Pneuma: Breath of Life

Hot
Η ματιά του Θεού.

Η ματιά του Θεού.

Η ματιά του Θεού.

Ο όρος πνεύμα έχει δύο έννοιες στην σύγχρονη φιλοσοφία. Η πρώτη δηλώνει την ψυχή και τις ψυχικές λειτουργίες και η δεύτερη το νου και τον λόγο. Επομένως είναι η φανερή η διάκριση μεταξύ της ψυχής και του πνεύματος. Για τους στωικούς φιλοσόφους όμως το σύμπαν και τα σώματα που το αποτελούν είναι στην ουσία μία ενιαία οντότητα, τα χωριστά αντικείμενα είναι μέλη της συνολικής φύσης και ο συνεκτικός δεσμός όλων αυτών είναι το πνεύμα. Το πνεύμα είναι η "ανάσα της ζωής", ένα κομμάτι από το θεϊκό πνεύμα του Δία, μία δύναμη που δίνει υπόσταση στην ύλη και υπάρχει ακόμη και στα άψυχα αντικείμενα.

Οι απόψεις των στωικών φιλοσόφων αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για την παρθενική δημιουργία της Deco Digital, η οποία φέρει τον τίτλο Pneuma: Breath of Life. To τελευταίο αναπτύχθηκε στα πλαίσια του προγράμματος ID@Xbox και αρχικά ήταν να κυκλοφορήσει αποκλειστικά στο Xbox One. Παρόλα αυτά, η δημιουργία της Deco Digital πήρε το... πράσινο φως και από το Steam Greenlight και έτσι θα κυκλοφορήσει και για PC, ενώ στα τέλη Μαρτίου αναμένεται να το δούμε και στο PS4. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι για τις ανάγκες του development η βρετανική εταιρεία ανάπτυξης χρησιμοποίησε την Unreal Engine 4, η οποία αν μη τι άλλο εγγυάται ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα, τουλάχιστον σε ότι έχει να κάνει με το οπτικό κομμάτι.



Δημιούργησε τον κόσμο σου
Τα πρώτα τρέιλερ και screenshots που είχαμε δει από το Pneuma: Breath of Life μας είχαν δώσει την εντύπωση ότι πρόκειται για ένα παραδοσιακό First-Person Adventure στα πρότυπα του αλησμόνητου Myst. Στην πράξη βέβαια διαπιστώσαμε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αφού ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με ένα Puzzle, το οποίο πάντως έχει αρκετές εύστοχες και πρωτότυπες ιδέες, όσον αφορά την επίλυση των γρίφων. Στο σενάριο παρατηρείται μια αμιγώς μινιμαλιστική προσέγγιση, καθώς αναλαμβάνατε τον ρόλο μιας οντότητας, η οποία "ξυπνά" σε έναν άγνωστο κόσμο. Καθώς προχωράτε ο κόσμος αυτός αρχίζει σιγά σιγά να παίρνει σάρκα και οστά, με διάδρομους, τοίχους και αίθουσες να ξεπροβάλλουν από το πουθενά μπροστά στα μάτια σας.

Όπως είναι φυσικό ο πρωταγωνιστής σύντομα συμπεραίνει ότι εφόσον έχει την δυνατότητα να ελέγχει την ύλη με αυτό τον τρόπο σίγουρα έχει κάποιες θεϊκές δυνάμεις. Είστε όμως πράγματι ένας Θεός; H αλήθεια είναι ότι το Pneuma: Breath of Life μπορεί να ερμηνευτεί με πάρα πολλούς τρόπους ανάλογα με την οπτική σκοπιά, από την οποία θα το προσεγγίζετε.


Προσοχή μη σε ματιάσουν
Η παρθενική δημιουργία της Deco Digital εκτυλίσσεται σε οχτώ συνολικά levels και ο σκοπός σας είναι λύσετε τους γρίφους που υπάρχουν σε καθένα από αυτά για να προχωρήσετε παρακάτω. Να σημειωθεί εδώ ότι η ροή είναι καθαρά γραμμική, αν και υπάρχουν τρία "κρυφά" puzzles και ορισμένα collectables για να συλλέξετε. Για να λύσετε τους γρίφους θα πρέπει να αλληλεπιδράσετε με το περιβάλλον. Ο τρόπος της αλληλεπίδρασης είναι πραγματικά ιδιαίτερος, καθώς όλα σχετίζονται με τις κινήσεις του χαρακτήρα σας. Για παράδειγμα, αν κοιτάτε μια πόρτα θα δείτε ότι αυτή παραμένει κλειστή, αν στρέψετε την πλάτη σας προς αυτήν θα ανοίξει. Κοινώς σε κάποια σημεία θα πρέπει να προχωρήσετε... ανάποδα για να προχωρήσετε παρακάτω. Σε άλλους γρίφους απαιτείται να εστιάσετε την όρασή σας σε συγκεκριμένα αντικείμενα, τα οποία ενδεχομένως δεν είναι ορατά άμεσα ή να κοιτάξετε τα αντικείμενα αυτά σε μία καθορισμένη σειρά.


Σε γενικές γραμμές οι γρίφοι θα δοκιμάσουν το μυαλό σας, καθώς η λύση τους δεν είναι προφανής. Όπως είναι φυσικό σε αυτές τις περιπτώσεις θα χρειαστεί να εξετάσετε πολύ προσεκτικά τον χώρο, στον οποίο βρίσκεστε από όλες τις πλευρές. Άλλωστε πολλές φορές η λύση μπορεί να βρίσκετε στην κυριολεξία μπροστά στα μάτια σας ή ενδεχομένως να πρέπει να εξετάσετε ένα αντικείμενο από μια συγκεκριμένη οπτική γωνία.

Ποίος είναι ο πραγματικός ρόλος του πρωταγωνιστή και για ποίο λόγο βρίσκεται σε αυτό τον περίεργο κόσμο; Στο χέρι σας είναι να το ανακαλύψετε!

Εάν βέβαια τα βρείτε σκούρα είναι πιθανό να χρειαστεί να καταφύγετε σε κάποιο walkthrough. Φυσικά με τον τρόπο αυτό χάνεται όλη η χαρά της επίλυσης των γρίφων, οι οποίοι αποτελούν ουσιαστικά τον μοναδικό πυλώνα του gameplay. Στην δική μας περίπτωση οι developers είχαν την ευγενή καλοσύνη να μας παρέχουν ένα αναλυτικό walkthrough με την λύση όλων των γρίφων, εντούτοις το συμβουλευτήκαμε μόνο για να βρούμε τα collectables και τα τρία κρυφά puzzles. Ο βαθμός πρόκλησης είναι γενικά ικανοποιητικός, χωρίς σε καμία περίπτωση να γίνεται απαγορευτικός για τον μέσο παίκτη ή για κάποιον αμύητο σε δημιουργίες αυτού του ύφους.


Στην περίπτωση που δεν "κολλήσετε" για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κάποιο γρίφο, το Pneuma: Breath of Life θα σας κρατήσει συντροφιά για περίπου τέσσερις ώρες. Ενδεχομένως και λίγο παραπάνω αν ασχοληθείτε και με τις υπόλοιπες προαιρετικές δραστηριότητες. Όπως και να έχει πάντως το value for money που προσφέρει είναι αναμφισβήτητα μικρό, καθώς το replayability πιάνει πάτο. Σε εμάς το τέλος του μας άφησε καλές εντυπώσεις, εντούτοις όπως προαναφέραμε υπάρχουν πολύ τρόποι για να προσεγγίσετε το σενάριο και το όλο ύφος του. Στο τί ακριβώς συμβαίνει και ποίος είναι πραγματικά ο ρόλος του πρωταγωνιστή δεν πρόκειται να επεκταθούμε για να μην σας δώσουμε spoilers.

Ένα μικρό έργο τέχνης
Όπως προαναφέραμε, το Pneuma: Breath of Life χρησιμοποιεί την Unreal Engine 4 και η αλήθεια είναι ότι από οπτικής πλευράς έχουμε ένα σαφώς εντυπωσιακό αποτέλεσμα, ιδιαίτερα αν το συγκρίνουμε με αντίστοιχες indie δημιουργίες. Στο εικαστικό κομμάτι οι developers έχουν σαφώς επηρεαστεί από την αρχιτεκτονική της Αρχαίας Ελλάδας και το γεγονός αυτό αναδεικνύει γενικότερα το level design. O κόσμος πάντως είναι κάπως άψυχος, καθώς για παράδειγμα ακούγονται διάφοροι ήχοι πουλιών, αλλά τα πτηνά αυτά είναι άφαντα. Το μόνο που υπάρχει είναι περίεργα αρχαία τεχνουργήματα, δωρικοί κίονες, μεγαλοπρεπείς αίθουσες και ανθισμένοι κήποι. Στο τεχνικό κομμάτι συναντήσαμε κάποιες μικρές πτώσεις του frame rate, οι οποίες πάντως δεν επηρεάζουν αρνητικά την συνολική εικόνα.

Η περιπλάνησή σας συνοδεύεται από ένα υποτυπώδες ambient soundtrack που ταιριάζει με το όλο ύφος του Pneuma: Breath of Life, αλλά εντέλει δεν καταφέρνει να εντυπωσιάσει. Το ακριβώς αντίθετο ισχύει στην περίπτωση του voice acting, εκεί όπου συναντάμε διάφορους εμπνευσμένους μονολόγους του πρωταγωνιστή.

Συνοψίζοντας
Η δημιουργία της Deco Digital θα σας χαρίσει ένα ευχάριστο απόγευμα, αν αρέσκεστε σε κυκλοφορίες αυτού του τύπου. Ο τρόπος επίλυσης των γρίφων είναι πραγματικά πρωτότυπος και ο συνολικός βαθμός πρόκλησης είναι άκρως ικανοποιητικός. Το όλο πακέτο συμπληρώνεται αρμονικά και από έναν άρτιο τεχνικό τομέα με ιδιαίτερη αισθητική. Δυστυχώς όμως εδώ συναντάμε ένα από τα βασικά προβλήματα των indie games που δεν είναι άλλο από την μικρή συνολική αντοχή τους στον χρόνο. Κατόπιν αυτού, τα 20 ευρώ που θα χρειαστεί να δαπανήσετε για να το προσθέσετε στην ψηφιακή συλλογή σας κρίνονται πολλά.

Θετικά:
- Πρωτότυποι γρίφοι
- Ικανοποιητική πρόκληση
- Ενδιαφέρον σενάριο που μπορεί να ερμηνευτεί με πολλούς τρόπους
- Άρτιος τεχνικός τομέας

Αρνητικά:
- Μικρή διάρκεια
- Υψηλή τιμή διάθεσης
- Αδιάφορο soundtrack

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 7
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 3
Γενικά: 6.3

Μια αρκετά καλή πρώτη προσπάθεια από την Deco Digital που αφήνει υποσχέσεις για το μέλλον.

Παντελής Δασκαλέλος 

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 +2 Celebrongr (Level 15) 27/02/2015 21:17
Μου κέντρισε το ενδιαφέρον αλλα οντως τα 20 ευρω για 4 ωρες ειναι πολλα, θα μπει και αυτο στο steam wishlist και θα περιμενω καμια καλη προσφορα!!!
#2 +2 Stephen King (Level 10) 27/02/2015 22:00
Συμπαθητικά γραφικά και δείχνει υποσχόμενο αν και αυτό με την σύντομη διάρκεια στα indie παραπάει.Καπως ετσι την πατησα και με το Life is strange (ακομα πιο κατω).
#3 +1 Scorcher (Level 21) 28/02/2015 09:54
Απόλυτο δίκιο έχει ο Παντελής. Φαίνεται σαν μία πρώτη καλή προσπάθεια από την συγκεκριμένη εταιρεία καθώς φαίνεται να έχει ωραία γραφικά και σενάριο, αλλά ο συνδιασμός αντοχής και χρημάτων το ρίχνει πολύ. Τα 20 ευρώ όντως κρίνονται πολλά.
#4 geololj (Level 28) 02/03/2015 14:49
Αν και μικρό σε διάρκεια, ως πρώτη προσπάθεια είναι αξιόλογη. Ελπίζω τα επόμενα games της εταιρείας να παρουσιαστούν βελτιωμένα γιατί το Pneuma φαίνεται ενδιαφέρον ως εγχείρημα.
Score 6.3
6.45 User Score
(10 votes )
User Reviews 0
Genre: Puzzle/Adventure
Developer: Deco Digital
Publisher: Deco Digital
Διάθεση: Deco Digital
Players: 1
Requirements: 4GB RAM, Επεξεργαστής Core 2 Duo E6600 / Athlon 64 X2 6400, Κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce GTX 560 / ATI Radeon HD 5770, Χώρος στον σκληρό δίσκο 12GB, Λειτουργικό σύστημα Windows 7
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: PC, Xbox One: 27/2/2015, PS4: Προς ανακοίνωση
Χρήστες που το θέλουν. (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
Χρήστες που το έχουν. (VIEW ALL)
thumb
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα (VIEW ALL)
thumb thumb thumb
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification