Phantasy Star Portable (PSP)

Hot
GameWorld
REVIEWED ON PSP  

Phantasy Star Portable
Ένα συνηθισμένο κατά τα φαινόμενα RPG, αναγεννιέται στο PSP!




Όσοι ασχολείστε με RPG σίγουρα θα γνωρίζετε ή έστω θα έχετε ακούσει το Phantasy Star Universe. Πρόκειται για ένα διαστημικό Action RPG το οποίο στα PC απέκτησε αρκετούς οπαδούς αλλά δεν μπόρεσε να διακριθεί, κυρίως λόγω του ανταγωνισμού. Για τα δεδομένα όμως του PSP, η πιστή αυτή μεταφορά της σειράς είναι μια αξιέπαινη προσπάθεια για τα στάνταρ μιας φορητής κονσόλας, η οποία υπό άλλες συνθήκες θα αποτελούσε την τελευταία επιλογή των χρηστών που ασχολούνται με τα παιχνίδια ρόλων.

Σενάριο
Τα γεγονότα είναι σε γενικές γραμμές ίδια με αυτά του Phantasy Star Universe. Σε ένα μακρινό ηλιακό σύστημα, το Gurhal System, κάπου στο μέλλον, υπάρχουν τέσσερις φυλές οι οποίοι έδωσαν μάχη για την επιβίωση σε τρεις πλανήτες. Ο πόλεμος μεταξύ των Humans, των CASTS, των Newmans και των Beasts κράτησε περίπου 500 χρόνια όταν και επισυνάφτηκε συμμαχία μεταξύ των φυλών. 100 χρόνια μετά την συμμαχία, ο πόλεμος επανήλθε αυτή τη φορά από την εξωγήινη εισβολή των SEED. Οι τέσσερις φυλές προσπάθησαν και τελικά κατάφεραν μετά από πολλές μάχες να διώξουν τους SEED μακριά. Ύστερα όμως από μερικούς μήνες, κάτι συνέβη στο αρχηγείο της συμμαχίας των Guardians κι εσείς ενώ μόλις έχετε ολοκληρώσει το βασικό στάδιο εκπαίδευσής σας, βρίσκεστε υπό την δύνη ενός νέου πολέμου.



Gameplay
Οι τέσσερις διαθέσιμοι χαρακτήρες του παιχνιδιού είναι αυτοί που προαναφέραμε, με μόνη παραλλαγή τον καθορισμό του γένους (male ή female). Οι Humans είναι οι πιο ισορροπημένοι χαρακτήρες οι οποίοι συνδυάζουν τα κυριότερα χαρακτηριστικά των υπολοίπων. Οι Newman είναι μια μετεξέλιξη του ανθρώπου και βασίζονται σε Mental και Technic Abilities. Οι CAST είναι ίσως η πιο παράξενη διαθέσιμη φυλή, τα μέλη της οποίας προέρχονται από τον πλανήτη Parum και μοιάζουν περισσότερο με ρομπότ. Τα συγκεκριμένα όντα έχουν μεγάλη ακρίβεια στις κινήσεις τους και μπορούν να χρησιμοποιήσουν ειδικά suv-weapons μόλις φτάσουν το level 20. Τέλος, οι Beast ειδικεύονται στις μάχες σώμα με σώμα και από το level 20 και μετά μπορούν να πάρουν μορφή τέρατος.

Η δημιουργία του χαρακτήρα σας δεν περιορίζεται εκεί. Μετά την επιλογή της φυλής μπορείτε να διαλέξετε πρόσωπο, μαλλιά, μάτια, αυτιά, ρούχα, χρώμα ρούχων, δέρμα και ύψος για τον χαρακτήρα σας. Στη συνέχεια του δίνετε φωνή, όνομα και διαλέγετε την ειδικότητά του. Αν επιλέξετε να γίνετε Job Hunter τότε θα έχετε υψηλό Attack Power και θα είστε καλοί στις μάχες σώμα με σώμα. Αν επιλέξετε να γίνετε Ranger τότε θα έχετε bonus στις μάχες από απόσταση ενώ παράλληλα θα μπορείτε να υποστηρίζετε μέσα στη μάχη και τους συμμάχους σας. Η τρίτη ειδικότητα είναι το Force και σας δίνει πλήρη χρήση των Technics ώστε να έχετε πολλούς ρόλους όπως healing και support. Ασφαλώς απευθύνεται σε πιο έμπειρους χρήστες που έχουν εμπειρία με τη σειρά ή με ανάλογα games και μπορούν να ανταπεξέλθουν γρήγορα μέσα στη μάχη.



Ύστερα απ’ όλα αυτά επιλέγετε και το partner machine σας, δηλαδή έναν χαρακτήρα bot τον οποίο δεν θα ελέγχετε αλλά θα σας συνοδεύει μέσα στη μάχη. Εδώ υπάρχουν έξι διαφορετικά machines για όλα τα γούστα. Το πρώτο κολλάει πάνω σας, το δεύτερο κάνει τα δικά του κόλπα, το τρίτο ακολουθεί την ομάδα, το τέταρτο επιτίθεται μόλις δει εχθρό, το πέμπτο σας υποστηρίζει και διαθέτει Technic Attack και το έκτο κάνει healing. Μετά την επιλογή χαρακτήρα και υποστηρικτικού χαρακτήρα θα κληθείτε να ονομάσετε και τους δύο αυτούς χαρακτήρες.

Αφού ολοκληρώσετε όλες αυτές τις επιλογές, το παιχνίδι θα σας ρωτήσει σε ποια slot θέλετε να αποθηκεύσετε το save σας. Υπάρχουν οκτώ διαφορετικές slots για να δημιουργήσετε τους δικούς σας συνδυασμούς χαρακτήρων και partner machines. Τα δύο modes του παιχνιδιού είναι το Story Mode και το Multi Mode και θα τα δείτε μπροστά σας όποτε φορτώνετε κάποιο save. Θα έχετε δηλαδή το ελεύθερο να παίξετε μόνος ή παρέα με άλλους χρήστες, φορτώνοντας πρώτα τον συγκεκριμένο χαρακτήρα της επιλογής σας.

Το ξεκίνημα σας βρίσκει στο στρατηγείο των guardians όπου σας καλωσορίζουν οι ίδιες…κοπελιές ανεξάρτητα από την φυλή που έχετε επιλέξει. Εδώ εντοπίζονται και τα πρώτα μειονεκτήματα του παιχνιδιού τα οποία απλά χρειάζονται υπομονή. Το πρώτο έχει να κάνει με τους χρόνους φόρτωσης οι οποίοι διαρκούν αρκετά δευτερόλεπτα, έστω για να σας μεταφέρουν από την μία οθόνη στην άλλη. Το δεύτερο μειονέκτημα είναι οι μακροσκελείς διάλογοι η πλειοψηφία των οποίων δεν παρουσιάζει σχεδόν κανένα ενδιαφέρον. Αυτό που πραγματικά μετράει στο gameplay είναι το tutorial, χωρίς την βοήθεια του οποίου είναι ζήτημα αν ένας αρχάριος χρήστης θα μάθαινε το παιχνίδι έστω κατά το ήμισυ. Το tutorial σας οδηγεί βήμα προς βήμα στο παραμικρό σας κλικ και σας μαθαίνει όλες τις απαραίτητες λειτουργίες τη στιγμή που πρέπει.



Το βασικό μενού του παιχνιδιού περιλαμβάνει το Mission Counter που έχει τις κύριες αποστολές, το GUARDIANS H.Q. όπου σας δίνονται ειδικές αποστολές, το Your room όπου δέχεστε διάφορες καθαρά τυπικές συμβουλές και το Shop το οποίο ξεκλειδώνει σε πιο προχωρημένο στάδιο του παιχνιδιού για να αγοράσετε διάφορα αντικείμενα. Επίσης, υπάρχει κι η επιλογή Interplanetary travel με την οποία ταξιδεύετε σε άλλους πλανήτες όταν σας ζητηθεί.

Τα παραπάνω μενού έχουν καθαρά και μόνο τις βασικές επιλογές. Το ουσιαστικό μενού εμφανίζεται με το Start. Εκεί μπορείτε να επιλέξετε το party σας, το οποίο εφόσον παίζετε μόνος σας αποτελείται από bots, να δείτε το προφίλ του χαρακτήρα σας, να παρατηρήσετε τα level σας στις ειδικότητές σας και να διαχειριστείτε τα όπλα σας επιλέγοντας ποια θα πάρετε μαζί σας σ κάθε αποστολή. Το Phantasy Star Portable διαθέτει σύγχρονα κλασικά όπλα της σειράς όπως τα twin burn (διπλά πιστόλια), το rising shot, το grenade launcher κ.α. Τα όπλα σας γεμίζουν κυρίως με την ουσία photon. Αν η ουσία αυτή τελειώσει θα πρέπει ή να περιμένετε σε ένα σημείο της πίστας να ξαναγεμίσει ή να την γεμίσετε μέσω του inventory.



Αφού ορίσετε στο party σας τις δύο αρχικές κοπελιές-βοηθούς, στη συνέχεια μπορείτε να επιλέξετε την πρώτη σας αποστολή και να μπείτε κατευθείαν στη δράση. Αν έχετε ήδη παίξει το Phantasy Star Universe τότε δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα εξοικείωσης με την φορητή του έκδοση. Θα διαπιστώσετε ότι η μεταφορά είναι απόλυτα πιστή, τόσο στα γραφικά όσο και στο gameplay. Οι αρχάριοι ίσως παιδευτείτε για το πρώτο μισάωρο μέχρι να μάθετε τα βασικά κι αργότερα όσο περνούν οι μέρες ώσπου να μάθετε τις ικανότητες του χαρακτήρα σας. Τα bots σας έχουν οριακά ικανοποιητικό A.I. Μπορούν να χειριστούν πολύ σωστά τους εχθρούς σας αλλά δεν επιτίθενται τόσο δραστικά ώστε να σας προστατέψουν. Την «βρώμικη δουλειά» θα πρέπει πάντοτε να την κάνετε εσείς.

Έλεγχος χαρακτήρα
Ο χειρισμός του μαχητή σας είναι αρκετά απλός. Στα αριστερά της οθόνης εμφανίζεται το level σας και των άλλων μελών του party σας όπως επίσης και το xp σας. Αν πατήσετε το Start τότε μπορείτε άμεσα να μεταβείτε στο inventory, όπως άλλωστε γίνεται και στο βασικό μενού. Το μόνο θέμα χειρισμού που όμως είναι αρκετό για να σας βασανίσει αφορά την κάμερα η οποία έχει manual χειρισμό. Αν ήταν στατική στην πλάτη του χαρακτήρα σας ίσως να σας βοηθούσε περισσότερο. Με το να πρέπει όμως να την μετακινείτε διαρκώς ή και να πατάτε το “Select” για να την σταθεροποιήσετε στην πλάτη σας, αυτό από μόνο του αποτελεί ένα θέμα σωστής οπτικής. Η συγκεκριμένη τακτική εφαρμόζεται για να μπορείτε κρατώντας το L και το R να κάνετε αντίστοιχα lock και slide ως προς τον στόχο πυροβολώντας με πλάγια βήματα. Για να πυροβολήσετε ή να χρησιμοποιήσετε το σπαθί σας απλά πατάτε το τετράγωνο, το οποίο συνδυασμένο με το R σας δίνει το λεγόμενο secondary fire (δευτερεύοντα πυρά του όπλου). Το τρίγωνο είναι ειδική επίθεση, το X αφορά την συλλογή αντικειμένων και το O το ανοίγει το inventory.

Καλώς ήρθατε σε άλλη μία διαπλανητική μάχη ενάντια στους SEED!



Η κύρια δράση
H εξερεύνησή σας στις αποστολές γίνεται κατά κανόνα σε διαστημικούς σταθμούς στους οποίους καλείστε να καθαρίσετε τις εξωγήινες απειλές οι οποίες σας επιτίθενται κατά κύματα, συνήθως μόλις εισέλθετε σε κάποιο χώρο. Το Α.Ι. τους είναι αρκετά στατικό και προβλέψιμο αλλά οι κινήσεις σας θέλουν προσοχή. Τα όπλα είναι η καλύτερη λύση για να διατηρηθείτε σε απόσταση ασφαλείας αλλά μπορείτε να χειριστείτε και το σπαθί πραγματοποιώντας συνεχόμενα combos. Σε αυτόν τον τομέα γίνονται εμφανείς και οι Action αρετές του παιχνιδιού. Παρά τον φαινομενικά στατικό χαρακτήρα του gameplay, υπάρχουν κι αρκετά ρεαλιστικά στοιχεία όπως είναι λόγου χάρη οι εκρήξεις ορισμένων SEED που μπορούν να αποσπάσουν μεγάλα ποσά ενέργειας ή και να σας σκοτώσουν ακαριαία (στα πρώτα επίπεδα) αν δεν προσέξετε. Το εκνευριστικό βέβαια είναι ότι αν χάσετε και επαναλάβετε ένα level τότε θα συναντήσετε τους ίδιους εχθρούς στα ίδια ακριβώς σημεία. Η engine έχει σχεδιαστεί για να δημιουργεί συγκεκριμένα πράγματα και δεν δουλεύει με τυχαίους παράγοντες.



Συνήθως οι περισσότερες αποστολές σας ζητούν να ψάξετε και να βρείτε κλειδιά για να ανοίξετε κάποιες πόρτες. Τα κλειδιά αυτά βρίσκονται είτε διάσπαρτα, είτε σε κιβώτια. Δεν θα χρειαστεί να ψάξετε ιδιαίτερα για να βρείτε τα κλειδιά αυτά, απλά θα πρέπει πρώτα να εξοντώσετε όλα τα τέρατα που υπάρχουν στην περιοχή αυτή ενώ σε ορισμένα σημεία ίσως να μπερδευτείτε με την δόμηση των τοίχων οι οποίοι δεν διαφοροποιούνται ιδιαίτερα μεταξύ τους. Το δύσκολο σημείο του Phantasy Star Portable είναι τα big bosses του τα οποία έχουν υψηλό δείκτη τεχνητής νοημοσύνης και χρησιμοποιούν αρκετά αποτελεσματικά όπλα, ορισμένα από τα οποία δεν σας αφήνουν σχεδόν καθόλου χρόνο αντίδρασης. Αν χάσετε σε ένα big boss και χρειαστεί να επαναλάβετε μια αποστολή τότε αυτό θα είναι ότι χειρότερο, αν κι εδώ το καλό είναι ότι δεν χάνετε το experience που κερδίσατε μέχρι το σημείο στο οποίο χάσατε. Εν τέλει, τα βοηθητικά bots κάνουν ότι μπορούν για να καταστρέψουν τα big bosses αυτά αλλά φυσικά δεν μπορούν να στέκονται πάντοτε μπροστά σας και να σας προστατεύουν. Εκεί πραγματικά θα πρέπει να τα δώσετε όλα.

Multi Mode
Κάθε χαρακτήρας που δημιουργείται είναι διαθέσιμος για single mode ή multi mode. Αυτό το επιλέγετε όποτε κάνετε continue game, ενώ έχετε την δυνατότητα να μεταβείτε από το single mode στο multi mode όποτε το θελήσετε! Παίζοντας multiplayer μέσω Ad Hoc, έχετε επιλογή είτε να δημιουργήσετε δικό σας party είτε να συμμετάσχετε σε κάποιο ήδη υπάρχον. Το online mode είναι πάρα πολύ ευχάριστο, άσχετα με το επίπεδο των άλλων χρηστών. Το μόνο που ίσως κουράσει είναι το lag του το οποίο αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των χρηστών που συμμετέχουν σε ένα session. Την ικανότητά των πολλών δηλαδή την πληρώνετε…με το lag!

Γραφικά
Το επίπεδο γραφικών του PS Universe ήταν μέτριο για τα σύγχρονα δεδομένα. Για τα δεδομένα του PSP όμως, το PS Portable είναι αρκετά ικανοποιητικό παρά τα χοντροκομμένα pixels. Ο σχεδιασμός των 3D models είναι αρκετά ρεαλιστικός και το ίδιο ισχύει για τις κινήσεις των ανθρώπινων φυλών του παιχνιδιού. Για τους εισβολείς σας όμως δεν ισχύει το ίδιο καθώς τα βήματά τους θυμίζουν ρομπότ κι αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί απλά με το ότι αποτελούν διαφορετική μορφή ύπαρξης.



Ήχος
Ναι, γουστάρουμε τα “blink blink” και δεν το κρύβουμε. Οι κλασικοί ήχοι όπλων, εφέ και εκρήξεων του Phantasy Star Universe επιστρέφουν και συνοδεύονται από το κατάλληλο μουσικό background. Απ’ την άλλη, οι διάλογοι των συνεργατών σας, όπως της Vivienne, έχουν δουλευτεί με καλές φωνές, οι οποίες όμως υστερούν λίγο στην ερμηνεία και κατά κύριο λόγο στα κείμενα δίνουν την αίσθηση ότι απευθύνονται σε δεκάχρονα. Αυτό που επίσης θα μπορούσε να βελτιωθεί είναι η ομιλία των απλών εχθρών οι οποίοι μοιάζουν να είναι τελείως μουγκοί και ανέκφραστοι.

Επίλογος
Το Phantasy Star Portable έχει ορισμένα προβλήματα αλλά το πολυσύνθετο κι ευχάριστο gameplay του είναι ένας σοβαρός λόγος για να το αποκτήσετε. Κατά τη γνώμη μας πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα RPG που έχουμε δει στο PSP.

Θετικά:
- Απλός χειρισμός
- Μεγάλη γκάμα επιλογής φυλών και βοηθητικών bots
- Δημιουργία party ώστε να παίξετε τις αποστολές μέσω multiplayer
- Λεπτομερέστατο tutorial που θα μυήσει ακόμα και τους άσχετους

Αρνητικά:
- Δυσκολίες στη χρήση της κάμερας
- Ορισμένα περιττά μενού τα οποία σας ταλαιπωρούν
- Βαρετοί διάλογοι
- Δύσκολα big bosses
- Αρκετά στατική engine στα θέματα Α.Ι. και εμφάνισης εχθρών
- Τα vocals ακούγονται στημένα και θυμίζουν μεταγλωττισμένη σειρά anime

Βαθμολογία
Γραφικά:7
Ήχος: 8
Gameplay: 8
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 8

Ένα κρυφό διαμάντι για το PSP το οποίο πρέπει απαραίτητα να δοκιμάσετε.

Μάνος Γρυπάρης

NEWS   VIEW ALL

No News

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Score 8
0 User Score
(0 vote )
User Reviews 0
Genre: Action RPG
Developer: Alfa System
Publisher: Sega
Διάθεση: Zegetron (210-6856000)
Players:
Official Website: Κλικ εδώ
Release Date: 3/3/2009
Χρήστες που το θέλουν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν.
Κανένας
Χρήστες που το είχαν.
Κανένας
Χρήστες που το έχουν στα αγαπημένα
Κανένας
RELATED GAMES
Κανένα
VIDEOS

Top reviews (τρέχον έτος)

Top Reviews (by user score)

Latest User Reviews

2.
Diablo IV   (8.5)
3.
Final Fantasy XVI   (8.5)
6.
7.
Hogwarts Legacy   (0.5)
8.
eFootball 2023   (5.0)
9.
Notification