Kirby and the Rainbow Paintbrush

Hot
REVIEWED ON Wii U  

Ο αξιαγάπητος Kirby σε νέες περιπέτειες.

Ο αξιαγάπητος Kirby σε νέες περιπέτειες.

Ο αξιαγάπητος Kirby σε νέες περιπέτειες.

Ο Kirby επιστρέφει σε μία νέα περιπέτεια αυτή τη φορά για το Wii U. Το Kirby and the Rainbow Paintbrush, αποτελεί sequel του Kirby: Power Paintbrush που είχε κυκλοφορήσει το 2005 για το Nintendo DS. Αν και στην Αμερική έχει κυκλοφορήσει από τις 20 Φεβρουαρίου με τον τίτλο Kirby and the Rainbow Curse, το νέο κεφάλαιο της ομώνυμης σειράς, αναμένεται να κάνει την εμφάνιση του στα μέρη μας στις 8 Μαΐου.

Το Rainbow Paintbrush, ακολουθεί το στυλ του Power Paintbrush τόσο στο gameplay, όσο και στον σχεδιαστικό τομέα, με τον κόσμο να είναι φτιαγμένος από πηλό. Η HAL Laboratory ανέλαβε και πάλι την ανάπτυξη του παιχνιδιού, γνωστή τόσο για τη δημιουργία της σειράς Kirby, όσο και για τη δημιουργία της δημοφιλούς σειράς Super Smash Bros.

Προς την αναζήτηση των… χρωμάτων!
Το σενάριο βρίσκει τον Kirby μαζί με τον φίλο του Waddle Dee να απολαμβάνουν μία ηλιόλουστη ημέρα. Ενώ όλα έμοιαζαν ειρηνικά, ξαφνικά εμφανίστηκε μία τρύπα στον ουρανό και μέσα από αυτήν κλάπηκαν όλα τα χρώματα της Dream Land. Ευτυχώς για τον Kirby, εμφανίστηκε παράλληλα κι ένα μαγικό πινέλο με το όνομα Elinne και επανάφερε τα χρώματα αυτού και του Waddle Dee. Η Elinne αποκάλυψε στον Kirby, πως η πρώην φίλη της Claycia ευθύνεται για την καταστροφή. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, η Elinne και η Claycia δημιούργησαν μαζί τον κόσμο της Seventopia, αλλά κάποια στιγμή η τελευταία άλλαξε χαρακτήρα απότομα και έγινε κακιά.

Έτσι λοιπόν, ο Kirby ξεκινάει την περιπέτειά του, με την Elinne στο πλευρό του. Στόχος τους, να επαναφέρουν τα χρώματα στην Dream Land και να μάθουν την αλήθεια πίσω από την απότομη αλλαγή του χαρακτήρα της Claycia. Κάπου εδώ θα σκεφτείτε, « Πολύ ωραίο σενάριο, φέρνει σε ένα ωραίο παραμύθι». Αυτό που δεν γνωρίζετε όμως, είναι πως χρειάστηκε να διαβάσω το manual του παιχνιδιού για να καταλάβω την ιστορία, καθώς δεν υπήρχε ούτε ίχνος αφήγησης… Αν και η Nintendo μας έχει συνηθίσει σε...«μουγκούς» χαρακτήρες, στο Rainbow Paintbrush είτε θα καταλάβετε τι γίνεται μέσω των μικρών cutscene στην αρχή και στο τέλος, είτε θα ψάξετε όλο το παιχνίδι μέχρι να βρείτε τι έχει συμβεί. Τουλάχιστον, στο gameplay τα πράγματα είναι πολύ πιο ξεκάθαρα.

Όλος ο κόσμος ένα πολύχρωμο σχοινί
Όπως ανέφερα και στην εισαγωγή, το Kirby and the Rainbow Paintbrush έχει βασιστεί πάνω στο gameplay του Kirby: Power Paintbrush. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά Platform, όπου έχετε άμεση αλληλεπίδραση με τον χαρακτήρα σας μέσω του χειριστηρίου σας, εδώ θα οδηγείτε έμμεσα τον Kirby στο τέλος της πίστας. Όπως και στο Power Paintbrush, ο Kirby απλά κυλάει προς μία κατεύθυνση και εσείς πρέπει να τον καθοδηγήσετε μέσω διάφορων «εργαλείων» που έχετε στην κατοχή σας.

Το πρώτο και πιο βασικό στοιχείο του gameplay είναι ο σχεδιασμός των σχοινιών, πάνω στα οποία ο Kirby κινείται. Για να κουνήσετε τον Kirby, θα πρέπει να σχεδιάζετε σχοινιά με το stylus στην οθόνη του GamePad του Wii U και αυτός κινείται προς την κατεύθυνση που ζωγραφίσατε το σχοινί. Αν και στην αρχή αυτό θα σας φανεί κάπως περίεργο, πολύ σύντομα θα καταλάβετε την λογική του gameplay και από κει και πέρα, ο βασικότερος περιορισμός σας είναι η φαντασία σας. Βέβαια, τα σχοινιά έχουν και άλλες χρήσεις, που δίνουν ένα ιδιαίτερο «χρώμα» στο gameplay.

Εκτός από την κίνηση του Kirby, τα σχοινιά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να μετακινήσουν άλλα αντικείμενα, να προστατέψουν τον Kirby από εχθρούς αλλά και να του αλλάξουν κατεύθυνση, ώστε να αποφύγει κάποιον επερχόμενο κίνδυνο. Επίσης, μπορείτε να κάνετε ένα loop στον σχεδιασμό (σκεφτείτε κάτι σαν φιόγκο), ώστε να του δώσετε παραπάνω ώθηση και να αυξήσετε την ταχύτητα με την οποία κινείται. Σε περίπτωση που ο σχεδιασμός του σχοινιού δεν σας αρέσει ή είναι προς λάθος κατεύθυνση, μπορείτε να σχεδιάσετε από πάνω του, αντικαθιστώντας το προηγούμενο.

Αν και μέχρι τώρα, το gameplay φαίνεται πως είναι σχετικά απλό, ο σχεδιασμός των σχοινιών δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Από την στιγμή που θα δημιουργήσετε κάποιο σχοινί, έχετε μερικά δευτερόλεπτα στη διάθεση σας, πριν αυτό εξαφανιστεί. Επιπρόσθετα, ο σχεδιασμός απαιτεί μελάνι. Το μελάνι υπολογίζεται σε μία μπάρα, πάνω αριστερά στην οθόνη, και όσο περισσότερο ζωγραφίζετε, τόσο πιο γρήγορα αδειάζει. Η επαναφόρτιση της μπάρας γίνεται είτε σταδιακά με το πέρασμα του χρόνου (3-4 δευτερόλεπτα) ή με την απόκτηση κάποιων δοχείων μελανιού που βρίσκονται μέσα στις πίστες. Ο σημαντικότερος περιορισμός όμως, δεν προέρχεται από κάποιο στοιχείο του gameplay, αλλά από το ίδιο το gamepad. Δυστυχώς, το stylus υστερεί σημαντικά σε ακρίβεια, με αποτέλεσμα πολλές φορές ο σχεδιασμός που είχατε στο μυαλό σας, να πηγαίνει… περίπατο. Υπήρξαν πολλές φορές που έχασα σε κάποιο σημείο που απαιτούσε προσεκτικό σχεδιασμό του σχοινιού, γιατί το stylus με πρόδωσε.

Μία πανέμορφη περιπέτεια με τον αξιαγάπητο Kirby.

Ο Kirby, έχει όμως και κάποιες άλλες ικανότητες εκτός από τα πολύχρωμα σχοινιά της Elinne. Αν τον ακουμπήσετε με το stylus, ενεργοποιείται το Tap Dash, το οποίο του δίνει μεγάλη ώθηση και κινείται με μεγάλη ταχύτητα. Με το Tap Dash, μπορείτε να περάσετε γρήγορα από τα σχοινιά, αλλά η πιο σημαντική του χρήση, είναι στην εξόντωση των εχθρών σας. Σε περίπτωση που τους ακουμπήσετε χωρίς το Tap Dash, χάνεται ένα κουτάκι ζωής.

Ο Kirby έχει συνολικά 4 κουτάκια ζωής και άμα χάσετε και τα 4, τότε σας αφαιρείται μία μεγάλη ζωή. Τα κουτάκια μπορείτε να τα αναπληρώσετε, μαζεύοντας διάφορα φαγητά μέσα στα levels. Συγκεκριμένα, υπάρχουν 8 διαφορετικά είδη φαγητών, καθώς επίσης και ένα που σας αναπληρώνει όλα τα κουτάκια. Όσον αφορά τις μεγάλες ζωές, δε θα αντιμετωπίσετε ιδιαίτερο πρόβλημα, καθώς οι πίστες είναι γεμάτες με αντικείμενα που τις αυξάνουν. Σε περίπτωση όμως που καταφέρετε και τις χάσετε όλες, τότε θα πρέπει να ξεκινήσετε από την αρχή το level, αντί για το τελευταίο checkpoint.

Τα levels είναι γεμάτα αντικείμενα, με το πιο σημαντικό όλων τα αστέρια. Τα συγκεκριμένα βρίσκονται διάσπαρτα μέσα σε κάθε πίστα και στόχος σας είναι να συλλέξετε όσα περισσότερα μπορείτε. Αν καταφέρετε και μαζέψετε 100, μπορείτε να πατήσετε πάνω στον Kirby συνεχόμενα για 1-2 δεύτερα και θα ενεργοποιηθεί το Star Dash. Το Star Dash θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η πιο δυνατή κίνηση του Kirby, καθώς ο ήρωάς μας φουσκώνει και εξαπολύετε στους εχθρούς του με τεράστια δύναμη. Χρησιμοποιώντας τα σχοινιά, μπορείτε να τον καθοδηγήσετε όπου θέλετε. Σε κάποια levels, ο Kirby θα μεταμορφώνεται σε τανκ, υποβρύχιο ή πύραυλο, ανάλογα με το setting. Οι μεταμορφώσεις του Kirby είναι πολύ διασκεδαστικές, καθώς προσφέρουν μία ευχάριστη παύση από το βασικό gameplay.

Συνολικά, στο Kirby and the Rainbow Paintbrush, υπάρχουν 7 levels, με το καθένα να αποτελείται από 4 πίστες και πάντα, η τελευταία φέρνει τον Kirby αντιμέτωπο με κάποιο boss. Σε γενικές γραμμές, οι πίστες του Kirby είναι αρκετά ενδιαφέρουσες, καθώς διαφέρουν σημαντικά η μία από την άλλη και συνήθως η ολοκλήρωσή τους αποτελεί πρόκληση. Δυστυχώς όμως, είναι αρκετά μεγάλες, καθώς υπάρχουν σημεία τους που θα σπαταλήσετε αρκετή ώρα, χωρίς στην ουσία να κάνετε κάτι. Αυτά τα σημεία, είτε θα περιλαμβάνουν 1-2 εχθρούς ή κάποιο μικρό puzzle και δεν προσφέρουν ουσιαστικά στο gameplay.

Τα bosses από την άλλη, ενώ είναι όμορφα σχεδιασμένα και οι μάχες μαζί τους είναι ενδιαφέρουσες, απ' την άλλη υστερούν σημαντικά στην ποικιλία. Ενώ υπάρχουν 7 levels, τα bosses είναι συνολικά 4, καθώς σε κάποιες πίστες εμφανίζονται διαφορετικές εκδόσεις των ίδιων. Για να ολοκληρώσετε το story mode, θα χρειαστείτε περίπου 7-8 ώρες. Ευτυχώς όμως, υπάρχουν και διάφορα άλλα έξτρα «καλούδια», τα οποία μπορούν να αυξήσουν τον χρόνο ενασχόλησής σας με το Rainbow Paintbrush.

Εκτός από το story mode, υπάρχει και το challenge mode. Εκεί, μπορείτε να κάνετε διάφορες δοκιμασίες χρόνου, με στόχο να μαζέψετε όσους περισσότερους θησαυρούς μπορείτε. Συνολικά, υπάρχουν 48 challenges, τα οποία ξεκλειδώνετε είτε ολοκληρώνοντας προηγούμενα challenges, είτε συλλέγοντα χρυσά μετάλλια. Με το τέλος κάθε πίστας στο story mode ή στο challenge mode, βαθμολογείστε ανάλογα με την απόδοση σας. Στο story mode, βαθμολογείστε ανάλογα με τον αριθμό των αστεριών που μαζέψατε, ενώ στο challenge mode ανάλογα με το πόσους θησαυρούς μαζέψατε σε κάθε δοκιμασία. Μία ευχάριστη ασχολία, είναι η αναζήτηση των collectibles μέσα στις πίστες. Τα collectibles έχουν την μορφή θησαυρού και μπορείτε να τα συλλέξετε είτε ολοκληρώνοντας κάποιο mini puzzle, είτε βρίσκοντας το σημείο που είναι κρυμμένα. Στα collectibles υπάρχουν διάφορες φιγούρες χαρακτήρων, μουσική και σελίδες από το ημερολόγιο της Elinne. Όλα αυτά, μπορείτε να τα δείτε (ή να τα ακούσετε) μέσω του μενού του παιχνιδιού.

Kirby και Waddle Dee εν ώρα δράσης
Το multiplayer του Rainbow Paintbrush υποστηρίζει μέχρι 4 παίκτες. Ο ένας χειρίζεται τον Kirby μέσω του gamepad και οι υπόλοιποι 3 μπορούν να μπουν στην πίστα ανά πάσα στιγμή, χρησιμοποιώντας είτε το Wii Remote, είτε το Pro Controller. Οι άλλοι τρεις παίκτες χειρίζονται ισάριθμα Waddle Dee και πρέπει να βοηθήσουν τον Kirby να φτάσει στο τέλος του level. Μπορούν να τον κουβαλήσουν και να σκοτώσουν τους εχθρούς. Στο multiplayer όμως, την εμφάνιση του κάνει και ένας νέος εχθρός, το Grab Hand. Εδώ, όσοι χειρίζονται τα Waddle Dee πρέπει να προστατέψουν τον Kirby από το Hand και να το εξολοθρεύσουν.

Το multiplayer είναι πολύ διασκεδαστικό και σας προτείνω ανεπιφύλακτα να μαζέψετε την παρέα σας και να παίξετε όλοι μαζί. Είναι σίγουρο ότι θα περάσετε πολύ ωραία, αλλά δυστυχώς μόνο από τον καναπέ του σαλονιού σας, καθώς δεν υπάρχει υποστήριξη για online multiplayer.

Ένας κόσμος φτιαγμένος από πηλό
Αυτό που πραγματικά κάνει το Kirby and the Rainbow Paintbrush να ξεχωρίζει, είναι τα γραφικά του. Όλος ο κόσμος δείχνει σαν να είναι φτιαγμένος από πηλό και θυμίζει έντονα ταινίες claymation (Οι κότες το σκάσαν, Γουάλας και Γκρόμιτ). Τις εντυπώσεις κλέβουν οι λεπτομέρειες στο σχεδιασμό των μοντέλων. Ειδικά το περιβάλλον, δίνει την αίσθηση του χειροποίητου, καθώς παντού υπάρχουν μικρές δαχτυλιές και ο κόσμος μοιάζει πως έχει πλασθεί από κάποιον. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας στον κόσμο της Seventopia, θα περάσετε από δάση, ερήμους, θάλασσες, ηφαίστεια και ότι μπορείτε να φανταστείτε.

Οι πίστες είναι εξαιρετικά σχεδιασμένες, έχοντας τη δική τους ταυτότητα, ενώ το soundtrack είναι παραμυθένιο, με χαρούμενα μουσικά tracks, βάζοντάς σας απόλυτα στο κλίμα του παιχνιδιού. Αν και η Nintendo είναι γνωστό πως προτιμάει τους χαρακτήρες της σχεδόν μουγκούς, δε μπορώ παρά να σχολιάσω πως ειδικά στην αφήγηση, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα αν υπήρχαν μερικοί απλοί διάλογοι. Ευτυχώς όμως, τα ηχητικά εφέ καλύπτουν αυτό το κενό και με το παραπάνω, καθώς υπάρχει μεγάλη ποικιλία που δε πρόκειται να κουράσει τα αυτιά σας ποτέ.

Ο Kirby και η προδοσία του stylus
Το Kirby and the Rainbow Paintbrush (ή Curse, όποιο σας βολεύει), δυστυχώς έχασε αρκετούς πόντους στα μάτια μου, κυρίως λόγω του stylus και του μεγέθους των levels. Το gameplay του είναι πολύ διασκεδαστικό και επιβραβεύει τη δημιουργικότητα των παικτών (όταν το stylus δεν έχει τις…μαύρες του). Αν και έχει μία παιδική «νότα», το επίπεδο δυσκολίας του είναι υψηλό και σίγουρα θα αποτελέσει πρόκληση για όσους το παίξουν.

Αν η HAL Laboratory είχε προσέξει λίγο παραπάνω τον σχεδιασμό των πιστών και συγκεκριμένα αυτά τα «νεκρά» σημεία που προανέφερα, είναι σίγουρο πως το Rainbow Paintbrush θα ήταν μία πολύ πιο ολοκληρωμένη εμπειρία. Ένα ακόμη αρνητικό στοιχείο, είναι ότι λόγω της φύσης του gameplay, θα περάσετε την περισσότερη ώρα κοιτώντας το gamepad, χάνοντας τον πανέμορφο κόσμο που ξεδιπλώνεται στην τηλεόραση σας. Καταλήγοντας, παρά τα όποια αρνητικά του, το Kirby and the Rainbow Paintbrush είναι ένα πανέμορφο Platform που οι fans του είδους θα πρέπει να τσεκάρουν οπωσδήποτε.

Θετικά:
- Πανέμορφη απεικόνιση του κόσμου
- Ικανοποιητική ποικιλία επιπέδων
- Διασκεδαστικό local multiplayer
- Η έμμεση αλληλεπίδραση με τον Kirby, μέσω των σχοινιών

Αρνητικά:
- Το stylus του Wii U χάνει πολύ σε ακρίβεια
- Ο σχεδιασμός του παιχνιδιού σας προτρέπει να κοιτάτε συνέχεια την οθόνη του gamepad
- Έλλειψη online multiplayer
- Κάποια επίπεδα είναι υπερβολικά μεγάλα και σε πολλά σημεία αδιάφορα
- Πολλά από τα bosses, είναι διαφορετική έκδοση των προηγούμενων

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 7.5
Gameplay: 7
Αντοχή: 7
Γενικά: 7.1

Ένα όμορφο Platform που αξίζει την προσοχή και τον χρόνο σας.

Δημήτρης Αραμπατζίδης  

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +1 Lordwinter (Level 28) 17/04/2015 18:57
Δυστυχώς δεν έχω πλέον Wii U στην κατοχή μου. Αν το είχα ενδεχομένως να το τσιμπούσα, γενικά τον πάω τον Kirby και τα games του, από το πρώτο που είχα δοκιμάσει στο NES.
#2 +1 LordPanag (Level 8) 18/04/2015 14:07
θα συμφωνησω απολυτα με το συμπερασμα του reviewer ..
Score 7.1
7.09 User Score
(11 votes )
User Reviews 0
Genre: 2D Platform
Developer: HAL Laboratory
Publisher: Nintendo
Διάθεση: Nortec Multimedia (210-2850681)
Players: 1-4
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 8/5/2015
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification