-Black Eye
- Tough Luch
- Catch
- Fog
- Famine
- Thunderstorm
- IWHBYD
- Grunt Birthday Party
- Cowbell
- Blind
- Mythic
- Tilt


To Halo 5 μπορει να έχει απώλειες όπως local co-op ή local multiplayer κοινώς split-screen. Κατα τα αλλα το Warzone και το Arena τα "σπανε" Άρα αξίζει μία καλή βαθμολογία

Βαθμολογία: 8.5/10
86/100
862/1000
8625/10000
Report this review Comments (0) | Was this review helpful?

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +4 tonyler (Level 23) 26/10/2015 19:08
Πρωταγωνιστής ο agent locke??O Master Chief σε δεύτερο ρόλο?ρηχή προσέγγιση της προσωπικότητας του Agent Locke ??? Και μόνο από αυτό ένα έχω να πω :
Δώστε halo στους pc-άδες !!!δεν είναι flagship του xbox τα halo Πλέον με τις αηδίες της 343!!!!

Aπό αλλού το περίμενα και από αλλού ήρθε!!!Τρεις μήνες παίζω Halo και έχω αγαπήσει τον γιαννάκη 117.
Το campaign έδειχνε (απο τα trailers - στρατηγική ubisoft) να είναι τρομερό! Το Online λόγω MCC το περίμενα τελείως σάπιο...Aλλά είναι τελειότατο(απ'ό τι βλέπω και από άλλα sites).
Αφού είναι καλό το online τότε το Game είναι παιχνιδάρα!.... ..αλλα με στεναχωρεί αυτό που άκουσα για το campaign.... Ελπίζω ο agent locke Να μπει στην blue team η να ψωφήσει από κάποιον elite (Arbiter Κατά προτίμηση , ώστε να δούμε τον master chief πρωταγωνιστλη ξανά)...αν στο halo 6 γίνει ξανά πρωταγωνιστής ο 117 τότε πιστεύω καλή ήταν η επιλογή του agent locke σ'αυτό το halo ως πρώτου ρόλου.
#2 +1 jimerebus (Level 18) 26/10/2015 19:12
Συμφωνω σε πολλα πραγματα.. Ας πουμε το split-screen ρε παιδια :cry: .... Τελειο το review Παντελη
#3 An arrow in the knee (Level 22) 26/10/2015 19:18
Κριμα που η σειρα halo οπως πολυ ευστοχα ειπε ο παντελης:"Πεφτε ι ενα σκαλι ποιο κατω".Οχι οτι αυτο θα με κανει να αποθαρινθω απο την αγορα του xbox1 που λεω να κανω προς τα χριστουγεννα,απ λα και μονο γιατι περα απο τα στραβοπατηματα της 343 τα halo εξακολουθουν να ειναι μια επικη σειρα με φοβερο lore.Ωραιο και καυστικο review ακριβως οπως επρεπε.
#4 LimeBone (Level 16) 26/10/2015 19:39
Κρίμα που δεν έχει split-screen. Όπως και να έχει, έστω και με ανακατεμένη τη φόρμουλα, δείχνει να αξίζει σαν συνέχεια της σειράς.
#5 +2 BillyB (Level 12) 26/10/2015 20:38
Ότι λέει η αρχική πρόταση.Έπος.Το καλύτερο Xbox One game για φέτος.Το έχω πάρει από χθες,το λιώνω από την beta και το κάψιμο ξεκινάει επιτέλους.Μέγισ το λάθος να βγει το split-screen αλλά το online του δεν υπάρχει.Αξίζει και με το παραπάνω.
Δίκαιη βαθμολογία...8. 5 κι απο μενα 10/10 για το review.
#6 snikefriend (Level 23) 26/10/2015 22:17
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! Έχοντας εκνευριστεί από τα πρώτα reviews, το ΤΑΝΚ ξελάσπωσε για ακόμα μια φορά! Τα είπε όπως έπρεπε και τα έχωσε όπου έπρεπε! Πολύ καλό review δεν έχω τίποτα να παρατηρήσω που να μη γράφτηκε. Το μόνο που θα ήθελα να επισημάνω, είναι ότι για εμάς τους καμένους, δυστυχώς, το απλό completion του παιχνιδιού στο Heroic, δεν ξεπερνά τις 6 ώρες, καθιστώντας το Halo 5 όχι τόσο μεγάλο όσο μας είπε η 343 ότι θα είναι!
#7 AntonKos (Level 17) 27/10/2015 00:59
Παιχνιδάρα!Η 343 Industries έκανε ποιοτική δουλειά.
Halo 5,Forza,Rise of the Tomb Raider...πρέπει οπωσδήποτε να αποκτήσω Xbox One μέχρι τα Χριστούγεννα.Εκ τός κι αν με προλάβει η Microsoft κι ανακοινώσει το Halo 5 για PC.
#8 ThanP (Level 11) 27/10/2015 01:41
Κρίμα για το μικρό campaign αλλά το online όπως βλέπω αποζημιώνει.
Ελπίζω η Microsoft να κανει το σωστο (το λαθος για τους Xboxάδες) να το φερει προς PC μεριά.
Πολύ καλή ανάλυση στο review.Τα σέβη μου Παντελή.
#9 MuscleMuseum (Level 11) 27/10/2015 06:11
12 ωρες co op με πηρε να το τελειώσω μαζί με το φίλο μου σε legendary difficulty, έχει καλύτερη ιστορία απο το 4 κατά τη γνώμη μου , αλλά όχι τόσο ωραίο τέλος όσο του 4. (BTW ΠΑΝΤΕΛΑΡΑ ΠΑΛΙ ΕΚΑΝΕΣ ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΣΟΥ!) NOW WAITING FOR HALO 6 HYPE BOYS !! 8)
#10 +1 Mr.Dododi (Level 25) 27/10/2015 09:53
Απογοήτευση που πρωταγωνιστής δεν είναι ο Chief, αλλά όπως και να το κάνουμε Halo=Ποιότητα! Πρέπει να το αποκτήσω ASAP!!! :D :lol: :D
#11 +1 supermario644ever (Level 20) 27/10/2015 21:33
Καταπληκτικό το review για ένα συναρπαστικό game
#12 Myrmidon (Level 21) 30/10/2015 19:32
Το πολυαναμενόμενο FPS της χρονιάς δεν είναι το HALO 5 αλλά το Fallout 4 (με στοιχεία action roleplaying φυσικά) . ;-)
#13 Lordwinter (Level 28) 31/10/2015 17:33
Quoting Myrmidon:
Το πολυαναμενόμενο FPS της χρονιάς δεν είναι το HALO 5 αλλά το Fallout 4 (με στοιχεία action roleplaying φυσικά) . ;-)

Εγώ το Fallout 3 το έπαιζα με την Third-Person κάμερα. Νο οffense το Fallout 4 δεν είναι FPS επειδή χρησιμοποιεί οπτική πρώτου προσώπου, ούτε FPS/RPG σαν το Borderlands.
#14 Myrmidon (Level 21) 31/10/2015 20:27
Quoting Lordwinter:
Quoting Myrmidon:
Το πολυαναμενόμενο FPS της χρονιάς δεν είναι το HALO 5 αλλά το Fallout 4 (με στοιχεία action roleplaying φυσικά) . ;-)

Εγώ το Fallout 3 το έπαιζα με την Third-Person κάμερα. Νο οffense το Fallout 4 δεν είναι FPS επειδή χρησιμοποιεί οπτική πρώτου προσώπου, ούτε FPS/RPG σαν το Borderlands.


https://en.wikipedia.org/wiki/Fallout_4

Nuff said :-)
#15 +1 NoGood! (Level 24) 10/11/2015 17:08
Πρέπει να το αποκτήσω!!!Αν και με χαλάει που η Cortana άλαξε μεριά... :sad:
#16 Manos (Level 39) 26/11/2015 19:26
Quoting Myrmidon:

https://en.wikipedia.org/wiki/Fallout_4
Nuff said :-)

Όπως λέει και η Wikipedia το genre του Fallout 4 είναι "Action RPG". Μπορεί οποιοσδήποτε να αλλάξει την κάμερα από First-Person σε Third-Person.
#17 Dark Angel (Level 5) 31/12/2015 13:27
Έχω έναν φίλο που παίζει τα Halo από το Combat Evolved μέχρι και το καινούριο κάθε μέρα. Με είχε πρήξει να τα δοκιμάσω και εγώ και μία μέρα μου τα δάνεισε όλα για 2 εβδομάδες. Περιττό να πω ότι τα είχα τερματίσει όλα μέσα σε 10 μέρες μόνο! Ο Master Chief είναι από τους πιο badass χαρακτήρες που έδω δει ποτέ! Το Halo 5 είναι επίσης ένα πολύ ωραίο FPS με πολύ ωραίο lore!
Score 8.6
8.61 User Score
(18 votes )
User Reviews 8.75
Genre: First-Person Shooter
Developer: 343 Industries
Publisher: Microsoft Studios
Διάθεση: Microsoft Hellas
Players: 1-4 (2-24 ανταγωνιστικό multiplayer)
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 27/10/2015
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification