Xbox One: DRM και μεταχειρισμένα games

Hot
Μάνος Γρυπάρης

Μάνος Γρυπάρης  

Κάντε subscribe να περάσουμε το GameWorld. ➜ http://Youtube.com/ManosGryparis
 
0.0 ()
2
Xbox One: DRM και μεταχειρισμένα games

Xbox One: DRM και μεταχειρισμένα games

Γκάλοπ για μεταπώληση ψηφιακών games. [UPDATE]

[Αρχική δημοσίευση: 21/5/13] Η Microsoft δήλωσε στο Wired πριν από λίγο ότι το Xbox One θα παίζει τα μεταχειρισμένα games μόνο αν πληρώσετε κάποιο αντίτιμο.

Συν τις άλλοις, η εγκατάσταση των παιχνιδιών στο σκληρό δίσκο θα είναι υποχρεωτική. Γι' αυτό, κάθε νέο παιχνίδι που θα αγοράζετε θα πρέπει να γίνει install και στη συνέχεια αν θα αποφασίσετε να το πουλήσετε σε άλλη κονσόλα τότε ο αγοραστής θα πρέπει να πληρώσει το ανάλογο αντίτιμο, ακριβώς όπως και με το online pass!

 

Κατά τα άλλα, θυμίζουμε ότι θα μπορείτε να παίξετε και τα games offline, χωρίς διαρκή σύνδεση στο Internet. Αυτό το τελευταίο μικρή σημασία έχει, καθώς σε περίπτωση που το PlayStation 4 επιτρέπει το παίξιμο μεταχειρισμένων και το Xbox One δεν το επιτρέπει, η είδηση αυτή ίσως επηρεάσει αρνητικά την Microsoft. 

Η Microsoft έκανε update το F.A.Q. στο επίσημο site της λέγοντας ότι σχεδιάζει μια υπηρεσία μέσω της οποίας οι χρήστες της θα μπορούν να πωλούν τα games τους. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση, παρά μόνο η δήλωση στο Wired.

[UPDATE 2: 23/5/13] O Phil Harrison, εμπορικός αντιπρόεδρος της Microsoft, δήλωσε στο Eurogamer τι θα ισχύσει για τα μεταχειρισμένα games.

"Αν αγοράσετε ένα παιχνίδι τότε θα μπορείτε να το παίξετε και σε διαφορετικές συσκευές στο ίδιο σπίτι, αλλά όχι κι οι δύο μαζί ταυτόχρονα. Αυτό γίνεται ως εξής. Όταν θα ενεργοποιήσετε το παιχνίδι στο Xbox One σας, τότε θα μπορείτε μέσα στο ίδιο σπίτι να δώσετε πρόσβαση σε άλλα άτομα, π.χ. κατόχους Xbox 360, να συνδεθούν σε εσάς και να αποκτήσουν το δικαίωμα να παίξουν το video game αυτό στην κονσόλα τους".

Σχετικά με το αν θα παίζει ή όχι σε άλλες κονσόλες, η απάντηση ήταν δυστυχώς η αναμενόμενη. Το παιχνίδι θα "κλειδώνει" σε ένα account! "Αν έρθω για παράδειγμα σπίτι σας και θελήσω να παίξουμε το παιχνίδι με το δικό σας Xbox One τότε θα πρέπει να συνδεθώ με το account μου στην κονσόλα σας και να το τρέξουμε από εκεί". Φυσικά όταν ο κάτοχος του παιχνιδιού πάρει το blu-ray του και φύγει απ' το σπίτι σας τότε για να συνεχίσετε να παίζετε το παιχνίδι θα πρέπει...να το πληρώσετε!

Κοινώς, απ' τη στιγμή που θα αγοράσει κάποιος ένα παιχνίδι και θα το ενεργοποιήσε, τότε το παιχνίδι αυτό θα "δεθεί" με το Xbox Live account του και δεν θα μπορεί να μεταπωληθεί.

Πως θα γίνονται οι πωλήσεις
Σύμφωνα με τον Phil Harrison, η Microsoft θα έχει ένα σύστημα μέσω του οποίου θα μπορείτε να πουλήσετε κάποιο video game που αγοράσατε. Δεν έχουν ανακοινωθεί περισσότερες λεπτομέρειες και σύμφωνα με τις δηλώσεις του στελέχους της Microsoft, στόχος της αμερικάνικης εταιρείας είναι να υπάρξει ένα απλό και κατανοητό σύστημα προς τον χρήστη. Υπάρχουν εικασίες ότι αν το παιχνίδι αλλάξει χέρια και ο αρχικός κάτοχός του το "απορρίψει" από το προφίλ του τότε ο νέος κάτοχος θα χρειαστεί όχι μόνο να αγοράσει το παιχνίδι να καταβάλει ένα αντίτιμο στη Microsoft στα πρότυπα του "Online Pass" προκειμένου να το χρησιμοποιήσει.

Ο Harrison επιβεβαίωσε τέλος ότι η κονσόλα θα απαιτεί σύνδεση στο Internet ανά διαστήματα.

[UPDATE 3: 24/5/13] Το Βρετανικό site ΜCV υποστηρίζει ότι έχει πληροφορία που αναφέρει το πως θα γίνονται οι αγοραπωλησίες των μεταχειρισμένων games στο Xbox One.

Σύμφωνα με την πηγή του MCV, θα πρέπει να βρείτε κάποιο κατάστημα το οποίο θα έχει προηγουμένως συμφωνήσει με τους όρους της Microsoft. Θα συνδεθείτε στο Xbox One cloud και έτσι θα καταφέρετε να πουλήσετε το παιχνίδι που αγοράσατε και να το "αποδεσμεύσετε" από το Xbox Live account σας ώστε να το χρησιμοποιήσει ο επόμενος χρήστης! Το κατάστημα θα μπορεί να το μεταπωλήσει για όποια τιμή θέλει.

Το τραγικό της υπόθεσης -που δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα- είναι ότι το site ConsoleDeals.co.uk δήλωσε πως η αγορά ενός μεταχειρισμένου θα σας κοστίσει ένα ποσό ενεργοποίησης -δηλαδή αγοράς- 35 λιρών (40 ευρώ)! Το ποσό αυτό θα το μοιράζονται η Microsoft, ο publisher και το κατάστημα. Επομένως, το κόστος αγοράς μεταχειρισμένου θα είναι εξ αρχής προκαθορισμένο μεταξύ της Microsoft και του publisher, άρα το κατάστημα θα μπορεί να αυξήσει την τελική τιμή αναλόγως, προκειμένου να πουλήσει ή το προϊόν να του μείνει...στο ράφι.

Άραγε ο Shuhei Yoshida, πρόεδρος της Sony Worldwide Studios, που δήλωσε για το PlayStation 4 ότι "η αγορά ενός μεταχειρισμένου θα καθορίζεται απ' τον publisher" τι ακριβώς εννοούσε; Ότι θα είναι στο χέρι του publisher για το αν θα εφαρμοστεί ή όχι το παραπάνω σύστημα; Στην E3, 11-13 Ιουνίου, θα πρέπει να τα μάθουμε όλα και οι δύο κατασκευάστριες εταιρείες να πάρουν άμεσα θέση επί του θέματος.

[UPDATE 4: 13/6/13] Τις τελευταίες μέρες επικρατεί στην κυριολεξία πανικός γύρω από το τι θα γίνει με τα μεταχειρισμένα games στο Xbox One. Κρίναμε σκόπιμο λοιπόν να ρίξουμε φως στην υπόθεση, αν και τονίζουμε ότι τα δεδομένα αυτά ισχύουν την δεδομένη χρονική στιγμή και κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η στάση της Microsoft τις επόμενες ημέρες ή ακόμη και τους επόμενους μήνες μέχρι την κυκλοφορία του Xbox One στα καταστήματα. Σύμφωνα με την επίσημη τοποθέτηση της Microsoft υπάρχουν δύο τρόποι να πουλήσετε τα games σας.

Ο πρώτος είναι να πουλήσετε το game σας σε κάποιον από τους φίλους σας στο Xbox Live. Η συναλλαγή αυτή έχει δύο προϋποθέσεις, καθώς το άτομο αυτό θα πρέπει να βρίσκεται στην λίστα των φίλων σας για τουλάχιστον 30 ημέρες και δεύτερον κάθε game μπορεί να πουληθεί μόνο μια φορά. Κοινώς το δεύτερο άτομο δεν μπορεί να το μεταπωλήσει σε κάποιον τρίτο. Η αγοραπωλησία αυτή γίνεται χωρίς κανένα επιπλέον κόστος από την Microsoft ή τους publishers.

Στην περίπτωση των retailers έχετε την δυνατότητα να πουλήσετε ένα παιχνίδι σε συγκεκριμένα καταστήματα, φυσικά ποια θα είναι αυτά δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ακόμη. Η Microsoft επίσης δεν επιβάλλει κάποιο κόστος σε αυτή την διαδικασία, αλλά αφήνει το "ελεύθερο" στους publishers. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της αμερικανικής εταιρείας οι third party publishers μπορούν να συμφωνήσουν ή όχι με την αγοραπωλησία και παράλληλα μπορούν να καθορίσουν τους όρους βάση με τους οποίους θα γίνει αυτή η διαδικασία και να επιβάλλουν κάποιο εξτρά κόστος στους retailers.

[UPDATE 5: 21/3/16 - Μεταπώληση μεταχειρισμένων] Δύο χρόνια μετά το θάψιμο του θέματος σχετικά με το DRM και την μεταπώληση μεταχειρισμένων, η Microsoft δείχνει να σκέφτεται να υλοποιήσει μέρος των συνολικών σχεδίων της.

Σε μία έρευνα που διεξάγεται για τους κατόχους Xbox, ρωτάει αν θα τα μεταπωλούσατε για το 10% της αρχικής τιμής τους. Αυτό αλλάζει τα δεδομένα καθώς αν μιλάμε για διατήρηση του blu-ray disc όπως και να έχει, αλλά παράλληλα πώληση ψηφιακού περιεχομένου δεν νομίζω να χάλαγε κάποιους να πουλάνε μετά από χρόνια το 70 ευρώ αξίας παιχνίδι που αγόρασαν έναντι 7 ευρώ (διότι αναφερόμαστε πάντα στο 10% της αρχικής τιμής). Με αυτό τον τρόπο ίσως κάποιοι να μάθουν πιο εύκολα να αγοράζουν ψηφιακά, εις βάρος των retailers.

Η έρευνα ρωτάει μάλιστα αν θα το κάνατε για πολλά ψηφιακά games ή μόνο για αυτά που δεν παίζετε πλέον. Όσο για το αντίτυπο του παιχνδιού δεν υπήρχε κάποια σχετική ερώτηση για το αν θα σας άρεσει να το μεταπωλήσετε μέσω Microsoft.

Συζητήστε για το DRM και το Always Online στο Xbox One (που δεν υλοποιήθηκε τελικά ποτέ) σε αυτό το forum topic.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Mόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια. Παρακαλούμε κάντε πρώτα Login στο site. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο GameWorld τότε κάντε Register και στη συνέχεια Login.

Comments  

#1 draginfable (Level 23) 06/02/2012 23:34
Έλα ρε Παναγιώτη! Καλά να πάθουν οι Xboxακιδες!
#2 +1 Devilhunter_PS (Level 19) 07/02/2012 00:18
Quoting draginfable:
Έλα ρε Παναγιώτη! Καλά να πάθουν οι Xboxακιδες!


εγω φοβαμαι μην ακολουθησει και η sony :o
#3 +1 draginfable (Level 23) 07/02/2012 14:47
Αν το κάνουν και αυτοί, θα είναι άξιοι της μοίρας τους... Θα γυρίσουμε όλοι στην Nintendo.
#4 asmilon (Level 26) 07/02/2012 18:27
Ας μην αρχισουμε console wars παλι με καθε γενια, νομιζω οτι τα πραγματα ειναι λιγο πιο ωριμα αυτη την φορα...

Οσον αφορα αυτη την πολιτικη, αν μου κατεβασει την τιμη 30-40% επειδη θα εχω προιον μειωμενης αξιας αφου δε θα μεταπωλειται, προσωπικα δεν θα ειχα κανενα προβλημα να το κανουμε. Αν συνεχισουν με τις ιδιες τιμες ή και ακριβοτερες πιστευω πως θα αναγκαστουν να ανακαλεσουν συντομα οταν δουν τα αποτελεσματα πωλησεων...
#5 Vasilis (Level 25) 21/05/2013 23:09
Για αυτό ακύρωσε η EA τα online pass, τώρα δένει το γλυκό.(Με την συνεργασία EA και Microsoft).
#6 SnakeEater (Level 17) 21/05/2013 23:14
Quoting asmilon:
Ας μην αρχισουμε console wars παλι με καθε γενια, νομιζω οτι τα πραγματα ειναι λιγο πιο ωριμα αυτη την φορα...

Οσον αφορα αυτη την πολιτικη, αν μου κατεβασει την τιμη 30-40% επειδη θα εχω προιον μειωμενης αξιας αφου δε θα μεταπωλειται, προσωπικα δεν θα ειχα κανενα προβλημα να το κανουμε. Αν συνεχισουν με τις ιδιες τιμες ή και ακριβοτερες πιστευω πως θα αναγκαστουν να ανακαλεσουν συντομα οταν δουν τα αποτελεσματα πωλησεων...

πολυ σωστος αλλα να αναμενουμε στροφη των καταναλωτων στο PS4 με αυτη την ειδηση...
#7 Blade (Level 10) 21/05/2013 23:24
Ωραία πράματα. Κρίνοντας από την ανταπόκριση που είχε (και θα έχει) το XBOX Live είμαι σίγουρος ότι θα περάσει στο "ντούκου" και αυτή η ενέργεια της MS. Βέβαια αυτό θα σημάνει την λήψη παρόμοιων πρωτοβουλιών και από τους υπόλοιπους στο μέλλον. Ίδωμεν.
#8 Nicko (Level 20) 21/05/2013 23:31
Καλα το Xbox one πατωσε ειδη για μενα με αυτη την δηλωσει !!!
#9 JamesHowlett (Level 4) 22/05/2013 00:36
Συγνωμη που το χαλαω αλλα η δηλωση είναι
We are designing Xbox One to enable customers to trade in and resell games. We’ll have more details to share later.
τελευταια φορα που κοιταξα στο public used halo4 39euro, στο xbox live(online buy) 37$. Οποτε προτιμω το online, που δε θα ειναι και ταλαιπωρημενο το δισκακι(δεν υπαρχει αλλα whatever)

Οσο για το live, ετη φωτος μπροστα ηταν και συνεχιζει να ειναι.
#10 Elwind (Level 9) 22/05/2013 00:56
Quoting JamesHowlett:
Συγνωμη που το χαλαω αλλα η δηλωση είναι
We are designing Xbox One to enable customers to trade in and resell games. We’ll have more details to share later.
τελευταια φορα που κοιταξα στο public used halo4 39euro, στο xbox live(online buy) 37$. Οποτε προτιμω το online, που δε θα ειναι και ταλαιπωρημενο το δισκακι(δεν υπαρχει αλλα whatever)

Οσο για το live, ετη φωτος μπροστα ηταν και συνεχιζει να ειναι.

Αυτη η σύγκριση των τιμών με τρελαίνει!Εχεις πολυ καλη λογικη.Ας αγορασουμε ολοι xbox one λοιπον επειδη το trade θα είναι φθηνότερο.

Μερικες φορες ποναει η μουρη μου με τετοια comment,βγενω εκτος εαυτου .Μηπως σου αρέσει κaι το always online τότε?(πηγή απο vg247).
#11 JamesHowlett (Level 4) 22/05/2013 01:04
συγνωμη ρε φιλε που σε θιξαμε κιολας. Πηγαινε σκασε εσυ τα λεφτα σου οπου θελεις, σε καθε public, plaisio και δε ξερω εγω τι. Το οτι ειναι φθηνοτερο εμενα προσωπικα μεσυμφερει. Να εμενες κιολας σε ΗΠΑ να πω οτι εβγαινες κερδισμενος απο μαγαζια τυπου Gamestop να πω οτι καλα κανεις και φωναζεις αλλα στην Ελλαδα ειναι κοροιδια οι τιμες των games.

Αλλαξα γνωμη, καμια αλλαγη στα used, να πωλουνται οσο τα καινουργια μειον 1ευρω λογω του οτι αφαιρεθηκε η ζελατινα.
#12 JamesHowlett (Level 4) 22/05/2013 01:11
οσο για το always online, μπορεις να διαβασεις μονος σου την ανακοινωση. Δεν ανεφερε κατι που δεν ισχυει ηδη.
#13 Elwind (Level 9) 22/05/2013 12:38
Quoting JamesHowlett:
οσο για το always online, μπορεις να διαβασεις μονος σου την ανακοινωση. Δεν ανεφερε κατι που δεν ισχύει ηδη.


http://www.gameworld.gr/news/consoles/item/13347-xbox-one-always-online-once-per-24-hours

Καλημερα.Σου εδωσα αγγλικό site-συγνωμη-γι α την πηγή που ειχα. Ελπιζω να ξέρεις να διαβαζεις ελληνικα τουλαχιστον.Μην δειχνεις στον κοσμο ποσο xbox fan εισαι.:)
#14 JamesHowlett (Level 4) 22/05/2013 16:18
Quoting Elwind:

http://www.gameworld.gr/news/consoles/item/13347-xbox-one-always-online-once-per-24-hours

Καλημερα.Σου εδωσα αγγλικό site-συγνωμη-για την πηγή που ειχα. Ελπιζω να ξέρεις να διαβαζεις ελληνικα τουλαχιστον.Μην δειχνεις στον κοσμο ποσο xbox fan εισαι.:)


Μια χαρα ξερω να διαβαζω ελληνικα :D, don't worry.
Εαν ισχυσει κατι τετοιο να εισαι σιγουρος οτι θα ειμαι απο τους πρωτους που θα τους κραξουν, δεν ειμαι οπαδος του always online, να εισαι σιγουρος.
Ειμαι παντως σιγουρος οτι το 24 ωρες που ανακοινωθηκε πολυ συντομα θα αλλαξει και θα γινει καποιες ημερες.
Οπως θα ειδες αλλαξανε ηδη το τι ισχυε για τα μεταχειρισμενα παιχνιδια.
#15 jestersoil (Level 10) 24/05/2013 18:39
Quoting Devilhunter_PS:
Quoting draginfable:
Έλα ρε Παναγιώτη! Καλά να πάθουν οι Xboxακιδες!


εγω φοβαμαι μην ακολουθησει και η sony :o


και εγώ το φοβάμαι αυτο γιατι εχουν αφήσει τουσ developers να παρουν την απόφαση...
#16 Aliengoa (Level 23) 24/05/2013 19:12
To ξαναέγραψα! Ολες οι φήμες σίγα σιγά επαληθεύονται και δυστυχώς για εμάς τους χρήστες/καταναλ ωτές. Δεν είναι μόνο το θέμα τον μεταχειρισμένων αλλά και το να πάρω το δισκάκι που πλήρωσα πχ το Pro και να πάω να παίξω στον φίλο μου! Τώρα θα κουβαλάμε και την κονσόλα μαζί :P
#17 Goundolf56 (Level 13) 24/05/2013 20:12
παιδια δημοσιευσε κατι το gamespot οσον αφορα το θεμα των μεταχειρισμενων για το xbox one δεν λεω τι ειναι αλλα θα σας δωσω το λινκ να το διαβασετε να παθετε ενα σοκ.http://uk.g amespot.com/new s/xbox-one-preo wned-plan-revea led-6408850
#18 snikefriend (Level 23) 25/05/2013 10:55
Quoting Goundolf56:
παιδια δημοσιευσε κατι το gamespot οσον αφορα το θεμα των μεταχειρισμενων για το xbox one δεν λεω τι ειναι αλλα θα σας δωσω το λινκ να το διαβασετε να παθετε ενα σοκ.http://uk.gamespot.com/news/xbox-one-preowned-plan-revealed-6408850


Πολυ ενδιαφερον....α λλα θα πρεπει να περιμενουμε για να μαθουμε τι θα ισχυει στο τελος...
#19 Thunderbolt (Level 7) 25/05/2013 12:10
Παιδια πανε να μας αποπροσανατολισ ουν, εγω αυτο λεω.Θα μας τα χρεωσουν ΟΛΑ ΟΜΩΣ και απλα τωρα θολωνουν τα νερα για να το αγορασουμε.
#20 eliminator (Level 26) 25/05/2013 12:14
Αν εφαρμοστει αυτή η πατέντα και στο PS4 η νέα γενιά θα είναι μια αποτυχία. Δεν μπορεί κάποιος δηλαδή ούτε να νοικιάζει τα games παρά μόνο να τα αγοράζει; Αυτό θα κάνει κακό και στα videoclub...
#21 Anastasiosb (Level 7) 25/05/2013 12:18
Μην τσακωνεστε χωρις λογο.Τα αμερικανακια και οσοι μπορουν θα το αγορασουν.Ειδικ α τωρα που ολοι εχουν παρατησει το gaming και χαλανε αμετρητες ωρες βλεποντας game of thrones και αλλα τετοια και μετα μου το παιζουν geeks.
#22 Glamorous (Level 27) 25/05/2013 12:39
Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα μας χρεώνουν τα μεταχειρισμένα. Μένει να δούμε πόσο θα πληρώσουμε για αυτά.
#23 snikefriend (Level 23) 25/05/2013 14:28
Quoting Anastasiosb:
Μην τσακωνεστε χωρις λογο.Τα αμερικανακια και οσοι μπορουν θα το αγορασουν.Ειδικα τωρα που ολοι εχουν παρατησει το gaming και χαλανε αμετρητες ωρες βλεποντας game of thrones και αλλα τετοια και μετα μου το παιζουν geeks.


Εσυ μεινε υσηχος οτι στο PS4 δε θα σου τα χρεωσουν και τα ευρωπακια δεν θα πληρωνουν τιποτα...
#24 Misfit (Level 20) 25/05/2013 14:39
Εχω αγορασει περίπου 220 original games για το 360, το 95% απο αυτα μεταχειρισμένα.

Για εμενα αυτο το θέμα ειναι εξίσου σημαντικό για την βιομηχανία των games όσο ηταν και η προσπάθεια της Atari το 1980 να απαγορεψει στην Activision το δικαίωμα να κανει μόνη της publish τα games που εφτιαχνε 
για την κονσολα της Αtari, τo 2600. Αν η Atari τοτε εκανε αυτο που ηθελε, θα ειχε τον απολυτο ελεγχο και τα παντα θα ηταν πιο βαρετα.. Τωρα οι εταιρείες προσπαθουν να στερήσουν απο εμάς το δικαίωμα να πουλήσουμε κατι το οποίο αγοράζουμε. Στέκει; Δικαίωμα τους απο τη μια (μας λενε: αυτο ειναι, αγόρασε το αν σου αρεσει...) αλλά αν τελικα οι πωλησεις του ΟΝΕ "τραυματιστούν" λογο αυτού του θέματος, τι θα κανει η MS? Για να το θεσω αλλοιως, ποσο ειναι πρόθυμη να ρισκάρει; Και btw, αν μειώνονται οι δυνατότητες του προϊόντος που αγοράζουμε, δεν θα επρεπε να μειώνεται και η τιμη του;

Μήπως η Microsoft αλλάξει γνωμη αν λάβει μερικά (δεκάδες, εκατονταδες) χιλιαδες mails που ευγενικά εξηγούν οτι το θέμα ειναι κρίσιμο για εμάς τους καταναλωτές και πως δυσκολα θα αγοράσουμε το νεο ΧΒοx εξαιτίας αυτού του...μειονεκτή ματος; Εξάλλου, νομιζω ειναι προφανές οτι το παει βήμα βήμα (φοβάται και το τι θα κανει η Sony υποθέτω) επειδη ακριβώς θελει να δει τι αντιδράσεις θα υπάρξουν.

Τελικα, το ερωτημα ειναι: εχουμε καποια δύναμη ως καταναλωτές η οχι; 

Send emails!


Quoting Devilhunter_PS:
Quoting draginfable:
Έλα ρε Παναγιώτη! Καλά να πάθουν οι Xboxακιδες!


εγω φοβαμαι μην ακολουθησει και η sony :o


Πραγματι, αν κανει η MS ολη τη βρωμικη δουλεια και το περασει στην συνειδηση του καταναλωτη ως κατι φυσιολογικο, πολυ πιθανόν να ακολουθήσει και η Sony. Ειδικα αν μερίδιο απο την πιτα πηγαίνει και στους developers.
#25 Καρπάθουλας (Level 7) 25/05/2013 15:02
Ως καταναλωτές, η δύναμή μας είναι τα χρήματα που τους δίνουμε και μόνο αν τους χτυπήσουμε εκεί που πονάνε (χαμηλές πωλήσεις του καινούργιου Εξ-Μποξ) θα αλλάξουν μυαλά. Με τα μέιλ δεν νομίζω να γίνει δουλειά αν δουν πως οι πωλήσεις της νέας κονσόλας κριθούν από ικανοποιητικές και πάνω.

Προσπαθούν να περάσουν στη συνείδηση των καταναλωτών πως το γεγονός ότι δεν θα μπορείς πια να αγοράσεις μεταχειρισμένα από τρίτους αλλά μόνο μέσω δικών τους υπηρεσιών είναι από μικρής σημασίας μέχρι θεμιτό. Αυτό είναι το πιο ανησυχητικό για μένα, καθώς και δεν θα υπάρχει ανταγωνισμός στην αγορά των μεταχειρισμένων (ένα τεράστιο δίκτυο από παράγκες) και σαν καταναλωτές θα πληρώνουμε στον δημιουργό και στον εκδότη το ίδιο αντίτυπο του παιχνιδιού παραπάνω από μία φορά.

Φυσικά και θα ακολουθήσει η Σόνυ αν δει πως αυτά που κάνει η Μάικροσοφτ έχουν επιτυχία, χαζοί είναι; Με βλέπω τελικά να μένω στο ΠΣ3 μου και απλά να αγοράζω καινούργιο υπολογιστή...
#26 Misfit (Level 20) 25/05/2013 15:40
Quoting Καρπάθουλας:
Ως καταναλωτές, η δύναμή μας είναι τα χρήματα που τους δίνουμε και μόνο αν τους χτυπήσουμε εκεί που πονάνε (χαμηλές πωλήσεις του καινούργιου Εξ-Μποξ) θα αλλάξουν μυαλά. Με τα μέιλ δεν νομίζω να γίνει δουλειά αν δουν πως οι πωλήσεις της νέας κονσόλας κριθούν από ικανοποιητικές και πάνω.


Προσωπικα, προτιμώ την πρόληψη απο την θεραπεία...
Αν οι executives λάμβαναν χιλιαδες emails διαμαρτυρίας (φαντασου μια βροχή απο αυτα), ποσο σιγουροι θα ηταν οτι η κονσολα τους θα εκανε καλές πωλησεις μεσα σε ενα φουλ ανταγωνιστικό περιβάλλον και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης; Απλα ο παράγοντας ρίσκο για αυτους θα μεγάλωνε περισσοτερο και μπορει να άλλαζαν απόφαση. Ελπιζω τουλαχιστον...

Quoting Καρπάθουλας:
Προσπαθούν να περάσουν στη συνείδηση των καταναλωτών πως το γεγονός ότι δεν θα μπορείς πια να αγοράσεις μεταχειρισμένα από τρίτους αλλά μόνο μέσω δικών τους υπηρεσιών είναι από μικρής σημασίας μέχρι θεμιτό.


Συμφωνώ, ειναι απολυτα θεμιτό για τις εταιρείες (και απολύτως λογικο αφου ο βασικός σκοπός καθε εμπορικής εταιρείας ειναι το profit maximization), αλλα καθόλου θεμιτό για τις τσέπες μας :-)
#27 Καρπάθουλας (Level 7) 25/05/2013 16:09
Quoting Misfit:
Quoting Καρπάθουλας:
Ως καταναλωτές, η δύναμή μας είναι τα χρήματα που τους δίνουμε και μόνο αν τους χτυπήσουμε εκεί που πονάνε (χαμηλές πωλήσεις του καινούργιου Εξ-Μποξ) θα αλλάξουν μυαλά. Με τα μέιλ δεν νομίζω να γίνει δουλειά αν δουν πως οι πωλήσεις της νέας κονσόλας κριθούν από ικανοποιητικές και πάνω.


Προσωπικα, προτιμώ την πρόληψη απο την θεραπεία...
Αν οι executives λάμβαναν χιλιαδες emails διαμαρτυρίας (φαντασου μια βροχή απο αυτα), ποσο σιγουροι θα ηταν οτι η κονσολα τους θα εκανε καλές πωλησεις μεσα σε ενα φουλ ανταγωνιστικό περιβάλλον και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης; Απλα ο παράγοντας ρίσκο για αυτους θα μεγάλωνε περισσοτερο και μπορει να άλλαζαν απόφαση. Ελπιζω τουλαχιστον...

Quoting Καρπάθουλας:
Προσπαθούν να περάσουν στη συνείδηση των καταναλωτών πως το γεγονός ότι δεν θα μπορείς πια να αγοράσεις μεταχειρισμένα από τρίτους αλλά μόνο μέσω δικών τους υπηρεσιών είναι από μικρής σημασίας μέχρι θεμιτό.


Συμφωνώ, ειναι απολυτα θεμιτό για τις εταιρείες (και απολύτως λογικο αφου ο βασικός σκοπός καθε εμπορικής εταιρείας ειναι το profit maximization), αλλα καθόλου θεμιτό για τις τσέπες μας :-)


Και εγώ προτιμώ την πρόληψη αλλά είναι δύσκολη η ρημάδα. Έστω πως στέλνονται 500.000 μηνύματα παραπόνων για τα χαρακτηριστικά του καινούργιου Εξ-Μποξ. Αν δούμε τις πωλήσεις του 360 έχουν φτάσει τα 77 εκατομμύρια και συνεχίζουν να αυξάνονται. Η Μάικροσοφτ έχει στόχο να φτάσει τις πωλήσεις του Ουάν σε τελείως άλλο επίπεδο με τέτοιο άνοιγμα που έχει κάνει.

www.gamespot.com/news/microsoft-next-gen-console-sales-could-hit-1-billion-6408879

Δεν ξέρω αν θα φτάσουν στα εννιά μηδενικά, αλλά πιστεύω πως θα πουλήσει παραπάνω από το 360.

Πόσα μέιλ πρέπει να σταλθούν για να ιδρώσει τ' αυτί τους; Ακόμα και 2 εκατομύρια άτομα να γράψουν και να τους στείλουν, αμφιβάλλω αν η Μάικροσοφτ θα τα πάρει στα σοβαρά γιατί ξέρει πως μεγάλη πλειονότητα από αυτούς που παραπονέθηκαν θα καταλήξουν να πάρουν την κονσόλα ούτως ή άλλως. Δεν βλέπω τη Σόνυ να έχει διάθεση να γίνει η γη της επαγγελίας για τη βιομηχανία των παιχνιδιών και αν βγάλουν οι Αμερικανοί καλές αποκλειστικότητ ες θα έχουν κάνει Ρουά Ματ. Έχουμε τη δύναμη να κάνουμε και χωρίς να παίξουμε παιχνίδια αριστουργήματα ή έστω πολύ καλά που τα θέλουμε πάρα πολύ;

Ακόμα και αν η καλύτερη αποκλειστικότητ α είναι σαν το τρίτο Fable, η Μάικροσοφτ δεν απευθύνεται πια σε αμιγώς παίχτες βιντεοπαιχνιδιώ ν αλλά στο μέσο Δυτικό άνθρωπο που θέλει την τηλεόρασή του με τις φαντεζί υπηρεσίες και που παίζει και κάνα παιχνιδάκι που και που.
#28 Aliengoa (Level 23) 25/05/2013 16:18
Το γεγονός πως η MS ελπίζει πως θα ξεπεράσει το 360 έχει να κάνει με το One να είναι κονσόλα ψυχαγωγίας και όχι "άπλα" μια παιχνιδομηχανή. Εκεί ποντάρει. Αναλόγως τι θα κάνουν οι 2 εταιρίες θα πράξουμε.
Σκεφτείται όμως και το εξης: Εστω οτι κυκλοφορεί αλλά δεν τα πάει καλά στις πωλήσεις. Στα μέσα του 2014 λοιπόν με την νέα έκδοση (όπως κάνουν συνήθως) του Xbone θα καταργήσουν αυτά που τους κόστισαν.
Το ίδιο σενάριο μπορεί να γίνει και απο την ανάποδη
#29 Goundolf56 (Level 13) 25/05/2013 18:43
Quoting snikefriend:
Quoting Goundolf56:
παιδια δημοσιευσε κατι το gamespot οσον αφορα το θεμα των μεταχειρισμενων για το xbox one δεν λεω τι ειναι αλλα θα σας δωσω το λινκ να το διαβασετε να παθετε ενα σοκ.http://uk.gamespot.com/news/xbox-one-preowned-plan-revealed-6408850


Πολυ ενδιαφερον....αλλα θα πρεπει να περιμενουμε για να μαθουμε τι θα ισχυει στο τελος...

κοιτα φιλε εμενα δεν με νοιαζει καν το χβοχ το καινουργιο ουτε και το ps4 τωρα προσφατα αγορασα ενα πσ3 και ειμαι πολυ ικανοποιημενος αν και εμενα μου φενεται ολη αυτη η καινουργια γενια θα ειναι μια αποτυχια(αποψη μου παντα)και ειδικα θα εχει πολλα μειονεκτηματα και στις 2 κονσολες για τους καταναλωτες με απωτερο σκοπο τι αλλο τα λεφτα
#30 +1 dimferrari3 (Level 5) 13/06/2013 22:33
Θεωρώ οτι τζάμπα γίνεται τόσο ντόρος γύρω απο τα μεταχειρισμένα, καθώς εν τέλη οτι υπερισχύσει θα ισχύσει και στις 2 κονσόλες. Καμία απο τις 2 εταιρίες δεν είναι κορόιδα να αφήσει την άλλη να έχει κάτι διαφορετικό σε τέτοιου είδους πολιτικές. Το ζουμί είναι οτι και οι 2 επικαλούνται για την απόφαση τρίτους, δηλ. τους publishers , βγάζοντας απο πάνω την ρετσινιά τους. Οι μεν ms βγαίνει και μας λέει οτι σίγουρα θα αλλάξει το καθεστώς που υπάρχει στα μεταχειρισμένα και σίγουρα δεν είνα μια απόφαση πoυ πήρε απο μόνη της. Εννοείται οτι έχει μιλήσει με τους publishers και ξέρουν πολυ καλά τι θα ισχύσει. (Είναι αστείο να συζητάμε οτι οι κολοσσοι αυτοί περιμένουν τελευταία στιγμή τι θα κάνουν, πάνω σε projects που έχει ξεκινησει ο σχεδιασμό τους και η στρατηγική τους 5 χρόνια πριν.) Απο την άλλη η sony ανακοινώνει με βάση το τι ισχυει τώρα και όχι με το τι αποφάσεις έχουν πάρει μαζί με τους publishers (που είναι ίδια με τη ms). Αυτό δείχνει 3 πράγματα, 1ον/ Μεγάλη ανάγκη (που τείνει προς "απόγνωση" - αν και ακραίος ο όρος που χρησιμοποιώ-) να ξεκινήσει πιο δυνατά απο την ms στο κομμάτι των πωλήσεων, 2ον/ Ασέβεια στο κοινό της γιατί δεν είναι ξεκάθαροι απο την αρχή (πράγμα που θεωρώ οτι θα της γυρίσει "μπούμερανγκ") 3ον/ Το πρόβλημα δεν είναι ποια κονσόλα θα επιλέξεις με βάση το καινούργιο καθεστώς αλλά πόσοι τίτλοι θα πωληθούν παγκοσμίως. Αν ο αριθμός μειωθεί σημαντικά έκει ίσως υπάρξει κάποια αναθεώρηση. Εν κατακλείδι η απόφαση έχει παρθεί, απλά μας το περνάνε σιγά- σιγά, όπως όλα γίνονται έτσι στην NWO.(new world order) . Ευχαριστώ.
#31 Commander George (Level 15) 14/06/2013 13:26
Κρίμα. Όχι ότι επρόκειτο να αγοράσω το Xbox One αλλά όπως και να έχει, κρίμα.
#32 Mystique (Level 23) 21/03/2016 19:25
Γιατι οχι, ας υπαρχει κι'αυτη η προοπτικη για οσους δεν εχουν την δυνατοτητα ν'αγορασουν retail αν μπορουν να τα βρουν απο καποιο φιλο σε τετοιες τιμες μια χαρα μου ακουγεται.
Notification